KESKUSTELUT > RISTIKOT > KORJAAMATON PAIKKA?

2280. Korjaamaton paikka?

Nyyh11.1.2006 klo 15:05
Tsemppasin PP 1:n vaikean ristikon (Viitamäkiköhän?) täyteen ja lähetin tyytyväisenä lehden Oulunsaloon.Viime yönä yhtäkkiä salama valaisi makuuhuoneeni:olin kirjoittanut ratkaisevaan kohtaan jonnekin oikean yläkulman suuntaan r:n l:n sijasta;oletin tiettyä saveakin myytävän pötköissä jne.Yöllä tajusin,että toinen viitesana olikin ollut erään nautintoaineen monikon allatiivi ja edellytti alkuunsa l:ää,vaikka kuinka selittelisin.Voinko korjata, ja jos,niin miten?Ratkaisuaikaahan on jäljellä yllin kyllin.Armahtaako Eki?Vai kirjoitinko sen,minkä kirjoitin...
2. KP11.1.2006 klo 15:32
Kyllä ratkaisu pitää olla oikein. -Vaikka se onkin yhdestä kirjaimesta kiinni... -Ehkä voisi ajatella toisin, jos maksaisit
"kynnysrahan"?
3. Nyyh11.1.2006 klo 15:38
Siitähän tässä juuri on kysymys,oikeasta ratkaisusanasta.Kukapa sitä kiistämään?Täsmennän kysymystäni:voinko jälkikäteen korjata vastaustani oikeaksi sen jo lähetettyäni?Jos,niin miten?
4. Eki11.1.2006 klo 15:42
Lähetä siihen ratkaisut-sähköpostiosoitteeseen, joka on mainittu sivulla 2, korjausehdotus ja tarkat tiedot itsestäsi, niin uskoisin, että se huomioidaan, jos ratkaisusi nousee kasasta.
5. Nyyh11.1.2006 klo 16:00
Eki,kiitos nopeasta ja asiallisesta informaatiosta.Hienoa.
6. kp11.1.2006 klo 16:09
Toinen mahdollisuus korjata ratkaisu on ostaa lehti
uudestaan ja täyttää se virheettömasti...
7. Eki11.1.2006 klo 16:16
Silloin mahdollisuus, että se väärä nousee, on edelleen 50%.

Onneksi meillä on tuollaisia mukavia erikoispalveluja.
8. ö11.1.2006 klo 16:35
Haa, sain suunnattomasti apua Nyyhiltä tähän vaikeaan kohtaan!

Semmoista yksityiskohtaa tiedustelen, Eki, palautetaanko lehti arvontakasaan jos se on jo kerran nostettu? En ole koskaan nähnyt, että joku olisi saanut samasta lehdestä useampia palkintoja.
9. Eki11.1.2006 klo 16:39
Jaahah, Nyyhin mahdollisuus voittaa pieneni.

Kyllä se on perusidea arvonnoissa, että palautuu. Olen nähnyt joskus samasta lehdestä saman henkilön voittaneen. Eikös silloin tule mieleen, että se on palannut kasaan huolimattomasti ja jäänyt lellumaan pinnalle?
10. ö11.1.2006 klo 17:02
Kyseinen ristikko on Antilta taas loistava taidonnäyte. Se on ollut minulla jo viikon työn alla ja vasta 80 % on täynnä. Ristikko on tasaisesti vaikea eikä isoja läpimurtoja tapahdu. Kuitenkin ratkonta koko ajan etenee, vaikkakin hitaasti. Eikä tässä mitään kiirettä olekaan.

Toivoisin, että Antti laatisi joskus IS-Koviksen.
11. ++juh11.1.2006 klo 17:10
Eki, tuo 50% ei kuitenkaan vaikuttaisi voittomahdollisuuksiin mitenkään. Jos se vaikuttaisi, niin arvontamenetelmä olisi virheellinen.
12. Matti11.1.2006 klo 18:29
Nyyh, vastaa vaan uudelleen. Voittomahdollisuutesi pienenee, mutta ihan vain hitusen, kun arvottavan kasan koko kasvaa yhdellä.
13. Eki11.1.2006 klo 18:46
No joo, näinhän se taitaa olla. Eikä Nyyh saa koskaan tietää, jos se väärä on nostettu.
14. Eki11.1.2006 klo 18:53
Mutta se olisi ollut siis vain tapauksessa, että hän ostaisi uuden lehden. Nyt se väärä vastaus korjaantunee (voihan sinne jäädä joku toinen virhe, ei kukaan ulkopuolinen ainakaan voi tietää).
15. tonimikael11.1.2006 klo 18:59
Hauska nimimerkki tuo Nyyh. Varsinkin taivutettuna: Nyyhin. :)
Tulee mieleen sudenpentujen kenraali Nuuh.
16. Jukkis11.1.2006 klo 21:56
Hauska ajatusvirhe Matilta klo 18.29. Jos on lähettänyt väärän vastauksen, niin eiköhän voiton todennäköisyys ole tasan nolla, joten miten voittomahdollisuus voi pienentyä, jos lähettää oikean ratkaisun perään.
17. Jaska11.1.2006 klo 23:33
Jukkis, mistä tiedät,että ristikkojen tarkastajat ovat absoluuttisen erehtymättömiä. Ainakin vain yhden tarkastajan ollessa vastuussa piilee aina pieni mahdollisuus, että virhe menee läpi. Nyyhin voittotodennäköisyys ei siis ehkä olisi ollutkaan nolla, vaikka hän ei olisi puhunut eikä pukahtanut virheestään. Oletetaan kuitenkin, että vain täysin oikein ratkotulla ristikolla on mahdollisuus voittaa. Jos Nyyhin korjaus otetaan varteen, hänen voittotodennäköisyytensä ko. ristikosta on tietysti 1/k, jossa k = kaikkien osallistuvien oikein täytettyjen ristikkojen lukumäärä. Matin varsinainen virhe oli siis väittää Nyyhin voittomahdollisuuden HITUSEN PIENENEVÄN, jos hän lähettää toisen lehden (jos korjausta ei hyväksytä, ja toimitus ilmoittaa hyväksyvänsä toisen lehden lähettämisen). Kyllä se pysyy justiinsa samana, mitä ++JUHin edeltävä kommentti myös tarkoitti. Väärä ristikkohan olettamuksemme mukaan hylätään. Sillä ei ole merkitystä todennäköisyyteen, poistetaanko Nyyhin väärä ristikko kasasta ennen arvontaa vai annetaanko sen jäädä kasaan. Sen sijaan Nyyhin ja kenen tahansa voittomahdollisuus KASVAA lähettämällä useampia OIKEIN TÄYTETTYJÄ ristikkoja alkuperäisestä lehdestä (tai alkuperäisiä koko lehtiä). Oletan sen olevan sallittua, koska 1) sivulla 2 olevissa ohjeissa sitä ei kielletä, 2) se tietää kustantajalle lisää irtonumeromyyntiä. Sitä vastoin jos joku lähettää vaikkapa 100 valokopiota samasta ristikosta on hyvä syy olettaa hankkeen ei läpi menevän! Kokeilkaapa, ja heti seuraavaan numeroon tulee osallistumisehtoihin täsmennyksiä valokopiokieltoineen.
18. Juha N12.1.2006 klo 00:35
Kun tämä Antin aukeamankokoinen esille otettiin, niin en malta olla kommentoimatta sitä, vaikka täällä ei PP:n visaisia olekaan totuttu IS-kovisten lailla ruotimaan.

Aivan käsittämätöntä, millaisen ristikon tyyppi täräyttää, kun toimeksi annetaan. "Totanoin, sais mielellään jotain Sisilia-aiheista olla", sanoi Eki. Ja Anttihan teki... Jälleen tällainen puzzle, joka ei ratkea yksityiskohtia nyhräämällä, vaan vasta kokonaisuuden tajuten.

Toki se nyhrääminenkin oli koko ajan palkitsevaa: yksittäisten vihjeiden auetessa sai jatkuvasti virnistellä. Silmitöntä silmäänsahausta, kieli poskella, hyvällä maulla. Kehua voisi vaikka mitä, mutta yhden (ilmeisen kertakäyttöisen) herkkupalan otan esille: P EDESSÄÄN NIITÄ MISTÄ TÄLLAISIA SAATTAISI KUULUA!

Tämän kommentointihaluni kirvoitti kuitenkin laadinnan huonoin sana: uppo-outo järjestölyhenne. Mutta miten näppärä vihje sillä on! Vihje selittää ratkaisusanan täsmälleen ja auttaa samalla keksimään sen, vaikkei risteävistä sanoista ole tullut vielä yhtään apukirjainta. Ihan vain ajattelemalla. Hakuteosta ei tarvita kuin uskon vahvistamiseen. Siis jos on jäänyt suu ammolleen epäuskosta: ei kai näin tyylikästä oudon sanan vihjettä voi oikeasti olla?

Pyydän: ei paljasteta kyseistä sanaa täällä edes ratkaisuajan päätyttyä. Muuten kp lisää sen laadintageneraattoriinsa ja olemme saaneet uuden fakkisanan. Kertakäyttösanana pakkoraossa ja e.m. tapaisen herrasmiesvihjeen kanssa juttu toimii niin ettei jää mitään hampaankoloon.
19. Matti12.1.2006 klo 11:45
Jukkis, voitonmahdollisuus pienenee siihen verrattuna, että Nyyh lähettää korjauksen ja saa sen huomioitua.

(Ajattelin kyllä itsekin, että tuosta voisi saivarrella.)
20. Jukkis12.1.2006 klo 12:11
No, noista edellisistä ei aina kyllä kauhean selvästi käy ilmi, millä oletuksilla todennäköisyyksiä vertaillaaan.

On siis tämmöiset vaihtoehdot:

1. Nyyh on lähettänyt väärän ratkaisun, eikä tee sen jälkeen mitään. Tällöin hänen voittotodennäköisyytensä = 0, koska väärä ratkaisu ei voi voittaa.

2. Nyyh on lähettänyt väärän ratkaisun ja perään korjauksen sähköpostilla, ja se korjaus on luvattu ottaa huomioon, jos Nyyh:n väärä vastaus nostetaan arvonnassa. Tällöin hänen voittotodennäköisyytensä = 1/k, missä k= saapuneiden oikeiden ratkaisujen lukumäärä niin että Nyyh:n ratkaisu on mukana tuossa k:ssa.

3. Nyyh on lähettänyt väärän ratkaisun, ostanut toisen lehden, ratkaissut siihen oikein, lähettänyt sen toisenkin, mutta ei ole lähettänyt ensimmäisen väärän ratkaisun korjausta sähöpostilla. Tällöinkin hänen voittotodennäköisyytensä = 1/k, missä k = saapuneiden oikeiden ratkaisujen lukumäärä. Nyyh:n eka väärä vastaus ei ole mukana k:ssa, mutta oikea on.

4. Nyyh on lähettänyt väärän ratkaisun ja perään korjauksen sähköpostilla, ja se korjaus on luvattu ottaa huomioon, jos Nyyh:n väärä vastaus nostetaan arvonnassa. Mutta tämän lisäksi hän on ostanut toisen lehden, ratkaissut siihen oikein, lähettänyt sen toisenkin ratkaisun. Tällöin hänen voittotodennäköisyytensä = 2/(k+1). Koska nyt hänellä on arvonnassa mukana kaksi hyväksyttävää ratkaisua.

Onko joku eri mieltä? Onko kukaan ylipäänsä ollut eri mieltä koko aikana?
21. Matti12.1.2006 klo 12:22
Joo, noinhan se menee.

(Eikä Nyyhin voittomahdollisuus kohdassa 3 siis vähene lainkaan, kohtaan 2 verrattuna, koska oikeiden vastausten määrä pysyy samana, tsori.)
22. Jaska12.1.2006 klo 12:56
Jatketaan nyt sitten Juha N:n viitoittamalla Viitamäen kehulinjalla, eikä syyttä. En muista ristikkoa, joka olisi tarjonnut yhtä paljon raskaan sarjan ahaa-elämyksiä. Se järjestö oli minullakin ainoa ennestään tuntematon sana, jonka tavan mukaan googletin piilokirjaimettomanakin. Monista hykerryttävistä vihjeistä suosikikseni nousi simppeli MATRIKKELISSA KUKKIEN KERA? Tällaiset ovat parhaita, saavat ratkojan sadattelemaan nuijuuttaan aiheuttamatta silti hermoromahdusta. Ristikko on omassa rankingissani koko vuoden Pelikaanien ykkönen ja korkealla kaikkien aikojen listallakin.
23. ö12.1.2006 klo 13:20
Jaska> Jos ihan tarkkoja ollaan, niin minä sen kehumislinjan jo viitoitin. Esitin myös toiveen, johon yhtynet, mutta jolle Eki ei korvaansa lotkauta.
24. Eki12.1.2006 klo 13:23
Mitä mitä?
25. iso S12.1.2006 klo 13:39
11.1.2006 klo 17:02: "Toivoisin, että Antti laatisi joskus IS-Koviksen."

Eikö näin ole tapahtunutkin? Öö, jaa, väärä Antti toivojan mielestä! Jokohan korva lotkuu?
26. Eki12.1.2006 klo 13:50
No voi sun, minä kun tilasin aikoinaan siltä istumalta Skytältä Vuoden vaikeimman, kun täällä asiasta puhuttiin. Nyt tämä lause jäi minulta huomaamatta (kaikista epäilyistä huolimatta teen muutakin kuin luen ja kirjoitan näissä säikeissä), etten ehtinyt vielä toimia.

Viitamäki on muutamia IS-Koviksia aikoinaan laatinut. Paikka on vapaa, jos hän vain kiireiltään ehtisi semmoisen tehdä. Ehkä pitäisi patistaa. Anomuksia myös ratkojilta vetämään osoitteella antti(piste)viitamaki(ät)sanaris(piste)fi.

Se on vekkuli otus varmasti tuommoinen viitamaki.
27. iso S12.1.2006 klo 15:00
Jenkeissä mennään pilkkuvajauksettakin puolittain apinapuolelle. Uudessa sarjassa Summerland häärii Lori Loughlin. Tarkemmalta lajimääritykseltään on pikemminkin hoikka kuin hidas lori, koska ehtii pääosan näyttelemisen lisäksi käsikirjoittamaan ja tuottamaan.

Joidenkin lorien ääntely muistuttaa laulua, esimerkkinä tästä vaikka Lori Singer. Sama otus tanssii, soittaa selloa ja näyttelee.

Viitamakin laulutaidoista en tiedä, mutta laatiminen näyttää sujuvan kuin tanssi. Että selloinen kovis.
28. Eki12.1.2006 klo 15:02
Viitamäen laulusuorituksia on verrattu eniten A. W. Yrjänään.
29. Svenkku22.7.2006 klo 14:09
Hei, on niitä todennäköisyyksiä täällä ennenkin mietitty.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *