KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 31.12.

2257. IS Kovis 31.12.

Juhani Heino3.1.2006 klo 15:36
Tässä tuli selvästi esille puutteita yleissivistyksessä, mutta eiköhän monella muullakin ratkojalla ole vastaavia vajeita:
"Emmerdalen iso nainen" - ei mitään käsitystä, mutta netistä katsottuna näyttäisi pitävän paikkansa...
"ken on maassa kaikkein kauhein" - lauseesta voi jotenkin ymmärtää, mutta "naksahdus" puuttui; olisikohan siinä vielä jokin vitsi jota en tajunnut?
"julkkiskampaaja" - en tästäkään ole ikinä kuullut, mutta kaipa löysin Googlella oikean. Toinenkin löytyi, mutta ei niin tiuhaan mainittuna.
"ainoa meillä kimalais-" - löytyihän tämäkin Googlella
Ratkontaan meni aittuunim näskedhyätnemmykiskak, mutta siinä vaiheessa jäi tyhjäksi yksi piiloruutu: "toteava kasvi" piti googlata yksi vaihtoehto kerrallaan.
Ratkontaa nämä eivät siis mitenkään haitanneet - olivat niin hajallaan oivaltavien vihjeiden seassa.
2. Eki3.1.2006 klo 15:50
Kyllähän minä nuo kaikki melkein tiesin, että ovat rajoilla elleivät rajan ulkopuolella. Kaikkia vihjeitä ei voi kuitenkaan kikkailla.

Ei tuohon kauheimpaan sen kummempaa lisävitsiä sisälly.
3. iso S3.1.2006 klo 15:54
Oikea ylä- ja varsinkin alanurkka olivat vähällä hyydyttää homman keskoseksi. Yleissivistyksen puutteesta puhuminen haiskahtaa huumorilta, etenkin julkkiskampaajan osalta.

Kaikki Heinon mainitsemat ja moni muu tuottivat enemmän tai vähemmän ongelmia. Kasvia ei tarvinnut kuitenkaan Googlettaa, riitti kun sain pari kolme kohtuullisen varmaa kirjainta. Emmerdalen nainen olisi ratkennut vaimolta kysymällä, mutta enhän voi iso-asioissa paljastaa tietämättömyyttäni. Sekin tuli poikittaisten avulla.

Jälleen kerran kova pää nautti enemmän pehmeämmästä tarjonnasta, mutta menihän tuokin muiden vaivojen lisäksi, kun kerran meni.

Lähimuistista on nähtävästi vain muisto jäljellä. En muista esimerkiksi mitä siitä "ken on maassa kaikkein kauhein" tuli. Sen muistan että jossain vaiheessa pohdin kauneinta vaikka olinkin ensin lukenut oikein. Tahallinen sanaleikki hämäsi.
4. satunnainen ratkaisija3.1.2006 klo 16:04
Samat sanat kuin JH:lla, paitsi sillä erolla, että vihjeitä "mausteeksi", "tuet" ja "mata" en ole vielä(kään) saanut selväksi.

Voisko joku vinkata, mistä päin pitäisi näitä lähteä ratkomaan. Tämähän ratkeaa, jos ymmärtäisin, millaista maustetta tässä haetaan. Mulla pukkaa siihen kohtaan sanaa, joka on tuttu tietystä roolivaatetuksesta, mutta että mauste!

"Ken on maassa kaikkein kauhein..." oli ihan ymmärrettävä sen jälkeen, kun olin lukenut sen oikein.

Näin pitkälle on olekaan taas päässyt pitkään aikaan koviksien kanssa, vain kaksi ruutua tyhjänä.
5. Juhani Heino3.1.2006 klo 16:11
Luulisin että s. r. on saanut oikean sanan: se mauste on tosiaan eräässä asussakin.
"tuet" on mulle selkeä, ja "mata" tulee mielestäni samantapaisella idealla (ei täysin samalla), mutta siitä en ole ihan varma olenko käyttänyt samaa logiikkaa kuin Eki.
6. satunnainen ratkaisija3.1.2006 klo 16:31
Kiitti instant-vinkistä. Näin koneen ääressä istuessa on helppo googlettaakin ja toden totta: sehän tarjoaa yhtä ja samaa myös mausteena.

Vieläkään en ymmärrä "tuet"- ja "mata"-vihjeiden ratkaisua olettaen, että "julkkiskampaaja" on oikein. Ainakin tämä halvatun google tarjoaa yhtä nimeä, joka siihen sopisi. Ongelma on, että nimi on kaksiosainen.

Näillä premisseillä "tueksi" tulee jotakin Valjakkalan sukkahousuihin liittyvää ja "mata" muuttuu jollain lailla jollain joutopaikaksi. En ymmärrä.
7. Juha N3.1.2006 klo 22:32
Satunnainen ratkaisija: jos tajuat, miten AHVASTI AIKUTTAVA saa ratkaisusanansa, keksinet myös vihjeiden TUET ja MATA jujun. Sama periaate. (Eihän tätä tietenkään olisi vielä saanut paljastaa, mutta oikea alakulma kampaajineen, mausteineen, kikkailuineen ja pääkuvalauseineen on niin hankala, ettei sitä varmaan tämän paljastukseni avulla ratkaise, ellei ole jo omin päin ratkaissut.)

Julkkiskampaajaa en tunne enkä ole välittänyt häntä googlella tarkistaa. Vastaussanaksi muodostuu muiden sanojen avulla yksi ainoa mahdollinen nimi. Onko tämä artisti tosiaan tietämisen väärti? Ilmeisesti en seuraa aikaani. Meitä pitäisi varmaan iso S:n kanssa vähän kurssittaa. Itse olisin ilahtunut, jos vihjeenä olisi ollut PIANISTI; kyseinen henkilö on erään kotimaan tasolla merkittävän kilpailun voittaja ja maailmankuulujen laulajiemme muusikkopartneri. Tätäkin musiikin sarkaa saisi vihjeissä joskus suosia.

Emmerdalella on varmaan paljon ystäviä, mutta yhtä lailla lienee paljon niitä, jotka eivät ole kertaakaan vaivautuneet sen aikana töllön ääreen. Tjaa, ehkä tällä sarjalla ja sen naisella on jo samanlainen status kuin aikanaan Dallasilla ja Pamelalla. Olen asiasta pihalla, mikä ärsyttää, sillä kyseisen vihjeen vastaussana ei välttämättä olisi vaatinut viittausta Emmerdaleen.

OIKEITA URHEILIJOITA! on eräästä syystä hiukan epäeksakti. PISTÄ JATKUVA KAUPUNKI taas on vaillinainen: näyttää tuplavihjeeltä, mutta se toinen vihje puuttuu. Myöskään KUOKIN KASVIA ei perustele tarpeeksi hyvin vastaussanaansa, kun kyseessä on n.s. kuvaristikko eikä eräs muu tehtävätyyppi. Vihje ei ole niin kaunis kuin voisi olla.

JOULUPUKIN PAIKKA? antoi mukavan potkaisun persuuksiin, kun ei ollutkaan kovin ilmeinen. Muita suosikkejani olivat JAAKOB RUOTSISSA! ja KAITA. Eniten pidin kuitenkin ylimmäisestä pääkuvalauseesta. Vasta kun se ratkesi kokonaisuutena, pääsin vasemmassa yläkulmassa ja oikeassa alakulmassa "voisko olla" -vaiheesta "nyt natsaa" -asteelle.

Kun luen ylle kirjoittamani, huomaan nolona, että muutaman yksittäisen vihjeen kritiikki vie taas suhteettomasti huomiota, kun yleisvaikutelma kuitenkin oli positiivinen. Kyseessä oli mukavan kihara ei-liian-helppo puzzle, jossa ei riittänyt yksityiskohtien väkertäminen vaan piti hahmottaa kokonaisuus.
8. iso S4.1.2006 klo 08:12
Ylimmäinen pääkuvalause tuntui ensin täydellisen käsittämättömältä, mutta kuvaa uudelleen katsomalla hahmottui lopulla erinomaiseksi visaisen ristikon lauseeksi, mikä ei perustunut johonkin merkityksettömään yksityiskohtaan. Yksi pienenpieni "kauneuspilkku" siinä oli, vai onkohan lehdessäni painossa syntynyt vika? Googlettamalla usko vahvistui, että silmä ei valehtele. Tsekin lienee totta että kuva on sieltä missä ihmiset tekevät prahaansa?
9. satunnainen ratkaisija4.1.2006 klo 20:39
Kiitos vinkistä myös sinulle, JN.

Onnistuit antamaan idean, sillä luulen ymmärtäväni ainakin vihjeen "tuet" ratkaisun. Ansahan se tämänkin jutun sai lopulta syttymään.

Tuo "mata" on kuitenkin tällä logiikalla edelleen hiukan hakusessa, mutta ei kannata enempää avittaa, vika on täällä päässä parantumatonta sorttia.

Minusta julkkiskampaajaan paras vihje olisi ollut tyyliä: "ylhäistä sukua?"

Ylimmäinen pääkuvalause tuntui tosiaan aluksi täysin absurdilta, ja se avautui vasta pitkän pähkäilyn jälkeen.
10. Libero4.1.2006 klo 21:33
Ristikon itä-, länsi-, lounais- ja keskiosissa kopsahteli uudenvuodenaattona vastaussanoja paikoilleen siihen malliin, että uskoin sen jatkuvan loppuun saakka. No, ei sentään: SUDOKUT EIVÄT KIINNOSTA! -puhekupla sai kipsiin, ja yläkulma on muutoinkin vielä tyhjä.

Keskityin toistamiseen tähän ristikkoon viime yönä, ja taas kopsahteli. Valmiina ovat pääkuvan vasemmanpuoleinen ja ylimmäinen lause sekä kolmas seitsemää "hajakirjainta" vaille. Lisäksi aukkopaikoissa on melkoisen varmasti oikeita vastaussanoja siellä täällä.

On ollut tosi hauskaa. Tässä hurmiossa en ole havainnut vikoja vihjeissä enkä ratkaisusanoissakaan. Vasta nyt tappiomieliala alkaa saada sijaa, mitä on ylivoimaisen vaikea hyväksyä. Kuuluuko jo tirvaista laatijaa? :)
11. IiKoo5.1.2006 klo 10:30
Ja sitten rautalankaa: Miksi kaita-sanan vastaus on se mitä se nyt on?
12. RA5.1.2006 klo 12:21
No, kun se on se. :-)
Toki yleisemmin käytetään pari kirjainta pitempää muotoa.
13. Libero5.1.2006 klo 15:05
Tyhjät ruudut ovat onneksi vähentyneet. Silti on ihan pakko kysyä, onko TOTEAVA KASVI yhtään sinne päin, kun olen merkinnyt siihen S_T_T? Entä PISTÄ JATKUVA KAUPUNKI: ST_K_? ENTÄ MAUSTEEKSI: _K___I?
14. RA5.1.2006 klo 15:34
Palautusaikaa on vielä jäljellä (tämä päivä), mutta kun eivät ole numeroidussa sanoissa/ruuduissa, niin
- TOTEAVA KASVI: kumita viimeinen kirjain
- MAUSTEEKSI: kumita K
... ja anna itsellesi väliaplodit!
15. Libero5.1.2006 klo 16:31
Toivottavasti ei tullut vahinkoa. Huomasin nyt, että numerolliset ruudut ovat ristikossani jo täynnä, mutten silti aio vastata, kun tiimellys on vielä kesken. Pitänee väliaplodeerata, niin mieliala kohenee. :)
16. Eräs vain5.1.2006 klo 18:46
Minulle taas ei aukea ne kolme palloa, joissa on numeroita ja kirjaimia. Ratkaisusana minulla siinä on, mutta en näe yhteyttä? Muuten olen ristikon ratkaissut, tämä vaivaa, kun en hoksaa yhteyttä. Pientä vinkkiä kaivataan.....
17. Juhani Heino5.1.2006 klo 18:51
Eräs vain, koetapa jakaa vastauksesi kahteen osaan jostain kohtaa...
18. Eräs vain5.1.2006 klo 20:04
Kyllä tämä on kiemuraista.... yhtä kirjainta rukkaamalla saan siihen järkevän sanan, mutta sitten pitkä pystysana sekoaa loppuosaltaan, täytynee antaa periksi tässä kohtaa.
19. Jaska5.1.2006 klo 22:49
Tattista vaan, vinkkaajat. Erinäisistä kiireistä johtuen (joko verenpaine nousee...) en ollut ehtinyt tähän ennen tätä iltaa paneutua. Hurjasti nopeutti etenkin tuo agentista tuttu vihje. En toki lähetä osittain vilunkipelillä tehtyä työtä...Julkkiskampaaja sopiva vihje 2,5-palloiseen, täytyyhän valistuneen ratkojan juorusivujakin selailla... Täyteen kolmoseen olisi voinut tökätä vaikkapa vihjeen JALAT TAIVASTAKIN KOHDEN. Miettikääpäs kenestä on kyse (kielletty alle 50-vuotiailta).
20. tonimikael5.1.2006 klo 22:56
Jaska:
"täytyyhän valistuneen ratkojan juorusivujakin selailla..."

Hah!
21. Tuomas L.6.1.2006 klo 14:21
Tuo MATA on kyllä minullekin hämärän peitossa. Keksin kylläkin yhden selityksen, mutta se on jo niin kinkkinen, että epäilen, olisiko moista edes Koviksessa, etenkään kakspuolosessa. Saisiko sen verran jo tässä vaiheessa kysyä, löytyykö yhteys pidentämällä vihjeen ja vastaussanan ensimmäistä vokaalia? Tällöin ratkaisu liittyy erään harrastusmuodon terminologiaan.
22. Eki6.1.2006 klo 14:24
Ei se liity kortinpeluuseen, mutta aika jännästi keksitty.
23. Jaska6.1.2006 klo 15:50
On se lohdullista, että mitalimiehelläkin joskus "lyö tyhjää", minulla aina jossakin kohta kovista.

Kyseisen kohdan kikan käsitin kuitenkin kohta kiikaroituani karkauksia. Kaivattu kirjain kyseisissä kahdessa kieroudessa kahtaalla. Keksitköhän kunne kysymystä kuljetan?
24. Jaska6.1.2006 klo 15:53
Kyseisen kohdan kikan käsitin kohta kiikaroituani karkauksia. Kahden kierouden kaivatut kirjaimet kahtaalla. Keksinet, kunne kysymystäsi koetan kuljettaa?
25. Jaska6.1.2006 klo 15:56
Häh? Ekan palautteen kone hylkäsi väittäen ettei kaikkia kenttiä ollut täytetty. Siellä se nyt kuitenkin komeilee saatesanoineen, jotka siis ovat täysin tarpeettomat, sorinaa.
26. Libero6.1.2006 klo 16:38
Juha N kirjoitti 3.1.2005 kello 22.32, että "vihje PISTÄ JATKUVA KAUPUNKI taas on vaillinainen: näyttää tuplavihjeeltä, mutta se toinen puuttuu". Kun eilen keksin uskoakseni oikean ratkaisusanan, niin se kyllä perustui mielestäni tuplavihjeeseen. Tulkinta ei välttämättä ole sama kuin laatijan, muttei se haitanne.
27. Juha N6.1.2006 klo 17:41
Jaska selvästi keksi MATA-vihjeeseen liittyvän neljännen ulottuvuuden (kolmiulotteinen ajattelu ei tässä riitä).

Libero: tuosta vihje-ratkaisusanaparista hahmottuvaa pitempää sanaa ei mielestäni ole vihjeessä selitetty.
28. Juhani Heino6.1.2006 klo 17:58
Korttipeliä mäkin ajattelin, ja Jaska osoitti ilmeisen oikean selityksen.
29. Tuomas L.6.1.2006 klo 19:44
Hoksasin MATA-vihjeen jo ennen Jaskan lisävihjeiden näkemistä, ja kuten arvelinkin, se oli huomattavasti helpompi kuin se ensin uumoilemani.

Pitkään kesti hoksata myös tuo "pistä jatkuva kaupunki", siis se alkuosa siitä. Minustakin vihje on jollain lailla hiukan vajaa.
30. Libero6.1.2006 klo 20:49
Juha N 6.1.2006 klo 17.41:

Eikö se ole juuri se JATKUVA KAUPUNKI? Kaupunki jatkuu vielä ristikon ulkopuolella.
31. Libero6.1.2006 klo 20:59
Tuomas L. 6.1.2006 klo 19.44:

Vihjeen alkuosa PISTÄ auttoi minut keksimään ratkaisusanan, ja vihjeen loppuosa vahvisti sen, että ratkaisu on oikea ja tuplavihje moitteeton.

Nyt "kinaan" kahden itseäni verrattomasti kokeneemman kovisratkojan kanssa. En kuitenkaan mahda sille mitään, että minusta vihje oli kaksiosainen ja tarvitsin vihjeen kumpaakin osaa. Miten onnistuin tarvitsemaan jotakin sellaista, jota ei siis ollutkaan olemassa?
32. JUha N6.1.2006 klo 21:07
Libero: Ilmeisesti tarkoitamme eri asioita. Minun keksimäni selitysmalli (ehkä sama kuin Tuomas L:n) on vajaa. Jos olet keksinyt paremman niin se on varmaan oikea. En nyt kuitenkaan voi täsmentää pointtiani ennen vastausajan umpeutumista.
33. RA6.1.2006 klo 21:10
Vastausaika umpeutui eilen 5.1.
34. RA6.1.2006 klo 21:15
PISTÄ JATKUVA KAUPUNKI: Libero varmaan ajattelee samaa kuin itsekin eli STOKE (<- Stoke-on-Trent ja toinenkin vastaava Stoke-on-jotakin taitaa olla).
35. Jaska6.1.2006 klo 21:19
PISTÄ = PI:STÄ. Kaksoispistettä ei kuitenkaan ristikossa ole tarvis käyttää. STOKE (-on-Trent) on kaupunki (Englannin liigaa seuraaville helppo tapaus). Ratkojan on siis keksittävä lisävihje eli sana, jossa kirjaimia pi seuraa eli pistä lähtee oikealle kaupungin nimi. Tällaiset vaikeutukset ovat kaikilla kovisten tekijöillä tavallisia. Alkuun niitä sadattelee, sitten niihin tottuu, ja lopulta niistä tulee riippuvaiseksi, Morgan Freemania mukaillen. Tämä vihje oli omasta mielestäni suht. onnistunut, mutta varmasti vaikea niille jotka eivät tunteneet Stoken kaupunkia. Miten tuota olisi voinut helpottaa vesittämättä hyvää jujua? Ei ainakaan vihjeellä MONISTA SEINISTÄ LÖYTYVÄN PISTÄ JATKUVA KAUPUNKI, joka kestäisi tiukimmankin loogikkakritiikin. Muutenhan se olisi huono.
36. Olavi Kivalo6.1.2006 klo 22:09
Vietin ykkösviikon Lapissa hiihtäen. Ratkoin pehmiksen lentokoneessa ja koviksen Uudenvuodenpäivänä. Esittelin seurueelle joitakin vihjeitä pahimmasta päästä kuten MATA ja TUET ja ne saivat murskaavat arviot: tuollaiseenko on menty, tarvitaan ehdottomasti uusia visioita haasteellisten ristikoiden tekemiseen! Onko niitä?
37. RA6.1.2006 klo 22:14
Kiinnostaisi kuulla, MIKSI nuo vihjeet saivat murskaavat arviot.
38. Eki6.1.2006 klo 22:22
Jos vihjeet olisivat olleet TU ET ja MAT A, olisivat ne olleet liian helppoja. Tähän on tultu.
39. tonimikael6.1.2006 klo 22:24
Paitsi että Skytän Antti käyttää (ainakin on käyttänyt) kolmipalloisissa vihjeitä tyyliin TU ET ja MAT A. Ekin ristikko oli kuitenkin vain kaksjapuolonen. Suhteellista.
40. Eki6.1.2006 klo 22:28
Anttikin siirtyy hiljakseen tänne päin...
41. RA6.1.2006 klo 22:35
Olavi Kivalo, uusi pyyntö: Kerro, mikä vika noissa vihjeissä seurueen mielestä oli?
42. Olavi Kivalo6.1.2006 klo 22:54
Älä hätäile. Kuuntelen Lappeenrannan laulukilpailua :-)
43. RA6.1.2006 klo 23:26
Anteeksi kiljumiseni, en huomannut! Kyllä ny nolottaa.
44. iso S6.1.2006 klo 23:59
No, jos haluaa oikein laatijaystävällisesti tulkita niin olisiko se puuttuva pitemmän sanan (PISTOKE) vihje PISTÄ. Pistä pistoke! Tämä armelias ajatus syntyi nyt, ei ratkoessa.
45. Olavi Kivalo7.1.2006 klo 00:21
No.

Jos sana ratkeaa ensin ja vihje vasta sitten - joskus pitkän ihmettelyn jälkeen - kertoo, että ei ainoastaan vihjeessä vaan ristikon tekotavassa on perustavaa laatua olevaa vikaa paitsi siinä tapauksessa, että tarkoitus olikin alunperin käänteinen: ratkaise vihje, kun sana on annettu. Tämä tietysti voisi olla aivan mahdollinen ristikon tarkoitus (uusi visio?).

Vihjeen rakentuminen pelkästään kirjainkikkailuun herättää kielteisiä reaktioita. Ratkoja kokee usein vihjeen valjettua tulleensa petetyksi (plääh-ilmiö). Sitä paitsi ei voi olla varma, missä menee kikkailun raja: esim.montako kirjainta voi jättää pois ja mitä sääntöjä noudattaen. Ristikon tarkoitus ei voi olla niin laatijakeskeinen, että ratkoja voidakseen kokea ratkaisun ilon pakotetaan perehtymään laatijan henkilökohtaisiin mieltymyksiin.

Nämä nousivat päällimmäisinä esiin.
46. Juha N7.1.2006 klo 02:08
Lähettäjä: RA 6.1.2006 klo 21:10
"Vastausaika umpeutui eilen 5.1. "
Äsh, olin lähtenyt litomaan enkä nähnyt tätä 3min myöhemmin tekemääsi huomautusta.

Jaska (6.1.2006 klo 21:19):
Juuri tuota tarkoitin. Vihje PI:STÄ SEURAAVA KAUPUNKI ei perustele sanan PISTOKE käyttöä. Sanan PISTOKE tarkoittamaan asiaan voisi viitata, tai ainakin voisi selittää, miksi kaupungin STOKE pitäisi seurata PI:tä. Ideahan on sitten tietysti selvä heti kun ratkaisusanan on äkännyt. Tätä tarkoitettiin: "KEKSI SELLAINEN KAUPUNKI, ETTÄ JOS SEN ALKUUN LIITTÄÄ KIRJAIMET PI, MUODOSTUU TOINEN OLEMASSA OLEVA SANA." Ekin valitsema vihje on kyllä hauskan hämäävä (olen Jaskan kanssa samaa mieltä että juju on hyvä), mutta siinä nyt vain e.m. syystä sattuu olemaan pieni kauneusvirhe, jota ei voida poistaa ilman että vihje vesitetään. Anteeksi kun jankkaan, mutta useimmiten hämäykset ovat kaikesta huolimatta sillä tavalla eksakteja, että kun oikean ajattelutavan löytää, vihjeen ja ratkaisusanan välille ei jää mitään epäloogisuutta.

Olavi Kivalo ( 6.1.2006 klo 22:09 ja 7.1.2006 klo 00:21):
"... vihjeitä pahimmasta päästä kuten MATA ja TUET ja ne saivat murskaavat arviot: tuollaiseenko on menty, tarvitaan ehdottomasti uusia visioita haasteellisten ristikoiden tekemiseen...." Jos kaikki vihjeet avautuvat liian helposti, ristikko ei ole enää haastava. Mystisimmät kikkailut toimivat ainakin itselleni tarkistussanoina: olen onnistunut ratkaisemaan vaikean alueen ilman että olen välttämättä vielä sillä hetkellä saanut apua noista kikkailuvihjeistä (ratkaisu tapahtui poikittaissanojen avulla), mutta kun hetken mietittyäni tajuan vihjeiden logiikan, tiedän ratkoneeni oikein. Siis mikä ongelma? Tällaiset kikkailut ovat mielestäni erinomainen lisä visaisimpien ristikoiden vihjegalleriassa; ilman niitä moni visainen olisi läpikirjoitustehtävä. Kaikista vihjeistä ei ole tarkoituskaan saada heti tolkkua. Ja huom: nämä kikkailut OVAT aukottoman loogisia, kun jujun keksii.
47. Satunnainen Ratkoja7.1.2006 klo 02:25
Visaiset ovat loputon sua mutta tama sanaleikkimaisyys, kikkailu niissa kunniaan. Kyllahan ristikon saa vaikeaksi/mahdottomaksi epamaaraisilla vihjeilla tyyliin, elain, kaupunki, avaruudesta. Valinnan varaa on vaikka muille jakaa mutta hyva "kikkavihje" on aukoton kun sen logiigan lopulta siihen loytaa(kuten Juha N tuossa mainitsikin)... ja tallaisen kikan keksittyaan kyllapa se saa suu pielet virneeseen...

Ps. kymmenisen sanaa puuttuu Toni punaisen pelikaanin visaisesta, tassa on tullut jo monta ahaa elamysta... saas nahda saanko lopultakin kikkailtua taman valmiiksi... ratkonta aika tahan mennessa... viikko... okei myonnetaan perverssiahan itsensa kiduttamista tama on... toivottavasti lisa harjoituksen myota ratkaisu ajat lyhenevat...
48. Jukkis7.1.2006 klo 10:41
Vosiko joku sanoa että mitä noista MATA ja TUET -vihjeistä sitten tuli vastaukseksi? Että vois muodostaa mielipiteen siitä, onko ne hyviä vihjeitä. Kun ei tiedä edes kirjaineten määrää, niin on vaikea miettiä. Mutta MATA -> GARDNER?
49. RA7.1.2006 klo 10:44
MATA = RETI (matKa -> retKi)
TUET = PAOT (tuLet -> paLot)
50. Jukkis7.1.2006 klo 10:59
Kiitos. Siis ns. peruskauraa. Ihmetyttää Ovali Kivalon seurueen "tuollaiseenko on menty" -ihmettely, kun tämän tyylisiä vihjeitä on käytetty jo ties kuinka kauan. Ehkä se seurue sitten näki elämänsä ensimmäisen vaikean ristikon.
51. RA7.1.2006 klo 11:12
Niinpä minustakin. Nuo oli vielä aika helposti keksittävissäkin, kun vihjesanan täydennysmahdollisuuksia oli vähänlaisesti.
52. Ihmettelijä7.1.2006 klo 12:05
Miksikähän "kuokin kasvia" on unikko? Näin ne ristikot ratkeavat, vaikka ei ymmärrä edes ko. sanaleikkiä!
53. bluff7.1.2006 klo 12:41
Jos järjestät kuokin-verbin kirjaimet uudestaan,saat substantiivin unikko.
54. Ihmettelijä7.1.2006 klo 12:49
Ahaa, tosi ovelaa.... kiitos bluff
55. IiKoo7.1.2006 klo 14:28
Noniin, nyt sitten selitys sille, miksi kaita == teonsana? Minulla lyö tuossa kohdin tyh(j/m)ää..
56. Eki7.1.2006 klo 14:29
Kaita, kaitsea, hoitaa ovat synonyymeja.
57. Olavi Kivalo7.1.2006 klo 14:57
Ajattelin ensin (siis kun teonsana oli jo muodostunut), että joo, nämä on taas näitä. Karitasta on otettu keskimmäinen kirjain ja sama kirjain Terosta ja Tero on tietysti Karitan miesystävä ja Karita on Teronsana. Olisi sopinut muuten tyyliin oivasti. Laitetaan vielä hymiö noin :-), ettei kukaan luule, että olen pahantahtoinen ihminen.
58. Esko Kalervo8.1.2006 klo 13:35
No mikäs se Toteava kasvi S TKEN on?
59. Esko Kalervo8.1.2006 klo 13:38
Niin ja missä kohtaa kuvassa on MAAN(ala)INEN? Siis se maaninen!
60. ö8.1.2006 klo 13:41
Se on sätkin. Iloitaan aina kun opitaan uusi sana!
61. RA8.1.2006 klo 13:51
Pääkuvassa on kyltti MUSTEK, josta ALAlla saadaan lonkeroinen eli MUSTEKALA.
62. Libero8.1.2006 klo 15:08
Koen kaatuneeni kunniakkaasti saappaat jalassa kaatuessani sätkimeen. Ei toisaan harmita. Sudokuvihjekin valkeni, kun hennoin luopua kolmesta peräkkäisestä vokaalista vastaussanan alussa. :)

RA: Oikea alakulma osoitti, etten oppinut mitään taannoisesta HANHNEM-vihjeestä tai sitten otin liikaa opikseni. TUET ja MATA osoittautuivat vaikeiksi lähinnä siksi, että kehittelin täydennysmahdollisuuksia ylen runsaasti. Siitä viidakosta en selvinnyt ilman apuasi!

Tämä kovis on ollut tasoiselleni ratkojalle ystävällinen: koko ajan on ollut olemassa myös täydellisen onnistumisen mahdollisuus.
63. Jussi9.1.2006 klo 10:49
Ihmettelen (samoin kuin Eräs vain) vielä sitä kuvaa jossa on ne kolme palloa numeroineen ja kirjaimineen. Mikähän logiikka vastauksessa? Rautalankaa, pliis...
64. Libero9.1.2006 klo 14:33
Jussi: Ymmärsin niin, että vihjeessä on kolme kirjaimin ja numeroin korvamerkittyä solua, joista nuoli osoittaa solua A8 tai 8A. SOLU A tuottaa ratkaisusanaksi verbin SOLUA.

Joku toinen on voinut ymmärtää toisin. :)
65. EJlo9.1.2006 klo 14:34
Mikäli oikein muistan niin siinä Jussin ihmettelemässä numero-pallo kuvassa oli eri kirjaimilla varustettuja SOLUJA ja tarkoitettiin sitä A:lla merkittyä solua eli SOLUA.
66. Jaska9.1.2006 klo 14:38
Oma tulkinta: Nuo pallot numero ja kirjain sisällään kuvaavat erinäisissä laitoksissa olevia SOLUJA, siitä vihjeenä käytetty pallo. Useammat solut pitää jotenkin erottaa toisistaan, kirjaimien käyttöä olen ainakin tavannut. Sispä vihje olisi toiminut ilman numeroitakin, jotka kukaties on läntätty vain hämäykseksi? Nuolen osoittama solu on SOLU A, joten ratkaisusana on ristikkokäytännön mukaan yhteen kirjoitettu SOLUA. Voisi olla myös nuolen suunnasta katsoen A ULOS. Jos tämä tulkintani meni metsään, Eki korjannee sen.
67. Jussi9.1.2006 klo 14:38
Onkohan sitten yleinen käytäntö merkitä soluja tällä tavoin? Miksi ne numerot on mukana (hämäyksen vuoksi?)?
68. Jaska9.1.2006 klo 14:41
Outo sattuma, 3 kpl/4 min.
69. Jaska9.1.2006 klo 14:43
P.S. Ja hyvin mahdollisesti ALOITETTU samalla minuutilla, kenties Ekin telepoimana?!
70. PA9.1.2006 klo 15:38
Mikä logiikka niissä "kuokin kasvia" ja "kipin käyttöpaikka" on?
71. Eki9.1.2006 klo 15:59
Sanaa KUOKIN kuokitaan eli sekoitetaan ja saadaan kasvi UNIKKO.

Laosin rahayksikkö on kip.
72. PA9.1.2006 klo 16:50
Jos vihje on "kuokin kasvia", niin miten siitä voi vetää sen johtopäätöksen, että kuokkimisen kohde on sana "kuokin", kun se (kuokkiminen) selvästi viittaa sanaan "kasvia".
En ole koskaan kuullut sanoja kuokittavan, mutta en omistakaan Ekin ristikkosanakirjaa.
73. Eki9.1.2006 klo 16:52
Kuokkimista ei löydy ristikkokirjasta.

Ei tuo parhaita vihjeitä ole. Koviksissa pitää kokeilla kaikenlaista. Tuo ei ollut kaikkein sovinnaisimpia.
74. Jaska9.1.2006 klo 19:55
PA, ymmärrän närkästyksesi. Tuolta minustakin tuntui, kun en ollut vielä perehtynyt kunnolla kovisten maailmaan (en toki vieläkään riittävästi). Kyseinen vihje kuuluu samaan perusryhmään kuin PISTÄ SEURAAVA KAUPUNKI, josta tulin julkistaneeksi vaatimattoman analyysini tuolla ylempänä. Kovisten vihjeet singahtavat usein ikään kuin kulman takaa, joten ratkojan on käytävä kurkkaamassa, millä vempeleellä kiero laatija ammuksensa lähetti matkaan. On siis keksittävä vihjeelle vihje. Se täytyy tietenkin päätellä näkyvästä vihjeestä. Aloitteleva kovisten ratkoja ehkä heti oivalla, että KUOKIN vihjaa anagrammiin siinä missä SOTKEN ja helpoista ristikoista tuttu SEKAISIN (Ekin "ei sovinnaisimpia" = ei ihan helppo koviksiin ei-kovin-paljon-perehtyneille) Tämän jälkeen ei enää vaadi kummoisiakaan hoksottimia havaita, kumpaa sanaa, KUOKIN vai KASVIA, pitää kuokkia. Sehän melkein kirkuu minua minua minua... Onhan unikko kiistatta kasvi, joten vihje on omassa kategoriassaan looginen. 2,5-palloiseen puolikovikseen se on vaikeusasteeltaankin sovelias, ei ainakaan liian vaikea.
75. iso S9.1.2006 klo 22:39
Hetkinen hiljaa hengittämättä, saa hengittää. Oliko vihje "kuokin kasvia" vai "kuokin kasveja"? Muistaakseni se oli jälkimmäinen ja se on minusta ehdottomasti parempi. Silloin vihje on sekä hämäävämpi että loogisempi.

Yhden kasvin kuokkimisessa ei kauan nokka tuhise. Se irtoaa ainakin pehmeästä maasta yhdellä iskulla ja kuokkimisen ideaan minusta kuuluu useampi kuokkaisu. Siksi kasvien kuokkiminen kuulostaa järkevämmältä kuin yhden kasvin kuokkiminen. Helppoihin tottunut erehtyy luulemaan tätä suoraksi vihjeeksi, mutta visaisten harrastaja osaa epäillä jekkua.

"Kasveja" -> UNIKKO olisi ihan normaali lievästi hämäävä vihje, ihan kuin "laatijoita" -> VUOKILA tai "laulajia" -> KORISEVA. Ainoa hämäys näissä on se että ratkaisusana ei olekaan monikossa, vaan yksi vihjatusta joukosta ("iso S on niitä toivottomia jaarittelijoita").

Silloin "kuokin kasveja" on täydellinen piilosanavihje. Siinä on (enemmän tai vähemmän) suora osa "kasveja" ja piilovihje (anagrammi). Lisäbonuksena, tässä tapauksessa minusta tosin vähemmän onnistuneena, on se että kuokkimisen voidaan tulkita vihjaavan anagrammin muodostamiseen, onhan se jonkinlaista mylläämistä. Epäonnistuneeksi sen tekee se että vihje kohdistuu itseensä.

Tämä oli jälleen mielipide, joka on paras mutta ei ainoa eikä toisinajattelevien mielestä oikea :)
76. Jaska9.1.2006 klo 22:56
Iso S, ilman muuta mielipiteesi on paras, mutta premissi on väärä. Vihje oli KUOKIN KASVIA.
77. iso S9.1.2006 klo 23:02
Voi kurja! Huono vihje, todella huono!
78. Libero9.1.2006 klo 23:25
Juha N:lle ja Jaskalle (ja muillekin konkareille):

Vaikka uusia koviksia on jo ilmestynyt, niin kysyn vielä, tuleeko kovisten ratkontaa harjoittelevan ajatella vain yhdellä tavalla loogisesti?

Kun pidin tuosta PISTÄ JATKUVA KAUPUNKI -vihjeestä yli äyräitten, niin vanhana kryptonratkojana aloitin loogisesti miettimällä sitä, mikä järjellinen seitsenkirjaiminen sana alkaa kirjaimilla PI. Ainoa sana, joka vaikutti järjelliseltä, oli lopulta PISTOKE. Siitä oli lyhyt matka Stoke-on-Trentiin.

Pidin siis vihjeestä, joka toimi hyvin omalla logiikallani. Te olette eritelleet joitakin vihjeen heikkouksia, jotka ymmärrän, mutta itselläni on ainoastaan tuo alkuperäinen mielestäni johdonmukainen päättelyketju. Päättelinkö siis silkkaa kokemattomuuttani virheellisesti?

Nyt vastaukseksi ei riitä, että "saathan sinä vapaasti kyseisestä vihjeestä pitää". Kyse on siitä, miksei päättelyketjuni ole yhtä hyvä kuin jokin toinenkin?
79. Jaska9.1.2006 klo 23:50
Libero, et kai vain kerjää tunnustusta nopeista hoksottimistasi, ko. vihjeen suhteen. No, se annettakoon. - Yhdellä tavalla loogisesti? Vaikeeta... kyllähän se päättely tämän vihjeen ratkaisemiseksi onnistuu yhdellä logiikalla, sillä jonka minä ja sinä esitimme, minä vain turhan monisanaisesti... Joku toinen vihje edellyttää sitten toisenlaista päättelyä, tai laatijan kayttämän jujun tuntemusta. Nyt alkoi logiikka väsyttää, hyvää yötä!
80. Libero10.1.2006 klo 00:13
Jaskalle aamulukemista:

En kerjännyt tunnustusta: olen aika realistinen, mitä hoksottimieni nopeuteen tulee. :) Kannustusta sitä vastoin otan vastaan niin paljon kuin sitä vain on saatavilla.
81. Juha N10.1.2006 klo 19:05
Libero: Ehkä olen vain liian tottunut tietynlaiseen vihjeitykseen ja irvistän kun joku heittää (Ekin sanoin) epäsovinnaisen vihjeen.

PISTÄ JATKUVA KAUPUNKI on ensimmäisen sanan kvasi-imperatiivihämäystä lukuunottamatta analoginen vihjeen PI***** (= KAUPUNKI) kanssa. Valitettavasti sanalla PISTOKE ei ajatuksellisesti ole mitään tekemistä sanan STOKE kanssa.

Mielivaltaisia, perustelemattomaksi jääviä ratkaisusanan lähdesanoja on nähty visaisissa ristikoissa takavuosina paljonkin. Esim K***** > ANTTI. Tällaisia lonkalta vedettyjä vihjeitä kritisoitiin, kunnes tilalle tuli Heikki Luukkalan ja Antti Viitamäen lanseeraamana vaivannäköä vaativa samannäköinen vihjetyyppi, jossa lähdesana selittää itseensä kätkeytyvän vastaussanan: Esim S**** > UMEA. Tässä lähdesana SUMEA ei enää olekaan mielivaltainen.

En soisi yleistyvän, että K***** > ANTTI saa uuden renessanssin muodossa KOOSTA LÄHTEVÄ MIES, kun sanoilla KANTTI ja ANTTI ei ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Siksi älähdin. Tietysti STOKE-tyyppisille puolifakkisanoille tarvitaankin tuoreita vihjeitä, ja kun oli tilaisuus käyttää hämäävää PISTÄ-sanaa, laatija ei voinut vastustaa kiusausta. Sitä en sanokaan, etteikö vihje olisi maukas, mutta minun putkinäölläni siinä on epäloogisia tai liian irrallisia aineksia.
82. Jaska10.1.2006 klo 21:14
Kukaan po. vihjeen arvostelijoista ei ole tainnut esittää, mikä olisi ollut sekä looginen että muuten vähintään yhtä hyvä vihje korvaamaan sen. Niitä olisi ollut kiva vertailla. Nyt tuli itselleni mieleen USEIN SEINÄÄN STETTY, mutta se olisi liennyt (!!!) liian helppo.
83. RA10.1.2006 klo 21:27
En varmaan ymmärrä puoliakaan, mitä tuossa yllä selitätte, mutta minusta se vihjeen JATKUVA-sana kokosi koko jutun. Vaikka jo vaistoankin, ettei edes vihjeen tekijä itse sitä tainnut sillä lailla ajatella.
84. Eki10.1.2006 klo 21:37
RA, miten niin?
85. RA10.1.2006 klo 21:54
Siten niin, kun ainoat sinun kommenttisi ovat liittyneet pelkästään piSTOKE-mielleyhtymään.

Jatkuva-vihjesanahan voi kuvata sekä PIstä JATKUVAa että STOKEsta JATKUVAa.

Äh. Vaikea selittää.
86. Eki10.1.2006 klo 22:01
Oikeastaan en huomannut kommenttiani siitä, vain unikosta.

Kyllä minä siihen vihjeeseen sitä pistokkeeseen vihjaamista silloin vihjettä tehdessä yritin saada. Tuolla RA:n tavalla minäkin sen selittäisin "parhain päin". Siten vihje on lähempänä täydellistä (ei toki lähimainkaan täydellinen noin lyhyesti ilmaistuna). Ilman sitä se on "vain" vihje, joka ei ole parhaasta päästä. Ja hieman makuasiahan se on, mitä vihjeeltä vaaditaan.

Aika pitkään (viime vuosituhannella) noissa poistovihjeissä ei poistettu samaa kirjainta. Muistan erään suureen sanomalehteen tekevän laatijan vihjeen euna, vastaus aita. Erääseen Pelikaani-ristikkoon oli tarjolla vihje pagetti, vastaus asta. Luulin aluksi, että Asta Pagetti on joku ihminen.

Voi noita "vääriä poistoja" olla edelleenkin liikkeellä, mutta näissä asioissa yllättävän laajasti mennään jatkuvasti hyvään suuntaan.
87. Libero10.1.2006 klo 22:44
Juha N:

Vastauksesi on valaiseva ja aukoton, kiitos! Huomaan toki, ettei pistokkeella ja Stokella ole ajatuksellisesti mitään tekemistä toistensa kanssa. Silti haluaisin oikein tosissani ymmärtää, miksi toisenlaisesta vihjeestä olisi seurannut jotenkin parempi lopputulos kuin kyseisestä vihjeestä, josta kuitenkin seurasi oikea lopputulos. Ehkä tämä mysteeri joskus avautuu.

Kun kovikset kuulemma ovat käyneet entistä kovemmiksi, myös niiden ratkontaharjoitukset käyvät entistä kovemmiksi. Jos vihreän kovisratkojan tulee (edes) treeneistä ja alle kolmepalloisista jotenkin selviytyäkseen olla perillä sekä ristikkovihjeityksen historiasta että sen problematiikasta, niin - huh - vaatimukset ovat aika kovat. :(

Jaska:

Ehkä aikaa on kulunut liian paljon, jotta ketkään muut tätä asiaa enää pohtisivat. On mukavaa, kun te kaksi olette nähneet vaivaa.
88. Libero10.1.2006 klo 22:49
Täällähän keskustelu on käynyt vilkkaana sillä välin, kun aikailin painaa LÄHETÄ-namikkaa. :)
89. tonimikael11.1.2006 klo 00:17
Minuun kolahti tuo Juha N:n sepostus STOKE-asiasta. Minäkin yritin etsiä kovasti yhteyttä PI-----:n -----:n välille, vaan ei sitä löytynyt. Tietysti on niin, että ihmiset tottuvat erilaisiin vihjeisiin ja myöskin meidän logiikkammekin eroavat toisistaan. Mutta onhan se silti selvä, että minun ja Juhan logiikka ei horju! ;)

Jaska tuossa jo kyseli vaihtoehtoista vihjettä tuolle STOKE:lle. Tässä yksi (helppo niinkuin minulla aina):

PITÄÄ USEIN JOHDON PÄÄSSÄ
90. Libero11.1.2006 klo 01:15
tonimikael:

Pelkästään vihje sanalle STOKE ei ratkaise ongelmaa, kun kaupungin nimi on Stoke-on-Trent. Jos tässä vihjeessÄ PITÄÄ USEIN JOHDON PÄÄSSÄ on jotakin sellaista, joka viittaa Stokesta edelleen -on-Trentiin, niin en sitä huomaa.

Ratkaisusana tuskin olisi voinut olla millään suomenkielisellä vihjeellä englanninkielinen pannuhuone eli STOKE, joten alkuperäisen vihjeen loppuosa JATKUVA KAUPUNKI oli välttämätön ja kuvaava, kun kaupungin ja jatkuvan kaupungin nimestä oli kyse.

Luulenpa, että vihjeelle PISTÄ JATKUVA KAUPUNKI on vaikea keksiä hyvää korvaavaa vihjettä.
91. tonimikael11.1.2006 klo 01:35
Nimenomaanhan se JATKUVA tarkoitti sitä, että PI:stä voidaan JATKAA kaupungin nimellä? Näin minä sen ymmärsin. Sitä en tuossa muistanut, että STOKE yksinään ei vielä ole kaupunki.

Eikö silloin yhdistettynä minun ja Liberon logiikat saada vihjeeksi:

PISTÄ JATKUVA JATKUVA KAUPUNKI.

?

Menenpä nukkumaan. Jaksaa aamulla vihjeistää oman kovikseni loppuun. Saas nähdä mitä kauheuksia minä sinne saan aikaan... ;)
92. tonimikael11.1.2006 klo 01:40
Mietin vielä tuota Liberon logiikkaa (mene jo nukkumaan, Toni!) ja totesin, että tällaiset vihjeet kävisi myös:

HAISTA PURTILOT - VENEET
OSTA VEIKKO - LAVI

Ei kai, Libero, sentään? :)
93. Libero11.1.2006 klo 01:49
Nyt kaikki nukkumaan! :)
94. Juhani Heino11.1.2006 klo 03:45
Stoke-on-Trent näyttäisi olevan kaupunkiliitto joka muodostuu pikkukaupungeista Tunstall, Burslem, Hanley, Stoke, Fenton ja Longton.
Tästä taas löytyy lisää Stoke-nimisiä: http://en.wikipedia.org/wiki/Stoke_(disambiguation )
Jos edellisiä ei olisi, silti puoltaisin pelkkää Stokea kaupungin nimenä - sillä nimellä se yleensä tunnetaan (myös jalkapallossa) samaan tapaan kuin Newcastle-upon-Tyne on vain Newcastle.
95. tonimikael11.1.2006 klo 10:44
Hassua. Onhan niitä haiveneitäkin. Mietin kyllä tuossa "illalla" sanaa HAIVENET. Idea lienee tullut selväksi kuitenkin.
96. Eki11.1.2006 klo 11:07
Olin Stoke-on-Trentissä joulukuussa 2004 ja totesin saman mitä Juhani kirjoitti. Aiemmin koko Stoke-juttu oli ihan hepreaa, mutta tuolloin selvisi vähän lisää. Tietysti kun ajaa vasemmalla puolella tietä, ei pysty ihan koko kuvaa ympäristöstä muodostamaan.
97. Libero11.1.2006 klo 13:58
Toisin sanoen ajattelin - vai ajattelinko? - vihjeen monimutkaisemmaksi kuin se olikaan. Olen vain luullut niin, että kaupungin virallinen nimi on tuo pidempi muoto.

Nyt oli pakko kerustella kaikki kaksi karttakirjaani esille: kummassakin näyttää olevan hakusanana vain Stoke-on-Trent, eikä pelkkää Stokea ole ollenkaan.Lisäksi Facta ilmoittaa Stoke-on-Trentin olevan kaupunki ja paikallishallintoalue.

Ainoa lohtu tässä on se, että Juhani Heinon löytämistä lukuisista Stokeista huolimatta tässä ristikossa oli kyse yhdestä ja samasta jalkapallokapungista. Se on pääasia. :)
98. Eki11.1.2006 klo 14:01
Jalkapalloseura Stoken fanimyymälä oli Stoke-on-Trentin keskustassa, jonka nimi on Hanley.
99. Jaska11.1.2006 klo 14:14
Eki, jos kävit myymälässä, lienet havainnoinut myös jotain Stanley Matthews -krääsää. Englannin jalkapallolegendojen (Sirkin) kärkikaartiin kuuluva Matthews aloitti (ja ellei muisti petä myös lopetti) ennätyksellisen pitkän uransa Stoke Cityn joukkueessa. Pelasi I divisioonassa (silloinen korkein sarjataso) vielä viisikymppisenä. Ja tästäpä voivottelua Ekille: mikset säästänyt Stokea 3+ kovikseen vihjeellä STANLEYN ALKUKOTI!
100. Eki11.1.2006 klo 14:23
Yritin säästää, mutta nyt möläytit.

Kävin kyllä myymälässä.
101. Jaska11.1.2006 klo 14:26
Voi perr.. minä ja minun ammottava kitani...
102. Jussi12.1.2006 klo 09:44
Se solujuttu jäi sitten ilman tarkempaa selitystä...
103. Eki12.1.2006 klo 09:48
Tuollahan sitä on selitelty, mutta Lavonius voisi sanoa viimeisen ja vakuuttavimman sanan.
104. H. Lavonius12.1.2006 klo 17:42
Eipä kyllä ole lisättävää, Libero ja EJlo tuolla ylempänä (9.1.2006 klo 14:33 ja 14:34) jo esittivät koko lailla omaani vastaavan tulkinnan tuon vihjeen logiikasta. Tai lähinnä siis siitä mitä oletin Ekin harakanvarpaiden ajavan takaa...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *