KESKUSTELUT > RISTIKOT > VAILLINAISET SANAT

2300. Vaillinaiset sanat

,-viilari19.1.2006 klo 13:46
Perinteisesti ns. vaillinaisia sanoja (nais- aikuis- jne) ei ole hyväksytty ristikoiden ratkaisusanoiksi. Onko tilanne kuitenkin periaatteessa toinen, jos ko sanojen, tai niiden taivutusmuotojen homonyymit tuottavat kelvollisen sanan ?
Esim. -PUHTAAT = PUTIT. Toisin sanoen oikea sana mutta
"väärin johdettu".
2. Timppa19.1.2006 klo 13:53
Vihje olisi täsmällisempi "-puhdas, -puhdas".
3. Antti Viitamäki19.1.2006 klo 14:14
Ainakaan tuo nimenomainen vihje/sanapari ei ole minun mielestäni hyvän tavan mukainen - tai edes oikein. Sanan
"-puhtaat" eteen tulee "puti" yhtä lailla kuin sanan
"-puhdas", joten ratkojan pitäisi jostain päätellä että tässä "-puhtaat" tarkoittaakin "kahden eri puhdas-sanan edessä". Sitä paitsi voisi joidenkin mallien mukaan argumentoida, että epäsana "puti" taipuisi "pudit".

En käyttäisi lähtökohtaisesti homonyymisyyttä silloin kun matkan varrella tehdään mutka väärän tai laittoman taivutuksen (vaillinaiset, yhdyssanojen alkuosina toimivat sanat eivät taivu) kautta.

Mutta totta kai vaillinaisia sanoja voi käyttää esimerkiksi tyyliin

ennen puhdasta juomaa > PUTI + tee > PUTIT

Tuossa muodossa kyse on tietenkin varsin hengettömästä sanaleikkivihjeestä. Jos tilaa olisi, voisin kuvitella laittavani vaikkapa

ennen puhdasta juomaa reikiin > PUTIT

Vihje on ymmärrettävä viimeistään siinä vaiheessa, kun sana on rakentunut risteävien sanojen kirjaimista - ja lisäksi siinä on sekä sanaleikkiosa että suora, tarkoitteeseen viittaava vihje. Vihje EI ole mielestäni kovin suositeltava, jos toinen tai kolmas kirjain on piilossa.

PUTIT ei tietenkään ole paras mahdollinen esimerkkisana
toisesta suunnasta ajateltuna, koska sille keksii helposti paljon parempiakin vihjeitä. Mutta kuiteskii.
4. ,-viilari19.1.2006 klo 14:45
Miltä kuulostaisi sanapari JAHTIREISSUJA-ERÄT ?
5. iso S19.1.2006 klo 14:50
Ratkaisusana voi syntyä kikkailevan vihjeen tuloksena ja silloin vihjeellä ja ratkaisulla ei tarvitse olla asiasisällöllistä yhteyttä. Sikäli tuollainen on mahdollista, mutta mutta...

Alkuperäisestä esimerkistä narisisin jos vastaan tulisi. Siinä pitää ottaa ensin askel taa ja sitten eteen: PUTIPUHTAAT => kaksi tai useampaa putipuhdasta => PUTIT. Etuliite kun on monikossakin puti (ei putitpuhtaat). Ratkaisusanan monikollisuutta ei puolla muu kuin sen ihmettely, miksi vihje on pantu monikkoon vaikka kysytään ilmeisen selvästi yhdyssanan alkuosaa. Eihän ole tapojen mukaista vihjata esimerkiksi -SANAT => RATKAISU.

Timpan versio on selkeä ja sitaattien käyttö vielä korostaa sitä että tässä on jotain leikkimielistä. Helpoissa ristikoissa olisi toivottavaa että yksi puti tulisi -puhtaasta ja toinen jostain muualta, mutta mistä?

Entäpä Viitamäki/Luukkala-tyyppisen vihjeen (esimerkiksi S.... => UMEA) serkku, ....PUHTAITA? tai -PUHTAITA? (tässä kysymysmerkki osoittaa leikkimielisyyden)? Tässäkin on monikon ongelma mutta jostain syystä mielestäni pienempänä kuin alkuperäisessä. Syy voi olla se että tämä on minun esimerkkini :) Ihan kunnollinen itsensä selittävä pari tämä ei ole, mutta lähellä: putti voi upota reiän ympärillä pyörittyään tai vakuuttavan putipuhtaasti.

Vihjeen hyväksyttävyyttä lisää jos ratkaisusana on sellaisenaan selittämättä tuttu ja paheksuttavuutta se jos ratkoja jää ihmettelemään että mitä tuo sana oikein tarkoittaa. Putti voidaan kai laskea sinne tunnetummalle puolelle.

Mielipiteeni on siis jyrkkä ehkä.
6. Jaska19.1.2006 klo 14:55
Olisikohan tuo vihjeen tekijä korttimiehiä. Sinkissä eli ginirommissa puhdas peli (nolla miinusta) on korttislangissa normaalisti "putsi", mutta joskus olen kuullut käytettävän myös muotoa "puti". Ja se kyllä taipuu "putin", vaan ei Vladimir.
7. Tuomas L.20.1.2006 klo 11:16
Minulle puti on lapsuudesta tuttu sana; ainakin turkulaisten lasten kielenkäytössä puti on hippaleikeissä paikka, jossa takaa-ajettava on turvassa eikä häntä voi ottaa kiinni. Sana mainitaan tässä merkityksessä myös Eeva Illoisen nuorisokirjassa Perri lähtee sotaa pakoon.
8. Sakke20.1.2006 klo 12:00
Puti oli myös kuuluisa rummutuksestaan palloilukatsomoissa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *