KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANASEPPO 1/2006

2501. Sanaseppo 1/2006

Eki4.4.2006 klo 13:00
Lehti oli tänään muun postin joukossa!

Tänä vuonna on tarkoitus tehdä todella järeä joulunumero, joka on samalla seuran 25-vuotisjuhlanumero.

Juhlanumero pääsi hieman vesittymään, sillä juuri ilmestyneen lehden viimeiseltä aukeamalta löytyvät jo "Joulusepon 2006 ratkaisut".

Niille, jotka ihmettelevät pääkirjoituksen P.S.-osaa kirjoitusvirheineen kerrottakoon, että se ei ole minun kiireellä lisäämäni!!!
2. iso S4.4.2006 klo 13:26
No hyvä, kerrankin ehtii nauttia normaali-ihmisten tapaisesta joulunvietosta kun Joulusepon ratkaisut voi luntata alkuvuoden lehdestä :)
3. Just4.4.2006 klo 13:41
Helpottaa myös tuntuvasti laatijaa, joka ei vielä ole puuhaan ryhtynyt.
4. iso S4.4.2006 klo 14:02
Edellisessä Sanasepossahan oli kilpailu missä piti kohdistaa laatijat oikeisiin tehtäviin. Nyt laatijat joutuvat tekemään sen itse. Kunkin pitää arvata mikä tehtävä pitää laatia, että se näyttäisi omaan tyyliin istuvalta. Tunne itsesi!

Ratkojat eivät välttämättä pääsekään vähällä. Entäpä jos kaikissa ristikoissa onkin täsmälleen samanlainen pohja, vihjeet ovat kieroakin kierommat ja ristikoiden nimet on vaihdettu niin ettei tiedä mikä ratkaisu kuuluu mihinkin ristikkoon? Palkinnoille pyrkivien täytyy osata kohdistaa tehtävät ja ratkaisut oikein ja lisäksi pystyä selittämään hyväksyttävästi miten mistäkin harhautteesta päästään ratkaisusanaan. Muuten tuomaristo jättää palkinnot jakamatta ja ryyppää rahat (tai, jos ja kun he ovat viisaita, ostavat rahoilla viinaa joka on viisasten juomaa ja ryyppäävät sitä).

Kenties ratkojien tehtävää on vaikeutettu lisää siten että jokaisella ristikolla on täsmälleen samanlainen ratkaisu mutta aivan erilaiset vihjeet! Silloin kohdistaminen on entistä vaikeampaa. Nyt alkaa jännittää niin että tuskin maltan odottaa nähdäkseni onko tulossa kaikkien aikojen jäynöjenjäynä!
5. Vilma Veto4.4.2006 klo 17:08
Jaahas. Täytyypä laittaa tämä numero visusti talteen joulu-urakkaa varten -tai vaihtoehtoisesti hävittää se pikaisesti, ettei ratkontanautinto mene pieleen!

Ei vaan, tekevälle sattuu ja kerrankos se painovirhepaholainen kiireessä napsahtaa. Olinkin tässä hieman huolissani ihan toisesta asiasta. Kun postiluukusta kolahti äsken sekä Tiede-lehti että Sanaseppo, olin ihan onnesta soikeana... kummasta tässä nyt aloittaisi päiväkahvien merkeissä... (Seppo voitti.)

Silti en MISSÄÄN TAPAUKSESSA tunnusta olevani nörtti! Mitäs siitä, että tässä sitä sitten naputellaan tietokoneen välityksellä huolta ulos ja huitaistaan välillä puolison Mikrobitti-lehteä kauemmas hiiren tieltä...

Tulis jo kesä ja moottoripyöräkelit, saisi aivot tomutettua turhasta sälästä!
6. Timppa4.4.2006 klo 17:23
On se hyvä, että pääsiäinen on tänä vuonna näin myöhään, lehti tuli kerrankin hyvissä ajoin! ;)
7. marjaana4.4.2006 klo 18:42
En haluaisi moittia, mutta moitin silti: Tuo sanaseppojen etusivu (netissä siis) ei ole kovinkaan houkutteleva... Siis ulkonäöllisesti. Viittaako tämä sanaseppoilijoiden ulkonäköön jotenkin?? Eli tylsiä ja värittömiä ihmisiä?! Ei kait.
8. Timppa4.4.2006 klo 18:51
Lähdepä seuran kesäpäiville katsomaan sanaseppoilijoita, värittömyydestä ei tietoakaan. Päinvastoin, punaisia poskia ja neniä näkyy! Siis saunomisen jälkeen...;)
9. marjaana4.4.2006 klo 18:58
Täytyy joskus käydä katsastamassa nenät. ;o)
10. Jaska4.4.2006 klo 19:40
Eki, ei mitään hätää, ko. tehtävät vain uudelleen ensi jouluna, ainakaan minä en niistä silloin mitään muista. Lukuunottamatta Piipaan ja Litmasen Ajaxia, joka jostain mystisestä syystä (jouluruuatkaan eivät riitä selitykseksi) ei tullut mieleen. Tästä karmeudesta kouluarvosana itselleni 4 (Haavistolle korotus ysiin). Muisti ja huomiokyky ovat nytkin koetuksella: MILLÄ SIVULLA OVAT LAATIJA-ARVUUTTELUN TULOKSET?
11. Juha K5.4.2006 klo 19:11

Tea Mutala, olipas se sellainen vääntö mutta täynnä on!
12. Jaska6.4.2006 klo 18:10
Juha K, vilkaisin minäkin Käsikäyttöisiä. Käsialasta huomasin oitis, ettei sitä mikään Tea Mutala ole laatinut. Kyllä laatija on ilman muuta Kata Lampi.
13. jäsen9.4.2006 klo 17:58
Jos uusi jäsen liittyy nyt lähiaikoina jäseneksi esim. Sanasepon välissä olleella tilisiirrolla, niin saako hän myös tämän Sanaseppo 1/ 2006 lehden?
14. Eki9.4.2006 klo 20:30
Kyllä saa.
15. RA13.5.2006 klo 20:26
Piti kirjoittaa jo paljon aikaisemmin, mutta parempi myöhään...

Tarjosipa hyvää vääntöä tuo Tea Mutalan Käsikäyttöiset-ristikko! Liekö ollut tarkoituksellista, mutta monissa sanoissa oli jo useita kirjaimia, eikä silti ollut helppo keksiä, mitä niihin tulee ja/tai tuudittautui väärään varmuuteen keksintönsä oikeudesta;

Esim. PÄTKÄ -> _ I E _ _ S A. Tienosa? Ei! MIESOSA.
Esim. PEHMEITÄ -> _ N _ _ _ A T. Untuvat? Ei! ANGORAT.

Hauskoja, fiksuja, tuoreita vihjeitä, mm.:
- HUONOSTI KÄYTTÄYTYVÄ BRITTI -> YORKSHIRESIKA
- "KÄRPÄT LEIJONAT" -> PETOSAKIT
- HALKOJA -> SYLI
- KOSKEE JÄMPTIÄ SUMMAA -> TASA-ARVOASIA

Vasemmalla ylhäällä olevat LAKUT (kuva) olisin piirtänyt toisinpäin = lakujen vasen reuna piiloon, koska vastaussana oli AKUT.

Oikealla ylhäällä oleva AUTO ja KIVIKYLTTI (kuva) -vihje jäi ymmärtämättä. Selitys: Auto on "SEDAN" ja kyltti poistaa siitä D:n, joten vastaussana on SEAN. - Uusi tapa merkitä poisto.

EI UHKAA HENKEÄ!? -> LARSSON jäi myös ymmärtämättä, kun en jalkapalloon ole kauheasti perehtynyt. Vihje on varmasti nerokas, jos on (perehtynyt): Vihjataan siis Henrik HENKE Larssoniin.

Mainio ristikko, arvioitu tiedon tarve (1 kirja) ja oivaltavuus (4 lamppua) olivat tasan kohdallaan.
16. qwer13.5.2006 klo 20:45
Sanasepot ei ole sanaris. Jälkimmäinen on kaapannut aattellisen yhdistyksen omaksi markkinoimiskanavakseen.
Muistakaa tämä. Juha Hyvönen ei ole paljoakan viime aikoina täällä esiintynyt. Ymmärrän hyvin.
17. RA13.5.2006 klo 21:07
Ei tietenkään Sanaris ole Sanasepot-yhdistys! Mikä uutinen tuo nyt on??

Mutta kai täällä on lupa ja toivottavaa (?) Sanaseppo-ristikoistakin keskustella. Keskustellaanhan monista muistakin, jotka eivät mitenkään liity Sanaris-firmaan.
18. Jaska13.5.2006 klo 21:09
RA, vieritit suuren kiven sydämeltäni. Mietin Larssonin jujua pitkään päätyen dekkarikirjailija Jukka Larssoniin. Mutta kyllähän hänekin kirjoissaan murhataan! Kyllä hävettää, etten Henkeä honannut, kun sentään yhtä ja toista olen tietävinäni jalkapallosta. Paha merkki, paha merkki... Yorkshiresika oli koko lehden parhaita oivalluksia, samoin vihje VINOILEE. Sensijaan sen ekasta risteävä ratkaisusana tuntuu hieman tehdyltä, no kaikkihan ne ovat tehtyjä... Ristikko ratkesi yllättävänkin helposti älyttyäni KEITH Richardsin olevan stara eikä Keith. Tuhma Tea Mutala, kun harhauttaa tolleen näköiskuvalla. Onkin selvää, että nimimerkin taakse kätkeytyy muista koviksista tuttuja venkuloita, turha kiistää...
19. RA13.5.2006 klo 21:15
Jaska, lohduttanee vähän, kun kerron, että minulla siinä Keithin näköisen kuvan kohdalla oli pitkään STONE (siis S ja T ihan oikein) :-)
20. QWER13.5.2006 klo 21:24
RA olet sanariskasvatti, surullista
21. Juhani Heino13.5.2006 klo 22:00
Jaska, ei syytä häpeään. En mäkään tajunnut tuota HENKEä koeratkoessani - Juhalta kuulin sitten mistä oli kysymys. No, mä en väitäkään tietäväni urheilusta juuri mitään ;-)
22. iso S13.5.2006 klo 22:47
RA: ihmettelin pitkään sitä yläkulmaakin, mistä tuli mm. AKUT. Kuvittelin nimittäin että kuvassa todella on lakut tai jotain onttoja putkia. Tarkemmalla silmäilyllä, kun ratkaisusana oli muodostunut, tulin siihen tulokseen että kuvassa todellakin on akut, sellaiset sormipariston kokoiset mm. digikameran virranlähteenä tutut "pohjapuolelta" nähtynä.
23. RA14.5.2006 klo 19:43
iso S, tuohan on fiksu tulkinta! Melkein hymistelyä!

(Narisin asiasta suoraan Tealle, eikä hänkään korjannut niiden olevan akkuja. Et ole ilmeisesti tiirannut kuvaa riittävän tarkkaan? Taipuvatko akut hieman mutkalle? ;-)
24. iso S14.5.2006 klo 21:38
Hetkinen, käyn katsomassa... joo, kyllä ne näyttävät taipuvan, mutta akkuhan on nomini eli taipuva sana. Voihan kuvassa olla mukana annos taiteilijan vapautta tai sitten juuri sen takia akut on heitetty lojumaan vihjeeksi ristikon nurkkaan kun niitä ei voi enää vääntymisen takia käyttää muuhun. Oikeasti ratkaisun pitäisi siis olla VÄÄNTYNEET AKUT. Riittävästi mielikuvitusta käyttäen lähes näkee kyljessä akkujen merkin, Svarta Batter :)

Ristikko sinänsä on taidokas ja tarmokas, mutta harvojen herkkua. Luulen että moni yrittäjä uupui matkalle. Vihjeet olivat enimmäkseen osuvia, siihen kaukaa haettujen sarjaan osuvia, joten ristikko ei varsinaisesti murtunut missään vaiheessa vaan antautui sitkeästi väsyttämällä.

Joktkut piirrokset tuppaavat purnauttamaan, kuten juuri tuo laut/akut. Valiolaatua-vihjeen alla olevassa kuvassa tuntuisi olevan joku sämpylä minkä täytteenä on napsuvat nakit eikä ratkaisun kestäessä tullut mieleenkään että kyseessä olisi setelitukko mistä sinkoilee euron symboleita.

Siitä alaspäin on tuoli mitä vasten näyttäisi olevan kävelykeppi nojaamassa. TUIN tuntuisi osuvammalta kuin TAIN, mutta mihin silloin tarvittaisiin tuolia? Ratkaisun jälkeenkin jää ihmettelemään onko se "keppi" jonkinlainen erotin mikä kohdistaa huomion tuolin takimmaiseen osaan vai "raja-aita" mikä poistaa 6-kirjaimisesta sanasta (se aiheuttaa Veikko Sonniselle varmaan vieläkin verenpainetta erään SM-finaalin vuoksi) 2/3. Siinäkin sopisi kysyä millä perusteella keppi poistaa sanasta vasemman pään eikä oikeaa, jos se vasen ei olisi niin lyhyt ettei kelpaa ristikkosanaksi.

"Ilo silmälle" olisi pitänyt keksiä nopeammin, itsehän laitoin tuon Melkein täyskaimat -ketjuun. Samoin "Idästä" osui melko suoraan omalle tontilleni, ainakin taustaani ajatellen.

Oikeassa alakulmassa oli kissan kuvassa ainakin kieli liikaa. Kissan pää voi olla että laji tunnistetaan ja siitä tietää että raajaa nimitetään tassuksi eikä sorkaksi. Pelkkä tassun kuva olisi kyllä muuten riittänyt mutta tähän ristikkoon se olisi ollut liian suoraviivaista. Kieli oli kuitenkin turhaa ja ylimääräistä harhautusta, koska se ei perustilassa ole ulkona eikä ratkaisusanaksi tullut kieli eikä nuolu.

Kehutut vihjeet olivat hyviä.
25. Juhani Heino14.5.2006 klo 22:22
TAIN-jutun käsitin ratkoessani ihan samoin, siis että olisi kävelykeppi eli TUIN. Kun ratkomus tuli valmiiksi, tajusin että se on erotin joka poistaa IRTAIN-sanasta alun 1/3.
26. Nippe15.5.2006 klo 10:27
Qver,minäkin olen kovasti kaivannut Juha Hyvöstä ja monia muitakin ja ihmetellyt,miksi ei näy.Hyvönen jätti (liian?) suuret saappaat Pitkälälle?
27. iso S15.5.2006 klo 10:58
Ajatelkaa positiivisesti. Jos saappaat ovat suuret niin niihin sopii helposti! Niiden suhteellisen harvojen näyttöjen perusteella mitä minä olen nähnyt sanoisin että Pitkälä on lupaava kyky, joka näinkin lyhyellä kokemuksella tuottaa hämmästyttäviä tuloksia. Jotkut pienet särmät hioutuvat käytössä. Jotkut laatijat eivät eläissään tule pääsemään siihen missä Pitkälä jo on. Ainakin hänellä on aitoa intoa tehdä ja kehittyä. Toivottavasti tämä ei nyt kihahda hänelle tukkaan - tosin se ei liene mahdollista.

Hyvönen tekee ehdottoman tyylikästä jälkeä mistä on vaikea löytää huomauttamista vaikka tikulla kaivelisi. Kukaan ei kuitenkaan ole sellainen profeetta että kaikki ratkojat julistaisivat hänet ylivoimaiseksi ykköseksi. Makuja on monia joten jotkut saattavat tykätä hieman rosoisemmasta vääntäjästä (tällä en tarkoita Pitkälää, en tykkääjänä enkä tykättävänä).
28. tonimikael15.5.2006 klo 11:47
Iso S, jospa minä laitankin hatun päähäni, että olis mihin kihahtaa... ;)
29. iso S15.5.2006 klo 12:04
Joo, karvahatun niin kihahtaminen näyttää aidommalta!
30. EJlo18.5.2006 klo 10:23

Saisiko nyt jo vähän apua Sanasepon ristikoihin, onhan palautusaika mennyt reilusti umpeen. Sain yllättävän monta tehtävistä kyllä valmiiksi, mutta sitten pieni olkapään operointi sairaalassa oloineen esti tehtävien lähetyksen. Harmittavan vähän jäi puuttumaan esim Skytän Antin SELVITYSMIES ristikosta ja vain ihan yläosasta. Mikä on mm ylä-vaaka harmaa rivi. Enempiä vinkkejä en kaipaakaan, sillä onhan näitä mukava ratkoa vielä ennen kesä-Sepon ratkaisuja. - Alf Simbergin tehtävään sain kaksi sanaa ristiin, liekö oikein. Sitäkin olisi mukava vielä kokeilla jos saisi esim yhden pitkän sanan avaukseksi; - NUMEROJEN KÄSITTELYÄ vinkkiin näyttää tulevan 16 kirjaiminen sana, mikähän mahtaa olla ?
31. Kravattimies18.5.2006 klo 11:01
EJlo, harmaalle tuli englannin sana BENCHMARKING
32. EJlo18.5.2006 klo 12:17
Kiitos Kravattimiehelle nopeasta avusta !
Olin jo kerinnyt kumata Fordin mallin ESCORT-sanan pois, kun kirjain C näytti niin vieraalta sanan keskellä. Samoin mielessäni hylkäsin Hesaa-vinkin HAAGAn, koska G olisi tullut viimeiseksi ja tuntui niin oudolta.
Yhden kerran jo kirjoitin kiitosvastaukseni ja mielestäni lähetinkin sen, mutta ilmeisesti se häipyi niin sanotusti ilmaan. Lopetin viestini - samoin kuin nyt- kysymykseen; sainko tosian avun ihan "from down under" ?
Samalla käytän tilaisuutta hyväkseni onnitellakseni kaikkia Erkki-nimisiä tekstin lukijoita nimipäivänsä johdosta !
33. RA18.5.2006 klo 13:03
EJlo, Alfin NUMEROJENKÄSITTELYÄ = TAULUKKOLASKENTA
34. EJlo18.5.2006 klo 14:18
Kitos RA
Siirrynpä nyt Alfin ristikon pähkäilyyn. Eihän se tietysti ole sanottu että siihen useita sanoja löytyisi, mutta noin pitkässä, varmassa
lähtökohdassa on jo useampi "täky" mistä pähkäillä. Hyvää päivän jatkoa ! EJlo
35. Jaska18.5.2006 klo 21:27
Kumma, ettei ketään kiinnosta (?) Tea Mutalankin kovuudessa kirkkaasti päihittävä Pasi Haaviston "graviditeetti". Kaikille kaikki täysin selvää? Minulta meni apuvoiminkin varmaan 30-40 tuntia, ennenkuin sain sen täyteen ja LUULEN tajuavani jujut. Plussaa minulle: muutamassa sekunnissa arvattu ilvesvihjeen ratkaisusana osoittautui oikeaksi! Samoin Hautala teettömänä ja näsillä taskussa olivat helpohkoja, mutta sitten vaikeudet alkoivat pikkuhiljaa kasaantua ja epätoivon hiki nousta pintaan... Lähin vertauskohta Pitkälän viimekesäinen, joka jäi kesken. Toivottavasti Pitkälä ei loukkaannu, mutta näistä kahdesta Haavisto voitti selvästi pistein vihjeytyskisan. Jotkin vihjeet olivat rehellisesti liioittelematta nerokkaita, kuten se alempi siivekäs, joka tietysti olisi pitänyt keksiä paljon, paljon nopeammin...Samoin kuin se oppinut hameväki ja heittokohde. Olin pitkään varma, että se on hetula, eipä ollut... Toisaalta neroilla yleensä enemmän ja vähemmän myös viiraa, ja kyllä muutama vihje liippasi kauhistuttavan läheltä sairaan sadismin rajaa...Kuten viikonpäivien lyhenteiden käyttäminen monikossa. Nuoli yli nollan vasemmalta oikealle oli luultavasti tahallinen vaikeutus, edes empatian rippeet säilyttänyt laatija olisi piirtänyt sen alhaalta ylös. I so nurin oli puolestaa tyypillistä väkisin väännettyä, kun kunnon nasevan vihjeen keksiminen ei onnistu? Teknisesti laatuisa suoritus, sanojen keskipituus 6,18, avaruus 15x21 alueelta 86,34 %. Ylivaikeudesta huolimatta arvosana 9.
36. Juhani Heino18.5.2006 klo 22:12
Jaska, ei ollut tosiaankaan selvää. Koeratkonnassa jäi noin puolet ratkomatta ja luovutin suosiolla. Kerran olen sen jälkeen ottanut esille ja supistanut tyhjän osan ehkä neljännekseen. Saa nähdä milloin seuraavan kerran taas jaksaa.
37. EJlo18.5.2006 klo 23:57
Jaskalle huomioon;
Yritin niitä Tea Mutalan ristikon sanoja apuna käyttäen ratkoatehtävää, mutta toistaiseksi siinä on vain ja ainoastaan ne valmiiksi saadut sanat. Aloin nyt vilkuilla Jaskan herättämän kiinnostuksen myötä tarkastella Pasi Haaviston toistaiseksi "blankkoa" tehtävää, mutta ei ensimmäistäkään ns varmaa sanaa löydy josta pääsisi alkuun. Mikä oli Jaskan eka sana tähän "raskaustestiin" ?
Flunssan petiin nujertamana aloin tarkastella Teemu Pallosen Sanakehikkoa sivulla 11 ja yllättäen se lähtikin aukeamaan. Muutamien oikeitten sanojen jälkeen jujukin selkisi ja nyt puuttuu enää rivi kolmosen ensimmäisen vihjeen ratkaisusana. Mikä mahtaa olla "TAPAAMISPAIKKA" , joka alkaa KA ? Sanan puute panttaa kehäsanaa kolmanteen kierrokseen "MUUTTAJAN TÄYTTÄMIÄ", jotka ovat siis jotain laatikoita.
38. iso S19.5.2006 klo 08:07
Haavistosta ratkesi noin kolmasosa ja sitten loppui into itsensä kiduttamiseen. Odotan ratkaisua ja katson sitten mitä olisi pitänyt hoksata.
39. Jaska19.5.2006 klo 16:46
Ejlo, pari vihjettä, jotta ratkaisu olisi kuitenkin viime kädessä omasi. Seuraatko lainkaan kotimaista jääkiekkoa? Milloin SM-liiga alkaa? Avautuiko? Tarkoitetuista tapaamispaikoista Helsingissä tunnetuimmat sijaitsevat Bulevardilla ja Kluuvikadulla. Joko ----ituttaa?
40. EJlo21.5.2006 klo 12:38
Hyvä Jaska
Vihjeesi ovat kyllä hyvät, mutta liekö mahtiflunssa tylsistyttänyt viimeisetkin aivon rippeet, eikä Sanakehikko näillä "aukea". Toisaalta voin hyvin odottaa seuraavaa Seppoa ratkaisuineen ja siitä tarkistaa esim että onko uuS-vinkkiin laittamani ex-futaaja takaperin edes oikein. Noista antamistasi vinkeistä tapaamispaikaksi mieltäisin kyllä Mantan viereisen ravintolan, mutta kolmosriville laittamani "laatikot", jonka kuvittelen olevan MUUTTAJAN TÄYTTÄMIÄ sanan jälkiosan estää kyseisen kuppilan käytön. Jääkiekon suhteen olen täysi torvi, sillä en tosiaan tiedä milloin SM-liiga alkaa. Nythän sieltä televisiosta on tullut yhtenään lätkää ja näin ollen normaalien ohjelmien katsominen on jäänyt olemattomiin.
41. Marianna21.5.2006 klo 17:54
Ex-futaaja on varmaan oikein. Mietipä. mitä laatikoita käytiin inumassa lähikaupoista ennen Lainalaatikoita.

Saisiko apua Tapio Lähteenmäen Rosvokasvoon? Luulisin saaneeni pääosin oikein, mutta vasen yläkulma on auki. Mitkä ongelmat ovat haitaksi kilpahevosille ja mitä kuplia kuvissa puhkotaan?

Muuten oli aika kiva ratkottava, kaikkine omituiksineen.
42. mor21.5.2006 klo 18:10
Marianna > Hevosten ongelmat liittyvät niiden etenemiseen ja etenkin sen tasaisuuteen. Kuplat sinänsä eivät ole tärkeitä, vaan pikemminkin mitä niille tehdään.
43. Marianna21.5.2006 klo 18:24
Jes! Ei se ollutkaan "iloista ilmettä" vaan muuan kuviotyyppi. Kiitos!
44. EJlo21.5.2006 klo 19:27
Mariannalle kiitokset !
Tapaamispaikka olikin sitten niin helppo että oikein hävettää. Niitä lootia olen itsekin aikanaan käynyt ruinaamassa eri liikkeistä, en vaan muista tuliko ne muuttoon vai tavarain varastointeja varten.
Rosvokasvon vasen ylänurkka puuttuu itseltänikin, mutten saanut yllä olevasta vinkistä vielä hevosongelmaa selvitettyä. Kuplia siinä myös ikäänkuin puhkotaan, mutta en saa sitäkään sopimaan jos kuvan ylikäytävä on junan kulkemaa.
45. Jaska21.5.2006 klo 22:07
EJlo, sulla ratkonta taitaa tehdä juuri sitä, mistä se ratkaisusanakin tulee. Tuttu tilanne...
46. Marianna22.5.2006 klo 10:34
Minua eksyttivät pitkään ne myyjinä monisanaiset naiset, kun täällä vaiteliaassa Hämeessä asutaan. Mieleen tuli vain Haminan markkinoiden helppoheikit, mutta oikeilla jäljillä sentään olin. LAKKAAMATON saa ratkaisusanansa eri sanaluokasta (!?) eikä kuviota 4-3-5-2-1 helpolla tunnistanut.
47. EJlo22.5.2006 klo 18:15
Arvostan kovasti saamiani vinkkejä, mutta edelleen ylänurkka Rosvokasvossa kiikastaa. Kaikki sanat vaakaan HYMYÄ - sanasta ylöspäin puuttuvat edelleen. Pystyruudut ovat tyhjät HOSNI´in asti. Eikö nyt ole jo mennyt niin pitkään palautusajan umpeutumisesta että yhden vaa´an ja pystyn voisi paljastaa. Jos joku sitä haluaa vielä tosissaan tehdä niin jättäisi sitten lukematta paljastukset; vaikka konttikielellä pls !
48. mor22.5.2006 klo 18:43
Aloita vaikka muuttamalla HYMYÄ HYMIÖKSI. Sen jälkeen pystysanatkin varmaan aukeavat helpommin!
49. Marianna22.5.2006 klo 18:45
Ei HYMYÄ vaan HYMIÖ!

"Sätti tai hevos-" voisi olla Nykäskamaa SOIMI, paitsi että Nykäsenkin mukaan 'soimata - soimasi'. "Lakkaamaton" lie IÄTI ja paidassa SKUVIO. 4-3-5-2-1 esittänevät tikkoja.

Itse asiassa minulta puuttuvat 1. kirjaimet vihjeisiin "kipus!" ja "merkonomimersu" mutta ei niihin löydetyistäkään kirjaimista muodostu mitään järjellistä.
50. Jaska22.5.2006 klo 19:36
Marianna, vihje KIPUS! on anagrammi, kuten arvata saattaa. Tsekkasin ratkaisusanan lääkärikirjastani, paljastui suomennokseksi odontologian termistä cuspis = nystermä. Sehän kyllä saattaa olla kipeä! MERKONOMIMERSU = Taunus. Mistä kiikastaa?
51. Matti22.5.2006 klo 20:16
En väitä mitään, mutta muistini mukaan merkonomimersu oli Ford 16 M, siis se "kuustoistametrinen", eikä Ford Taunus. Muistan kun Merkonomiliitto Hesarin palstoilla paheksui lempinimeä, ja kertoi samalla merkonomien monipuolisesta koulutuksesta ja heidän vastuullisista tehtävistään yhteiskunnassa.
52. Marianna22.5.2006 klo 20:29
"Jänkäkoira" ei sitten taidakaan olla muuan (veto)koirarotu suomalaisesti kirjoitettuna. Kiitos, että sain nämäkin nystermät hiotuiksi.
53. iso S24.5.2006 klo 08:20
Onko "16-metristä" Fordia edes olemassakaan muuten kuin kirjoitusvirheenä? Esimerkiksi
fi.wikipedia.org/wiki/Ford
tuntee Fordin historiasta mallit 12M, 15M, 17M ja 20M mutta ei 16M.

Nettilähteiden mukaan nimitys merkonomimersu on koplattu Fordiin yleensä ja erityisesti malliin Taunus 1.6 GX. Lempinimiä löytyy esimerkiksi täältä:
http://www.saunalahti.fi/~alphabet/autot2.html
54. Matti24.5.2006 klo 10:45
iso S, kiitos oikaisusta. Onneksi en väittänyt mitään.
55. iso S24.5.2006 klo 11:09
Vanha koiras oppii varovaiseksi eikä se monta metriä heittänyt. Voidaan lisäksi olettaa että Fordilla on ollut 16-metrinenkin prototyyppi mutta sitä ei koskaan laskettu myyntiin Merkonomiliiton protestoinnin vuoksi! :)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *