KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > MUIDEN MAIDEN OUDOT TAVAT

2051. Muiden maiden oudot tavat

marjaana19.10.2005 klo 15:27
Tänne voisi koota huomioita muiden maiden "omituisuuksista". Minua aihe jaksaa aina kiinnostaa! Tässä huomioitani Tanskasta:

- Lähdin ostamaan lapsilleni pillimehua ja kotimaan jättivalikoimiin tottuneena hämmästelin, miten sikäläisissä ruokakaupoissa oli täsmälleen yhtä merkkiä ja kahta makua (mansikka ja omena)

- Kaupungilla ja kaupoissa tädit tulivat silittelemään ja ihastelemaan lapsia ihan vilpittömästi. Tähän en ole koskaan törmännyt Suomessa ;o(

- Ihmiset eivät käytä ikkunaverhoja.

- Jopa viisivuotiaita lapsia työnnettiin kärryissä. Kyllä meidän muksut ainakin osaavat jo kävellä...
2. kirre19.10.2005 klo 15:44
Omituisuus Kiinassa ravintolassa.
On kohteliasta ravintoloitsijaa kohtaan jättää pöytäliina sotkuiseksi, se on kiitos hyvästä ja maittavasta ruoasta.
Mitä puhtaampi pöytäliina lähtiessä, sen tyytymättömämpi asiakas
on ollut palveluun. Pöytäliinaan voi siis huoleti pyyhkiä suunsa
jne. "sikailla", jos ei muuten ole ollut tapana. :-)
3. kirre21.10.2005 klo 11:13
Tässäkö kaikki oudot tavat, ketju jäi kovin lyhyeksi. ; (
4. matts21.10.2005 klo 11:20
Sveitsiläisessä huoneistohotellissa oli "sauna" ja uima-allas.
Sauna oli elementtikoppi jossain huoneessa, ei mitään ilmanvaihtoa ja kiuas lämpeni poletilla vai oliko se nyt oikein kolikko. Vettä ei saanut viedä saunaan, saatika löylyä heittää. Tupakointi oli erikseen saunassa kielletty. Kävimme kuitenkin saunassa ja kun allas oli vieressa päätimme myös uida. Ja sitten takaisin saunaan. Lämmitelyt ja uudelleen uimaan - hups, talkkari oli käynyt vetämässä pressun altaan päälle - selvä viesti ettei allasta käytetä.
Seuraavana päivänä kyselimme miksi noin. Ei saunasta mennä altaaseen - veteen tulee bakteereita. Jees se siitä hotellista.
Tämä tapahtui muinoin 90 -luvun alussa.
5. ö21.10.2005 klo 11:39
Keski-Euroopan saunakulttuuri on tosi outoa. Saksassakaan asiakas ei saa heittää löylyä, vaan varttin välein saunaan ilmestyy "saunamaisteri", joka heittää löylyn ja leyhyttelee sitten pyyhettä saadakseen kuuman ilman kiertämään löylyhuoneessa.

Kerran tällainen saunamaisteri jopa nousi kahareisin kiukaan ylle itseään seinistä tukien ja pyöritteli pyyhettään laajassa kaaressa. Ihmettelin tosissaan miten miehen suvunjatkamiskyvylle käy sellaisessa työssä.
6. tjn21.10.2005 klo 11:51
Nimenomaan saunakulttuurin erilaisten sovellutusten vertailu saattaa olla meille suomalaisille antoisaa. Mitä kauemmas mennään, sitä ihmeellisemmältä näyttää.

Uskon vieläkin olleeni kerran saunassa Tokiossa käydessäni.

Se huone, mihin mentiin ilman vaatteita oli hyvin valaistu ja pienehkö. Mattojakin oli lattialla, mutta lauteita ei missään. Pienet jakkarat olivat istumista varten.

Koska lämpötila oli viileähkö, tuli mieleen heittää vähän löylyä. Nurkassa olikin hieman sähkökiuasta muistuttava ja hehkuva apparaatti, vesikiulu ja nappo vieressä. Pakkohan sen kiuas on olla, ajatteli suomalainen. Puoli napollista vettä antoi mukavat sihahdukset, pienen risahduksen ja pilven mustaa savua. "Löylyjen" jälkeiset kuumat ja kylmät kylvyt olivatkin sitten tosi tehokkaita.

Jälkeenpäin on asia jäänyt askarruttamaan. Etupäässä se, mihin tarkoitukseen oli varattu tämä vesikiulu ja nappo. Olikohan kaikki vain lumetodellisuutta? Siellähän, jos missä, on keksitty kynttilöille, takoille yms. tulenlieskoillekin omat sähkölamppuun perustuvat imitaationsa.
7. pn21.10.2005 klo 12:31
Minua taas hämmästytti kovasti huoleton yhteissaunominen Saksassa. Olimme alkuvuodesta Radisson SAS Berliinissä, hotellissa oli allasosasto, jossa kolme erilaista saunaa.

Saunat olivat ihan kunnon saunoja, mutta kun ne samoin kuin pesutilat olivat yhteiset miehille ja naisille. Me suomalaiset olimme ainoat, jotka kulkivat siellä häveliäästi uikkareissa tai pyyhe suojana... ;-)
8. kirre21.10.2005 klo 13:00
Tämä juttu on hieman toisinpäin otsikkoon nähden. Itseäni
aina naurattaa juttu, jonka kuulin eräältä ulkomaalaiselta
täällä Suomessa ollessaan. Saunassa oltuaan, ihmetteli sitä, kun täällä hei-
tetään niin paljon löylyä kun vaan nahka sietää ja sitten se
suunnaton itsensä harjaus ja peseminen juuriharjalla joka
kerta saunassa olessamme. Siellä kun vain pehmeällä sie-
nellä vähän sipaistaan ihoa, eikä tolkutonta HARJAUSTA har-
rasteta lainkaan muualla maailmassa. :-)
9. marjaana21.10.2005 klo 13:48
Tanskasta vielä sen verran, että siellä hedelmät myydään kappalehinnoin. En ostanut viinirypäleitä, joten en tiedä olisiko ne joku laskenut... ;o)
10. Tsööts21.10.2005 klo 13:52
En viitsi ottaa kantaa muiden maiden ns. outoihin tapoihin, mutta sanonpahan vaan, että itse matkustellessani olen säästynyt suuremmilta murheilta ja ristiriidoilta noudattaessani maassa maan tavalla -periaatetta. En ole korostanut heikkoa suomalaista itsetuntoani enkä kansallisuustunnettani. Katsoisin hyötyneeni tästä, toisin kuin ehkä vahvoilla em. ominaisuuksilla varustetut maahanmuuttajat, joilla tuntuu olevan ongelmia kulttuurinsa ristiriitaisuuksista oman kulttuurimme kanssa. Uskoisin itse pakkomuuttotilanteessa omivani rauhalliseen rinnakkaineloon vaadittavan määrän paikallista kulttuuria.
11. marjaana21.10.2005 klo 14:03
Ilman muuta; en minäkään tukkaa repinyt, vaikka banaanit pitikin ostaa erilailla kuin täällä. ;o)
12. Tsööts21.10.2005 klo 14:08
marjaana: En ollut lukenut klo 13.48-viestiäsi eli päivittänyt sivua ennen kuin lähetin oman tekstini, joten en kommentoinut juttuasi, sori, jos näin ymmärsit.
13. marjaana21.10.2005 klo 14:09
Juu en niin luullutkaan... Ei hätiä mitiä.
14. Tsööts21.10.2005 klo 14:24
Tosin voin kommentoida säikeen aloitusviestiäsi: Itsellä on Tanska vielä käymättä, mutta olen törmännyt tuohon suppean valikoiman ongelmaan Ruotsissa ja myöskin koto-Suomessa. "Köyhissä" maissa, täällä Euroopassa esim. Puola ja Tsekki, ja tiettyjen tuotteiden kohdalla Intiassa tai Thaimaassa, olen ällistellyt valikoimien laajuutta kulmakaupassa, on tullut mieleen, että kotimainen Valintatalo saisi kyllä hävetä. Leivistä, salaattiannoksista ja muista valmis- sekä pikaruuista, maustekastikkeista, makkaroista ja muista lihatuotteista, juustoista, ruokaöljyistä jne. jne. on suorastaan runsaudenpula!
15. Juha-Pekka Kuusela21.10.2005 klo 14:46
Tsööts: jossain vielä arvostetaan oikeaa ruokaa eikä vain aina
kaloreita lasketa.
16. marjaana21.10.2005 klo 15:04
Minä mietiskelin, että jos pitäisi muuttaa toiseen maahan, en pystyisi Tsöötsin tapaan täysin elämään "maassa maan tavalla".
Esim. joissakin maissa lasten kouluruokailu (tai sen puute) on niin hölmösti järjestetty, että mieluummin hoitaisin asian omalla tavallani (suomalaiseen tapaan), kuin antaisin lasteni syödä huonosti ja epäterveellisesti.
17. Tsööts21.10.2005 klo 15:11
Näin on, JPK! Tämä menee sivuun aiheesta, mutta sopii tähän jatkoksi: Itse olen ajatellut aloittaa sodan terveysterroristeja vastaan. Ensimmäisenä liipasimellani on oma työnantajani savuton sairaala -vouhotuksensa kanssa. Arvatkaa onko mennyt motivaatio edes yrittää tupakoinnin lopettamista henkisen painostamisen takia? Luojan kiitos Suomen laki ei vielä kiellä tupakointia työaikana, joten työnantajan "tupakointikielto" on pelkkää - tosin ehkä hieman tupakansavuista, mutta kuitenkin - ilmaa. Ennen kuin höpötys alkoi, harkitsin vakavasti lopettamista...
18. Tsööts21.10.2005 klo 15:14
marjaana: Kaikin puolin muuten luulisin lasten kykenevän omimaan vieraan kulttuurin meitä aikuisia helpommin - mikäli heille annetaan siihen tilaisuus, eikä sidota käsiään omalla kulttuurillamme.
19. tjn21.10.2005 klo 15:18
Kun Tsööts tarjoaa näin herkullisen paikan kysyä, ei voi olla kysymättä.

Viestisi 13.52 ja 15.11: Maassa maan tavalla muttei sairaalassa sairaalan tavalla?

:-)
20. Tsööts21.10.2005 klo 15:26
Työnantajani harrastama "terrori" on itsemääräämisoikeuteni loukkaamista tai ainakin sen yrittämistä - kuten kirjoitin, tupakoinnin rajoittaminen ei perustu Suomen lakiin.
21. mor21.10.2005 klo 17:24
Vielä tuohon saunakeskusteluun:

Vuonna -99 olimme lomamatkalla Hollannissa ja menimme erääseen varsin hyvin varustettuun vesipuistoon. Yllätykseksemme paikassa oli myös sauna, itse asiassa kolmekin kappaletta. Saunat olivat aivan ok, löylyä sai heittää vapaasti ja muutenkin olo oli aivan kuin kotisaunassa.

Omituisuus tuli vastaan ehkä kolmannella saunomiskerralla, ollessani lauteilla tuolloin 6-vuotiaan poikani kanssa. Saunaan änkesi henkilökuntaan kuuluva nainen, joka kankealla englannilla kertoi, ettei poika saisi olla saunassa!
Ihmeteltyäni syytä moiseen, nainen sanoi, etteivät alaikäiset saa olla saunassa mahdollisen onnettomuusvaaran vuoksi!

Ei yhtään auttanut, vaikka kerroin olevamme Suomesta ja, että poika on käynyt saunassa jo sylivauvasta lähtien.

No, naisen silmän välttäessä kävimme vielä pari kertaa saunassa...
22. Tsööts21.10.2005 klo 18:40
Saunakulttuurissa - ja saunoissa - on eroja: Olimme teatteriryhmämme kanssa Ruotsissa festivaaleilla ja majoittuminen tapahtui (entisellä) Ruotsin armeijan kasarmialueella. Paikalla oli majoittuneena useita ryhmiä, muut olivat ruotsalaisia. Saunavuorot oli jaettu niin, että omamme oli illan viimeisenä johtuen myöhäisestä esiintymisajankohdastamme. Tullessamme paikalle mukavat naapurikasarmin ruotsalaiset, joilla oli ollut saunavuoro ennen meitä, kertoivat kohteliaana porukkana lisänneensä kiukaaseen lämpöä - tai tehoja, miten se nyt sähkökiukaissa meneekään? - koska tiesivät meidän suomalaisten saunovan seuraavaksi. Itse en ole mikään saunan - varsinkaan sähkö- - ystävä, enkä siis kova löylymieskään, mutta täytyi ihmetellä kuinka kylmässä saunassa ruotsalaiset olivat käyneet! Vaikka kiukaan sääti täysille, ei minullakaan olla vaikeuksia saunoa vaikka kuinka paljon olisi löylyä heittänyt. Totesimme kiukaan olevan ruotsalaisen Tylön ja päädyimme parin oluen jälkeen kotimaisen Helon ylivertaisuuteen. Maassa maan tavalla? No, ei meidän jälkeen ollut tulossa muita saunomaan...
23. Albert22.10.2005 klo 05:20
70-luvulla teimme retken lappiin. Sattui olemaan huono kesä, joten majoituimme Norjan puolella hytteihin. Surkuttelimme teltassa majoittuvia. Palelihan meitäkin, vaikka seinät oli ympärillä.
Altan leirintäalueella varasimme saunavuoron. Paleli silloin niin pirusti.
Sauna oli iso. noin 50 neliömetriä. Kiuas oli sitävastoin oli kerrostaloasuntoon tarkoitettu. Käytimme pitkään sanontaa: Kylmä kuin Altan saunassa.
24. Kravattimies13.2.2006 klo 01:55
Tänä aamuna tapahtui niin, että kävin etupihalta hakemassa The Australian -sanomalehden vaimon sijasta. Heh, tuonhan voi ymmärtää vaikka väärin, jos haluaa!

No, joskus lehteä on vaikea löytää täältä pihaviidakosta, mutta nyt kaupan kuski oli onnistunut heitossaan ja lehti lojui pensaan alla läpinäkyvässä muovipakkauksessaan häikäisevässä auringonpaisteessa.

Karistin enimmät ötökät pois ja toin sen sisälle. Lehti oli ihan kippuralla, kuten tavallista, olihan se ehtinyt olla käärittynä putkelle jo muutaman tunnin.

Keittiössä poistin muovin ja avasin lehden pöydälle. Eihän sitä voinut alkaa lukea ennen oikomista, joten panin sen päälle hedelmiä ja kulhoja.

Unohdin koko lehden. Myöhemmin vaimo tuli sisään toisesta ovesta ja kertoi, ettei lehteä löytynyt mistään. Olisikohan joku varastanut sen? Ei mitään hätää, kultaseni. Annoin hänelle lehden omasta lehtipainosta!
25. Sikar13.2.2006 klo 13:58
Hieman asian vierestä:
Amerikan mantereelta Suomeen naitu mies säikähti täkäläisen laatikkomaisen rakennuksen katolla loistavaa jättikokoista KKK-kylttiä.
26. pn13.2.2006 klo 16:40
Alkuperäiseen aiheeseen palatakseni: kauppojen aukioloajat Ranskassa. Suurin osa minkä tahansa alan liikkeistä on avoinna aamuisin 9 tai 10-12 sekä päivällä 14-19, perjantaisin ja lauantaisin jotkut saattavat ehkä olla auki nonstoppina, sunnuntaisin mikään ei ole auki ja maanantaisin kaupat avataan vasta klo 14.

Poikkeuksia ovat lähinnä suuret tavaratalot, jotka eivät ilmeisesti viitsi aloittaa tyhjennysoperaatiota (siis asiakkaiden ulosohjaamista) kesken päivän.

Muistan kuulleeni että vastaavaa harrastetaan myös Italiassa ja Espanjassa, niin ettei tämä kaiketi ihan ranskalaisten omaa keksintöä ole... kaipa se on se kotilounaan kutsu. :-)
27. marjaana13.2.2006 klo 17:13
Radiossa oli juttua espanjalaisten siestasta josta jotkut haluaisivat päästä eroon. Keskellä työpäivää on kolmen tunnin tauko ja aikaa tappaakseen useat käyttävät tuon pakollisen ajan baareissa ja ravintoloissa. Työpäivät venyvät pitkiksi ja kotiin päästyään lapset ovat useimmiten jo nukkumassa.

Siis tosi järkevä tuo siesta.
28. pn13.2.2006 klo 18:00
Tosiaankin, Ranskassa tavalliset ruokaravintolat puolestaan ovat auki noin 12-1430 ja sitten taas illalla 19-24. Muina aikoina on turha olla nälkäinen, ellei mäkkäri kelpaa.

Ranskassa ei ehkä niinkään siestaa vietetä (siis että kuumuuden takia olisi taukoa), vaan käsittääkseni tämä johtuu edelleen ihan siitä että perinteisesti on menty kotiin syömään äidin/vaimon kokkaamaa lounasta. Tai sitten siihen kulmakuppilaan.
29. Kravattimies14.2.2006 klo 04:42
Muslimit rukoilevat viidesti päivässä. Riadissa ollessani yritin käyttää raha-automaattia rukouksen aikana, mutta eihän se onnistunut. Pian opin myös, että tavaratalot tyhjennetään ennen rukousta jo sen verran ajoissa, ettei kellekään tule liian kiire.
30. Kravattimies16.2.2006 klo 00:10
Supersuosittu amerikkalainen tv-tähti Conan O'Brien ei ollut pysyä housuissaan ennen eilistä tapaamistaan presidentti Tarja Halosen kanssa.

[No joo, olen nähnyt dvd:ltä, kun Halonen oli saunassa miesten kanssa. Olikohan Conan nähnyt sen myös?]
31. JPQ16.2.2006 klo 00:34
pn: tuo on jo outoa tosin toisaalta tuosta lienee merkinnät eli auki
oloajat merkitään myös ranskassa.
marjaana: siesta järkevä kyllä mutta työrytmille pitäs tehdä jotain.
32. Sini7.3.2006 klo 20:55
Tunisiassa ajetaan liikenneympyrässä 2 autoa rinnakkain. :D
33. Kravattimies17.3.2006 klo 08:29
http://www.jcnypd.org/images/jccircle-ani.gif
34. Kravattimies17.3.2006 klo 08:30
Ihan muita juttuja lukiessani näin sanan KAMALAMPI (kamala, kamalampi, kamalin) ja mieleeni muistui jokavuotinen Australian siivoamispäivä, jolloin vapaaehtoisvoimin maisemat puhdistetaan kaikenlaisesta roskasta.

Tämä roskajärvi tai KAMALAMPI oli Brisbanen lähellä. Pikkubussi, Porsche ja Landcruiser olivat niiden 55 kulkuneuvon joukossa, jotka ongittiin ylös tästä lammesta.

http://www.abc.net.au/brisbane/stories/s1581938.ht m
35. Kravattimies11.4.2006 klo 03:39
"Samanlaisia hulluja on kaikkialla"

http://www.iltalehti.fi/2006/04/09/200604084367919 _vi.shtml

Pääministeri Matti Vanhasta (kesk) lainatakseni nyt olen minäkin paikannut aukon kulttuurin tuntemuksessani.

En tiedä, kuinka kauan The Dudesons -sarja on pyörinyt täällä Kravattilandiassa, mutta kahdesti viikossa se tulee, maanantaisin ja perjantaisin, ainakin tällä viikolla.

Sehän oli ihan hyvä englanniksi. Jäi jännään paikkaan. Palaako ranchin talo ihan poroksi? Niin, että siitä voitte päätellä kuinka monta vuotta olette edellä!

Seinäjoen seinähullujen vauhdikasta ohjelmaa seurasi samalla kanavalla tosi monotoninen puolituntinen: bikiniasuiset liettualaiset kaunottaret painivat hunaja-altaassa. Aikani pohdittuani sen saloja vaidoin kanavaa.
36. Moisku16.4.2006 klo 22:37
Kanariansaarilla - Gran Canarialla on käytössä kaksi mielenkiintoista liikennemerkkiä:
Lehmän kuva tarkoittaa "Varokaa sikoja"
ja kauriin kuva tarkoittaa "Varokaa jäniksiä"
...loogista kun muistaa että merkit ovat Espanjan tieliikennelaista, mutta käytössä ihan erilaisessa paikassa.
37. JPQ17.4.2006 klo 16:05
Moisku: ohoh. Tämä musta oudointa ketjussa tuon lasten työntämisen
kanssa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *