KESKUSTELUT > RISTIKOT > HYVÄ VIHJE SOPII MINNE VAIN?

1917. Hyvä vihje sopii minne vain?

Eki5.9.2005 klo 10:38
Alla Letun kommentti, joka sai avaamaan tämän säikeen. Oma ajatukseni seuraavassa kappaleessa:

Erityisen hyvä vihje sopii sekä helppoon että vaikeaan ristikkoon. Kun se on helpossa helppojen vihjeiden joukossa ja vaikeassa vaikeiden, se tuntuu ratkojalle aivan erilaiselta. Letun Airam-esimerkki sopii tähän hyvin.

Ei tämä ole ensimmäinen kerta, kun tämän asian sanon tai kirjoitan, mutta ehkä juuri tältä kantilta ei ole täällä vielä keskusteltu.

Toki vaikeassa ristikossa voi ja ehkä pitääkin olla vihjeitä, jotka eivät helppoon sovi, varsinkin jos ristikosta tehdään vuoden vaikeimman tasoa.


Lettu:

Tässä oiva esimerkki "lamppu on syttynyt" -oivalluksia (lain. jupejussilta).

LOISTAVA TUOTE = AIRAM

Vihje sisältää tavallisuudesta (lampun kuva) poikkeavan ilmaisun ja näin antaa sitä lisämakua, mitä helppojen ristikoiden sektorilla myös tarvitaan.
2. tonimikael5.9.2005 klo 11:18
Poijjaat puhuvat asiaa! On nimittäin liiankin tosi juttu, että helpot ristikot hyvin usein ovat aika tylsiä. Samoille sanoille melkein aina samat sanalliset tai kuvalliset vihjeet. Varsinkin kun suurin osa ristikoista on niitä helppoja, niin tuntuisi, että on aika helppo erottautua joukosta positiivisesti edes hieman miettimällä tuota asiaa ja saamalla vaihtelua noihin. (Puhunkohan minä itselleni?)

Esim. sanalle ANIS on hyyvin usein se sama "koiranputkikuva", niinkuin Iso S asian kuvasi. Tai sanallinen vihje PASTILLIMAKU tai -TIPPA tai jotain. Jospa ensi kerralla laittaisimmekin sille vihjeeksi "SAUNOJAN SIERAIMIINKIN" tai "TÄLLE SANALLE KÄVISI SE KOIRANPUTKIKUVA, MUTTA ENPÄ LAITA, KOSKA SE OSOITTAISI MINULTA TYLSÄÄ MIELTÄ JA TYLSÄHÄN MINÄ EN OLE!". ;)
3. marjaana5.9.2005 klo 11:40
Oi joi, miten saat tuon mahdutettua ruutuun.... ;o)

(mun on nyt ihan pakko nähdä joku ristikoistasi, kun niistä niin paljon on täällä puhuttu ja kehuttu... mistäs niitä muualta löytää kuin iltiksestä? )
*lähtee uteliaana etsimään*
4. Eki5.9.2005 klo 11:42
Aion silti jatkaa sellaistenkin helppojen tekemistä, jossa pääosa on hyvällä sanastolla, ei uutta luovilla vihjeillä, sillä niille on iso asiakaskunta. Älä sinäkään, tonimikael, vaaranna helppojen ristikoittesi helppoutta. Tämä otsikko menee pieleen, jos helpossa ristikossa ovelia/harhauttavia vihjeitä on liikaa.

Kyse on siis ristikoista, joissa on yksi pallo/tähti ja/tai otsikossa helppo/pehmis tms. Heti kun ei olla sidottuja helppouteen, voidaan jo vähän urheilla.
5. iso S5.9.2005 klo 12:42
Juuripa niin. Monien ihmisten hoksausjoustavuutta ei ole syytä eikä voi aliarvioida! Paatuneen harrastajan on liki mahdoton ymmärtää kuinka helppoa pitää olla että se on kansan kärttyisille käsille riittävän helppoa.

Piristäviä piikkejä pitää annostella hyvin säästeliäästi ja samalla pitää varmistaa, ettei noita päivänpelastavia vihjeitä vastaavissa ratkaisusanoissa ole yhtään piilokirjainta ja että niiden poikittaisten sanojen vihjeet ovat erityisen helppoja.

Sama idea kuin ultravaikeissa mutta vaatimattomammalla rimankorkeudella: sana syntyy ensin ja ymmärrys tulee perässä. Ja sen ymmärryksen pitää myös tulla!
6. Lettu5.9.2005 klo 14:41
Eki mainitsi hyvän sanaston erääksi tärkeimmäksi tekijäksi helpoissa ristikoissa. Uudistuva sanavalikoima automaattisesti luo uusia vihje-ratkaisupareja, vaikka vihjeet olisivat jo loppuunkuluneita. Mielestäni ei tulisi myöskään unohtaa niitä 'oivallusvihjeitä', joita ko. ristikoihin voisi käyttää aiheuttamatta silti pahempaa rimakauhua ratkojan puolelta - iso S:n kommentti raamitti näiden vihjetyyppien 'lainalaisuutta' oivallisesti.

Eräs laadinnallisesti tärkeimmistä avainsanoista näyttäisi olevan IRAK, mille on varmasti vaikea keksiä mitään uutta ja kiehtovaa ottaen huomioon asiaintilan ko. maassa. Yritän kuitenkin omalla esimerkilläni tuoda uutta ilmettä täällä opituin konstein: SIELLÄ ARKI SEKAISIN = IRAK. (Tämä vihje on saattanut olla olemassa ennen omaani, joten pahoitteluni sen väärinkäytöstä asianosaiselle.)
7. tonimikael5.9.2005 klo 14:50
Lettu: Erittäin hyvä vihje IRAKille! :)
8. Hui_hai5.9.2005 klo 14:52
Sopisi sellaisenaan vaikka piilosanaan.
9. Eki5.9.2005 klo 14:58
Kyllä, Lettu, vaihtuva sanasto tuo uusia vihjeitä. Tosi helpoissa ei toisaalta ole useinkaan kyse siitä, etteikö tuttuihinkin sanoihin variaatioita löytyisi, vaan siitä, että osan vihjeistä pitää olla ainakin lähes yksiselitteisiä (toki vihjeeseen KORISEVA voi tulla ARJAn siskojakin tai periaatteessa jotain muutakin ellei Korisena ole isolla K:lla, ja silloinkin).

Irakin vihje on hyvä ja tosiaan, esimerkillinen piilosanavihjekin. En muista, olenko käyttänyt samansuuntaista joskus piilosanassa, on mahdollista.
10. Lettu5.9.2005 klo 15:55
Lämmin kiitos teille kaikille. Tämä taitaa olla rinnastettavissa penkkiurheiluun (kisa kuin kisa), jossa katsojat ovat niin erinomaisen eteviä kilpailijoihin nähden. Ei ole suorituspaineita eikä muita rasitteita kannettavana.

Mutta nyt haluan erityisesti kohdistaa huomioni Tonimikaelille näin jälkikäteen. KIRKA-juttu oli hyvä, sillä siinä oli leikkimielistä ilakointia suomen kielen sijamuodoilla. Tätä rikkautta ei saa jättää käyttämättä, vaikka epäloogisuus olisi ainoa yhteinen tekijä parivaljakon välillä lopullisessa ilmiasussaan - riittää kun se on looginen edes jollakin ajatustasolla jossakin prosessointivaiheessa.

Topille tsemppiä tuleviin koitoksiin!
11. tonimikael5.9.2005 klo 17:16
Topi kiittää Letkua! :)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *