KESKUSTELUT > RISTIKOT > KYSYMYS VEROTUKSESTA

1905. Kysymys verotuksesta

eräs utelias1.9.2005 klo 19:46
Voiko ristikonlaatimista verrata käsityön tekemiseen? Käsittääkseni omia kädentuotoksia voi myydä johonkin summaan asti ilman, että tarvitsee maksaa veroa.

Onko eri asia kutoa villasukkia myyntiin kuin laatia ristisanatehtäviä?
2. Eki1.9.2005 klo 21:03
Hyvä kysymys, johon en osaa painavaa sanaa sanoa. Kai se kuitenkin on eri asia, jos se pannaan lehteen ja lehteä painetaan x kpl.
3. iso S2.9.2005 klo 08:27
Niin, onko ja jos on niin mitä eroa on verotusmielessä seuraavilla:

1. Henkilö laatii freelancer-pohjalta 100 ristikkoa vuodessa ristikko- ja aikakauslehtiin. Voivatko lehdet ostaa tuotteen (ristikon) vai ostavatko ne työtä (maksavat palkkaa). Voiko tähän vaikuttaa perustamalla toiminimen tai ties minkä sopivantyyppisen yhtiön, minkä ainoa työntekijä on laatija itse?

2. Henkilö laatii 1-6 ristikkoa vuodessa sellaisen yhdistyksen jäsenlehteen mihin itse kuuluu. Yhdistys maksaa pienen "kulukorvauksen", antaa ilmaisjäsenyyden tai pienen tavaralahjan (t-paita tai jotain).

3. Henkilö laatii ristikon suoraan jollekin toiselle yksityishenkilölle ja saa siitä korvauksen.

4. Henkilö laatii ristikon yksityishenkilön pyynnöstä kolmatta yksityishenkilöä varten (esim. 50-vuotislahjaksi) ja saa tältä "välimieheltä" maksun.

Entäpä sitten tämä: sivutoiminen freelance-laatija saa lehdiltä korvauksen palkkana ja lehtii vähentää bruttopalkasta ennakonpidätyksen. Täytyykö laatijan maksaa eläkemaksua vai voiko käyttää rahat viiniin, lauluun ja Nairobinmatkoihin luottaen siihen, että saa aikanaan riittävän eläkkeen päätoimesta tai että kuolee onnellisena ennen eläkeikää?
4. ile2.9.2005 klo 10:08
Minä maksan saamistani laadintapalkkioista veroa, ja täytyy sanoa, että tunnen ylpeyttä joka kerta veroilmoitusta täyttäessäni.

Esitäytettyyn veroilmoitukseen on toimialan kohdalle viran puolesta kirjoitettu TAITEILIJATOIMINTA.

Tämä todistaa, että ristikoiden laatiminen on taidetta.

Baskeria en ole vielä ostanut.
5. Timppa2.9.2005 klo 14:55
Bravo verotoimisto ja Ile!D:
6. Hui_hai2.9.2005 klo 15:00
ile viettää siis TAITEILIJAELÄMÄÄ :D
7. Teppo2.9.2005 klo 15:32
Mutta Melleri ja Morrison ovat kuolleita.
8. ö4.9.2005 klo 18:27
Periaate on, että kaikista tuloista on maksettava veroa.

Satunnainen ristikonlaatija voi aluksi harjoittaa ns. itsenäistä tulonhankkimistoimintaa, joka ei edellytä yrityksen perustamista. Hänen on kuitenkin ilmoittauduttava ennakkoperintärekisteriin. Tällöin asiakas voi maksaa hänelle palkkioita tekemättä ennakonpidätystä.

Kun laadinta muuttuu säännölliseksi, on laatijan ilmoittauduttava Kaupparekisteriin, siis perustettava yritys (tai otettava palkkionsa palkkana, jolloin asiakas muuttuu työnantajaksi).
9. kp4.9.2005 klo 18:34
On toinenkin vaihtoehto.
Rehellisesti verokortilla. Antamalla ristikon vastaanottajalle
kopio verokortista. Yksityiselle laatiessa voi kuitit maksetuista
ristikoista säästää. Sitten koko nippu verottajalle.
10. ö4.9.2005 klo 19:22
Tarkoitat kp ilmeisesti juuri tuota ns. itsenäistä tulonhankkimistoimintaa. Palkansaajan verokortti ei riitä, koska silloin maksajan on tehtävä ennakonpidätys. Laatijan on siis ilmoittauduttava ennakkoperintärekisteriin, jotta homma käy maksajan kannalta luontevasti.
11. kp4.9.2005 klo 20:35
ö
Tätä tarkoitan.
(tai otettava palkkionsa palkkana, jolloin asiakas muuttuu työnantajaksi).
12. just6.2.2007 klo 15:04
Jonkin verran suolarahoja minäkin ristikkotouhuilusta saan ja se kiinnostaa tietysti myös verottajaa, joten aiheeseen liittyvät kulut pitää tarkasti ilmoittaa. Postitus on yksi menoerä.
Lähin (asiamies)posti on siellä, missä kuulemma nopeaa ja mukavaa on asiointi.

Aikanaan posti tuo veroehdotuksen ja sitten esittämään kuluja. Kuittejahan ei enää tarvitse läähettää, vaan säilyttää ne mahdollista tarkastusta varten.

Jos kohdalleni tarkastus iskee, saattaa veroviskaali ajatella, että katsonpa tuonkin kuitit ja kerron sitten millainen hän on.
Yhdessä viime vuoden kuitissa lukee nimittäin:

Postimerkit
Koff III sixpack
Marlboro pun.
Totomyynti
13. Hui_hai6.2.2007 klo 22:24
just just :-D
14. ö6.2.2007 klo 23:15
Audiatur et altera pars
15. JPQ7.2.2007 klo 03:32
Minäkin maksan sivutulosta eli kirjainlaatikoista veroja.
16. v. karhu7.2.2007 klo 08:54
Asia on kuten ö on lausunut. Kaikista tuloista on maksettava veroa ellei niitä erikseen ole määritelty verovapaiksi.

Tuloista saa vähentää tulon hankkimiseen liittyvät kulut. On kuitenkin huomattava, että esim. työhuonevähennystä varten tuloja on oltava kohtalaisen paljon. Muutaman ristikon laatiminen vuoden aikana ei täyteen vähennykseen oikeuta.

Yhden miehen yritykset ovat myös vaarallisia, koska verottaja voi "purkaa" ko. yritykset verotuksessa, mikäli se katsoo, että yritys on perustettu veronkiertotarkoituksessa. Tämä tarkoittaa sitä, että tulo verotetaan henkilökohtaisena palkkatulona.

Yhteenvetona: Mikäli ristikoiden laatiminen ei ole päätoimesi, kiikuta maksajalle sivutoimen verokortti, jolloin asia on kunnossa.

Muussa tapauksessa kannattaa kääntyä verotoimiston yritysverotuksen puoleen ja kysyä eri vaihtoehtoja toiminnan harjoittamiseen. Verot joutuu maksamaan joka tapauksessa tavalla tai toisella. Mieluiten sen tekisi etukäteen kuin "mätkyinä".
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *