KESKUSTELUT > RISTIKOT > VIHJERUUTU

25. vihjeruutu

ratko-ja10.4.2003 klo 22:28
ratkojana en malta olla kysymättä noihin kirjoittamattomiin sääntöihin sisällettyjä määryksiä laatijoille.

eräs silmiinpistävä ilmiö on ristikoissa vihjeruudujen määrä sanaan nähden.

tyhjä ruutu (vihjeetön) ristikossa on ilman muuta kielletty, sen kyllä ymmärrän. mutta entäpä, kun joskus näkee varsinkin ristikon oikeassa tai alareunassa, miksei keskelläkin, että vihjesana voi pahimmassa tapauksessa viedä kolmekin ruutua ristikon kenttätilasta ja vastaussanana saattaa olla vain nelikirjaiminen sana.

eikö tuo ole ristikolle tarkoitetun tila-alan tuhlausta ja myös osoitusta laadinnan heikkotasoisuudesta - ja eivätkö nuo suoraan ylä-alasuuntaisesti tai sivusuuntaisesti olevat ylisuuret vihjeruudukot ole 'pimeitä' ruutuja.
2. Maiju10.4.2003 klo 22:54
Ratko-ja: Please, please, please, aloita lauseesi isolla kirjaimella! Itsekin olet puhunut kansalaisten kielenkäytön rikastuttamisesta ja kansanperimän vaalimisesta yms., joten rohkenen pyytää Sinua vaalimaan myös kirjoitussääntöjä. Kommenttejasi olisi miellyttävämpi lukea, jos lauseet erottuisivat toisistaan selvemmin.
3. Eki10.4.2003 klo 23:11
Tämä on yksi asia, joka lukuisten muiden kanssa on hyvin laatijakohtainen. Minulla ei tähän ostamissani ristikoissa ole kovin jyrkkää kantaa, asetan siis useimmat muut seikat näiden edelle, mm. esteettisen vihjeruutujen käytön. Mutta siinäkään en nikottele hirveästi, jos kollega on jossain ristikossa päättänyt toisin. Jos pystyisin, kannustaisin tietysti joka asiassa parempaan, mutta arvostelu otetaan helpommin haukkuna kuin ohjenuorana tuleviin töihin.
Itse pidän ideaalina, ettei ole reunassa kahtakaan ruutua vierekkäin, mutta tuleehan niitä, kolmekin joskus ja jos oikiin huikeaan suoritukseen pääsee laittamalla enemmän, otan sen huikean.
Laatijat asettavat myös omia rajoituksiaan siihen, kuinka monta vierekkäistä vihjeruutua keskellä ristikkoa voi olla, siis kuinka pitkiä esteitä toiselle alueelle voi tehdä.

Kaikkien näiden edellee menee mielestäni kauttaaltaan hyvä sanasto.
4. ratko-ja10.4.2003 klo 23:16
Voin toki kirjoittaa isoillakin alkukirjaimilla, oikeassa Maiju olet, en sitä kiellä, mutta miksi en pidä sitä niin tärkeänä kuin kirjoittamista kieliopillisestikin oikein näillä netin palstoilla, johtuu siitä, että tavallani haluasin "yllyttää" muitakin kanssakirjoittajiksi.

Sillä onhan tunnettua, että monet arastelevat sanomisiaan sen vuoksi, että he pelkäävät, etteivät osaa kirjoittaa "oikeata" kirjakieltä ja siksi eivät uskalla kirjoittaa ollenkaan.

Minusta kirjakielen oikeinkirjoituista pitäisi vaalia tiedotusvälineissä ja lehdistöissä, eikä niinkään täällä netissä, missä monet "oppimattomatkin", koulusivistystä saamattomatkin voivat ilmaista mielipiteitään.

Jos Agricolan päivänä valtakunnan uutisissa sanotaan, "päivää juhlistetaan nostamalla liput salkoon", niin onko tuo yksikkö/monikko -muoto jo niin yleistynyt, että on muodostunut kieliopillisesti oikeaksi sanonnaksi.
5. ++juh11.4.2003 klo 00:58
Jo peruskoulun toisella tai kolmannella luokalla opetetaan, että virkkeet tulee aloittaa isolla kirjaimella. Koulutustaso ei siis ole mikään syy aloittaa virkkeet isolla kirjaimella.

Toivottavasti tästä ei synny riitaa. Minä en ainakaan aio siihen osallistua tämän enempää ja kehotan kaikkia muitakin pidättymään joutavanpäiväisestä väittelystä. Asiasta on huomautettu - se riittäköön.
6. ++juh11.4.2003 klo 01:14
Ainakin 1970-luvulla suomen opettajamme neuvoi kirjoittamaan "ihmiset menevät kotiinsa". Ei siis "koteihinsa", koska jokaisella on vain yksi koti.

Mielestäni "nostaa liput salkoon" on oikein samalla perusteella. Monta lippua nostetaan, mutta kukin yhteen salkoon.
7. MM11.4.2003 klo 07:46
Sydämelliset kiitokset kaikille laatijoille noista 2-3 ruudun vihjetiloista! Ne ovat ehdoton edellytys sille että piirtäjä saa ristikosta edes jollainlailla siedettävän näköisen. Esteettisesti ajatellen on vain parempi kun niitä on nimenomaan myös ala- ja oikeassa reunassa.

Joskus tosin tuo pientä päänvaivaa kun 3 vihjeruutua on pystysuorassa ja sanaksi tulee esim. MAATA. Tai 3 ruutua vaakasuorassa ja sanaksi MASTO tai SEISOA... (eikä ihan kaikkea voi piirtää mitä mieleen tulee).
8. ratko-ja11.4.2003 klo 20:16
En myöskään ryhdy tutkailemaan suomenkielen erikäänteistä, sillä kielenkuuleminen on hiukan samajuttu, kuin musiikinkin, eli toisen kielikorvaansärähtää toinen ja toisen toinen asia. Ja lisäksinämä palstat on tuskin tuohon tarkoitettukaan. Mielestäni "salko" sano on vain niin kalseankuuloinen, että tuntuisi, että olisi juhlavampaailmaista ko. lause; "valtakunnassa päiväävietetään nostamalla liput salkoihin."

Aasinsiltanahan tuota uutistoimiston käyttämäätapaa voisi siirtää ristikoihin siten, että joshaluaisi tehdä kimurantilta vaikuttavan vihjeen,niin kirjaisi vihjeeksi; "nostetaan salkoon" javastaukseksi hyväksyttävä muoto olisi myös"liput".
9. Kotsa11.4.2003 klo 21:47
Sydämelliset kiitokset MM:lle piirtäjän näkökulmantuomisesta esiin. Keitään sormella osoittamattamuistelen vieläkin kauhulla vihje-ehdotuksia,jotka sain neljän koplan kolmelta muultavelikullalta kun olin ollut itse poisvihjeityspalaverista:

1) 1cm X 1 cm vihjeruutu, ratkaisusanat AJAA jaVILLA-ASU.
Ohje: piirrä tähän villa-asuinen mies ajamassajotain sellaista autoa, jonka merkissä on neljäkirjainta.

2) 1 cm X 1 cm vihjeruutu, ratkaisusanat KOKOUS jaSTALIN.
Ohje: piirrä tähän Jaltan konferenssi jossa Stalinseisaallaan pitämässä puhetta.

Terkkuja vain Erkolle, Juhalle ja Teemulle.Toivottavasti olette jo antaneet anteeksi, että entoteuttanut hienoja ideoitanne. ;)

Ja piirtäjästä ratkojaksi:

Itse ratkoessani alan kohotella kulmia siinävaiheessa, jos jokin ristikon kolkka ei oleyhteydessä muuhun ristikkoon kuin kolmen taineljän sanan kautta. Yksi tai kaksi porttianurkasta muualle ristikkoon (tai muualtaristikosta nurkkaan) on jo aika tyylitöntä. Muttajos sanoitus on hyvä, niin eivät pitkätvaakapalkit tai pylväät vihjeruutuja minunratkontailoani pilaa - varsinkaan jos ne eiväteristä jotain ristikon osaa Kokonaisuus ratkaiseetässäkin - minun mielestäni, mutta tämäkin on tokimakuasia.
10. Jouni11.4.2003 klo 22:46
Niin, kyllä se ärsyttää, jos portteja on kovinvähän ja ne ovat lyhyitä. Sitä ajattelee ikäänkuinansainneensa helpotuksia loppuosalle, kun alkuosaon ratkaistu. Terveisiä Mirja Pihlajamäelle jamiksei joskus Ekillekin.
11. Eki11.4.2003 klo 23:01
Miksei joskus Ekillekin voisi selittää, mitä tuotarkoittaa?
12. Jouni12.4.2003 klo 09:38
Jos ei Eki suostu ymmärtämään, menköön nurkkaanhäpeämään.
13. Ossi14.4.2003 klo 16:00
Meitä ymmärtämättömiä on muitakin, joten Jounivoisi ystävällisesti selittää. Tuosta ei oikeinsaanut selvää, oliko kysymyksessä kiitos vaimoite. Jos jälkimmäinen, niin hyi! Ei Pyhää Ekiäsaa mollata, Eki on mun idoli!

Itse kyllä syyllistyn jatkuvasti tuohonporttirajoitteisuuteen, mutta onneksi vähäinentuotantoni ei riitä pilaamaan kenenkään elämää.Pieni pää ei veny kaikkeen; jostakin ontingittävä, ja itse asetan sanaston etusijalle.
14. +-köh18.4.2003 klo 13:46
Onpa hyvä, että ratkojat kiinnittävät huomioatatähänkin asiaan, vihjeruutujen määrä prosentteissavaihtelee paljonkin eri ristikoiden välillä. eroavoi olla lähes puolet hyvän ja huonon välillä, josvihjeruutujen vähyys sitten hyvyyden mittari on,minun mielestäni on.
15. Jouni18.4.2003 klo 14:10
Kaiken mittari on se, millaisia iloisiaoivalluksia ratkoja voi saada. Minun suosikkini onkyllä Antti Viitamäki, ehdoton.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *