KESKUSTELUT > RISTIKOT > MITÄ SEN LAATIJAN KANNATTAA YRITTÄÄ?

1911. MITÄ sen laatijan kannattaa yrittää?

Eki3.9.2005 klo 15:31
Koottaisiinko tänne ihan oikeita ratkojien mielipiteitä siitä, mitä ristikoissa on arvokkainta ratkontaelämyksen kannalta.

Vai onko yksittäisillä mielipiteillä arvoa?

Jäävätkö hyvät helpot ristikot täällä ilman arvonantoa?

Onko hyvässä helpossa ristikossa hyvä olla usein toistuvia "perinteisiä ristikkosanoja" vai ei?
2. Satunnainen Ratkoja3.9.2005 klo 17:33
Hyva ristikko hmm. aika laaja alainen juttu, kuten sanotaan kauneus on katsojan silmassa.

1. Minulle esteettisyys, ristikon ulkoasu on hyva/houkutteleva... jotain naista: selvapiirteinen, aukioinen, hyvin piirretty/fontitettu

2. Toki sanastoltaan monipuolinen, mutta ei "ristikkosanasto" ristikkoa pahenna, jos se ei ole sitten PELKKAA apista, attaa, taalia, tottia, isista... Itse asiassa fakkisana oikeassa paikassa oikeaan aikaan on jopa parantanut ristikon ratkottavuutta tai esteettisyytta. fakkisana ilman piilokirjaimia aukossa josta sanan saa helposti ratkottua risteavien sanojen kanssa on taisin hyvaksyttava.

3. Nakee etta laatija on kurottanut laatimusta tehdessaan.

4. Ristikon Juju, koukku (kuten hyvassa Eppu Normaali biisissa, myos hyvassa ristikossa pikku koukku on aina paikallaan... joka tempaa mukaansa)

5. Ratkoja ystavallinen (enka tarkoita talla etta ristikon pitaisi olla helppo, ehka enemmankin etta nuo edella mainitut kohdat on ristikossa huomioitu)

Listaa voisi tietenkin jatkaa, mutta jatan nyt suunvuoron muille.
3. Libero4.9.2005 klo 21:15
Kun useista yksittäisistä mielipiteistä alkaa erottua "punainen lanka", ne yhdessä merkitsevät enemmän kuin yksi yksittäinen mielipide. Se, että kukin ratkoja puhuu useimmiten vain omakohtaisista elämyksistään, on luonnollista. Miten loppujen lopuksi kukaan voisi sataprosenttisen ulkokohtaisesti arvioida elämän ilmiöitä - ristikoitakaan?

Henkilökohtaisesti minua uuvuttaa pelkkä ajatuskin siitä, että vain huippuelämykset merkitsisivät jotakin. Hyvät helpot ja helpohkot ristikot ovat vähintään yhtä arvokkaita kuin se, että arki enimmäkseen pyörii takkuilematta. Täällä, siis näissä keskusteluissa, on vaikea ilmaista arvostavansa helppoja ristikoita. Olen joskus miettinyt, eivätkö kirjoittajat ole koskaan esimerkiksi rasittuneita. Helpot ristikot ovat luksusta silloin, kun voimat ovat vähissä.

Laatija saa mielestäni helpohkoissa ristikoissa vaalia perinteitä, koska yksi helppouden ominaispiirteistä liittyy turvallisuuden tunteeseen. Silti, kuten Satunnainen Ratkoja sanoo, "pikku koukku" on aina paikallaan, samoin huumori.

Helpoissa ristikoissa on olennaista muun muassa se, että pääkuvan ratkaisusanat ovat luontevaa kieltä. Koko ristikko on mielestäni hyvä silloin, kun siinä on yksi tai useampi yllättävä sana. Mustan Pelikaanin numerossa 5/2005 mukavia ratkaisusanoja ovat esimerkiksi suomalaismaisema, omenapai, kaakaovoi, maireus, vapaamatkustaja, karviaiskoiso, esirukous, lonkkavika, kultalakka, tikkitakit, irtoletit ja siivelläeläjät - ja yksi ylitse muiden: harvennushakkuu!

Samassa lehdessä on Ekiltä Jukka Kajavan muistoristikko. Se, että laatija käyttää Kajavasta ratkaisusanaa KYNÄHERRA, ansaitsee täydet pisteet.

Ilta-Sanomien kesäristikko kesäkuun lopulta on yhä jemmassa. Pääkuva on kynäilijöiden paratiisista. Ekin ratkaisusanat ovat KOSOLTI KIRJOITUSVÄLINEITÄ ja KAMALASTI KYNIÄ. Nämä kolahtivat minun nauruhermooni. Plussa-lehden pehmiksessä (Teemu Pallonen ja Heikki Lavonius) oli taannoin ratkaisusana JOKELTAA. Vihjekuva ja puhekupla "GGLOO LOOGL..." on hurmaava. Taidan leikata sen talteen. :)

Tällaisia ovat hyvien helpohkojen ristikoiden tuottamat esimerkkielämykset. Kiitän niistä.
4. Hui_hai4.9.2005 klo 22:00
Libero ja satunnainen ratkoja kyllä puhuivat tuossa edellä enimmäkseen minunkin suullani. Ei kaikissa ristikoissa tarvitse kurottaa, eikä kaikissa tarvitse olla onnistumisen iloa ja ahaa-elämyksiä. Mutta hyvä laatija kurkottelee aika ajoin ja kokeilee mitä uutta ja kivaa ristikkomaailmaan voisi tuoda.
5. jupejus4.9.2005 klo 22:14
Puhdasta asiaa Liberolta. Mikäli osaa vain nauttia yhä vaikeimmista ja vain vaikeutuvimmista ristikoista, niin silloin sitä voi alkaa verrata urheilusuoritukseen. Iloa kokee vain oman entisen ennätyksen lyömisestä.

Totta, väliin on mukava ratkoa helppojakin ristikoita ja sitä useimmin punnitsee vieläpä laadulla, etsii laatijoiden pieniä, mutta "lamppu on syttynyt" -oivalluksia.
6. Lettu5.9.2005 klo 09:47
Tässä oiva esimerkki "lamppu on syttynyt" -oivalluksia (lain. jupejussilta).

LOISTAVA TUOTE = AIRAM

Vihje sisältää tavallisuudesta (lampun kuva) poikkeavan ilmaisun ja näin antaa sitä lisämakua, mitä helppojen ristikoiden sektorilla myös tarvitaan.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *