KESKUSTELUT > RISTIKOT > VIHJEIDEN PAIKKANSAPITÄVYYS

2089. vihjeiden paikkansapitävyys

teemu31.10.2005 klo 11:44
Onkohan mitään normia sille, miten hyvin ristikkovihjeiden tulee pitää paikkansa. Voisiko suosituksena olla esim. se, että yksitähtisissä vihje pitää paikkansa sataprosenttisesti, kaksitähtisissä yli 50-prosenttisesti ja vaikeissa riittää, että
vihje on joskus joissakin olosuhteissa toteutunut ? Mitä mahtaa Ylin Sensorimme ajatella ? Esimerkkinä
KIVESTÄ - KIRVEET tai PUUSTA - LAIVA kelpaisivatko edes supervisaisiin ?
2. iso S31.10.2005 klo 12:27
Entä onko olemassa valtuutettua tahoa joka suorittaa tarvittavan prosenttilaskun ja määrää miltä ajalta ja millä perusteella tulos lasketaan?

Esimerkiksi PUUSTA - VENE.

Lasketaanko prosentti puun kannalta (mitä kaikkea puusta tehdään tai putoaa) vai veneen kannalta (mistä materiaaleista veneitä tehdään)?

Lasketaanko oikea prosentti nyt käyttökunnossa vai tekeillä olevista veneistä (Suomessa vai maailmassa), tällä viikolla valmistuneista, kuluvalta kalenterivuodelta, vuoden ajalta vihjeen kirjoittamishetkestä taaksepäin, viimeiseltä täydeltä kalenterivuodelta, ajanlaskun alusta, kaikkien aikojen ensimmäisestä veneestä alkaen vai joltain muulta jaksolta?

Perustuuko prosentti veneiden kappalemäärään, käytettyyn työaikaan, materiaalikustannuksiin, materiaalin määrään (paino vai tilavuus?), veneiden myyntihintaan vai johonkin muuhun?

Miten määritellään vene? Lasketaanko esimerkiksi kanootit ja ruuhet veneiksi? Missä kulkee veneen ja laivan raja? Entä sukellusveneet? Onko kymmensenttinen kaarnavene vene? Mistä prosenttitaho saa niiden määrän selville? Entä massan, jos prosenttiluku lasketaan materiaalimäärästä?

Miten määritellään puu? Jos punon veneen pajunoksista ja tiivistän sen vaahteranlehtiä liimailemalla niin lasketaanko paju puuksi vai pensaaksi? Onko siinä joku kokoraja?

Ei ole laatijan osa helppo, mutta prosenttiluvun tarkastajan ura päättyy virkavirheeseen nopeammin kuin pian.
3. tonimikael31.10.2005 klo 13:13
Iso S:
Voisko tuohon kauniimmin enää vastata! :D
4. matts31.10.2005 klo 13:21
SK 43:ssa oli perjantaina vihje johon näyttäisi hyvin sopivan vastaukseksi eräsä etunimi, joka ei liene vihjeeseen sopiva?
5. ö31.10.2005 klo 13:53
Teemun kysymys on hyvä, mutta esimerkit eivät niinkään. Teemun peruskysymyshän on "miten hyvin ristikkovihjeiden tulee pitää paikkansa?".

Esim. TRAGEDIA -> TOIVOTON. Pitääkö se yhtään paikkaansa? Onko toivottomuus tragedialle ominaista? Toivotaanhan murheen alla aina parempaa.
6. tonimikael31.10.2005 klo 14:29
Kuinka usein TEA -> ISTA pitää paikkansa?
Eli kuinka usein TEA-niminen henkilö on ISTA?
Hassua.
7. teemu2.11.2005 klo 11:41
Hienoa, että joku ratkoja havaitsi esimerkkini kelvottomiksi-
sellaisiksi ne tarkoitinkin ! Oireellistako, että laatijat puolestaan hyväksyivät ne kakistelematta? Vuoropuhelua on todella aiheellista pitää yllä. Minunkaan mielestäni TRAGEDIA- TOIVOTON ei ole mikään vihje - ratkaisusanapari.
8. iso S2.11.2005 klo 12:11
teemu, ketkä laatijat hyväksyivät esimerkkivihjeesi kakistelematta? Ainakaan tässä säikeessä en näe mitään selkeää vahvistusta tuolle teorialle.

Itse en hyväksyisi esimerkiksi vihjettä KIVESTÄ -> KIRVEET ristikkooni olipa se tarkoitettu miten visaiseksi tahansa. ENNEN KIVESTÄ tai JOSKUS KIVESTÄKIN menettelisivät, mutta jossain määrin vesittäisivät visaisuutta.

Minun kommenttini keskittyi prosenttiosuuteen ja sen osoittamiseen, että sellainen sääntö ei käytännössä toimi ainakaan yleispätevästi muuten kuin karkealla mutu-perusteisella tarkkuudella. Siihen tarkasteluun nuo esimerkit kyllä kelpasivat, vaikka vaihdoinkin tilalle tarkoitukseeni paremmin sopivan.

Yläkäsite ja alakäsite taitavat olla termejä mitkä käsittelevät luokkaan kuulumista, mikä on sallittu epämääräisyyden tapa ristikoissa. Siten TEA -> ISTA on ok, koska Istojen joukkoon kuuluu Tea, vaikkakaan kaikki Teat eivät ole Istoja (tai kaikki Istat eivät ole Teoja).

Entäpä tällainen: HANASTA -> OLUT? Olutta saadaan muualtakin kuin hanasta eikä kaikista hanoista tule olutta, joistakin ikävämmistä tulee huuberia vaan. Silti luulen nähneeni tuon vihjeen käytössä enkä pidä sitä ihan tuomittavana, vaikka HANASTAKIN olisi oikeampi. Kuitenkin ylenpalttinen KIN-päätteen viljely vihjeissä näyttää tylsältä, kuten mikä tahansa liiallinen toisto.

Oleellinen ero kirves-vihjeeseen verrattuna on se että oluthanoja on varmasti nykyäänkin, mutta kivikirveitä EHKÄ tehdään jossain Papuan takametsissä.

Prosenttiajattelu ei ole huono idea, kunhan ei ruveta halkomaan hiuksia kivikirveellä. Hirveän moni vihje on sellainen että se pitää paikkansa useimmiten, mutta ei jossain harvinaisessa poikkeustapauksessa.
9. Jukkis2.11.2005 klo 12:20
Tuo ENNEN KIVESTÄ onkin mainio vihje. Ratkaisija rupeaa miettimään, että minkähänsuuntaista liikettä tuossa pitää ajatella, koska siitähän se riippuu, mitä tulee ennen kivestä.
10. IiKoo2.11.2005 klo 12:26
Niin Jukkis, onko se mikä riippuu, ennen kivestä vaiko sen jälkeen? (hohhoijaa, vasta keskiviikko ja nyt jo jutut aivan viistossa...)
11. y2.11.2005 klo 13:25
Jatkoa edellisiin..

ENNEN KIVESTÄ -> PIILO
ENNEN KIVESTÄ -> KALLE
12. Eki2.11.2005 klo 14:29
Kalle Kiwes Blues Band, jossa Pekka Tammilehto soitti?
13. y2.11.2005 klo 15:31
Netissä onkin kahdenlaista kirjoitustapaa!
Jussi Raittinen lausui bändin nimen suomalaisittain
Topi Sorsakoski konsertissa. Kalle Kiwes näyttääkin olevan se oikea kirjoitusasu.
14. Matti2.11.2005 klo 16:23
Palstan etusivulla kerrotaan Sisilian Ennasta. Onkohan missään ristikossa milloinkaan ollut Sisiliassa>Enna?
15. Eki2.11.2005 klo 16:24
Olen nähnyt.
16. iso S2.11.2005 klo 19:00
Ennen oli melko usein. Silti oli vaikea oppia muistamaan että Sisiliassa -> Enna, Saksassa -> Unna.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *