KESKUSTELUT > RISTIKOT > FINNEJÄ FINNEJÄ FINNEJÄ VAAN

2101. Finnejä finnejä finnejä vaan

Heini Hämäläinen5.11.2005 klo 12:55
Hyvää lauantaita kaikille!

Ratkoin tuossa yöllä yhtä ristikkoa (jätän mainitsematta, mikä tämä kyseinen ristikko on, koska se on irrelevanttia) ja minulla nousi karvat pystyyn sanan akne vihjeytyksestä. Vihje oli finni. Haluaisinkin nyt teiltä, arvon ammattilaiset, kysyä, mitä akne teidän mielestänne on? Onko finni ja akne synonyymeja? Miten akne teidän mielestänne pitäisi vihjeyttää?

Kosmetologiopiskelijana voisin pitää luennon vihjeen virheellisyydestä. Palaan asiaan, jos joku on kiinnostunut kuulemaan luentoni. Mutta tässä näin lyhyesti haluan sanoa, että finni on yksittäinen tulehtunut ihohuokonen ja akne on ihotauti, jossa finnejä on haitaksi asti. Yksittäisiä finnejä voi tulla kenelle vain ilman että sitä kutsutaan akneksi.
2. Eki5.11.2005 klo 13:16
Hamassa historiassa käytin vihjeissä aknen ja finnin yhteyttä, mutta kauan sitten opin, että kyseessä on paremminkin (finni)tauti ja sillä tavalla se kai kannattaisi vihjeittää.
3. jupejus5.11.2005 klo 13:16
Kun ei ole alan asiantuntija niin on hyvä vastata. Ei mene vastaus syteen eikä saveen.

Finninä pidän pelkkää näppyä, näppylää, joka useimmin paranee nopeammin kuin sen pusertaa puhki sopivalla rajaa. Ei liian aikaisin. Sen pitää puheta.

Finniksi käsittää myös sen mustapään, josta ei tule märkää, kun puristaa, vaan sellainen valkoinen pötkö.

Aknena käsittäisin taas huonon ihon, nypyliäisen, ja voi olla vähän rohtunutkin, mutta selvästi hyvin finnisen tai huonokuntoisen näköinen.
Tietämättä oikeastaan mitä akne (vai onko acne - kryptoissa tulee vastaan joskus c:llä) tarkalleen tarkoittaa. Luulisin sen olevan se finnitauti, mistä joskus radiossakin on mainittu, mutta kuitenkin jo tautiluokkaan määriteltynä.

Sitten on se rokoarpinen (vai onko se oikeammin rokonarpinen) - on jolla on kauttaaltaan huono iho, hieman.. ei ryppyinen, mutta sellainen epätasainen kuitenkin. Ymmärtänyt kuitenkin, että se ei enää ole aknea.
4. mami5.11.2005 klo 13:32
Muutama esimerkki: E.Vuokilan Ristisanakirjassa sanan akne perässä lukee seuraavaa: acne, finni, märkänäppylä.

Veijo Wirenin Ristikkosanojen pikkujättiläisessä finni = akne, märkänäppylä.

Gummeruksen tietosanakirjassa akne: märkänäppylä, finni.

Tohtori.fi-sivuston tietopankkiin voit tutustua http://www.tohtori.fi/termi.php3?terID=61&termit=f inni

Kyllähän noita asioita tässä maailmassa piisaa, joista kukin oman alansa ammattilainen voisi vetää herneen nenäänsä ja alkaa luennoida muille tietyn sanan todellista merkitystä. Esim. sitä ollaan joko antibiootti- tai penisilliinikuurilla, ikään kuin ne olisivat jotenkin toisistaan poikkeavia. (Jos et tiennyt, niin penisilliini on osa antibioottien ryhmää)
5. Heini Hämäläinen5.11.2005 klo 13:35
Akne on lääketieteessäkin taudiksi määritelty ja sitä hoidetaan lääkkeillä samoin kuin muitakin sairauksia.

Olennainen ero finnissä ja mustapäässä on, että finni on aina tulehtunut ja mustapää ei. Mustapäästä tuleva pötkö on muuten härskiintynyttä ihon rasvaa. Aika härskiä!

Olen Ekin kanssa samaa mieltä, että tautina kyseinen sana kannattaa vihjeyttää.
6. Eki5.11.2005 klo 13:37
Olen näemmä itse sitten levittämässä sitä huonompaa merkitystä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *