KESKUSTELUT > RISTIKOT > KYSYMYS RADIOSTA

225. Kysymys radiosta

Titta7.8.2003 klo 18:42
Onko hevonen urheilija? Kyllähän se urheilee, hih! Olisiko sitten hevoskouluhevonen kuntourheilija ja raviheppa ammattiurheilija?
2. Aulis7.8.2003 klo 21:17
Aatos Erkko aikoinaan määräsi, ettei hesarin hevosurheilujuttuja saanut julkaista urheiluosastossa, vaan ne piti julkaista muualla lehdessä. Hevosurheilu ei hänen mielestään ollut urheilua. Nyt hänen kantansa on tainnut muuttua.
3. Rafflesia8.8.2003 klo 22:12
(Liittyy myös Auliksen viestiin, joka oli otsikon "Ralli rattona?" alla)

Hevosen urheilu on mielestäni eri asia kuin hevosurheilu.

Hevoset ovat todellisia urheilijoita. Hevosten nykyinen käytettävyys perustuu lähes kokonaanniiden kykyyn liikkua ja käyttää jalkojaan. Ne liikkuvat mielellään ja jopa kaipaavat liikettä. Sekä ravureiden että koulu- ja esteratsujen (ja lisäksi muun muassa valjakko- ja poolohevosten) onnistuminen omassa lajissaan perustuu treenaamiseen sekä kunto- että taitopuolella, kuten muunkin urheilun. Ja ratsastuskouluhevosia voisi kutsua kuntourheilijoiksi: ne liikkuvat pitääkseen mielen virkeänä ja kunnon kohdallaan. =)

Miellän myös oman ratsastusharrastukseni urheiluksi. Ratsastuksessa tarvitaan yleiskuntoa, tasapainoa sekä useiden lihasryhmien vahvuutta ja hallintaa. Myönnän, että televisiosta mm-kisojen suorituksia katsellessa näyttää siltä, että ratsastaja ei hevosen selässä tee mitään. Ne ratsastajat ovat kuitenkin maailman parhaita osaavien hevostensa selässä. Suosittelen jokatapauksessa kaikkia kokeilemaan ratsastusta. Varsinkin epäilijöitä. =)

Hevosurheilu, noin yleisesti terminä, on mielestäni verrannollinen autourheilu-sanaan. Yksi sana kaikille
liikuntamuodoille, joihin liittyy hevonen (tai auto) oleellisena osana. Tarkoititko Aulis todellakin, että väline ei välttämättä tee urheilua, mutta urheilua ei voi olla ilman välinettä?
4. jupejus8.8.2003 klo 22:29
Hevoset ovat urheilijoita niin katsoen, että niitäkin voidaan doupata ja niin myös tehdään ja myös testataan.

Jos talonmiehet douppaavat ihmisiä, he ovat mitä ilmeisemmin urheilijoita - tosin ilmitulon jälkeen saattavat olla entisiä uhreilijoita, niin myös eläinten kohdalla, ihmiset douppaavat lupaa kysymättä eläimiä eli urheilijoita.
5. Aulis9.8.2003 klo 17:35
Kiitos Rafflesia kommentista. Tämä minun puheenvuoroni oli tarkoituksella provosoiva. Jos aina hymisteltäisiin, ei näitä mukavia keskusteluja syntyisi.
6. Titta9.8.2003 klo 17:59
Sitä juuri halusin...!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *