KESKUSTELUT > RISTIKOT > PALJAIN JALOINKO?

227. Paljain jaloinko?

Axel Dovier II9.8.2003 klo 21:33
Parilla eri palstalla käydään nyt keskutelua mm. ravi- ja autourheilun eettisyydestä, urheilullisuudesta ja lieveilmiöistä.
Ennen suomessakin käytetty sana "sportti" käsitti urheilun moninaisina kilpailuina jopa apuvälineineen ja tukijoukkoineen.
Sekoittiko uudissana "urheilu" sanan alkuperäisen merkityksen.
Tuntuu joskus siltä, että vain 10 000 m juoksu paljain jaloin olisi urheilua.
2. Kravattimies25.8.2003 klo 06:10
Tuntuu joskus siltä, että 100 metrin juoksu on vanhalle liikaa ja tekisi mieli maata vaan radalle. Onko muilla näitä oireita?

Paljain jaloin tai kulkuneuvolla.

Kulkuneuvoja : "Mene jalan, minä tuumin."
Puhekupla : "Täällä Kari Volk."

Minkä menopelin kirjaimet ovat aakkosjärjestyksessä?
3. Antti Viitamäki25.8.2003 klo 08:38
BMW?

:-)
4. iso S25.8.2003 klo 09:17
ex-menopeli NSU? Öökkösjärjestyksessä IFA!
5. hoo25.8.2003 klo 09:17
CZ, VW, DKW, "Fiiu"... 8-D
6. Sakke25.8.2003 klo 12:00
Öökkösissä niin ikään MG tai Volga
7. Titta25.8.2003 klo 12:14
Bil...
8. Sakke25.8.2003 klo 12:34
Nyt kun kerran autoista puhutaan, niin muutama anagrammi ..

automerkki: ahdistua / hidastua / aids uhat

tai seuraavissa mallikin mukana: nuori rapmies ajaa tutkaan ja toteaa "ratsiat yoyo"

saladraama

sara salminen

piennarmarssi

lentoase

alempi vero
9. Timppa25.8.2003 klo 12:49
Mainio oivallus tuo etusivun Lada. Lujaa luotettavaa laatua, vaikkei minulla enää semmoista olekaan...
10. Kotsa25.8.2003 klo 12:53
Aakkosjärjestyksessä kirjaimet ovat myös EMW:llä (Eisenacher Motorenwerke, eli nk. "Itä-Saksan bemari").

Peräkkäiset kirjaimet aakkosjärjestyksessä ovat ainakin Hollannin kans. lentoyhtiön koneissa, joiden kyljissä lukee KLM.
11. Timppa25.8.2003 klo 13:00
En muista sen paremmin EMW:n historiaa, mutta olen joskus istunut ko. auton kyydissä. Olisiko valmistusaika ollut 50-luvulla? Lienee kuitenkin jonkinlainen Bemarin jäljitelmä, kuten Kotsa mainitsikin. No, nyt kuitenkin pidättäydyn aakkosjärjestyksessä, VW...
12. jupejus25.8.2003 klo 22:51
Jospa kysyisinkin taas pitkästä aikaa "hatusta.. näin... tempaistun" kysymyksen:

Mikä auto on stabiilissa?
13. Kravattimies26.8.2003 klo 07:19
Tiedän heti ainakin yhden stabiilin biilin, jos palindromista on kysymys.
14. jupejus26.8.2003 klo 20:09
Jos paljastaisin tuon auton, kun se ei ollut mitenkään suuri neronleimauskaan.
volvo - ällätikun kahta puolta yhtä paljon "oikeaa" ja "väärää" (v/o).
15. Eki26.8.2003 klo 20:45
Jaahah, se olikin vaikeista vaikein, kun luulin, että se on niin lapsellinen kuin biili, joka oli kätketty sanaan, ettei viitsinyt edes vastata.

Jupe Jus saa palkinnoksi Jupe Tuomolalta yli jääneet ... noh olkoon.
16. Kravattimies27.8.2003 klo 02:08
Niin, minulla oli mielessä CIVIC, mutta VOLVO käväisi siellä. Eikös se ole latinaa ja tarkoita "minä pyörin"? Siitä tulee tasaisesti pyöriessä ympyrä.

Onhan noita stabiileita eli vakaasti tasapainossa olevia (symmetrisiä) autoja enemmänkin, jos niiden nimet kirjoitetaan pystyyn. (Kohta yksi.)

Sakke, helpoimmat anagrammisi:
Daihatsu ja olisiko yksi TOYOTA Syria?
Heittelitkö tänne paperista taiteltuja lentoaseita?
En tiedä autoa, mutta tämä (origami)lentoase = A4:t.

"Lada oli kaikkialle levinneenä tuttu näky monessa maassa." Onko perää?

Akkuteloja peruuttaa, mutta keitä henkilöitä on menopelissä? Onhan siellä ainakin poliisin vanha tuttu MAIJA sekä rELLU. MANTA kaahaa ulkomaille mukanaan MERCEDES ja ROMEO, kun taas saMARAn kyydissä ovat suzUKIT. Ei pärjää ONNI-KALLE, kun maastokuormurilla oikaisee MASI, mutta johdossa on edelleen trolLIKKA.

Mukavia nuo peräkkäiset menopelit KLM ja VW.

Jos laajennetaan kaikkiin ristikkosanoihin, niin kuinka vähällä saat kulumaan aakkoset A-Z, Ä, Ö? Siis kunnon sanoja ja mahdollisimman vähän niitä kirjaimia, jotka on jo käytetty.
17. iso S27.8.2003 klo 09:05
Tahallaanko jätit Å:n pois? Tässä pohjaksi 42 kirjaimella:
ÅBERG, LUXOR, QUAID, FAZER, SYÖJÄ, CHOPIN, TOWER, MUKAVA

Å:n pois jättäen lista toimii edelleen, silloin selvitään 41 kirjaimella. Veikkaus: alle 40:n pitäisi päästä, mutta alle 35:n voi olla tuskaista.
18. Antti Viitamäki27.8.2003 klo 10:51
Kävinpä läpi Saken anagrammit. Hyvin on onnistunut kieputtamaan, täytyy sanoa... :-)

Älköön kukaan lukeko tästä eteen päin, jos haluaa vielä miettiä.

ahdistua / hidastua / aids uhat
Daihatsu

ratsiat yoyo
- ainakaan netti ei tiedä mitään Toyota Syriasta, lienen väärillä jäljillä K-miehen kanssa...

saladraama
Lada Samara

sara salminen
Nissan Almera

piennarmarssi
Nissan Primera

lentoase
Seat Leon

alempi vero
Opel Meriva

Että silleen. Lisää vain!
19. Iso S27.8.2003 klo 12:02
Tulkaa pois vääriltä jäljiltä, KravAntti-miehet! Riittävän pitkän alkuhöpinän jälkeen, minkä tarkoituksena on poistaa vastaus etusivulta ja antaa aikaa lopettaa lukeminen niille, ketkä eivät halua olla ajattelematta itse, ja kukapa tämän ajatuksenjuoksun perässä enää pysyisikään, en ainakaan minä:

Toyota kyllä, mutta ei Syria, vaan Yaris.
20. Kravattimies28.8.2003 klo 02:44
Iso S, kirjain Å ei jäänyt pois vahingossa. Ajattelin, että jos yrittää ennätystä ristikkosanoilla, niin tulee parempi tulos ilman sitä. Voihan se olla mukanakin, jos se on ristikkosana-aakkosissa.

Sinulla oli jo niin mahdottoman hyvä pohjanoteeraus, että sen parantaminen ei ole kovin helppoa. Pienellä korjauksella kuitenkin voisi saada yhden ylimääräisen A-kirjaimen pois, jos hyväksyt sanan QUID. Tämä latinan sana on esiintynyt Asterix-sarjoissa ja on niistä kertovan suomalaisen kirjan nimessä:

http://www.geocities.com/jyvasainola/valta/
21. Kravattimies28.8.2003 klo 05:57
"Think outside the box" sanotaan silloin, kun jokin ongelma ei tunnu ratkeavan perinteisillä keinoilla ja toivotaan uuden tyyppisiä ideoita.

Sanonta on voinut saada alkunsa tehtävästä, missä on yhdistettävä 3x3 "boxissa" olevat yhdeksän pistettä mahdollisimman vähillä, mutta suorilla viivoilla kynää nostamatta, Jos joku ei tunne tätä tehtävää, niin avain sen ratkaisuun tulikin jo tuossa kerrotuksi.

Iso S varmaan ajatellakin jo tätä veikatessaan alle 35:n tulosta, mutta sanon sen kaikille. Kannatta panna sanoja ristiin.
22. iso S28.8.2003 klo 09:16
Hmmm... iso S ja ajattelu samassa boxissa? Kuulostaa eläinrääkkäykseltä, ei sellaista voi oikeasti tapahtua.

Kokeillaanpa ajatuksen ulkoistamista. (tauko) Jess! Jätetään vielä ainakin X ja Q pois, niin saadaan parempi tulos pienemmällä vaivalla!

Olkoon vaikka urautumista, mutta en tosiaankaan ajatellut säästää kirjaimia risteyttämällä. Tehtävänanto oli tosin (tahallisen viekkaasti?) sellainen, että tätä ei suljettu pois. Lisään keinovalikoimaan sanakäärmeen eli sanojen osittaisen limittämisen. Sekin voi auttaa.

Nyt on siis kaksi sarjaa: perinteinen (erilliset sanat, perusmuodossa olevaa suomea tai erisnimiä, yleisesti käytetyt latinat ja muut vastaavat voidaan sallia) ja vapaa (no holds barred).

Quid "?) pitää kai hyväksyä, ainakin vapaan tyylin kilpailussa. Puhekielisessä englannissa se on valuutta, punta. Se esiintyy myös latinankielisissä sanonnoissa quid pro quid ja quid pro quo. Latinistit kääntäkööt, lienevät jotain tyyliin "samanarvoinen vastapalvelus" ja "vastasuoritus".

Veikkaukseni perustui siihen, että tulos 42 syntyi ilman suurta ponnistusta seuraavasti. Listasin kaikki aakkoset. Valitsin hankalalta tuntuvan kirjaimen (Å) ja kirjoitin sanan, missä on se ja mielellään pari muutakin hankalaa (ÅBERG: B ja G). Vedin käytetyt kirjaimet yli. Valitsin uuden hankalan kirjaimen (X) ja kirjoitin sanan, missä on se ja mahdollisimman vähän jo käytettyjä kirjaimia (LUXOR). Koska en ihmeemmin ajatellut, niin en saanut mukaan muita erityisen hankalia, ja R oli jo käytetty. Jatkoin, kunnes jäljellä oli K, M ja V. niihin oli MuKaVa lopettaa. Vokaalit olivat lopuneet ajat sitten.

Veikkaus 35-39 perustui puhtaasti siihen ajatukseen, että paras tulos ei yleensä tule ensimmäisellä yrityksellä. Toisaalta tuntui vaikealta uskoa, että joku löytäisi käsipelillä puolankieltä käyttämättä sellaiset sanat, ettei tulisi jonkin verran toistoa. Ehkä voisi olla vielä uusi sarja: mahdollisimman pieni määrä kirjaimia, ja toistoa vain vokaaleissa.

Kaikki tämä vielä Å:lla ja ilman, niin jokaiselle riittää oma sarja ja kaikki voittavat!
23. Antti Viitamäki28.8.2003 klo 10:29
QUEBEC FIDZI GRAMEX WHO LYÖJÄ SKÅNE POVET

35

Pyrin vielä pysymään mahdollisimman tutuissa sanoissa. Gramex on Suomen musiikkiäänitteiden tekijänoikeuksia valvova yhdistys, jos joku ei kenties ole kuullut. WHO on paitsi yhtye niin tietenkin myös YK:n terveysjärjestö.

No - nyt luvun saa enää kuutta pienemmäksi. :-)
24. iso S28.8.2003 klo 12:15
Erinomaista, sait lonkalta heittämäni alarajan vapisemaan, vieläpä täydellä merkkivalikoimalla (Å mukana).

Mielenkiintoinen sanasokeus iski minuun, lieneekö merkki liiallisesta ujoudesta? Kolme sanoista on karttasanoja ja olin virittynyt niihin ja yksikkömuotoihin, joten hetken mietin, missä mahtaa sijaita Povet. Muistui sentään mieleen.

WHO on vähän siinä ja siinä. Kravatti pyysi ristikkosanoja. Kolmikirjaimiset sanat ovat yleisesti paheksuttuja eivätkä lyhenteet ole oikeita sanoja. Ollaan reiluja ja todetaan, että WHO on yhtyeen nimenä perusmuotoinen sana ja voisi esiintyä ristikossa teemalauseessa juuri tuossa muodossa kirjoittamattomia sääntöjä rikkomatta. Siis ristikkosana.

Kukaan ei voi pystyä perinteisessä sarjassa suurempaan tulosparannukseen, koska sinä pudotit ennätystä seitsemällä.

Älyvapaassa sarjassa voisi päästä jopa alle 29:n, kun sijoittaisi esimerkiksi A- ja Ä-sanan ristiin kyseisten kirjainten kohdalta. Silloin yksi merkki (Ä) sisältäisi toisen (A). Box outside thinking!
25. Antti Viitamäki28.8.2003 klo 16:23
Voin luopua yhdestä pisteestä, jos se mahdollisesti häiritsee jotakuta: WHO > WHAM (uudempi ja popimpi yhtye, kuopattu tosin...
26. Kravattimies31.8.2003 klo 00:07
"Lisää menopelejä" -visa

- öökkösjärjestyksessä
lyhyt Mersu (2)
menopeli Koreasta (3)
alle 1 hv! (4)

- aakkosjärjestyksessä
menopeli Intiasta! (5)
27. Kravattimies1.9.2003 klo 03:28
"Lisää menopelejä" - Laatijan ratkaisu on ketjussa "Mikä on ratkaisu".
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *