KESKUSTELUT > RISTIKOT > VIHJEYTYS

2474. Vihjeytys

JPQ26.3.2006 klo 22:42
Onko sallittu ristikossa kaksi samanlaista vihjettä johon eri sana
vastauksena ?
Tämä ei liene eri vihjeet mutta sama sana vastauksena ? näin olen
ymmärtävinäni säännöt. Älkää pelätkö en minä itse ainakaan vielä
ristikkoa yritä tuskin koskaan kryptotkin lienee todella vaikeita.
2. .26.3.2006 klo 22:51
joskus ristikossa on sellainen vihje, johon tulee kaksi eri ratkaisua
3. Antti Skyttä26.3.2006 klo 23:17
JPQ!

Puhu suomea, please!

Tuohon ei kerta kaikkiaan voi vastata mitään, kun ei todellakaan ymmärrä, mitä siinä kysytään!
4. -R-26.3.2006 klo 23:19
Ei pelätä JPQ,mutta opettele nyt hyvä mies(?)viimeinkin kirjoittamaan kunnolla!Suorastaan kauheaa lueskella moista "töksäyttelyä".
5. jupejus26.3.2006 klo 23:45
Ainakin usein näkee samoja kuvavihjeitä pitkin ristikoita, vaikka vastaussana onkin eri. Ei kait se paha teksteilläkään ole niin vihjeyttää, mutta toisinpäin, että ristikoissa on samoja vastausanoja, niin on melko paha, jos ei ole ollut laatijan tietty tarkoitus noin tehdä.
6. Matti27.3.2006 klo 06:19
JPQ, aivan hyvin voi ristikossa sama vihje esiintyä useamminkin, kunhan vaan vastaussanat ovat erejä. Esim. uusimman IS:n plus-liitteen koviksessa on kaksi kertaa vihje sekava ehtoo. Itse asiassa kyseessä on finessi, joka kohottaa ristikon laatua.

Joskus vuosia sitten, syksylla, Aulis Lehdolla oli hesarin ristikossa kuvavihjeenä sateenvarjo yli kymmenessä ruudussa. Eri ratkaisusanoja tuli todella paljon, kun monasti sama kuva vihjaisi sekä pystyyn että vaakaan. Se oli niin jänskää, että vieläkin sen muistan.
7. iso S27.3.2006 klo 08:31
Mikään sääntö ei tuollaista kiellä, mutta joillakin julkaisijoilla saattaa olla sellainen kanta että "kyllähän tuollaista esiintyy, mutta ei meidän ristikoissamme".

Riippuu mielestäni vähän vihjeestäkin. Jotkut sanat tai kuvat ovat sellaisia että niistä tulee helposti monia erilaisia mielleyhtymiä. Silloin näitä voi käyttää samassakin ristikossa. Jotkut vihjeet ovat leimautuneet niin tarkasti yhteen ratkaisuun että muut eivät oikein istu yhdessä tuon tavanomaisen ratkaisusanan kanssa käytettäväksi - eikä ilman sitä, siis pelkkiä harvinaisia merkityksiä. Mitä helpommaksi ristikko on tarkoitettu, sitä selkeämmin tämä pätee.

Mielenkiintoinen juttu: yksi tällainen pari saattaa tuntua pahalta, mutta tusina samaa vihjettä hyvältä! Edellisessä tulee helposti tunne että laatija on huitaissut vihjeet huolimattomasti kokonaisuutta tarkistamatta, jolloin sama vihje on tullut sattumalta kahdesti. Jälkimmäisessä tapauksessa toisto on selvästi tarkoituksellinen ja sen eteen on ponnisteltu ehkä lujastikin, että sama vihje on saatu luontevasti (toivon mukaan) istumaan mahdollisimman moneen ratkaisusanaan. Ristikon vuoksi nähtyä vaivaa voi arvostetaa, vaikka ei itse olisikaan samaa mieltä siitä minkä vuoksi vaivaa on nähty.

JPQ:n kysymystä sivuten: saako ristikossa olla vihje ja ratkaisu myös käänteisissä rooleissa. Esimerkiksi vaikkapa ATIK => ISMAIL ja ISMAIL => ATIK. Sama juttu: säännöt eivät kiellä, mutta jotkut paheksuvat.

Minusta tähän pätee sama kuin vihjeen toistumiseen samanlaisena: kerran esiintyvänä tuntuu lipsaukselta, useasti toistettuna (tietysti eri sanaparit) ristikon teemalta ja ponnistelun tuloksena.

Yksi erikoistapaus on missä pidän tätä temppua suorastaan suotavana (tästäkään kaikki eivät ole samaa mieltä): jos laatija käyttää syystä tai toisesta sellaista ratkaisusanaa mikä ei ole yleisesti tunnettu, niin yksi keino antaa ratkojalle uskonvahvistusta on tämä käänteistemppu. Tietysti sanan ympäristön pitää olla molemmissa tapauksissa sellainen että oudot sanat aukeavat ristikon muun vaikeusasteen mukaisilla taidoilla poikittaisten sanojen avulla. Yksi tai kaksi piilokirjaintakaan ei silloin ole esteenä, kun ratkaisun voi luntata muualta ristikosta, eikä tarvitse helpottaa tyyliin (3. = A).

Yleisenä vastaväitteenä on se että sanaa ei pitäisi ollenkaan käyttää jos se vaatii tällaisia helpotuksia. Olen samaa mieltä, jos kyseessä on joku mitätön karttasana tai vastaava. On kuitenkin paljon sellaisia sanoja mitkä eivät ole pahitteeksi kenen tahansa sanavarastossa, joten voihan niitä oppia ristikoistakin.

On myös sellaisia uusiin asioihin liittyviä sanoja mitkä melko varmasti tulevat kulumaan kansan suussa mutta eivät vielä ole räjähtäneet yleiseen tietoisuuteen. Näissä tapauksissa laatija voi ja saa olla aikaansa edellä, jos sattuu kuulumaan tietoiseen vähemmistöön. Ei kuitenkaan diivaillen (etsien tahallaan jokaiseen ristikkoonsa näitä) vaan ystävällisesti tietoa jakaen (silloin tällöin, kun joku silmiin osunut uusi asia tuntuu huomion arvoiselta tai kun joku tällainen sattumalta putkahtaa ristikkoon).

Korostan, että nämä ovat yhden ihmisen mielipiteitä eikä mitään kiveen hakattuja totuuksia (vaikka mielestäni pitäisi olla :). Tässäkin asiassa lienee viisainta toivoa että tekipä laatija niin tai näin, niin se tapahtuu harkitusti, hyvää makua ja vaistoa noudattaen ja laatijan persoonallisen tyylin mukaisesti. Vaihtelu virkistää; on hyvä että on erilaisia laatijoita, silloin kun erilaisuutta mitataan muilla akseleilla kuin hyvä - huono.
8. marjaana27.3.2006 klo 10:00
Minusta JPQ:n tekstit sopivat tälle sivustolle tosi hyvin; täällähän yritetään ratkaista puzzleja ja sana-arvoituksia muutenkin... ;o) Älkää nyt viitsikö arvostella toisten kirjoitustyylejä. Ärsyttää yhtä lailla kuin joillain muilla keskustelupalstoilla tyrmätään vähänkin erikoisemmat aloitukset provoiksi.
9. Antti Skyttä27.3.2006 klo 10:57
Silloin, kun ei ymmärrä jotakin, sen voinee kertoa.

Molemminpuolisen ymmärryksen saavuttamiseksi on joskus tarpeen tarkistaa viestin molemmissa päissä: lähettäjä selventää (tässä tapauksessa minusta oli nimenomaan se tarve), vastaanottaja kuittaa: nyt ymmärsin.
10. ö27.3.2006 klo 12:39
Mielestäni JPQ teki ihan ymmärrettävän kysymyksen. Ja vastaukseni on kyllä.

Kaksi samaa vihjettä ja eri ratkaisusanat on ihan virkistävä juttu.
11. JPQ27.3.2006 klo 23:08
Sitä paitsi "valittajat" ette kait usko mutta parhaani teen ja tarksitan noin 2 kertaa ainakin. "valittajat" sekin auttaa jos kerrotte mikä lauseessa tms mättää.
12. -R-27.3.2006 klo 23:14
JPQ,kiva että "tarksitat" tekstisi.Siitä huolimatta ed. kirjoituksessasi on virheitä...
13. jupejus27.3.2006 klo 23:44
Ei tuossa mitään isommin ole epäselvää ainakaan minusta. Välimerkit ehkä auttaisivat lukijaa jaottelemaan tekstiä paremmin.

Eli olisiko sitten näin:
- - -
Onko sallittu ristikossa kaksi samanlaista vihjettä; johon eri sana vastauksena?
Tämä ei liene "eri vihjeet, mutta sama sana vastauksena" - näin olen ymmärtävinäni säännöt.
Älkää pelätkö, en minä itse ainakaan vielä ristikkoa yritä.
Tuskin koskaan. Kryptotkin lienee todella vaikeita.
- - -

Noin tuon luin. Eihän tuossa JPQ:n kysymystekstissä nyt mitään erikoisen virheellistä ollut. Tekstimaailmassa on paljon eri kirjoitustyylejä ja kirjoittajien käsialoja. Yhtä lailla, miten kirjoittaja kirjoittaa, niin yhtä lailla lukijallakin saa olla mielikuvitusta, miten hän kirjoitetun itselleen sisäistää tai miten käsialasta sanat lukee.

Kirjoittele vaan JPG ja kysele, jos haluat ristikoista tai kryptoista jotain kysyä. Eiköhän se joku aina osaa jotain vastatakin. Ainakin tuohon esittämääsi kysymykseen minusta iso S vastasi hienosti ja perusteeellisesti, jopa kysyttyä laajemmallakin pespektiivillä.
Iso S:n "sääntötulkinnat" oli kyllä täyttä asiaa.
14. marjaana28.3.2006 klo 00:12
-R-:
Pisteiden ja pilkkujen jälkeen pitää olla väli. ;o))
15. airisto28.3.2006 klo 10:15
-marjaana-:
Onhan niissä välit, pilkunjälkeen po. yksi välilyönti, pisteen jälkeen kaksi. ;0)))
16. iso S28.3.2006 klo 11:08
Onko millään enää mitään väliä? Onko pilkunjälkeen
a) yhdyssana
b) sanaliitto
c) lipsaus

Varsinainen 64 taalan kysymys: pystyykö joku tuottamaan tänne tekstin missä pisteen jälkeen on kaksi välilyöntiä? Käsittääkseni systeemi nielaisee peräkkäiset tyhjät.

Testataan:
Testi. Tässä oli 1 välilyönti.
Testi. Tässä oli 2 välilyöntiä.
Testi. Tässä oli 3 välilyöntiä.

Välilyöntien molemmilla puolilla on samat sanat, joten erilevyiset kirjaimet eivät pääse sotkemaan tuloksen arvioimista. Nyt jännityksellä odottamaan kuinka käy!
17. iso S28.3.2006 klo 11:09
Voi voi, minulta rosvottiin 1 +2 välilyöntiä eikä nimismies tee mitään!
18. airisto28.3.2006 klo 13:07
Copy/paste: pilkun jälkeen (ennen huolellista oikeinkirjoituksen tarkastusta)
toteutus: pilkunjälkeen

missäköhän "mättää"...
19. Jukkis28.3.2006 klo 13:31
Testataan lisää:

Testi. Tässä oli 1 välilyönti.
Testi.  Tässä oli 2 välilyöntiä.
Testi.   Tässä oli 3 välilyöntiä.
Testi.      Tässä oli 6 välilyöntiä.
20. Jukkis28.3.2006 klo 13:39
Testi    näköjään  & nbsp; onnistui.  Nyt  &nb sp; kaikki
laittaa    sitten  & nbsp; aina    kaksi
välilyöntiä    pisteen &n bsp;  perään.
21. Jukkis28.3.2006 klo 13:40
Tuo testi sitten epäonnistui. Pöh. En jatka.
22. iso S28.3.2006 klo 13:43
Jukkis, sinulla on tahmeammat välilyönnit, ne pysyvät! Exceliin kopioituna näyttävät aidoilta välilyönneiltä. Entäpä sieltä uudelleen tänne kopioituna?

Testi. Tässä oli 1 välilyönti.
Testi. Tässä oli 2 välilyöntiä.
Testi. Tässä oli 3 välilyöntiä.
Testi. Tässä oli 6 välilyöntiä.
23. iso S28.3.2006 klo 13:47
Joo, sinne katosivat. Jotain eskaappi-vippaskonstia käytetty, mutta kikka on "kertakäyttöinen". Tuo vallankumous ei syö lapsiaan vaan itsensä!
24. Jukkis28.3.2006 klo 13:49
Eihän tätä testaamista voi kesken lopettaa:

Testi. Tässä oli 1 välilyönti.
Testi. Tässä oli 2 välilyöntiä.
Testi. Tässä oli 3 välilyöntiä.
Testi. Tässä oli 6 välilyöntiä.
25. Juhani Heino30.3.2006 klo 01:21
OK, minäkin sitten:
Testi. Tässä oli 1 välilyönti.
Testi.  Tässä oli 2 välilyöntiä.
Testi.   Tässä oli 3 välilyöntiä.
Testi.      Tässä oli 6 välilyöntiä.
26. Jukkis30.3.2006 klo 09:11
Tuo Juhanin testi on sama kuin minun testini 28.3.2006 klo 13:31, eli "non breaking space" -html-entiteetin käyttö. Se siis toimii.

Testini 28.3.2006 klo 13:39 meni pipariksi, koska tämän saitin keskustelusysteemi laittaa väkisin html-rivinvaihtoja kirjoitettuun tekstiin, jolloin osa niistä rivinvaihdoista meni nerokkaasti nbs-entiteettien keskelle.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *