KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 23.12.

2239. IS Kovis 23.12.

Juhani Heino24.12.2005 klo 19:31
Tarkoituksella en laittanut nimeksi "Vuoden vaikein", koska ainakin mulle oli tänä vuonna selvästi vaikeampiakin Koviksia.
Ajasta välittämättömät voivat hypätä seuraavaan kappaleeseen. Yritän parhaani mukaan estää hyppäämästä silmille (ainakaan tässä vaiheessa ei vielä siirrytä ROT13-koodaukseen) eli edellisessä Koviksessa meni neljäkymmentäkahdeksan minuuttia - siitä ei näköjään syntynyt omaa säiettä. Tässä meni kuusikymmentäyhdeksän eli ei päästy lähellekään sitä pähkäilyä jonka Alf ja Toni "pahimmillaan" saivat aikaan.

Mukava ristikko, juuri sopivasti ratkesi vaikka uhkarohkeasti yöllä ryhdyin puuhaan. Eniten nautintoa tuli kai vihjeestä "- Käykö? - S käy!!" jonka merkitys selvisi vasta ratkonta-ajan jälkeen. "P alussakin nautittava" jäi vähän etäiseksi, vaikka voihan noinkin olla. "kansi" kyllä ratkesi oikein vieraan kielen kautta, mutta tarkistin nyt netistä, samoin "urheilijoiden vaatettajan".
Ei siis haitannut yhtään vaikka pääkuva "lupasikin liikoja".
2. Juha K24.12.2005 klo 22:08

Selätetty se on! Herkkupalojen äiti ja isä oli "Käykö, S käy!!" Se
vaatii hetken mietintää kun se siihen tulla tupsahti ja sangen
muikea hymy sen jälkeen :-) Reilu tunteroinen kokonaisaikana,
tosin ei yhdeltäistumalta. Sitten taitaakin loppujoulu ja -vuosi
mennä sudokujen parissa, punainen on täytetty ja seppokin.
3. ile24.12.2005 klo 22:51
KÄ----- KAUTTA TALTEEN oli mainio vihje ratkaisusanalle.

Kävin Nykäsen kera kä -osaston lävitse enkä löytänyt mitään järkevää, mutta yht'äkkiä vain ratkaisu välähti päässäni.

Sen jälkeen ristikon omasta mielestäni ainoa vaikea, eli pääkuvan alla oleva osio, ja samalla koko ristikko ratkesi.

Aikaa Koviksen parissa kului pari tuntia.
4. kari kämäräinen25.12.2005 klo 00:11
10 minuuttia yritin eikä yhtään sannaa! ;)
5. tonimikael25.12.2005 klo 03:10
Hyvä kari! :)
6. Pena25.12.2005 klo 08:20
Tunnin yritin, ja sain yhden sanan! Tosin se on melko varmasti väärin, mutta haitanneeko tuo mittää? Rentoa joulumieltä kaikille muillekki!

d=)
7. mor25.12.2005 klo 12:49
Olen Juhanin kanssa samaa mieltä, että ei ollut vuoden vaikein. Ei ehkä edes vaikeimpia!

Verrattuna esim. Tonin alkuvuoden vaikeimpaan, on vaikeusaste-ero mielestäni huomattava. Tietysti Antin ja Tonin vihjeytystavat ovat erilaisia ja ero selittyy osittain sillä.

Vaikkei ollutkaan vaikein, niin hieno oli kuitenkin! Paljon ovelia vihjeitä, jotka saivat auetessaan hykertelemään.
Jo kehutut "s käy" ja "kä..... kautta talteen" olivat mukavia. Pidin myös "satupekka on jo siellä", "leivän päälle" ja "mola nale", josta oma ratkontani alkoi.

Aikaa en ottanut, eikä se mielestäni ole oleellinen tekijä ratkonnassa. Niin moni seikka vaikuttaa ratkontaan; mieliala, vuorokaudenaika, jopa se, mistä kohtaa ratkonnan aloittaa. Minulle täyttymys on ristikko, jonka jokaisessa ruudussa on kirjain, jonka olemassaolon juuri siinä ruudussa ymmärrän. Aika on silloin täysin ulkopuolinen tekijä.
8. Ritu25.12.2005 klo 13:27
ööö...saako kysyä, onko tuo kovis se "perinteinen vuoden vaikein" , vaikkei sillä nimellä olekaan?
9. Eki25.12.2005 klo 13:37
Oli se. Kun se luki siinä kuvassa, ei lisätty enää toiseen kertaan.

Kuten taisin jossain jo mainita, olisi ollut täysin järjetöntä pyrkiä "oikeastti vuoden vaikeimpaan", kun takana oli SM-kisaa ja Tonin ensimmäisiä.

Antti Skyttä teki mielestäni ehkä kaikkien aikojen parhaan ristikkonsa ja sitä ei ollut rikkominen tekemällä väkisin vaikeita uusia vihjeitä. Alun perin oli puhe, että puuttuisin vihjeisiin enemmänkin, mutta ei tarvinnut. Taisin entrata noin puolta tusinaa vihjettä, pääosin pienin vivahtein.

Enhän minäkään osaa tehdä tuota vaikeampia visaisia ristikoita tai vihjeitä. Sanaseppoon vaivalla ja kaikessa joulutohinassa vääntämäni ristikkokin oli vain neljä viidestä. Vaikka tein muutaman epäsovinnaisenkin vihjeen.
10. Ritu25.12.2005 klo 13:43
No niinhän se näytti lukevankin. Puusilmä mikä puusilmä. No joo, välttelen ristikon etukäteen silmäilemistä, kun en ole päässyt vielä sinne asti.
11. Maiju25.12.2005 klo 17:50
Muiden jouluherkkujen tapaan tuli tämäkin hotkaistua ihan liian nopeasti. Hyvältä maistui.
12. RA25.12.2005 klo 18:21
Piti säästää Tapaninpäivän jälkiruuaksi (kun silloin usein on jo luumukiisseli loppunut), mutta eihän siitä mitään tullut. Minäkin hotkin "Antin" jo eilen.

Herkullisimmista vihjeistä samaa mieltä kuin edelle kirjoittaneet. Lisäisin vielä mukavasti haetut suht. suorat:
- SIIHEN EI PALLO OSUISI
- OMAA

Miettimään jäin - pilke silmäkulmassa - vihjettä USEIN KIINNI. Että tulisiko sen kuitenkin olla AINA KIINNI. Millainen mahtaa olla ko. vastaussana ollessaan "joskus auki"?? :-)

Ratkaisuaika itselläni oli lyhyempi kuin Antin edellisen ristikon kanssa (siinähän turasin sitä toista ylänurkkaa, mihin en tällä kertaa sortunut miltään ristikon osin). Kaiken kaikkiaan hyvää, eksaktia vihjeitystä ja erinomainen sanasto!
13. iso S26.12.2005 klo 11:49
Vuoden vaikein oli minulle aivan riittävän vaikea, vaikka ratkesikin poikkeuksellisesti jo Tapanina. Ratkoin päkissä ja muutamaan kertaan kädestä laskiessa aioin jo jättää kokonaan sikseen. Viimeiseksi jäi tuskaa tuottamaan teemasanojen keskikohdan tienoo, suunnilleen vihjeiden "käy isäntänsä kunnon päälle" ja "plussan puolella" -alue. Tämä lähti laukeamaan kun hokasin väylän suunnan.

Minusta vihjeitys ei ollut kaikilta osin täsmällistä ja jotkut olivat liki kohtuuttomia, paitsi tietenkin niille noin kuudelle äänekkäälle äärivisaisten ystävälle. Esimerkiksi RA:n mainitsema "usein kiinni" on paha, kun viiden kirjaimen sanassa on vielä kaksi piilokirjainta.

P alussakin nautittava? Makuasia ilman peetäkin! Vau! No jaa. AHH! Ei tule erityisesti ratkaisusana mieleen, vaikka sitten ratkettuaan sopiikin. Töykeän yläpuolella olevan kuvion yhteys ratkaisusanaansa ihmetytti, mutta ymmärsin vasta juuri nyt kun aloin mollata. Ok. Leskinen - paheksun syystä minkä olen aiemminkin maininnut; tarkemmin en voi tässä sanoa etten paljasta mitään. "?X?" jäi ymmärtämättä, vaikka ratkaisu lienee oikein. MOLA MALE nokkela, mutta huono ratkaisusana. Pari muutakin fakihtavaa joukossa; pahin kierretty taitavasti kytkösvihjeellä (vihjetyyppi mitä en rakasta, mutta se on makuasia). Urheilijoiden vaatettaja oli minulle täysin tuntematon suuruus. "Siihen ei pallo osu"? Miksei muka voisi osua? Eikä pallon tarkoituskaan ole osua, vaan palloon yritetään osua! "Pohjalaisten suista" voisi olla helpompi jos tuntisi yhdenkin pohjalaisuuttaan toteuttavan pohjalaisen.

Paljon oli erinomaisiakin vihjeitä, esimerkiksi se väylän suunta ja "Satu-Pekka on jo siellä". Siihen yritin sovittaa jotain taivaaseen viittaavaa, vaikka päinvastaisen osoitteen pituus istuisi paremmin. Hieno!

Näin vaikeat ovat minulle liikaa ollakseen nautittavia, mutta onhan se hyvä kerran pari vuodessa teroittaa kynsiään kykyjensä rajoilla. "You raise me up to more than I can be", sanoisi Josh Groban.

Samalla vaivalla liitteen helpommista ristikoista laadinnan osalta täydet pisteet. Pahalla tahdollakaan (jota tietenkään jouluna ei ole) niistä ei löydä kitisemistä. Vihjeistä vähän löytyy: "karvaisia miehiä" on karkea yleistys. Vastaavasti voisi vihjata "loistolaatijoita" -> EKIT vaikka ei löytyisi kuin yksi Eki jonka moisesta kyvystä on tietoa.Alhaaltapäin laskettuna kahdeksannen rivin toisen vaakasanan kuvavihjeen hahmotan ehkä väärin mutta minun mielestäni se on päinvastoin kuin luulisi, jos ratkaisusana on se mikä siitä tulee.

Kyllä teistä kelpo laatijoita ja toteuttajia tulee kun vähän treenaatte :-)
14. Jaska26.12.2005 klo 23:48
Jouluterve(hd)ys kaikille! Oma toipumiseni on edistynyt kohtalaisesti. Joulun ristikkoannista on sulattelemaan ehditty Plussan Vuoden vaikein (pääkuvan mukaan, oikeampi määritelmä vuoden veikein) sekä Ekin MMM. Jälkimmäinen oli (minulle) selvästi vaikeampi. "Vuoden vaikeimman" ratkontakilpailun tulos: 1. Toni, 2. Jaska. Muitahan kisaan ei ilmoittautunutkaan. Toni ei ilmoittanut tulostaan, mutta varmasti se oli parempi omaani 1 tunti 20 minuuttia (tasoitus huomioiden, kääk, kielenhuolitsijat). Aluksi pelkäsin, että ristikko ratkeaa miinusajassa, kun oikea alakulma täyttyi lähes miettimättä. Jos olisin jatkanut samaa vauhtia ristikon loppuun, olisin siis joutunut aikamatkailemaan menneisyyteen. Siitä olisi voinut olla vaarallisia seurauksia globaalissakin mittakaavassa, joten löin jarrut kohti pohjaa, ja pohjia olikin jonkin verran. Aatokset alkoivat piankin mennä joulujumiin ja silmät hämärtyä, kunnes ne loppuivat täysin puolen yön tietämissä. Eilisaamuun jäi vasen laita pääkuvasanoineen törkeää lievempää tuskaa tuottaen. Ristikko täyttyi, mutta MOLAn ja NALEn (HUOM. IsoS ei MALE) yhteyttä ratkaisusanaan tuntui turhalta edes yrittää pohtia. Luettuani Morin lähteneen siitä liikkeelle, päättelin sen olevan minunkin poimujeni (ne ovat oikeastaan aika suorat niin kuin jossain muuallakin) ulottuvilla. No, sehän olikin se vanha kikka kakkonen, korkeintaan kolmonen, aina vaan näihin lankeaa. Ratkaisusana on sitä paitsi, HUOM. IsoS, ihan hyvä ja Ekinkin hyväksymä, en viitsi paljastaa missä, jotta joku ei keksaise lähteä hakemaan ratkaisusanaa sieltä. Loppulausunto: Skytän ristikko ei siis ollut Plussienkaan vuoden absoluuttisesti vaikein, mutta kylläkin vihjeistykseltään ja tekniikaltaan vuoden plussakovisten eittämätön ykkönen. Mainioista vihjeistä osa on aikaisemmissa puheenvuoroissa jo mainittu. Erikoismaininta vihjeelle ENSIMMÄISETTÄ HILJAISEMPAA, jotenkin Skyttä oli laadintavaiheessa aikamatkaillut tulevaan aattoiltaan...(ei kai liikaa?) Ristikko on varsin ilmava, vihjeruutuja pääkuvan ja ylä- & vas. reunojen ulkopuolella vain 44 kpl, joista 41 yksittäistä, kaksi tuplana ja yksi sen kanssa kulmittain, prosentti 12,8 (44/344). Piiloruutuja 27/344 = 7,8 prosenttia, sanoista 25/90 = 27,8 pros., vain kahdessa 16-kirjaimisessa kaksi piiloa. Sanojen keskipituus 6,4 ruutua, mikä lienee asiantuntijoittenkin mukaan huippuluokkaa. Yleisarvosana 10, kiitokset tekijöille sopivan vaimeiden kirousten kera! P.S. En korvaa laskelmissa mahd. olevia virheitä tekijöille enkä ulkopuolisille.
15. ????27.12.2005 klo 09:53
Ei voi kuin ihmetellä, miksi tämä on joidenkin mielestä niin paljon parempi kuin muut tämän vuoden kovikset?

Nuo isoS:n kommentit osuivat naulan kantaan, täysin samaa mieltä.

Vastaussana vihjeeestä URHEILIJOIDEN VAATETTAJA oli kyllä sitä luokkaa, että tälläkin palstalla ollaan usein tuomittu vastaavista koko ristikko huonoksi.

Ei sillä, että ristikko olisi huono ollut, mutta jäi tuo korokkeelle nostaminen mietityttämään.
16. Juha N27.12.2005 klo 11:27
Olen iso S:n kanssa samaa mieltä muutamasta epätäsmällisyydestä.

Ratkaisusanoihinsa nähden kyseenalaisia ovat puhekuplavihjeet "VAU!", "YÄK!" ja "AHH". Ensimmäisessä yhteys joudutaan etsimään ylimääräisen ajatuksellisen mutkan kautta (ratkaisusanan sanaluokka pakottaa ratkojan kehittämään itselleen lisävihjeen, johon ratkaisusana viimein istuu), eikä jälkimmäisissäkään ratkaisusanoihin ole aitoa viittausta (ratkojan on vaikea asettautua ääntelijän housuihin, kun annettu informaatio on niukka, vai oliko niitä housuja ollenkaan...). Tämä vihjeitystapa on käynyt koviksissa turhan yleiseksi. Pyrkimyksenä on tietysti kolmipalloinen vaikeus, mutta ei siihen eksaktiuden kustannuksella tarvitse päätyä, jos vain keksii tilalle sopivan harhautteen. Näissä puhekuplavihjeissä laatijan ei kuitenkaan tarvitse vaivautua harhauttamaan, vaan vaikeus perustuu epämääräisyyteen. Helpolla pääsee. Muuten: JUMITTUUKIN-vihjeen ratkaisusanan toiseksi kirjaimeksi ajattelin ensin A:ta. Siten AHH-pystysanankin alku poikkesi hieman. Kun neljä ensimmäistä kirjainta olivat ruudussaan ja kahta viimeistä puuttui, oli otettava aikalisä. Mitä nautintoa Antti oikein tarkoittaa? Ratkaisusanaksihan on niukasti vaihtoehtoja: vain erään verbin substantiivijohdos ja II partisiippi… :)

USEIN KIINNI -vihjeestä olen samaa mieltä kuin iso S. Parempia olisivat PYSYYKÖ AINA KIINNI? tai AIKANSA KIINNI.

P ALUSSAKIN NAUTITTAVA: Nautittavuus on subjektiivista. Tieteellinen P-alkuinen voi olla epäkiinnostava, taiteellisesta äiti ei välttämättä ole samaa mieltä kuin tytär. Ja P:ttömänä sanan nautittavuus lienee useimmille sitä tasoa, että vihjeeksi kelpaisi puhekupla ”YÄK!”.

Vihjeestä SIIHEN EI PALLO OSU voi tietysti nipottaa, jos tyytyy ajattelemaan vastaussanan tosiasiallista merkitystä, mutta vihjeen leikkimieli antaa mielestäni epäeksaktiudesta täyden kompensaation.

Vihjeessä LESKINEN ei ole mielestäni iso S:n tarkoittamaa vikaa, kun kyseessä on täysi kolmipalloinen. Kakspuolosessa vihjettä olisi varmaan "paranneltu", mutta samalla olisi menetetty maku ja vitamiinit. Eli juttu olisi vesitetty, tai siitä olisi tullut lattea...

Yllä kritisoitu on kokonaisuutena pikku juttu. Muuten vihjeissä on yllin kyllin oivallusta. Ja hauskuutta: KÄY ISÄNTÄNSÄ KUNNON PÄÄLLE? (tähän yritin ensin löytää sopivaa loiseliötä). POHJALAISTEN SUISTA (kivasti ilman kysymysmerkkiä, huutomerkkiä tai sitaattimerkintää). LEIVÄN PÄÄLLE (eläinkunnan tuotteita kannattaa suosia, ja olenkin Antin kanssa samaa mieltä, että ne kelpaavat myös kypsentämättä). KÄYKÖ? S KÄY!! (Tämä on Antin ilmeinen kädenojennus Toni Pitkälälle, joka on muistaakseni valitellut, että hänellä kolmipalloisten ratkonta joskus takkuilee. Tässä Antti on selvästi tarjonnut Tonille helpon aloitusvihjeen…)

jatkuu...
17. Juha N27.12.2005 klo 11:27
...jatkuu

Laadinnasta olen mm Ekin kanssa samaa mieltä. Liki täysosuma. Upea vasen laita: paljon pitkiä sanoja, joista useimmat ovat hienosti ei-yhdyssanoja. Mm oli palkitsevaa keksiä ratkaisusanat vihjeille PIIKIKKÄITÄ, ENSIMMÄISETTÄ HILJAISEMPAA, TEEMOIN, VÄYLÄN SUUNTA, PLUSSAN PUOLELLA. Ja ylempänä naisvalokuvalle.

Laadinta onkin todennäköisesti aloitettu vasemmasta reunasta. Pääkuvasta lähtevät ratkaisusanat on tässä osoitettu luettavaksi lauseena (merkinnät 1. ja 2.). Oletan, että alun perin laatija ei olisi näin tarkoittanut. Kyseinen lause ei nimittäin ole ollenkaan luonteva. Lauseajatteluun on ehkä menty tarkastajan suosituksesta, sillä toinen sanoista rikkoo laadintasääntöjä: yksittäisten pääkuvasta lähtevien sanojen on oltava perusmuodossa, taivutusmuotoja saa käyttää vain ratkaisulauseissa. Mielestäni aktuelli rikkomus on kuitenkin merkityksetön. Ratkaisusanat kelpaavat minulle ihan sellaisenaan. Taivutusmuotoinen pitkä sana toimii tässä lauseen tavoin: kyseessä on humoristinen lauseke, jonka ilmaisemaa asiaa olisi muulla tavoin mahdoton ilmaista. Mutta: kritiikkiä ennakoiden päätettiin yhdistää ratkaisusanat lauseiksi. Vähän kesyä...

Sanasto on hyvää. SILLÄ TASO on rajamailla, koska sana on aikanaan väärin muodostettu. Korvaani vihloo aina kun näen sen (noteerannette, että minulla on aistien välillä erikoiset hermoradat). Korjatun muodon käyttö yleistyy valitettavan hitaasti. Soisin edes ristikoiden näyttävän tietä!

Googlella tarkistamista vaativa URHEILIJOIDEN VAATETTAJA ja kahden piilokirjaimen USEIN KIINNI viittaavat siihen, että viimeisenä laadittiin yläreuna. Nämä sanat ovat tosiasiassa AINOAT laadinnalliset heikkoudet. Ne eivät mielestäni kuitenkaan estä korokkeelle nostoa, kun ristikko muuten on upea (viittaan edelliseen kommentoijaan).

Ylhäällä on myös pari lievästi keinotekoista ratkaisusanaa, ”MENTÄISKÖ?” ja kastematojuttu. Mutta reaalisempia nekin ovat kuin MM:n taannoin havainnollistama PUUROTAULU…

Eniten tässä jäin kuitenkin miettimään, onko ristikkotalojen välillä jotain skismaa. Oliko se Antti vaiko toteuttaja-Heli, joka laittoi ristikkoon piiloviestin: iso S on liero…? Vastineita kaivataan ;)
18. iso S27.12.2005 klo 12:23
Kun tyhmää pilkkaa niin hukkaan menee, ei se tajuu! Vaatimattomana luonteena en ymmärtänyt ottaa lieroa henkilökohtaisesti. Helin luulisin olevan vastuuttoman, kun emme ole koskaan olleet minkäänlaisessa kontaktissa. Antin kanssa sentään on väännetty kättä siitä voiko olla sellaista kuin umpisola. Kosto uuteen kostoon johtaa: sanon nyt ja tässä että Antti on isompi ässä kuin minä, ainakin reilulla 10 sentin marginaalilla!

Sillin tällöin (kuten tero niin luonnikkaasti sanoi toisessa säikeessä) joudun oikomaan virheitäni. Nyt on taas sen aika.

MOLA ja MALE oli puhdas nakkisormivirhe. Ratkaistessa kyllä hahmotin oikein (NALE) ja ajan kanssa jujukin selvisi. Yrittäessäni huomasin että jos viimeisen kirjaimen siirtää alkuun ja lukee takaperin, saadaan LOMA ja LANE. Loma Linda on kaupunki Kaiforniassa ja Linda Lane on käsikirjoittaja. Tästä terävästä havainnosta ei ollut mitään hyötyä.

Pahempi moka oli se kun väitin ettei pallon ole tarkoituskaan osua. Kyllä on, useassakin urheilulajissa. Esimerkiksi jalkapallossa pallon pitäisi osua maaliin ja tenniksessä vastustajan kenttäpuoliskoon. Itse asiasta olen silti sitä mieltä että ratkaisusanaan pallon ei ole tarkoitus osua missään olosuhteissa. Se voi osua mutta sillä ei liene mitään merkitystä.
19. Jaska27.12.2005 klo 15:15
Jokunen vaan ei Jaska näyttää löytäneen ristikosta runsaahkostikin negatiivisehkoa (vapaasti käytettävissä huonona ratkaisusanana). Esimerkiksi googlettaminen. Mutta sehän on täysin vapaaehtoista, ja tarpeellista vain silloin, kun ratkaisusana jää epävarmaksi. Sitähän URHEILIJOIDEN VAATETTAJA ei piilottomana ollut. Eri juttu, jos törmäisi esim. vihjeen CERVUS ON MY MIND ratkaisusanan uuteen merkitykseen ja haluaisi ottaa siitä enemmänkin selvää. - Elogissani oli näköjään (ainakin) yksi virhe, josta iso S huomauttikin, kiitos. Kaksi piiloa oli siis myös yhdessä viisikirjaimisessa, mikä tekniseksi miinukseksi laskettakoon. Tarkistettu lopullinen arvosanani ristikosta kuuluu näin muodoin 10-.
20. Jussi29.12.2005 klo 12:12
Eikö kellään ollut mitään ongelmia oikean alanurkan ja alareunan keskiosan kanssa? Mulla ei meinaa millään täyttyä näiltä osin loppuun asti.
21. RA29.12.2005 klo 18:21
Enpä huomannut mitään erityistä. Pientä miettimistä tietysti, mutta sehän ei ole "ongelma", kun koviksesta on kysymys.
:-)

Ratkaisut on näköjään lähetettävä viimeistään huomenna 30.12., joten sen jälkeen on mahdollista ruotia tarkemmin. Palataanko asiaan?
22. Jussi30.12.2005 klo 11:00
OK, palataan. Eihän noissa paikoissa ole kuin yksi tekstiviestivastaukseen tarvittava kirjain ja epäilisin sen olevan mulla oikein. Enpä jaksa enää hakata päätä seinään noiden muutaman tyhjän ruudun kanssa...
23. Heljä-Maija30.12.2005 klo 20:17
Oli mukava joulupäivän iltayöpuhdetyö. Jussin tavoin en ihan keksi logiikkaa alarivin keskimmäiselle sanalle. Tai keksin kyllä - vaan vaikuttavat versioni liian kaukaa haetuilta.
24. RA1.1.2006 klo 19:42
Alarivin keskimmäisen sanan vihjeen KOOLLA PILATTU?? taustalla lienee sanonta, jossa jostakin todetaan, että "EIpä ole koolla pilattu" eli tarkoitetaan, että jokin on (hyvin, turhan) pieni.

Ainakin itse pähkäilin tuo sanonnan kautta, että KOOLLA PILATTU?? ratkaisusanaksi on sitten tultava jotakin, mikä on (hyvin, oikein) suuri tai suurta -> AASIA.

Voi hyvin olla, että muitakin logiikoita löytyy. Antti itsekin ehkä kertoo, mitä ajatteli vihjettä tehdessään.
25. Antti Skyttä1.1.2006 klo 23:21
Ihan ensimmäiseksi: lämmin kiitos kaikista kommenteista!

Niiden perusteella voi miettiä itsellensä kehittämiskohteita. Kommentit ovat tarkkuudeltaan kiitettäviä, erityisesti Juha N:n analyysi on (taas kerran) upea.

Jossakin vaiheessa tämän ristikon vihjeittämistä (ja tätä en ole kertonut edes Ekille) minulle tuli sellainen fiilinki, että ei onnistu! Vuoden vaikein: miten minä voin osuttaa vihjeet sellaiselle tasolle?

En ole yhdenkään laatimukseni vihjeittämisessä ponnistellut yhtä paljon ja yhtä pitkään. Hylkäsin vihjeen toisensa jälkeen jommasta kummasta syystä: liian helppo, liian vaikea.

Se, että Erkki ei juurikaan muuttanut/terästänyt vihjeitäni, oli minulle jonkinmoinen merkki siitä, että ehkä olin osunut ainakin oikeaan hahloon.

Vihjeitä on suhteellisen helppo vaikeuttaa lisäämällä hämäryysastetta ja samalla ottaa riskin siitä, että vihje ei enää olekaan ahaa- elämyksen väärti.

"Koolla pilattu" on minusta hyvä esimerkki sellaisesta vihjeestä, jonka hemmetin pitkän yrittämisen jälkeen vääntää ratkaisusanalle, joka on (minun mielestäni) ihan kelpo, mutta jolle on tosi haastava löytää jotakin harhauttavaa.

Oma pohdintansa oli se sana, jonka vihjeeksi lopulta tuli "URHEILIJOIDEN VAATETTAJA". Yritin laatiessani useampaa muuta sanarakennelmaa, mutta tämä tuntui lopulta parhaimmalta (ilman, että olisin mennyt muuttamaan koko laatimuksen rakennetta). Ja niin kuin on voitu todeta, jotkut ovat valmiit pistämään koko ponnistuksen (lähes) roskakoriin tämän yhden sanan takia!

Minä henkilökohtaisesti en pidä laadinnan heikkoutena viisikirjaimista ratkaisusanaa, jossa on kaksi piilokirjainta, en varsinkaan silloin, kun piilossa olevat kirjaimet ovat kolmas ja viides, niin kuin oli tässä tapauksessa.
26. iso S2.1.2006 klo 08:37
Minusta oikean yläkulman kritiikki on osittain ansaittu, ei siksi että viisikirjaimisessa sanassa on kaksi piilokirjainta, vaan siksi että tuohon rakenteensa vuoksi hiukan vaikeasti lähestyttävään sanaan liittyi epämääräisen oloinen vihje. Näistä kahdesta sinänsä hyväksyttävästä tekijästä yhdessä syntyi paheksunta.

Siitä olen samaa mieltä että kaksi piilokirjainta viidestä on ok (etenkin jos ristikon kaikissa viisikirjaimisissa ei ole kahta piiloa) ja myös siitä että toinen ja neljäs kirjain ovat parhaat mahdolliset piilopaikat viisikirjaimiseen sanaan. Muutenhan tulisi alku- ja/tai loppupiilo (ei tuomittavia, mutta rumempia kuin keskellä oleva piilo) tai kaksi peräkkäistä piiloa, mikä ei kerta kaikkiaan käy.

Koolla pilatun ratkaisusanassa ei ehdottomasti ole mitään vikaa. Vihjekin on vuoden vaikeimpaan ok. Pikkuvisaisessa se olisi mielestäni kyseenalainen, koska tätä sanontaa ei normaalisti käytetä muuten kuin kieltävässä muodossa. "Andorra on valtio jota ei ole koolla pilattu" kuulostaa ihan järkeenkäyvältä mutta "Skyttä on koolla pilattu" ei.

Vuoden vaikein on ristikoiden joukossa erikoisasemassa ja siksi sitä hutkitaan tavallista tarkemmalla suurennuslasilla. Siihen pätee tavallista paremmin suomalaisten perusluonteesta johtuva viisaus: kaikki se on hyvin mitä ei jyrkästi tuomita ja se on loistavasti mitä ei mainita.
27. IiKoo2.1.2006 klo 12:12
...ainoa vaan, ettei tuota ristikkoa todellakaan voinut pitää "vuoden vaikeimpana". Siitä se oli todellakin kaukana, kiitos Tonin alkuvuoden vaikein ja sitä myöhemmin seurannut ns. "tavallinen" kolmen pallon kovis, joka oli huikea killeri. Olisin mielelläni käyttänyt noita joulunpyhiä todelliseen haasteen ratkomiseen, siinä mielessä Antin ristikko oli hieman pettymys, olkoonkin että mainioita vihjeitä siinä silti oli ja jonkun verran oivaltamisen iloa.
28. Tuomas L.2.1.2006 klo 13:39
Tuo "koolla pilattu" on muuten sikäli aika kiero vihje, että ainakin paljon kovistason ristikkoja ratkovalle se tuo helposti mieleen ihan toisenlaisen ratkaisuidean. Muistan, että vihje on ollut jossakin muussakin Koviksessa (olisikohan vastaus ollut tuolloin TITAANI), ja ainakin itse hain koko ajan vastaukseksi jotakin sanaa, joka tarkoittaa 'pilattua', kun siihen lisää k-kirjaimen. Tälläkin kertaa tuo tulkinta oli koko ajan mielessäni sen oikean rinnalla.
29. Jussi2.1.2006 klo 14:07
Nyt kun palautusaika on ummessa, lienee sallittua puhua asioista niiden oikeilla nimillä. Eli ketä/mitä ovat "NIILLÄ OMA MAA"? Entä mikä/mitkä on "PITUUSSUUNTAAN"?
30. RA2.1.2006 klo 14:18
NIILLÄ OMA MAA = TAALA (<- Taalainmaa)

PITUUSSUUNTAAN = TAIVAL
31. Jussi2.1.2006 klo 14:24
Mitäs sitten on "POISTAVAA"? Tais mennä se yks tekstiviestivastauskirjain pieleen...
32. RA2.1.2006 klo 14:26
POISTAVAA = AISAILU
33. RA2.1.2006 klo 14:26
Mitäs kehittelit niiden paikalle?
34. Jussi2.1.2006 klo 14:33
Tuohon aisailun tilalle mulla oli uistelu. Oman maan kanssa hämäsi monikko, kyllä silti tuo taalakin pyöri mielessä. Uistellessa siis jäi taival tekemättä.
35. Masi K.2.1.2006 klo 16:18
Miksi "KÄYKÖ, S KÄY " on SEINÄ vai onko se?
36. Hessu2.1.2006 klo 17:15
Vihjeestähän s käy ilmi, onko seinä vai joona. Tai vaikka olisi lattiana...
37. RA2.1.2006 klo 17:15
On se SEINÄ <- Vihjeen vastausosassa "S KÄY!!" S on EINÄ (eli vihjeen vastaaja sanoo itse asiassa , että "Ei käy!!").

Että tämmöistä! ;-)
38. JiiTee2.1.2006 klo 22:50
Eipä ole ollenkaan ihme, että tuo(kin) "KÄYKÖ, S KÄY " jäi epäselväksi, eikä edes harmita etten sitä tajunnut!
Vaikka olenkin savolainen ja tuo vihjehän on savolaistakin savolaisempi, (siis vastuu on kuulijalla!) niin noin veemäinen mielikuvitus ei minulla sentään ole!
39. Eki7.1.2006 klo 11:46
Tästä Vuoden vaikeimmasta 10 Paksun Pelikaanin ykkösnumeroa voittaneet lienevät jo lehtensä saaneet. Lehtipisteessä torstaina käydessäni huomasin sen tulleen myös sinne (tässä yhdessä tapauksessa tilaajat näkyvät jääneen pitkästä aikaa toisiksi). Suuressa osassa lehdistä on euron räiske vasemmassa yläkulmassa. Normaalisti 3,50 euroa maksavan 36-sivuisen lehden voi nyt saada siis tosi halvalla. Kustantaja kertoo, että tätä lehteä (ja myöhemmin talvella ja keväällä myös euron maksavaa Punaista, Mustaa ja Kryptoa) näkee jopa tv:ssä Rautakirjan mainoksissa.
40. Jukkis7.1.2006 klo 15:58
Onneksi on tuo freefind-hakusysteemi, niin voin leikepöydän kautta toistaa tämän syyskuussa sanomani:

Ja monettakohan kertaa peräkkäin Paksun Pelikaanin Palindromiputken vieressä lukee että "Viimekertaisesta tehtävästä oli pudonnut ensimmäinen vihje pois." Joskus aikoinan se tosiaan oli pudonnut, ja sen jälkeen kukaan ei ole huomannut poistaa tuota pahoittelua.
41. Eki7.1.2006 klo 16:10
No voi sun... Muistilappu on nyt tehtävä. Tein sen.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *