KESKUSTELUT > RISTIKOT > KYSYMYKSIÄ LAATIJOILLE

21. Kysymyksiä laatijoille

Ihmettelijä9.4.2003 klo 12:19
Voisitteko arvoisat laatijat vastata seuraaviin kysymyksiin: mikä ihme on taav ratkaisuna kun vihjeenä on epämääräinen "kaksoisnuottia" etäisesti muistuttava vihje? Vihjeenä todella usein; järisi 1911, johon vastauksena Taal. Näitä kun ei löydy edes Vuokilan Ristisanakirjan sivuilta (ihme sinänsä heh, heh).
Älkääkä nyt tästäkin vetäkö hernettä nenäänne. Itsehän pyysitte kommentoimaan laatimuksianne, että ihan asiallisesti tämä on tarkoitettu otettavaksi:).
2. Eki9.4.2003 klo 12:24
Jokainen voi vastata omasta puolestaan. Taav ei ole minulle tuttu. Taal-sanaa "jouduin " käyttämään saadakseni muuten ristikon hyvin menemään läpi (lue vuodatukseni muualla) ihan vastikään, tutkin silloin asiaa ja Taalin purkaus on jopa ollut iso juttu 1911. Että ei se sen huonompi ole kuin esim. Atar, joka kuitenkin luultavasti helpommin putkahtaa ristikkoon "muka tuttuna", en kyllä muista millojn olisi viimeksi putkahtanut omaani.
3. Ihmettelijä9.4.2003 klo 12:41
Kiitos vastauksesta! Päättelin siis, että Taal on tulivuori jo ennen kysymystäni mutta missä se on, siitä ei ole harmainta aavistusta. Totta turiset tuosta "muka tutusta" niitä tulee todellakin vastaan toisinaan mutta onneksi meillä on tämä kuuluisa Vuokilan ihmeteos, josta asiat useimmiten voi tarkistaa:). Lämpimät kiitokset siitä sinulle Eki. Kiitos sinulle myös hyvistä laatimuksista, ne ovat aina takuuvarmaa laatua, eikä ns. hakemalla haettuja vihjeitä täynnä, eivät edes vaikeimmat.
Hyvää kevättä ja hyviä laatimuksia lisää;).
4. ++juh9.4.2003 klo 12:58
TAAV on yhden heprean kirjaimen suomenkielisen nimen (väitetty) kirjoitusasu. Äärimmäisen kehno ristikkosana.
5. Ossi15.4.2003 klo 09:12
Taal: volcano near Manila on the island of Luzonin the Philippines. Näin kertoo hakukone Google,joka on melkein yhtä hyvä tietolähde kuin Ekinsanakirja.

Taal ja taav ovat erityisesti yhden tietynlaatijan tavaramerkkejä. Oletettavasti Ihmettelijäon ratkonut erään suurimman suomalaisensanomalehden ristikkoa. Etten mainostaisi, niinannan vihjeen: lehden lyhenne on sama kuinJuhannustanssien kirjoittajan nimikirjaimet. Noinkaksi kertaa olen tavannut näitä muillatekijöillä.

Kyseinen laatija (joka taitaa olla lehtolapsi!)käyttää auliisti eksoottisia karttasanoja jaomistaa jonkun muinaissuomalaisen etunimikirjan,mistä löytyy sellaisia pelastajasanoja kuin Aati.

Joillekin tämä herra tuntuu olevan punainen vaate.Itse ratkon näitä mielelläni ja annan nuo synnitanteeksi. Täytyy ottaa huomioon, että isossaristikossa (miettikääpä kesäisiä sanomalehdensivun kokoisia!) toiston välttäminen on hankalaa,jos kaikkien sanojen pitää olla yleisiä. Lisäksitällä laatijalla on usein teemalauseita läheskäsittämättömän tiheässä, mikä sekin vaatiiveronsa. Toisaalta voisi kysyä, miksi pitää tunkeakolmen kilon kalakukkoa kahden kilon pussiin. Enkuitenkaan kysy. Antaa tuhansien kukkojen kiekua,sanon minä!
6. ratko-ja15.4.2003 klo 22:47
Laatijat painottavat, että sanasto pitäisi ollatuttua.

Sanaristikot myös pääsääntöisesti niin laaditaan,mutta ne kohdistetaan vihjeistöllä eri tyyppisilleratkojille. "Helppohin" ristikoihin tulevathelpot vihjeet ja kokeneille ratkojille suunnatutsanarisitikot yritetään laatia mahdollisimmankeljumaisiksi.

Ammattiratkojat eivät mielellään (oletan) viihdykauan yhden ristikon parissa. Heidänmielenkiintonsa on ratkonnan suoritusajassa.Helpoista he eivät niinkään välitä ja vaikeastivihjeitetystä he, totta kai - pitävät, muttaoudoista ratkaisusanoista eivät niinkään.

Suurin osa ratkojista on kuitenkin tavallisia,vuosia asiaa harrastaneita, joille jokaiselle onsyntynyt kuva, minkälaisita ristikoista hepitävät. Ratkonta-aika ei heille merkitse juurimitään. He voivat ratkaista ristikon puolessatunnissa, tunnissa tai päivässä. Voivat ratkoavisaista ristikkoa viikonkin.

Moni tavallinen ratkoja pitää sanaristikoissaoudoistakin tai harvemminkäytetyistä sanoista.Niissä piilee oma eksoottisuus. Ne kohottavatsanavarastoa sekä sivistystasoa antaessaan uuttatietoa. Harvemmin kuultua sanaa voi ratkoja joutuamiettimään kauankin penkoessaan muistiloikeroitaanja sen hoksatessaan mieliala yleensä riemastuuasenteella: "kas vain, kun en heti tuotamuistanut".

Sellaiset paikannimet ja henkilöt, johon liittyyhistoriaa (esim. taal) tai jotain erikoista, niinratkoja tavallisesti mielellään hyväksyy jaaktiisivimmat tarkistavat sanan merkityksenkin. Sen sijaan kartasta pelkästään poimittumitäänsanomaton kylännimi ei niinkään annailonaihetta.

Maininnanarvoisena voisi lisätä, että laatijatovat kyllä kiitettävällä tavalla liittäneetristikkoihinsa ajankohtaisuuden, niin henkilöistäkuin tapahtumistakin - se on hyvä.
7. Eki24.4.2008 klo 13:34
Tälläkin paikalla voi edelleen kysyä.
8. Jukkis24.4.2008 klo 13:56
No tää nyt sitten vissiin on ennätys:
1835 päivää, 14 tuntia, 47 minuuttia
9. iso S24.4.2008 klo 17:27
Tämä pintaan pulpahtanut säie onkin parempi paikka vaille vastausta jääneelle kysymykselleni koskien Iltiksen ristikkoa ma 17.4.2008. Vihjeenä oli "valas" ja sain ratkaisuksi 4-kirjaimisen sanan joka on eräiden simpukoiden sukunimi ja ollut 9 miehen etunimenä.

Olenko ratkaissut väärin, onko tuollainen valas sittenkin olemassa vai onko laatijalle tai kuvittajalle tullut ajatuskatko, mennyt sekaisin ristikoista tuttu jokivalas ja yleensä sukunimellä vihjattu entinen puolustusvoimien komentaja?
10. Jaska24.4.2008 klo 18:43
Ikävä juttu, että se oli pehmis. Muutenhan tarjolla olisi ollut virheetön ja muutenkin mainio vihje PÄÄTÖN SAALAS.
11. Eki24.4.2008 klo 18:45
Virhe siinä lie tapahtunut, mutta eihän 17.4. ollut maanantai.
12. PP24.4.2008 klo 19:21
Hajoaako PuPe ja PaPe muilla käsiin? Parin ristikon ratkonnan jälkeen lehti on irtolehtineen ikävä käsiteltävä.
Keskiniitit ovat ehdottomasti liian pienet. PuPe 3/2008 levisi eka päivänä. Pieni asia, mutta ärsyttävä. (Lienee väärä säie kysäistä tällaista.)
13. Eki24.4.2008 klo 19:34
Tälle asialle on useamman kerran tehty jotain, mutta olisiko kehitys nyt taas kehittynyt huonoon suuntaan. Lähetän ukaasia kustantajalle.
14. Libero24.4.2008 klo 21:40
Huonoon suuntaan on mennyt. Suosittelen tarvittaessa neulaa ja lankaa. Kun pidän lehdet hallussani enkä lähetä niitä eteenpäin, korjaan irtolehtisiä noin vanhanaikaisesti. Ei kestä kauan.

Käsinompelu on varma konsti korjata asia siihen saakka, kunnes ukaasi tuottaa tulosta. :)
15. Peli ei kani28.4.2008 klo 11:22
Pelikaanien keskisivut tietenkin hajoaa. Vika niiteissä vai paperissa? Kirjoitan varmuuden välttämiseksi nimeni keskisivujen laatikoihin, jos ne vaikka pääsisivät niin arvontoihin saakka, ;)
16. Eki28.4.2008 klo 11:43
Ukaasia on mennyt, kyllä lehden halutaan pysyvän koossa.
17. Henry28.4.2008 klo 13:17
Pelikaanit painetaan samassa painossa kuin eräät toiset ristikkolehdet. Niissä toisissa ongelma korjattiin siirtymällä kahden niitin sijasta kolmen niitin nidontaan. Mitään lisäkustannuksia siitä ei aiheutunut.
18. PP7.5.2008 klo 21:45
Ratkoskelin äsken Iisakin Ristikoiden 5/08 ratkomatta jääneitä (= helppoja) ristikoita paremman puutteessa. Hämmästykseni oli suuri, kun kysymys kuului: Babel tai Levitan ja ruutuihin muodostui IISAK. Lapsus oli tullut
Alf Simbergille. Kysynkin, tarkistetaanko helpotkin ristikot
aina vai luotetaanko nimekkäiden laatijoiden ristikoiden ilman muuta olevan virheettömiä?

Ainakaan tarkistuksia ei tehdä Ruutukolmion ristikoissa, koska niissä on luvattoman paljon virheitä. Asiavirheiden lisäksi on esim. kysymys yksikössä, mutta vastaus tuleekin monikossa ja päinvastoin. Tavuristikoissa tavujako heittää joskus hyvin pahasti (li - u - kas, pa - ah - tu - a, li - on yms.)
Valitettavan usein jätän ratkomisen kesken, niuho kun olen.
19. JPQ7.5.2008 klo 23:24
PP. tavujako sais olla kyllä kunnossa jne. Minäkin laadin ja jätän
just oman vaatimus tasoni takia tietyt tehtävätyypit muille. Mä en
näet tykkää kanssa kun olen väärää tavujakoa nähnyt tyypin asioista
enkä muistakaan asiavirheistä.
20. Alf simberg8.5.2008 klo 13:24
PP. Kiitoksia huomiosta! Kyllä Iisakkiin menevät ristikot tarkastetaan ja hyvinkin tarkkaan useamman ihmisen toimesta. En minä nyt niin nimekäs ole että ristikoitani ei tarkastettaisi :) Kyllä kaikki ristikot siis tarkistetaan. Tässä nimenomaisessa IISAK tapauksessa kävi klassisesti niin että olin laittanut vihjeeksi ensin: ristikkomiehen kaima ja vihje ei kelvannutkaan siinä vaiheessa kun lehti oli menossa painoon ja vaihdoin sitten kyseisen vihjeen virheelliseen, kun mielessä kiiressä meni nimet sekaisin. Hän joka pyysi vihjeen vaihdettavaksi ei sitten hoksannut että olin vihjeyttänyt väärän henkilön. Eikä sitten ollut ilmeisesti osunut kenenkään muun silmiin ristikko... Erittäin harvoin näin käy meikäläisellä että kompuroin faktoissa! Pahoittelen tapahtunutta!
21. PP8.5.2008 klo 16:55
Tajusin kyllä, että jotenkin tuolla tavalla virhe pujahti ristikkoon (mitä vikaa vihjeessä 'ristikkomiehen kaima' oli?). Ei sinulla ole mitään syytä anteeksipyydellä.

Iisakki on hyvä lehti (tunnen lukkaroisen rakkautta siihen: Paavo sukua 'väärän oksan' kautta). Moitteeni kohdistui noihin muihin lehtiin ja niiden kohtuuttoman runsaaseen virhemäärään. Olen pyytänyt niiltä vastausta
saamatta sitä. Eki on vastannut toisaalla omalta osaltaan, nyt sinä Iisakin puolesta, mutta kukaan Ruutukolmiosta ei. Siis kysyn taas: Tarkastetaanko tai koeratkotaanko ristikkonne ennen julkaisua? Onko ns. tarkastaja joku toinen laatija vai ehkä joku juoksutyttö... Vastata voisi ainakin joku seuraavista: O.S.Kari, Pentti Miettinen tai Kari Päivärinta, jos kuikuilevat näitä säikeitä.
22. RA8.5.2008 klo 18:46
SanomaMagazines -firmaan lähetin kerran palautetta, kun yhdessä ristikkolehdessä oli mielestäni kohtuuttomasti (noin tusina) erityyppisiä virheitä.

Firma vastasi aikailematta, että koeratkonnat (ammattilaisvoimin) oli kyllä tehty ja virheet huomattu, mutta että lehteen olivat vahingossa päätyneet korjaamattomat versiot.

Kiitokseksi "urputuksestani" sain kasan ristikkolehtiä.
23. PP8.5.2008 klo 19:41
Ruutukolmion tapauksessa ei ole vahingosta kysymys, kun lehdestä toiseen jatkuvasti on erityyppisiä virheitä. Harmittaa, kun ostan irtonumeroita aina, kun siinä on Merja Colombeaun aakkossanahaku, joka jostakin syystä viehättää minua. Suurin osa lehdestä menee hukkaan.
24. WTF?11.5.2008 klo 20:27
Mitä tarkoittaa sana "öitsi"?
25. HT11.5.2008 klo 20:33
Nykysuomen sanakirja, öitsi: "kans., tav. mon. yl. vain sisäpaikallissijoissa: valvojaiset, joihin naimaikäinen nuoriso ennen kokoontui käsitöitä tekemään, leikkimään ja karkeloimaan."
26. Marco Poloinen11.5.2008 klo 23:39
'Öitsi' voisi olla myös imperfekti verbistä 'öitsiä', jolla usein tarkoitettiin (myös) talon tyttöjen/piikojen aittoihin suoritettavia riijuuretkiä..
27. Eki11.5.2008 klo 23:58
Voi olla myös käskymuoto, jos joku haluaa toisen öitsivän.
28. Marco Poloinen12.5.2008 klo 00:04
Niinpä voisikin. On voinut äitikkä viiskymppiselle peräkamarinpojalle sanoakin..
29. Ritu5.8.2008 klo 20:41
Iltasanomien ristikkoextrassa 29.7 oli kesäristikko nro 14, jossa vihjeenä oli sana PIRSKOTTAVA. Vastaukseksi tuli 7-kirjaiminen sana. Minulle siis SILPOVA.
Nykyisin kun ratkon niin vähän, että pieninkin asia mitä ei oivalla, herättää epäilyn, että itse olen ratkonut väärin. Mitä siihen muilla mahtoi tulla vai oliko tuo vihje-vastaussanapari ollenkaan looginen?
Jossain vaiheessahan tuo ratkaisu lehteen ilmestyy, mutta kun mulla on se nythetimullekaikki-fiilis, joten tahtoo tietää vastauksen heti :). Ratkonta-aika meni jo eilen umpeen ja kyseinen sana sisälsi kirjaimen, joka piti lähettää, jotta olisi mukana matkalahjakorttiarvonnassa.
30. kp5.8.2008 klo 20:43
jottain hämarää on tainnu sattua
31. Ylläpito5.8.2008 klo 20:49
Ei tule lähelläkään silpovaa oleva sana siihen.
32. Ritu5.8.2008 klo 20:54
No eipä tulekaan. Kaivoin Nykäsen esiin ja tsekkasin tuon pirskottaa sanan. No numeroitu kirjain meni säkällä oikein. Nämä ovat näitä 15-minuutin kahvituntiristikoita ja sen se teettää, kun täyttelee ristikoita vain noilta numeroiduilta kohdilta.
Kiitoksia kuitenkin.
33. kysynpä sitten5.8.2008 klo 21:14
kp, mikä se hämarä juttu oli...he
34. Ritu5.8.2008 klo 21:30
No kyllä siinä "kysynpä sitten" jottain hämärää oli kuten kp kommentoi. Se hämärä vaan oli ihan minun omassa ratkomuksessani, kuten epäilinkin.
Pystyyn tuleva sana olisi pitänyt olla "seisovat" ja kun ei omasta käsialastaan saa selvää, niin lukee sen "seisosat". Ja ei riittänyt vielä tuokaan virhe, vaan sitten tuli korjailtua vielä "immet" impeiksi.
Tämähän alkaa meikäläisen kohdalla tarkoittamaan sitä, että pikkuhiljaa pitäisi alkaa taas ratkomaan ristikoita, kohta voi olla, ettei enää osaa ollenkaan.
35. RA5.8.2008 klo 21:34
Koska ratkaisunlähetysaika on jo ummessa, tuon sanaparin voi paljastaa: PIRSKOTTAVA > VIHMOVA
36. PP6.8.2008 klo 09:31
Iisakin ristikot 8/2008
Alf Simbergin 'Kuukauden visainen' oli todella visainen enkä ratkonut sitä yksin. Outo vastaus oikeassa alanurkassa olevasta viimeisen pystysanan nippelistä ei selvinnyt. Samoin vasemman laidan ASS sekä yläkeskustassa 'virtaava kuusikko'. Miksi virtaava? Voiskos joku selittää.

Mutta sitten 'Joosefin pojan poika' yläpalkissa. Siihen tuli kyllä Joosefin toisen pojan nimi. Joosefilla oli kaksi poikaa, Manasse ja tämä. Tulipahan taas kerratuksi raamatullisia
nimiä, mutta Joosefin pojan pojista ei löytynyt sopivaa.
Olenko väärässä vai onko AS:ltä lipsahtanut?

Paljon oli vieraita konsonantteja saatu mahtumaan ristikkoon ja oivallisia vihjeitä (yhdistystoimintaa, eläinmerkkejä, latinan toripaikka, pannaan korvan taakse...).
Erittäin maukas ristikko, mutta kunnia ratkonnasta kuuluu kyllä tällä kertaa kumppanilleni.

Mutta kysyisin Alf Simbergiltä, onko kyseessä aikaisemman
(7.5.2008 klo 21:45) tapainen lapsus vai löytyykö jostakin tuon niminen Joosefin pojan poika.
37. Alf Simberg6.8.2008 klo 10:59
PP. Jep, meikäläisen kämmi: pitänyt kirjoittaa Jaakob eikä Joosef ... Nyt harmittaa, niin että pää meinaa hajota, toisen kerran. Koeratkottu kyllä. Suurimmat pahoitteluni!! Hienoa että ristikko silti maistui hyvälle!
38. [PP]6.8.2008 klo 18:18
[Raikkaassa ulkoilmassa aivot saivat happea ja nuo Simbergin ristikon ymmärtämättömiksi jääneet kohdat ratkesivat kuin itsestään. Ovelia olivat ainakin ASS ja alanurkan pysty.]
39. Aatu6.8.2008 klo 21:09
Onhan näin, että RA päivystää Ekin kesäloman aikana.
Onhan?
40. Seppo7.8.2008 klo 15:55
Tuossa em. Iisakki 8:ssa Alfin kisa-aukeamassa on erään lajin nimessä vanhan mallin mukaan vielä H-kirjain, mutta nykyisin esim. Kielitoimiston sanakirjan mukaan olemme siirtyneet hoottomaan versioon.
41. PP12.8.2008 klo 10:57
Säie 2532 'Vihje = melkein vastaus' putkahti esiin, kun googletin sanaristikot.net säännöt. Mielenkiintoista.

Nyt kysyisin kp:lta, kun hän on niin kovasti tuo esille
AVATA -sanaa. Ristikoissasi on vuodesta toiseen kuva, jossa on laatikko, kansi auki ja nuoli osoittamassa laatikon kantta tai ehkä kuvaamassa tapahtumaa, jossa kansi aukeaa. Ratkaisu = avata. Avaamiseen kuitenkin tarvitaan joku tekemään avaus. Mutta kuvassa laatikko aukeaa tai avautuu itsekseen ilman apua.

Minun sanakorvani pitää tulkintaasi kaukaa haetulta ja tarjoan tilalle 'aueta' tai 'avautua' -verbejä.

Ei maailmoita kaatava asia ja helposti korjattavissa, kun avata ja aueta -sanoissa on yhtä monta kirjainta. En halua
debattia, vaan asiallisen vastineen kp:ltä. Siis: miten olet päätynyt avata -ratkaisuun?
42. kp12.8.2008 klo 11:12
Ihan yksinkertaista.... Tuohon kuvaan sopii kaikki mainitsemasi muodot.... Ei avaamiseen kättä siinä tarvitse... nuoli tekee sen....
43. HT12.8.2008 klo 11:15
Olen PP:n kanssa samaa mieltä. En ole eläissäni nähnyt nuolen avaavan mitään, aina on asialla ollut laite tai elollinen olento.
44. kp12.8.2008 klo 11:18
Nuolen kanssa saa jalat kävelemään... etkö tuota ole tiennyt
:)
45. HT12.8.2008 klo 11:23
Pieni korjaus: tietysti myös muu kuin laite tai elollinen olento, esimerkiksi veden tai ilman virtaus, voi avata kannen, luukun, oven jne., mutta jos tällainen tapahtuma kuvataan ristikossa, aukeamisen aiheuttaja olisi hyvä merkitä näkyviin tavalla tai toisella.
46. kp12.8.2008 klo 11:25
Tuo nuoli on se :)
47. PP12.8.2008 klo 11:26
Ahaa jasså, että nuoli avaa laatikon....Hmhm. Todella yksinkertaista. Ymmärränkö vaiko enkö, väännäpäs rautalangasta toljakkeelle lisää...
48. kp12.8.2008 klo 11:33
samalla tavalla kun piirros jalat.... kun siihen lisää nuolen on astua, kävellä, kulkea.... tässä vaan laatikko... ja kansi... (vedätätkö :) )
49. huokaus12.8.2008 klo 11:40
Eikö samalla "logiikalla" siitä samaisesta laatikosta saa nuolen kanssa sitten vaikka sanat TYÖNTÄÄ, NOSTAA, SIIRTÄÄ, KANTAA jne?
50. HT12.8.2008 klo 11:40
Yksinkertainen ja olennainen ero: avata on transitiiviverbi, astua, kävellä, kulkea jne. eivät normaalisti ole (poikkeus: sonni astuu lehmän, kävelen sinut kumoon yms.)
51. kp12.8.2008 klo 11:48
Nuolen tarkoitus on saada piirros "liikkumaan".... voi olla sana missä muodossa vaan.
52. Jaska12.8.2008 klo 11:50
Mihin sitä nuolta tarvitaan? Laatikon avaa kuuluisa Näkymätön mies.
53. HT12.8.2008 klo 12:04
Jos vihje näyttää, kuinka joku heittää lattiaan maljakon niin että se pirstoutuu, ratkaisusanaksi voi loogisesti tulla vaikkapa MURSKATA (heittäjä on tekijä) tai MURSKAANTUA (se mitä maljakolle tapahtuu). Jos näytetään vain se rikkoutuva maljakko, MURSKATA on ratkaisusanana mieltä vailla, vaikka nuolia pantaisiin mukaan puoli tusinaa, koska mikään ei viittaa tapahtuman aiheuttajaan.
54. tonimikael12.8.2008 klo 12:31
Mutta voihan se nuoli olla vaikka sen kuuluisan Wilhelmin ampuma, ja kyllähän se nuoli silloin AVAA sen laatikon. Eihän me aina voi tietää tapoja, joilla eri ihmiset tekevät asioita, esim. avaavat laatikoita. :)
55. HT12.8.2008 klo 13:15
tonimikael: kävi kyllä mielessä esittää jossain vaiheessa varaus, että isossa laatikossa kyyhöttävä voi ampua nuolen, joka avaa kannen. Mutta voisiko vihjeen asetelman niin tulkita, sitä en tiedä kun en ole vihjettä nähnyt, niin että jäi saivartelu harjoittamatta.
56. Jukkis12.8.2008 klo 14:02
Hämmentävää huomata olevansa tässä avaamisasiassa enemmän kp:n kuin muiden kannalla. Onhan ristikot täynnä vihjeitä, jotka tarkasti ajatellen on ihan epäloogisia. Jos kuvassa on avautuva/avattu laatikko, niin miksi ihmeessä siitä ei voi tulla AVATA, vaikka avaajaa ei näkyisikään? Joku sitä kuitenkin avaa tai on avannut. Voihan siinä olla vaikka joku näkymättömissä oleva vipumekanismi.

Tuossa yhdessä ristikossa on mies ja lapsi, ja siitä tulee ISYYS. Mistä ratkoja voi tietää, että se mies on lapsen isä?
57. HT12.8.2008 klo 14:59
Miehen ja lapsen tapauksessa näytetään mahdollinen isänä olija. Laatikkovihjeessä ei ymmärtääkseni (en ole puhuttua vihjettä nähnyt) ole näkyvissä mitään voimaa tai tekijää, joka voisi olla myötävaikuttamassa kannen liikkeeseen.

Mutta ehkäpä Jaskan mainitsema näkymätön mies käyttää sitä näkymätöntä vipumekanismia.
58. Taata12.8.2008 klo 15:10
Kyllä nyt Jukkis on aika lähellä ongelman ratkaisua eivätkä muutkaan varmaan enää kovin kauan kaukana ole. Luulen tietäväni ratkaisun, mutta en sitä voi vielä paljastaa, ettei KP vain suutu. En kiellä, etteikö tähän voisi olla muitakin ratkaisuja.
59. tonimikael12.8.2008 klo 15:21
Sitten toinen kysymys on se, että onko tuollainen vihje hyvä. Jos osalle ratkojista tulee sanan ratkettuaan sellainen olo, että "no jaa niin kai tuosta tulee se, vaikka no hmmm...", niin se on jo riittävä syy (ehdottomasti) hylätä moinen vihje. Uskoisin kaikkien laatijoiden haluavan viime kädessä tyytyväisiä ja nyökytteleviä ratkojia ristikoilleen.
60. Jukkis12.8.2008 klo 15:34
Juu, eihän tuo minustakaan kovin tyylikäs ole. Se nuoli siinä vissiin yrittää olla tapa sanoa, että "ratkaisusana liittyy siihen, mitä tässä tapahtuu tai on tapahtunut". Tämmöisiä konventioita, joita ei ymmärrä, jos ei niitä tiedä, viljellään ristikoissa muuallakin. Minua hiukka ärsyttävä esimerkki tämmöisistä omituisuuksista on se, että oikealta vasemmalle kulkevan hevosen kuvasta tulee ratkaisuksi takaperin kirjoitettu hevosen kulkua kuvaava sana. Eipä siinäkään paljon tolkkua ole, etenkin kun sitten toisessa ristikossa oikealta vasemmalle tapahtuvasta toiminnasta tulee sitä toimintaa kuvaava sana etuperin kirjoitettuna.

Jos kp jatkossa piirtäisi tuohon nuolen asemasta näkyviin käden, joka avaamisen suorittaa, niin ei varmaan löytyis enää valittamista.
61. Ritu25.8.2008 klo 13:27
Kyllä on joskus vaikeaa hahmottaa jotain kuvaa verkkokalvolleen. Aamulehden Valo-liitteessä 22.8. olleen ristikon vasemman yläkulman kuva, josta tuli pystysuoraan ratkaisusana. Vaikka sana oli ratkaistuna, niin kuvasta en kyseistä ratkaisusanaa saanut. Tänään käänsin kuvan ylösalaisin ja siinähän se sitten oli! Ja kun nyt kuvaa katsoo niin hetihän tuo ratkaisusana siinä näkyy. Alussa näin siinä vasemmassa alakulmassa avoimen silmän ja jonkun patin tai kotilon otsan päällä ennen hiusrajaa. Kaikkea sitä näkeekin kun vanhaks elää ;).
Ko. ristikossa on vielä ratkaisuaikaa, joten jääköön oikea ratkaisusana vielä paljastamatta.
62. ei-Manselainen25.8.2008 klo 17:05
Tuossa viime viikon paikallislehdessäpä oli pistetty ihan väärä kuva ristikkoon. Oli vissiin ristikkotoimittajan märissä unissa lataamansa kuva eksynyt aivan väärään paikkaan.
No, ettehän te sitä voi ihastella, kun ette ole paikallisia. Kuvaa kun väänteli ja käänteli, niin saihan siitä ratkaisusanan aikaiseksi. Paljastaahan tuota ei luonnollisesti voi, koska ratkaisuaikaa on jäljellä hamaan tulevaisuuteen.
63. kp25.8.2008 klo 17:10
mitä minä olen sanonut noista kuvista... tehkää paketti eli pdf
64. Ritu25.8.2008 klo 20:17
Sen verran vielä tuosta aiemmasta omasta kommentistani, että vihjekuva oli siis ihan ok. Silmäni näkivät vain ihan jotain muuta tovin ;). Vihjekuva oli piirretty vain osaksi, kylläkin ihan riittävästi, ja minä etsiskelin tullutta ratkaisusanaa siitäkin kokonaisena.
65. ei-Manselainen25.8.2008 klo 20:31
Sen verran vielä tuosta aiemmasta omasta kommentistani, että luuletko ketään kiinnostavan, kun kerrot, että "näin siinä vasemmassa alakulmassa avoimen silmän ja jonkun patin tai kotilon otsan päällä ennen hiusrajaa", jos ei edes tiedä minkänäköisestä kuvasta on kyse?
66. ?10.8.2009 klo 13:40
Johan pulpahti.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *