KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > LISSABON (PORTUGALI)

2285. Lissabon (Portugali)

matts13.1.2006 klo 13:30
Tiedän, ettei tämä nyt mikään matkailupalsta ole mutta en jaksa etsiä muita keskustelulaueita.
Kysynkin vaan onko jollakulla lähiajan kokemuksia Lissabonista, sen aktiviteeteista ( myös Porto ja Coimbra kiinnostaa)
2. ö13.1.2006 klo 18:45
Jos "lähiajaksi" ymmärretään ns. atomiaika, niin minulla on kokemuksia vuodelta 1969. Olin silloin nuorena kölvinä kaksi kuukautta töissä ruotsalaisessa housutehtaassa Lissabonissa.

Lissabonista kannattaa lähteä länteen joko junalla tai autolla katsomaan Estorilin hienoja hiekkarantoja ja Atlantin rannikkoa.

Estoriliin lähtevien junien aseman lähellä oli punaisten lyhtyjen kortteli. Se oli 18-vuotiaalle maalaispojalle aika kokemus. Jälkeenpäin ajattelen, että onneksi rahattomuus pelasti minut suuremmilta murheilta.

Noin tunnin junamatkan päässä pohjoiseen on Nazare-niminen kalastajakylä, joka jätti minuun lähtemättömän vaikutuksen pääasiassa siksi, että siellä näin poikkeuksellisen kauniita naisia.

Siinäpä ne muistot.
3. marjaana13.1.2006 klo 19:23
No eihän tuosta sitten ole kovinkaan pitkä aika... ;o)
Ja nyt opin senkin, että ö on miespuolinen kirjain, tähän asti olen luullut toisin. Tsorry.
4. kari kämäräinen13.1.2006 klo 19:37
En ole ikuna käynyt, mutta käy ihmeessä katsomassa joko Benfican tai Sporting Lissabonin jalkapallomatsi. Kumpikin Euroopan huipulta. Varsinkin Sporting tällä hetkellä!
5. ö13.1.2006 klo 19:46
Olenkin feminiininen mies, marjaana. Ainakin siinä siinä suhteessa, että viihdyn paremmin naisten kuin miesten seurassa.

Tuli vielä mieleen portugalilainen härkätaistelu, joka eroaa espanjalaisesta melkoisesti. Siinä on ideana, että nuoret miehet asettuvat jonoon härän hyökkäyssuuntaa vastaan. Hyökkäävä härkä kerää miehiä sarviensa väliin kasalle kunnes sen niska ei enää kestä painoa. Sitten härkä on nujerrettu. Usein käy kuitenkin niin, että härkä muuttaa suuntaansa saatuaan ensimmäisen miehen sarviensa väliin. Sitten miestä kyllä viedään lujempaa kuin litran mittaa jääkiekko-ottelussa.
6. matts17.1.2006 klo 15:10
Netti on todella näppärä näissä matkailuhommissakin.
Lennot Tampere - Frankfurt Hahn - Porto eestaas, juna Porto-Lisboa eestaas, majoitus 4 yötä Lisboassa ja 2 yötä Portossa, 1 yö Saksassa.
Kustannukset yhteensä 255 egee/räkänokka!
7. Pena19.1.2006 klo 12:36
Vuosi 1991, Albufeira, Portugali.

Pari viikkoa siellä lomalla. Mieleen jäi monet rakennustyömaat, hotelleja pystyttivät kovalla tohinalla. Jokohan lienevät saaneet niitä valmiiksi? :-)

Eräänä päivänä vuokrasimme auton, ja minä (hölmö!) lupauduin kuskiksi. Heti alussa ihmettelin, miksi vastaantulijat vilkuttelevat valojaan. No, minähän ajoin valot päällä, sehän siinä oli vikana! Siellähän nimenomaan EI tuhlata sähköä ajellessa.

Eipähän siinä mitään, kyllä siellä "maaseudulla" kaikki hyvin meni. Mitä nyt yksi aasikolari meinasi tulla!

Mutta Faron eräässä liikenneympyrässä meinasi pelti kolista! Oli kai siellä olevinaan jonkinlaiset kaistatkin, mutta vissiinkin sikäläiseen liikennekulttuuriin kuuluu kaistojen vaihdot ihan vaan "rennosti", ilman vilkkua. Kaistapäät!

Ei muuta kuin takaisin maaseudulle. Lissabonissa käyntiä ei uskaltanut ajatellakaan!

Joten taas tuli kirjoitettua asian vierestä! d=)
8. Tsööts20.1.2006 klo 06:09
En ole käynyt toistaiseksi EU:n länsireunalla, mutta varsin pienijalkainen ystävättäreni on käynyt ainakin kerran, ehkä jopa toisenkin (muija matkustaa niin paljon, etten pysy laskuissa mukana, nimim. En ole kade, mutta...). On joskus tuumannut, että pitäisi käydä taas Portugalissa, koska siellä on niin hyvät valikoimat hänenkin kenkäkoossaan - tuollaiseen jättimäiseen 33-34:n kokoiseen jalkaan joutuu kuulemma välillä etsimään jalkinetta lastenmallistoista...

(Tämähän oli VARMAAN erittäin olennainen tieto mattsille :-)
Tulipahan vain mieleen näin valvotun yön jälkeen.)
9. matts20.1.2006 klo 07:23
Kenkään ei voi olla varma mitä matkalta tuo tullessaan!

Tackar enivei tärinöistä.
10. iso S20.1.2006 klo 08:09
Halvalla menee, täytyy sanoa. Lennot ovat ilmeisesti halpayhtiön tarjoushyllystä eikä majoituskaan voi olla viiden tähden luokkaa noilla hinnoilla, pikemminkin jonkinlainen ryhmämajoitushostelli tulee mieleen.

Saksan yöpyminen johtunee aikataulusyistä eikä halusta viettää aikaa germaanilassa? Ainakin meille olisi käynyt pari vuotta sitten vastaavasti jos olisi lennetty Ryanairilla Glasgowiin. Jatkoyhteys Skavstasta olisi lähtenyt 10 minuuttia Tampereen koneen laskeutumisesta, ei mitään mahdollisuuksia ehtiä. Yöpyminen olisi nostanut hinnan lähelle "oikeiden" yhtiöiden hintoja ja syönyt yhden päivän lomasta, joten lensimme Kelmillä eli KLM:llä Amsterdamin kautta. Jälleen kerran täytyy muuten sivumennen todeta että tätä ei maallikon järki tajua: mutkan kautta on halvempi lentää kuin suoraan.

Kerrothan sitten jälkeenpäin, sujuiko matka hyvin; oliko hintansa arvoinen vai peräti normaalin hinnan arvoinen.
11. satunnainen ratkaisija20.1.2006 klo 09:30
Onhan siellä tullut käytyä vuonna yksi ja kaksi, lähinnä kuitenkin ns. lomakohteissa.

Sen jälkeen kun on ajanut Lissabonissa autoa, uskaltaa varmaan ajaa kaikkialla. Toinen riskielämys on autoilla Farosta länteen menevällä valtatiellä (jonka numeroa en muista). Jonkun tiedon mukaan se oli EU:n alueen kaikista tieosuuksista onnettomuuspitoisin, tuskin kuitenkaan enää, kun Puolakin on saatu mukaan. Mielenkiintoinen ajokokemus sinänsä. Olimme törmätä keskellä väylää talsivaan kuuroon/sokeaan/kuurosokeaan vanhukseen. Ukko köpotteli siis sataaviittäkymppiä huristavien autojen keskellä keskellä valtaväylää.

Samaa baanaa pääsee Capo de Sao Vicenteen (meniköhän oikein), joka on/oli Manner-Euroopan lounaisin kolkka ja Henrik Purjehtijan & kumppaneiden kotipesä silloin, kun portugalilaiset maailmaa kartoittivat. Sagres-niminen keskus on siinä vieressä ja se lienee antanut nimensä paikalliselle olutmerkille.

Merivesi on kaikkialla Portugalissa kylmää (alle + 20), koska Atlantin kylmät merivirrat kulkevat juuri Portugalin editse, mutta ilmasto ainakin kesäkuussa muuten mukavan oloinen.

Lissabon on komea ja sitä voi ihailla myös Tejo-joen toiselta rannalta Cristo Rei -patsaan huipulta.

Kaikkialla Portugalissa leijaileva grillattujen sardiinien tuoksu on aluksi ruokahalua kiihottava, mutta lopulta jotakin muuta. Ruokahan on tietysti hyvää, suosittelen miekkakalapihviä.

Mosambikista ja Angolasta tulleiden siirtolaisten slummeihin ei oikein tottunut, ja niitä riitti ihan turistialueille asti.

Lissabonissa myös huumeet näyttivät kuuluvan arkeen varsin näkyvästi, kamaa tultiin kauppaamaan hyvin avoimesti ja hyvin usein.
12. kirre20.1.2006 klo 10:14
Juu, on nähty Estoril ja sen pienen pieni formula-rata. Kalastajakylä nimeltään Cas Cais ja koettu valtavan isot ja massiiviset Atlannin aallot. Myös Euroopan läntisimmässä kolkassa, eli "maailman lopussa" olen pyörähtänyt -90-luvun lopulla.Suosittelen, matkailu avartaa.
13. matts17.2.2006 klo 16:09
Jeba! Kotiuduttu on.
Halpislennot ei ihan onnistunut loppuun asti. Muut lennot meni hyvin etuajassakin mutta Postosta Hahniin lento oli myöhässä tunnin ja niin Hahnissa ei ollut kuin 25 min aikaa vaihtaa Tampereen koneeseen, joka ei Ryanairille käy (pitää olla 40 min. ennen lähtöä paikalla). Kun astuin Porton koneesta niin 80 m päässä odotti ovi auki Tampereen kone lähtöä, mutta kun ei niin ei.
Siis menetin jo maksetun lennon hinnan, jouduin ostaamaan uuden lipun ja yöpymään saksassa. Hihathan siinä paloi.

Muuten matka meni miellyttävästi. Junalippu Portosta Lisboaan maksoi 2 lk. 18 egee, pendoliinon tyyppinen kosla, mukava ja tilava ja melkein tyhjä. Matka kesti 3 t 10 min.

Lisboassa 4 yötä ja valtavasti kävelyä Alfamassa, Bairro Altossa, Baixassa jne. Upeaa (siis omalla nuhruisella tavallaan)
Fadoa parina iltana.

Lisboasta vuokrasin auton (Rellu modus tms.) uudenkarhea, 11000 ajettu, 28 e päivä ilman km rajoitusta, bensaa tietenkin tankki täyteen luovutettaessa (37 e).

12 tuntia ajettiin Lisboasta, estorilin kautta sintraan, obidosiin, coimbraan ja sieltä portoon.

Mukava kaupunkilomailla aikana jolloin ei ole turisteja. Ja jos olis halunnut ostoksilla käydä niin kaikkialla oli SALDOS.
Ostinpa minäkin bläägät 12 egellä.

Ai niin - jos joku menee Alfamaan skurulla 28 niin takuuvarmasti käydään taskuilla. Multakin lähti lompakko mutta kun tiesin, että se lähtee niin olin varuillani ja kun käsi kävi niin otin heti kraivelista äijää kiinni ja karjaisin oikein kunnolla. Pudotti kukkaron ratikan lattialle eikä ehtinyt edes tyhjentää sitä ensin. Niitä oli ainakin 3 tyyyppiä, jotka yhteistyössä teki turhan ruuhkan, jotta ehtivät taskulle.

Portossa sitten pari yötä. Portviinikellareissa tutustumassa ja maistelemassa ja Ribeiralla marhaamista. Mukavata.
Menkäähän Portugaliin - kyll suosittelen.
14. marjaana21.2.2006 klo 21:54
Tämä nyt ei liippaa läheltäkään Portugalia...
Telkussa on just menossa matkailuohjelma Kroatiasta. Kroatia omistaa kuulemma lähes kaikki Adrianmeren saaret ja ne mukaan lukien rantaviivaa maalla on yhteensä n. 6000 km (en muista tarkkaa lukua). Naapurimaata (Serbiaa) jurppii hyvinkin kovasti se, että heille on rantaviivaa jätetty armeliaat 20 km... Ja piti ihan kartta etsiä ja kyllä on ehkä "hiukan" kartanpiirtäjällä sydän sykkinyt Kroatian suuntaan. ;o)

http://europa.eu.int/abc/maps/applicants/croatia_f i.htm
15. marjaana21.2.2006 klo 21:55
Äh, tuo naapuri onkin Bosnia-Herztszsegovina...
16. Matti21.2.2006 klo 22:21
Äh, tuo naapuri onkin Slovenia...
17. marjaana21.2.2006 klo 22:41
No, siinä ohjelmassa sanoivat Serbian kärsivän 20 kilsan rantaviivasta ja tuon epämääräisen kartan mukaan se ei olisi. No oli mikä hyvänsä. ;o)
18. matts23.2.2006 klo 13:09
Alkoi muuten teemalla portugalin kielen kurssi pari päivää sitten!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *