KESKUSTELUT > RISTIKOT > RATKOJILTA LAATIJOILLE: VIINKKEJÄ VISAISIIN

2013. Ratkojilta laatijoille: viinkkejä visaisiin

Eki5.10.2005 klo 08:55
Tästä keskustelupalstasta on ollut tosi paljon apua kehiteltäessä visaisia ristikoita. Viime aikoina on keskitytty Toni Pitkälän visaisten päivittelyyn ja päivitykseen, mutta varmaan niistäkin kommenteista on ollut apua muillekin laatijoille - ja tietysti minulle siinäkin tilanteessa, kun teen päätöksiä visaisten laatijoista ja ristikoiden viimeistelyistä..

Pitkälän kanssa on ratkojapiireissä menty niinkin pitkälle, että hänen nimensä löytyessä ei kajota koko ristikkoon (helpommat ristikot ovat kyllä saaneet paljonkin kehuja). Kuitenkin mielipiteet on huomioitu ja visaiset ristikot ovat kansantajuistuneet. Viime päivien kommenttien perusteella työtä on jatkettava. Onhan meilläkin tarkastaja-Liisa, joka koko ajan auttaa parantamisessa jo etukäteen, mutta laajempi tukikin on tarpeen, sekä meidän että teidän takianne, koska suurta ratkojamääräähän tässä kaikesta huolimatta yritetään palvella.

JH tuolla heitti, että Tonin vihjeet olivat viime Plussassa ylimalkaisempia kuin aiemmin. Tuota en olisi arvannut itse väittää. Se ei missään tapauksessa ole ainakaan tarkoitus, koska se on minusta huono tapa vaikeuttaa.

Ratkojat kautta maan,
talkoisiin, auttamaan,
kyse yhteisestä hyvästä,
päästään alhosta syvästä(?).
2. Lettu5.10.2005 klo 11:14
Kovisten kehitystyö tuskin onnistuu yksinomaan ja ainoastaan tämän sivuston kautta. Suosittelen julkista vuoropuhelua asiakkaiden kanssa niissä julkaisuissa, missä koviksia esintyy. Uskoisin, että palautetta on jo nyt tullut päätomittajan tietoisuuteen ja sitä kautta muutospainetta mielekkäiden vaan ei tylsien ristikoiden osalta on olemassa. Mutta jos tätä tietoa pantataan se ei edistä kumpaakaan osapuolta kohtaamasta tosiaan "runon" hengessä.
3. Eki5.10.2005 klo 11:22
En yritäkään saada asiaa selväksi näillä sivuilla, mutta apua tästä on (jo ollut).

Parasta on kyllä henkilökohtainen keskustelu. Siinä voi nopeasti antaa vastakommentteja, käyttää hyväkseen äänensävyjä ym.

Suurin osa asiakkaista ei valitettavsti kommentoi lainkaan. Monella heistä olisi paljonkin asiaa. Kaikki eivät usko, että osaisivat sanoa jotain olennaista ja painokasta.

Yksikin lisämielipide on tärkeä. Silti on vaikea sanoa, mikä kommentti milloinkin todella vaikuttaa. Negatiivinen palaute voi olla myös lamauttavaa ja vaikuttaa väärään suuntaan, mutta pakko sitä(kin) on silti pyytää lisää!
4. Lettu5.10.2005 klo 11:50
Julkisella mielipiteellä voi olla suurempi voima ja teho kuin kahdenkeskisellä keskustelulla. Kynnys madaltuu, jos lukija kokee olevansa samalla aaltopituudella toisen kommentoijan kanssa - 'en ole yksin mielipiteeni kanssa'.

Muistan, kun annoin kritiikkiä tapauksesta (SUREE OVEAAN <> LILLAN), sain sinulta Eki vastaukseksi <-> *Tämä on ensimmäinen kerta, kun saan Uutisristikoiden kuolinvihjeistä MITÄÄN palautetta. - (6.7.2005)* Siispä, miksi ylipäätään antaa kritiikkiä, jos ensimmäinen palaute on kliseinen vastaus - kukaan ei ole ennen valittanut jne.

On se vaan niin vääriin.
5. Matti5.10.2005 klo 14:05
Aika vähän olen ratkonut (osannut ratkoa) tonimikaelin visaisia, mutta joitakin kuitenkin.

Valtaosa vihjeistä on ollut kikkailuvihjeitä. Tämä tekee ristikot vähän yksitotisiksi. Kannattaisi laajentaa skaalaa: viidesosa kikkailuja, viidesosa sitä, viidesosa tätä jne.

OK, jos olen keskusteluja oikein tulkinnut, tähän suuntaan on oltu jo menossakin. Elilinen Keskis oli kaikin tavoin maukas.

Mahtaviahan ne tonimikaelin kikkailut usein ovat - eivät kuitenkaan aina.

Ja lisättäköön tähän vielä itsestäänselvyys: Tämä on vain yhden ratkojan mielipide.
6. ,-viilari5.10.2005 klo 21:00
Ristikon vaikeusaste määräytyy lähinnä vihjeytyksen mukaan,sanasto taas vaikuttaa nautittavuuteen. Itse en ole
visaisten ystävä, jätän ne suosiolla pienelle masokistivähemmistölle. Pitäähän heilläkin nautintonsa olla.
Muuten olen sitä mieltä,että kaksi- tai kaksipuolosen vihjeytys on paljon vaativampaa kuin kolmitähtisen, johon voi ottaa vihjeen miten kaukaa tahansa!
Pyyntö: lisää yleistietoon liittyviä vihjeitä,vähemmän sanan-
pilkkomista. ....NEN ei ole mikään vihje !
7. Juhani Heino6.10.2005 klo 01:13
Vesitänpä sitten omaa kommenttiani: väitteeni Tonin Koviksen ylimalkaisuudesta oli vahvasti "musta tuntuu" -pohjalta ja johtui pitkä(lä)lti siitä että ekan kerran löysin noin ison vaihtoehtoisen ratkaisun.
Mutta hyvä jos sekin sai pohtimaan asiaa joltain uudelta tai unohtuneelta kannalta.
8. Matti6.10.2005 klo 07:38
Kyllä mielestäni ....NEN kelpaa vihjeeksi, esim. MURU
9. E.M.28.10.2005 klo 10:27
Matti: "Kyllä mielestäni ....NEN kelpaa vihjeeksi, esim. MURU"
- Kirjoititko tuon pilkalla vai ihan tosissasi?
- Oletko katsonut joskus Käänteissanakirjasta, miten paljon sieltä löytyy NEN-loppuisia sanoja!
10. Teemu Pallonen28.10.2005 klo 12:04
Huomaatko E.M., että ei siihen ihan mikä vaan ole tarkoitettu sopivaksi. Vastauksen täytyy olla sellainen, että sana tarkoittaa samaa myös +nen -päätteen kanssa. Siis MURU on sama kuin MURUNEN.
11. ,-viilari28.10.2005 klo 14:29
T.P:lle Tuolta kannalta en asiaa olekaan pohtinut, aina sitä oppii uutta ! Käykö muuten .....NEN vihjeeksi sanalle PALLO?
12. Matti28.10.2005 klo 14:35
Kävisihän siihen tietysti sirukin, mutta harvoinpa vihje on täysin yksikäsitteinen. Ilman Teemun täsmennystä vihje olisi tietysti huono.
13. Teemu Pallonen28.10.2005 klo 14:58
Kuten Matti totesikin, eihän se yksiselitteinen vihje ole, koska käyhän siihen ratkonnan alkuvaiheessa moni muukin sana. Mutta eiköhän näin ole vaikeissa ristikoissa lähes kaikkien vihjeiden kohdalla. Kuitenkin ratkaisusanan ollessa paikallaan yhteys on yksiselitteinen.
14. E.M.29.10.2005 klo 22:42
En vieläkään oikeen ymmärtänyt: "Vastauksen täytyy olla sellainen, että sana tarkoittaa samaa myös +nen -päätteen kanssa. Siis MURU on sama kuin MURUNEN." kirjoitti Teemu Pallonen.

- Eikö NEN-päätteellä usein saada substantiivista pienempi - mutta LÄHES samaa merkitsevä sana? Esim. tyttönen on pikkutyttö - ja samalla myös tyttö... ja näitä ns. deminutiiveja on niin paljon kuin vain kuka jaksaa keksiä...?
15. Eki29.10.2005 klo 22:51
Kyllä E.M. olet oikeassa, vaikka murun tapauksessa merkitykset ovat harvinaisen lähellä toisiaan, on siis käytännössä sama, sanooko muru vai murunen, mutta niin on useissa muissakin vastaavissa tuohon sopineissa sanoissa. Ei se onnistuneimpia vihjeitä ole, mutta kertakäyttöisenä mielestäni kuitenkin ok. Ainakin noudattaa tuon vihjetyypin periaatetta, joskin tosi paljon väljyyttä jättäen.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *