KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 27.8.05

1890. IS KOVIS 27.8.05

RA27.8.2005 klo 19:17
Väliaikatietoja Hämeenlinnasta:

Tunnin kovistelun jälkeen on nyt paperilla tasan 13 varmasti oikeaa sanaa.

Perunkin tässä samalla kaikki aikaisemmat rehvasteluni, että (muka!) olisin oppinut Pitkälän Tonin vihjeytystavan. En ole. Mutta "vaikka tekee kipeää, ei haittaa..." ;-)
2. Pitkälä Fan Club27.8.2005 klo 23:58
Reilun neljän tunnin väkertämisen jälkeen ristikko on ratkaistu. Toivottavasti näemme Pitkälän ristikoissa tulevaisuudessa yhä enemmän tekaistuja, norminvastaisia ja vieraskielisiä ratkaisusanoja...
3. ö28.8.2005 klo 11:32
Tonymichaelilla jo Fan Club? Ilmoittaudun myös jäseneksi.
4. ö28.8.2005 klo 11:46
Pitkälä on tuonut uusia tuulia tähän hapantuneeseen ristikkoilmapiiriin, jota en edes huomannut hapantuneeksi ennen kuin Pitkälä tuli.

Näin me olemme ratkojat kuin tuuliviirejä ja ihailumme kohteet vaihtuvat.
5. Juhani Heino30.8.2005 klo 12:54
Olipa kunnon vääntöä. 645 min eli vajaa 11 tuntia. Ei sentään tarvinnut nukkua yön yli... Tuossa ajassa on kyllä mukana vaikka mitä muuta toimintaa, mutta kaipa alitajunta jylläsi silloinkin.
Hyvä että on Toni, mutta en mä pidä muutakaan Kovis-sakkia yhtään hapantuneena. Enkä useimpia muitakaan laatijoita - suurimmat poikkeukset olenkin kai jo tuonut esille.

Epäselviksi jäivät vielä:
yläreunan kuvan heppu - jos sana on oikein, mulle siitä tulee mieleen juominen, ja se tuntuisi kaipaavan eteensä yhtä kirjainta...
suo-erin!
"pyhän alla"
6. ö30.8.2005 klo 13:23
No joo, tuli ehkä käytettyä liian voimakasta sanaa "hapantunut".
Tarkoitin sitä, että Toni on uskaltanut ottaa käyttöön aivan uusia vihjeitystapoja, jotka eivät kaikki ole niin täsmällisiä, kuin tähän asti on vaadittu, mutta kuitenkin hyviä.

Muuten, "Pyhän alla" on ilmeisen helppo oululaisesta vinkkelistä.
7. tonimikael30.8.2005 klo 13:44
Juhani:

Mie olenkin tässä ajatellut, että eikö me millään saada sinua pysymään edes "säädyllistä aikaa" yhden ristikon ääressä, kun sulta näyttää ratkeavan koviksetkin yleensä niin vallan hirmuista vauhtia! :)

Täytyy myöntää, että minulla kerkesi jo karata mopo käsistä tuon ristikon kanssa, mutta onneksi Eki pitkän "saarnan" jälkeen sai palautettua moponi takaisin ohjattavakseni. Noin kymmenen vihjettä muutettiin. ;)
8. Juhani Heino30.8.2005 klo 14:12
Toni, kiitos vaan - kehuista ja siitä että sait aikaani tuhlattua ainakin 5 tuntia ;-)
(muu aika oli sitten samalla käytetty hyödyksi tai muulle taholle hukattua)
Muistaakseni "Alkuvuoden vaikein" ei ollut näin kova. Mutta Alf pitää vielä tämän vuoden ennätystä aikani viemisessä...
Et viitsisi laittaa ratkaisuajan päätyttyä esille niitä alkuperäisiä vihjeitä? Olisi kiva nähdä, vaikka eihän niistä tietenkään enää pysty arvioimaan miten olisi päässyt alkuun. Mulla ratkaisu lähti oikeasta yläkulmasta vasemmalle alas. Parissa tunnissa olin päässyt "espanjalaiseen mestariin" asti. "Hillitsevät..." oli ratkennut aika alkuvaiheessa. Ehkä neljän tunnin kuluttua jäljellä oli enää alaosa, "Hillitsevät..." -tasolta lähtien. Siihen jämähdinkin sitten pitkäksi aikaa.
9. Tuomas L.31.8.2005 klo 13:45
Jos Toni ryhtyy jatkossa laatimaan myös SM-kisaristikoita, kärkeen on luultavasti luvassa muutoksia; hallitseva kakkonen sai nimittäin tiistai-iltana vihdoin vasemman alanurkan selvitettyä, mutta ylimpänä vasemmalla oleva aukio (tarkkaan ottaen 20 ruutua) on yhä selvittämättä. Ehkä tuon Juhanin pikkuisen vihjeen (miehenkuva) auttamana kohta jaksaa taas ryhtyä yrittämään ja miettimään, mitä h***ttiä haetaan "moottoripyöräkorteilla"...
10. Jussi31.8.2005 klo 14:35
Tuomas, sen verran vinkkiä että mulla ainakin se nurkka aukesi kun keksin sen puhekuplajutun. Muuten on vielä koko ristikko lähes puolet tyhjää täynnä.
11. ile31.8.2005 klo 15:00
Tulin landelta kotiin sunnuntaina ja poikkesin kotiostarilla noutaakseni illan ratoksi viikonvaihteen Ilta-sanomat vain ja ainoastaan viikonvaihteen Koviksen takia.

Lööppi löytyi, mutta lehdet oli jo viety sekä kaupasta että kioskista. Iltalehtiä oli kyllä tarjolla.

Nyt selvisi syy moiseen myyntimenestykseen.

Harmillinen juttu.
12. tonimikael31.8.2005 klo 16:42
ile:

Laita mulle osoite sähköpostilla, niin voin lähettää sulle omani.
toni.pitkala@sanaris.fi
13. ile31.8.2005 klo 17:20
ookoo!

Toivottavasti sulle itsellesi jää kopio sen jälkeen, kun olet lähettänyt minulle omasi.
14. ile31.8.2005 klo 18:45
Perille tuli.

Kiitos!
15. tonimikael31.8.2005 klo 18:48
Ile:
Laitoin sähköpostilla. Ilmoitatko tuliko perille, kun tuon lähetyksen kanssa on ollut onkhelmia.
16. tonimikael31.8.2005 klo 18:49
Ehditkin ensin. ;) Olepa hyvä!
17. Johanna1.9.2005 klo 02:59
Okei, pitäisi ehkä lopettaa tämän palstan lukeminen. Meinaan että tässä ihan masentuu kun itse on saanut ristikkoon pari vaivaista sanaa :D
Ainoa lohtuni on, että äidillänikään ei suju yhtään sen paremmin. Aaaargh...
18. Juha N2.9.2005 klo 00:23
Olipahan totisesti kiperä. Tosin ei pahan totisesti. Silmäkulmassa oli taas pilkettä, Toni :)

Mutta kun täyttöurakassa ei meinannut eteenpäin päästä! Viikonloppuna en vielä aloittanut, kun sen ajan vei seinänmaalaus ja marjankorjuu (oli sopivat ulkosäät Vihannissa). Maanantaista lähtien on sitten ohimoita raavittu. Pääkuvan alainen aukio ratkesi kyllä helposti, ja siitä oikealle oleva isompi kenttä vähän myöhemmin. Tiistaina tuosta kentästä pääsi etenemään kohti koillista niin että pääkuvan alta oikeaan yläkulmaan kulki yhtenäinen ratkaistu vyöhyke. Mutta sitten tuli umpikuja. Vasempaan yläkulmaan jäi Tuomas L:n tavoin 20 ratkaisematonta ruutua, ja koko laaja alaosa pysyi valkoisena. Kokonaan ratkottu alue rajautui alhaalla vihjeisiin HILLITSEVÄT..., ELIN LOPUSSA, ON LAUTASISSA, TÄLLÄ MITTARISSA.

Tämä kovis vaatii näköjään täydellistä keskittymistä. Ei saa olla ulkopuolisia virikkeitä: ei mahdollisuutta avata TV:tä, ei lähimmäistä edes naapurihuoneessa. En kertakaikkiaan päässyt eilen keskiviikkona eteenpäin. Tänään piti sitten ryhtyä Äärimmäisiin Toimenpiteisiin. Lähdin ristikon kanssa töiden jälkeen uimastadionille! Lämpöä riitti (liki 20 C) ja taivas oli pilvetön. Aurinko vain paistoi niin matalalta, että makuilun sijasta piti seistä, jotta kroppaan lentäisi edes jokunen fotoni. Siinä seisoin simmareissa tyhjän lastenaltaan ääressä, siten sijoittuneena että veden kimallus tuplasi saadut UV-säteet. Lehti kourassa, mustekynä kädessä. Tunti aurinkoa selkäpuolelle, toinen vatsalle. Paikalla vain kourallinen muita ihmisiä. Mitään muuta järkevää ei voinut tehdä kuin tuijottaa ristikkoa. Täy-del-li-nen keskittyminen! Ja Toni selättyi...

Ensin antautui vasen yläkulma: siellä avainkohdat olivat puhekupla ja sen jälkeen TANSSII RIKKINÄISIN KENGIN? Alaosassa oli pakko ottaa riski. Sottaamisen uhalla päätin kirjoittaa vastaussanan vihjeelle KUKKIEN MISSIKISOISSA, vaikka sana ei tuntunut vielä varmalta (varmoja kirjaimia olivat vain 2 ensimmäistä, joiden avulla ei lopulta tullut mieleen kuin yksi järkevä ratkaisusana, jonka senkin yhteys vihjeeseen on alkutaipaleelta mutkainen). Sitten keksin viimein, mikä on TIMOLLA OMINAISTA OLLA -vihjeen vastaussanan kolmas kirjain. Tästä se lähti. Ja eteni yllättävän nopeasti. Tosiaan: kahdessa tunnissa ristikko tuli täyteen.

Ratkaisemista tosin auttoi ö:n taannoinen kommentti, että "PYHÄN ALLA" on oululaisesta vinkkelistä helppo. Muuten en ehkä olisi vihjeen logiikkaa oivaltanut; olihan vastaussanan viimeiseksi kirjaimeksi useampikin tarjokas. Tämän keksinnön jälkeen pystyin sitten päättelemään, mikä on TURHAN TARKKA, kun muita sanavaihtoehtoja oli niukalti. Ja niin edelleen. Hyvänen aika: enkö olisikaan ratkaissut tätä ristikkoa ilman apua? Hattua nostan teille varhain kunnostautuneille, jotka näytte lukevan Pitkälää ilman vaikeuksia.

(jatkuu...)
19. Juha N2.9.2005 klo 00:23
(...jatkuu)

Ristikossa on paljon paljon makoisaa. Mainitaan nyt vaikka nämä aivan uudella tavalla lähestytyt tutut sanat: KUIKASSA TÄTÄ (todella upea), SISUSTAESSAAN KOTIA TOIMIVAT PIMEÄSSÄ (todella upea), NÄIN OMMELLAAN RAIDAT!, AIKAISEMMIN PIDIT ÄÄNTÄ, TÄMÄN OSA ON JUOSTA, VALTION OSA, ELIN LOPUSSA, TIMOLLE OMINAISTA OLLA, TYYLIKYSYMYS KUN MUKANA ON TÄMÄ, JOKA POJAN UNELMA SAADA ISONA? (uumoilin että tämä olisi KAPO), MUTTA EI SUURI (uumoilin että tämä olisi RIKKA). Sekä kerrrrta kaikkiaan herkulliset TANSSII RIKKINÄISIN KENGIN? ja LOPPUVIIKON ENSIMMÄINEN. Mukavia ovat myös 12. KUU!, TÄLLÄ MITTARISSA!, TYTTÖ AVUN TARPEESSA, NÄKEE JOTAIN LATTIASSA? ja AMMATTINYRKKEILIJÄ YLPEÄ? Hyvänen aika, näitähän olisi vaikka kuinka paljon.

Kritiikkiä: Edellä mainitun ilotulituksen joukossa kalpenevat epäsuomalaisen huonokieliset MOOTTORIPYÖRÄKORTIT! (vaikka ajatuskuvio on sinänsä hauska) ja VARRELLA. Samalla tavalla NEA maistuu pahalle. Siinä ensinnäkin logiikka tuntuu omituiselta ja lisäksi viimeistä kirjainta tekisi kielioppisyistä mieli korjailla hieman. Mutta ehkä en keksinyt Tonin tarkoittamaa logiikkaa vaan ymmärsin väärin.

Erästä toistakaan vihjettä en ilmeisesti ymmärtänyt oikein: SEITSEMÄN YLI. Tajusin asian niin, että vastaussanaan voisi laittaa välimerkin. Sen jakamat sananalkiot eivät kuitenkaan ole samaa sarjaa, vaan ne kuuluvat vastakkaisiin leireihin. Mutta parempi selitys todennäköisesti löytyy, kun vihjeitä ruvetaan vastausajan päätyttyä ruotimaan.

Sanoisin (ja sanonkin), että Iltiksen ristikoista tämä kovis on viimeksi kuluneen kahden ja puolen vuoden vaikein. Taitavat tuntua seuraavien viikkojen Skyttä ja Simberg vain kaksipalloisilta... Mitenkäs muuten sujuu, RA?
20. Eki2.9.2005 klo 00:30
Toni saa tosiaan kertoa viikonloppuna ne helpotetut vihjeet!
21. Juha N2.9.2005 klo 00:32
Pari lisämoitetta: vihje SUOERIN on hämäävyyden saavuttamiseksi hieman väärin muodostettu (vihjeessä on eräs tarpeeton yksityiskohta jota vastaussana ei edellytä). Vihjeen P.....TUJA? vastaussana on aika huonosti yhteydessä vihjeeseen.
22. Tuomas L.2.9.2005 klo 12:49
Juha, "seitsemän yli" ei ole mitään sanakikkailua, vaan vaatii hieman perustietoa eräästä tieteenalasta.

Olin muuten eilen uimahallissa, mutta ne 20 ruutua ammottavat silti edelleen tyhjinä...
23. RA2.9.2005 klo 18:20
Juha, kiitos kysymästä. Huonosti sujuu. :- (

Täyteen tuon sain n. 5 tunnin 'a r v a i l u n' jälkeen
(useassa erässä, useana päivänä - enkä takuulla miettinyt vihjeitä välillä, kun suurinta osaahan niistä ei edes muista, jos ristikko ei ole edessä ).

Aika erikoinen kokemus: Pitkään aikaan ristikko, etten tiedä, onko ratkaisuni edes oikein! Ristikko on siis täytetty, mutta ei ratkottu; tajuamattomia vihjeitä on niin tajuttomasti, etten kyllä viitsi (lue: ilkeä :-) luetella niitä tässä.
- Ainakin nuo muutamat sinun mainitsemasi ovat minunkin ymmärryksen tavoittamattomissa.

Yleensähän: Vaikka jokin kovis-sana ratkeaisikin (pitkälti) muiden sanojen avulla, sen yhteyden vihjeeseen keksii lähes heti, kun sana on selvillä. Ja tietää, onko sana oikein vai väärin. Nyt näin ei käynyt.

Että tämmöistä. Odotan mielenkiinnolla "suomennosta".
24. RA2.9.2005 klo 18:28
Pahus. Unohdin "nimimerkin".

Nimim.

..L-
JEM..
25. tonimikael3.9.2005 klo 01:32
Hauska lukea näitä juttuja. ;)
26. ile3.9.2005 klo 16:37
Uutta Kovista ei viitsi vielä alkaa ratkoa, kun on tässä viime viikkoisessakin vielä pari pahaa aukkoa jäljellä.

Saa nähdä, ratkeaako ollenkaan.

Jos ei, niin laadin jotain omia juttuja ruutuihin, jottei ristikko jää täyttämättä.
27. Tapsa3.9.2005 klo 21:02
Tätä ristikkoa yrittäessäni ratkoa tulin siihen tulokseen, että
ri
stikot ovat tulleet taitekohtaansa; "vanhat" ratkojat koettavat pitäytyä ristikoiden "perinteisissä" malleissa,
ja uusi sukupolvi repii ristikot aivan uusiin uomiin, jonne
ei meillä vanhoilla ole enää mitään asiaa.
Muuan aikaisempi laatijakin kerran haki niitä rajoja, miten
vaikea ristikko voidaan laatia, löysi rajansa, ja nyt hänen
ristikkonsa ovat jopa inhimillisiä. Ehkä Tonikin vähitelleen
oppii?!?!?!
28. tonimikael3.9.2005 klo 21:13
Tapsa:

Oppii oppii. Toni. :)

Tai sitten ratkojat oppii, niin Tonin ei tartte. ;)
29. tonimikael5.9.2005 klo 13:35
VAROITUS! TULOSSA JUONIPALJASTUKSIA!



Eli nyt paljastan ne vihjeet, jotka joutuivat (tai pääsivät?) muutoksen kouran alle.

TANSSII RIKKINÄISIN KENGIN oli aiemmin RIKKINÄISIN TANSSIKENGIN. Vastaukseksi tuli KEVIN, mikä viittaa elokuvaan Tanssii susien kanssa, jonka pääosassa Kevin Costner. Tuo ei vaatine hirveästi tietoa, koska minäkin elokuvia harrastamattomana tuon tiesin. (Selitys ;))

NAAMARIT! (, jossa N:n päällä ruksi) oli aiemmin KAHDEKSAN kirjoitettuna alhaalta ylös. Vastaukseksi ENIN. Keksittekö miksi?

HILLITSEVÄT PYHÄN JÄLKEEN PERSOONAN SYVIMPIÄ OLEMUKSIA oli aiemmin IHMISILLÄ PYHÄNÄ?. Vastauksena SUITSET.

NÄIN OMMELLAAN RAIDAT! oli aiemmin NÄIN OMMELLAAN!. Vastaus on PUUT. Tajauattehan? :)

TÄMÄ AIKA? oli aiemmin NYT TÄMÄ EKANA. ELOISA.

LPR:N ANTI oli NINAN SUUSTA?. TANI. Hyvä, että muuttui, koska vaatii tuo aiempi liikaa tietoa. Lappeenrannassa paikka nimeltä TANI.

KUITTI! oli aiemmin SEIS. Vastaukseksi TÖÖT. (Eka Ö oli piilokirjain, muutos vähän senkin takia, ettei kokeiltaisi sanaksi TYÖT:iä)

SEKOITTAMALLA KAHVIN JOUKKOON oli aiemmin SEKOITTAMALLA KERMAAKIN?. ATOMI. Viittaa MAITO-sanan sekaisuuteen.

SAALISTETAAN AAMULLA 1.1.! oli aiemmin JAAVAA. AMIA. raJAAVAA raAMIA on kieltämättä kaukaa haettu. ;)


Ja sitten muihin selityksiin:

Ylälaidan ukosta tuli sanaksi ÖLVI, joka tarkoittaa nykäsenkin (viitataan nykäseen, niin saadaan synninpäästö ;)) mukaan rauhallista.

SUOERIN ---> LIEVE. Ottakaapa keskimmäiset E:t pois. Oishan se tietty voinut olla SUEORA, mutta sehän olisi ollut aivan liian helppo. Eikö olisikin? ;)

"PYHÄN ALLA" ---> ATTE. Kartassa Pyhäjoen alla on Kalajoki. Atte Kalajoki on taas ainakin ristikoista tunnettu päätoimittaja. Tämän kyllä piti mennä vaihtoon, mutta jostain syystä se jäi. Piiakin (vaimoni), jolla muuten on loistava arvostelukyky, kammoksui tätä vihjettä. Mutta mie olin jääräpää. Taas.

NEA ---> ANELLA. Tässä oli käännetty perinteinen koviskikka toisinpäin. Eli kirjain A NE:lla. Juha N:n mielestä korrektimpaa olisi NE:llä.

SEITSEMÄN YLI ---> EMÄS. pH-arvon ollessa yli seitsemän, kyseessä on emäs. Eli ei minkäänlaista kikkailua! :)


Juu. Tässä tältä erää. Kyselkää lisää, jos joku vielä vaivaa. Tai muuten mourutkaa. :)
30. tonimikael5.9.2005 klo 13:37
Tuossa toisessa säikeessä joku tympääntyi tämän ristikon taustaväristä. Sillekin on selitys, jonka joku muu saa kertoa.
31. Tuomas L.5.9.2005 klo 14:55
Saisiko vielä tietää, miksi "mutta ei suuri" = SELIM?

Sitten: "liittyy puuhun eestaas" = OKSA. Tässä jäi hiukan epäselväksi, miten Asko liittyy puuhun: viitattiinko Askossa myytäviin puisiin huonekaluihin?

Minulta jäi muuten lopuksikin vasen ylänurkka ratkomatta, vaikka olin osaan kohdista kyllä yrittänyt sovitella oikeaa sanaa. Syykin löytyy: olin vakuuttunut siitä, että puhekuplavihjeestä tulisi TESTIT, joka ilman "teitä" eli t-kirjaimia on takaperin ITSE - pärjäävät siis ilman teitä eli itse.
32. Masi K.5.9.2005 klo 15:06
Lisää selityksiä ,Tonimikael please.
33. tonimikael5.9.2005 klo 15:35
Ainakin "vanhat" ihmiset (mm. Skyttä! ;)) käyttävät TAI sanan asemasta sanaa ELI. Pieni tai keskikokoinen = S ELI M. Eikö ole aiheellista kysyä "MUTTA EI SUURI?".

Tuo OKSA on juuri niinkuin Tuomas sen selitti. Jännä juttu, kun kaverini alkoi ratkomaan tuota ristikkoa, hän keksi ensimmäisenä sanana tämän.

TEITÄ ILMAN PÄRJÄÄVÄT ERITTÄIN HYVIN! (Ja nuoli osoitti sanan tulevan alhaalta ylös.) ---> TAKEET. Selkeä? Tuo "TEILLÄ" on hauska(?) hämäysjuttu, kun sillä voidaan tosiaan tarkoittaa sanaa TE, sanaa TEET, T-kirjaimia, sanaa TIET ja jopa "sanaa" TEI". Tässä tapauksessa sanaa TE.



Masi K. Vieläkö jotain? :)
34. Maiju5.9.2005 klo 16:04
Toni,
joko minä olen tyhmistynyt viime aikoina merkittävästi tai sitten monet sinun vihjeesi ovat liian kaukaahaettuja, epätäsmällisiä tai jotain sisäpiirin juttuja. Olen tainnut myös menettää huumorintajuni, koska minua ei tämä ristikko huvittanut pätkääkään.
35. RA5.9.2005 klo 17:00
Toni,
selitä vielä tarkemmin tuo NÄIN OMMELLAAN RAIDAT! -> PUUT. En kertas kaikkiaan käsitä sitä. Tietysti raidat ovat puita, mutta...???
36. tonimikael5.9.2005 klo 17:19
Maiju: Milloinpa minun tekemiseni olisi sinulle mitään antanut. :-P

RA: Nämä on puut. Näin on puin. Puin eli pukine ommellaan. Raidat jo hiffasitkin.
37. RA5.9.2005 klo 17:30
Mitä tarkoittaa TEEKAT?
38. tonimikael5.9.2005 klo 17:50
RA: TEEKAT ei tarkoita mitään. Eikä tarvikaan tarkoittaa. Sanahan oli TAKEET, joka siihen tuli. :)
39. RA5.9.2005 klo 18:33
Niin oli, niin oli.

Tarkoitan vain, että kun vihje on noinkin monipolvinen TEITÄ ILMAN PÄRJÄÄVÄT OIKEIN HYVIN (+ takaperin), niin on ehkä pikkuisen liikaa, että käännettävä sanakin (TEEKAT) on vielä merkityksetön, eikä käännönkään jälkeen (TAKEET) yhteyttä vihjeeseen juuri löydy.

Vähän kärjistäen: Jää aika vähän, mistä varmistua, että sana on oikein. Paitsi tietenkin sitten, kun keksii risteäviä sanoja.

Koviksissa se, että voi 'jotenkin' heti tunnistaa keksineensä oikean ratkaisun, on erityisen tärkeää. Kun sanoja tipahtelee muutenkin harvakseltaan ja jos niistäkään vähistä ei voi olla varma, tulee helposti turhautunut olo. Olin itsekin luovuttamassa tämän ristikon kanssa ainakin 27 kertaa!
40. Ritu5.9.2005 klo 18:44
Tässä vaiheessa, kun ratkaisu alkaa saada selityksiä, niin omalta osaltani sanoisin, että ahaa-elämykset jäivät vähiin.
Tässä kulkee itselläni se raja ristikoissa, joista en enää nauti.
Monta ristikkoa on jäänyt keskeneräiseksi ennenkin, mutta kun on saanut jälkeenpäin ratkaisun käsiinsä, niin siinä vaiheessa viimeistään tulee se ajatus, että ai niin, noinhan se tietysti onkin!
Nyt ei tullut, vaikka Toni rautalangasta vastaukset väänsikin.
Mutta tämä tunne siis koskien vain tätä ristikkoa.
Esimerkiksi vihjeet "mutta ei suuri" tai "teitä ilman pärjäävät oikein hyvin!" ovat sellaisia, että pienen ihmisen mieli kapinoi niitä vastaan, vaikka tuon rautalangasta väännetyn selityksen tajusikin.
Tuon ristikon täytyi tosiaan olla todellisille masokisteille tarkoitettu ;)
41. tonimikael5.9.2005 klo 18:57
Juu, se oli tosiaan masokisteille tehty. Pari masokistia tuntui tykkäävän ja muut, jotka kaihtavat pitkälle menevää kipua, eivät. Kysmys kuuluu: Teenkö enää? Vastaus: En.
42. Juhani Heino5.9.2005 klo 20:02
Oliko alkup. ENIN-vihje tosiaan KAHDEKSAN ylösalaisin? Ensin tulee mieleen YHDEKSÄN, mutta sehän kai olisikin liian helppoa ;-)
Ilmeisesti nuo kaikki korjaukset olivat tarpeen. Alkuun pääsin korjaamattomasta paikasta, mutta myöhemmin olisi takuulla tullut vaikeuksia (siis enemmän kuin nyt tuli).
TANI-sanalle LPR vihjeessä ei oikein toiminut. En tunne ko. paikkaa, joten mieleen tuli Reijo Tani, jonka arvelen olevan Kotkan poikia.
43. Eki5.9.2005 klo 20:07
Lukekaa näitä sivuja, Juhanikin!

http://www.sanaristikot.net/faksanat/index.php?p1= tani.php&p2=info.php
44. Juhani Heino5.9.2005 klo 20:31
Luin, enkä edelleenkään tunnusta tuntevani moista. 8-)
Mulla ei muuten ole kirjanmerkkikään tuonne etusivulle, vaan suoraan foorumille.
45. Maiju5.9.2005 klo 20:41
Toni,
Punaisessa pelikaanissa sinulla oli useitakin loistavia vihjeitä, joten elän toivossa, että sinusta tulee vielä tosi hyvä.
46. tonimikael5.9.2005 klo 20:44
Siinä tosiaan luki KAHDEKSAN. Ja jos käännät päätä 90 astetta oikeaan, näät sen niinkuin se olisi ollut ilman sensuuria. Ja laitapa siihen tilalle se KAHDEKSAN numerona. Ja mietipä sitä! Minun mielestä oikein kiva keksintö!
47. RA5.9.2005 klo 21:00
Jatkan vielä 18:33 -'narinaani' parilla (toivottavasti) selventävällä esimerkillä:

SUO-
LAAJA
<---

Ratkaisu: LAVEN

On mielestäni hyvä vihje. NEVALkaan ei - tietenkään -tarkoita mitään, mutta verrattuna TEEKAT-TAKEET-juttuun ero on siinä, että tuosta voi heti olla varma, koska muita veivauksia ei ole. Onko liian helppoa? Ei minusta.


HILLITSEVÄT PYHÄN JÄLKEEN PERSOONAN SYVIMPIÄ OLEMUKSIA! Ratkaisu: SUITSET.

On myös mielestäni hyvä vihje. Nyt siinä on sana 'hillitsevät', jonka avulla pystyy tsekkaamaan "suitset" keksittyään, että pakko olla oikein. Liian helppoa? Ei minusta.

Jos TEITÄ ILMAN...-vihje olisi ollut vaikkapa VANNON, ETTÄ TEITÄ ILMAN PARHAITA <--- (tms.), olisiko se ollut liian helppo? Ei minusta.

Selitä vielä, Toni, ajatuksenjuoksusi tuossa alkuperäisessä vihjeessäsi: KAHDEKSAN ylösalaisin -> ENIN.

KIITOS! :-)
48. RA5.9.2005 klo 21:02
Aha. Selititkin jo. Ymmärretty. Kauhean vaikea olisi ollut.
49. Juhani Heino5.9.2005 klo 21:05
Toni, oikein hyvä keksintö - ENINhän se tosiaan silloin on. Mutta en tiedä olisinko osannut ratkoa.
50. Pena5.9.2005 klo 21:37
Liian vaikea, en osannut laittaa yhtään sanaa. Tällä tasolla ei ole enää hauskaa. d=(

Mutta!

Sanonpa tässä nyt aiheen vierestä, että Mustan Pelikaanin lastenristikko oli hauskaa! Kyllä ne 3-kirjaimiset sanat lastenristikoihin mielestäni sopivat, ainakin opetusmielessä.
d=)
51. Jukkis5.9.2005 klo 22:06
Minä en tuosta KAHDEKSAN -> ENIN -hommasta ymmärrä mitään.

"KAHDEKSAN kirjoitettuna alhaalta ylös", "käännät päätä 90 astetta", "ilman sensuuria", "laitapa tilalle se kahdeksan numerona".

Tolkku puuttuu. Olis kiva ymmärtää.
52. RA5.9.2005 klo 22:09
Itsekin mietin tuota ilmaisua 'kirjoitettuna alhaalta ylös', mutta meinannee kahdeksikon kääntämistä -> kahdeksan numeron kääntämistä -> äärettömän merkki -> ENIN?

Toni selittänee paremmin.
53. Arja N5.9.2005 klo 22:18
Täytyy myöntää ettei ristikko ole vieläkään täysi, vaikka
kaikki em vinkit sain.
Niskanikamat naksahteli monta kertaa (hyvää voimistelua)
ennen kuin "8 ylösalaisin" oli yhtä kuin ENIN.
ps olisiko ääretön + 1 "ENEMPI" ;-)?
54. tonimikael5.9.2005 klo 22:20
Noin juuri niinkuin RA sen sanoi. Sen selittäminen olisi hurrrjan paljon helpompaa, jos tässä voisi kirjoittaa pystysuuntaan.
55. Hessu5.9.2005 klo 22:21
Kauhusta lähes mykkänä kysyn kuitenkin sen verran, että onko "susi" monenkin mielestä sama kuin "rikkinäinen"? Minusta susi tarkoittaa vain alunperinkin huonosti tehtyä.
56. tonimikael5.9.2005 klo 22:22
Arja N, Ehkäpä olisi. :)
Mutta "8 ylösalaisin" ei ole ääretön, vaan kahdeksan."8 pyöräytettynä 90 astetta" on se ääretön. ;)
57. tjn5.9.2005 klo 22:36
Ja minä kun olen ihmetellyt, mitä eroa porukka näkee 8:ssa, jos se on oikeinpäin tai ylösalaisin. Mutta sehän onkin vaakasuorassa ... :-)
58. Jukkis5.9.2005 klo 22:37
Mutta minkä takia se KAHDEKSAN piti olla kirjoitettu juuri alhaalta ylöspäin?

Ja se että ääretön muka olisi jotenkin ENIN on matemaattisesti puppua.

Mutta tuohan oli siis hylätty vihje. Hyvä niin.
59. jupejus5.9.2005 klo 23:30
Jos tarkkoja ollaan, niin "susi" ei ole rikkinäinen, eikä huonosti tehtykään, vaan susi on, joka epäonnistui jo tehdessä. Siitä teon alla olleesta esim. esineestä ei tule mitään vaan sitä tulee susi. Lähinnä fiasko, hylätty, mitätön, jos sitäkään.
60. tjn6.9.2005 klo 08:46
Taisit Toni jossain muussa säikeessä mainita, kuinka kovaa työtä harhautusten työstäminen on. En enää ollenkaan ihmettele sitä. Sinullahan tavallaan työ vasta alkaa, kun ensin olet saanut sanat valituiksi.
61. IiKoo6.9.2005 klo 09:00
Puut- vastaukseen näkee helposti toisenkin selityksen kuin tuon puin: itselleni tuli mieleen kangaspuut, joilla tosin kudotaan eikä ommella. Silloin vihje olisi ollut metsässä ja metsää ei olisi nähnyt puilta. Henkilökohtaisesti en pidä tästä vihjetyypistä. Näistä tulee kovin helposti kovin kaukaa haettuja.

Toisaalta puin voi olla neulepuserokin. Sitä ei liene ommeltu... ;-)
62. Eki6.9.2005 klo 09:35
Antamanne palautteet ovat tässä tapauksessa tosi olennaisia, kun ajatellaan, millaisiksi visaiset ristikot muuttuvat loppuvuoden aikana, muidenkin kuin Tonin.

Olisi helppo sanoa, ettei tällaisella palstalla ole oikeasti ristikoiden kehityksen kannalta merkitystä, mutta ainakin tässä asiassa uskon mielipiteiden ohjaavan visaisia oikeaan suuntaan. Siinäkin mielessä, että laatija uskoo paremmin kuin vain että "pomo kertoo (,että tarkastaja sanoi)".
63. Hui_hai6.9.2005 klo 09:41
Täällähän palaute on jopa poikkeuksellisen tasokasta. Suurin osa palautteesta on joko tyliin: pidin! Tosi hyvä. Tai Ihan suolesta ei tämmöisiä kikkailuja enää. Ei tuollaisen palautteen jälkeen oikein laatija tiedä missä onnistui tai mikä meni pieleen.
64. Eki6.9.2005 klo 09:45
Näinhän se on. Huippuvaikea ei ehkä voi olla ihan kikkailuvapaa, mutta kikkailut pitää tehdä mahdollisimman miellyttävästi. Pelkkä kikkailun mollaaminen ei tosiaan vie asiaa eteenpäin.
65. Jussi6.9.2005 klo 13:31
Mutta mikä ihme se LOPPUVIIKON ENSIMMÄINEN on?
66. Juhani Heino6.9.2005 klo 13:51
Loppuviikko on PE-LA-SU. Keskelle eka, siis I.
PELIASU.
67. Jussi6.9.2005 klo 14:01
No niinpä tietysti. Entä mikä logiikka siinä "kotien/kodin(?) sisustamisessa" on?
68. Juhani Heino6.9.2005 klo 14:06
Sisustaessaan KOTia vastaus OPEL on KOPELOT, jotka toimivat pimeässä.
69. ö6.9.2005 klo 15:38
"Kodin sisustamisessa" oli hyvä vihje, mutta vaikeustaso oli liian kova. Minulle kopeloinnista tulee lähinnä mieleen naisen ja miehen kanssakäyminen:)
70. IiKoo6.9.2005 klo 17:24
Ja en kyllä edelleenkään tajua, miksi 1.1 aamulla saalistettava on amia.
71. ö6.9.2005 klo 17:27
Ymmärsin sen niin, että aamulla=am ja 1=i sekä 1. = a !?
72. Libero6.9.2005 klo 18:41
ö: Miten niin 1=i? Muutoinhan on päivänselvää , että antikala AMIA liikkuu ja käy pyydykseen vain aamuisin. :)
73. ö6.9.2005 klo 19:53
Iso i muistuttaa ykköstä Libero. Näin sen näin.

Iso S taas muistuttaa ketä muistuttaa.
74. Antti Skyttä6.9.2005 klo 21:02
Tässä vähän "vanhan" ihmisen ja ensi lauantain koviksen vastuuhenkilön mietteitä, jotka ovat syntyneet Tonin elokuun lopun koviksen ja siitä käydyn keskustelun myötä.

Timanttisenkaan ratkojan ei näköjään ole helppoa (eikä ahaa-elämystä synnyttävää) hakea vastausta monen mutkan takaa.

Tästä on Tonin ristikossa hyvänä esimerkkinä vihje TANSSII RIKKINÄISIN KENGIN? Tässä tarvitaan neljän peräkkäisen kiepin ketju ennen kuin vastaussana löytyy. Lisäksi tuossa ketjussa on sekä puhtaasti oivalluspohjaista että puhtaasti tietopohjaista.

Ketju kulkee mielestäni näin: 1) täytyy oivaltaa, että rikkinäinen = susi; 2) sen jälkeen täytyy oivaltaa, että rikkinäisin kengin = susien kanssa; 3) sen jälkeen pitää tietää, että on olemassa elokuva Tanssii susien kanssa; 4) lopuksi pitää tietää, että tuon filmin pääosassa on Kevin Costner, josta tulee vastaussana KEVIN.

Minusta tuntuu, että kaksi kieppiä on enimmillään se, jota kannattaa vihjeityksessä käyttää. Siitä on hyvänä esimerkkinä saman ristikon vihje "TAPANI". Moni suomalainen löytää "TAPANI"- vihjeen ensimmäisen vaiheen eli vastaussanan Kansa. Ja kun vihjeessä on sitaatit, rupeaa hakemaan jotakin sanapituudeltaan ja muihin kirjaimiin sopivaa sanaa kuten SOMALIT.

Yksi po. ristikon vihje/vastaussanapari on NEA = ANELLA. Toni itse selittää käyttämänsä logiikan tuolla ylempänä. Hän käyttää yhtä nykykoviksissa paljon käytettyä ideaa päinvastaisessa järjestyksessä kuin mitä se tunnetaan.

Tässäkin tuntuu pulma olevan se, että ratkojat (minä mukaanluettuna) eivät vielä osaa kääntää tuota kuviota päinvastaiseksi ja siksi ahaasta saattaa tulla plääh.

Laatijan pitäisi pysyä riittävän lähellä useimpien tuntemaa aluetta ja mennä riittävän lyhyt matka tuntemattomammalle alueelle, jotaa kytkentä avautuessaan vielä aiheuttaa nautinnollisen ahaan.

Tullen kuulemaan joko ihastuneista ahaa-elämyksistä tai kunniani ensi viikonlopun jälkeen.
75. iso S6.9.2005 klo 22:01
iso S ei ole enää nuori. Mikä on iso ja vanha? Dinosaurus. Mitä on dinosauruksesta enää jäljellä? Luu. Mitä S muistuttaa? Vitosta. Muistutan luuvitosta, ö! Sietääpä varoa :)
76. JTak6.9.2005 klo 22:13
Kuinkahan moni tämän tehtävän lopulta sai määräaikaa mennessä ratkottua? Vaikuttaa olleen hieman vaikea. :)
77. Libero6.9.2005 klo 23:18
Antti Skyttä 6.9.2005 klo 21.02:
"Tästä on Tonin ristikossa hyvänä esimerkkinä vihje TANSSII RIKKINÄISIN KENGIN? Tässä tarvitaan neljän peräkkäisen kiepin ketju ennen kuin vastaussana löytyy. Lisäksi tuossa ketjussa on sekä puhtaasti oivalluspohjaista että puhtaasti tietopohjaista."

Koko puheenvuorosi oli selvyydessään avartava ja raotti jonkin verran kovisvihjeiden utuverhoa tällaiselle tietopohjaisesti orientoituneelle ratkojalle. Olen kaivannut kädestä pitäen opastusta, jota nyt tunnen saaneeni. Helpotti kummasti, kun luin, että "vanhan" ihmisen mielestä kaksi kieppiä riittäisi käytettäväksi vihjeytyksessä.

TANSSII RIKKINÄISIN KENGIN? on hyvä esimerkki myös siitä, miten ykkös- ja kakkoskiepit ovat tässä yksittäisessä vihjeessä ohitettavissa. En näet kiinnittänyt minkäänlaista huomiota siihen, onko rikkinäinen susi vai ei, enkä myöskään siihen, että rikkinäisin kengin = susien kanssa.

Olen katsonut elokuvan "Tanssii susien kanssa" useita kertoja, joten vihje TANSSII RIKKINÄISIN KENGIN? tuotti välittömän mielleyhtymän kyseiseen filmiin ja Kevin Costneriin eli käytössäni olivat vain kolmos- ja neloskiepit. Kyseistä vihjettä en olisi neljän peräkkäisen kiepin ketjuna jaksanut käsitellä ilman tietotuuria. Jos ja kun vastaavanlaisia ketjuja on samassa vaikeassa ristikossa useita, niin enpä ihmettele, että joudun jättämään ne rauhaan vähin äänin.

Joka tapauksessa oloni huojentui, kun selvitit tätä koviskuviota suoraan etkä kautta rantain vihjailemalla. Toivo virisi. :)
78. Tuomas L.7.9.2005 klo 12:51
Libero ja ö: iso I tosiaan muistuttaa ykköstä, erityisesti roomalaista ykköstä. Ainakaan tietokoneella kirjoittaessa niillä ei ole mitään eroa.
79. Libero7.9.2005 klo 13:13
Tuomas L. 7.9.2005 klo 12.51:

Eipä niin. Seuraavan kerran, kun ratkaisusanaksi tulee AMIA, kirjoitan I:n myös käsin noilla ala- ja ylähakasilla. Jos vielä lähetän ratkaisun, se joutuu hylkäyskoppaan: roomalainen ykkönen ei olekaan kirjain. Tämä on leikkiä nyt: AM I (ensimmäinen) A vaikuttaa egyptiläiseltä faaraolta.
80. Sanelma7.9.2005 klo 13:24
Tämä Pitkälän ristikko oli mielestäni petojen sukua - susi jo syntyessään.

Voisitteko jatkossa laittaa niiden pallosten lisäksi vaikkapa lipuin tiedoksi, jos Nykästen, Pesosten, kyläpahasten karttojen, netin, sivistyssanaston ja muiden jo aiemminkin edellytettyjen lisäksi tulisi vielä olla useamman kielen sanakirjat ja että sanasto nyt voi olla mitä kieltä hyvänsä? Osaisipa ainakin varautua siihen, että totutusta poiketen sanasto on monikielistä monimielisyyden lisäksi.

Ristikon ratkonta on minulle VAIN vapaa-ajan harrastus eikä tunnu mukavalta, kun 'musta tuntuu'-sanan jättää pois vääräkielisenä ja Ristikkorengin fakkisanastostakaan ei fakkia löydy ja puut kopeloi pimeässä metsässä selityksistä huolimatta. Olo on kuin ois saanu ammattinyrkkeilijän ylpeyttä (siitä pidin) täysillä päin taulua.

Tapsan kanssa samaa mieltä, ei kiinnosta tämä tyyli. Pallonen, Vuokila, Skyttä ja joskus (harvoin) Simberg, niin voi vielä jatkaa Kovis-linjalla, muuten pitänee etsiä jotain muuta.
81. ö7.9.2005 klo 13:48
Ei kannata Sanelma vetää yhdestä ristikosta liikaa johtopäätöksiä. Tutustupa Tonin tuotantoon vaikkapa Punaisessa Pelikaanissa 5/2005. Siinä on Tonin aivan loistava aukeamaristikko, jossa on vaikeuskerroinkin kohdallaan.
82. IiKoo7.9.2005 klo 13:54
Minullekin ristikon ratkonta on "vain" vapaa-ajan harrastus. Siitä huolimatta minusta on välillä ihan kehittävää ja mielenkiintoista saada eteen joku oikeasti haastava ristikko.

Eihän noita nyt joka viikko tarvitse olla, mutta kyllä välillä pitää saada hakata päätään seinään edes pikkuisen. Sitäpaitsi kun tuon ratkoimme kaverini kanssa loppuun, niin ei siihen loppuun mennyt kuin kaksi oluttuopillista aikaa. Varmaan nuo tuosta helpottuvat, kunhan pääsee paremmin Pitkälän pään sisään.

Toisaalta onko sellaista ristikkoa (taikka ylipäätänsä mitään muutakaan asiaa) olemassa, joka miellyttää kaikkia?
83. ö7.9.2005 klo 13:59
Se kyllä mietityttää, millainen nyt tulee Vuoden Vaikeimmasta.

Pankaa vaikka Skyttä-vanhus sitä tekemään, ettei tule yllätyksiä:)
84. Sanelma7.9.2005 klo 15:12
Myönnetään, ihan hyvä, jos ei Kovis ratkea viikonlopun (- eikä seuraavan viikon ja viikonlopun) aikana. Ei ole tarvis ostaa tiistain ristikkopakettia eikä seuraavaa viikonloppu-Kovista, Pitkälän ristikon ansiosta säästyvät rahat Iltisten osalta, jos tarkoituksena on saada edellinen ristikko valmiiksi ennen uuteen investointia.

Samaa mieltä ö:n kanssa, Skytän tekemä vuoden vaikein olis nannaa. Voisi(ko?) luottaa, että sanasto olisi edes likimain suomenkielistä; muutaman musiikki/elokuva-outouden ehkä joutuisi sietämään, mutta nimet nyt lienee pakko kestää oudompinakin?

IiKoo, mitä sitten, jos ratkoo ristikkoa ihan vaan yksikseen? Onko tää nykyään jotain tiimityöskentelyä edellyttävää? Itse ratkon ristikoita juuri silloin, jos ei ole seuraa, pidin tätä yksilöharrastuksena. Oikeasti haastava? Siis keinoin, joita muut eivät käytä? Samoilla lainalaisuuksilla kuin Pitkälä Simber tekisi varmaan vuosisadan vaikeimman.

Ja ö, Punaista Pelikaania ei löydy lähikaupasta enkä ristikon takia viitsi maailmalle lähteä koluamaan. Saatan ostaa, kun eteen sattuu, mutta tarjontaa on harvakseltaan näillä nurkilla.
85. marjaana7.9.2005 klo 15:14
Opiskeluaikana luokassa kiersi vaikea ristikko ja aina sinne joku ähräsi sanasen. Eli voi se olla tiimityötäkin.. ;o)
86. Libero7.9.2005 klo 15:58
tonimikael 5.9.2005 klo 18.57:

"Pari masokistia tuntui tykkäävän ja muut, jotka kaihtavat pitkälle menevää kipua, eivät."

Kun laatijan kohderyhmään jossakin ristikossa kuuluvat vain masokistit, niin kipukerroin voi olla jopa kahdeksan 90 astetta päätä kääntäen. Se, että luokittelet muut mahdolliset ratkojat pitkälle menevää kipua kaihtaviksi, vaikuttaa kohtuuttomalta päätelmältä. Otan tämän ihan tosissani, koska tuossa päätelmässä ei ole myötätunnon häivää.

Ajoittain tiukka pähkäily tuottaa itsellenikin mielihyvää. Hyvästä pähkäilyristikosta voi kuitenkin aistia sen, että laatija on pohjimmiltaan ratkojan puolella. Kummankin tavoitteena on antoisa ratkontasessio. Mitä tekemistä siinä KIVULLA on?

Laadin joskus omassa ammatissani henkisesti vaateliaan hengentuotteen, joka mielestäni oli yksi parhaista. Muistan, kun kollega kuittasi sen sanomalla, että olin vain heittänyt helmiä sioille. Minua silloin puistatti, ei niinkään omasta puolestani, vaan niiden potentiaalisten "sikojen". Toivottavasti luin tekstisi väärin, kun tämä muisto tupsahti mieleen tuosta kahtiajaosta masokistit ja muut.

Kun ryhdyin kirjoittelemaan tälle saitille, asennoiduin muutamiin ristikonlaadintaan liittyviin juttuihin ärhäkästi kuin terrieri silkkaa tietämättömyyttäni. En koskaan unohda, miten hienovaraisesti iso S ja Eki opastivat minua ymmärtämään, että MYÖS laatijan ammattitaitoon kuuluu myötätuntoinen suhde kaikenlaisiin ratkojiin. Oli upeata, kun ristikoita ratkoessani aloin tunnistaa laatijan empatian.

Kuten ö mainitsee, ei tästä yhdestä ristikostasi tulisi vetää liikaa johtopäätöksiä. Joillekin se kaikesta huolimatta saattoi olla ensimmäinen kontakti sinun laatimuksiisi. Itse ajattelen ristikoistasi myönteisesti sen perusteella, että olen muunkinlaisia nähnyt. On sääli, että enimmäkseen vain lapset saavat nauttia taidokkaista ja värikkäistä piirroksistasi: Penakin viittasi Mustan Pelikaanin (6/2005) lastenristikkoon, jossa kuvat ovat häikäiseviä. Sinulla on käytössäsi mahtava arsenaali.
87. tonimikael7.9.2005 klo 16:45
Libero: Pyydän anteeksi, että aiheutin harmittomaksi tarkoitetulla tokaisulle sinulle mielipahaa.
88. tonimikael7.9.2005 klo 16:45
p.o. tokaisulla
89. Libero7.9.2005 klo 16:55
tonimikael 7.9.2005 klo 16.45:

Valitsit aseistariisuvan lähestymistavan: mitä muuta voin kuin kuitata pahoittelusi.
90. tonimikael7.9.2005 klo 17:17
Kun tässä nyt on kritisoitu tämän koviksen sanastoa, ajattelin kirjoittaa oman vastineen: (Sitä kai nyt odotetaan?)

Ulkomaankielisiä sanoja (jotka eivät mitään muuta ole) tässä ristikossa (siihen on viitattu jo ainakin kahdessa kommentissa) on tässä ristikossa (ainakaan en yhtäkkiä enempää löytänyt) tasan yksi: ADIEU. Minä olen tuon sanan oppinut ristikosta. Ja muutenkin oletin, että tuo on lähes kaikille tuttu ja aika yleismaailmallinen sana. On siis latinaa ja tarkoittaa HERRAN HALTUUN. tai jotain.

Sitten toinen sana joka ON ruotsia on SVART. Mutta. (Tulossa selitys ;)) Sana on myös Suomessa käytetty sukunimi, esim. nyrkkeilijä Rainer Svart ja joitain kilparatsastajia google myös tiesi. Siinä tein virheen (vastaavan olen tehnyt aiemminkin ja monen mielestä pilasin sillä ristikon), että menin laittamaan sille tuollaisen vihjeen. Vihjeenä siis oli puhekupla, jossa luki "MUSTA TÄÄ EI OO SUOMEA". Jos olisi laittanut vihjeeksi esim. Nyrkkeilijä Rainer, kukaan ei olisi nostanut NÄIN suurta äläkkää. Huono sana tuo SVART on ristikoissa, niinkuin moni muukin erisnimi.

Sitten ulkomaille takasin. Ristikossa oli vielä yksi ulkomaankielinen sana XFILES. Mutta en usko, että tuosta kukaan on vetänyt hernemaissiPAPRIKAA nenään, onhan se erittäin suosittu tv-sarja Suomessa(kin).

Ja vielä yksi (puolustus?):
KAIKKI (ainakin edellämainitut) sanat ristikossani löytyvät ristikkorengistä. Huono puolustuhan tuo on, mutta kun joku väitti toista.


Tulikohan minusta tämän jälkeen yhtään inhimillisempi? ;)
91. jupejus7.9.2005 klo 17:29
Huomaan tässä lukiessani, että Tonimikael on saavuttanut ihastuksen, että vihastuksen ilmenismuotoja. Se on oikeastaan hyvä niin - arvelisin.

Varmaan monikin laatija, varsinkin uraa alottaessaan, kaipaa hyvin paljon palautteita hengentuotteistaan. Sen mukaan laatija ohjaa työskentelyään ja se niitä tavotteita, mitä olettaa ratkojan arvostavan.

Toni sai, alkuun - noin ymmärsin, hyvinkin suopeata myötätuntoa laatimisistaan. Se kannusti ehkä kokeilemaan rajoja, koputtamaan edellä jäätä, minne asti jääkansi kestää - ja minne asti perässään voi ratkojakuntaa johdattaa.

Ehkä tietty raja saavutettiin, kun nyt lukee mielipiteitä. Monet ristikonratkontaan vihkiytyneet ovat nostaneet kulmakarvojaaan, että tähänkö on tultu?

Ehkäpä. Tultu on kovistenkin äärirajoille, mitä yleisesti tarkoitettuun lehtiristikkoon voi laittaa. Liian monimutkaista, liian monta kiepsautusta.

Mitä tuosta voisi oppia. Ei ihmeemmin mitään. Arvaan, että Toni hieman löysentää suitsia ja helpottaa asteen pari. Sen jälkeen osa alkaa jo kaivata niitä erikoisvaikeita uudelleen.

Toni antoi täällä ilmeisesti - luulen taas - sellaisen kuvan itsestään, että hän on ymmärtäväinen, hyväntuulinen, hyväntahtoinenkin ja työhönsä innostunut kaveri.
Se loi kuvan, että Tonille on hyvä kertoa ratkojan mielipiteitään.

Itse asiassa se on hieno ominaisuus (jota ei ole kaikille suotu), kykyä ottaa arvostelua vastaan - kaikille tyypeille ei uskalleta kertoa mielipiteitä.

Siksi sanoisinkin, että sen vähän mitä olen Tonin ristikoita ratkonut, niin aivan hyviä olleet ja voisi sanoa, että laatijaksi varmaan luonnonlahjakkuus alallaan.
Noihin kovimpiin tuotteisiin en ole rohjennut tarttuakaan, koska tunnen omat kykyni ratkojana, että niihin en yllä, mutta ehkä joskus tulee intoa tutkia vielä niitä - huippuvaikeitakin - mikä tietää, että niiden arvostelemiseen en osaa sanoa nyt mitään.

Pääasia on, että arvostelua, palautetta tekijälle tulee, teki se sitten mitä tahansa ja niistä vetää jokainen omia johtopäätöksiään. Kaikessa yleensä on petraamisen varaa -ja kokemus, tietotaito lisää itsevarmuutta.

Ei muuta kuin jatkahan Toni laatijana ottamasi suuntien mukaan. Hiukan voit nyt vähän höllentää, mutta ei mene kauan, "sano minun sanoneen", kun ne alkavat jopa kinuta sinulta uudestaan niitä ekstravaikeita. Monelle ratkojalle on jäänyt pisara kielen päälle makusteltavaksi - epäilen.
92. tonimikael7.9.2005 klo 17:42
Jupejus, kiitos kauniista sanoista! :'-)
93. RA7.9.2005 klo 18:34
Jupejus taitaa olla oikeassa. Itsellänikin on jo nyt sellainen "älä tee, ei kun teekin, ei kun älä... tekisit vain lisää tällaista" -fiilis. Vaikka vielä selitysten jälkeenkin muutama kohta haetuttaa kunnon ymmärrystä siitä, että onko se ratkaisusana todellakin noin edes "varttihullusti" perusteltavissa.

Ehkä maks. kolme veivausta vihjettä kohti kuitenkin voisi olla sopiva kovistaso? Ja muutama nelonen...

Hyvä ja taitavahan Toni on. Ja tämänkaltaisesta ristikkokeskustelusta ja ristikonruodinnasta pystyy oppimaan todella paljon. Ilman tuota Tonin ristikkoa olisi jäänyt oppimatta. Siispä narinoista huolimatta - kiitos.
:-)
94. Juhani Heino7.9.2005 klo 20:41
Takerrun vielä lillukanvarsiin - yleinen mielipiteeni on jo myönteiseksi havaittu.
ADIEU on ranskaa, latinaksi varmaan olisi "ad Deum" mutta täältä takuulla löytyy mua parempia latinantuntijoita.
Jos SVARTin vihjeenä olisi ollut "nyrkkeilijä Rainer", olisin nostanut kyllä äläkän. Muulloin huitaisen urheiluvihjeet syrjään (jos ristikko ei sitten ratkea, jääköön kesken - ei kiinnosta) mutta tällaisessa lippulaivassa v-käyrä nousisi herkemmin.
Jos joku on alkanut keskustella kanssani Salatuista Kansioista (tuloksetta), muistaakseni aina on käyttänyt X-Files -nimeä; nopeampi sanoa ja alkuperäinen. Mitenhän olisi toiminut käännöksenä "Ö-mappi"? ;-)
95. IiKoo8.9.2005 klo 12:05
Sanelmalle toteaisin, että yleensä tulee ratkottua ristikkoa yksin, mitä nyt vaimo joskus omalla panoksella osallistuu puuhaan. Noiden koviksien ystäviä meillä on työmaalla jokunen ja heidän kesken sitten tulee välillä ajatuksia vaihdettua, varsinkin jos ei itsellä joku kohta aukea.

Ja minusta visaiset ristikot ovat niin harvinaista herkkua ristikkomaailmassa, että nostan hattua IS:lle, että ovat tällaisen hienouden ristikkoihmisille suoneet.
96. Esko Kalervo8.9.2005 klo 14:51
Kyllä Tonimikael onnistui mieltä liikuttamaan. Kun selvisin seinille hyppimisestä - oli törppö plöräyttänyt ADIEUn ja avoimeen lipaston laatikkoon minun mielikuvituksessani mitenkään liittymättömän FAKIT risteytyksen – ja teippasin riekaloimani tekeleen uudelleen kasaan, sain hekotella ennen aviota olevalla ESIMIES-mielikuvilla.
Olin SUORASTAAN innoissani hyvän aikaa, välillä tietenkin pudoten ylikikkailujen Plääheihin.
Mutta virallista omien ehtojeni mukaista kritisointioikeutta en ole saavuttanut vieläkään: Jään tilalle ja Tuuli ovat auki ja niiden yhteiset keskipystyt myöskin, kertolaskujenkin vastauksesta puuttuu kolmas kirjain ja sen alta yksi. Yhteensä seitsemän.
Lisäksi Elin lopussa ja Halventavia en ymmärrä.
Siellä maalissa on varmaan kiva rehvastella. Auttakaa minutkin sinne.
97. Urpo8.9.2005 klo 16:28
Tämä oli kolmas Pitkälän laatimus, johon olen kajonnut. Alkuvuoden vaikein ja se heinäkuinen kovis vielä jotenkin ratkesi, mutta tämä kyllä meni osittain yli hilseen. Yhteistä näille kaikille kolmelle on ollut vastaussanan löytyminen, mutta sen liittyminen vihjeeseen on jäänyt epäselväksi. Elikkäs ahaa elämykset on jäänyt odottamaan tuloaan.

Jonkunlaisen yhteyden vihjeen ja vastaussanan välille olen saanut kyllä rakennettua, mutta fiilis on jäänyt lähinnä "no joo" asteelle. Ristikon oikea ylänurkka oli mielestäni ainut helppo alue, mutta siellä pari "KUIKASSA TÄTÄ" ->RAPA ei sanonut mitään. Ainut yhteys mitä löysin on kuRAPAikka??
Monelle en löytänyt minkäänlaista yhteyttä, mutta niitä on käsiteltykin jo aiemmin.

Toki mukana on myös hyviäkin vihjeitä, kuten "LOPPUVIIKON ENSIMMÄINEN" tai "AMMATTINYRKKEILIJÄ YLPEÄ", mutta tuskin tämän ristikon vaikeustasolle montaa ystävää löytyy.

SVART -vastaussana on saanut kritiikkiä, mutta toisaalta sillähän on loistava vihje, joten sille annan kyllä synninpäästön.

Palstalla on aiemmin käyty keskustelua hyväksyttävistä paikannimistä, mutta itseäni ihmetyttää tuo TANIn hyväksyminen. No se tarkoittaa toki muutakin, mutta osana Lappeenrantaa? Toki se löytyy n. 20 kilometriä Lappeenrannasta ja taitaa siellä olla peräti 50 asukasta, mutta mikä tekee sen tunnetuksi? Ainoastaan laatimukseen sopivat 4 kirjainta?
98. IiKoo8.9.2005 klo 17:56
Tanin vihjeeksi olisi varmasti löytynyt vaikka mitä parempaa. Itse asiassa kun hetken miettii, niin vaikkapa 'hirvimetsällä' olisi ollut kenties oivallisempi.
99. Juha N9.9.2005 klo 00:05
Esko Kalervo: Mikäli olen oikein ratkonut, niin

JÄÄN TILALLE > LOSSI (jään sulamisen jälkeen lossi voidaan laskea reitilleen)

TUULI > ÄKEYS (tuuli tarkoittaa tässä mielialaa ja äkeys on yhden sortin mieliala)

HÄNEN KANS ON SUKUA > ENOK (hän = Enok, hänen = Enokin, kans on sukua = enokin... Huhhuh Toni, olenkohan minä sittenkin hakoteillä)

KOULUJEN LOPUSSA > SEOT eli (ly)seot

KIINNIOTETUISTA > KESYT (niinhän ne äkäpussit kesytetään)

1x1=1 ja 1x2=2 > TOSIOT (fakta homma)

AIKAISEMMIN PIDIT ÄÄNTÄ > SUOT (kerrotaan mitä teit aikaisemmin ja kysytään mitä teet nykyään; aikaisemmin PIDIT ÄÄNTÄ eli SOIT, verbistä SOIDA, mutta yllätys yllätys SOIT on myös SUODA-verbin imperfektimuoto, ja mikäli jälkimmäiselle homonyymipolulle eksytettynä aikaisemmin SOIT niin nykyään hyvässä lykyssä SUOT)

(p)ELIN LOPUSSA > (p)UTTI

HALVENTAVIA > ELOALET (ristikon huonoimpia sanoja, joka olisi kyllä keinotekoisuutensa takia ansainnut vihjeruutuun vähän täsmällisemmän luonnehdinnan)
100. Juhani Heino9.9.2005 klo 00:34
Ainakin mä ymmärsin samalla tavoin kuin Juha. Lehti on "omistajansa" luona joten en pystynyt itse vastaamaan.
101. tonimikael9.9.2005 klo 09:04
Huhhuh, Juha, olet sinä jäljillä. Ja hienosti oivaltanut kaikki kavalat ansani! :)
102. Eki9.9.2005 klo 09:09
Juhani, kuka laulaja-lauluntekijä on kätkettynä öiseen viestiisi? ;)
103. Masi K.9.9.2005 klo 10:57
Ratkaisematta vielä kuvan alaosa. Auttakaa nyt ihmeessä,niin pääsen eroon tästä ristikosta. Samoin kinkkupizzan tilaaja!
104. Eki9.9.2005 klo 11:12
Olikos siitä pääkuvan tarinasta jo annettu selvitys. Lauseethan olivat mainion kaksimieliset (tällä kertaa kai ketään loukkaamattomia):

TÄNNE USEIN VAIHTEEN VUOKSI
TYÖT ON VÄLISTÄ PERUUTETTAVA

Tilasin Ilta-Sanomista autokorjaamokuvia, mutta niissä ei näkynyt korjaamon ovea, jonka ansiosta tuon sanan VÄLISTÄ tuplamerkitys korostuisi. Niinpä Toni lähti ottamaan kuvaa itse, että sai mieleisensä.
105. ile9.9.2005 klo 11:57
Itselläni oli vastauslauseena TÄNNE USEIN VIIHTEEN VUOKSI, enkä millään ymmärtänyt, mitä tekemistä kuvan tapahtumilla on viihteen kanssa.

Sanaan TRILLAT törmäsin nyt ensimmäistä kertaa.

VIIDEN PÄÄLLE???
106. ile9.9.2005 klo 12:02
Ahaa!

Sana onkin TRIPLAT.

Silti...

VIIDEN PÄÄLLE???
107. Eki9.9.2005 klo 12:07
Eikös viiden päälle ole kuusi?
108. iso S9.9.2005 klo 12:07
Triplat, kaksi kolmosta, yhteensä kuusi, enemmän kuin viisi, siis viiden päälle. Anna mun kaikki kestää, ja hän antoi!
109. iso S9.9.2005 klo 12:24
Jos ile sattuisi putoamaan kärryiltä ja loukkaamaan polvensa, niin voisi ottaa kuljetusvälineeksi trillat eli nelipyöräiset ajelurattaat ja viedä pojan polven parannetavaksi polvigurulle:

Elmslie-Trillat Procedure - knee dictionary
What does it mean? Explore the KNEEguru website for
more information.
www.kneeguru.co.uk/html/dictionary/Elmslie_Trillat .html

(polvilumpiojänteen siirto)

Trillat-nimisiä on useita, tässä yksi:
JACQUES TRILLAT. There are moments in one’s life when one should be able to stop and...
www.iucr.org/iucr-top/publ/ 50YearsOfXrayDiffraction/trillat.pdf
110. ile9.9.2005 klo 12:26
No niinpä onkin!

Mutta mitä saadaan ratkaisuksi vihjeeseen KUKKIEN MISSIKISOISSA? Itse laitoin tähän jo alkuvaiheessa IKENET, nääs kun ne missit aina hymyilee niin leveästi.

Jotain muuta pitänee keksiä.

Ja mitkä muut kuin KORIPALLOT putoavat YLHÄÄLTÄ koriin???

ESIMIES muutti sanan muotoon KORIPALLIT, mutta sellaisia en ole vielä nähnyt kellään edes Harjutorin yleisessä saunassa.

Ei tätä ristikkoa ole vielä ratkottu.
111. Tuomas L.9.9.2005 klo 12:38
Minulla oli pahoja vaikeuksia vasemman alanurkan kanssa, koska olin pitkään varma, että "viiden päälle" olisi TROIKAT; yhteen vaakasanaan tupannut hankala KL-kirjainyhtymä pakotti lopulta hakemaan jotakin muuta vastausta.
112. Juha N9.9.2005 klo 12:57
KUKKIEN MISSIKISOISSA?:

Toni arvuuttelee tällaisen skaban mahdollista lopputulosta ja vastaussanallaan ehdottaa että kielo saattaisi hyvinkin pokata ykköspalkinnon. Tällöin tulosliuskassa lukisi I: KIELO. Muut sijoitukset jäävät toistaiseksi epävarmuuden hämärään, mutta saamme sentään vastaussanaksi IKIELO.

YLHÄÄLTÄ > KONTROLLIT
113. Juha N9.9.2005 klo 13:02
Ile: Jos muistan oikein, niin KONTROLLIT-sanan kolmannen kirjaimen kanssa risteävä sana on TANA (eikä TAR_ niinkuin tunnut olettaneen). Vihje TIMOLLE OMINAISTA OLLA viittaa jälleen herra Mikkoseen. Hänelle ominaista on olla TA:na :)

Voi tuota Tonia... Vihjeen sanaa OLLA ei tällä kertaa luettukaan adessiivisesti O:LLA. Tämän kierompaa ei enää voi olla.
114. tonimikael9.9.2005 klo 14:02
Juha N.
Täytyy oikein virtuaalikädestä pitäen kiittää, että olet täällä tuonut esille moneen otteeseen, ettei se kova urakka, jonka tein ko. koviksen eteen, ole sittenkään ollut aivan turha. :)
115. Maiju9.9.2005 klo 15:10
Toni,
kyllä se urakka oli ihan turha. Monille olisi riittänyt vähempikin ponnistelu.
116. Matti9.9.2005 klo 15:42
Laitan tähän säikeeseen.

Eki, tuoreimmassa SK:n ristikossa oli vasemmassa reunassa kuva etelästä. Ainakin minun eksemplaarissani yli puolet kuva-alasta peitti outo vaalea mömmö, niin että varsinainen aihe jäi arvailun varaan. Varmaan jokin painotekninen juttu.
117. Pekka Pietari9.9.2005 klo 15:43
Minäkin olen luullut osaavani ratkoa ristikoita koviksia myöten melkein 50 vuoden kokemuksella, vaan mitenkä kävikään: ilman tämän sivuston apua sain vaivoin valmiiksi vain neljäsosan Tonin ristikosta! No, eipä pääse ylpistymään!
118. Eki9.9.2005 klo 15:45
Kuva etelästä? Ristikko 36?
119. Eki9.9.2005 klo 15:47
Pienen eläinkuvan vieressä? Hahmotat sen kuvan ihan väärin!
120. tonimikael9.9.2005 klo 16:07
Maiju, oletpa rakentavalla ja kannustavalla tuulella.
121. Matti9.9.2005 klo 16:15
Joo, pienen eläinkuvan vieressä. Kuvan yläosassa on ikäänkuin maitopläntti, josta valuu alaosaan kolme maitohaaraa. Taustalla häämöttää se ratkaisusana, kuvan oikeassa reunassa. Enpä osaa tuosta mitään hahmottaa, kovasta yrityksestä huolimatta.
122. Maiju9.9.2005 klo 16:17
Toni,
tällä kertaa kommenttini oli ikään kuin vitsinpoikanen.

Haluaisitko oikieasti tietää, mitä mieltä olin mistäkin vihjeestä/sanasta? Voisin koota mielipiteeni ja lähettää sähköpostilla, jos katsot niistä jotain hyötyväsi.
123. Eki9.9.2005 klo 16:21
Matti, auttaisiko, jos kerron, että kuva on otettu Joutsenossa? Eikä siinä ole mitään vikaa, eikä mitään valu.
124. tonimikael9.9.2005 klo 16:21
Maiju,
Se olisi oikein mukava! Anna tulla! :)
toni.pitkala@sanaris.fi
125. Juhani Heino9.9.2005 klo 18:48
Eki, sattumalta huomasin itsekin sen laulaja-lauluntekijän mutta en ryhtynyt sitten "alleviivaamaan" sitä mitenkään. Hyvin hoksattu!
126. Eki9.9.2005 klo 19:39
Juhani, se oli asettamasi kari. Pesonen siteeraisi: puoli kuuta peipposesta.
127. Esko Kalervo9.9.2005 klo 20:48
Koska, ystävänäni pitämäni, Tonimikael, et kovin raikuvia kiitosylistyksiä päästellyt Sanelman ja Maijun näkemyksiin, valotan, mitä ajatuksia ne itsessäni herättivät.
Varmaankin erilaisia nautintoja hakevia ratkojia, esim:
- ajankuluksi - parhaimmillaan ajanvietteeksi; kevyttä ajankulua, jos aivoissa kilahtaa "toihan oli hyvä", ylimääräinen bonus. Ko Kovis ei ollut tätä
- aivojumppa / älyilottelu esim. shakkimatsin ja rantapallon vastapainona tai välipalana; oivalluksista ilakointia, laatijan haasateisiin vastaamista, selätyksiä: "ihanaa, mukavaa, kieroa!"
- ammattimaisuutta lähentelevät Indiana Jonesit; mitä vaikeampi ongelma, sitä innostavampi, käyttävät paljon aikaa ja resursseja, kirjoja, tutkimuksia, jne ratkaistaakseen "Da Vinci Koodin". Ehkä keskeisimpiä vapaa-ajan viettomuotoja.

Jos Tonimikael hurmaannut vain viimeisen kategoria ylistyksistä, "sorrut" tekemään ylivaikeita, yli kolmekoukkuisia "Oparin aarteita" ja Graalin maljoja", joista saat kyllä äänekkään vähemmistön ylistystä, mutta keskikategoria jättää varsin pian nämä "Kadonneen aarteen metsästykset" sivuun. Itsekin olisin jättänyt tämän sivuun, jos siinä olisi varoituksena ollut vähintään kaksi "kirjaa".

Koska Sinulla tuota kyvykkyyttä näyttää olevan riittävästi kuten Rollssissa tehoja, käytä sitä etenkin keskimmäisen oivalluskategorian 1-4 -tuntisten älyilakointien tuottamiseen. Tee nämä "Kaikkein pyhimmille" tarkoitetut "Liiton arkit" niin selkeästi nimikoituina, kirja-symboleilla varustettuina ja erikoiskehystettyinä, etteivät meikäiset ilakointitavikset käytä niihin turhaan ja turhaantuneina aikaansa.

Kiitos Juha N:lle, joka autoit minutkin maaliin ja näin pystyn arvioimaan laatimuksen tasoa kokonisuutena ikiomasta oivallus- älyilo-, vapaa-aika- ja kirjaton ratkoja -näkökulmastani. Toistan: vain tästä näkökulmasta. Osaan kuvitella myös Kuolleen meren kääröjä etsivien ympärivuorokautisen uurastuksen tuloksena lukuisten maakerroksen kaivamisen jälkeen paljastuvien onnistumisen antamien fibrojen tuottamat orgastiset tunteet. Niitä en pois halua riistää.
128. Eki9.9.2005 klo 20:56
Esko Kalervo, uskon että huolesi on turha, mutta jokaisen kannattaa sanoa se oma mielipide. Toni etsii itse ja kaikkien avulla sitä miellyttävyyttä. Tulossa on SK-kolmetähtistä ja IS-Kovista, jotka ovat kohtuullisempia ja ahaatuttavampia.

Saanen kertoa, että Toni on tässä viime viikkojen varrella käynyt välillä aika syvälläkin. Toivottavasti seuraavien kovisten kanssa vierailut siellä harvenevat tai jopa loppuvat.

Noissa julkaistuissa koviksissa on kuitenkin verta, hikeä ja sydäntä mukana aika lailla. Helpommalla olisi poika päässyt, jos olisi löysempää älynnyt haluttavan. Löysempää mutta mukavasti mietityttävää.
129. tonimikael11.9.2005 klo 01:55
Luin tuossa juuri Maijulta saamani sähköpostin ja sitten nuo ylläolevat Esko Kalervon ja Ekin kommentit. Minulla on nyt hyvä mieli.

Maiju vertasi minua juuri kesälaitumille päässeeseen villivarsaan, ja minun mielestäni se kuvaa aika paljon minua. Tai ainakin entistä minua. Nimittäin mie olen tässä pikkuhiljaa tasoittumassa tuosta hulluttelujaksosta ja voitte uskoa, että tämän jälkeen (kaikkien teidän kommentoijien avulla!) tulette saamaan paljon miellyttävämpiä ja parempia koviksia. Aion nimittäin tulevaisuudessa uskoa paljon enemmän myös vaimoani Piiaa. Monelta ikävyydeltä olisitte tekin säästyneet, jos minä olisin enemmän lainannut korviani Hänelle jo aiemmin. Mutta näin se Toni-poika oppii pikkuhiljaa!

Onhan se ymmärrettävää, että jos joku minun ristikostani suuttuu, se harmittaa minua ja jopa ärsyttääkin ainakin alussa. Mutta voitte olla varmoja siitä, että kaikki kommentit mitä tästäkin ristikosta olen saanut, olen ottanut ja tulen miettimään niitä tosissani. Onhan minulla viime kädessä suurin tarkoitus tässä työssä tuottaa mahdollisimman paljon iloa ihmisille rakastamani harrastuksen(!) parissa. Että edelleen minä pyydän, että kommentoikaa. Antakaa palautetta. Rehellistä. Kiitos. :)
130. Juhani Heino11.9.2005 klo 02:36
Ihan rehellisiä omatkin kommenttini ovat olleet 8-)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *