KESKUSTELUT > RISTIKOT > SUDOKUN IHANUUS?

2125. Sudokun ihanuus?

marjaana14.11.2005 klo 10:59
Löytyykö täältä yhtään toista ihmistä, jota sudoku ei ole saanut pauloihinsa? En ymmärrä pelin saamaa suosiota ollenkaan.
Ehkä minä en sitten osaa ratkoa niitä tai en pidä numerotehtävistä... En tiedä.
Kertokaa sudokumielipiteitä!
2. iso S14.11.2005 klo 11:17
Joo, en ymmärrä niiden ratkaisemisen ihanuutta enkä mielekkyyttä. Teoriassa voisin kuvitella että jostakin syystä olisi tärkeää pystyä sijoittelemaan ties mitä objekteja siten että niiden ominaisuudet (9 erilaista) eivät häiritse toisiaan ja tämä ratkeaisi laatimalla sudoku. Silloin tuo laatiminen olisi mielekästä ja jos joidenkin objektien paikat olisi syystä tai toisesta pakon sanelemat niin laatiminen lähestyisi ratkaisemista. Jos mahdollisia ratkaisuja olisi ennakkoehtojen vuoksi vain yksi niin silloin se olisikin sama. Jos ennakkoehtoja olisi liikaa niin ratkaisua ei olisi olemassa.

Joka tapauksessa tarvittaisiin tuo taustalla oleva mielekäs ongelma.

Olkaamme silti kiitollisia sudokuista. Jos niitä ripotellaan erilaisiin odotushuoneisiin niin toisinajattelevat jättävät kuvaristikot rauhaan ja ne jäävät meidän oikeaoppisten iloksi.
3. Pena14.11.2005 klo 11:22
Voisiko tämän otsikon siirtää hömppäpuolelle?

(Eli tätä mieltä olen sudokuista!!!)

d;-)
4. JTak14.11.2005 klo 11:31
Pulmatehtävien joukosta löytyy paljon kiinnostavampiakin tehtävätyyppejä kuin sudoku.
5. iso S14.11.2005 klo 11:36
Siteeraan toisesta säikeestä Penaa tarkoitushakuisesti rajaten:

...päivittäin kaksi uutta Sudoku-tehtävää, joista kustakin on tarjolla...

Tehtävän arvoa vastaava palkinto!

Penalle: joo, matikkaa ei tarvita, ei tarvitse osata edes ynnälaskua. Jostain syystä on vain valittu numerot. Yhtä hyvin tehtävä voisi olla "sijoita kirjaimet "A-I..." tai "sijoita Teräsmies, Hämähäkkimies, Lepakkomies, Turvamies, Puhemies, Nimismies, Merimies, Rekkamies ja Trukkimies..."
6. tonimikael14.11.2005 klo 12:21
Sudokut on aivan kivoja.
7. marjaana14.11.2005 klo 13:41
Aivotreenilehdessä on aina muutama "logiikkapähkinä" ja ne on tosi mukavia. Tiedättehän ne tehtävät, joissa annetaan muutama lause ja sitten niitten avulla pitää yhdistää neljä asiaa toisiinsa:
"Gabriellin etunimi on parittoman kirjainmäärän verran pitempi kuin Nykynainen-lehden Petrellan sukunimi.... Tatjana ei kirjoita Modaan... "

Niitä voisin pähkäillä lehdellisen kerrallaan.
8. Tuomas L.14.11.2005 klo 13:50
Sudoku on silloin tällöin ihan mukavaa aivovoimistelua, mutta mitään koukuttavaa siinä ei mielestäni ole. Tehtävissähän ei ole mitään yllättävää, vaan idea on aina sama ja lopputuloksena vain lukuja neliössä. Toisessa japanilaisessa tehtävätyypissä eli siluettiristikossahan saa lopuksi palkintona nähdä ruudukkoon tulleen kuvan.
9. Eki14.11.2005 klo 14:00
Kuinka hyvin sudokun ratkoja muistaa, mitä on ratkonut? Voisi kuvitella, että sadan tehtävän jälkeen voi aloittaa kierroksen alusta.

Sudokun luonteen voi kai muuttaa ottamalla yhden numeron pois tai lisäämällä yhden. Siis yhdestä numeropohjasta (tietystä "laatimuksesta") voi saada kymmeniä tehtäviä.

Sudokut jyräävät tällä viikolla Iltiksessä kaksi ristisanaa ja reunan torstaituplan helpommasta. Semmoinen ristikoiden juhlaviikko.
10. Juhani Heino14.11.2005 klo 14:15
On se niin väärin. Ristikot olisivat paremmin sen tilan ansainneet. Pidän kyllä sudokuista(kin) mutta hype niiden ympärillä on ihan liiallista. Toivon vain että niiden kautta heräisi kansan kiinnostus muihinkin pulmatehtäviin.
Ison S:n kommenttia en ihan ymmärtänyt: pitäisi olla mielekäs ongelma joka sitten ratkeaisi sudokun avulla. Minkä ongelman sanaristikot sitten ratkaisevat? ;-)
11. matts14.11.2005 klo 14:38
Jos niitä ei tee päässään (mitä en ainakaan minä pysty) niin se on pelkkää mekaanista numeroiden sijoittelua pieniin ruutuihin ja siitä se sitten ratkeaa. Muutaman tein aluksi mutta kiinnostus lopahti jo!
12. Sanelma14.11.2005 klo 14:40
Sudoku on ihanteellinen ratkottava silloin kun ei minkäänlaisia lähdeteoksia ole saatavilla kehnon yleissivistyksen paikkaamiseen ja ristikko saattaisi siksi jäädä harmittavasti kesken.

Sudoku vaatii vain loogista ajattelukykyä, tosin esim Iltiksessä olleet numero-kirjainyhdistelmät lisäksi hitonmoista tarkkuuttakin, kun vaihtoehtoja on 16. Ainakin näin alkuun, kun eri tekniikat ovat hiukan hakusessa, ovat pahalaiset niin aikaavieviä, että ristikot ovat saaneet jäädä lähes kokonaan rauhaan.

Sudokut ovat vielä siitäkin mukavia, että voin ratkoa vaikkapa ranskankielisen lehden tarjontaa, mikä ei ristikoiden osalta onnistu, kielitaidoton tomppeli kun olen. Upeaa, että sudoku-tarjonta on lisääntynyt, löytyy vakiona jo niin IS:stä, Iltalehdestä kuin Hesaristakin ja ulkomaillakaan ei jää ilman päivittäistä logiikkaharjoitustaan, vaikka ei kotimaisia lehtiä olisikaan tarjolla. Ei tarvitse pakata kapsekkiin ylimääräistä painolastia ajanvietteeksi mukaan, sudokuja löytyy joka puolella.

Toivottavasti Iltikseen Plussaan tulee yhtä hyvä tarjonta kuin Iltalehdessä on viikonloppuisin. Tuleehan?
13. Matti14.11.2005 klo 14:57
Ratkoin kokeeksi kolme sudokua. En jäänyt enkä jää koukkuun. Mikäpä sudokuissa, kuka tykkää mistäkin. Mutta kovin kaavamaiseksi jää siinä tarvittava aivotyö.

Itsekin vertasin mielessäni sudokua silhuettiristikoihin, joiden kohdalla IS:n tiistainumeroiden 15x15 ristikko on itselleni juuri sopiva lääkitys. Nimittäin kovin kaavamaistahan senkin täyttely on. Missä lie se pieni ero?

Voi tietysti murehtia, jos sudokut vievät tilaa ristikoilta, mutta antaa kaikien kukkien kukkia. Ja jos Iisakit ja Pelikaanit on jo ratkottu, niin täällä ristikkoarkistostahan löytyy lisää.
14. Pena14.11.2005 klo 15:08
Seuraava keskustelu on lainaus chatin puolelta tältä päivältä:


- Ootko sä noita judopukuja ratkonu?
- No en, enkä ratko! Perkele vievät tilaa huomisesta liitteestäkin!
- Jaa, mun mielestä ne on sekavia kun ei ne numerot oo järjestyksessä.
- Niinpä.
- puhelimessakin jos olis tolleen sekasin niin varmaan soittais väärään numeroon
- No jos on niin sekaisin, että sudokuja harrastaa, niin sama minne soittaa...
- Nii, soittaa vaikka Jaappaniin asti.
- No joo, jokainen harrastakoon mitä haluaa. Jotkut bongailee rekkareitakin!
- Nehän ne vasta sekasin onkin.
15. iso S14.11.2005 klo 15:26
Juhani Heino, selvennyksenä: minun mielestäni sudokut eivät sellaisenaan ole mielenkiintoisia. Joidenkin muiden mielestä voivat olla. Ne muuttuisivat mielenkiintoisiksi, jos niiden avulla voisi ratkaista jonkin mielenkiintoisen tai hyödyllisen todellisen ongelman, mikä olisi helpoimmin käsiteltävissä siten että se puetaan sudokun valepukuun. En osaa sanoa mikä olisi tuollainen ongelma.

Minun mielestäni kuvaristikot ovat sellaisenaan mielenkiintoisia syistä joita en pysty täysin selittämään. Jos pystyisin niin luultavasti ne eivät enää olisi mielenkiintoisia. Näin ollen en tarvitse kuvaristikkoon tarttuakseni mitään todellista ongelmaa. Jonkun toisen mielestä kuvaristikot eivät ole mielenkiintoisia, jolloin tuo ymmärtämätön ratkokoon sudokuja tai pelihousujaan ja tulkoon siinä askarrellessaan onnelliseksi. Se ei ole minulta pois.

Joku avaramielinen saattaa tykätä molemmista eikä sekään ole minulta pois, paitsi mainituissa odotushuoneissa, missä saatan saada käteeni jo ratkotun ristikon. Tämä teoriassa harmittava takaiskukaan ei saata minua murheelliseksi - kaivan takataskusta keskeneräisen laatimuksen ja alan pähkiä sitä. Härpätihää, olen tavallisen suruton veikko!

Jos nyt keksimällä keksin minkä todellisen ongelman kuvaristikot ratkaisevat tai ainakin ongelmaa pienentävät, niin sanastojen vaatiman hyllytilan ongelman. Peräkkäin kirjoitettuna sanat vaativat X metriä hyllytilaa, mutta ristikoksi kudottuna vain vähän yli X/2 metriä. Jonkin verran pitää varata tilaa piilokirjaimille, joten täyteen 50 prosentin säästöön ei päästä.
16. Hui_hai14.11.2005 klo 17:10
Tunnustaudun toisinajatelijaksi. Sudokut ja siluettiristikot ovat usein minusta perinteisiä ristikoita hauskempia. Tosin vaihtelevuus on vielä tärkeämpää. Ei aina vain sitä yhtä ja samaa. Jos ei uusia tehtävätyyppejä, niin sitten uusia tapoja toteuttaa vanhoja.
17. Eki14.11.2005 klo 17:16
Niin, kummat tässä ovat toisinajattelijoita?
18. tero14.11.2005 klo 17:25
En ole sudokuja ratkonut kovinkaan kauaa, sain sellaisen käteeni pari viikkoa sitten, mutta kyllä niitä useampi on tullut jo ratkottua. Minusta ne ovat erinomaista hermolepoa. Sen sijaan monien sanaristikoiden ratkominen (tai sen yrittäminen) tietää hermojen menoa.
Hassua sinänsä, sillä yleensä en juuri numeroista perusta, vaan sanojen kanssa pelleily on lähempänä sydäntä. Toisaalta eipähän numeroilla olekaan mitään tekemistä niissä tehtävissä.
19. jupejus14.11.2005 klo 17:28
En ole sudokoon syventynyt, muutaman kokeillut ja tuskin kummemmin mukaan meikäläistä ottaa, mutta niin sudokoilla kuin kaikilla muillakin tehtävillä voi olla monivaikutuksellisia, ympäristöön vaikuttavia seikkoja.

Sudoko voi herättää, jossain henkilöissä mielenkiinnon niihin, jopa niin että odottaa lehteä, tai ostaa lehden, jossa niitä on. Onko riippuvuus hyvästä - se toinen juttu, mutta tietyissä tapauksissa voi olla.

Mielikuvituksellisena tapahtumanahan sudokon auttavaisuudesta voisi kuvitella, että jossain voi olla hyvinkin talous siinä kunnossa, että vaimo on mököttänyt kaksi päivää. Lopen tylsistyneenä talon hengetär näkee lehden pöydällä, jossa on sudoko. Näppää se eteensä ja alkaa katsella numeroita. Ei mene aikaakaan kun numerot tempaavat hänet mukaansa. Unohtuu rouvalla kaikki entinen, ei muista mököttäneensäkään kahta päivää - mielen on täyttänyt ilo ja hetken päästä sen huoneen täyttää riemuhuuto siitä, että ratkonut sudokon.

Ihme ja kumma, kuinka onkin taas tuokin talous päässyt ahdingosta ilman terapeutteja. Sudoko on tehnyt tehtävänsä siinä missä muutkin tehtävät - eli niiden tehtävähän on vaihtaa päässä takovia ajatuksia.
20. Matti14.11.2005 klo 17:41
iso S, ristikko vie hyllytilaa vain neliöjuuri X metriä :-)

(OK, jos tarkkoja oltaisiin, yksikköjä pitäisi fiilata.)
21. RA14.11.2005 klo 18:14
jupejus :-)

Minusta hyvin laadittu ristikko ei ainoastaan (ratkontahetkellä) vaihda päässä olevia ajatuksia, vaan myös lisää ja kehittää niitä laajemminkin. Silloin kun ristikon vihjeet perustuvat kielelliseen oivallukseen, niitä ratkoessa oma kielen ymmärrys kasvaa: "Ahaa, noinkin tuon voi ajatella. Kas, tuollainenkin merkitys tai ideaverkko."

Ja koska ajattelemme (pitkälti) juuri kielen / sanojen avulla, kun kielen ymmärrys kasvaa, kehittyy koko ajattelu -> hyviä ristikoita ratkomalla on mahdollista kehittää yleistä älykkyyttään. - Ei siis ainoastaan estää jo olemassaolevan ajatustoimintansa rappeutumasta, kuten joskus ristikoita (meille vanhemmille ihmisille!) mainostetaan. ;-)

Sudokuja olen tehnyt ja jopa tilannut siluetti-lehden. Kyllä niitä tekee, varsinkin siluetteja on ihan mukava väritellä. Mutta ei ne kyllä mielestäni niin "kehittäviä leluja" ole kuin kunnon sanaristikot. Niiden vaihtuvien ratkontaperiaatteiden tai -sääntöjen määrä on varsin äkkiä opittu - toisin kuin noiden "ketkujen" ristikonlaatijoiden alati muuttuvat aivoitukset.
22. tero14.11.2005 klo 20:39
Koska sudokut kuitenkin ovat suosittuja, niistä kannattaisi hiukan analysoida miksi niin on. Kenties sieltä löytyisi jotain ammennettavaa sanaristikoihinkin?
Ensinnäkin ne ovat yksinkertaisia, ja yksinkertainen on kaunista.
Niitä voi ratkoa ilman laajaa tietomäärää.
Ne ovat loogisia ja ennalta arvattavia, se luo turvallisuutta.
Ratkojan ei tarvitse tuntea itseään ulkopuoliseksi kun ei tunne muurahaisen sukua.
Ratkoja ei ole laatijan täydellisen mielivallan armoilla. (Kaikki eivät pidä masokismista.)

Tässä oli vain muutama ensin mieleen tuleva ajatus, ammattilaiset osannevat helposti jatkaa listaa.
23. jupejus14.11.2005 klo 20:56
Olipa hyvä RA, että korostit tuota "mielikuvatapahtumakertomustani" sudokuista sanaristikoiden suuntaan. Uskon myös, että sanaristikoilla, kuin myös muilla älykkyystehtävillä, on varsin parantava vaikutus ihmisen aivotoimintaan.

Se opettaa ihmistä ajatteluun, harkitsevaisuuteen, päättelykykyyn, tavoitteiden saavuttamiseen ja myös astetta korkeampaan sfääriin eli itsensä kehittämiseen.

Aivan oikein RA, sanaristikoillakin on maailmankatsomusta lisäävä vaikutus. Ne tuovat esille uusia ajattelumalleja. Mutta ne myös rauhoittavat ihmistä keskittymään.

Nyky-yhteiskunta (ainakin usein tuntuu siltä) on hyvin rajoitteinen. Luetaan tietylle alalle, paneututaan siihen etsittyyn työhön, edetään sillä valitulla uralla, luodaan karriääriä, suljetaan silmät ja korvat ulkopuolisilta haittaavilta tekijöiltä ja ajatutaan huomaamatta böönauttiin.

Leikkimielisyys on kärsinyt sievoisen inflaation. Ehkä joitain tietokilpailun tapaisia on kehitelty seuraleikeiksi kanssaihmisten kanssa, mutta vastiikeeton tekemisen ilo, pähkäileminen, ajan kuluttaminen omien ajatustensa kanssa on hiipumassa.

Aika on laskettu, ja tarkoin, nykyään. Ajankäyttö sanelee elämäämme sekuntikellon tarkkuudella. Siksi tuon vastapainoksi sopivat kaikki ajattelua ja keskittymistä vaativat tehtävät.

Ottaa hetki aikaa itselleen, niin että unohtaa itsensä, oman tärkeytensä, ajankäytön, ympärillä olevan maailman - ja syventyy vain lepuuttamaan aivojaan aivan muilla asioilla kuin joka päiväisillä arkirutiineilla.

Tuossa osassa sanaristikotkin täyttävät paikkansa. Ne tuovat vaihtelua normaaliajatteluun. Sanojen kautta ajatukset vaihtuvat sfinkseistä igluihin ja kaikkeen siltä väliltä. Yksistään tuo jo kehittää ihmistä, pitää päättelykyvyn virkeänä ja lisäksi mikä tärkeintä - lisää myös piritysruiskeena puhtia siihen jokapäiväiseenkin, "pakolliseenkin", ajattelunkulkuun.
24. Jaska14.11.2005 klo 21:44
Sudoku on siinä mielessä sukua kryptolle,etä kummassakin pitää vähän funtsia alkua, ja loppu onkin siteen vain mekaanista ruudukon täyttämistä. Vielä lähempänä sudokua olisi (vähäruutuinen) sanaristikko, johon käytetään etukäteen ilmoitettu määrä eri kirjaimia. Ruudukkoon on sijoitettu valmiiksi muutama kirjain, ja ratkoja joutuu täyttämään loput. Yhteistä on se, että tehtävä ratkeaa ilman oivalluksiakin kokeilemalla mekaanisesti rajallista määrää vaihtoehtoja. Tämä metodi on tuomittu tavanomaisissa ristikoissa yksittäisiä sanoja lukuunottamatta. Ratkonta perustuu pääosin tietoon ja oivalluksiin, ja siksi onnistuminen tuottaa suuremman tyydytyksen.
25. Maiju14.11.2005 klo 22:03
Minä pidän kaikenlaisista puzzletehtävistä, mutta täytyy myöntää, etteivät sudokut enää niin hirveästi innosta. Pitäkää kuitenkin peukkua minulle torstai-iltana, kun osallistun Hufvudstadsbladetin sudokumestaruuskisan toiselle kierrokselle. Meitä on 300 hullua jatkossa.
26. RA14.11.2005 klo 22:07
V///

Toivottovasti tuo peukku-merkinteko onnistui! Terävänä ja nopeana sitten, Maiju!!
27. Marianna14.11.2005 klo 22:13
Bussissa on paljon helpompi ratkoa sudokua kuin sanaristikkoa - lehdestä leikattuna mahtuu kokonaan käsilaukun päälle.

Ihan kivojahan ne ovat, ratkaisukin seuraavan päivän lehdessä, jos on jäänyt kesken
28. Hui_hai15.11.2005 klo 08:39
Harmi vain, että suomessa ei ole juuri julkaistu kuin noita 9x9 vakio sudokuja. Puzzle mm-kisojen aikaan joku japanilainen löi kouraan sikälaisen ristikko/puzzle lehden ja siinä oli todella mielenkiintoisia sudoku virityksiä. Oli 16x16 kokoa, jossa ne 16 ruudun kokoiset pikkuosat eivät olleet symmetrisiä. Oli myös osittain päällekkäin meneviä 9x9 sudokuja, jossa piti ensin ratkaista yksi osa, jotta pääsi etenemään seuraavaan jne. Tuollaisia kun saisi, niin voisi pistää ristikot narikkaan vaikka pitemmäksikin aikaa. Olivat nimittäin tosi kivoja ja haastavia. Eivät todellakaan mittän:"Alussa hiukan pohtimista ja loppu läpikirjoitusta"-juttuja!
29. Matti15.11.2005 klo 12:56
Maiju, pidän molempia peukkuja, ja yritän osua kuulolle.
30. Timppa15.11.2005 klo 13:13
Menestystä Maiju! Pidähän Sanaseppojen kunniaa (?) yllä!
31. Sanelma15.11.2005 klo 13:14
Olisiko niin, että ristikko on enemmän sellaista humanisti-hömppää ja sudoku teknistä taiteilua?

Sudokussa on se hyvä puoli, että untuvikkokin pystyy ratkomaan niitä vaikeimpiakin, jos looginen ajattelukyky toimii, kun taas ristikoissa on fakkisanoja, jotka eivät alkajalle aukea kuin kokemuksen myötä. Sudokussa ei taida olla apua, vaikka olisit saman laatijan aikaansaannoksia ratkonut aiemminkin, kun taas ristikoissa siitä saa huomattavan etulyöntiaseman vasta-alkajaan nähden.

Kolmen pallon Kovis on lähes varmasti ylivoimainen ratkottava kenelle hyvänsä ensimmäiseksi ristikoksi, mutta ***** sudokun ratkoo, jos logiikka toimii eli vaikeimmatkaan sudokut eivät edellytä pitkäaikaista puurtamista harrastuksen parissa.

Kertaakaan ei sudokujen kanssa ole tullut sitä ikävää tunnetta, joka ristikoissa tulee, kun vastaussana on joku uppo-outo sana, johon ei ikuna päivänä ole törmännyt ja joutuu sanan jo ratkettua etsimään kaikki mahdolliset hakuteokset läpi tarkistaakseen, onko sellaista sanaa edes olemassa.

Lisää sudokuja ja mielellään niitä Hui_hain peräänkuuluttamia erikoisuuksiakin!
32. KP15.11.2005 klo 13:17
Ruutikolmiolta näyttäisi tulevan Sudokulehti
vuodenvaihteessa....
33. iso S15.11.2005 klo 13:34
Laatijoina varmaan Ruutiukot, nuo mainiot ruudinkeksijät :)
34. Marianna15.11.2005 klo 18:16
Shakkia harrastava sanaristikoita kammoksuva lähiomainen jäi hetkessä koukkuun sudokuihin - pitikin mennä vihjaamaan! Onneksi taloon tulee kaksi päivälehteä.
35. RA15.11.2005 klo 21:10
Sanelma & muutkin:

- Huonoissa sanaristikoissa on fakkisanoja. Hyvissä ei.
- Hyvän laatijan ajattelua ei - uskoakseni - opi koskaan niin, että sen myötä tehtävät tulisivat tylsiksi tai liian helpoiksi.
- Käsi ylös, joka on mielestään *ylipäätään* oppinut täysin jonkun toisen ihmisen ajatuskuviot!

Toki vasta-alkaja on vasta-alkaja ja taidot kehittyvät - mutta niin lienee noissa noissa muissakin tehtävissä. Vai eikö todellakaan ole? Jos ei, niin millä perusteella niitä sitten luokitellaan helppo-vaikea-asteikolla? Vaikea = Isompi, enemmän sitkeyttä -> mitä muuta vaatii vaikea sudoku?

[Sudokut, siluetit jne. ovat mukavia tehtäviä - minulla ei ole niitä vastaan mitään. Teenhän niitä itsekin (kuten jo sanoin)! Yritän tässä vain selittää, että tehtävätyyppinä ne ovat mielestäni ihan erilaisia. Ehkä niitä siksi ei kauheasti kannattaisi edes vertailla ja vastakkainasetella. Yhteistä on --oikeastaan- vain ruudukko??]
36. Matti15.11.2005 klo 21:25
Sanelmalla hyvä analyysi. Yritän kommentoida huomenna tarkemmin.
37. Matti16.11.2005 klo 13:38
"Olisiko niin, että ristikko on enemmän sellaista humanisti-hömppää ja sudoku teknistä taiteilua?"

Minun mielestäni on juuri niin. Nimittäin sudokusta puuttuu verbaali ulottuvuus, ja sen mukana paitsi sanoilla, merkityksillä ja rakenteilla leikkiminen myös nimet. Ja nimien myötä aukeaa pelikentäksi kulttuuri, maantiede, historia - koko elämä. Hyvin laaditussa ristikossa nämä maustavat ratkontaa kovasti - esim. historistikot.

Looginen päättely on ihan OK sekin, mutta sudokussa on käytössä vain kourallinen päättelysääntöjä, joita toistaen sovelletaan. Hiekkalaatikko on hyvin ahdas, toisin kuin esim. shakissa (jota en harrasta).

Mutta en mitenkään kritisoi sudokuja, saati niiden ratkojia. Kivoja välipalojahan sudokut ovat, ja silhuettiristikot. Yritän vain luonnehtia tehtävätyyppien eroja.
38. Eki16.11.2005 klo 17:11
Onpa muuten nyt jo tullut monta sudokulehteä ja -kirjaa lehtipisteisiin.
39. tero16.11.2005 klo 17:38
Kuluttajana pidän vain hyvänä asianna että tulee muitakin lehtiä kuin sanaristikoita, niitä kun on aivan liikaa tarjolla.
40. RA16.11.2005 klo 18:13
tero,

"liikaa tarjolla"?? Kuinka niin?
41. Seppo16.11.2005 klo 18:26
Matti puki selkeästi sanoiksi sudokun ja ristikon eron, omasta mielestänikin sudoku on laajennettu ristinolla-
ruudukko. Tarkoitukseni ei ole asetella niitä minkäänlaiseen
kilpailutilanteeseen, kukin tulkoon omalla uskollaan autuaaksi, pitäköön sitten kumpaa tahansa parempana. Itse arvostan ristikoissa mainiosti esiin tulevaa kielemme monimuotoisuutta, mutta myönnän, että joskus sudokun
ratkontakin maistuu mukavalta. Tunnen monia ihmisiä, jotka
ovat ratkoneet ristikoita vuosikymmeniä, mielenkiinnolla odotan, kuinka pitkäikäinen "villitys" sudoku tulee olemaan.
42. tero17.11.2005 klo 14:54
RA: "liikaa tarjolla"?? Kuinka niin?

Otanpa hiukan sanojani takaisin. Liikaahan lehtiä ei voi olla markkinoilla, kysyntä ja tarjonta pysyvät balanssissa markkinataloudessa. Sanoisinko sitten asian niin, että tarjonta on ollut hiukan yksipuolista, ja olen tyytyväinen että uuden tyyppisiäkin lehtiä ilmestyy.
43. Matti17.11.2005 klo 17:25
No nyt on sekin nähty, että sudokut veivät tilaa torstaituplan puolikkaalta. Mutta eivät ristikot ratkoen lopu.

Milloinkahan saa netistä imuroida oman sudokugeneraattorin. Vaikeusaste sisään ja enter - uusi sudoku on siinä. Vai rupeaako joku tekemään bisnestä sudoku-CD:illä. Nyt kaksi miljoonaa sudokua miljoonan hinnalla!
44. Jukkis17.11.2005 klo 17:29
Matti: http://www.websudoku.com/
45. Pena17.11.2005 klo 18:50
Niinpä!

Muutaman kuukauden päästä Ilta-Sanomain sanaristikot lopetetaan, ja tilalle sudokuja!

Sanaristikkolehdet eivät enää kannata, sudokut ovat vallanneet markkinat:


- 90-Sudokua
- 91:an Sudokukavalkad
- Apusudokut
- Aurinkosudokut
- Barnens Egen Sudokutidning
- Bra Sudoku
- ET-Sudokut
- Eurooppa-Sudoku
- Heikin Helpot Sudokut
- Helgsudoku
- Helpot OT-Sudokut
- Helpot Sudokut
- Huippu-Sudokut
- Huippu-Sudokut Albumi
- Hyväntuulen Sudokut
- Hälge Sudokukavalkad
- Iisakin Sudokut ja Sudokut
- Iisakin Sudokut
- Iisakin Seniorisudokut
- Iisakin Siluettisudokut
- Iisakin Talvisudokut
- Jalmarin Sudoku Jätti
- Jalmarin Helpot Plussudokut
- Japanilaiset Sudokut
- Juhlasudokut
- Kahvihetken Sudokut
- Kalle Anka Sudoku
- Kesälomasudokut
- Kirppu Sudoku
- Koko Perheen Sudokut
- Kotisudoku Extra
- Sudoku för alla
- Sudoku Pelikaani
- Kultasudokut extra
- Lasten Kirppu Sudokut
- Liza Krosssudoku, Venäjä
- Lycko Sudoku
- Lätta Sudoku
- Matin Sudokut Extra
- Matin Helpot Sudokut
- Matin Nastasudokut
- Minisudoku
- Mästarsudoku
- Ollin Helpot Sudokut
- Paksu Sudoku albumi
- Pekan Helpot Sudokut
- Pekan Lomasudokut
- Pelikaanisudokut Punainen
- Pelikaanisudokut Musta
- Pop-Sudoku Extra
- Sudoku-Helmi
- Sudoku-Mestari
- Sudoku-Ongelma
- Sudokujoulu
- Sudokukärpänen
- Sudokukärpänen Albumi
- Sudokukärpänen Extra
- Ruustinna Sudoku
- Seura Sudokut
- Sopivan Helpot Sudokut
- Sudoku Ristikkolehti
- Sudoku Ristikot
- Sudoku-lehti
- Sudoku-mestari
- Suomalainen Kuvasudoku
- Ta-vu Sudokut
- Suomi-Sudoku
- Super Sudoku
- Super-Sudoku Special
- Sylvin Sudokut Extra
- Tasku-Matti Sudokut
- Taskusudokut
- Teema-Sudokut
- Tähtisudokut
- Uudet E-Sudokut Extra

Ja niin edelleen...

Tässä vaiheessa (ainakin) meikäläisestä tulee (ainakin) SUnnuntaiDOKU!

d=)
46. Eki17.11.2005 klo 19:26
Sudokut nappasivat 1/3:n myös MM:n ristikkotaiteesta Seiskassa.
47. marjaana17.11.2005 klo 19:33
Omat vanhempani tykkäävät ratkoa ristikoita. Kysäisin, jotta kiinnostaako sudokut heitä. Eivät olleet ikinä kuulleetkaan moisista. Etsin heille yhden sellaisen, mutta ei tuntunut herättävän hirveää mielenkiintoa. Toivo elää.
48. marjaana17.11.2005 klo 19:36
Ja sekunti sitten kysyin mieheltäni, että tietääkö hän, mikä on sudoku. Vastasi että "onko se joku taistelulaji?!"
Mutta hän ei harrastakaan mitään ristikoihin viittaavaakaan ;o)
49. RA17.11.2005 klo 20:03
Pena, taidan liittyä seuraasi. Tehdäänkö SUpra-DOKUmentti?
50. Pena17.11.2005 klo 20:27

d=) < SUperDOKUpentti
51. Maiju17.11.2005 klo 21:27
Kiitos paljon minulle pidetyistä peukuista sudoku-sm:n toisella kierroksella, mutta hukkaan menivät onnentoivotukset. Oli niin vaikeita tehtäviä, että pienen pähkäilyn jälkeen hyppäsin helpomman toivossa seuraavan kimppuun, kuten alkukilpailussakin. Nyt vain kävi niin, että minä ja pari tuttavaani tehtiin sama moka, että ohitettiin kaikki ruudukot ja peli loppui siihen. Se oli kerrottu, että edelliseen ei voi palata, mutta ei sitä, että ruudukoita ei ollut juuri kymmentä enempää. Höh!
52. Jukkis17.11.2005 klo 22:34
Kuulostaa kummalliseslta. Miten tuon kisan säännöt oikein meni?
53. Matti17.11.2005 klo 22:59
Jukkis, siellähän jo se. Sä oot aina hitaampi kuin netti. Tai siis minä.
54. RA17.11.2005 klo 23:03
No voi pahus! Kiitos kuitenkin, Maiju, kun kerroit. Saa taas nuo peukutkin kirjoituskäyttöön :-)
55. Juha-Pekka Kuusela18.11.2005 klo 06:53
Tämä sudoku villitys kuulostaa pahalta ok juttuja muuten mutteivät saisi viedä lehden vakio jutuilta tilaa. Hankkikoot sudokut omat lehtensä luulisi että suomessa on lehtiä jossa tylsiäkin juttuja niin siihenhän mahtuisi helposti 20x20 ruudun sudoku tilalle jos jutun koko aukeama...
PS jostain syystä vaan tuntuu ettei itselleni tule hirveää ratkomis intoa noihin.
56. Pilkunviilaaja18.11.2005 klo 09:23
J-P K, tarkoititko sanoa:

"Tämä sudokuvillitys kuulostaa pahalta. Ok-juttuja muuten, mutteivät saisi viedä lehden vakiojutuilta tilaa. Hankkikoot sudokut omat lehtensä. Luulisi, että Suomessa on lehtiä, joissa on tylsiäkin juttuja, joiden tilalle mahtuisi helposti 20x20 ruudun sudoku, jos jutun koko aukeama... (Siis miten tuon on ajateltu jatkuvan? pilkunviilaajan huom.)
PS. Jostain syystä vain tuntuu, ettei itselleni tule hirveää ratkomisintoa noihin."
57. Juha-Pekka Kuusela18.11.2005 klo 09:41
Pilkunviilaaja: juurikin anteeksi että äidinkieleni on kehno.
Varsinkin välillä. Ja ajateltu jatkuvan niin jos yhdelle sivulle
mahtuu tuommoinen niin millainen sudoku kokoelma mahtuukin jo esim.
5sivun jutun tilalle ?
58. Sanelma18.11.2005 klo 12:07
Hyi, kun olette itsekkäitä. Eikö nyt matemaattisesti lahjakkaille, joille tämä kielellinen taiturointi on liian vaikeaa, saisi olla samaa määrää ratkottavaa kuin teille ristikkoammattilaisille?

Ehkä HYVISSÄ, vaikeissa ristikoissa ei ole (?) fakkisanoja, mutta aika harvassa ovat sellaiset laatimukset, joissa ei olisi jotain nippelitietoa populaarikulttuurin, maantieteen tai joskus jopa antiikin ajoilta ja lääketieteen sanastosta. Ihan kaikille ne eivät aukea ilman tietokirjojen tai Googlen apua. Vaikeimmatkin sudokut taas ratkeavat ihan vaan oman aivotyön avulla!


Olisiko niin, että Iltalehden viikonvaihteen sudokutarjonta sai muitakin kuin minut vaihtamaan IS:n Iltalehteen? Säilyttääkseen "lukijakuntansa" Iltiskin on nyt ottanut huomioon myös meidät sudokufanit. Ihan loogista! ;-)
59. marjaana18.11.2005 klo 12:21
Ei kai sudokuissa tarvita matemaattista lahjakkuutta. Näin olen ymmärtänyt ja kokeilleenakin todennut.
60. Sanelma18.11.2005 klo 12:40
OK, ei matemaattista lahjakkuutta, mutta loogista ajattelukykyä, mikä kyky kylläkin useammin ilmenee juuri matemaattisesti suuntautuneilla.
61. Eki18.11.2005 klo 12:44
Onko tämä tosiaan päämäärä: "...samaa määrää ratkottavaa kuin teille ristikkoammattilaisille?"

Ei täällä minusta juurikaan sudokuja ole pois toivottu, kunhan jutustellaan mieltymyksistä ja kerrotaan kuulumisia.

Tietysti säälittää esim. IS:n ristisanojen lukuisia ystäviä, jotka eivät tänä keskiviikkona ja perjantaina saaneet vakioherkkuaan. Kunnioitan kuitenkin markkinointijohtajan ja päätoimittajan päätöstä, että sudokut ne väliaikaisesti korvasivat.

IS oli muuten ensimmäinen, joka julkaisi Suomessa sudokun. Koko jatkohässäkkä on ollut ennennäkemättömän nopeasti ja laajasti leviävä.
62. Zebraze18.11.2005 klo 13:16
Mulla olis tarjolla erittäin vaikeita sudokuja muutaman
sadan vuoden tarpeisiin. Valmiita "vihjeruutuja" alle 20.
Kiinnostusta?
63. Jukkis18.11.2005 klo 13:26
Eiköhän niitä löydy tuolta aiemminkin mainitusta paikasta
http://www.websudoku.com/
muutaman tuhannenkin vuoden tarpeeseen.
64. Sanelma18.11.2005 klo 13:44
Toki ristikkolehtiä ilmestyy niin paljon kuin kysyntää on, eikö? Ristikkofanithan sen ostamalla määrittävät, kannattaako niitä julkaista.

Samalla määrällä tarkoitin lähinnä näitä iltapäivälehtiä ja Hesaria. Vielä kun saisi Suomen Kuvalehteen ja Pirkkaan sudokun tasavertaiseksi tarjonnaksi ristikkojen, kryptojen ja piilosanojen kanssa, olisi moni sudokuihin höyrähtänyt varmaan tyytyväinen?

Sudokun ratkaisun lähettäminen tekstiviestinä (yhden rivin numerot) on reilumpaakin kuin kuvaristikon muutaman kirjaimen; sudokua lienee vaikeaa täyttää vain vaaditun ratkaisurivin osalta.

Etkö, Eki, sääli sudokun ratkojia, joille ei vielä ole sudokuliitettä Iltiksessä? Voisiko vuorotella ristikkoliitteen kanssa tiistaisin?
65. Eki18.11.2005 klo 13:51
Toki minä säälin sudokun ratkojia, koska heille julkaistaan vain viisi tehtävää IS:n tiistailiitteessä, ristikoita on vähän enemmän.

Veikkaanpa, että SK ja Pirkka tulevat perässä. Pirkan ristikkotarjonnan määrä (vuodessa 5 ristikkoa ja 5 kryptoa) ei kyllä ole kovin suuri.
66. Sanelma18.11.2005 klo 13:54
Jukkis, kyllä niitä sudokuja netistä löytyy monestakin paikasta, mutta niinhän löytyy ristikoitakin. Kaipaan vaan tasavertaisempaa kohtelua tavallisten, ei-ristikkolehtien tarjontaan kuin mitä nyt on, kaikilla kun ei ole nettiä käytössä jatkuvasti.
67. Marianna18.11.2005 klo 14:45
Mutta kuka säälisi sanakennon ystäviä, jotka taas ovat menettäneet sen ainoansa? Pudotuspeli on kehno korvike.
68. H. Lavonius18.11.2005 klo 15:40
Eki: "IS oli muuten ensimmäinen, joka julkaisi Suomessa sudokun"

Olivatkohan myös ensimmäisiä Suomessa eilisessä IS:ssä julkaistut sukodut? :)
69. Eki18.11.2005 klo 15:54
Rakkaalla lapsella on monta nimeä.
70. Jukkis18.11.2005 klo 16:28
Kuvaristikoilla ja sudokuillahan on sellainen aika oleellinen ero, että sudokuja voi laatia tietokoneella kuka vaan vaikka miljoona kappaletta tosta vaan samassa ajassa kun joku muu laatii yhden kuvaristikon. Jos sudokugeneraattoriohjelma on asiallinen, niin jokainen noista miljoonasta sudokusta on yhtä hyvä. Sen sijaan se samassa ajassa laadittu kuvaristikko voi olla huono tai hyvä.

Joten ei mikään ihme, että sudokut valtaa alaa lehdissä kuvaristikoilta, etenkin jos tosiaan on niin, että niille löytyy kiinnostuneita ratkojia. Ilmeisesti löytyy.

Hiukka tosin ihmetyttää se, että esim. Iltalehden sudokuissa lukee että Copyright Bulls. Nekö tosiaan maksaa noista jollekin ylikansalliselle firmalle jotain? Se sijaan että ne generoisi vaikka joku toimittja tai toimittajan 15-vuotias siskonpoika, joka voisi generoida niitä saman tien vaikka tuhanneksi vuodeksi varastoon.
71. tero18.11.2005 klo 16:54
Pitipä kokeilla, millaista on sudokun täyttäminen tietokoneella. Hesarin nettisivulla on sellaisia oikein näppärästi toteutettuna.
http://www2.helsinginsanomat.fi/extrat/sudoku/sudo ku.html
Ei tarvitse siirtää kättä näppäimistölle välillä, voi ratkaista koko jutun pelkällä hiirikädellä.
Kyllähän noihin aika äkkiä tuntuu kyllästyvän, saman jauhamista se on aika pitkälti. Toisaalta se taitaa olla suuri etu myös, nykyisin kun ei kirveenvarsia vuolla iltaisin, niin jotain näperrettävää on hyvä olla kuitenkin, sellaista minkä osaa ja mistä ei tunne itseään tyhmäksi.
72. JUha-Pekka Kuusela18.11.2005 klo 19:04
Eki: pirkka tuskin tulee perässä siihen ei aina mahdu edes tarvitut
jutu. Kirjainlootaa tarjonnut eli minä sain tuollaisen vastauksen.
73. Eki18.11.2005 klo 19:29
Krooninen tilanpuute varmasti Pirkassa, olen kuullut samaa, mutta sudokulle löytyy tilaa, jos on kysyntää ja motivaatiota.
74. Matti18.11.2005 klo 22:40
Krooninen tilanpuute Pirkassa, joo, sata sivua tekstimainontaa.
75. Juha-Pekka Kuusela19.11.2005 klo 12:36
Eki: tuo mainitsemanikin tehtävä laji varmasti mahtuisi voisin tehdä
vaikka 12x12 johon laitetaan arjen ruokatavaroita kuten voi,maito...
esimerkiksi...
Matti: joo sitähän se aika lailla on minua ärsyttää
ruoka ohjeet tyyliin: pirkka sitä sun tätä... myös muutenkin ei näe
ruokalehteä jossa olisi rehellistä perus ruokaa.
PS. parasta pirkassa nykyään on kryptot,ja ristikot ja otetaan selvää
palsta.
76. marjaana19.11.2005 klo 13:12
No täytyy ottaa huomioon, että Pirkka on kauppaketjun ilmaislehti, joten tottakai siellä käytetään ruokaohjeissa Pirkkatuotteita ja mainostetaan lähes joka sivulla omia tuotteita. Yhteishyvä ja Me-lehti tekevät ihan samoin.
77. Eki19.11.2005 klo 13:27
Olen ollut Pirkan kanssa yhteistyössä varmaan yli 20 vuotta. Kolmisen vuotta sitten neuvottelin sinne tietovisapalstan, jolle määriteltiin puoli sivua tilaa. Se oli siitä hyvä, että muotoa saattoi tarvittaessa muuttaa. Kun lehti sitoutuu ottamaan mukaan jonkun vakiopalstan, se samalla sitoo käsiään sisällön suhteen. Helppohan se on osoittaa lehdelle, että tehkää niin ja niin, niin se mahtuu, mutta samanlaisia oman asiansa tarjoajia Pirkassakin varmaan on kymmeniä. Se tietovisa lopetettiin puolentoista vuoden jälkeen, vaikka olikin käsittääkseni suht suosittu. Jos Pirkka haluaisi jotain muuta tehtävämateriaalia, he todennäköisesti ottaisivat minuun yhteyttä, koska tietävät asiantuntemusta olevan takana. Suomen suurin lehti ei voi ottaa isoja riskejä ja julkaista materiaalia, josta eivät ole varmoja. Vaan eikös Aku Ankkakin julkaissut siluettiristikon, joka ei ollut lainkaan sääntöjen mukainen. Aivan, niin voi käydä, jos eivät taustat ole selvillä.

On hienoa, jos maahan saadaan paljon uusia tehtävien rustaajia. Sanalaatikon teko on kyllä aivan helpoimmasta päästä eli sellaisen voi lähes kuka tahansa tehdä.

Otsikkoon mennäkseni. Suomi24-sivustolla otsikon SANAristikot alla on sudoku-aihe saanut selkeästi suurimman suosion. Muutenhan juttu kulkeekin yleensä niin, että joku kysyy ristikossa olevaa pulmaa ja toinen vastaa.

Sudoku-keskustelu pyörii tuttuun malliin välillä "ihana tehtävä" ja "en ymmärrä niiden viehätysvoimaa".

Kun tämän sanaristikot.netin keskustelupalstaa suunniteltiin, ei haluttu tätä Suomi24:n ja monen muun käyttämää tapaa, jossa jokainen viesti pitää avata erikseen. Minä ainakaan en jaksa kahlata jokaista, varsinkin kun niiden avautuminen on jostain syystä viime aikoina hankaloitunut. Mehän paransimme aloituksen jälkeen tätä systeemiä niin, että kirjoittaessaan näkee kaikki säikeen tekstit, aluksi ei nähnyt. Ehkä tähän otettiin runkoa jostain valmiista ohjelmasta, mutta loppuvirittely lähti ihan käyttäjäystävällisyyden pohjalta.

Jos Suomi24 ei ole tuttu mutta kiinnostaa, tuosta sinne pääsee.

http://keskustelu.suomi24.fi/show.fcgi?category=98 &conference=4500000000000497
78. marjaana19.11.2005 klo 15:05
Siinäpä tämän sivuston hienous onkin; tekstiä ei tule niin paljoa, että ne voi tosiaan olla auki kaikki. Noissa "yleisissä" keskustelupalstoissa on se ongelma, että kävijöitä on niin paljon jotta jokaista aihetta raapaistaan ainoastaan pintapuolisesti ja sitten on jo kiire pohtia seuraavaa aihetta.
Eikä täällä tarvitse kärsiä idioottikirjoittajien teksteistä... Eihän ;o)
79. Juhani Heino19.11.2005 klo 16:59
Tämä systeemi onkin näppärä. Usein joutuu kopsaamaan kirjoitetuista teksteistä jotain. Olisi hankalampaa jos niitä varten täytyisi pitää auki eri ikkunaa.
80. JPQ19.11.2005 klo 18:27
Eki: sanalaatikon teossa onkin vaikeinta mitat ja kerätä tarpeeksi
saman aihepiirin sanoja.
PS. ristikonkin voi tehdä kuka tahansa joka osaa.:) Vähättelemättä
mutta en pitäisi sanalaatikkoa ihan läpihuutona minusta taas se
ristikko malli johon tulee pystyyn vaakasanoista yksi sana on taas
helppo. jos vihjeet pistää kuvina sitten tuokin menee vaikeammaksi kun
tehdään se vaikkapa teemasta euroopan maat ja vastaukseksi vähintään 7
kirjaiminen muun maan osan maa.... tai sinnepäin.
81. Juha-Pekka Kuusela19.11.2005 klo 18:27
Tarkennus siis suhteessa vaikeaksi.
82. Juhani Heino19.11.2005 klo 18:33
JPQ, tuo ei olekaan ristikko, jossa pystyyn tulee vain yksi sana - se on sanakko.
Ja väittäisin että sanalaatikon (termistössä on nimellä hakusana) teko on läpihuutojuttu. Jokin aika sitten tein niitä, en mainosta mihin. Sopivasti vain yhdistetään tietokonevoimaa ja käsityötä.
83. JPQ19.11.2005 klo 19:03
marjaana: tietenkin otetaan huomioon mutta kun pirkat osin heikompia
kuin rainbow tuotteet näin muistelen.
84. marjaana19.11.2005 klo 22:03
Ehkäpä Rainbown pitäisi perustaa oma lehti... ;o)
85. Juha-Pekka Kuusela19.11.2005 klo 23:26
marjaana: niinpä.:)
86. Matti20.11.2005 klo 12:34
Siis nyt kyllä älähdän. Olen yrittänyt olla suvaitsevainen ja todeta, että eivät ristikot ratkomalla lopu. Mutta nyt huomasin, että viikonvaihteen IS:ssä tavuristikon paikalla oli kaksi kapista sudokua. AAAARRRGGGGHH!

Jos sudokut vielä syrjäyttävät piilosanankin, teen jotakin harkitsematonta.

Sanaristikot sentään pitä laatia. Sudoku tulee nappia painamalla. Eikä maksa paljoa. Siinäkö syy toimittajien sudokuinnostukselle?
87. Eki20.11.2005 klo 12:39
Ei innostuksen syy ole raha vaan se hype, joka sudokulla tällä hetkellä on.

Matti, muista, että tämä tapahtui vain "ristikoiden juhlaviikolla".
88. marjaana20.11.2005 klo 13:14
Minä en usko, että "hype" kestää kovin kauaa. Ihmiset kyllästyvät pian mokomiin...
89. Eki20.11.2005 klo 13:33
Ei pidä ottaa noin negatiivista kantaa uuteen monia innostavaan tehtävätyyppiin.
90. marjaana20.11.2005 klo 13:51
No eipä tietenkään, mutta minusta sudoku vaikuttaa sellaiselta, johon kyllästyy äkkiä.
91. Eki20.11.2005 klo 14:54
Niin sanottiin rockista tai rock'n'rollistakin 50-luvun lopussa.
92. Ritva20.11.2005 klo 17:18
Olen useamman vuoden ajan jo ratkonut sudokuja eikä kyllästymisen merkkejä näy. Maiju on tainnut myös ratkoa niitä jo vuosia ja silti jaksaa vielä innostua jopa kilpailemaan?

Tosi mukavaa, kun tarjontaa on jo Iltiksessäkin, aiemmin olin lähes kokonaan nettitarjonnan varassa. En ole yhtään pahoillani, jos lehdestä muutama ristikko jää pois, jos tilalla on erilaisia sudokuja. Ratkon kyllä edelleenkin myös ristikkoja, mutta yleensä vasta sudokujen jälkeen. Muitakin puzzle-tehtäviä voisi välipalaksi olla, ihan hyvää dementian ehkäisyä niidenkin ratkonta.

Matti, eikö se ollut niin, että annetaan kaikkien kukkien kukkia?
93. iso S20.11.2005 klo 17:36
Juu, mutta ei toisen kukkamaalla, vai kuinka, Matti ? :-)
94. Jukkis20.11.2005 klo 17:51
"...aiemmin olin lähes kokonaan nettitarjonnan varassa" sanoi Ritva.

Nettitarjonta käsittää ihan sananmukaisesti miljoonia (ellei miljardeja) erilaisia sudokuja. Aikamoinen on into, jos se ei riitä.
95. Ritva20.11.2005 klo 18:03
Voivathan ristikoiden ratkojat vaihteeksi printata ratkottavansa netistä ja sudokun ratkojat saavat koko Iltiksen, Iltalehden ja Hesarin ristikkotilat sudokuille. Upeeta! Jos tehtäisiin niin kokeeksi seuraavat pari vuotta? Olisi se mukavaa, kun voisi bussissakin ratkoa sudokua, vaikka ei olisi muistanutkaan itselleen printata "matkaevästä", kiskalta vain ostaisi Iltiksen. Eläköön tasapuolisuus!
96. Utami Tatami20.11.2005 klo 21:11
Sudokut eivät ainakaan lopu kesken. Mahdollisia variaatioita on ziljoonittain

http://prizesudoku.com/newsletter/2005-10/
97. Matti20.11.2005 klo 23:21
Ritva, joo, oli se niin, että antaa kaikkien kukkien kukkia. Pidetään taas mielessä.

iso S, "mutta ei minun kukkamaallani". No, Iltis on aika monen sudokufaninkin kukkamaa. Mutta hyvä heitto, kolme pistettä.

:-)
98. iso S21.11.2005 klo 13:49
Maiju: konsa kourin koitteleepi kova onni kilpailussa, niin lähetän täältä ex-vieruskilpailijan ominaisuudessa sääliä ja sympatiaa. Rohkenen tällä surun hetkelläkin kysyä: minkä verran aikaa kuluu kilpailevalta sudokuttaajalta suurinpiirtein keskimäärin aikaa yhden kolmitähtisen (Hesarin asteikolla) ratkaisemiseen? Minulta meni eiliseen enemmän kuin liikaa ja kolmesti piti pyyhkiäkin.

Vaimo hoitaa meillä numeropuolen ristikot ja on käynyt uuden alan lehden kimppuun. Siinäkin on 5-portainen asteikko, tosin pallosilla eikä tähtösillä. Tein piruuttani Excel-makron mikä selvitti pistokokeiden perusteella sudokut nelipalloisiin asti, mutta vitonen oli liikaa. Pienen lisävirittelyn jälkeen koekappaleena ollut vitosluokan sudoku ratkesi myös. Napinpainalluksen jälkeen tulos oli valmis alta sekunnin.

Päivän Hesarissa oli viisitähtinen. Se oli viritetyllekin makrolle liikaa. Pienellä manuaaliavustuksella löytyi kaksikin ratkaisua, mikä selittää miksi ohjelmalta meni sormi suuhun. Se oli samaa mieltä kuin minä: tämäntyyppisessä tehtävässä pitäisi ratkaisuun päästä päättelemällä eikä arvailemalla ja ratkaisun pitäisi olla yksikäsitteinen.

Keskimmäinen 9 ruudun alue oli lähtötilanteessa tyhjä. Jos koodaan sen ruudut
ABC
DEF
GHI
ja valitsen lähtökohdaksi löytämistäni ratkaisuista sen missä A-ruudussa on pienempi numero, niin toiseen ratkaisuun päästään kun ruudut siirretään järjestykseen
GBI
DEF
AHC
Huom: muilla alueilla vastaavat numerot tai ruudut eivät vaella saman kaavan mukaan. Tämä vain vinkiksi kilpailevan ratkaisun etsimiselle, jos on yksi ratkaisu löytynyt.
99. ++juh21.11.2005 klo 15:43
iso S, kyllä tuo Hesarin nettisudoku - joka on ilmeisesti huomisessa paperi-Hesarissa - ratkeaa ihan päättelemällä, ja ratkaisu on yksikäsitteinen.
100. iso S21.11.2005 klo 19:33
Myönnän kaiken, niin kirvelevältä kuin se tuntuukin. Lähtötilanteen kopioinnissa oli virhe. Toisella rivillä oleva kuutonen oli lipsahtanut pykälän verran vasemmalle.

Korjatullakaan lähtötilanteella ohjelma ei löytänyt ratkaisua ilman apua, joten ilman viilaamista se ei tunne eteenpäin pääsemiseen tarvittavaa päättelysääntöä. Ratkaisu löytyi kun tarjosin yhteen ruutuun ensimmäistä kahdesta vaihtoehdosta. Toisen tarjoaminen johti ristiriitaan eli nyt ei löytynyt kahta sääntöjen mukaista ratkaisua.

Menee harkintaan viitsinkö pähkiä millaisen päättelysäännön lisäämällä tästä selvittäisiin.
101. tjn21.11.2005 klo 20:25
Voisiko joku 'sudokuaddikti' kommentoida linkin tehtäviä?

http://www.bumblebeagle.org/dusumoh/9x9/index.html
102. Hui_hai21.11.2005 klo 22:07
Muuten ihan tavallisia sudokuja, mutta pikkuruudukko ei ole säännöllinen 3x3 vaan mielivaltaisen muotoinen 9 ruudun kokoinen alue. Myös jokaisessa 9 ruudun kokoisessa alueessa on jokainen kirjain vain yhden kerran. Jos kirjaimet hämäävät, niin korvaa A->1,B->2,C->3,jne ja saat numerosudokun. Tällaiset tehtävät ovat sudokuja parhemmasta päästä:=)
103. RA21.11.2005 klo 22:13
Kuinka kirjaimet voivat hämätä??? Ihan pihalla :-)
104. iso S22.11.2005 klo 16:10
Päivän HS-nettisudokusta ohjelmani selvisi ilman virityksiä ja käsipelitukea. Ratkaisua tarkistaessani päädyin mielenkiintoiseen (?) havaintoon: yhdessä kohdassa oli "eri puolilla aitaa" kaksi numeroa peilikuvana, siis tyyliin
12
21

Tuossa tilanteessa nuo kahden numeron ryhmät voisivat vaihtaa keskenään paikkaa ja ratkaisu olisi edelleen sääntöjen mukainen. Molemmilla riveillä, sarakkeilla ja alueilla olisi edelleen ykkönen ja kakkonen kerran ja vain kerran.

Ratkaisu on kuitenkin yksikäsitteinen, koska ainakin yksi (en kerro tarkemmin etten paljasta enempää kuin on pakko) noista neljästä on valmiiksi annettu. Mielenkiintoiseksi tämän tekee se että voitaisiin antaa KAIKKI muut numerot eikä vieläkään pystyisi päättelemään tuota neljän koplaa.

Vai olenko taas hakoteillä?
105. H. Lavonius22.11.2005 klo 18:26
"Ratkaisu on kuitenkin yksikäsitteinen, koska ainakin yksi noista neljästä on valmiiksi annettu." - Siinäpä se.

"... voitaisiin antaa KAIKKI muut numerot eikä vieläkään pystyisi päättelemään tuota neljän koplaa" - Olisi tuolloin kai virheellisesti laadittu tehtävä
106. Pappa23.11.2005 klo 10:51
Sudokut sopisivat mielestäni viihteeksi nuorisolle ja tientenkin meille vanhemmillekin. Tarkoitan vain sitä, että sudokut voisivat auttaa nykyajan nuorisoa kehittämään keskittymiskykyä, kun se tuntuu joskus olevan niin heikoissa kantimissa. Toisaalta sudokut auttaa myös ylläpitämään muistia. Itse olen ratkonut sudokuita jo muutaman vuoden vastapainoksi ristikoille. Ompa ristikot jo jääneet vähemmällä.
Mitä mieltä olette hyvän sudokun laadinnasta. Itse olen muutaman väsännyt, mutta ihan käsin ilman koneiden apua. On siinä miettiminen..
107. tero23.11.2005 klo 11:12
Sudokussa on hyvää sen ennustettavuus. Kun otan tehtävän eteeni, tiedän savani sen ratkaistua noin puolessa tunnissa, ja niin että koko ajan saan miettiä tosissani.
Sen sijaan jos otan sanaristikon, niin tuossa ajassa en saa vaikeimmista kuin muutaman sanan, ja tuntuu tyhmältä jättää kesken. Ratkaisu olisi tietenkin helpompi ristiko. Vaan siinäkin on oma ongelmansa... jos ristikko on vähänkin liian helppo, se on pelkkää kirjoittamista.
108. Zett20.12.2005 klo 06:21
judopukuja :D

Onko Sudoku muuten hyväksyttävä sana ristikoissa?

Pari vuotta sitten ei olis ainakaan ollu.
109. Juha-Pekka Kuusela20.12.2005 klo 06:29
Zett: olisi tosiaan kiva tietää? entäs krypto? eli kelpaako sana
krypto kryptoon/ristikkoon.
110. Teppo20.12.2005 klo 09:55
Kp voisi vastata.
111. kp20.12.2005 klo 10:04
Onko Sudoku muuten hyväksyttävä sana ristikoissa?

Ilman muuta. (Jos on taitoa, kun tuo dee tuossa kummittelee).
112. Sakke20.12.2005 klo 10:22
Laittaisitko, kp, vihjeeksi sudokulle "ei koskaan yksiselitteinen"?
113. Juha-Pekka Kuusela20.12.2005 klo 10:47
Sakke: hehe.:) eikun tehtävätyyppi jolle ei ole luontevaa käännöstä. Toinenhan on krypto sitäkään ei ole minusta luontevasti yhden sanan
varaan käännetty vai onko ? (yhdyssanakin on vain yksisana tietenkin...)
Siis tyyliin: Crossword->Ristisana->Sanaristikko.
114. ++juh20.12.2005 klo 11:05
krypto, koodiristikko
sudoku, numeropalapeli
115. Matti20.12.2005 klo 18:46
Minun mielestäni kryptoa ja sudokua ei ole mitään tarvetta suomentaa. Iskeviä, hyviä ja yksiselitteisiä lainasanoja. Jos rupeaa rakentamaan suomennoksia, niistä tulee harmaita ja kohteitaan huonosti kuvailevia. Sudoku ei suomalaiselle tietysti kuvaile ollenkaan, mutta eipä tarvitsekaan, kaikki tietävät muutenkin. Kryptinen on useille tuttu sana.

Pitäisikö karaoke (tyhjä orkesteri) suomentaa?
116. SU-DOKU18.1.2006 klo 00:45
Hei
Kertoisitteko hyvät kanssapelajat, ratkaisetteko vain 5 tähden sudokuja ja kuinka vaivattomasti ja halveksitteko te meitä 1 ja 3 tähden tasolla olevia? Minulle onnistui I kerran vasta äskettäin ja sitkeän urakoinnin jälkeen vaikeimman tasoisen selvittäminen.
Kehittääkö tai vahvistaako tällainen peli mielestänne jotain numeerista kykyä, suuntautuneisuutta tai mieltymystä vai onko se vain harmiton ja hauska ajanviete?
117. Juha-Pekka Kuusela18.1.2006 klo 01:22
SU-DOKU: kyllähän tietyillä ihmisen taidoille varmasti hyvää tekee
tosin hieman eri taidoille kun ristikot. En halveksi ketään vaikka
ratkoisit lasten ristikoita niin se minusta ok. Jokainen valitkoon
tehtävät joiden vaikeus sopii itselle.
Matti: jos tuo suomeksi noin se pitää kääntää.
118. Juhani Heino18.1.2006 klo 03:18
Ainakaan mä en halveksi - jos aikaa on ja sudoku saatavilla, ratkon sen vaikeusasteesta riippumatta.
En usko että se kehittää mitään numeerista kykyä (yhtä hyvinhän siinä voi olla kirjaimia) - sen sijaan siitä voi oppia kärsivällisyyttä, järjestelmällisyyttä ja loogista ajattelua, varmaan jotain muutakin joka ei nyt tullut mieleen.
119. Matti18.1.2006 klo 12:14
Hesarissa oli eilen kiva juttu sudokuista (s. D2). Kerrottiin mm. että 9x9-sudokuja on 6671 triljoonaa erilaista.

"Evoluutiopsykologi sanoisi, että ristikko tarjoaa hyvää treeniä avaruudellisten tilojen hahmotukseen."

En tajua. Avaruudellisten? Vai onko minulta jäänyt huomaamatta jotakin aivan oleellista? Otetaanko ratkonnassa vauhtia jotenkin kolmannesta ulottuvuudesta?
120. kp18.1.2006 klo 13:15
Uusi Hyvätuulen sudoku numero on tulossa...
121. Eki18.1.2006 klo 13:24
Viimeksi se oli vielä Hyväntuulen sudokut ja mainosten perusteella kahden viikon päästä.
122. kp18.1.2006 klo 13:36
-Kyllä se on vieläkin... Sorry naputtelu virhe...
- Niin se ilmestyy joka toinen kuukausi, kun ensimmäinen
ilmestyi joulukuussa niin....
123. ö18.1.2006 klo 13:40
Enpä minäkään huomaa sudokuissa mitään avaruudellista. Jopa minä osaan niitä ratkoa, vaikka olen täysin tumpelo kolmiulotteisissa tehtävissä. Esim. Rubikin kuutio oli minulle aikoinaan ratkaisematon ongelma, vaikka jotkut tuttavani osasivat sen helposti koota.
124. Eki18.1.2006 klo 13:40
Onko se edelleen salaisuus, sisältääkö uusi lehti kp:n sudokuja. Onko myös salaisuus, miten niitä laaditaan?
125. Teppo18.1.2006 klo 13:43
Olipa se hyvätuulen tai hyväntuulen ja olipa naputtelu virhe naputteluvirhe tai ei, naputan siitä, että hyvätuuli ei liene kielitoimiston hyväksymä yhdyssana.
126. kp18.1.2006 klo 14:05
Mielenkiintoista...
Hyvä(n)tuuli(nen) (suus) on Nykäsessä...
-Ja kun se on lehden nimi, niin sehän voi olla vaikka XXXX...
127. Teppo18.1.2006 klo 14:15
Jos se on Nykäsessä, pyydän nöyrimmästi anteeksi.
128. Eki18.1.2006 klo 14:28
Jäävätkö minun kysymykseni vaille vastakaikua?
129. kp18.1.2006 klo 14:47
Eki On.
-Yllätystä kannattaa vähän odottaa...
130. Eki18.1.2006 klo 14:49
Toivottavasti yllätys on positiivinen.
131. JTak18.1.2006 klo 19:38
Tänään 45 minuuttia ohjelmassa sudokuista. Lähetys alkaa klo 20.00 ja kanavana mtv3.
132. Eki18.1.2006 klo 19:45
Tänään Keskisuomalaisen toimittaja kyseli sudokuista ja ristikoista. Halusi löytää Jyväskylän tienoilta innokkaan ratkojan. Kyseli minultakin tehtävätyyppien suhteista.

Minä tietysti vastailin ihan mitä huvitti.
133. ö18.1.2006 klo 19:51
Eki selvästikin epäilee kp:n kykyä laatia sudokun. Minä taas en epäile yhtään. Siitä tulee varmasti yllätys yhdelle jos toisellekin.
134. kp18.1.2006 klo 19:57
ö
Sinulla taitaa olla ennustajan lahjoja, vai miten voit olla
asiasta niin varma?
135. Eki18.1.2006 klo 20:08
Eihän siinä muuta, mutta kun lehti julkaisee sudokuja, jotka eivät noudata niitä sääntöjä, jotka se julkaisee, niin kai se jotain seuraavaan numeroon mennessä tekee.

joko

a) muuttaa sudokun sääntöjä (ainakin omiin teksteihinsä, sudokujen yleisiä sääntöjä lienee vaikea muuttaa)

tai

b) julkaisee vain niitä noudattavia sudokuja.
136. V-R18.1.2006 klo 20:13
Oletko Eki itse ratkonut kp:n sudokut, vai onko kyseessä toisen käden tieto?
137. Eki18.1.2006 klo 20:15
Ostin kyllä lehden ja ratkoin niitä. Siellähän oli mm. kohta, jossa yhdeksän ruudun neliöstä kahdeksassa oli jo numero. Aika varma aloituskohta.

Viimeksi asiasta puhuttaessa kp ei lopulta enää vastannut vaan visusti vaikeni.
138. V-R18.1.2006 klo 20:21
Näitä sudokun luonti- ja ratkontaohjelmia on netti täynnä.
Itse käytän täältä löydettyä SudokuSolver ohjelmaa.
Laatimaan kun en ryhdy.
Luultavasti kp:in on rekisteröitynyt näitä tuottaville sivustoille. Ihmisen pitää yrittää, ettei joudu yhteiskunnan elätiksi. Kaikki menettelyttavat laillisen leivän hankintaan ovat mielestäni hyväksyttäviä.
139. Eki18.1.2006 klo 20:29
Kyllä ne taitavat olla kp:n ihan itse laatimia, ei niitä mikään kone tekisi.
140. Taata18.1.2006 klo 21:10
Saapa nähdä miten KP on edistynyt sudokujen teoriassa?
Täytyy katsoa markettireissulla. Viimeksi ... no jaa viime-
kertaisesta jäi astianmakua kaiken porun jälkeen, kun laati-
ja paljasti ennakkoon, että ei tiedä edes sudokujen sääntö-
ja ja kohta oli jo lehteä myynnissä... Tätä nykymenoa ei
toi Taata kuin ihmetellä. Miten tämä on mahdollista?
141. V-R18.1.2006 klo 21:12
Taas jatkuisi keskustelu vaikka maailmanloppuun.
Tänään oli sitten sellainen Ekin keittopäivä. Ylipalanutta maitoa jne.
Huomenna ristikot ovat jo parempia.
142. JPQ18.1.2006 klo 21:29
Näin kirjakaupassa tänään kirjan sudokua lapsille ? en tiedä onko
oppikirja jos niin taivutus lienee oikein mutta jos se sudoku tehtäviä
lapsille olisiko oikea muoto silloin jonkin muu kuten minusta
luontevin sudokuja?
143. kp18.1.2006 klo 22:02
Minäkin katselin sitä... Ei ole oppikirja, vaan sudokuja ovat.
-Tosin melkein kaikki ruudut täynnä numeroita....siis melkein
tehtyjä.
144. Rutakainen18.1.2006 klo 22:03
Katselit kenties kp siis tekijänkappaletta?
145. kp18.1.2006 klo 22:11
hahhaa...
146. kp18.1.2006 klo 22:14
JPQ Otan sen verran takaisin, että tämä jota katselin ei ollut
kirjakaupassa, vaan lehtipisteessä... Voi siis olla eri julkaisu...
147. JPQ19.1.2006 klo 00:17
kp: ei tarvitse ottaa takaisin tämän tekijä oli minusta WSOY ja
tärkeintä on nyt sanan taivutus ei se onko vaikka valmiiksi
ratkottu.:) Kokoa noin 10cm x 15cm ehkä ja paksuus noin 12mm.
148. Hui_hai19.1.2006 klo 06:44
Olisiko ehken tämä?

----

Sudokua lapsille

Tekijät
VORDERMAN, CAROL (Kirjailija)
Hyrkkö, Sakari (Kääntäjä)

Kustantaja ja painovuosi
WSOY 2005

Tuotteen tiedot
Nidottu, 192 s.
nidottu, pehmeäkantinen

Kieli
suomi

ISBN
9510317055

Kirjastoluokka
L79841

Hinta
15,00
149. JPQ19.1.2006 klo 21:31
En todellakaan voi sanoa enkä mene tarkistamaan mutta nyt on tärkeää
vain se onko sudoku sanan taivutus oikein ?
150. KP19.1.2006 klo 21:56
Enpä tiedä mitä taivutusta tarkoitat, mutta voi sanoa
kirjan kannessa: sisältää 100 sudokua, tai sisältää lapsille
sudokuja.
151. Jaska19.1.2006 klo 22:57
Mistä on kysymys? Veikkaan, että JPQ:lta on jäänyt kirjan kannen hahmottaminen vajavaiseksi. Jos opuksen nimi on 100 sudokua lapsille, siinä ei ole mitään taivutus- eikä muutakaan vikaa.
152. Hessu19.1.2006 klo 23:23
Sudokua lapsille:
http://www.bookplus.fi/product.php?isbn=9510317055

Tekijä on brittiläinen TV-julkimo:
http://www.wheelspinwilly.com/carolvordermana.htm
153. Jaska19.1.2006 klo 23:39
Jaaha, ei ollutkaan muuta kuin SUDOKUA LAPSILLE. JPQ:lle lopultakin tiedoksi, että se on kieliopillisesti oikein, jos sudokun mielletään tarkoittavan oppia tai oppiainetta, harrastusta, aivovoimistelua tai peräti maailmankatsomusta. Näin oletan opuksen kastajan aatelleen. Ainakin minä miellän kuitenkin sudokun yksittäiseksi pulmatehtäväksi, ja siten minusta SUDOKUA LAPSILLE kuulostaa yhtä hölmöltä kuin esim. RISTIKKOA LAPSILLE.
154. JPQ20.1.2006 klo 02:54
Jaska: niin minäkin mielellän ja minusta SUDOKUJA olisi oikein kuten
myös Ristikkoja lapsille. Tosin en ole kielinero.
155. Juhani Heino1.2.2006 klo 20:50
Sain uusimman Hyväntuulen sudokut -lehden ja huomasin että KP on oppinut laatimaan sudokuja (kenties netistä etsimällä, ei sillä väliä).
156. Taata1.2.2006 klo 22:07
Juhani Heino!

Ihmeitten aika ei taidakaan olla ohi? Miten tuo on mahdol-
lista? Netistä saa tulostettua sudokuja niin paljon kuin
haluaa. Minä ainakaan en osta yhtään lehteä. Olivat sitten
kenen tahansa laatimia tai tulostamia. Täällä ei haluttu pa-
neutua sudoku-asiaan perusteellisesti ja minäkään en viitsi
huudella koko ajan kuuroille korville ja henkilöille, jotka
eivät viitsi edes paneutua asiaan. Ajan haaskausta. Olisin
odottanut rakentavampaa keskustelua. Kalevassa on tästä
päivästä alkaen kolme sudokua: helppo, keskivaikea ja
vaikea. Sinä taidat olla niitä harvoja, joita asia edes kiinnos-
taa ja suhtautuminen on sen mukaisesti asiallista. Ehkä
palaan kuitenkin vielä jonkin toisen aiheen merkeissä. Nytkin tässä olisi yksi levällään edessäni, mutta olen pettynyt
näihin loputtomiin jaarituksiin kuten aikoinaan radiossa.
157. kp2.2.2006 klo 09:12
Juhani Heino
Vanha koira näköjään oppii uusia temppuja,
kun pikkuisen patistaa....
158. Teppo2.2.2006 klo 12:51
"Temppuja" on monenlaisia.
159. Eki2.2.2006 klo 20:18
Pakkohan se oli ostaa taas hyväätuulta tuomaan. Ovatpa nuo kp:n sudokut peräti symmetrisiä!
160. Taata4.2.2006 klo 01:33
Hyvin pikaisesti silmäilin marketissa lehden, mutta en pan-
nut edes silmälaseja päähän. Näytti olevan useamman teki-
jän "sudokuja". Misu naureskeli vieressä, että onpa siinä
taas tempaistu "sudokuja". Numeroita on kuin vilikkilässä
kissoja, että varmasti on lukossa ja tukossa. Tarjontaa
näyttää olevan muiltakin kuin hyviltä tuulilta.
161. kp4.2.2006 klo 09:20
Oletteko huomanneet sanomalehdissä, että Bullsin pyörittämissä sudokuissa niitä numeroita onkin, eikä ole symmetrisiä...
162. Eki4.2.2006 klo 11:28
Onko tuo, kp, kenties vihjaus siihen, että Bullsin sudokut eivät olisi laadukkaita ja sääntöjen mukaisia? Tarkoitan tuota numeroiden määräasiaa, en symmetriaa, joka kuitenkin on ratkojalle toisarvoinen asia sudokuissa(kin), eikö vain?

Numeroiden määrähän ei vaikuta siihen, kuinka helppo tai vaikea sudoku on, vaan se, mitä numeroita on annettu. Usein helpossa tehtävässä on suht vähän ja vaikeassa aika paljon.
163. kp4.2.2006 klo 11:41
Kirjoitelmani oli taatan kommenttiin...
Jos ajetaan sellaista, että on vain yksi ratkaisu, niin on oltava
numeroita...
-Jos hyväksytään, että ratkaisuja on monta, niin yksi lukittu
numero per pieni laatikko riittää...

Tai kuka ensimmäisenä tekee sellaisen sudokun missä on
yksi numero lukittu... Ratkojalle hyvinkin mielenkiintoinen?
164. Eki4.2.2006 klo 11:46
Mikä on, kp, kantasi nykyisin: saisiko mielestäsi sudokussa ratkaisuja olla useitakin?
165. kp4.2.2006 klo 12:03
Mikä ettei...

Mutta nyt ajatellaan, että on vain yksi.
-Sitä tehdään...
166. Taata4.2.2006 klo 12:25
Ympäri käydään ja yhtehen tullaan! Halleluja!

On tämä sitten veikeää ja hyväntuulista täällä "sudoku- landiassa", vaikka välillä luuvartin puolella ollaankin.
167. Taata4.2.2006 klo 13:16
Mistä KP tunnistat, että kyseessä on oikea sudoku eikä aivan
jotain muuta? Pitäisikö antaa esimerkkitapauksia?

Mistä tiedät lopettaa numerojen lätkimisen ruudukkoon sum-
mamutikassa, ettei mene niin tukkoon, että ratkaisua ei enää ole olemassakaan?

Montako sudokua pystyt generoimaan annettuun numero-
pohjaan (siis sellaiseen, että ratkaisu on olemassa ja yksi-
käsitteinen, kun tästä halutaan pitää kiinni), no vaikka puo-lessa tunnissa?


Nimimerkki
Sudokutestaajaksi Japaniin
168. kp4.2.2006 klo 17:44
Taata
-Sudokujen laatiminen on ihan arpapeliä.... Joskus onnistuu
joskus ei...
169. Rutakainen4.2.2006 klo 17:49
Mutta lehteen asti sudoku joutaisi vain niissä tapauksissa kun on tuo vaihtoehto "onnistuu"
170. Kaksi asiantuntijaa4.2.2006 klo 17:53
"Älä tule paha sudoku, tule hyvä sudoku!"

Johan se hiekkalaatikollakin opetettiin.
171. kp4.2.2006 klo 17:54
-Niin ne kymmenet sudokut, jotka eivät onnistu, eivät ole
lehdessä...
172. kp4.2.2006 klo 17:58
Siksi olisi "oikein", että olisi useampi oikea vaihtoehto, niin
ei tulisi niin paljon hukkaan tehtyjä...
173. Rutakainen4.2.2006 klo 18:06
Maalinsekoittajana työskentelevänä toivoisin, että asiakkalle kelpaisi esim. vihreää seinää halutessaan melkein mikä vain vihreän sävy niin ei tarvitsisi niin usein sekoitella useammin kuin kerran.
174. Taata4.2.2006 klo 19:17
Annettujen numeroiden lukumäärä ei tosiaankaan yksin
vaikuta sudokun vaikeusasteeseen, mutta tätä väärää
käsitystä on toitotettu joku viikko sitten Kalevassakin ratkai-
sijoiden ihmeteltyä sudokujen ilmoitettuja vaikeusasteita,
jotka ratkojista eivät pidä monta kertaa alkuunsakaan paik-
kaansa eli vaikea voi monesta olla helppo ja päinvastoin.

Nyt lehti julkaisee kolmea vaikeusastetta kerraallan viime
keskiviikosta alkaen, mutta edelleen ilmoitettujen vaikeus-
asteiden kanssa on vähän niin ja näin. Annettujen numeroi-
den lukumäärissä ei ole juuri eroja.
175. Matti4.2.2006 klo 19:22
Iltalehden sudokuja olen joskus ratkonut. Niitä on joka päivä kolme, yksi kutakin vaikeusastetta. Asteet tuntuvat pitävän hyvin paikkansa. Helppo on helppo, ja haastavaan saa tehdä töitä. Vaikean olen kerran tehnyt, ja oli selvästi vaikein.
176. Teppo4.2.2006 klo 21:46
Hyvät suomalaiset sudokulaatijat! Voisitteko valottaa, miten asianmukaisia ja tietyn vaikeusasteen sudokuja laaditaan?

Ei kai kuitenkaan arpapelillä?
177. Taata5.2.2006 klo 00:09
Tepolle ja muille "suomalaissudokuista" kiinnostuneille!

Noihin kysymyksiin Teppo minäkin olen yrittänyt saada vas-
tauksia. Teen tässä parhaillaan empiiristä koetta annetulla
pohjalla. Ymmärrän jo tässä vaiheessa suomalaisittain laa-
tivien sudokumestarien vaikeuksia, joihin KP:kin viittasi
aiemmin, että sutta tulee paljon ja paperia menee.

Helppoja näyttää olevan ainakin tällä ohjelmalla olevan
helppo tehdä, mutta vaikeiden teko kysynee jo taitoa, jotta
osaa "lukita" pienillä numeromäärillä vaihtoehdot.

Helppojakaan ei saa aina, vaikka kuinka lisäisi numeroita,
sillä usein ohjelma ei sitten enää löydäkään niihin ratkaisua
eli pitää osata sopivasti "lukita" numeroiden paikkoja rat-
kaisuja saadakseen. Vaikeustasokin näyttää olevan onnen-
kauppaa ainakin ohjelman ilmoitusten mukaan.

Noita hyvien tuulten sudokujen kaltaisia näyttää olevan
aika helppoa tehdä eli numeroita on suhteellisen paljon
annettu. Enempää ei juuri voi enää antaakaan. Paljon
helpompi on tehdä sellaisia, joihin ohjelma ei löydä ratkai-
sua. Pitäisi varmaan käsin tarkistaa ennenkuin tohtisi kenel-
lekään tarjota.

Kuulutan edelleen aitojen sudokujen perään kaikkien tai-
teen sääntöjen mukaisesti, mutta taitaa olla turhaa kuten
taannoisesta keskustelusta kävi ilmi. Koneestahan niitä
saa kun vain nappia painaa... Suunnilleen näinhän se taisi
virsi silloin mennä.

"Laatijoiden" vastauksia odotellessani jatkan minäkin tässä
varmaan edelleen kokeilujani ja voin vaihtaa pohjaakin ja
vertailla tuloksia sitten. Jospa joku tohtisi vastata ja kertoa
menetelmistään.
178. Doku5.2.2006 klo 01:19
Mikä näistä kolmesta on "sudoku" ja miksi?

1 - - - 7 - - 6 -
- - 6 - - - 4 - -
- 8 - - 2 - - - 5
- - - 3 - 7 - - -
7 5 - - - - - 3 8
- - - 4 - 8 - - -
5 - - - 8 - - 4 -
- 7 - - 6 - - - 2
- - 1 - - - 6 - -

- - 9 7 8 - 1 6 -
- 1 - - - 9 - - 5
3 - - - 5 - - - 7
- 8 6 - 2 - - 3 -
- - - 3 - 7 - - -
- 5 - - 4 - 2 1 -
8 - - - 7 - - - 2
9 - - 6 - - - 8 -
- 6 4 - 9 3 5 - -

3 5 - - 4 - - 9 -
- - - - - 8 7 3 -
6 - - 2 - - - - -
- - 6 - - - - - 9
8 - - - - - 3 - -
- 7 - - - - - 5 -
- - - - - 2 - - 5
- 9 - - 5 - - 8 6
- 4 5 7 - - - - -
179. Esko Kalervo5.2.2006 klo 01:34
Jotkut lukijat ehkä tunnistavat nimeni perusteella näkökulmani: hoksotinviihde.
Sitähän Sudokut ovat.
Olen yrittänyt ristikkomaailmassa tarjoskella monenlaista hyväksyttävyyden rajanvetoa: lomaratkojan kirja-arsenaali, keittiöratkojan ledern kanssa toimeentulo.
Mutta, mutta, onpas Sudoku-maailmastakin löytynyt saman näkökulman "kiukutteluaihe": kaikki Iltalehden, Iltasanomien, jne Sudokut vaikeuasteesta riippumatta ratkeavat. Helpot katselemalla "ristikkäin", vaikeammat merkkaamalla vaihtoehdot ruutuihin ja hakemalla sieltä esim. parikkien ulkopuoliset pois.

Yhteys sanaristikoiden sisä-Ugandan erään joen läntisen sivuhaaran yökötykseen Sudokuissa löytyy siinä, että eteneminen ei olekaan eksaktia = yksi ainoa vaihtoehto.
Onneksi näitä on tullut vastaan vain neljä kpl: Tieteen Kuvalehden kaksi erikoisvaikeaa ja Mensalaisen esittelyssäänkin arvauspohjaiseksi tunnustettu.
Siis omassa kategoriassani "laittomaksi" menee Sudoku, joka ei ratkea yksiselitteisellä päättelyllä ilman arvailua.
Ymmärränhän toki sen, että tavallaan yksiseliteistä on arvata kahdesta vaihtoehdosta toinen ja todeta sen menevän kiville viidennellätoista siirrolla - joten se toinen on se oikea.
Tämä on tietenkin koulukuntakysymys. itse asetan "laillisuusrajan" parin - kolmen siirron päähän.
Sanelma, Tero, ym ovat hienosti tuoneet esiin Sudoku- / sanaristikko-tehtävien painotuserot. On se vaan ihanaa, että eri tavoin suuntautuneet ja erilaisissa olosuhteissa piipahtelevat älymaanikot saavat harjoitusta.
Maiju, raportoipa kokemuksestasi lisää, mitä opit, mikä kiihotti!
180. kp5.2.2006 klo 09:21
Taata
-Kun ei ole mitään menetelmää. Vaan "mutu tuntuma" *
Ei sitä voi toiselle selittää, kun ei itsekään tajua...

*Musta tuntuu

Mutta eikö laadinta ole onnistunut jotenkin silloin, sudoku on
symmetrinen ja siinä on vain yksi ratkaisu....
-Epäilenpä, että sinä Taata haikailet niiden sudokujen perään
joissa olisi vähän numeroita? -Ne eivät ole mahdollisia, niin
kauan kuin kansa tahtoo, että on vain yksi ratkaisu...
181. kp5.2.2006 klo 09:25
Hyväntuulen Sudokuissa on kysely-/palautelaatikko...
Sinne vaan mielipiteitä, minkälaisia sudokuja haluaisi ratkoa.
182. Jukkis5.2.2006 klo 09:30
Taata, voisitko nyt vihdoin jotenkin ymmärrettävästi kertoa, että mikä ihme se "aito sudoku" oikein on, jonka yhä uudelleen mainitset?

Sudokuja tosiaan saa netistä nappia painamalla, enkä minä ratkojana kerrassaan huomaa mitään oleellista eroa, kun vertaan niitä ns. "käsintehtyihin" sudokuihin. Samantyyppistä ristiin rastiin pähkäilyä molempien ratkominen on.
183. Taata5.2.2006 klo 12:34
Dokulle ja muillekin...


Ensimmäinen ei ole sudoku, kun siihen ei ainakaan sovi-
tuilla päättelymenetelmillä löydy ratkaisua.

Toinen on helppo sudoku, kun sovituilla päättelymenetel-
millä löytyy yksikäsitteinen ratkaisu.

Kolmas on keskivaikea sudoku, kun sovituilla päättelyme-
netelmillä löytyy yksikäsitteinen ratkaisu.


Näin on, jos Doku ja allekirjoittanut on kopioinut numerot
oikein. Sitähän ei aina tiedä, kun...

Jukkiksen kysymyksen voisin kääntää KP:lle, kun näkyy
tuskailevan "sudokujen" kanssa mutu-menetelmällä, joka
ei ainakaan ole ainoa oikea menetelmä tehdä sudokuja,
vaikka olisikin menetelmä sekin ja tapahtuisikin käsin.

Netistä saa aivan hyviä sudokuja samoinkuin monista leh-
distä, jos ei ole kovin ronkeli eikä liian ammattilainen.
Voit Jukkis tulostella hyvillä mielin niitä ja ratkoa siitä vaan
menemään. Ei siitä erosta kannata huolta kantaa, jos ei
sitä edes huomaa ja samanlaiselta kaikki näyttää...
184. Matti5.2.2006 klo 13:49
Jukkis, aito sudoku on ymmärtääkseni sellainen, että
- sille löytyy yksi ja vain yksi ratkaisu
- sen voi ratkaista loogisesti päättelemällä tarvitsematta turvautua arvaukseen

Tosin raja arvauksen ja loogisen päättelyn välillä on häilyvä, kuten täälläkin on todettu.
185. Jukkis5.2.2006 klo 14:23
Noinhan asia on, mutta minä kyllä tuolta Taatalta olisin halunnut hänen vastauksensa, koska hän antaa ymmärtää olevansa jonkinlainen sudokujen erityisasiantuntija, jolla on hallussaan sellaista näkemystä, joita meiltä "ei-ronkeleilta ei-ammattilaisilta" puuttuu.

Mutta on käynyt ilmi, että Taatalle riittää se, että hän saa täällä aina välillä käydä ja antaa ymmärtää omaavansa jotain ihmeen syvällistä sudokunäkemystä, jota hän ei kuitenkaa vaivaudu meille "kuuroille korville ja henkilöille, jotka eivät viitsi edes paneutua asiaan" kertomaan, edes kysyttäessä. Siis tuossakin edellä sanoo salaperäisesti että ".. ei siitä erosta kannata huolta kantaa...".

Siis mistä ihmeen erosta?

Ai niin, Taata, päinvastoin kuin väität, noista Dokun 5.2.2006 klo 01:19 antamasta kolmesta sudokusta eka on kyllä ihan sääntöjenmukainen, aika helppo sellainen vielä.
186. Taata5.2.2006 klo 19:15
Tarkistahan Jukkis ratkaisusi. Ensimmäisellä Dokun sudo-
kulla ei ole ratkaisua. Tarkistin Dokun antamat numerot.
Ratkaisussa jouduin ristiriitaan toisella rivillä kolmosten
kanssa käsin ratkoessani. Konekin ilmoittaa kyllä heti, että ei
ole olemassa käytettävissä olevien logiikkasääntöjen mu-
kaan ratkaisua jne.

Miksi Doku laittoi tämän sudokun? Ehkä yksi syy se, että
annetuissa numeroissa ei ole lainkaan yhdeksikköjä.
Jokainen voi pohtia tykönään tätäkin.

Dokun kysymys oli, että mikä näistä on sudoku? Ensimmäi-
nen ei siis ole. Kysymys johtaa hieman harhaan.
187. Juhani Heino5.2.2006 klo 19:46
Tarkistahan Taata ratkaisusi. Mä ratkoin juuri äsken, ja ihan oikealta näytti. Tarkistin nyt vielä kaikki rivit ja laatikot. Väittäisin siis että Doku on kopioinut numerot oikein, mutta sä et.

KP:n puheitten takia joudun perumaan aiemman väitteeni: näköjään hän ei olekaan oppinut laatimaan sudokuja. Mutta katsotaan nyt kun ratkon lehden. Toistaiseksi hänen tehtävissään on ollut riittävästi haastetta (toisin kuin ekassa lehdessä) ja yksikäsitteinen ratkaisu.
188. Teppo5.2.2006 klo 20:26
Ymmärsinköhän oikein, että kp ei halua meidän keskustelevan hänen sudokujensa laadusta täällä vaan meidän pitäisi kirjoittaa mielipiteemme hyväntuulentoimitukselle?

Ymmärsinkö oikein, että kp:n mutu-sudokujen moraalinen laatija on se henkilö, joka tarkastaa kp:n sudokut eli osaa sanoa, mitkä niistä ovat sudokuja?

Ehkä minä taas ymmärsin ihan päin mäntyä.
189. kp5.2.2006 klo 20:37
Teppo
Ymmärsit väärin.
Oin sanovani/sanoin, että sudokujen laadintaa en osaa
sanoa toiselle ja se (tuntuu) mutu tuntumalta.
-Tarkastus ennen julkaistamista, sitten todistaa, että murto-osa on onnistunut.
-Menikö vielä sekaisemmaksi? Hyvä. Uskokaa, että kuvaristikon laatiminen on paljon selkeämpää...
190. kp5.2.2006 klo 20:41
Taatalle olin sanovinani tuon mahdollisuuden, että lehteen
voi kirjoittaa mielipiteensä. -Jos Taata on sitä mieltä, että
vähemmän numeroita voi olla ja monta ratkaisua, niin siitä
vaan... Helpottaa huomattavasti laadintaa
191. Jaska5.2.2006 klo 22:18
Jäi pohdituttamaan kp:n lausuma "ei ole mitään menetelmää, vain mutu-tuntuma" tai ainakin sinne päin se meni. Voi vain arvata, kuinka työlästä ensimmäisen sudokun laatiminen om mutulla. Pitää tietysti aloittaa ratkaisusta, mikä ei liene ylivoimaista järkeillä ilman erityisiä kombinatorisia taitojakana. Sen sijaan numeroiden karsiminen siten, että ainoaksi toteuttamiskelpoiseksi ratkaisuksi jää se laatijan alkuperäinen, vaatii paljon enemmän pähkäilyä. Mutta kun se on onnistunut, voi uusia sudokuja tuottaa kuin liukuhinalta samalla numeromäärällä samoissa ruuduissa. Jos siis on pystynyt laatimaan eri numeromäärillä muutaman "erinäköisen" sudokun, voi helposti omaksuttavilla säännöillä tuottaa tuhansia virheettömiä sudokuja. Vielä helpompaa se on tietysti virheettömällä tietokoneohjelmalla.
192. iso S5.2.2006 klo 22:27
Joo, vahvistan Juhani Heinon toteamuksen. Dokun ensimmäinen ratkesi ilman mitään arvailuja tai eksoottisia päättelyitä. Ehkä Taatan "sovitut päättelymenetelmiät" viittaavat johonkin salaiseen kassakaappisopimukseen, millä rajataan liian helpot päättelyt pois?
193. iso S5.2.2006 klo 22:38
Dokun kahta muuta en lähtenyt käsin kokeilemaan, mutta kone ratkaisi ne kakistelematta. Ohjelma käyttää vain sellaisia sääntöjä mitkä itsekin hallitsen, mutta kone tekee sen nopeammin. Lähtötilanteen talletus ja ratkaisu vaikeusasteesta riippumatta (jos yleensä ratkeaa) vajaa minuutti, käsipelillä vaikeusasteesta riippuen 10 minuutista muutamaan tuntiin. On siinä eroa.
194. Taata5.2.2006 klo 23:07
Minulla on ylärivin seiska piirun verran liikaa vasemmalla.
Pitänee reivata kurssia oikealle eduskuntavaaleissa, mutta
ensin täytyy erottaa sihteerikkö. Näin pienestä se on kiinni
ja meni samalla sudoku käyttökelvottomaksi, kun ei ollut
enää lainkaan edes sudoku.

Tuossa oli arveluttavan vielä tuo yhdeksikön puuttuminen.
Harvoin näkee sudokuja, joissa ei ole kaikki numerot pelissä.
Ajattelin laittaakin yhdeksikön kohdalle jonkin kuvan, jolloin
"konemiehillä" voi mennä pasmat sekaisin.

Iso S piristi kovasti keskustelua tuomalla hieman mystiikkaa
mukaan...

Minusta KP:llä taitaa olla nyt itsekritiikki menossa ja ruoskii
itseään kovasti ja kyseenalaistaa kohta käyttämänsä ja
kehittämänsä mutu-menetelmänkin. Hyvä niin!

Jaskan pähkäilyt vaativat lisää aikaa, jotta ehdin miettiä,
mitä hän kaiken kaikkiaan tahtoo sanoa. Minun pitää syven-
tyä enemmän asiaansa, jotta en tuomitse ennen aikojaan.
Tässä mennään koko ajan enemmän tai vähemmän oiko-
polkuja, kun kaikilla tuntuu olevan aikapula ja kauhea kiire.
195. Jaska5.2.2006 klo 23:36
Taata, esim. ekan ratkaisun yhdeksän eri numeroa käsittävien vaaka- tai pystyriven (sarakkeiden) järjestyksen vaihtaminen ryhmittäin 1-3, 4-6, 7-9 (rivien järjestysnumerot).
196. Doku6.2.2006 klo 00:11
Vain Taata on vastannut kysymykseeni. Mutta huolimattomuusvirheen vuoksi ei vastannut siihen, mitä yritin kysyä. Muut ovat vain kertoneet, että Taata on tehnyt virheen. Kysyn nyt uudestaan tarkemmin

Mitkä tehtävistä ovat Taatan peräänkuuluttamia aitoja sudokuja?

Mitkä ovat koneen laatimia?

Mitkä ovat mutu-menetelmällä laadittuja?

Perustelut myös.
197. Juhani Heino6.2.2006 klo 00:38
Doku, kaikkiin kohtiin: en tiedä.
Perustelut - 1: en ole Taata, 2. ja 3: yhtä hyvin nuo voisivat olla koneella tai (hyvällä) mutu-menetelmällä laadittuja.
Keskimmäinen on symmetrinen (pikaisesti katsottuna), mutta sekään ei todista mitään eikä vaikuttanut ratkontaan.
198. iso S6.2.2006 klo 08:46
Doku: kaikkiin kohtiin: viittaan Juhani Heinon tyhjentäviin vastauksiin.

Lisäkommenttina: parhaalla mahdollisella käsipelimenetelmällä ja satunnaisesti arpovalla ohjelmalla voi päätyä täsmälleen samaan tehtävään. Vaikka ratkaisija ei tietäisikään miten tehtävä on laadittu, niin edellinen tuntuisi varmaan paremmalta. Jälkimmäiseen olisi kuitenkin tarttunut koneesta metallin makua. :)
199. Jukkis6.2.2006 klo 08:51
Kaikki on aitoja sudokuja, koska ratkeavat pelkällä logiikalla ilman arvaamista.

Mistäs sen voisi tietää, miten on laadittu. Lähes varmasti kaikki koneella, koska
- tuskinpa Doku harrastaa sudokujen laadintaa kynällä ja paperilla, koska vaikuttaa muuten ihan täysjärkiseltä ihmiseltä
- vaikka Doku olisikin tuohon kopsannut jonkin "käsinlaadituksi" väitetyn sudokun, niin koneella sekin todennäköisesti on laadittu
200. x6.2.2006 klo 21:18
Jukkis, olen kanssasi samaa mieltä. Täytyy olla todellinen pösilö, debiili, lampaannahka, kekkulapää, alppiapina, takkuinen merinorsu ja ektoplasman varjokuva, JOS laatii sudokuja muulla kuin tietokoneohjelmalla. Sama juttu jos ratkoo tehtäviä muulla kuin tietokoneohjelmalla.
201. Matti6.2.2006 klo 23:08
Saako joitakin elämyksiä, kiksejä, jos ratkoo sudokuita tietokoneella? Vai onko pelkkää dumbopasianssia?

x:llä kivoja synonyymejä. Muistan kun viisivuotias miehenalku huusi toiselle samanlaiselle että humanoidi! Vastaus tuli heti: klooni!
202. Teppo7.2.2006 klo 21:48
kp: "Teppo
Ymmärsit väärin.
Oin sanovani/sanoin, että sudokujen laadintaa en osaa
sanoa toiselle ja se (tuntuu) mutu tuntumalta.
-Tarkastus ennen julkaistamista, sitten todistaa, että murto-osa on onnistunut."

Se nyt vaan ei kuulosta sudokun laatimiselta, jos murto-osa vain onnistuu tai on julkaisukynnyksen ylittäviä. Ehkä joku voisi toimittaa kp:lle tietokoneohjelman, joka tarkastaa ne mutu-sudokut?
203. kp8.2.2006 klo 08:45
Hauskaahan tämä on. Kun ostaa ruutuvih(k)on, niin puolet
siitä menee roskiin... Ja toinen puoli julkaistaan...
204. iso S8.2.2006 klo 09:56
Kertokaa te enemmän ratkoneet, miten päin Hesarin nettisivulla olevien sudokujen tähtiluokitusta oikein pitää tulkita. Onko niissä joku arabialainen lukujärjestys, oikealta vasemmalle?

Tämänpäiväisessä on vasemmalta lukien neljä valkoista tähteä ja yksi porsaanpunainen tähti. Tämän tulkitsisin maallikkona vaikeusasteeksi 4/5 eli lähes vaikeimmaksi mahdolliseksi, mutta tehtävä on naurettavan helppo.

Tuollainen "liikennevalotyyppinen" luokitus on erityisen hämäävä silloin kun on viisi samanväristä tähteä. Ultravaikea vai sikahelppo? Voi päätyä luulemaan olevansa täysääliö kun ei osaa helpointakaan tai supernero kun vaikein mahdollinen ratkeaa toinen käsi selän takana.

Luulisi että tähtien tarkoitus on antaa yhdellä silmäyksellä käsitys tehtävän vaikeudesta myös sellaiselle joka ei säännöllisesti ratko kyseisen lehden tehtäviä ja ole sitä kautta perehtynyt käytettyjen värien merkitykseen.
205. Eki8.2.2006 klo 09:58
Tuossahan on sama tilanne kuin Punaisen Pelikaanin tähdissä, mutta ne pystyy arvaamaan, kun tähdet lisääntyvät alusta loppuun.
206. iso S8.2.2006 klo 10:52
Tässäkin pystyy arvaamaan, mutta nykyinen arvauksenarvaukseni on että alkuperäinen arvaukseni on väärin.
207. Jukkis8.2.2006 klo 12:56
Uutislehti 100:n sudokussa on samanlainen homma. Tänään siinä on vaikeusastetta kuvaamassa 5 päällekkäistä tähteä, joista ylin on musta, muut valkoisia. Tuostahan ei mitenkään pysty päättelemään, onko kyseessä helppo vai vaikea tehtävä. Ja kun tehtävän teki, niin sen jälkeenkään en minä ainakaan osaa sanoa, kumpaa siinä tarkoitettiin.
208. kp8.2.2006 klo 16:03
Tavallisesti kun on viisi tähteä, niin värjätyt tähdet osoittaa
vaikeusasteen....
209. JPQ8.2.2006 klo 19:06
Jukkis: joskus niin välitapaus ehkä.
kp: olen samaa mieltä ja ne tähdet jotka vasenmalla ilmoittanevat eikä
ne jotka oikealla. tai jos pysty rivi ylemmät tähdet ilmoittanevat.
Nämä olisi minusta loogisimpia tapoja.
210. Jukkis8.2.2006 klo 20:28
Hesarissa ne vaikeusastetta kuvaavat mustat tähdet on lehdessä vasemmalla mutta saman sudokun nettiversiossa oikealla. Nerokasta.

Punaisessa Pelikaanissa on mustia ja valkoisia tähtiä, ja ristikon vaikeusasteen ilmaisee vasemmalla olevien valkoisten tähtien määrä. Nerokasta.

Uutislehti 100:ssa on mustia ja valkoisia tähtiä, joista mustat on ylempänä, mutta se, kummat ilmaisee vaikeusasteen, on minulle tyystin epäselvää, koska en ole havainnut juuri mitään korrelaatiota 100:n sudokun vaikeuden ja eriväristen tähtien määrän välillä. Enpä tosin ole niitä kovin monta ratkonut.

Pystyrivissä minusta olisi logisempaa että vaikeusasteen ilmoittavat mustat tähdet olisi rivin alapäässä. Että siis se vaikeusastepylväs ikäänkuin kasvaisi korkeammaksi kun vaikeus lisääntyy.

No, onneksi aika monella muulla alalla on keksitty standardoinnin edut.
211. elluzki8.2.2006 klo 20:56
Sudokut on aivan upeita ratkottavia!!!!!
Ja ne on aivan yksinkertasia kun ne tajuaa.
212. rauta8.2.2006 klo 21:01
sudokut on puosta
213. Timppa8.2.2006 klo 22:17
Sudokuthan ovat saaneet aivan uuden ulottuvuuden, kun niiden vaikeusastekin on noin vaikeasti ratkottavissa...:D
214. TT9.2.2006 klo 01:54
Näin tänään mainoksen, että Seura-lehdeltäkin on tulossa Sudoku-lehti.
215. Juhani Heino9.2.2006 klo 02:13
Ovatkohan ne sudokut niin helppoja ettei tarvita apunumeroja? ;-)
216. Kaisa20.4.2006 klo 11:26
www.youthagainstsudoku.com
217. Hanna20.4.2006 klo 12:59
www.youthagainstsudoku.com

Mitä? Löytyykö tämmöinen? :D
Vilkaisin ja pitää kyllä liittyä, ei nuo sudokut oikein kiinnosta :)
218. Taata20.4.2006 klo 14:35
En liity eo. höpötysliikkeeseen, sillä tuiteritaatatkin ratkovat
jonkun verran sudokuja tiputuksen välissä, jos vain suinkin
ehtivät eikä ole parempaa tekemistä.
219. Joo20.4.2006 klo 23:34
Tästä ketkusta haettaessa kirjainyhdistelmää "joo", mitä luulette, esiintyykö se enemmän itsenäisenä sanana "joo", vai kenties matemaattisissa luvuissa (esim. milJOOna)? Siinäpä on vasta triviaali pureskelukumi.
220. Ari20.4.2006 klo 23:49
Löysin 7 yksittäistä ennen sinun (joo:n) viestiä, enkä yhtään sellaista joka olisi jonkin sanan sisällä.
- Kuluihan se aika niitäkin etsiessä... :)
221. Arska20.4.2006 klo 23:51
Joo:

Tällä sivulla "joo" sanoja esiintyy 10 kpl, sanan osana 8 kpl.

(Tässa esiintyviä joo sanoja ei lasketa)
222. Arska20.4.2006 klo 23:54
..eikä Arin viestin joo sanoja koska hidastelin.
Joo:n viestin joot on laskettu mukaan.
223. iso S21.4.2006 klo 08:25
Sivistyssanakirjan mukaan triviaali on yksinkertainen, alkeellinen, itsestäänselvä, tylsä, lattea.

Mielestäni joo-laskenta ei ole mitenkään itsestäänselvää. Tulkintaerimielisyyksiä voi tulla ainakin näistä:
- onko kirjainten koolla merkitystä (pitääkö olla just joo vai kelpaako Joo ja JOO)
- onko joot ja Joo:n itsenäinen joo (vai "sanan osa")
- Mitä tarkoittaa "ketjussa" (lasketaanko Lähettäjä-rivit ketjuun kuuluviksi)

Jos vastaukset ovat ei, ei ja kyllä, niin itsenäinen joo voittaa. Kaikkiaan joo esiintyy ennen tätä viestiä 25 kertaa joista itsenäisenä 14 kertaa. Jos Joo:n (2) ja joot (1) siirretään itsenäisten leiriin, tulee itsenäisten voitto selvemmin luvuin, 17 - 8. Otsikko-Joon poisto kaventaa voittomarginaalia yhdellä.

Laskemiseen ei kulu kauan aikaa. Tarvitsee vain käydä ketju läpi etsi-toiminnalla kahteen kertaan. Toisella kerralla rasti ruutuun "Match whole words only" ja toisella ei.
224. Timppa21.4.2006 klo 09:13
Joo-o! Onneksi saatiin tästäkin selkeä tutkimus! :)
225. iso S21.4.2006 klo 10:08
Nyt pitäsisi vielä saada tämä jollakin tavalla kytketyksi otsikon aiheeseen ettei tulisi noottia asian vieressä harhailemisesta. Miten olisi tämä: sudokuissa annetaan valmiita numeroita suunnilleen yhtä monta kuin on joon esiintymiskertoja tässä ketjussa?

Joo joo, valitettavasti tämä on hyvin tilapäinen totuus. Jokainen lisä-joo helpottaa sudokuja liikaa!
226. Ari21.4.2006 klo 11:53
Itsetekemieni sudokujen valmiiden numeroiden minimimääräksi tähän asti olen saanut 25 numeroa.
227. iso S21.4.2006 klo 12:23
Joo-laskuri on (tämä huomioiden) jo 43. Yli puolet numeroista annettu. Jos laskuri menee yli 81:n pitää siirtyä mestarisudokujen puolelle kun ei muuten mahdu ruudukkoon!
229. Ritu23.4.2006 klo 15:47
Sudokujen huima suosio havaittu jo monessa paikkaa. Lehtimyyjä soitteli viime viikolla ja kauppasi Tieteen kuvalehteä ja kaupanpäällisiksi olisi kuulemma saanut sudokutietokoneen.
No, tarkoitti varmaankin sitä taskukokoista paristoilla toimivaa peliä, jossa sudokuja pilvin pimein.
230. Ari23.4.2006 klo 15:52
Joo. Itse tilasin lehden ja odottelen konetta... :)
231. annika24.4.2006 klo 16:27
jää helposti koukkuun, ainakin minä jäin.
kaikki sanomalehdet joissa on ainakin täytän + aput ja sellaiset.
232. Jukkis24.4.2006 klo 17:05
Mullekin soitti täti ja tarjosi ilmaiseksi kahta Tieteen Kuvalehteä ja sudokukonetta. Tarkempi kysely paljasti, että ne ilmaiset lehdet saa ilmaiseksi, jos tilaa neljä numeroa rahalla.

Ja kun romulaatikossa on seurauksena muutamasta tämäntyyppisestä kylkiäishalpaanmenosta mm. käyttökelvoton digitaalikompassi, käyttökelvoton infrapunahiiri, käyttökelvoton MP3-soitin ja käyttökelvoton lasermitta, niin ajattelin että ehkäpä tässä vaiheessa voisi jo ottaa opiksi ja kieltäytyä ilmaisesta käyttökelvottomasta sudokukoneesta.
233. Matti26.4.2006 klo 19:57
Tänään oli Hesarissa elisan mainoksessa 18 sudokua. Vaikeusastetta ei vaimo ole vielä kommentoinut.

Mitähän järkeä on laittaa Hesariin neljän kokosivun mittainen mainos. Mainostekstiä oli vain yhdellä sivulla muutama rivi. No, bisneksenteosta en ole koskaan ymmärtänyt mitään.

TeleFinlandilta puolestaan pyörii TV:ssä kallis mainos, jossa kerrotaan että yhtiö on luopunut mainonnasta ja siirtänyt säästyneet kulut asiakkaisensa eduksi. Niin aina.
234. kp27.4.2006 klo 08:48
Matti
Juuri tämän takia. Tuskin olisit kirjoittanut mitään, jos mainos
olisi ollut se "tavallinen"...
235. Eki27.4.2006 klo 08:54
Entä kääntyykö se typerä idea "mulla on niin kaamea kapula" positiiviseksi, kun sitä on niin vaikea unohtaa.

En tosin muista, minkä yrityksen mainos se on.
236. iso S27.4.2006 klo 10:00
Perinnöllisyystutkijat liikkeelle, Ekillä on virheellinen dna mikä vaikuttaa muistiin!

TeleFinlandin mainostamaton mainosaika maksaa tietysti maltaita, mutta tuollaisen mainoksen valmistuskustannukset eivät voi olla kovin suuret niin että siinä vaiheessa on sentään tullut säästöä. Vertailun vuoksi: jotain mallasjuomamainoksia on käyty filmaamassa Etelä-Afrikassa asti. Luulisi että janoinen kansa joisi kaljaa kotimaassa kuvatuillakin yllykkeillä.

Elisan sudokut on otettu talteen mutta muuten tilanne on sama kuin Matilla, vaimo ei ole vielä kommentoinut. Meillä on kyllä eri vaimo tai minua on huijattu enemmän kuin ketään koskaan.
237. Ritu27.4.2006 klo 10:26
Onko muuten kovin tavallista, että ristikkolehteä kaupataan puhelimitse? Aikakauslehtimyyjiltähän soittoja tulee tuon tuosta, mutta että pelkkää ristikkolehteä? Tällä kertaa kylkiäisenä olisi saanut sudokupaidan.
Tai itse asiassa minulle jäi epäselväksi mistä puhelu tuli, oliko kyseessä toimituksen tilausmyynti vai ns. myyjä, joka myy useampaa lehteä. No mutta kiva että soitti. Mukavahan se on kuunnella nuorehkon miehen miellyttävää puhelinääntä. ;)

Tarjoukseen en uskaltanut tarttua. Pelkäsin että jos sudokun suosio tarttuu minuunkin ja paita revitään päältä. ;)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *