KESKUSTELUT > RISTIKOT > VASTAKKAINASETTELU

2457. Vastakkainasettelu

raukoo21.3.2006 klo 16:25
Onko nyt päästy tilanteeseen , jossa käydään keskustelua ihan aikuisten oikeasti , miten ristikoita kehitetään . Eli ratkojat ja laatijat yhdessä mietintämyssyn alle?
2. raukoo21.3.2006 klo 17:11
Eli tyyliin , mitkä sanat ovat niitä kielletyjä / sallittuja. Erkki ei laitaisi kiellettyjä enää ristisaoppaaseensa ja laatijat ristikkoihinsa.
3. iso S21.3.2006 klo 19:43
Voihan vatsakkainasettelu, eihän se noin saa mennä. Jos Erkki ei laita kiellettyjä sanoja ristisaappaaseensa niin mistä me tiedämme että ne ovat kiellettyjä?

Eki on myöntänyt harmittelevansa joidenkin sanojen oppaassaoloa. Tarkoitus oli hyvä: palvella ratkojia kun jotkut laatijat kuitenkin niitä käyttävät. Tulos oli ikävä: entistä useammat laatijat löysivät nuo vähemmän toivottavat sanat.

Olisi hyvä jos sanoille olisi joku laatuluokitus: hyvä, keskinkertainen, lievästi vältettävä, vahvasti kartettava, jyrkästi tuomittava. Näistä ei vain synny yksimielisyyttä, laatuluokituksen lisääminen olisi melkoinen työ ja veisi tilaa sanoilta.
4. raukoo21.3.2006 klo 19:52
Ajatukseni oli että : tuomitaan tietyt sanat . Ratkojat kertovat vihatuimmat sanat . Laatijat välttävät niitä . Ja Erkki ei laita niitä edes opukseen. piste
5. ö21.3.2006 klo 20:00
Minä ratkoja en tuomitse täysin yhtään sanaa, en edes lyhenteitä.

Jos joku laatija kuitenkin käyttää runsaasti ns. fakkisanoja, pidän häntä huonona laatijana.
6. raukoo21.3.2006 klo 20:01
Eli aloitan karsinoin A asta ; anis anas hyväksyttäneen
7. iso S21.3.2006 klo 20:03
Ajatukseni on: miten, missä ja kenelle ratkojat kertovat mielipiteensä ja miksi kriteeri on "vihatuimmat sanat"? Onko viha yleispätevää vai tietyn lehden ratkojakuntaa koskeva ilmiö?

Jos kertominen tapahtuu täällä niin tieto hukkuu kaiken muun sekaan, eivätkä kaikki laatijat lue näitä muutenkaan. Ristikko-oppaat ovat yksi väylä mitä kautta voidaan julkaista selkeä lista sellaisista sanoista mitä on havaittu käytettävän vaikka ei pitäisi.

Ratkojat saattavat jostain syystä suvaita sellaista sanaa (esimerkiksi Atair) mihin he ovat tottuneet mutta mikä on todettu väärinkäsitykseen perustuvaksi. Kiellettyjen sanojen listalle kuuluvat epäsanat. Ratkojien vihaamat (jos nyt on olemassa sellaisia että edes suuri enemmistö todistettavasti vihaa tiettyjä sanoja mitkä ovat kieliopillisesti oikeita ja niillä on asiallinen merkitys) kuuluvat sellaisiin sanoihin mitä on syytä voimakkaasti välttää, mutta kokonaan kieltäminen olisi periaatteellisista syistä väärin!
8. raukoo21.3.2006 klo 20:05
aloitus uudestaan ; karsina A : anis anas hyväksyttäneen . anus sanaa en hyväksy rivouden vuoksi.
9. iso S21.3.2006 klo 20:07
raukoo ehti vetää väliin ja lähestyy mielestäni asiaa väärästä päästä, jos tarkoitus on tunnistaa kielletyt sanat. Tietenkin homma toimii, jos pystytään luettelemaan kaikki sallitut sanat - silloinhan kaikki mainitsemattomat ovat kiellettyjä sanoja.

Mikään opus ei kuitenkaan voi kattaa kaikkia olevia ja tulevia sallittuja sanoja, joten vähemmällä sivumäärällä asia tulee selväksi jos listataan kielletyt sanat (sellaiset joita on havaittu käytettävän tai joiden arvioidaan olevan vaarassa tulla käytetyksi).
10. raukoo21.3.2006 klo 20:13
>iso s nyt ajattelin lähinnä sitä: että tehdään pienet säännöt meille laatijoille , eli kertokoon ratkojat mitkä sanat ne haluaa ristikoissa näkevän ja mitkä pitää olla ehdottomasti poissa
11. raukoo21.3.2006 klo 20:33
eli lähdetään a : sta
12. Jukkis21.3.2006 klo 20:41
Ja kun koko homma meni ihan päin p:ttä heti kolmannen sanan kohdalla niin eiköhän kannata lopettaa tämä yritys heti alkuunsa.
13. raukoo21.3.2006 klo 20:46
yritys alkaa vielä kerran a kirjaimesta
14. raukoo21.3.2006 klo 20:54
anar hyväksytty vai ei?
15. Antti Skyttä21.3.2006 klo 20:55
raukoo!

"anus sanaa en hyväksy rivouden vuoksi"

Kerro vähän tarkemmin, miksi anus on rivo?

Minun käsittääkseni anus on lähinnä lääketieteellinen sana ilmaisemaan jotakin sellaista, mikä meillä jokaisella on.

Frank Zappa ilmaisee minusta asian naulaan kantaan vanhassa biisissään "What´s the ugliest part of Your body":

"some say Your nose, some say Your toes
but I say it´s Your mind"

Niin, että jos rivouden perusteella laitetaan sanoja kiellettyjen listalle, niin sanojen mieli ja mielikuvitus pitäisi olla aivan kärkipäässä.
16. jupejus21.3.2006 klo 21:20
En ratkojana, enkä muutenkaan tuomitse yhtään sanaa, koska jokaisella sanalla on merkityksensä. Ihminen on ajatteleva olio, joten hän itse voi päättää aivokopassaan, mitä sanoja käyttää ja mihin.
Niinpä laatijakin voi itsetykönään miettiä, mitä sanoja pistää ratkojille ratkottavaksi ja ratkoja voi puolestaan kirjoittaa vaaditun sanan tai jättää kirjoittamatta, jos ei omien kriteereiden vuoksi sitä voi vastaukseksi ruudukkoon kirjoittaa.

Eri asia on sanat, joita joku ulkopuolinen taho voi puuttua tai pakottaa poliittisesti tai muista eettisistä syistä käytettäväksi tai käyttämättä jättämiseksi, mutta niiden merkitys ei ole suurta sanaristikoissa ainakaan tässä tämän hetken maailman tilassa.
17. Timppa21.3.2006 klo 21:34
Taas kerran Jupejussille kannatusta kivoista kommenteista!:)
18. Jaska21.3.2006 klo 22:50
Minä vihaan kaikkia vihjesanoja, joihin en keksi ratkaisusanaa. Viime aikoina vihattavaa on ollut kyllä aika vähän. Mutta varoitan teitä laatijat, älkää panko (anteeksi taisi tulla rivo sana) niitä jatkossakaan ristikkoihinne, tai vihani lankeaa yllenne kirousten & rivousten saattelemana...
19. ässä21.3.2006 klo 23:13
Taitaa edetä tuo kiellettyjen sanojen keräilyprojekti
sen verran verkkaisesti, etten vielä jätä listaan teoksen
ennakkovarausta. Melko ison haasteen aikoo nimimerkki
raukoo sälyttää harteilleen, koska jo a-kirjaimen kohdalla
mielipiteet menevät ristiin. Toivotan kuitenkin onnea
valitsemallasi kivisellä tiellä :)
20. iso S21.3.2006 klo 23:26
Tie kiellettyyn sanaan on kivetty hyvillä päätöksillä.

Minulla ja raukoolla on ja näyttää pysyvän erimielisyys siitä mitä tässä yritetään ja jos ymmärrän oikein mitä raukoo yrittää niin sen yrityksen mielekkyydestä.

Jos kiellettyjen sanojen lista (mistä ei yksimielisyyttä tule syntymään) kerätään tänne, se hukkuu tänne. Laatijat eivät tule sitä täältä kaivamaan, kunhan lista "valmistuu" ja tämä keskustelu painuu sivulle montakymmentäyksi.

Ristisanaoppaisiin raukoo tuntuu haluavan vain sallittuja sanoja, joten sellaisiin kiellettyjen sanojen listaa ei saisi laittaa. Senkin vuoksi liki-kaimani ei kannata jättää ennakkovarausta. Laatijat jäävät suunnilleen saman tiedon varaan mikä heillä on jo nyt. Vain tätä palstaa lukevien hihaan ja muistiin voi tarttua jotain mielipiteitä siitä mikä jonkun mielestä on kiellettyä ja toisen mielestä ei.

Silti: älkäämme menettäkö uskoamme ihmeisiin. Onnea ja hyvää yötä!
21. raukoo22.3.2006 klo 01:43
kivinen tie todella. olisi simppeliä olla laittamatta tiettyjä sanoja, mutta onhan jokaisella tietenkin itsesensuuri .
22. Hui_hai22.3.2006 klo 07:47
Suurin osa tuolta etusivulta löytyvistä sanoista (ristikkosanojen lista) kuuluu mielestäni välteltävien sanojen listalle. Täysin kiellettyjen sanojen listalle tulisivat ainoastaan epäsanat (kuten BIFGSEIGF jne). Välteltävistä sanoistakin täällä on keskusteltu jo jokunen vuosi, mutta yhteisymmärrykseen ei ole vielä päästy edes siitä pitäisikö joitain sanoja vältellä vai ei;) No useimat ovat sitä mieltä, että kaikki sanat eivät ole yhtä hyviä, mutta sen jälkeen mielipiteet erkaantuvat mikä mihinkiin suuntaan. Tämän asian tiimoilta on keskusteltu niin monessa säikeessä, että melkein hirvittää. Toivottavasti tuoreitakin näkökulmia löytyy:)
23. iso S22.3.2006 klo 09:04
Kivinen tie ja ohdakkeinen polku, siitä olemme yhtä mieltä.

Ymmärrykseni ei ole parasta A-luokkaa, joten tätä en tajunnut: "olisi simppeliä olla laittamatta tiettyjä sanoja, mutta onhan jokaisella tietenkin itsesensuuri". Mitä tämä tarkoittaa ja miten nämä liittyvät toisiinsa?

Yritettäisiinkö ensin määritellä mitä tarkoittaa "kielletty sana"? Tarkoittaako se sanaa mitä kukaan laatija ei koskaan, ei missään olosuhteissa, saa laittaa ristikkoon? Se on aika raju kielto, jos sana on sinänsä oikea perusmuotoinen sana eikä mikään epäsana.

Jos haetaan vertaus liikennesäännöistä niin punaista päin ajaminen on kiellettyä. Kuitenkaan kielto ei ole ehdoton: esimerkiksi hälytysajossa oleva hälytysneuvo saa ajaa päin punaista, ei tosin sumeilematta vaan erityistä varovaisuutta noudattaen, mutta saa kuitenkin. Ihmisen tappaminen on tiukasti kielletty mutta silti joissakin maissa toimeenpannaan laillisia kuolemanrangaistuksia ja sodassa saa tappaa, kunhan se tapahtuu kansainvälisiä sopimuksia noudattaen.

Kohtalaisen suuri yksimielisyys saataneen siitä että sallittuja sanoja ovat perusmuotoiset (nominit saavat olla yksikössä tai monikossa) suomenkieliset sanat sekä erisnimet. Useimmat hyväksyvät myös ulkomaankieliset yleisesti tunnetuksi katsotut sanat, varsinkin latinan- ja englanninkieliset. Murre- ja slangisanoissa mielipiteet jakautuvat.

Ehdottomasti kiellettävinä pidän vain epäsanoja, mitkä eivät tarkoita mitään tai ovat oikean sanan virheellisiä muotoja. Tässäkin näen porsaanreiän: miksipä joku ei voisi tehdä vaikkapa Sanaseppoon teemaristikon missä esiteltäisiin ristikoista tavattuja epäsanoja opiksi ja ojennukseksi laatijoille. Näsäviisastellen voi tietysti kysyä voiko sellainen olla kielletty sana mikä ei edes ole sana.

Palatakseni ihmetyksen aiheeseeni: "onhan jokaisella itsesensuuri" on siinä mielessä ongelmallinen juttu että jokaisen itsesensuuri on erilainen kuin joka toisen. Sitä kautta on vaikea johtaa mitään yleispätevää kiellettyjen listaa. Olisiko se itsesensuurien unioni (sana on kielletty, jos joku haluaa sen kieltää) vai leikkaus (kielletty, jos kaikki haluavat kieltää)? Edellisessä tapauksessa lähes kaikki tulisi kielletyksi, jälkimmäisessä ei juuri mitään.

"olisi simppeliä olla laittamatta tiettyjä sanoja": periaatteessa kyllä, kuten radio Jerevan -vitseissä oli tapana sanoa. Ensin pitää vain päättää mitkä ovat ne tietyt sanat ja sitten päättää ettei käytä niitä. Mikäs sen helpompaa? Paitsi että voi käydä niin että aikataulu painaa päälle ja ristikossa on vaikeasti muutettava kulma loistavin sanoin mutta joukossa on yksi itsesensuurin kaihtama sana. Käytännössä joutuu kuitenkin pohtimaan kuinka paljon hyviä sanoja kannattaa vaihtaa heikoiksi että pääsee eroon yhdestä huonosta.

Jyrkät kiellot todennäköisemmin köyhdyttävät ristikoiden sanastoa myös muiden kuin kiellettyjen sanojen osalta. Kokonaislaatu voi parantua jos sallitaan joku kauneuspilkku silloin tällöin.

Silti olen sitä mieltä että ristikkomielessä sanat ovat eriarvoisia. Joitakin sanoja tulee välttää, joitakin hartaammin kuin toisia. Silloin niiden osuus saadaan pienenemään tasolle mikä häiritsee vain sellaisia ketkä löytävät häiriintymisen aiheen joka tapauksessa. Parhaassakin ristikossa on aina se huonoin sana - ratkojilla on kuitenkin yleensä eri mielipiteitä siitä mikä se on!
24. kp22.3.2006 klo 09:05
Sarastuksen alkuaikoina, kun otin ensiaskeleita laatijana, niin
vakavalla ja ah niin antoisalla tiellä. Oli samantapainen pulma. Siloinkin oli makuja sanoista, joita jotkut hyväksyivät
ja toiset hylkäsivät. Mutta kun "pakon" edessä niitä sanoja
pitäisi "sinetöidä" johonkin listaan tai kirjaan, niin ei synny...
-Kukapa noita suomen mainioita sanoja kieltäisikään...
-Jos joitakin sanoja ei käytettäisi, niin eikö se olisi kielen köyhyyttä?....
25. JTak22.3.2006 klo 09:18
Aihepiiriin sopivassa julkaisussa varmaan jokainen sana on käyttökelpoinen. Muurhaistutkijoiden julkaisussa ATTA olisi erinomainen, normaaliristikossa surkea. Saamelaisristikossa ANAR loistava ratkaisusana, normaaliristikossa surkea. Alatyyliset sanat jossain aikuiselle väelle suunnatussa spesiaalilehdessä olisivat jopa toivottavia, muualla niitä ei tulisi käyttää. Rasistiset ilmaukset uusnatsien julkaisussa olevassa ristikossa olisivat ihan ok, muualla niitä ei pidä käyttää.

Jokaisen laatijan omasta moraalista on kiinni, millaiseen julkaisuun ja millaisilla sanoilla on valmis ristikon laatimaan. Aika harva varmaan suostuisi esim. rasistista ristikkoa laatimaan?
26. Teppo22.3.2006 klo 12:56
"Kukapa noita suomen mainioita sanoja kieltäisikään..."

En tiedä, en ole sellaista täällä huomannut kenenkään sanoneen.
27. kp22.3.2006 klo 13:42
Niin sitä listaa ei synny?
28. tapiiri22.3.2006 klo 14:39
Tuollainen lista syntyy yhtä helpolla kuin rauha Lähi-Itään. Piste.
29. airisto22.3.2006 klo 15:33
Aami
Aias
Aisa
Aisata
Akaa
Akita
Amapa
Amati
Amia
Anaa
Anapa
Anas
Antu
Apis
Aram
Arno
Asama
Asir
Aska
Astalo
Atair
Atala
Atamaani
Atar
Atitlan
Atiu
Atta
Attu
Atum
Aval
Baal
Cato
Dior
Elam
Elas
Elisa
Enna
Etah
Etat
Etta
Etto
Etui
Faaa
Gnuu
Hair
Harus
Iata
Ikat
Ipoh
Iris
Isis
Isola
Ista
Jata
Jura
Kaka
Kasi
Kata
Lara
Loos
Lota
Lusi
Malo
Manu
Miini
Mila
Misi
Nain
Naos
Nias
Niva
Oita
Onea
Onsi
Onsilo
Otaru
Otis
Otita
Palas
Raari
Rani
Rati
Riki
Rova
Seal
Sial
Skat
Soso
Soul
Taal
Taatti
Tael
Taki
Talat
Tani
Tanta
Tari
Taro
Tata
Tate
Tati
Tea
Teak
Tola
Trana
Tuan
Ukuli
Ulku
Unau
Upas
Uppa
Utala
Utami
Utra
Vaal
Vata
Vina
Vita
Vtol
Xena
Ytelä
Äkin
Ölvi
Ösel
kp: Älä ainakaan pistä näitä sanoja ristikkoihisi, tai muuten...
30. kp22.3.2006 klo 15:45
airisto Miksei? Joukossa ihan hyviä sanoja...
31. airisto22.3.2006 klo 15:53
kerro nyt aluksi, mitkä sanat sun mielestä on ristikkoon soveliaita?
32. airisto22.3.2006 klo 15:58
tare, vata.. Suomen kieltä?
33. iso S22.3.2006 klo 16:01
Jos ei aisa kelpaa niin mistä sitten vedetään?
34. kp22.3.2006 klo 16:03
Tuossa luettelossa on maantiedettä, luonnontiedettä,
kasvitiedettä... Suurin osa pitäisi olla ihan jokaisen hallussa...
Ölvi on sitä juomaa, jota aina saunailtoina hörpitään...
35. Matti22.3.2006 klo 16:20
Ei kai kukaan niin tiheästi sauno.
36. kp22.3.2006 klo 16:37
Lähettäjä: airisto 22.3.2006 klo 15:58

tare, vata.. Suomen kieltä?

vata nykänen. pohjanuotta, kohokkikasvi
tare, tane Taunon kutsumanimi. Tämä menettelee "hätätapauksessa". Onhan Erkit Ekit...

Matti Miten tiheästi?
37. RA22.3.2006 klo 16:38
Samaa mieltä kuin monet yllekirjoittaneet. Minustakaan ei ole kiellettyjä sanoja (paitsi jo yllä moneen kertaan mainitut epäsanat jne.), eikä kiellettyjen sanojen listaa kannata edes yrittää tehdä (mm. JTak tänään 09:18).

- Esim. tuosta airiston listalta kelpuutan kaikki, vaikka osaa en toivokaan. Selitys:

Ratkojan kannalta kysymys on sanaston kokonaislaadusta ja ns. mielenkiintoisten / hyvien ja tylsien sanojen suhteesta. Jos muuten hyväsanaisessa ja idearikkaassa ristikossa on YKSI MISI, ei se ratkontakokemusta heikennä yhtään. Selkeällä vihjeellä ja miel. piilokirjaimettomana sitä ei edes huomaa.

Jos ristikko sen sijaan (kerta toisensa jälkeen!) vilisee VINAa, OTITAa ja VTOLia niin, että vain siellä täällä on joku tolkun suomenkielinen sana, ratkonnasta tulee kertakaikkisen tylsää puuhaa. Siis hetkeksi, koska ei sellaista viitsi ratkoa loppuun.

Minusta jopa laatijan hieman kieli poskessa kehittelemät yhdyssanatkin ovat vain plussaa, tyyliin Krakan Pitkäsanainen (HÄTÄVARASURUASUSTE :-).

Olennaista on se, että ratkoessa sen vain "jotenkin" aistii, että laatija halunnut ja tarkoittanut sen juuri noin. Ja tietenkin se, että tuollaisetkin sanat ovat selkeästi ratkojan miellettävissä, vaikka eivät mistään sanakirjoista löydykään.

Kun ratkojana aistii, että kirjaimet ovat "vieneet" laatijaa, eikä laatija kirjaimia, ratkonta yleensä loppuu alta viiden minuutin.
38. airisto22.3.2006 klo 19:02
listahan oli copy/paste
ja liittynee jollain tavalla alustukseen:

2457. Vastakkainasettelu
Lähettäjä: raukoo 21.3.2006 klo 16:25
Onko nyt päästy tilanteeseen , jossa käydään keskustelua ihan aikuisten oikeasti , miten ristikoita kehitetään . Eli ratkojat ja laatijat yhdessä mietintämyssyn alle?
Takaisin aiheisiin

Lähettäjä: raukoo 21.3.2006 klo 17:11

Eli tyyliin , mitkä sanat ovat niitä kielletyjä / sallittuja. Erkki ei laitaisi kiellettyjä enää ristisaoppaaseensa ja laatijat ristikkoihinsa.
39. Eki22.3.2006 klo 19:57
Tuosta listasta minulla tuli tänään erääseen ristikkoon sekä aami että amia. Silti siitä tuli eräs kevään tulevista puheenaiheista. Viittaan RA:n kommenttiin, että oikeassa ympäristössä ei paria huonompaa sanaa edes huomaa.
40. airisto22.3.2006 klo 19:58
Erkki pistää "palm" ristikkoon (palmu -u). Onhan se (Palm) jonkun sukunimi, mutta ihmetyttää.
41. Eki22.3.2006 klo 20:13
Minusta Palmun kuva -u on helpossa ristikossa parempi vihje kuin Göran tai Risto, kummatkin silti aikansa kunnioitettuja ihmisiä.
42. airisto22.3.2006 klo 20:20
Kynä/kumi ...huomaatko?
43. Eki22.3.2006 klo 20:24
Miksi Palm olisi huono ratkaisusana? En tarkoita, että sitä ristikkoon tuppaan, mutta jos tulee, se yleensä monipuolistaa kirjaimistoa, reunaan voi tulla M-kirjain T:n muuten jyllätessä.
44. RA22.3.2006 klo 21:35
Mitä tuo yllä oleva puhe Palm-sanasta nyt on? Palm on ihan tunnettu sukunimi, vaikka ei noita Ekin mainitsemia julkkiksia? tietäisikään. Ainakin itse tiedän monia muita PALMeja ja kun vihje on noin selkeä, en keksi, mikä on vialla. Miksi sitä sanaa tai tuota vihjettä ei saisi käyttää? Minustakin tuo palmu-vihje on paljon parempi kuin joku Göran. Käytetäänhän muitakin sukunimiä ja vastaavantyyppisiä vihjeitä.

Yritän tiivistää vielä yhden ajatuksen: Vaikka mitään yleistä kiellettyjen sanojen listaa ei kannatakaan tehdä, laatijan kannattaisi ehkä tehdä ITSELLEEN esim. "tämän viikon / kuukauden voimassaoleva" kiellettyjen sanojen ja vihjeiden lista.

Tarkoitan sitä, että mikään ei ole ratkojana sen tylsempää kuin se, että tietyn lehden / laatijan ristikossa on ristikosta toiseen samat sanat ja vihjeet hieman eri nurkkaan järjesteltynä.
45. raukoo23.3.2006 klo 10:52
Tuo " airiston lista " antaa aika paljon osviittaa , mitä termiä kukin pitää fakkisanana. Itse en pitäisi niinä : aisa aisata astalo niva riki tea teak tola tyylisiä , mutta tuosta listasta löytyy paljon vierasta ja vältettävää . Xenaahan ei varmasti laatija laita ristikoonsa kuin kerran vuodessa tai sitten axel ja xenon muutuvat ns fakkisanoiksi. Itselleni jopa lata tai Atle olivat vain ristikoista tuttuja.
46. Eki23.3.2006 klo 11:11
"Ristikkosana viikonvaihteeksi" ei ole haudanvakava valikoima pahimpia fakkisanoja. Esim. riki pääsi mukaan takilana, mutta samalla mukana on tuttu Riki Sorsa. Sanoisin, että sana RIKI kannattaa liki aina selittää Sorsana, helpoissa varsinkin. Tea tuli, kun Istan mukaan ei mahtunut enempää tekstiä.
47. tonimikael23.3.2006 klo 16:26
Utalaa, utamia ja utraa ei saa hävittää suomen kielestä! Minä ainakin aion ristikoiden kautta tehdä omaa osuuttani, etteivät ne katoaisi. Ihania sanoja! :)
48. Libero23.3.2006 klo 19:19
Ilmaisuvoimaisia sanoja airiston listalla ovat myös raukoon mainitsema tola sekä oma suosikkini onea.

Kielosessa 'tola' on sekä perusmuodossaan että kaikin mahdollisin taivutuksin. Kun asiat ovat hyvällä tolalla, niin valtakunnassa kaikki on hyvin. Kun asiat ovat huonolla tolalla, niin siitä tulee onea olo. Nämä sanat ovatkin listalla vain kokeeksi, luulisin.

Dior on niin tuttu nimi, että sitä on vaikea mieltää fakkisanaksi. Kovin moni suomalaisnainen ei kulje Diorin muotiluomuksissa, mutta sitä useampi kulkee Diorin meikeissä ja parfyymeissa.
49. tonimikael23.3.2006 klo 19:39
Oneaa olen vältellyt tähän asti, mutta nyt Liberon "pyynnöstä" madalletaan kynnystä. Vai mitä Eki? ;)
50. Eki23.3.2006 klo 19:42
Äläpäs nyt kumminkaan.

Tuohon ristikkosanojen listaan on pyritty hiljakseen saamaan sana jokaisella alkukirjaimella, siitä mm. Dior ja Xena.
51. KP24.3.2006 klo 09:09
Nuo sanat tahtovat olla vain
"MUsta TUntuu" sanoja. Ei todellisia syitä, miksi niitä pitäisi
kieltää..
-Ei kieltää. Vaan jokainen rajoittakoon ristikossa, jos ei suuhun sovi... -Kun kieltoon ei ole mitään todellista perustetta?...
52. kp24.3.2006 klo 09:16
... Jos ajatellaan näin MU-TU tuntumalla esim. maantiedettä.
Otetaan vain kartalta kaikki pienet joet pois ja jätetään vain isommat. Otetaan vain kaikki pienet kaupungit kaikki pienet
vuoret... jne. pois, jätetään vain kaikki isommat...
-Mitä tästäkin tulisi?...
53. kp24.3.2006 klo 09:18
... siis miltähän tämä uusi karttaversio näyttäisi paperilla?
54. iso S24.3.2006 klo 09:19
Selkeältä?
55. KP24.3.2006 klo 10:24
Tyhmältä?
56. iso S24.3.2006 klo 10:27
Tältä?
http://www.infoplease.com/images/mfinland.gif

Härpätihää Tampere, tuo Kelloselkää vähäisempi kylä!
57. Jukkis24.3.2006 klo 12:08
kp:n epäonnistuneet vertauskuvat on tämän saitin viihdyttävintä antia. Tämä järjetön karttavertaus meni ainakin top 3:een.
58. kp24.3.2006 klo 12:36
Jukkis, päinvastoin, mitä järjellinen. Miksi kartta tehdään.
Siksi, että jokainen tietäisi, missä on pienenkin paikka.
-Jopa se kuuluisa takahikiä... Jos siis ristikot olisivat sellaisia
kuin kartat mitä edellä kerroin ei niissä olisi enää mitään
järkeä. Kärpänenkin sopisi ristikkoon, jos se painaisi kymmenen kiloa? -Tämä on sitä metaforaa... Tajuaa kuka
tajuaa...
59. tonimikael24.3.2006 klo 13:02
Ihmettelenpä, miksei kaikki kartat tunne Revonlahtea. Kun sulla näyttää olevan aikaa, niin laittaisitko, KP, karttakeskukselle noottia, että Revonlahti kartoille ja heti!
60. postimies24.3.2006 klo 13:05
Taitaisi tulla työsulun paikka, jos kp:n ristikkokärpäset
ja atat painaisivat kymmenen kiloa. Ainakin olisi pakko
hankkia kevyempää ratkottavaa. Jotta se niistä sinun
metaforistasi, tajuaa kuka (harva) tajuaa...
61. iso S24.3.2006 klo 13:09
Karttoja tehdään erilaisiin tarkoituksiin eikä esimerkiksi maailmankarttaa ole mielekästä tehdä Takahikiä-tarkkuudella eikä sellaisessa mittakaavassa että sen ja kompassin avulla voi suunnistaa paikasta A paikkaan B ilman että uppoaa suohon X.

Sivulla
http://www.balihilton.com/maps.html
on havainnollinen esimerkki kartan mittakaavan ja tarkkuuden (pienimpien yksityiskohtien näkyminen) mielekkyydestä.

Juva ei näy edes siinä kartassa missä se VOISI näkyä, vaikka se on joidenkin mielestä maailman keskipiste (mm. veljeni asuu siellä).
63. jupejus24.3.2006 klo 13:56
Maailman karttapalloa voi nimitellä monella kurin. Asukasmäärän mukaan, vaikka vain miljoonakaupunkien nimet kartalle tai ehkä tärkeimmät junalaiturit. Tai muuten, yksi peruste voisi olla, että karttapallolle tulee tasaisen välin joitain paikannimiä, siinä mielessä Kelloselkäkin osuu hyvin tyhjyyttään ammottavaan aukkoon.

Mielenkiintoisemmaksi homma voisi mennä, jos karttapallon nuppineuloilla pistelisi sanaristikoiden tarpeiden mukaan eli mitkä sanat ristikoissa eniten esiintyy, niin niiden mukaan paikkojen tärkeys. Silloin loistaisvat Soso, Misi, Levi, Lemi, ja jne. Maailmannapoina komeilisivat pian aikaa yllättäen Alor, Atui, Anaa, Attu. Jopa Alta, Isar, Atna, Vaal ja Ilek voisivat lyödä monet muut suuremmat uittoväylät.

Ei kun karttaa vain rakentamaan noine perustein, niin silloinhan tärkeysjärjestykseen tulisivat "viimeiset ensimmäiseksi" ja laatijat voisivat hyvillä omilla tunnoilla nimetä paikkoja esiintymäyleisyyden mukaan.
64. raukoo24.3.2006 klo 15:14
Antti Skyttä


Pyysit kertomaan, miksi pidän jotain sanaa rivona. Ehkä sopimaton olisi ollut parempi ilmaisu. On vain semmoinen mielikuva , että joku kustantaja olisi kieltänytkin sen tyyliset , vaikka en muistelisi itse koskaan käytäneenikään.
65. Matti24.3.2006 klo 15:37
Olen Varkaudesta kotoisin. Oikein riemu ratkesi, kun KP:n kartassa näkyi Könönpelto. Vielä kun näkisin sen ristikossa.
66. Libero24.3.2006 klo 15:46
jupejus 24.3.2006 klo 13.56:

Kannatan tekemääsi ehdotusta ristikkomaailman maailmannapojen omasta kartastosta! Tässähän on kyse vain näkökulmasta, jota todella voi muuttaa tarpeen mukaan.

Ruotsalaiset tekivät "viimeiset ensimmäisiksi" -periaatteella maailmankartaston jo 1980-luvulla. Kartasto on tuppukyliä täynnä, mikä minua suuresti miellyttää. Joitakin merkittäviä tuppukyliä olen siihen lisännytkin.

Kyseisen kartaston Suomen kartalla on muun muassa pienen keskipohjalaisen paikkakunnan pienen pieni peräkylä, jonka nimikin loppuu sanaan 'perä'. Samalta karttalehdeltä puuttuu Kokemäen kaupunki, Kokemäenlaakson historiallinen mahtipitäjä, jossa oli elämää jo 7 000 vuotta sitten.

tonimikael: Merkitsen tähän ainutlaatuiseen kartastooni nyt myös Revonlahden. Se on sitten ainakin yhdessä maailmanatlaksessa. Ainoa Revo-alkuinen nimi hakemistossa on Revoljutsii, Pik. :)

Rivien välistä on luettavissa, että itseäni ehkä kaikkein vähiten ristikoissa häiritsevät maantieteelliset nimet. Olen parantumaton tuppukyläfani. Myös kaikki pikkujoet saavat haltioitumaan. En kuitenkaan odota, että laatijat mitenkään erityisesti ottaisivat huomioon tällaista normaalista poikkeavaa epäilyttävää intohimoa.
67. iso S24.3.2006 klo 15:55
Nähdä Napoli ja Kuola vai nähdä Könönpelto ja Kommila, kas siinä pulma! Toni saattaisi vaikka tarttua syöttiin ja tehdä Varkaus-aiheisen ristikon, kun siellä on Pitkälänniemikin.

Onko Varkauden pururata Käpykankaalla vai Repokankaalla vai onko minulla ihan taju kankaalla? Muistelen käyneeni siellä kesälomalla hölkkäämässä joskus vuoden 1980 paikkeilla. Yritin opiskella nesteen nauttimista juoksun aikana. En oppinut ja hajamielisyyskin vaivasi. Onkohan pullo vielä tallella pensaan takana vai onko sen osaksi tullut varkaus?

Niin paljon kysymyksiä, eikä yhteenkään löydy ristikoista vastauksia. Pahuksen laatijat!
68. Libero24.3.2006 klo 16:14
tonimikael: Revonlahti on kuin onkin ruotsalaisten maailmankartastossa yhtä suurella punaisella pallolla kuin Oulu. :) Vain hakemistosta se puuttuu.
69. y24.3.2006 klo 16:22
Chaparral on Setúbalissa. Tämä on hyvä tietää, jos Hesarin ristikoita on viime aikoina täytellyt.
70. raukoo24.3.2006 klo 16:33
non niin sanaris-porukka on vaahdonnut fakkisanoista ja tarjoavat vissiin sellaiseksi nyt sitten jo könönpeltoa . PÄÄTELMÄ :
Jos heidän täytyy laittaa ristikkoon aami , se on puolusteltavissa siksi , että he ovat miettineet asiaa pitempään . Hyvä, mutta jos kp laittaa "kirjoittaa" laadintaansa atta , se saa aikaan tuomitsemisen: tuo jätkähän ei osaa laatia .
71. Libero24.3.2006 klo 16:34
Kun käytössä kuluneet vanhat fakkisanat kuluvat pois käytöstä, niin mitä mahtavat olla uudet fakkisanat? Joko niistä on merkkejä? Kuinka kauan kestää, että uudesta ristikkosanasta tulee uusi fakkisana? Sitten joskus ovat vuorossa myös uudet vastakkainasettelut.

Niin paljon kysymyksiä.

iso S: Mitä arvelet?
72. raukoo24.3.2006 klo 16:50
Eli tyyli on sellainen , mitä me osataan tehdä ,se on paras.
Me voidaan valita fakkisanat, siis tuomittavat sanat vaikka yksitellen toisten ristikoista.
73. kp24.3.2006 klo 16:59
Niin, se fakkisana tahtoo "pelastaa" ristikkonne" kun se
suistaa kp ristikkoineen lokaojaan...
74. Antti Skyttä24.3.2006 klo 17:18
raukoo!

Kirjoitit 21.3. klo 20.05: "anus sanaa en hyväksy rivouden vuoksi."

Kysyin 21.3. klo 20.55: "Kerro vähän tarkemmin, miksi anus on rivo."

Vastasit tänään klo 15.14: "Ehkä sopimaton olisi ollut parempi ilmaisu:"

Kerro minulle raukoo, miksi anus on sopimaton ristikkosanaksi. Älä perustele sitä sillä, että joku julkaisija on päättänyt sitä tai tätä, vaan kerro, miksi se Sinusta on sopimaton.
75. raukoo24.3.2006 klo 17:27
Antti Skyttä

Olet varmaan laittanut sen viimeiseen ristikkoosi.

Mutta miksi en itse käytä : Sen pystyy välttämään, ei kuulosta hyvältä ja jotenkin kiusallinen sana.
76. Antti Skyttä24.3.2006 klo 17:35
kp 24.3. klo 16.59:

"Niin, se fakkisana tahtoo "pelastaa" ristikkonne" kun se suistaa kp ristikkoineen lokaojaan..."

Tämä ilmaisu saa minun ääneni, kun joskus äänestetään otsikolla "Kaikkien aikojen vaikeimmin ymmärrettävä ilmaisu".
77. Jaska24.3.2006 klo 17:41
Olen kyllä raukoon linjoilla. Anus on useinkin sinällään kiusallinen, ja jos siihen liittyy vielä kiusallisempi hemorroidi, on kyse jo kidutuksesta.
78. kp24.3.2006 klo 17:45
Antti Skyttä
Miten paljon olette kirjoittaneet: Joo atta oli tuossa yhdessä
ristikossa... Se piti panna siihen, kun se pelasti ristikon.
En minä muuten sitä käytä... Hyi mikä sana...
-Ei siis mitään. Se vain pelasti ristikon.....
79. raukoo24.3.2006 klo 17:47
Jaska

Kiusallista : olen käytänyt vihjeenä perässäkin , mutta se oli minusta ok.
80. Antti Skyttä24.3.2006 klo 17:53
Minä en ole kirjoittanut atasta (vai pitäisikö sanoa attasta) yhtään mitään.

Enkä edelleenkään ymmärrä kommenttiasi 16.59. Minulla on siitä jonkinlainen hytinä: heikon itsetunnon puolustuspuheenvuoro ja oman osaamistason nykytasolla pitämisen perustelu.
81. raukoo24.3.2006 klo 17:55
Jaska

mutta vastaukseksi tuli pukama
82. kp24.3.2006 klo 18:06
Lähettäjä: Antti Skyttä 24.3.2006 klo 17:53


Minä en ole kirjoittanut atasta (vai pitäisikö sanoa attasta) yhtään mitään.

Enkä edelleenkään ymmärrä kommenttiasi 16.59. Minulla on siitä jonkinlainen hytinä: heikon itsetunnon puolustuspuheenvuoro ja oman osaamistason nykytasolla pitämisen perustelu.

Mikä oli taas todistettava. Miten oikeassa raukoo oli:
"Eli tyyli on sellainen , mitä me osataan tehdä ,se on paras.
Me voidaan valita fakkisanat, siis tuomittavat sanat vaikka yksitellen toisten ristikoista".

Keillä on heikko itsetunto?
83. kari kämäräinen24.3.2006 klo 18:18
kp: raukoohan kehui meitä alkuviikosta, että käytämme kumpikin täysin järjettömiä sanoja ristikoissamme! Oliko raukoo silloinkin oikeassa? ;-)
84. RA24.3.2006 klo 18:20
Antti, tulkintayritys kp:n lauseelle:

"Niin, se fakkisana tahtoo "pelastaa" ristikkonne" kun se suistaa kp ristikkoineen lokaojaan..."

kp ehkä tarkoittaa, että kun (te) muut laatijat laitatte ristikkoonne fakkisanan, se kuitataan olkaa kohauttaen toteamalla, että se pelasti ristikon, tms. muulla syyllä.

Mutta sen sijaan kun kp laittaa ristikkoonsa fakkisanan, kaikki syyttävät ammattitaidottomuudesta.
85. raukoo24.3.2006 klo 18:21
kk

sanoin , käytitte samanlaisia . Huomaa mennyt muoto
86. raukoo24.3.2006 klo 18:23
muistelen että teit ne joskus vasemmalla kädellä KK.
mutta ehkä kp : kin on tehnyt niin.
87. kari kämäräinen24.3.2006 klo 18:30
kp: olet käyttänyt järjettömiä sanoja ristikoissasi. Hui häpeä!
88. raukoo24.3.2006 klo 18:36
Tässä säkeessä oli kuitenkin tarkoitus parantaa ristikkosanastoa. Eli minusta atta kuuluu ristikoihin , ihan sen vuoksi , että tälle terroristille tullaan vielä rakentamaan patsaita ympäri arabimaita .
89. kp24.3.2006 klo 18:37
RA
Sinähän olet viisas mies. -Juuri näin...
90. Matti24.3.2006 klo 19:00
iso S sai nuoruuden muistot palaamaan. Pururata oli Kämärillä, siis matkalla keskustasta kohti Taipaleen kanavaa ja Könönpeltoa. Könönpellon lempinimiä olivat Könö, Nökö ja Siti. Könönpellon pojat pitivät vahtia, että jos keskustan pojat olivat heikäläisiä tyttöjä saatilla, niin köniin tuli. Itse olin siis keskustan poikia.

Kommila on Komminselän äärellä. Ennen selän yli Puurtilaan vei kaksi paattia, Kommi I ja Kommi II. Niin, ja Huruslahden jäällä pidettiin 1918 punaisille ne kuuluisat arpajaiset. Voittosuhde 1:10. Mutta siitä on jo kauan.
91. raukoo24.3.2006 klo 19:10
vai niin
92. raukoo24.3.2006 klo 19:34
tämä fakkisana-sana keskuskustelu on mennyt jo siihen pisteeseen että , kämäräinen liimaa ambulanssin kylkeen ATTA RULES , ja menee vetämään vieremälle päänsä täyteen . Mutta asetelma on : sararis hemmot saavat käyttää mitä tahansa yksityistä sanaa ja kehitellä omia jatkosanoja tyyliin : jokikynä, kunhan sanojen pituuskeskiarvo on mairitteleva . Huom Eki mairesanoja.
93. kari kämäräinen24.3.2006 klo 19:35
kp: Eikö sinulla ole raukoolle minkäänlaista puolustus- tai vastakommenttia käyttämistäsi järjettömistä sanoistasi ristikoista? Muille arvostelijoillesi olet kyllä antanut selkeät vastauksesi! ;-)
94. raukoo24.3.2006 klo 19:53
kk

Etkö sinäkin ole puolustellut vasenkätisyydelläsi.
Jokainen on aloittanut jostain , en Kämy tarkoittanut , että
pitäisi sinun organisoida minua vastaan huutosakki.
95. kari kämäräinen24.3.2006 klo 20:04
raukoo: en todellakaan organisoi mitään huutosakkia sinua vastaan. Ihmetyttää vain, ettei kp kommentoi sinun "kehumisiisi", mutta muille irtoaa usein varsin nasevia ja antoisia kommentteja! :-)
96. raukoo24.3.2006 klo 20:36
ehkä meitä kumpaakin "vituutti" teidän tietäväisyys!
97. kari kämäräinen24.3.2006 klo 20:41
raukoo: ehkä odottaisin kuitenkin kp:n kommenttia sinun "kehumisista"! ;-)
98. raukoo24.3.2006 klo 20:41
siis joka asian opettaminen . Ihmisiltä jotka ei tajua asiasta yhtään mitään.
99. raukoo24.3.2006 klo 20:44
kk
odotellaan
100. kari kämäräinen24.3.2006 klo 20:46
raukoo: kp:tä?
101. raukoo24.3.2006 klo 20:48
ja hänen mielipidettään.
102. kp24.3.2006 klo 21:06
En tiedä mitä mielipidettä nyt odotatte, mutta raukoo oli
tuossa aiemmin samoilla linjoilla, kuin minä. (muut) laatijat
saavat/voivat käyttää fakkisanoja silloin kuin katsotte sen
hyväksi, muttä kun minä käytän niin... raukoo oln ihan
oikeassa:"ehkä meitä kumpaakin "vituutti" teidän tietäväisyys"!
103. kari kämäräinen24.3.2006 klo 21:13
Mitenkäs kp puolustelet niillä järjettömillä sanoilla, mitä käytit/käytät ristikoissasi, kuten raukoo meitä kahta huomautteli? ETKÖ SINÄ TOSIAANKAAN YMMÄRRÄ, MITÄ SINULTA KYSYTÄÄN?
104. RA24.3.2006 klo 21:14
Taas kerran - ratkojana - muistuttaisin fakkisanojen ja muiden SANOJEN SUHTEESTA!

Suomeksi: Montako yhdessä ristikossa ja kuinka toistuen jokaikisessä ristikossa niitä fakkisanoja (tai muuten "hatusta vedettyjä") laatija ratkojille tarjoilee.
105. kp24.3.2006 klo 21:14
Lähettäjä: kari kämäräinen 24.3.2006 klo 19:35
kp: "Eikö sinulla ole raukoolle minkäänlaista puolustus- tai vastakommenttia käyttämistäsi järjettömistä sanoistasi ristikoista? Muille arvostelijoillesi olet kyllä antanut selkeät vastauksesi! ;-)"

Ei tuo mikään haukku ole... Kaikille tulee ns. "maanantaikappaleita"...
106. kari kämäräinen24.3.2006 klo 21:16
kp: :-)
107. raukoo24.3.2006 klo 21:24
pitäiskö kämyn mennä ottamaan känni ?
Ainakin hivenen suosittelen . Terveisiä Ollille.
108. Taata24.3.2006 klo 21:27
Miten voi olla atasta niin paljon juttua aina vähän välissä?
Tärkeä on otus. Liekö meidänkin huushollissa niitä kovasti-
kin vai syökö "villakoirat" niitä? Vainotaan atta- rukkaa
sitten kovasti eikä tasa-arvovaltuutettu reagoi mitenkään
asiaan. On tämä sitten hirveää. Kaikki atat muka pitäisi
liiskata, mutta kyllä muutama ainakin pitäisi jättää jäljelle.
Mitä luonnonsuojelijat sanovat?

Jos ei yhtään attaa jätetä jäljelle, niin minä laitan kohta patsastoimikunnan ja kansalaiskeräyksen pystyyn. Rotuaarille pitää saada atta- patsas, jos ei muuten niin aina-
kin katuratkonnan SM- kisojen muistolle.

Siitä pitää tullakin sitten iso ja komea pysti, että ei jäädä lehdellä soittelemaan. Atta pitää laittaa puolustusasentoon iskuvalmiiksi tuntosarvet pystyssä lehden päälle hyökkääjien pelottamiseksi ja karkoittamiseksi. Kauan eläköön atta!
109. raukoo24.3.2006 klo 21:32
RA

lupaan että saat haluamasi ristikon . Ainakin Oulusta , siinä ei ole fakkisanoja , mutta uskoisin että , sanot tämä on liian helppo.
110. kp24.3.2006 klo 21:34
Jos apuria tarvitset patsaan rakentamiseen niin...
111. RA24.3.2006 klo 21:36
[Jukkis ja kumppanit, varoitus!! - tulossa TAAS huonoa huumoria ;-) ]

"Lähettäjä: kp 24.3.2006 klo 18:37
RA
Sinähän olet viisas mies. -Juuri näin... "

kp, enkä ole! Erityisesti miehenä olen ihan surkimus. Tarkkaan ajatellen ei minusta ole miehenä mihinkään. Kaikki, jotka tuntevat minut paremmin, ovat kautta vuosien olleet tästä hyvin yksimielisiä. Pakko tyytyä.
112. kari kämäräinen24.3.2006 klo 21:37
kp: raukoon mielestä meidän ristikoissa esiintyi järjettömiä sanoja, joita raukoo ei ole vielä yksilöinyt yhtäkään. Paitsi sen uriinin, joka oli minun ristikossani. Sen tunnustan, että oli todela huono sana, mutta silloin pissitti niin kovasti, että oli pakko pistää ristikkoon. Jopa piilokirjaimella. En muista, mikä kirjain oli piilossa!
113. kp24.3.2006 klo 21:41
Niin, jos fakkisanat ovat niitä järjettömiä sanoja, pitää paikkansa onhan niitä. Uriini on IHAN järjetön sana, mutta
kun auttaa 2.R, niin menettelee jotenkin...
114. kari kämäräinen24.3.2006 klo 21:43
RA: Et voi olla kyllä nainen! Silloinhan KP on aivan väärässä! ;-)
115. raukoo24.3.2006 klo 21:43
KP

Eikö Hannu laittaisi ruutukolmion juttupalstan nopeasti pystyyn , tai sinä ?
116. kari kämäräinen24.3.2006 klo 21:49
kp: No, oletko samaa mieltä raukoon kanssa siitä, että ristikossasi esiintyy/esiintyi täysin järjettömiä sanoja? Tähän olen yrittänyt saada vastausta, mutta en ole vieläkään saanut! Uriini on paha sana. Sitä et sinä kyllä käyttäisi, sen nyt tiedän....
117. kp24.3.2006 klo 21:49
raukoo Ei kukaan, minä eikä edes Hannu kerkiä pitää jotain juttupalstaa. On päivät niin työntäyteisiä. -Mutta täällä sitä
aikaa on. Tämähän ajaa melkein saman asian...
kk tuota epäilin jo silloin kun kirjoitin ...mies.
118. raukoo24.3.2006 klo 21:50
kp

RA on ylväs nainen , joka tajuaa muidenkin ristikoiden kuin sanaris päälle . Eihän ne huonoja ole ei ei , ei ei
119. kp24.3.2006 klo 21:54
Mitä ne järjettömät sanat ovat? Jos ne ovat fakkisanoja ei
kellään tiettävästi epäselvyyttä ole, ettei niitä ristikossani
olisi... Uriini auttamisella menettelee... Ei siitä yöunia tarvitse
menettää..
120. raukoo24.3.2006 klo 21:54
kk

uriini oli niissä sinun vasenkätisissä.
121. kari kämäräinen24.3.2006 klo 21:57
Ei vieläkäkään niin kuin monta kertaa aiemminkaan tullut vastausta kysymykseeni KP:lle. Jotenkin aina, vihjaa ihan muihin asioihin kuin mitä kysymykseni esittää. Vai mitä raukoo? Kp: jos, raukoo haukkuu ristikoitasi, niin eiko sinulla ole mitään halujakaan kehua ristikoitasi?
122. kp24.3.2006 klo 22:01
Olenko minä nukuksissa? Miten niin haukkuu?
raukoo tietää hyvin minkälaista ristikkoa teen. Enkö nyt
tajua ollenkaan?
123. kp24.3.2006 klo 22:04
Kun en tiedä mitä ne järjettömät sanat ovat, jos ne eivät ole
fakkisanoja.
124. raukoo24.3.2006 klo 22:06
Omituista että kk pyytää kp :tä nyt kaverikseen , vaikka koko ajan häntä on arvostellut.
125. kari kämäräinen24.3.2006 klo 22:07
kp: raukoo kertoi, että laitoimme ristikoihimme TÄYSIN JÄRJETTÖMIÄ sanoja. Eli SINÄ arvostettu ristikonlaatija ja täysin ammattilainen tällä saralla käytit TÄYSIN JÄRJETTÖMIÄ sanoja ristikoissasi kuten minäkin! Eikö se ole sinun mielestäsi haukkumista vai otatko tuonkin kehuna vastaan?
126. RA24.3.2006 klo 22:07
raukoo, aika vähän niitä muita tajuttavia ja ratkomaan houkuttelevia ristikoita (kuin sanaris-) on. Mutta on, siinä olet oikeassa.
127. raukoo24.3.2006 klo 22:10
kp

kaikki löytyvät varmasti sanaris fakkisasanastosta : )
mistä tai missä ne on kehiltelty.
128. kari kämäräinen24.3.2006 klo 22:11
raukoo: kiipeä eukkosi yli ja etsi ne täysin järjettömät sanat niistä VANHOISTA ristikoistani! Keskustellaan sen jälkeen niistä kriteereistä, mitä voisi soveltaa ristikonlaadintaan! Yritän kyllä sen jälkeen välttää kaikki ne sanat, joita pidät täysin järjettöminä!
129. kp24.3.2006 klo 22:12
kari kämäräinen Riippuu mitä ne järjettömät sanat ovat?
-Jos ne ovat fakkisanoja, niitähän minulla on. Mutta vastaavasti SINULLA ei pitäisi olla. -Siis jos tämä ajatus pitää
vähänkin paikkansa, niin kehumistahan se on.

Voi asia olla täysin toisinkin.
130. raukoo24.3.2006 klo 22:14
RA

kiitos
131. kari kämäräinen24.3.2006 klo 22:16
kp: kysy samaa raukoolta, koska hän vertasi minua sinuun!
132. raukoo24.3.2006 klo 22:21
kk Eikö ollut tuo ylempi luettelo tuttu ? Ja sanoithan että kaikki ruutukolmiolle tekemäsi oli ns vasemmankäden töitä .
Siksi nukkukoon Sirkka hyvin.
133. Eki24.3.2006 klo 22:25
Kiitos, raukoo, kp ja kk, näistä järjettömän ihanista järjettömyyksistä, joita perustamalleni saitille ihka ilmaiseksi kirjoittelette. Hyvää viihdettä, uskoisin.

Toki olisi kiva, jos niissä välillä olisi järkeäkin. Kiitos silti.

Kaikki, mitä raukoo ja kp ajattelevat "muista" "laatijoista", on varmasti totta.

Muuten, hassu yhteensattuma, karik oli aikoinaan Sirkan yhtiökumppani.
134. kari kämäräinen24.3.2006 klo 22:28
raukoo. Vieläkin ihmettelen, ettei kp reagoi negatiivisesti kommenttiisi kp:n ristikonlaatimistaitoihin! Onko teillä joku salainen sopimus tai sitten kp ei ymmärrä, että toinen sanoo suoraan totuden!
135. kari kämäräinen24.3.2006 klo 22:30
Eki: Kyllä raukoo tietää, että olin Sirkan yhtiökumppani..
136. Jaska24.3.2006 klo 22:31
Keskustelun tiimoilta keksaisin taas kovisvihjeen (siis ilman apuärrää), jonka tapani mukaan tarjoan laatijoille veloituksetta: KORKEALLEKIN.
137. raukoo24.3.2006 klo 22:31
Eki

kysyin vaimoltani ja hän ole koskaan nähnytkään karik. paitövei en minäkään .
138. Eki24.3.2006 klo 22:33
Tulipa taas karikilta ja raukoolta mukavan sekava vastauspari, jotka hauskasti kumoavat toisensa, ainakin lukijanäkökulmasta.
139. kari kämäräinen24.3.2006 klo 22:33
jaska: kunnas?
140. raukoo24.3.2006 klo 22:38
kk
jos olen arvostellut kp laadinta , niin taas tämä on samanlaista, että olet sirkan yhtiökumpanina ollut .
141. Libero24.3.2006 klo 22:44
On tullut yksiselitteisen selväksi, että jokainen laatija käyttää myös sellaisia sanoja, joita hän ei itsekään soisi käyttävänsä, ja myös sellaisia, joita moni ratkojakaan ei soisi hänen käyttävän.

Asia erikseen on se, että jotkut laatijat asennoituvat käyttämiinsä (mielestään) heikkoihin sanoihin kuin välttämättömään pahaan ja jotkut laatijat asennoituvat vastaavanlaisiin sanoihin niin, että välttämätön paha on kaikki silkkaa hyvettä, rajatonta rikkautta.

Paljon ratkovalle ja erityisesti suomen kielestä nauttivalle ihmiselle merkitsee olennaista laatua se, että ristikoissa on mahdollisimman paljon hyviä, ymmärrettäviä, järjellisiä, kiinnostavia, eloisia ja ennen muuta vaihtelevia sanoja. Siinä seurassa saa sitten olla jokunen joutavakin sana. Tätä puolta RA on ratkojien edustajana tässä säikeessä ansiokkaasti ainakin pariin kertaan tähdentänyt. Enimmäkseen sangen tyytyväisenä ratkojana olen RA:n kanssa täysin samaa mieltä.

On tietysti perusteltua ruotia myös yksittäisiä sanoja. Se, että toinen laatija kertoo, mitkä sanat toisen laatijan ristikossa ovat huonoja, on kuitenkin huono lähtökohta. Olen tällä palstalla useasti lukenut sellaisiakin mainintoja, joissa laatija on itse arvioinut omaan laatimukseensa panemiaan (mielestään) heikkoja sanoja. Tämä on (mielestäni) hyvä lähtökohta.

Kaikki, jotka käyttävät suomen kieltä neljännes-, puoli- ja kokoammattilaisina tai asianharrastajina, ovat jatkuvasti samanlaisessa valintatilanteessa. Tässä kielenkäyttäjien joukossa ei tosiaan ole yhdentekevää, millaisia sanoja laatijat käyttävät. Pidän ristikonlaatijoita melkoisina suomen kielen vahtikoirina: jotkut ovat valppaita ja jotkut puolinukuksissa.
142. hämmästynyt24.3.2006 klo 22:46
Jopa on sekavaa tekstiä tässä säikeessä."Keskustelijat" humalassa vai alkava kevätkö tekee tepposiaan,että käydään ns. "ylikierroksilla"?
143. raukoo24.3.2006 klo 22:59
kk

nyt haluan yhtiökumppanuutesi vaimoni kanssa selviksi . Kysyin asiasta sirkalta , kiroili menessään .
144. raukoo24.3.2006 klo 23:08
kk ja Eki ovat "ylikierroksilla"
145. Eki24.3.2006 klo 23:16
No NYTHÄN mä hokasin: kk ja minä ollaan YLIKIERROKSILLA.
146. RA25.3.2006 klo 00:11
Eki, sinä sotket taas.
Tuohon eteen kuuluu laittaa "Eikäkö..."
- "No..." on kerta kaikkiaan väärin.
147. Eki25.3.2006 klo 00:16
Ah, ma sotkin tosiaankin.
148. JTak25.3.2006 klo 00:19
Tässä ketjussa keskustelu oli täysin järjetöntä, kunnes Libero kerkesi paikalle klo 24.3.2006 klo 22:44.
149. RA25.3.2006 klo 00:27
JTak, noinhan se on ristikoissakin. Vain muutama fiksu sana - ja kaikki on toisin. (Anteeksi omasta puolestani.)
150. raukoo25.3.2006 klo 02:05
nuo kaksi Eki & kk tässä sekoittelivat. Vieläkin pyytäisin puolueettomia ratkojia laittamaan lista sanoista. jotka poistettaisiin, tuo "airiston lista" taisi olla erkki vuokilan kokoelma .
151. Puolueeton ratkoja25.3.2006 klo 02:09
Lista poistettavista sanoista:
152. raukoo25.3.2006 klo 03:18
Erkki sinä et ole puolueeton.
153. kp25.3.2006 klo 10:59
Lista poistettavista sanoista:

Kaupunkinainen, Kaupunkipoika, Kaupunkityttö, Kaupunkitäti,
jne. Tälläiset kaupunki alkuiset sanat. Syy: Pitää olla kaupunkilais----
154. jupejus25.3.2006 klo 11:18
Onhan noista ollut jo jossain ennenkin, mutta kun kerran kunnallisvaalikin muutettiin virallisesti kuntavaaliksi ja kaupunkilaislpsi on muuttunut kaupunkilapseksi, niin menee siinä samalla pujautuksella vissiin sitten nuo muutkin versiot.
155. JTak25.3.2006 klo 11:53
Muutammeko myös kaupunkiväestö -> kaupunkilaisväestö, citykarhu -> kaupunkilaiskarhu?
156. Matti25.3.2006 klo 14:14
muurakarhu
157. kp25.3.2006 klo 14:49
vastakasettelu
158. Jaska25.3.2006 klo 15:53
Kaikki maantieteelliset nimet, joita ei löydy minun n. 200 000 nimeä käsittävästä kartastostani. Kuten tänään Iltalehden vaikeassa ristikossa (Karikkoristikoiden tuotantoa) vihjeenään ISO JÄRVI VENÄJÄLLÄ. No netistä se löytyi, pinta-ala peräti 190 neliökilometriä. Jaa mutta onhan se tosiaan iso esim. Uuttamaata mittapuuna käyttäen. Esitän kunnioittaen toivomuksen sinulle, joka mahdollisesti tunnet tämän laatijan. Välittäisitkö seuraavan toivomuksen ko. neropatille: Hankkiudu pikimmiten Venäjälle ja hukuttaudu ko. lätäkköön. Onnea matkaan, muista ne lyijypuntit!
159. y25.3.2006 klo 16:14
Kaikki sanat ovat hyväksyttävissä ristisanoissa. On vain huonoja ja hyviä laatijoita.
Ristikon täyttäjä tavallaan äänestää, kun ostaa ristikkolehden.
Normaali täyttäjä ei seuraavan kerran osta aviisia, johon oli pettynyt.
160. raukoo25.3.2006 klo 17:45
y

olen kanssasi samaa mieltä , ja kai ne hyvät ristikkolehdet ovat sitten myydyimpiä.
161. kp25.3.2006 klo 17:50
Näin on....
162. kp25.3.2006 klo 17:52
Hyväntuulen Sudokut muuttui kuukausittaiseksi
163. raukoo25.3.2006 klo 18:31
Yleisluontoisesti : Erkki asuu stadissa , hänellä on lyhyt matka isoihin lehtitaloihin . Henkilökohtainen kanssakäyminen on kaupanteossa erittäin tärkeää.
164. RA25.3.2006 klo 21:10
Etenisiköhän tämä keskustelu jotenkin tolkullisemmin, jos käytettäisiin ns. selkokieltä tai jotenkin muuten yritettäisiin tiivistää, mikä se oma perimmäinen ajatus on?

raukoo, "kaikki" tietävät, että Eki asuu etelässä ja että etelässä on lyhyt matka isoihin lehtitaloihin ja "kaikki" tietävät senkin, että henk.koht. kontaktit ovat tärkeitä.

En oikein usko, että tarkoituksesi oli ilmoittaa vain nuo kolme yleisesti tiedossa olevaa asiaa.

Mitäpä siis halusit sanoa?
165. kp26.3.2006 klo 09:39
Ehkäpä sitä, miksi Eki ei ole "vallannut" enempää lehtiä, kun
noin hyvällä paikalla asustaa...
166. kp26.3.2006 klo 09:40
vallannut ja vallannut, mitä mielle yhtymiä herättää kullekin.
167. Eki26.3.2006 klo 10:14
Äskeinen kommentti herätti mielle (paremmin: minulle, mutta ei tietenkään kielletty tuo vanhakaan muoto) yhtymiä.

Parempi paivä rinnassa kuin Päivärinnassa.
168. Eki26.3.2006 klo 10:15
Taisin keksiä vielä paremman:

Parempi päivä rinnalla kuin Päivärinnalla.
169. Jukkis26.3.2006 klo 10:31
Eikös se pidä sanoa että "miulle" eikä "mielle"?
170. Eki26.3.2006 klo 10:37
Miulle on taivutus muoto. Niin on tosin minullekin. Mie(he)llekin voi joskus käydä näin köpe lösti.
171. kp26.3.2006 klo 13:59
Eki
"Parempi päivä rinnalla kuin Päivärinnalla".
Kun vain vielä tajuaisi...
Parempi päivä (sinun) rinnalla, kuin Päivärinnan rinnalla.
Näinkö?
Vai kenen rinnalla?
172. DX12.12.2007 klo 03:42
Kuuluuko? Kuuntelen...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *