KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > VAROKAA VIEKASTA GOOGLEA

2449. Varokaa viekasta Googlea

iso S17.3.2006 klo 10:37
Google on hyvä renki mutta huono isäntä. Pelkkiin hakusanoilla löytyviin "näytepaloihin" ei kannata luottaa edes sen vertaa mitä netin sisältöön yleensä. Siihenhän kannattaa suhtautua terveellä varovaisuudella.

Sattuneesta syystä sain päähäni että Suomessa olisi ollut joskus Lähteenmäki-niminen ministeri. Siis hakusanoiksi
Lähteenmäki ministeri
missä on se ongelma että ne sivut karsiutuvat pois missä on titteli tarkemmin, esimerkiksi puolustusministeri, mutta hyvällä onnella pääsee silti etunimeen kiinni.

Löytyi mm. tämä:
Hirvikeikka... Jari Valkama Tuomo Kekäläinen, k-hallituksen pj Kimmo Nieminen Kaisa Potranen Paula Hietanen Raija Kiipula, ministeri Anne Lähteenmäki Salme Puikkari, ed ...
www.kuhmalahti.fi/vehkajarvi/hirvikei.htm

Asia selvä, löytyi ministeri Anne Lähteenmäki - vai löytyikö? Hirvikeikka ja naisvaltainen joukko ei oikein vakuuta, vaikka jossain muistaakseni onkin pelkistä naisista koostuva hirviporukka ja monet naiset toimivat ajohenkilöinä. Kun klikkaa linkkiä, huomaa että kyseessä on joku Vehkajärven näytelmäpiirin kesäkauden produktio ties miltä vuodelta ja siinä Anne Lähteenmäki esittää ministeri Raija Kiipulaa.

Erikoisen visaisten ja pahantahtoisten ristikoiden laatijoille tässä on kuitenkin totta toinen puoli, voi käyttää vihjettä 'ministerinä' ratkaisusanalle ANNE, sellaisten kuluneempien tilalla kuin 'Pohtamo' tai 'päätön oikeusjuttu'. Kyllä ratkojat taputtaisivat karvaisia käsiään!

Totuus on toisenlainen. Muistissa kummitteli nykyisen ministerin (Paula Lehtomäki) vääristynyt kaiku.
2. Tuomas L.17.3.2006 klo 11:24
Melkein täyskaimoissa on ollut aikanaan:

..... .e..o...., ministeri
..... .ä..een...., turkulainen huippuratkoja, toisen turkulaisen huippuratkojan sukunimikaima, muttei sukua.
3. Lettu17.3.2006 klo 11:36
Vivisimo - uuden sukupolven metahakukone - hyvin täydellinen peitto, löytää hyvin relevantit linkit, hyvin suositeltava. (lähdeteksti)

www.vivisimo.com

Hyvää: Valmiiksi kategorioidut otsikkolinkit. Nopeuttaa ja helpottaa hakua, koska surffaajan ei tarvitse kahlata monia kymmeniä sivuja löytääkseen haluamansa aineiston. (oma kokemus)
4. Lettu17.3.2006 klo 12:12
Kehumislistalta jäi uupumaan yksi hakukoneiden parhaimmista keksinnöistä. Joten olkaatte hyvä.

x. 'linkkiotsikko xxxx' [new window][frame][preview][clusters]

Hyvää: Mahdollisuus esikatsella sivua. Jos näkymä ei tyydytä niin sivun voi sulkea [close preview] -toiminnolla ja vaeltaa eteenpäin. Huom! Jos haluaa pitää esikatseluikkunat auki ja tehdä vertailuja eri sivustojen välillä niin sekin onnistuu.
5. iso S17.3.2006 klo 12:57
Tuomas L: se huippuratkoja kalahtaa kenen sukunimikaimasta älähtää! Mainitsemallani sattuneella syyllä saattaa olla yhteys tuohon parivaljakkoon tai sitten ei.

Lettu: ihan hyvä että Googlelle tulee kilpailija, niin pysyvät sielläkin varpaillaan. En silti ihan tällä syömisellä ryhdy sille uskottomaksi, mutta panen linkin mieleen ja testailen lisää.

Kokeilin noita samoja Googlelle tarjoamiani hakusanoja. Kategoriaan "lähteenmäki ministeri" tuli 91 linkkiä eikä yhdessäkään niistä ollut tuo Vehkajärven mansikkajuhlia 2001 käsittelevä sivu. Peitto oli kuitenkin liian lyhyt vain tuosta päästä, sivu oli haudattu kategoriaan Other topiccs.

Preview saattaa olla suurin keksintö sitten hakaneulan, vaikkakaan sen täysi loisto ei minulle heti avaudu. Voisi kuvitella että sillä saisi jonkinlaisen pikasilmäyksen mutta ainakin joidenkin esimerkkilinkkien esikatseluun pääseminen tuntui kestävän melko kauan.

Eri sivujen vertailu jättämällä preview-ikkunat auki onnistuu (jotenkin) jos sivut ovat samassa 20 linkin ryhmässä. Entäpä jos ne ovat eri ryhmissä? Sinne katoaa horisontin taakse toinen. Melkoista rollailua se on muutenkin, jos toinen on ryhmän alkupäässä ja toinen loppupäässä.

Myönnän auliisti että Googlella on käynyt lukemattomia kertoja niin että haku menee uusiksi, kun joku sivu kaappaa hallinnan itselleen niin ettei Back-nappulalla pääse takaisiin Googleen vaan kyseisen linkin alkusivulle. Siihen auttaa että käyttää IE:n normaaliominaisuutta: ei mene klikkaamaan linkkiä hiiren vasemmalla näppylällä vaan oikealla, jolloin voi valita "Open in new window". Näitä uusiin ikkunoihin avattuja sivuja voi järjestää näytölle vierekkäin tai allekkain ja vertailla näyttöä rollailematta (ikkunoita voi joutua kelailemaan samoin kuin "Viivi & Simo"-hakukoneessakin) niin paljon kuin haluaa ja sulkea kun haluaa. Google-haku on koko ajan taustalla.
6. airisto17.3.2006 klo 14:04
iso S> Googlessa voi asetuksissa ruksia kohdan: "Avaa hakutulokset uudessa selainikkunassa".
7. iso S17.3.2006 klo 14:59
airisto: joo, voi, kiitos tiedosta. Se on kuitenkin ohjelmakohtainen ominaisuus eikä mökin Miina tai Matti mielellään mene sorkkimaan asetuksia. Oikean näppäimen käyttöä voi hyödyntää olipa kiinni sillä tai tällä ohjelmalla, koska se on selaimen ominaisuus.

Toisaalta myönnettäköön että mainittujen M:M:n päässä ei pysy sekään neuvo. Parasta on muista KISS-sääntö: keep it simple, stupid (missä stupid oo iso S).
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *