KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > RIIMIRENKI

2296. RiimiRenki

Artsi17.1.2006 klo 09:53
Kaikkea ne keksivätkin! Niinkuin ei laulujen sanoittaminen olisi liian helppoa jo muutenkin, niin nyt saa jo riimitkin valmiina! Höh!

(kts. www.heikkisalo.com)
2. Artsi17.1.2006 klo 09:55
Sulkumerkki häiritsee linkkiä, siis www.heikkisalo.com
3. JTak17.1.2006 klo 09:55
Toivottavasti tuolla olisi vaikutusta laulujen sanoituksiin. Aika harvassa ovat hyvät riimittelijät.
4. Eki17.1.2006 klo 10:02
Muistaakseni levy-yhtiö lähetti The Eaglesille jonkun riimikirjan, kun heidän tuleva levynsä ei meinannut millään valmistua ja ilmeisesti se ei ollut kiinni soitannosta.

Kaikkia ilmaispalveluja sitä tehdäänkin!
5. iso S17.1.2006 klo 12:51
Kiitti vaan ja kivat sulle! Kerrankin olin onnistunut luomaan täydellisen, mutta loistavan hengentuotteen. Se katosi bittitaivaaseen kun Lähetä-napin jälkeen tuli virheilmoitus "Olemme pahoillamme, palveluntarjoajamme toiminnassa on häiriöitä" eikä Back enää muistanut mitään, kuten en minäkään. No, se siitä, saatte tyytyä tavanomaiseen tasoon, mihin kohtalon kolhimalla tyhjentyneellä takilla pystyy.

Oletetaan että olen saanut punnerretuksi säkeen
Oi miksi punaviini
ja sitten iskee härkäpäinen riimisokeus. Jos pyydän täydellisiä riimejä, saan 7 vaihtoehtoa:
FIINI, KHIINI, NIINI, PIINI, SPRIINI, TIINI, VIINI
Aha, viini on täydellinen riimi sanalle punaviini, kas kun en tuota älynnyt! Valitsen kuitenkin vierestä:

Oi miksi punaviini
taas kastelit mun tiini?

Riimittelijätähti on syntynyt, nyt vain golfkerholle tulosta kauppaamaan kyytipojan kera!

Jos tyydyn epätäydellisiin riimeihin, saan 48 vaihtoehtoa:
RIIHI, VIILI, FIINI, VIINI, JIIRI, HIISI, RIISI, KIITI, HIILI, MIIMI, KHIINI, HIIPI, KIIRI, KHIISI, FRIISI, LIITI, NIILI, PIIMI, NIINI, RIIPI, PIIRI, KIISI, KRIISI, HIIVI, PIILI, RIIMI, PIINI, SIIPI, VIIRI, LIISI, SPRIISI, KIIVI, SIILI, PRIIMI, SPRIINI, IIRI, IISI, NIISI, TIISI, LIIVI, TIILI, TIIMI, TIINI, HIIRI, BIISI, PIISI, VIISI, RIIVI
Paradoksaalista kyllä, äsken niin täydelliset riimit ovat nyt epätäydellisten joukossa. No voihan hiisi, tuollaisestahan masentuisi fiini riimipiiri. Mutta olenko mies vai hiiri, kulautan spriini, naamalle kiiti iloinen miini, ratkeaa kriisi kun syntyy iisi biisi:

Oi miksi punaviini
ei suonissani hiivi?

Nyt AA-kerhoon tulosta kauppaamaan ilman kyytipoikaa!
6. Artsi17.1.2006 klo 13:03
Onpa onneton ohjelmoija kun ei ole saanut tehtyä tuon parempaa ilmaispalvelua vaikka on varmastikin ainakin puoli vuotta tosissaan yrittänyt. Puhumattakaan siitä toisesta joka ostaa palveluntarjoajalta noita häiriöitä.
7. iso S17.1.2006 klo 13:24
Niin, kyllä ilmaispalvelujen pitäisi olla parempia kuin kaupallisten kun niitä ei tehdä voiton maksimoimiseksi :)

Pöllähti sellainen vastine että arvaan Artsin olevan läheisemmässä suhteessa onnettomaan kuin Taata Aulikseen.

Tarkoitukseni ei ole mollata ansiokasta työtä eikä parastaan yrittävää palvelinta. Halusin näyttämällä osoittaa että kyllä sanoittajan pitää edelleen osata käyttää päätään vaikka vaihtoehtoja tarjotaan kultalusikalla suuhun. Tollo tekee huonoa jälkeä kuitenkin vaikka kone kaikin voimin auttaa.

JTakin toivomus täyttynee sitten kun koneseen saadaan niin paljon watteja että se puskee kokonaisia säkeitä annetusta aiheesta ja pitää tunarit irti näppäimistöstä.
8. Artsi17.1.2006 klo 14:36
Suhteessa on, etten sanoisi skitsofreenisessa suhteessa. Ja onnellisempi on nyt muistettuaan ettei kaikkea hyvää pidä vielä ilmaispalveluna antaakaan.

Täydelliset riimit eivät ole epätäydellisten joukossa vaan ohessa, kuten valinnan tekstistä "VajaatKIN riimit kelpaavat" voidaan päätelläkin.

Itse asiassa kokonaisia runoja suoltava RunoRenkikin on jo plakkarissa odottamassa, mutta sen kanssa tulisi lasten laulunsanoituskilpailuun jo turhankin eksoottisia ehdokkaita. Heikki Salo profetoi tuota kilpailua ja työpanostamme jo 80-luvulla: "Pelastakaa Lapset saivat peltisetelin, mä neljä kertaa verta luovutin" (Miljoonasade: Mayday).
9. Matti17.1.2006 klo 14:43
Tuli mieleeni Watt Vainion albatrossi.

kukaties>yhtään riimisanaa ei löytynyt
merimies>yhtään riimisanaa ei löytynyt

Pöh sanon minä.
10. Tuomas L.18.1.2006 klo 11:11
Eiköhän se kaikkien aikojen riimillinen oivallus ole jo kuultu Plussa-yhtyeen ainoassa hitissä Romanssi:

"Yhteen yöhön tää romanssi saada jää..."
11. Artsi18.1.2006 klo 12:30
Kukaties/merimies ei löydy , koska RiimiRenki etsii vain kokonaan rimmaavia 1-3 tavuisia sanoja. Mies/ties löytyy.

Minä olen ihastellut jo vuosikymmeniä M.A. Nummisen riimittelyä "In The Mood" -suomennoksessa "Tunnelmassa".

(ei saisi tietysti laittaa näin pitkää lainausta, mutta tämä onkin kirjoitettu ulkomuistista)

poika ravintolaan astui juomia juomaan
siellä sitten tutustui hän muutamaan kuomaan
miehet illan mittaan pyysi yhä lisää tuomaan
hienot juomat näätsen auttaa tunnelman luomaan
sanoi: "kulta, olet hieman tuiskeessa, huomaan"
no tämän tunnelman kai pystyt mulle suomaan

alkoi pojan siinä tehdä mieli pikku palaa
hänpä valitsikin yltä paistettua kalaa
syönnin jälkeen vilkaisi hän naisia salaa
tuota pikaa tanssin pyörteet naisia halaa
käsi sydämellä vannoi jopa lemmen valaa
nainen nauroi vaan ja lauloi la-la-laa

........

poika seuraavana päivänä oli okei
vaikka enää tunnelmassa ollutkaan ei
niin hän silti muisti että paistetu sei
herkkusienten kanssa nälän hältä jo vei
muisti tanssiessa huutaneneensa helei!
oletteks te muutkin ihan hei-hei ?

poika itseksensä silloin huusi ahoi
jopa pojan päässä illan tunnelma taas soi
muisti parketinkin jolla tanssia voi
siispä ravintolaan ??????? ?oi
siinä samassa jo juoman tarjoilija toi
poika huikkas hälle jälleen: "moi"

siispä poika jälleen riemumielellä juo
hyvät juomat oikein hienon tunnelman luo
miehet orkesterin soittaa mainiot nuo
naisten lanneliike ilon silmälle suo
joka päivä aina lisää tuttuja tuo
on tunnelmainen viinivirran vuo!
12. Tsööts18.1.2006 klo 12:46
Katsos, Renki ei tietenkään löytänyt sanalle öylätti riimiä, mutta jopa löytyi "höylättiin" sanalle öylättiin. Kerrotaan nimittäin, että Juicen Ekumeeninen jenkka olisi saanut alkunsa Juicen pähkäilystä, löytyykö öylätille riimiä - no, ei perusmuodossa, mutta taivutettuna näköjään kyllä.
13. iso S18.1.2006 klo 15:18
Jaa, aikoinaan jossain säikeessä oli ohjeet siitä millainen on oikeaoppinen riimi. Valitettavasti eivät jääneet kristallinkirkkaina mieleen, vaikka eivät monimutkaiset olleetkaan. Esimerkiksi lätti ei kelpaa sanan lätti riimiksi, mutta miksei nätti tai pikkunätti? Tai nenätti jos tavujen painot ovat ongelma?
14. iso S18.1.2006 klo 15:25
Siis lätti ei kelpaa sanan öylätti riimiksi, sätti äijä itseään kun järki jätti ja sanan itsensä riimiksi mätti. Mokomakin elätti, varsinainen variksenpelätti!
15. Artsi18.1.2006 klo 15:26
Näin sen on muotoillut H. Salo:

1. Riimi alkaa aina painolliselta tavulta.
HUUTOAIN/VAIN
2. Riimiparissa vallitse täydellinen yhtäläisyys soinnun ensimmäisestä vokaalista lähtien sanojen loppuun saakka.
HILJAISEN/KILJAISEN/ILJAISEN
3. Sointua edeltävä konsonantti ei riimiparissa saa olla sama. Konsonantti voi puuttua tai niitä voi olla useampi. UUMA/KUUMA/STRUUMA
4. Laululyriikassa ei kuitenkaan riimiparin tai sarjan oikeellisuus määräydy kirjoitetun asun mukaan, vaan sen mukaan miltä sanat kuulostavat. SOPUKKAAN/LOPUKAAN. VAARI SANOO JOO/DEUX PERNOD
16. iso S19.1.2006 klo 08:36
Oukei, niinhän se oli. Nyt kaipaisin vielä Lutheria täsmentämään "mitä se on", nimittäin tuo painollisen tavun vaatimus. Pitääkö riimin alkavan tavun olla painollinen molemmissa tavuissa vai riittääkö että se on painollinen toisessa? Tarkoitetaanko tässä painollisuutta sanaa sellaisenaan tarkasteltaessa ja yksittäistä sanaa ääneen lausuttaessa vai painoja musiikin mukaan tutkien? Miten Kaija Koo -tyylinen, kuulemma luovasti kalevalaista runonlaulantaa mukaileva painotus "SIIRryn SEN aiKAAN"? Ymmärtääkseni suomessa paino on periaatteessa sanan ensimmäisellä tavulla.

Sen ymmärrän miksi lätti ja elätti eivät kelpaa riimipariksi perusmuotoiselle öylätille, mutta miksi ei nätti tai nenätti? Ainakin Kaija Koolla painot voisivat mennä öyLÄTti ja neNÄTti. Onko kyse siitä että tuolloin painotus on harhaoppinen? Onko sitten huutoAIN oikein painotettu?
17. Artsi19.1.2006 klo 09:27
Siis tarkoitetaan musiikin mukaan painollisuutta, eli riimin pitäisi alkaa painolliselta tahdilta. Sen huomaat kun kuuntelet riimejä laulusta jota ei ole tehnyt Kaija Koo, Lönrootti, räppäri eikä hiphoppari.

Sanan pitäisi myös alkaa painolliselta tahdilta, paitsi yksitavuiset sanat ei ole niin nuukia. Näistä säännöistä seuraa se että käytännössä yleensä 1,3,5,.. -tavuisten sanojen riimipariksi sopii 1,3,5,.. -tavuinen ja riimitavujen määräkin on silloin pariton. Vastaavasti 2,4,6,.. -tavuisten sanojen riimipariksi sopii 2,4,6,.. -tavuinen ja riimitavujen määräkin on silloin parillinen. Näiden sääntöjen mukaan eivät öyLÄTti ja neNÄTti yleensä voi olla riimiparina. HUUtoAIN on "oikeaoppinen", huutoAIN ei.

Mutta yksi tyylikeinohan on rikkoa noita sääntöjä, kuten Lönrootti/kansa teki: "MIEleNI miNUN teKEvi". Ja Kaija Koo rikkoo myös, tosin ainakin alun perin tahattomasti. Räppäreillä se lienee tarkoituksellinen tyylikeino.

Koska RiimiRenki on yksinkertaisettu painos lasten sanoituskilpailua varten, sillä voi etsiä vain kokonaan rimmaavia sanoja eikä öylätti/nenätti-paria löydy.
18. iso S19.1.2006 klo 09:52
Kiittäen hyväksytty.
19. Pena19.1.2006 klo 12:04
"(ei saisi tietysti laittaa näin pitkää lainausta, mutta tämä onkin kirjoitettu ulkomuistista)"


Artsi: miksi ei saisi laittaa lainauksia? Onko ulkomuistista lainattu jotenkin "vähemmän rikollista" kuin esim. maalaamalla "anastettu"? Onko lyhyt lainaus sallittua, mutta pitkä ei? Mihin raja vedetään?

Jos tuo lainailu on kovinkin lainvastaista syntiä, meikäläinen viettää loppuelämänsä vankilassa! d=)
20. Artsi19.1.2006 klo 12:41
Tekijänoikeuslain 1 luvun 22 §:ssä vuodelta 1961 sanotaan: "Julkistetusta teoksesta on lupa hyvän tavan mukaisesti ottaa lainauksia tarkoituksen edellyttämässä laajuudessa." Ja tarkoitushan edellytti juuri tuota laajuutta! Tanja on saattanut kyllä tuotakin pykälää jo rukata. (§ muuten löytyy näppiksestä ilman shiftiä, enpäs ole ennen huomannut).

Ajattelin enste että ulkomuistista tulee sen verran virheitä että lainauksen osuus jää väheisemmäksi ja siten mahdollinen rikos pienenee. Mutta rikostahan ei siis liene tapahtunutkaan!
21. Juhani Heino19.1.2006 klo 17:57
Sitaattioikeus pysyi ennallaan uudessakin laissa: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/1961/1961040 4
22. Eki6.2.2006 klo 19:49
Riimirengin rinnalle löytyy nyt myös Riiminikkari-teos netissä osoitteessa www.riimit.net . Kirjan tekijä Pertti Oskala on tuttu piilosanantekijänä mm. Suomen Kuvalehdestä, Punaisesta Pelikaanista ja Sanaseposta. Muu esittely hänestä löytyy ko. sivuilta.

Kun täällä on usein kyselty oikeista ja vääristä riimeistä, tuon teoksen lukemalla kaikki yksityiskohdatkin siitä selviävät.
23. iso S6.2.2006 klo 20:19
Usein kysyvä eksyy taas tietäjien tielle. Miten sijoittuvat täydellisyyden asteikolla nämä Runeberg-säikeessä esitetyt riimiparit:
vaivaa - sinitaivaan
tunturi - liikkuvi
kuolema - huomenna
illan - suortuvilla
tuhmuudenki - henki

Olisiko peräti niin että sisältö saa jyrätä riimin, etenkin jos tekijä on tunnettu ja aikaisemmilla näytöillään osoittanut olevansa muodollisesti pätevä?
24. RA6.2.2006 klo 20:34
Onpa Oskalan Pertti kirjoittanut fiksun kirjan. Mielenkiintoista luettavaa kielen käytöstä, sävyistä, merkityksistä jne., vaikka ei itse riimejä ja runoja väsäisikään.

(Teknisten neuvojen lisäksi) jo heti alussa oli herättelevä se hyvän runon ja hyvän riimin erottelu. Enpä ole tullut noin ajatelleeksi. Myös se "kuvaa, älä selitä"- idea tuntui heti fiksulta (kun sen oli lukenut); Onhan usein vaikea selittää, miksi joku laulu tuntuu jotenkin "hölmöltä" ja joku toinen hyvältä, vaikka molemmissa kuvataan samaa asiaa. Veikkaanpa, että ero on juuri tuo kuvaus vs. selitys.
25. Tsööts6.2.2006 klo 22:59
iso S:lle: Mielestäni yksi osa Leinon suuruutta oli sitoutumattomuus kieleen - mielestäni hänellä oli jopa uussanoja. Kieli ei kehity ilman tällaisia radikaaleja, rohkeita uudistajia!
26. Tsööts6.2.2006 klo 23:00
(Uudissanoja on ehken parempi termi.)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *