KESKUSTELUT > RISTIKOT > TEKIJÄ ESIIN!

1904. Tekijä esiin!

Eki1.9.2005 klo 11:30
Ennenkin on puhuttu, että ristikoiden tekijöiden nimien pitäisi olla hyvin esillä, mm. siksi, että alalle kuuluva arvostus kasvaa. Mutta on siinä sekin puoli, että laatija seisoo työnsä takana. Hyvä ja huono palaute löytää näin nimen ja osoitteen, ei nyt sentään kasvoja.

Hesari on ollut ikävin esimerkki siitä, että tekijää ei ole ollut näkyvissä juuri koskaan (valokuvaaja tai pääkuvan piirtäjä useammin kuin laatija).

Niinpä sitten jäädäänkin nobodyiksi. Oheinen lainaus on Annan nettisivuilta:

"Arto Nyberg -ohjelmassa on nähty perustalkkarivieraat – Tanja Karpela , Rosa Meriläinen , Marco Bjurström – mutta myös mielenkiintoisia tuntemattomia kuten ristikontekijä Erkki Vuokila tai Mars-lentoon valmistautuva Sini Merikallio . Arto Nyberg haluaa tehdä kutsua ohjelmaansa ihmisiä, joilla on jotakin kerrottavaa katsojille."

Netissä surfaillessa sattui silmään myös, että seuraavilla sivuilla nettiristikot-kohtaa klikatessa meikäläisen nimi näkyy monessakin paikassa. mutta Mainio-ristikon tekijää ei tunneta. Kp, vaatimaan! Eipä ole Sami Hämäläinenkään hoitanut tunnettuuttaan Iltalehdessä.

http://www.ristisanat.net/
2. Libero1.9.2005 klo 18:18
Eki 1.9.2005 klo 11.30:
"Mutta on siinä sekin puoli, että laatija seisoo työnsä takana."

Tämä puoli on tärkeä, ehkä jopa tärkein. Se, että tekijän nimi on näkyvillä, kertoo sekä vastuuntunnosta että ammatillisesta omanarvontunnosta. Ei ole kauan aikaa siitä, kun myös lehtijutut ja -kuvat olivat signeeraamattomia ja samalla jotenkin persoonattomia. Onneksi aika on muuttunut.

Onhan ristikko siinä määrin laatijansa hengentuote, että se suorastaan vaatii nimeä julki. Vaikka julkaisija perimmältään vastaa kaikesta julkaisemastaan, niin nykyaikana laatijan tulisi esiintyä omassa laatimuksessaan omalla nimellään. Olisi silti kiinnostavaa kuulla, mitä syitä anonymiteettiin on niillä laatijoilla, jotka itse eivät halua käyttää nimeään.

Kun viime viikolla hankin elämäni ensimmäisen kryptolehden, Krypto Pelikaanin, lähetin mielessäni tyylipisteitä, ennen kuin olin paneutunut yhteenkään tehtävään. Kenen idea lieneekin, niin ratkaisu on tyylikäs ja sympaattinen ja sopii kyseiseen lehteen: kummankin laatijan omakätinen nimikirjoitus jokaisessa tehtävässä!
3. Eki1.9.2005 klo 18:27
Olisiko eka signeerauslehti ollut Sanasepon näytenumero jouluna 1981? Ehkä sitä ennen oli jo ollut jotain vastaavaa. Ajatus tuli siitä, että nuo laatijat saivat lähettää sitä joululahjana tutuilleen.
4. bluff1.9.2005 klo 20:54
Laatijasta:Ei EHKÄ tulisi unohtaa, että ristikkojen ratkonnassa kyse on viime kädessä kuitenkin ajanvietteestä.Siksi esimerkiksi Toni Pitkälän tuotokset eivät viehätä minua - nautin enemmän ristikon täyttämisestä kuin vaivalloisesta jonkun tuntemattoman ajatusketjujen jahtaamisesta.Hyvönen ja Simberg ovat sisäistäneet pelin hengen.Pitkälän töissä on mielestäni itsetarkoituksellista kikkailua, mikä jättää ristikon täyttäjän suuhun tai kynään ikävän sivumaun.
5. Eki1.9.2005 klo 21:01
Tästä juuri aloitinkin aiheen, jonka vahingossa sijoitin muihin aiheisiin, mutta se siirretään sieltä.
6. Eki1.9.2005 klo 21:01
Ylläpito oli nopeampi kuin Pitkälän ratkojat!
7. Timppa5.7.2007 klo 15:24
Mikäli palaute laatijalle ei ole mennyt perille, niin syynä saattaa olla sähköpostimerkkien puute...;)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *