KESKUSTELUT > RISTIKOT > TEHOOSASTO

2139. Tehoosasto

marjaana20.11.2005 klo 17:14
Mitenkäs nämä yhdyssanat, joissa on väliviiva? Näyttää tyhmältä ristikossa ilman viivaa; käykö kuitenkin?
2. Juhani Heino20.11.2005 klo 17:16
Usein on käytetty ainakin, eikä siinä ole mielestäni pulmaa. Väliviivahan on tarkoitettu vain normaaliin tekstiin lukemisen helpottamiseksi.
3. Juha-Pekka Kuusela20.11.2005 klo 18:30
Eipä minustakaan minuakin asia vaivaa ja osin tuohan lisää haastettakin kait ? siis ratkojalle...
4. Jaska20.11.2005 klo 21:44
Sikäli kuin muistan oikein (pätkii kyllä välillä pahastikin), nuo normaalitekstissä yhdysviivalliset yhdyssanat ovat ratkomissani ristikoissa esiintyneet AINA ilman viivaa. Ekin Sanaristikot -opuksen sivulla 53 luvussa 2 Kuvaristikkosäännöt kohta 13: Ratkaisusana tulee kirjoittaaa kielenhuollon normien mukaisesti. Välimerkit kuten heittomerkki, yhdysviiva ja kauttaviiva jätetään kuitenkin pois.
Sääntöjen mainitaan koskevan "normaaleja" ristikkoja, joten tulkitsen ne enemmän suosituksiksi kuin ehdottomasti aina noudatettaviksi. Etenkin koviksissa tuo normaalin raja on häilyvä. Pitänee siis varautua siihenkin, että joku laatija vielä keksaisee ujuttaa ristikkoon yhdysviivan joko piiloruutuun (yksi yhdyssana) tai kahta yhdyssanaa risteävään ruutuun. Oudoltahan se näyttäisi, kun on tottunut normaaliin käytäntöön. Miten on Eki, menisikö läpi sinun seulastasi?
5. Eki20.11.2005 klo 22:07
Kaikki uudet ja vanhat jujut tässä asiassa ovat tiettyyn rajaan asti sallittuja.

Väliviivan lisäämistä väkisin jopa visaiseen ristikkoon pidetään yleisesti hulluna, mutta jokaisella on hulluutensa.

Itse vältän yhdysviivallisia sanoja (jostain kummasta syystä), mutta en kiellä niitä, itseltänikään.
6. Matti20.11.2005 klo 23:10
Mutta onhan sekin nähty, että väliviiva oli risteävässä ruudussa. Oliko SK, vai mikä? Sitä vielä erikseen mainostettiin.

Minua väliviivan puuttuminen ristkossa ei häiritse ollenkaan.
7. Kravattimies21.11.2005 klo 02:44
> Mutta onhan sekin nähty, että väliviiva oli risteävässä ruudussa.

Apu-lehden suurristikko 48 (luultavasti 2004). Minulla ei ole lehteä vaan ristikosta otettu A3-kokoinen tulostus.

Ristikon laatijat: Erkki Vuokila ja P.A.Manninen
(Paraguayssa otetut kolme värikuvaa pieneltä lentokentältä ja koneen sisältä: täkäläinen Jooseppi)

Plussien kohdalla aluksi normaali tyhjä ruutu:

vaakaan: LENTO (+) OPERAATIOTA ALOITETAAN
sen kanssa ristiin: PAINE (+) EROT

vaakaan: KAKSI NAISTA kääntyy pystyyn: TAKA (+) ALALLA
sen kanssa ristiin: NENÄ (+) ÄÄNI

vaakaan: VÄHÄN HANKALA NUKKUMA (+) ASENTO
sen kanssa ristiin: SOPII LENTÄJÄ (+) ÄSSÄLLE
8. Eki21.11.2005 klo 09:49
Tuo oli aika uhkarohkea kokeilu noinkin isossa lehdessä. Ja haastava laadittava. Olisi ollut mukava saada palautetta, mutta harvoinpa sitä lehdiltä saa.
9. iso S21.11.2005 klo 10:42
Jotkut laatijat/lehdet käyttävät sellaista tapaa että väliviiva merkitään näkyviin ruutuja erottavan rivin päälle. Minusta lopputulos on silloin vaakasanoilla kauniimpi, koska tulos on normaalin kirjoitusasun mukainen. Pystysanoissa se ei näytä ollenkaan yhtä hyvältä. Väliviiva on oikeassa asennossa jos ristikkoa käännetään 90 astetta mutta kirjaimet makaavat silloin mahallaan tai selällään. Kuitenkin, jos tätä tapaa käyttää, niin sitä pitää käyttää johdonmukaisesti, olipa sana pystyssä tai vaakasanana.

Väliviivan olemassaolo paljastaa heti jotain sanasta. Yleensä voi kohtuullisella varmuudella olettaa, että väliviivan molemmille puolille tulee sama vokaali. Erittäin helpoissa ristikoissa tämä on hyvä (ratkojalle tarjotaan kaikki mahdollinen apu). Visaisissa tällainen paljastus on tietenkin paha juttu, ellei kyseessä ole tahallinen harhautus: rakennetaan vihjeiden vaikeusaste niin että suurella varmuudella väliviivan vieressä oleva vokaali ratkeaa ensin ja viivan toisella puolella oleva kirjain onkin joku muu. Näinhän on monissa nimissä, esimerkiksi Ilta-Sanomat.

En pidä tuomittavana väliviivallisten sanojen käyttämistä ristikoissa ilman väliviivaa, mutta Ekin tavoin pyrin niitä jonkin verran välttelemään. Jonkin verran ilmeisesti korpeaa kun "se ei näytä oikealta".

Minusta tuo väliviivan sijoittaminen omaan ruutuunsa on hyvin tyylikäs (ja laatijan elämää vaikeuttava) ratkaisu kolmella ehdolla:
- Ristikossa ei ole sellaisia väliviivaa vaativia sanoja, missä väliviivalle ei ole varattu omaa ruutua
- väliviiva ei ole "piilokirjaimena"
- Temppua käytetään ristikossa vähintään kahdesti (kryptomainen vahvistusperiaate)

Ensimmäinen ehto perustuu johdonmukaisuuden vaatimukseen ja kaksi muuta kryptomaiseen vahvistusperiaatteeseen. Merkin yllättävyyden vuoksi ehdot ovat kovemmat kuin kryptossa. Niissähän piilokirjaimena olevan eksoottisen kirjaimen vahvistus saadaan sellaisesta kohdasta missä sama numero on risteävissä sanoissa.

Nämä ehdot ovat alenevassa tärkeysjärjestyksessä. Kolmannesta tinkienkin ristikko on ok, mutta ei kaunis; toisesta tinkien ristikko on hyväksyttävä, mutta ei ilman napinoita; ensimmäisestä ei pitäisi tinkiä koskaan ikinä milloinkaan (yhden ristikon sisällä; toisissa voi käyttää perinteistä väliviivattomuutta tai ruutuviivalle merkittyä väliviivaa).

Korostettakoon että puhun niillä valtuuksilla mitkä olen itselleni myöntänyt eikä tämä ole minkään virallisen elimen mielipide.
10. Pena21.11.2005 klo 15:20
"Väliviiva(ton)-aihe" esiintyy myös päivän Iltiksessä. Mistähän lienee kuva tällä kertaa?

On muuten mielestäni "kivasanainen" ristikko. Teemukin äärellä vietetty ratkontahetki oli nautinnollinen. (No, taisi sinne mukiin lorahtaa vähän rommiakin, hoh hoh hoooo d=))

Ristikosta löytyy myös "Eki"!!!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *