KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 20.8.2005

1864. IS Kovis 20.8.2005

satunnainen ratkaisija21.8.2005 klo 20:17
Kaipa tätäkin saa kommentoida...

"Kirjaimellinen nainen", hmm, minusta ratkaisu viittaa enemmän "kirjalliseen naiseen". Eiks' kaikki naiset ole vihjeen tarkoittamassa mielessä (?) kirjaimellisia?

"Vesa" on myös omiaan harhauttamaan. Onko sillä myös tuo merkitys? Olen luullut sen olevan sp-spesifi...

"Kasvaa tomin sisällä", minusta se joku kasvaa lähinnä "tmi:n" sisällä, jos se jossakin tuollaisessa paikassa yleensäkään kasvaa.

Entäpä se pääkuvan alla oleva naisen kuva. Jos ratkaisuni on oikea, naisasialiikkeellä on vielä töitä. Kuvasta on mahdoton tuota ratkaisua päätellä, ellei hyväksy sitä, että mainittu seikka on kaikille naisille yhteinen. Vaan onko siinä joku syvempi juju, jota en taaskaan ymmärrä?

Muuten tapaus oli tasolleni sopiva. Tasolleni, jota kuvaa ratkaisemiseen arviolta käyttämäni aika: 4-5 tuntia (ja käyttämäni aikaresurssi on siis tarkoitettu herättämään lähinnä sääliä)

Huomautuksista huolimatta laatijoille kiitos.
2. Marianna21.8.2005 klo 21:01
Samoja kohtia olen tässä minäkin ihmetellyt. "Kirjaimellinen nainen" ja "vesa" vielä menettelevät. Naiskuvan ensimmäiseksi kirjaimeksi en keksi mitään, josta yhteinen nimittäjä edes vastaavan pystysanan vihjeen kanssa.

Muuten oli ihan kiva puolituntinen.
3. Ritu21.8.2005 klo 21:28
Sama alkukirjainongelma jäi minullekin tuohon naisesta lähtevään vihjekuvaan. Pystyyn kun ei synny mitään älynväläystä, että millä sen saisi siihen vihjeeseen yhdistettyä.

Ja ristikoista oppii, se tuli todistettua nyt. Eipä olisi minulle tullut ensimmäiseksi mieleen, että tuo eläin oli peto, mikä ratkaisuksi tuli.
Kauimmin pähkäilin keskikohdan oikeata reunaa. Muutama oudompi sana mulle. Vieläkin on epävarmaa, että käsitinkö vastaussanaksi vihjeeseen tulevan merenkulkijan oikein.
No, kulkeehan se siellä tuo minunkin ratkaisuni.
Samoin vastaussanaksi vihjeeseen yllyttää tullut ratkaisu jäi mietityttämään.
No mutta plussaa siitä, että ratkesi ilman googletusta. Mitä nyt lopussa tarkistin yhden vaakasuoraan tulleen pidemmän sanan, kun oli sen kokoinen aukko yleissivistyksessä.

P.S. Eikä tarvi sääliä satunnaista kulkijaa, kyllä minulla upposi aikaa vähintäin saman verran ellei enemmänkin. :)
4. KP21.8.2005 klo 21:39
Kiva oli.
Mutta...
Kiva oli.
Ota nyt tästä selvää...
5. Matti21.8.2005 klo 21:59
Satumainen ratkaisija, kaiken kirjoittamasi allekirjoitan. Se nainen muuten on väkisten se mikä se on, sen hiffasin.

Tämä ei ollut kritiikkiä Ekille - kiva ristikko. Puolituntia ei kyllä riittänyt, mutta kymmenellä ei tarvinnut kertoa.
6. iso S22.8.2005 klo 09:01
Kyllä, satunnainen on allekirjoitettava. Ratkaisuaikaan tosin sisältyy yhden elokuvan katselu ja jotain muuta pientä askartelua.

Oikeaan yläkulmaan en meinannut päästä kiinni. Osittain sotki se kun ei tiennyt kumpi viittaa mihin vihjeistä "Sithin kosto" ja "S". Ratkettuaan kulma oli kirkas ja hyvä.

Eläimen tiesin pedoksi ja se kävi mielessä kun oli pari kirjainta valmiina. Hylkäsin kuitenkin ajatuksen siinä vaiheessa, koska yleensä kyseistä petoa ja kaltaisiaan ei vihjata eläimeksi! Hassu juttu, mutta kun puhutaan eläimestä, niin mieli rajaa heti osan eläimistä pois.

Ristikko sinänsä ja vaikeusaste myös oli parasta A-luokkaa. Tätä vaikeammat sopivat superratkojille ja masokisteille.
7. Eki22.8.2005 klo 09:21
Pyydän itseni ja Heikin puolesta anteeksi vasemman reunan kuvaa niin naisilta kuin miehiltäkin. Sitä merkitystä vain tekee JOSKUS mieli käyttää, kun sana in NIIN tavallinen, mutta piirroksessa pitäisi kai vielä olla vähintäänkin MM-kerroin.

Vesan merkitys on Nykäsessä aivan selkeä.

"Kasvaa Tomin sisällä" ei viittaa mihinkään ismiin eikä siis ole kirjoitusvirhe tms.

"Kirjaimellisen naisen" vihje ei tarkoita sitä, että kaikki naiset olisivat vihjeen tarkoittamassa mielessä kirjaimellisia. Mutta ime siitä, jos on siten selkeämpi! ;)

KP, viestisi viimeisellä rivillä oleva luonnehdinta viestistäsi on kovin osuva. Ehkä täällä kommentointiin auttaisi, että ratkoo ko. ristikon. Toki kirja(ime)llinen ilmaisukin vaatii sen jälkeen vielä keskittymistä. :-)
8. IiKoo24.8.2005 klo 11:58
Täytyy nyt tästäkin ristikosta huomauttaa: toinen pääkuvan vastauslauseista ei muuten pidä paikkaansa ollenkaan. Voi se olla viimeinen kauppa Euroopan puolella sillä paikalla, niinkuin kyltti mainostaa, mutta siitä ei pidä vetää sitä johtopäätöstä kuin mitä vastaukseksi tulee.
9. Eki24.8.2005 klo 12:04
Kattopperhana. Katselin sitä kartasta ja totesin, että kyllä se näin on. Nyt kun katsoin tarkemmasta kartasta, niin kyllähän se kaari tosiaan menee eri tavoin kuin milta isommassa kuvassa näytti.

Einyppaljastetakummiskaanenempää.
10. RA24.8.2005 klo 20:14
Hyvin pyyhki Ekin koviksen kanssa! Vähän liiankin hyvin, koska vasen reuna tuntui niin helpolta, että vilkaisin jo otsikkoa tarkistaakseni, mikä "pehmis" minulla on edessäni.

No, sen jälkeen mietittävää olikin sitten ihan mukavan sopivasti ja viimeiseksi jäi ristikon oikeanpuoleinen keskiosa.

Itse pidin erityisesti juuri vihjeestä KASVAA TOMIN SISÄLLÄ sekä esim. vihjeestä HUONE KYMMENEN TÄYNNÄ?

Siitä vasemman reunan naiskuvasta + ratkaisusanasta en älynnyt edes närkästyä; aika tavallista, kuvailevaa puhekieltä ja vastaavansävyisiä mieskuvia + ratkaisusanoja näkee paljon useammin. - Entäpä, jos tässäkin olisi ollut mieskuva ja siihen sopiva vastaavantyyppinen sana? Siis se 5-kirjaiminen tai esim. hyvinkin usein käytetty 4-kirjaiminen, joka on jo tosin eri eläinlajia. ;-)

Yhtään "onkohan tämä nyt oikein"- tai "plääh"- kokemusta ei syntynyt, mikä lienee aina hyvä merkki.
11. Eki28.8.2005 klo 09:42
Kasvaa Tomin sisällä = RUIS. Pannaan yksi kirjain kääreeksi kummallekin puolelle, saadaan aika tunnettu näyttelijä Tom.

Huone kymmenen täynnä? = TUPA TEN.

Maanosamme eteläisin liike siis Gibraltarilla? Tosiaan, esim. Kreeta on sittenkin etelämpänä. Olisikohan MANTEREEMME ollut oikein?

Kirjaimellinen nainen SAGA, siis saga/saaga on kirjallinen tuote, mutta onhan siinä väkisinkin tuolloin myös kirjaimia.

VESA on tosiaan pojan nimi, mutta myös lapsi tai jälkeläinen ja näin ollen järkeni mukaan myös tytär.
12. iso S28.8.2005 klo 11:40
Eikös mantereemme ole Euraasia? Sillö alueella Kreeta on kaukana eteläisimmästä.

Parasta tyytyä siihen että väite on "paikalliset olosuhteet huomioonottaen" tosi. Pohjoisesta etelään Epsanjan kautta mennessä Gibraltar on maanosamme eteläisin. Tietysti siitä yhdestä saaresta Espanjan ja Afrikan välillä on ollut jotain omistuskiistoja, mutta lieneekö siellä kauppoja...
13. Matti28.8.2005 klo 11:58
Gibraltar ei ole Iberian niemimaan eteläisin nipukka, vaan Tarifa. Siellä on taatusti kauppoja. Ja tuulivoimaloita. Ja vastapäätä Afrikan mantereella on Espanjalle kuuluva niemi, jossa on Ceutan kaupunki, ja siellä taas kauppoja. Ceuta on aika tunnettu tusitikohde - sinne järjestetään käyntejä Aurinkorannikolta.

Minusta vihje kirjaimellinen nainen ei ollut hyvä. Mutta ristikko kokonaisuudessaan oli.
14. Eki28.8.2005 klo 12:05
Nyt tarttee soittaa sinne kauppaan, että vaihtakaa nimeä. LAST SHOP IN EUROPE? Bullshit!
15. Masi K.28.8.2005 klo 14:52
Mikä lienee selitys vihjeelle UOMAT?
16. Eki28.8.2005 klo 14:53
(h)uomat(a) = (h)oksat(a)
17. Juhani Heino30.8.2005 klo 13:16
Vielä tästäkin ratkomisaika. 17 minuuttia meni siihen, että tyhjänä oli enää yksi ruutu: pääkuvan alla K, KANA/OKSAT. Sen hoksasin 21 minuutin kuluttua. Ja 23 minuutin kuluttua hiffasin mistä RUIS tulee. Nyt huomasin että olin ajatellut "S"-vihjeen väärällä tavalla (lentäjä-ässä - ilmojen ritari), mutta ei kai sitä ole kielletty ;-)

Olisikohan päälauseeseen ollut oikein LOUNAISIN? Eihän siinä enää paljon ideaa ole...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *