KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTIKKOARVOSTELUJA

1913. Ristikkoarvosteluja

marjaana3.9.2005 klo 17:34
Tänne voisi laittaa nimeltä lehden ja ajatuksia sen ristikosta.

me-lehti:
Minulla aina jotenkin tökkii kyseisen lehden ristikot. En ole seurannut kuka laatii tai ketkä, mutta se ristikon ulkonäkö... Hohhoijakkaa... Tylsä. Ei houkuttele ratkomaan.
"Attis, vähäaasialainen jumala?!"

Palkintoa ei kerrota. Epähoukutteleva kenkienhoitosetti ollut pari lehteä sitten palkintona!
2. y3.9.2005 klo 21:13
IS KOVIS 27.8.05
on ihan perheestä.
Näen vain pelkkää keltasta.
Pitäisiköhän käydä välillä kusella.
3. Juha N3.9.2005 klo 21:34
y: saattaapihan tuollainen keltainen väripohja pänniä, mutta kuten elimäellä on tarkoitus niin tämänkertaisella värivalinnallakin oli arvatakseni syy. Sellainen simasyy, jos tiedät. Jaa etkö tiedäkään... :o
4. y3.9.2005 klo 23:38
"kuten elimäellä on tarkoitus" . Miten Elimäki kuuluu Juha N
sanavarastoon?
5. Timppa3.9.2005 klo 23:45
Elimäen tarkoitus? Jonkun kirjallista tuotantua, en nyt juuri muista kenen...
6. Timppa3.9.2005 klo 23:47
Piti olla "tuotantoa"....
7. tonimikael4.9.2005 klo 00:21
Elimäen kootut tarkoitukset takakansi:

Elimäki (s.) Esine, asia, kokemus tai tuntemus, jonka kaikki tuntevat mutta jolla ei ole nimeä.
"Rakastan elimäkeä".Georg Ots

Elämä on silkkaa elimäkeä, ja tämän kirjan tekijät ovat halunneet saada siihen muutoksen. Onhan maailmassa niin ikään tuhansittain paikannimiä, joilla ei ole mitään tarkoitusta ja jotka vain odottavat päästäkseen hyötykäyttöön.

Näiden kansien sisään on koottu klassikon maineen saavuttaneiden Elimäen tarkoituksen ja Elimäen perimmäisen tarkoituksen sivälliset sisällöt.

Tsaarmanjarga (s.) Yleisnimitys sille vaikealle sanalle, jonka lausuu tahallaan portsarin kuullen osoittaakseen, ettei ole humalassa.


Tämä ei lue enää takakannessa:
Suosittelen lämpimästi! Huikeaa hauskaa ja älykästä sanallista ilotulitusta! :)
8. iso S4.9.2005 klo 18:42
Mielestäni marjaana runteli turhankin kovakouraisesti Me-lehden ristikkoa. Löysin tuoreen numeron 9/2005, minkä ristikon on laatinut Anssi Lampo, luullakseni ja muistaakseni lehden vakiolaatija.

Tämän näytteen perusteella laatija on rutinoitunut, sekä hyvässä että pahassa. Mitään hylkääviä vikoja en havainnut, mutta täällä kirjoittelevien enemmistölle ristikolla ei ollut mitään annettavaakaan. Kaikki vihjeet olivat suoria, ei mitään ahaa-elämyksiä tuottavaa. Vähemmällä innolla ristikoihin suhtautuvat saanevat kuitenkin onnistumisen elämyksen, kun ristikko täyttyy.

Ulkoasu on sellainen että noin puolet Sanasepon ristikoista on toteutettu heiveröisemmin eväin. Pääkuvasta lähtevässä toisessa lauseessa oli pitkä sana, mikä ei ollut välittömästi arvattavissa. Siitä pieni plussa. Toisessa lauseessa oli luonnehdinta mikä jää uskon varaan, kuva ei sitä todista.

Fakkisanoja oli kohtuullisen paljon, minkä voi vapaasti tulkita kumpaankin suuntaan. Jos laatija pyrkisi niitä pontevasti välttämään, niin niitä olisi selvästi vähemmän. Toisaalta niitä ei ollut niin paljon että ne haittaisivat hyvän yleistietämyksen omaavan henkilön ratkontaa, vaikka ristikkoharrastus olisikin alkuvaiheessa. Fakit hajaantuivat ympäri ristikkoa niin että samaan aukioon ei osunut kahta eikä yhdessäkään tainnut olla piilokirjainta. Kyllä siellä uiskenteli klassinen sorsasuku ja sen päällä (olivat pystysanoja) käyskenteli valkoinen herra, muita tässä luettelematta.

Olishan se hienoo, laulaa Hector eikä jatka, että kaikki ristikot olisivat korkeimman kaiun kajauttavia. Osaisiko niitä huippuja kuitenkaan arvostaa, jos ei olisi näitä keskinkertaisia? Minusta tämä täytti ristikon mentävän reiän asiakaslehdessä paremmin kuin joku tätä huonompi. Sellaisiakin on, uskokaa pois!
9. kp5.9.2005 klo 09:34
Pirkka 9/2005

Eki on viimeinen hokannut minkälainen ristikon pitää olla.
Ristikko on pienehkön puoleinen ja ruudukkoa pienentää
entisestään oikealla alhaalla oleva edellisen ristikon
ratkaisulaatikko. Reunoja kiertää leveä kuva-ala, joka myös
pienentää ruudukkoa. Mitä jää jäljelle? Enimmäkseen nelikirjaimisia sanoja, joka ensisilmäykseltä näyttää sokkeloiselta. Ratkojalla ei ole paljon ratkomista. Laatija on
saanut alueen täyteen suht helposti. -Tällaisiin ristikoihin
pitää pyrkiä. Osaathan sinäkin tämän nopean laatimisen
taidon.
10. marjaana5.9.2005 klo 09:43
Lähinnä arvostelin ristikon ulkonäköä. Ristikko vaikuttaa lehdelle "pakkopullalta", eihän edes palkintoa viitsitä ilmoittaa, saati sitten palkintojen määrää.

Itse laatimuksessa ei ole mitään vikaa, siisti ja lähes alkupiiloton normaali ristikkohan tuo on.

Mielipidekysymyshän tämä on, mutta minusta voisi vähän enemmän panostaa ulkonäköseikkoihin oli sitten kyseessä sanaseppojen tai minkä tahansa lehden ristikko. Minusta on mukavampi ratkoa kivannäköisiä ristikkoja; katsokaa esim apu-lehden ristikoita, joihin on nähty vaivaakin!

Sorry vaan iso S, mutta minusta arvostelua pitää kestää kuulla ratkojien suusta. Enkä huomannut arvostelleeni kovinkaan ponnekkaasti itse sisältöä, vaikka siihen tartuitkin.
11. iso S5.9.2005 klo 11:10
marjaana, ei mitään sorryn aihetta. Tosi on että laatijoiden pitää kestää arvostelua, vaikka monet heistä, sanoisinko jopa meistä, ovat jossain määrin herkkiä taiteilijasieluja. Mahtaako sinun kritiikkisi tässä tapauksessa edes tavoittaa kyseistä laatijaa? Minullahan ei tietenkään ole mitään syytä vetää hernemaissiporkkanaa nenään toisen puolesta.

Kritiikkisi oli lyhyt. Ulkoasu ja palkintopolitiikka saivat mielestäni suunnilleen yhtä monisanaisen käsittelyn, jos nyt sanojen lukumäärä on kuvaava mittari. Ulkoasu oli kuitenkin ilmeisesti suurempi syntipukki koska siihen tartuit ensin. Attis-kommentin tulkitsen sisältöön liittyväksi ja nimenomaan fakkipitoisuutta arvostelevaksi.

Itsekään en ole fakkien ystävä, mutta kestän niitä kohtuullisesti käytettynä. Lisäksi olen sitä mieltä että kuusi fakkia hajallaan on parempi kuin kaksi ristissä, koska samaan aukioon osuvat (ei välttämättä ristikkäiset) fakit tai minkä tahansa saman erikoisalan sanat nostavat paikallisesti vaikeutta liikaa. Ratkomassani kappaleessa oli tuurilla tai tarkoituksella vältetty fakkitihentymät.

Sekä ulkoasussa että sisällössä on varmasti varaa parantaa jokaisessa ristikossa. Siitä nousee mieleeni kysymys: millaisia laatijoita kannattaa kritiikin keinoin kannustaa parempaan suoritukseen? Hyviä, keskinkertaisia vai huonoja tuottavia? Itse päädyn siihen, että huonoimmista voisi aloittaa - paitsi jos pystyy näkemään jonkun laatijan tuotoksissa jonkinlaisen toivonpilkahduksen, että laadun parantaminen ei olisi välttämättä kohtuuton ponnistus. Niiden surkeimpien parantamisyritys saattaa olla yhtä tuloksekasta kuin kuolleen hevosen piiskaaminen.

Eläinsuojelullisista syistä ristikoihin liittymätön toive: jos on pakko piiskata hevosta, niin piiskatkaa kuollutta!
12. tonimikael5.9.2005 klo 11:19
Iso S. Se on hernemaissipaprika. :-P
13. marjaana5.9.2005 klo 11:34
No minä toivon kuitenkin, että Lampo on elossa ja voi hyvin... Enkä halua missään nimessä hänen laatijakykyjään arvostella, kaukana siitä. Kuten jo totesin, ristikko näyttää ihan mallikelpoiselta. Mutta se ei houkuttele ratkomaan, kuten monet muut ristikot tekevät. Voisi nyt edes sen palkinnon siihen printata näkyviin... = minimivaatimus.
14. iso S5.9.2005 klo 12:35
tonimikael, tarkempia tutkimuksia pakastealtaalla tarvitaan! Hernemaissipaprikaa en vedä sieltä edes esiin, hernemaissiporkkanan kattilaan ja suuhun, mutta en nenään!

terveisin nimimerkki "perheessä ei yhtään paprikan ystävää"
15. tonimikael5.9.2005 klo 12:54
iso Susi, vaikka tykkäänkin tuoreesta paprikasta, en itse kovin innoissaan (=en koskaan osta) hernemaissipaprikasta. Mutta että on porkkanaa paprikan sijasta? Sehän on kiva. Että on. Mutta en aio ostaa sitäkään. Porkkanaa kyllä erikseen. Tai parsakaalin kera.
16. tonimikael5.9.2005 klo 17:23
kp. Väitänpä, ettei tuo Pirkan ristikko ole ollut mitenkään tavallista nopeampi laatia. Pienessä tilassa kolme pääkuvasta tulevaa lausetta päinvastoin asettaa paljon haastetta HYVÄÄN SANASTOON pyrkivälle laatijalle. Ratkoin tuon ristikon ja totesin, että hyvin oli Eki onnistunut.
17. Eki5.9.2005 klo 17:45
Mahdollinen keskustelu Pirkan ristikosta on siirretty omaan säikeeseen 1919.
18. marjaana5.9.2005 klo 17:48
Palatakseni vielä tuohon me-lehden ristikkoon... Tänään meidänkin laatikkoon tuli Pirkka-lehti ja onhan sen ristikko aivan eri planeetalta väreineen ja hyvine kuvineen. Jopa se h****in palkintokin oli kerrottu... ;o)
19. Tuikku23.8.2014 klo 14:01
Mitä Lampo mahtaa tarkoittaa VR:n Matkaan-lehden ristikossa vihjeellä kyntämätön pellon osa? Mistään opuksesta ei apua löydy. PIEL_OS!
Auttakaa ihmeessä joku joka asiasta ymmärtää!!!
20. m23.8.2014 klo 14:12
Nykysuomen sanakirjan mukaan PIELLOS.
21. iso S24.8.2014 klo 11:49
Oma apu ei aina ole paras apu, mutta usein riittävä ja lisäksi on mukavaa, kun osaa ihan itse.

Kohtuullisen hyvästä esimerkistä käy tuo PIEL_OS. Sanaa makustelemalla on melko helppo arvata, että puuttuva kirjain voisi olla L. Verrataanpa vaikka tilanteeseen, jossa selvittettävänä olisi VIIL_OS. Toki voi kokeilla muitakin edes jollakin tavalla mahdolliselta tuntuvia kirjaimia, muuta oletetaan, että olemme arvelleet ällän olevan ykkösvaihtoehto.

Google-haku piellos tuottaa läjäpäin linkkejä taideosuuskuntaan jonka nimi on Piellos. Niistä on kenties löydettävissä osuuskunnan kotisivu ja siellä on mahdollisesti selvitetty mitä nimi tarkoittaa, mutta unohdetaan toistaiseksi tuo polku ja eliminoidaan taideosuuskunta.

Haku piillos -taideosuuskunta karsii tuloksia, mutta jäljelle jää paljon espanjankielisiä sivuja joissa esiintyy peräkkäin sanat piel los. Vieläkään ei näy selvää vastausta.

Haku "piillos" -taideosuuskunta pakottaa löytämään sanan kokonaisena, mutta edelleenkään ei näy haluttua tulosta. Nyt tartutaan härkä sarvista ja yritetään kääntäjien kautta. Ensimmäinen linkki johtaa Ilmaiseen sanakirjaan, jonka mukaan piellos on englanniksi balk. Kun balk käännetään samalla sanakirjalla suomeksi, saadaan tyypillisten englannin sanojen tapaan monia merkityksiä: oleskella, pidätellä, pitää, viipyä, estää... Kymmenes vaihtoehto on kyntämätön maakaistale ja seitsemästoista on piellos. Sitähän se Lampo tarkoitti.

Olihan tämä hieman monimutkaista, mutta ei mitään rakettitiedettä. Itse tutkimalla saattaa sivutuotteena oppia jotain uutta, joskus jopa mielenkiintoista. Ei välttämättä tässä tapauksessa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *