KESKUSTELUT > RISTIKOT > UUSI LAATIJA

2007. Uusi laatija

Uusi laatija3.10.2005 klo 18:20
Olen omaksi huvikseni laatinut jo jonkin aikaa ristikoita, mutta ainoatakaan ei ole julkaistu. Nyt on herännyt ajatus niiden esittelemisestä myös suurelle yleisölle. Tämän johdosta on muutama kysymys tarpeen.

Mitä eri julkaisijoita/kustantajia on olemassa? Mitä eroa niiden välillä on? Onko heillä erilaisia ulkoasu, sanasto, helppous, koko (ruutua x ruutua) yms. määräyksiä ja vaatimuksia? (Kenelle pöytälaatikkoni tuotokset olisivat sopivia). Ketä heistä uuden laatijan kannattaisi lähestyä? (Voisiko sähköpostiosoitetta saada täällä?) Voiko tuotoksensa vain lähettää näytille jollekin (sähköpostitse) vai kuinka asiassa edetään? Täällä todennäköisesti vierailee kaikkien "tallien" edustajia, joten vastauksia voisi saada.

Näiden tuhansien säikeiden aikana on asiasta jo varmaankin keskusteltu, mutta sen oikean löytäminen vaikutti todella ylivoimaiselta tehtävältä.

Kiitokset vastauksista jo etukäteen.
2. iso S3.10.2005 klo 20:45
Jos taudinkuva etenee tavanomaiseen tapaan niin olet luultavasti vanha ratkoja. Siltä pohjalta sinulla pitäisi jo olla kohtalaisen selkeä käsitys miltä julkaistut ristikot näyttävät. Jos ja kun olet ratkonut ristikoita useammasta erilaisesta lehdestä (suosittelen) niin olet myös huomannut että eivät ne yhdestä muotista ole.

Karkeasti voisi luokitella lehdet laatijan kannalta kuuteen lajiin: Aikakauslehdet, suuret sanomalehdet, pienet paikallislehdet, yhtiöiden asiakaslehdet, jäsenlehdet ja varsinaiset ristikkolehdet.

Sanomalehdet ja aikakauslehdet voinet unohtaa tässä vaiheessa. Niillä on jo omat kesyt laatijat ja vaihto on vähäistä.

Jos alueesi paikallislehdessä ei vielä ole ristikkoa niin pahaa-aavistamaton ja asiantuntematon päätoimittaja saattaisi olla ylipuhuttavissa eikä julkaistuksi pääseminen ole välttämättä ristikoiden laadusta kiinni. Pitemmällä tähtäyksellä ja ratkojien kannalta olisi tietysti suotavaa saada asiantuntevaa kritiikkiä.

Yhtiöiden asiakaslehtiin ja yhdistysten jäsenlehtiin pätee sama kuin paikallislehtiin. Puhujanlahjoilla saattaa palstatilaa löytyä. Jäsenlehdissä auttaa jos olet itse jäsen tai aihepiiristä muuten kiinnostunut ja hyvin perillä. Palkkiosta ei tarvitse kinata, koska sellaisesta ei ole juuri pelkoa.

Todennäköisin mahdollisuus ovat ristikkolehdet. Paikkakuntasi R-kioskilla on niitä kohtalainen valikoima ja pienemmälläkin paikkakunnalla osuuskaupassa joitakin. Hanki muutama sellainen ja katsele mallia ristikon koosta. Lehdissä on toimituksen yhteystiedot. Ensiksi kannattanee kysyä (puhelimella, sähköpostilla, kirjeellä) onko julkaisijalla kiinnostusta ja miten edetään.

Tietenkin kannattaa liittyä Sanaseppoihin jos et ole vielä jäsen. Jäsenlehteen voi tarjota tuotoksiaan.

Toisaalta, nykyinen lääketiede on niin kehittynyttä että taudin ollessa vasta noin alkuvaiheessa potilas on ehkä vielä pelastettavissa hyödyllisempien harrastusten pariin :)
3. Toinen tuore laatija5.10.2005 klo 11:21
Olin samassa tilanteessa keväällä ja otin yhteyttä suoraan ristikkolehtiin sähköpostitse. Homma eteni niin, että lähetin näytetehtävät paperiversioina ja ne menivät ensin ristikkotarkastajille. Sain palautteen päätoimittajan kautta muutaman viikon päästä ja homma lähti siitä etenemään. Pyrkimys oli saada vähän jalkaa ovenväliin ja edes silloin tällöin joku laatimani ähellys yhteen tiettyyn lehteen, mutta tarvetta olikin useampaan eri lehteen, joten nyt teen jo neljää eri näköistä, kokoista ja eri vaikeustasoista. :D Perästä kuuluu..
4. Ratkojaharrastelija8.11.2005 klo 11:19
Mukava, että hommasi lähti liikkeelle noin sujuvasti. Itse kuulin tapauksesta, että oululaiseen ristikkolehtikustantamoon oli jätetty muutama ristikko arvioitavaksi toukokuussa eikä suullisista lupauksista huolimatta vielä ole arviota saatu!!

Onko teillä tietoa kustantamon politiikasta. Onko sinne ihan turha pyrkiä laatijaksi??
5. Herra X8.11.2005 klo 11:57
Soittaa ja kysyy niin ei tarvitse arvuutella
6. ....8.11.2005 klo 13:01
HALOO!!! No luuletko, ettei ole soitettu sen seitsemän kertaa...

Vastaukset kuulemma vältteleviä - palataan asiaan ensi viikolla, ihan näinä päivinä jne.

Siltoja ei haluta polttaa, jos olisi kuitenkin mahdollisuuksia.

Ilmeisesti tällä palstalla ei osata vastata kysymykseen suoraan.
7. Eki8.11.2005 klo 13:01
Mitä parempi, sitä helpompi päästä laatijaksi. Tuskinpa missään on ehdotonta eitä uusille laatijoille.

Vastauksen viipymistä ei kannata ottaa henkilökohtaisesti, vaikka varmaan se usein tarkoittaa, että taso ei ainakaan sellaisenaan riitä.

Kunpa näissä hommissa ehtisi jakaa aikaansa kaikille tasapuolisesti/oikeudenmukaisesti.
8. matts8.11.2005 klo 15:06
Eki
Jos pääsee sanarisin laatijaksi niin saako automatic jonkin palkkion vai onko jokin etsikkoaika (korvaukseton) jolloin pitää todistaa olevansa varteenotettava tyyppi?
9. iso S8.11.2005 klo 15:20
Onkohan kuukausipalkkaisia laatijoita? Tuo etsikkoaika kuulostaa samalta kuin se sopimus minkä tein aikanaan päivätyönantajani kanssa. Ensimmäinen kuukausi nollapalkalla ja sen jälkeen kykyjen mukaan kuukausittainen prosenttikorotus. Kykyjä ei kai ole ollut kun ei ole palkka noussut!
10. Eki8.11.2005 klo 15:24
Kaikista julkaistuista saa palkkion.
11. marjaana8.11.2005 klo 15:39
iso S:
Onhan pakka voinut nousta montakin kertaa, mutta jos alkupalkka on tuo nolla, niin esim 50 % palkankorotus on varmaan sitten myös nolla... ;o)

(marjaana täällä vääntää rautalangasta)
12. tonimikael8.11.2005 klo 16:10
marjaana vois alkaa tekemään paperiliittimiä tai katiskoita. :)
13. Juha-Pekka Kuusela8.11.2005 klo 23:59
Se mitä Eki sanoi palkkioista niin mulla ainakin on näin kaikki julkaistut tehtäväni on sellaisia että palkkaahan niistä on tullut. Enkä ole ainakaan vielä Ekin leivissä.
14. marjaana9.11.2005 klo 10:58
Juha-Pekka:
Se on varmaan vain ajan kysymys...
15. Juha-Pekka Kuusela9.11.2005 klo 21:54
Marjaana: katsotaan...
16. marjaana9.11.2005 klo 21:56
Eihän sitä tiedä jos Eki kryptosi nähtyään palkkaa sinut samantein.
17. Eki9.11.2005 klo 22:16
Älkää leikkikö vakavalla asialla!
18. Juha-Pekka Kuusela9.11.2005 klo 23:02
Eki: Minä en ainakaan leiki oikeasti voisi näitä jos laatu kelpaa
jonkin verran laatia. Ja sanoit just katsotaan sen takia että näemme
sen vasta aikanaan.
19. Juha-Pekka Kuusela9.11.2005 klo 23:13
Tarkoitin Sanoin en sanoit. Aika paha moka.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *