KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANASEPPO 3/2005?

1997. Sanaseppo 3/2005?

Pekka Pietari30.9.2005 klo 14:57
Missä viipyy Sanaseppo-lehden kolmas numero? Ei ainakaan syyskuu tuonut sitä.
2. Juhani Heino30.9.2005 klo 15:20
++juh laittanee tarkempaa tietoa, mutta lehti saattaa olla nyt painossa - raportoin viimeiset koeratkomukset keskiviikkona.
3. ile4.10.2005 klo 15:33
Jokohan alkaisi olla aika kaivaa kynät ja kumit esille?
4. Pekka Pietari5.10.2005 klo 08:18
Uusimman Sanasepon ilmestymisaika näyttää olevan kovin salamyhkäinen tällä kertaa. Kuka istuu tiedon päällä? Jokainen itseäänkunnioittava lehti pitää huolen siitä, että ilmoitetut aikataulut pitävät.
5. Utami Tatami6.10.2005 klo 12:16
Uusi Sanaseppo kopsahti kynnysmatolle tänään klo 10.02
6. iso S6.10.2005 klo 20:33
Artikkelit on luettu, ratkaiseminen vielä aloittamatta. Eki on lopettanut radiohiljaisuuden ja riisunut yltään valheellisen vaatimattomuuden kaavun. Kissan häntä on varsin korkealla, mutta on sen verran näyttöä ja katetta että jalat yltävät kyllä maahan :)
7. Eki6.10.2005 klo 21:31
Tähän sopisi monen aikakaus- ja sanomalehden periaate: pannaan juttua tekemään sellainen ihminen, joka ei tiedä asiasta mitään. Hän voisi kaikkia hyviä laatijoita (no, ainakin yhtä) haastatellen selvittää, mitä on laatimisen taito.

Pysähdyinpä nyt miettimään, voisiko joku ratkoja, joka ei varsinaisesti osaa laatia, huomata nuo samat asiat ristikossa. Ehkäpä voisikin. Mutta vain hyvä laatija voi tietää, miltä tuntuu, kun osaa laatia.

Nonni, nyt se taas aloitti.

En tiedä, osasinko sanoa asioita oikein. Olisi pitänyt olla enemmän aikaa sulatella sitä juttua, mutta kiirehän sen kanssa tuli.

Eikö muuten kauneuteni enää voitakaan vaatimattomuuttani?

Pyysin kyllä palautetta ja sitä oikeasti toivon. Lisääkin. Yrittäkää, hyvät laatijat, löytää sellaisia seikkoja, mitä olette havainneet, mutta mitä en muistanut/osannut mainita. Ehkä voi olla niinkin, etten tiedä kaikkea siitä asiasta!?
8. iso S7.10.2005 klo 08:41
Yhdellä lukemisella vaikutti siltä että Ekin jutussa oli paljon asiaa ja ajattelemisen aihetta, nimenomaan aiheeseen eikä henkilöön liittyvää. Siinä sivussa pisti silmään tuo piirre mikä toi mieleen Louisvillen Suurisuun, Cassius Clayn, myöhemmin Muhammed Alina tunnetun ("Olen suurin ja kaunein!"). Kummassakin tapauksessa vaatimattomuuden ilmeinen puuttuminen perustui näytöillä osoitettuihin tosiasioihin.

Siis pikemminkin päinvastoin, vihdoinkin kauneutesi ylittää vaatimattomuutesi!

Pääosin itseopiskelleena laatijanplanttuna minua on aina ihmetyttänyt sellaiset kommentit kuin "laadintatekniikka näyttää olevan hyvin hallussa, mutta..." (ei tuosta jutusta kotoisin eikä minuun kohdistettu). Mikä ihmeen laadintatekniikka? Onko sellainen olemassa, ettei sitten enää tarvitakaan hikoilemista? MMM-kirja hieman valotti tätä puolta mutta ei se tekniikka silti minulle käytäntöön sen kummemmin jalkautunut. Sama mysteeri se on edelleen, miksi yleensä sanat menevät ristiin vaikeammin kuin joskus.

Aloittaessani kuvittelin että homman juju valkenee 100-200 ristikon laatimisen jälkeen ja sitten minusta tulee hyvä. Nyt olen vääntänyt noin 700 enkä ole kokenut mitään suurta valaistumista. Jonkinlaista silmää on tullut sille miten voi elämäänsä helpottaa ja varsinkin vaikeuttaa. Karvan verran paremmin pystyn välttämään sellaisia sanoja mitä en halua käyttää. Kuitenkaan 10 viimeistä (hah, älkää unta nähkö, lisää tulee) eivät niin oleellisesti poikkea ensimmäisistä kuin Ekillä. Pari näytettähän pikku-Ekiltä on nähty.

Edelleen jurnuttaa päässä sellainen ajatus että jos eivät leipätyö, vaimo ja muut rasitteet rajaisi käytettävissä olevaa aikaa niin salattu ymmärrys saattaisi olla löydettävissä. Se olisi varmasti loistava elämys. Toisaalta näin on ehkä hyvä: ellei olisi mitään esteitä eikä viisaus siltikään laskeutuisi päälleni niin se voisi olla enemmän kuin sielu sietää. Parempi kuvitella että kyky on piilossa kuin tietää että kaikki on jo löydetty ja se ei ole paljon.

Psalmissa sanotaan että "suurin kaikista on rakkaus" tai jotain siihen tapaan, mutta kyllä toivo tulee hyvänä kakkosena kuin Suomi talvisodassa.
9. Eki7.10.2005 klo 09:03
Alkavatkohan ei-sanasepot hiljakseen kiinnostua jutusta. Mitä tuli sanottua, Eki???
10. iso S7.10.2005 klo 09:17
Kaikki maailman ei-sanasepot, liittykää yhteen Sanasepot-yhdistykseen niin saatte tietää. Muuten teiltä menee yöunet!
11. iso S7.10.2005 klo 09:34
Ai niin, ristikkoasiaakin: kolme ensimmäistä ratkottu.

Hyvönen tekee ristikoita mitkä ovat siistejä katsoa ja sisältö on vähintään yhtä hyvä. Sekä kansiristikossa jettä "pääkirjoituksessa" vaikeusaste oli mukavan leppoisahko, silti mukana oli muutamia hauskoja hytkäytyksiä. "Monin paikoin" oli kiva.

Kansiristikon sanastossa oli pilkahdus siitä että Hyvönenkin on vain ihminen, tai ainakin melkein. Viittaan kintaalla oikeaan yläkulmaan, ehkä vähän oikeaan alakulmaankin ja keskivaiheille, missä oli lähekkäin kaksi kovin samankaltaista sanaa.

Jos kaikki tekisivät tätä tasoa niin ristikkomaailman murheet olisivat pieniä.

Ruutian ristikoissa on ollut sellainen tunne että ne saattaisivat olla jotain 30 vuotta sitten laadittuja. Ulkoasu on melko kaukana siististä. Nyt oli yksi HPY-vihje mikä todisti ettei ristikko voi olla yli 10 vuotta vanha (en muista tarkasti milloin vihje tuli todeksi). Muutenkin vihjeisiin oli ilmestynyt jonkin verran nykytyylistä ajattelua ja nimenomaan oli poimittu niitä mukavampia virtauksia eikä näsäviisaita kikkakakkosia. Ei pärjää Hyvöselle miltään osiltaan, mutta hakkaa entiset Ruutiat. Positiivista kehitystä, kelpaa oopiumiksi kansalle.
12. Matti7.10.2005 klo 11:21
Lievä pettymys oli, että piilosanoja oli vain yksi. No se yksi oli sitten ihan mukava Oskala.

Onko piilosanojen laatijoita vain vähän, vai mistä mahtaa olla kysymys?
13. Eki7.10.2005 klo 11:45
Oma kontribuutioni ristikoiden osalta jäi tuohon 70-luvun alun hirvitykseen. Aika usein laadin Sanaseppoon piilosanankin. Ehdottomasti niitä saisi tulla moneltakin taholta, jos vain laadultaan olisivat kelvokkaita. Mieluummin enemmän kuin yksi per lehti.
14. tonimikael7.10.2005 klo 16:46
Väärinymmärryksen korjaus:

Kesäsepon ristikon (Virkavalta) arvostelussa mainittiin piirtäjäksi Juhana Torkki. Juhana oli apuna pääkuvalauseiden ideoinnissa ja oikeasti hyvissä vihjeissä. Eli kaikki huonot vihjeet ja epäselvä ulkoasu on yllenaputtaneen "aikaansaannosta".
15. Pena7.10.2005 klo 17:34
Oliko iso S:n kansiristikon oikeaan yläkulmaan kintaalla viittaus seurausta siitä, kun siellä ei ole paljoa älliä (kuten ei minullakaan!), mutta jonkun verran löytyy "äffiä"?
16. Matti7.10.2005 klo 19:29
Tein ++juh:n kansiristikkoa lähes puoleenväliin ennenkuin hoksasin jekun. Ihan hyvä! (Ehkä siinä on selitys, jos mukana oli vähän outojakin sanoja.)
17. Libero7.10.2005 klo 20:14
Eki 7.10.2005 klo 9.03:
"Alkavatkohan ei-sanasepot hiljakseen kiinnostua jutusta. Mitä tuli sanottua, Eki???"

Erään ei-sanasepon mielenkiinto virisi jo iso S:n ensimmäisestä kommentista eilen illalla. Kun juttu kuitenkin on "salaisissa kansioissa", ainoa vaihtoehto on niin muodoin menettää yöunet. :(
18. Hui_hai7.10.2005 klo 21:36
Voithan sinä kainosti pyytää, että Eki laittaisi sen tänne nettiinkin. Vaikkapa tuonne artikkelit osion alle, jonne se kyllä sopisi. Ainakin minun mielestäni. Minä olen kyllä jo lukenut Ekin jutun,joten ilmeisesti kuulun salaisen tiedon haltijoihin;-D
19. iso S7.10.2005 klo 22:36
Penan huomautusta piti hetki miettiä, mutta nyt luulen olevani samalla asemalla mennyttä junaa odottamassa. Äffiin ja nimenomaan niiden parveiluun viittasin toteamalla että inhimillisyys ja sen asettamat mahdollisen rajat pilkistävät.

Matin hoksaamaa jekkua en huomannut ollenkaan vaikka koko ristikko ratkesi sopivassa tahdissa. Jos kysymys ei ole yksittäisestä vihjeestä tai toisiinsa liittymättömistä yksittäisistä nokkeluuksista vaan koko ristikon kattavasta jekusta niin olen sokea kuin Stevie Wonder ennen tulevaa ihmeleikkausta. Oletettu hienous ei hilsettä heilauttanut. Jos sellainen on olemassa niin sitä armollisemmin voi suhtautua äffäparveen.
20. Matti8.10.2005 klo 14:17
iso S, puhummekohan samasta ristikosta? Siis tuoreimman Sanasepot-lehden kansiristikosta a la ++juh. Jekku on ristikon kokoinen ja niin ilmeinen, että se hyppää silmille. Äffistä ja ällista en tajua mitään.
21. iso S8.10.2005 klo 18:51
Ahaa, saatan arvata ajan kanssa. Mahtavaa, sanat saadaan tarkkaan parhaan kaavan tavalla, akanavapaana!

No, tässä näkyy kirjaimellisesti se miksi en ymmärrä tietyn, joillekin ällistyttävän tärkeän päämäärän ihanuuden ylikorostamista. Ratkaisen, arvioin ja arvostan sana kerrallaan, joten tuollainen ristikkkokohtainen puute tai puutteenpuute ei välttämättä hypi minun silmilleni, kuten ei hyppinytkään.

Ällistä puhuminen on vain sanaleikki. Kulman ratkaiseminen vaati ehkä eniten älliä, joten sen puuttuminen (ratkojalta) vaikeuttaa siihen pääsemiseen että huomaa ällien vähäisyyden kyseisessä kulmassa (millä ei sellaisenaan ole mitään merkitystä). Jujuun liittyvä puutteellisuus sen sijaan on suorastaan upea juttu. Jo minä ihmettelinkin.

Äffillä Pena viitannee ja minä ainakin viittaan f-sanoihin (joissa ei välttämättä ole äffiä). Nyt ymmärrän ilman minkäänlaista paheksumista että jujun toteutumiseksi niitä piti suvaita.

Tämä keskustelu on toivon mukaan liikkunut niin epämääräisellä tasolla että sen ymmärtävät vain ristikon ratkaisseet, jos hekään, ja kenellekään ei ole koitunut tästä merkittävää apua.

Lisäksi haluan korostaa, että eläimiä ei ole vahingoitettu keskustelua tehtäessä :)
22. Pena9.10.2005 klo 21:36
No johan nyt on markkinat!

Tai oikeastaan Porvoon syysmarkkinat oli jo 6. ja 7. päivä.

Niin sitä "sokeasti" ratkoa tuhertaa nuita ristikoita, ettei huomaa jekkuja sanoilta. Piti asiakseen neljin silmin etsiä, mitä Matti tarkoittaa. Jekun löydyttyä hävettikin jo vähän: olisihan tuo pitänyt huomata! :-)

Hyvä Juha!
23. iso S9.10.2005 klo 22:59
Keravan sirkusmarkkinatkin olivat ennen Syyssepon ilmestymistä, joten Matti ei ollut tuhlaamassa aikaansa siellä palloilemiseen tai pelleilemiseen, vaan näki avoimen totuuden joka suuntaan ehtivällä katseellaan.

Pena, käsi kädessä kuljemme nurkkaan autioon, tämä häpeä niin ravistaa. Ehkä vedota me voisimme aivon höyryvaurioon?
24. Juhani Heino10.10.2005 klo 03:16
Mainitsemianne f-sanoja siellä tosiaan oli, mutta ei totisesti ollut mikään attaristikko!
Eli aplodit täältäkin Juhalle.
25. tumpz11.10.2005 klo 08:39
Lienenkö huolimattomasti uusimman Sanasepon selannut, kun en löytänyt tuolle edellisen numeron kiusalliselle MM-ristikolle ratkaisua. Auttakaatten nyt epätietoista! Edes vaikka pari sanaa, jos alkuun pääsisi...
26. Juhani Heino11.10.2005 klo 20:40
Jos nyt ymmärsin oikein mitä ristikkoa tumpz tarkoitti, kyllä ne vastaukset vihjeistä löytyvät...
27. Pekka Pietari12.10.2005 klo 15:11
Juha Leinosen ristikko oli edellisen PP:n vastaavaan verrattuna huomattavasti vaikeampi. Eilen sain työvoiton keskiosan pitkistä sanoista, mutta vasen yläkulma jäi vielä auki. JL:n vihjeiden vaikeus on niiden sanallisessa niukkuudessa, kuten esim. tuplavihjeessä Kamerani! Vihje 1713-1721 oli tietoista harhautusta...
28. IiKoo13.10.2005 klo 10:48
Ilmeisesti olemme sitten Tumpzin kanssa ihan yhtä lailla sokeita. Kas kun en minäkään sen MAAILMANMESTARUUSristikon ratkaisua löytänyt. SM-ristikoiden ratkaisut olivat kyllä.
29. Juhani Heino13.10.2005 klo 18:35
Ei ole kai sokeudesta kyse - tarkistin nyt itse enkä löytänyt ratkaisua. Sori jos aiheutin väärinkäsityksen; totean nyt uudestaan (hieman täsmentäen) että vastaukset löytyvät ristikon vihjeistä!
30. Pekka Pietari14.10.2005 klo 08:12
Paljon vääntöä ja nautintoa tarjosi minulle uuden laatijatuttavuuden Jaakko Himbergin ristikko. Uudet nimet piristävät ja houkuttavat tutustumaan.

Miksi muuten Sanasepon palkintoristikoissa joillakin laatijoilla on vakipaikkansa (esim. Pekka Joutsilla)?
31. ile14.10.2005 klo 21:09
Leinosen Kohokohtaa joutui ratkomaan pitkälti kolmatta iltaa, ennen kuin tapahtui läpimurto, jonka jälkeen sanat ikään kuin putoilivat paikoilleen.

Sopivan hankala tehtävä meikäläisen ajukopalle.
32. iso S15.10.2005 klo 00:33
Pekka Pietari, olisikohan laadulla jotain tekemistä asian kanssa, ja sillä että Joutsi viitsii vaivautua yhteisen hyvän vuoksi vaikka voisi käyttää sen ajan rahallisesti tuottavampaan työhön?

En ole vielä(kään) ehtiä ratkoa lehteä kokonaan, kun suksi tökkäsi Leinoseen. Silti sanoisin jo tässä vaiheessa omana mielipiteenäni (muinaisen Sirkuspapukaijan Orvo Kontiota siteeraten): Joutsi, sinä näytät voittajalta. Kiistämättä kansiristikon ansioita, jotka minulle ystävällisesti valaistiin, Joutsin ristikko oli näennäisen eleettömästi toteutettu hulppea laadinnallinen suoritus kuorrutettuna silmälle siistillä ulkoasulla. Tuohon jos pystyisin niin ilosta itkisin, ainakin kuvaannollisesti.

Siitä voi tietysti olla kahta mieltä, että pitääkö Joutsin ristikon olla palkintoristikko vai ei. Ristikkona se on yhtä hyvä joka tapauksessa. Palkintoristikot saavat enemmän huomiota osakseen ja voi olla että jotkut jopa ratkovat vain palkintoristikoita. Eikö silloin ole hyvä että nämä ahnuritkin saavat mieluummin hyvää kuin kohtalaista ratkottavaa?

Mikä noin yleensä on kriteeri ristikoita Sanaseppoon valittaessa? Minä pidän järkevänä kolmea perustetta, jos alkaa olla ylitarjontaa:

1. Laadulliset ansiot

2. Erikoiset ideat, jotka voivat kiinnostaa "eliittiratkojia" eli jäseniä, mutta jotka jäisivät julkaisematta kaupallisissa lehdissä

3. Uusien laatijoiden esittely.

En muista sellaista kertaa ettenkö olisi ollut valmis noteeraamaan Joutsin tuohon ykköskategoriaan reilulla marginaalilla.
33. ile15.10.2005 klo 15:15
iso S, olet näemmä valvonut viime yönä.

Ettet vaan ole ratkennut ryyppäämään?
34. yoz15.10.2005 klo 16:20
www.irc-galleria.com/crimer
35. tyuyty15.10.2005 klo 16:21
www.runescape.com
36. ftrttyh15.10.2005 klo 16:21
irc.fi/ragedi
37. IiKoo15.10.2005 klo 16:51
JH: jos kerran ratkaisut löytyvät ristikon vihjeistä, niin minkä takia siellä sitten pitää niiden muiden ristikoiden ratkaisut olla? Eikös niihinkin löydy ratkaisut vihjeistä????
38. Juhani Heino15.10.2005 klo 19:56
IiKoo, toivottavasti en pilaa kenenkään ratkaisunautintoa (onhan sitä kyllä ollut jo aikaa miettiä), mutta niissä muissa ristikoissa nimenomaan ratkaisut EIVÄT löydy tällä tavalla vihjeistä. Joskus niiden sisältä kyllä.
Seuraavan vastauksen annan viimein suoraan, jos tarvitaan. Paitsi jos joku ilmoittaa tähän ettei halua nähdä sellaista.
39. iso S15.10.2005 klo 21:06
ile, mistä tiedät että valvoin? Voihan olla että en unissanikaan suostuisi mollaamaan Joutsia ja kirjoitukseni oli todiste siitä.

No joo, myönnetään: valvoin myöhempään kuin kasvavalle lapselle on soveliasta. Alkoholilla ei kuitenkaan ollut osuutta asiaan. Jotenkin vain kello kävi ja aika kului.
40. RA17.10.2005 klo 19:37
Pallosen Teemun ja Mäkelän Markun ristikko SILLÄ SIISTI oli tosi siisti! Yksi parhaista ristikoista, mitä ikuna olen ratkonut (ja joo, ennen kuin joku koiranleuka ehtii: olen ratkonut enemmän kuin kaksi...).

Usein toistellaan, ettei täydellistä ristikkoa ole olemassakaan, mutta vilkaiskaapa tätä. Mielestäni on ainakin hyvin lähellä!

On aina vaikea eritellä, mistä - tarkkaan ottaen - täydellinen ristikko ja täydellinen ratkontakokemus syntyy (ja tietysti se on aina myös henk.koht.kokemus = kenelle sopii mikäkin). Yritän kuitenkin:

- pelkkää faktatietoa hakevia vihjeitä ristikossa on ehkä alta kymmenen - sanon ehkä, koska rajanveto on hieman vaikeaa
- kaikki loppu on todella monipuolista sekä sanallisilla että kuvallisilla vihjeillä leikittelyä
- vihjeet on laadittu niin, ettei niissä ole edes "teknistä kikkailua", vaan keksimisessä tarvitaan vain kielen + kuvituksen monimuotoisuuden / monimerkityksisyyden ymmärtämistä (teknisellä kikkailulla tarkoitan mm. vihjetyyppiä SAMA ILMAN KOLMATTAKIN)
- koko toteutuksesta henkii se, että laatijat ovat oikeasti miettineet vihjeet juuri tätä ristikkoa varten (eivätkä vain heitelleet rutiininomaisesti vanhojaan)
- koko toteutuksesta henkii myös mukava lämmin, humoristinen tunnelma (mikä - ainakin minulle - on ihan oikeasti yksi arvostelukriteeri, kun ajanvietteestä on kysymys)
- monipuolinen sanasto - fakkisanoista ei tietoakaan ja ristikoissa usein toistuviakin sanoja vain kymmenkunta

Parhaiden vihjeiden listalle on tungosta (jos liki kaikkia en käy luettelemaan), joten poimin vain muutaman:

- se kuvakokonaisuus, jossa on kaksi miestä, toinen patterin edessä + puhekupla POISTA SIITÄ KUPLAT
- se kuva, jossa mies "ilmeilee"
- ... ja sen alla oleva KIRJAINTALOUS
- ... ja sen alla oleva piirros, jossa on ainakin kaksi sukkaa
- se kuva, jossa on KOIRA & MIES (ylh.vas.)
- alhaalla olevan pääkuvan ylempi ratkaisusana
- jne.

Huoh! Hieno!
41. RA17.10.2005 klo 19:42
Anteeksi:

"- ... ja sen alla oleva KIRJAINTALOUS"

Piti kirjoittamani: KIRJAINTARJOUS
42. iso S(heltinulkoiluttaja)17.10.2005 klo 20:42
Nyt koiranleuka ehtii: hienopa hieno, mutta harvojen herkku. Monilla hipoo kykyjen ylärajaa, kertoo nimimerkki yksi monista. Vielä useamilla ratkaiseminen jää haaveeksi.

Vasen yläkulma täyttyi laatimalla, mutta sanojen yhteys vihjeisiin on hämärän peitossa. Alareunan vasemmassa aukiossakin muutaman sanan yhteys vihjeeseen on hakusessa. Silloin kun minulla ei ole aikomusta palauttaa ristikkoa (siis normaalisti) en jaksa pitkään pähkiä jos kelvollinen ratkaisu syntyy, olipa se sama kuin laatijan tarkoittama tai ei.

Ulkoasu on kyllä silmää miellyttävä, laadinta etevää (oikea ratkaisu kenties vielä parempi), vihjeissä on nähty vaivaa eikä tosiaankaan niitä kenkkuja rautalankakikkoja ole. Jotkut vihjeet ovat kuitenkin hankalan ympäripyöreitä, osa kenties jopa lievästi virheellisiä. "Llisätä happea" voi ehkä olla ratkaisunsa tarkoitus, mutta ei koko totuus tuloksesta. OMBL:in yläpuolella olevan kuvion kulma on mielestäni liian terävä, tai sitten olen ymmärtänyt senkin väärin.

Sanasepossa julkaistuna puolustaa oikein hyvin paikkansa.

Leinosen kanssa loppui mielenkiinto, en saanut siihen naarmuakaan. Muutama epävarma arvelu on, mutta kun en saanut missään kahta toisia tukevaa ristiin niin antaapa olla akan järvessä.
43. RA17.10.2005 klo 21:11
Iso S,

Nokun, nokun... juuri tämän ristikon vihjeet eivät (mielestäni) ole ympäripyöreitä! Vaan nimenomaan vihjeitä, jotka sopivan monimerkityksisesti samalla vihjaavat, mitä haetaan.

- Iso S: "Lisätä happea" voi ehkä olla ratkaisunsa tarkoitus, mutta ei koko totuus tuloksesta.

Tuota en ymmärtänyt. Haluaisitko tarkemmin evästää? :-) Miettiessäsi, haluatko, menen vaikka soutelemaan jollekin järvelle.

Ja joo, pakko oli minunkin luovuttaa Leinosen Juhan ristikko. NE vihjeet ovat ymmärryskyvylleni liian ympäripyöreitä. :-(
44. Arska17.10.2005 klo 21:47
Sain vihdoin viimein tehtyä vasemman yläkulman (joka vaivasi kauan!) En tiedä onko vieläkään oikein, mutta koira/mies vihjeen luulen ymmärtäni. Se mistä tulee pystyyn sana miehen kuvasta, on hämärän peitossa. Samoin "sukat" (vasen alakulma). Muutama muukin vihje ko. ristikossa menee yli hilseen! Toki ahaa elämyksiäkin tuotti jotkin, esim. alaosan juoksija (Nro 14), "Hurrien" pelipaita ja "katon suikale".
Tämä ristikko on meikäläisen ratkontakyvyn aivan ylälimitillä! Mutta valmis on! (Jos nyt on oikein?)

En edes yritä "nelilamppuisia", turhaa ajanhaaskausta!
45. Arska17.10.2005 klo 21:57
No nyt valkeni se "pystysana" vasempaan yläkulmaan (miehen kuva)! Olipas ovela! Ahaa elämys!! Sanoisinpa että "joopa joo" vihje positiivisessä mielessä!!
46. RA17.10.2005 klo 22:14
Sitähän minäkin ;-) Suorastaan tautisen hyvä.
47. tonimikael17.10.2005 klo 23:31
Ison Ässän kanssa samaa mieltä ettei siinä happihommassa ole koko totuus, mutta hyvä se on silti. Ja muutenkin tämä ristikko. Puolet olen ratkonut ja kaikki (paitsi yksi omituinen sana) on selvää. Hyviä juttuja!
48. tonimikael17.10.2005 klo 23:33
Ja nyt kun tarkistin asian, niin ei ole se kummallinen sanakaan epäselvää. Näköjään mulle passaa tällaset ristikot.
49. iso S18.10.2005 klo 08:29
RA, RA, rapsutin sen verran kuin uskalsin, etten paljastaisi ratkaisusanoja. Täsmentäminen antaisi lisävihjeen.

Kaiken uhallakin puhun nyt vertauskuvallisesti. Oletetaan että reseptissä käsketään lisäämään ruokalusikallinen suolaa. Minusta resepti tai sen noudattaminen ei ole täsmällistä, jos suolan ohella lisätään pussillinen puhtaita jauhoja, vaikka jauhot eivät jostain kumman syystä vaikuttaisikaan keitoksen makuun.

Ympäripyöreydellä tarkoitin myös ja juuri tuota monimerkityksellisyyttä. Tavanomaisella järjenjuoksulla varustettu ei pääse oikein mistään liikkeelle kun viittoja löytyy jokaiseen ilmansuuntaan. Ristikko on hyvä, mutta vain hyvin suppealle piirille. Hieman suurempi joukko pystyy ymmärtämään sen hyvyyden, mutta pääsee nauttimaan siitä vain valtuutettujen teräväpäiden välityksellä.

Niille ketkä pystyvät tämän vaikeusasteen ristikon ratkomaan itseään tyydyttävän sujuvasti ja siitä nauttien, suon kernaasti saavutetun mielihyvän. Se on ansaittu luontaisilla lahjoilla ja/tai runsaalla harjoittelulla. Satunnaisempia harrastajia (niitähän ei ole päässyt Sanaseppoihin pesiytymään, eihän?) ja keskinkertaisempia kykyjä ajatellen annan edelleen ääneni Joutsille lehden parasta ristikkoa valittaessa. Palloselle ja MM:lle kunniamaininta.
50. RA18.10.2005 klo 23:25
Iso S, sinulla näköjään aina lamppu tai pari (silloin tällöin ;-) syttyy! Pidäpä ihan rauhassa tuo "maks. kaksilamppuinen" pääsi ja intä jatkossakin "JOUT/essasi/siasi".

Kuten jo aikaisemmin kirjoitin: PARAS RISTIKKO riippuu niin paljon ratkojasta, ettei kai tuollaista koskaan absoluuttisesti voida (tai kannatakaan) julistaa.
51. Maiju18.10.2005 klo 23:44
Olipa monta kivaa ristikkoa tässä Sepossa! Ei niitä osaa paremmuusjärjestykseen laittaa. Leinonenkin oli ihan ratkottavissa tällä kertaa, Simbergkin tuli selätettyä, ja Asikainenkin oli ihan hyvä. Pallonen/Mäkelän ristikon hyvyyttä varjostaa vielä toistaiseksi yksi ratkomatta oleva kirjain, se mikälie-maanmittarin piilokirjain!
52. Seppo22.12.2005 klo 11:42
Tänään se tuli, nimittäin Sanaseppo-lehden joulunumero, joten voimme katsoa jouluajan virallisesti alkaneen.
Huomenna kun vielä hankin Iltiksen, niin eiköhän joulun pakolliset kuviot ala olla paremmalla puolella. Älkääkä uskoko tuota otsikkoa, kyllä se on numero 4 oikeasti!
53. Sami22.12.2005 klo 17:28
Minulle ei tullut lehteä, vaikka jäsenmaksun maksoin marraskuun alkupuolella, muistelen. Noh, olen varmasti mokannut jotain, kuten maksanut väärälle tilille tai jättänyt osoitteeni antamatta. Sitä saa mitä tilaa, ehkä.
54. Arja22.12.2005 klo 17:49
Ei tullut minullekkaan mutta onhan se päivä vielä huomennakin eli
toivotaan parasta että sanaseppo tipahtaa laatikon pohjalle :)
55. Eki22.12.2005 klo 17:49
Pääkaupunkiseudulle tuli yleisesti jo eilen.
56. Matti22.12.2005 klo 17:54
Joo, niin tuli.
57. Sami22.12.2005 klo 18:07
Tänne pohjoiseen eli Kehä III:n eteläpuoliselle Vantaalle kusti polkee ilmeisen hitaasti. Ettei vain mataisi.

Kiukuttaa kun jotkut jo elvistelee, että ovat päässeet ratkomaan. Epistä! Kerrankin olisi aikaa ...

Unelmoin Ullanlinnasta, uudesta unimajasta.

Saattaisin Sanaseponkin saada, sopivaan saumaan sujahtaisi.

Sitten sahtia siemailisin, soisin sanapulmat seurakseni.

Sanankäänteitä sulattelisin, säkeitä sieviä silmäilisin.
58. RA22.12.2005 klo 18:42
Pieni oikaisu Tuomaksen Kirjeestä toiseen-palstan tekstiin (s. 29):

Lehdessä 3/2005 olleen Seuraksi-ristikon ja tässä 4/2005 lehdessä olevan Eläimellinen- tavuristikon työnjako:

"Salaperäinen" laatija X on laatinut molemmat ristikot ja minä vihjeittänyt ja toteuttanut ulkoasun.
59. JTak22.12.2005 klo 19:52
Noiden kesäpäivillä laadittujen ristikoiden tunnistaminen voi olla aika haastavaa. Meni oman tehtävän keksimiseenkin viitisen minuuttia. :)
60. RA22.12.2005 klo 19:58
Ja minulla pari minuuttia jopa sen tunnistamiseen, minkä laadintaa seurasin.

(Öhöm, olin siis JTakia nopeampi, mikä kaikille ajoista kiinnostuneille ilmoitettakoon ;-)
61. RA22.12.2005 klo 20:54
... ja tuosta tuli mieleen (aasinsilta!), että:

Ratkojana ei varmaan tunnistaisi, vaikka saisi ratkottavakseen saman pohjan kuin aikaisemmin, jos vihjeet olisi muutettu.

Ainoastaan kekseliäät / fiksut pääkuvalauseet jäävät tarkemmin mieleen, joten jotakin ns. tusinaristikkopohjaa kai voisi hyödyntää huoletta montakin kertaa vihjeitystä vaihdellen? Vai voisiko?
62. iso S23.12.2005 klo 08:45
Hiljaa virtaa Vantaalle. Hieman pohjoisemmaksi lehti tuli jo keskiviikkona 21.12. Joulukiireiden vuoksi olen ehtinyt vasta lukea asia-artikkelit ja ratkoa ensimmäisen kuvaristikon (Rauvola).

Laatijoiden tunnistamista täytyy kokeilla. Ehdokkaista eniten kokemusta minulla on Vuokilan ja Takalan ratkaisemisesta, joten jonkinlaista toivoa on näiden tunnistamisesta. Laatimistilannetta olisi ollut mielenkiintoista seurata. Siitä olisi saattanut oppiakin jotain. Omaksi vahingoksekseni olen ujo erakkoluonne enkä mielelläni lähde tuollaisiin "julkisiin rientoihin".

Mielenkiintoinen ristiriita: laatiessa sanojen risteyttäminen on joskus niin työlästä että tuntuu kuin tiettyyn tilanteeseen olisi vain yksi siedettävä ratkaisu. Silti samaan lähtötilanteeseen eri laatijat keksivät erilaista ruutia. Eikä pelkästään näin; itselleni on kerran käynyt niin että keskeneräinen laatimus hukkui laatikon pohjalle ja luulin sen kadonneen lopullisesti. Kopio teemalauseet ja hiukan alkua sisältävästä tilanteesta oli koneessa tallella ja laadin ristikon siitä. Parin kuukauden kuluttua keskeneräinen löytyi ja laadin sen loppuun muistamatta että aihe oli jo kaluttu. Sitten kun huomasin tilanteen niin vertailin kahta laatimusta ja totesin että eipä niissä juuri ollut mitään yhteistä.

Tunnistamisen vaikeudesta kelpaa esimerkiksi se että joskus olen ratkaissut ristikosta suunnilleen neljäsosan ja vasta sitten tajunnut että sehän on minun laatimani. Näin käynee helpoimmin silloin kun aloittaa ratkaisemisen pääkuvaa tarkemmin katsomatta oikeasta alanurkasta. Joku lievästi harvinaisehko sana sitten kilauttaa kelloa.

Samaa pohjaa voi hyödyntää uudelleen mutta ei huoletta. Voi mennä useimmilta läpi mutta joku tarkka kakara huomaa ennemmin tai myöhemmin. Aiheesta on ollut pari oikeusjuttuakin kun pohja ei ole ollut oma. Vaikka käyttöoikeus olisi kunnossa niin useimmat ratkojat eivät tuollaisesta varmaan tykkäisi, kun totuus tulisi ilmi. Voi tietysti ajatella että mitä väliä tuolla on, valtaosin samat sanathan helpoissa tusinaristikoissa kuitenkin pyörivät.
63. Eki23.12.2005 klo 11:23
Vaikka sitä ei Sanaseposta erityisesti näykään, Libero on varovasti lupautunut kirjoittamaan harrastuksensa etenemisestä tai etenemättömyydestä tulevaisuudessakin.

Jos tästä nettisivusta jotain hyvää on koitunut, se paljasti Liberon kirjoittajanlahjat, erikoislaatuisen antaumuksen sekä tavattoman ymmärryksen ristikoiden syvintä olemusta kohtaan.
64. Tuomas L.23.12.2005 klo 15:43
RA kyseli saman pohjan kierrätyksestä; tätäkin on Sanasepossa nähty. Kaikki varmaan muistavat Juha Leinosen legendaarisen Kesäyön sanelman, jota kukaan ei osannut ratkaista; tehtävä julkaistiin pari numeroa myöhemmin uudelleen vihjeytettynä ja huomattavasti helpompana. Leinonen sai tuolloin palautepostissa kiitosta tason helpottumisesta, mutta kukaan ei kiinnittänyt palautteessaan huomiota siihen, että kyseessä oli vanhan tehtävän kierrätys; mahdettiinko tuota edes huomata?

Joskus Sanasepossa on muistaakseni myös ollut rinnatusten samaan pohjaan laadittu helppo ja vaikea ristikko.

Palautekirjeiden vakiotoive näyttää muuten vihdoin toteutuneen, sillä piilosanoja uudessa lehdessä riittää.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *