KESKUSTELUT > RISTIKOT > KAPULAKIELTÄ

178. Kapulakieltä

Jouni26.6.2003 klo 12:44
Luin Työeläkevakuuttajien julkaisemasta kirjasesta Työeläke ja muu sosiaalivakuutus 2003 seuraavan lauseen:

"Työttömyyseläkettä saa ennen 1950 syntynyt ja 60 vuotta täyttänyt henkilö."

Lause on sinänsä ihan ymmärrettävä: vuonna 2010 60 vuotta täyttävät eivät enää tule pääsemään työttömyyseläkkeelle millään ehdoilla. Asia on minulle tärkeä, koska itse täytän juuri tuona vuonna 60.

Miten minun sitten käy, jos olen silloin työtön? Siitä kirjanen ei anna edes vihjettä.

Kun itse joskus joudun kirjoittamaan monimutkaisesta asiasta, tunnen pakonomaista tarvetta selittää asiaa enemmänkin, joskus jopa esimerkein. Asenteeni taitaakin olla täysin väärä. Asian ymmärtäminen on aina jätettävä lukijan vastuulle. Sen ovat eläkeoppaiden laatijat jo aikaa sitten oivaltaneet.
2. Kotsa27.6.2003 klo 17:38
Voit lopettaa murehtimisen, Jouni - et sinä pääse työttömyyseäkkeelle muutenkaan millään keinoin. Eikös tuo tarkoita, että päästäkseen t-eläkkeelle henkilön tulee olla sekä syntynyt että täyttänyt 60 ennen vuotta 1950. Kyseessä on siis julkisen sektorin kansantajuisoppaille tyypillinen kiertotie ilmaista, että kansalaisen pitää olla syntynyt ennen vuotta 1890 saadakseen t-eläkkeen...

Osaavat ne tosin yksityiselläkin puolella...
Laki vaarallisten aineiden kuljetuksesta maanteillä määrää vaarallisia aineita kuljettavan ajoneuvon varustukseen "ajoneuvon painoon ja pyörän kokoon suhteutetun vierintäesteen". Tuo on vielä ymmärrettävää, vaikka itse kutsunkin tätä vierintäestettä pyöräkiilaksi.
Bilteman kuvastossa tuon vierintäesteen/pyöräkiilan nimi on VASTETÖNKKÄ. Katsokaa itse, jollette usko.

Löytyykö muita herkullisia sanoja/ilmauksia?
3. ile27.6.2003 klo 18:50
Kyllähän tuo teksti on selvää pässinlihaa. Sinun, Jouni, kannattaa pysytellä työelämässä mukana haudan partaalle saakka. Kuten minunkin, ja monen muun.

Kapulakieltä sisältävien 'teosten' numero uunoksi nimeän veroilmoituskaavakkeen liitteenä tulevan veroilmoituksentäyttöoppaan. Olen monesti tuota pläjäystä lukenut ajatuksen kanssa mutta yhtä monesti todennut, etten ole ymmärtänyt juuri mitään lukemastani, ja olen liian tympääntynyt ja laiska kertaamaan jo kerran luettua. 'Voit laskea verosi' -kaavan käyttöä en ole koskaan edes harkinnut. Kaiken lisäksi saan näitä vihkosia vielä kahta laatua kun teen päätoimeni lisäksi ennakkoveronperinnän alaisia hommia. Onneksi tammikuun loppuun on vielä aikaa.

Minulla on sellainen käsitys, että henkilö, joka hallitsee kapulakieltä, pystyy rakentelemaan veroilmoituksensakin siten, että hän erilaisia porsaanreikiä hyväksi käyttäen maksaa veroja huomattavasti vähemmän kuin henkilö kuten minä, joka ilmoittaa vain tulonsa ja maksetut ennakkonsa ja sutaisee lopuksi allekirjoituksen paperin takapuolelle. Pienellä suurella vaivalla saattaisi nettotulo kasvaa, mutta kun ei mitään ymmärrä eikä intoa riitä ottamaan asioista selvää, niin minkäs teet. Jonkunhan tätä maata on pidettävä pystyssä.

Parhaimmillaan kapulakielen taitaja siis saattaa hyötyäkin taidostaan.

Ratkiriemukkaassa omaelämänkerrallisessa romaanissaan 'Postitoimisto' Charles Bukowski kertoo työvuosistaan Los Angelesin postilaitoksen palveluksessa.
Hänen alter egonsa Henry Chinaski jakaa postia, väistelee vihaisten koirien hampaita ja kuuntelee äkäisten ämmien hattuilua yrittäessään ottaa näiltä kuittausta maksukehotuksia sisältävien kirjeiden perille toimittamisesta. Ja siinä sivussa hän dokaa koko ajan. Bisseä, viinaa, viiniä...

Eräässä kirjan osiossa kupittelu luontuu Henryltä niin hyvin, että hän on pitkän tovin poissa duunistaan. Mitään ilmoittamatta, tietty. Lopputili uhkaa. Los Angelesin laki kuitenkin antaa kaupungin työntekijälle mahdollisuuden puolustautua. Henrylle annetaan määräaika, johon mennessä hänen tulee antaa kirjallinen selvitys poissaolonsa syystä. Postilaitoksen kokoontuva elin tutustuu selvitykseen ja antaa sitten lopullisen päätöksensä asiassa.

Chinaski marssii kirjastoon ja lainaa kasan sanakirjoja, jotka sisältävät mahdollisimman monimutkaisia sanoja. Näillä sanoilla hän sitoo lauseita yhteen, rakentelee syyksi töistä poissaololleen sepustuksen, joka on pelkkää sananhelinää. Tekstin sisällössä ei ole järjen häivääkään.

Kirjassa Henryn selvitys on omana kappaleenaan sanasta sanaan luettavissa. Samoin kun postilaitoksen kokoontuvan elimen tekemä asiaa koskeva päätös.

Postitoimiston johtajan suureksi pettymykseksi Henry Chinaskin irtisanominen on peruttava. Miehellä on ollut perusteltu syy olla töistä poissa, ja hänet on otettava välittömästi takaisin jakelijaporukan jäseneksi.

Suosittelen teosta kaikille sanasepoille, jotka eivät sitä vielä ole lukeneet.
4. Make27.6.2003 klo 20:28
Istuttiin iltaa vanhan koulukaverini kanssa.
Häneltä oli lääkäri todennut verenpainetaudin.
Esko sitten kelaan lähetti lääkekorvauspaperin.
Anomus tuli bumerangiana takaisin. Siinä vedottiin tietyn
pykälän mukaan, että Esko ei ole oikeutettu saamaan
korvaustata.
Esko tästä suivaantuneena. meni paikalliseen kelan
toimistoon ja esitti ihan hatusta, että hänellä oli toisen
pykälän nojalla oikeus saada korvaus.
Virkailija selasi lakikirjaa, eikä oikein ymmärtänyt
lukemaansa, eikä pykälän sisältöä.
Virkailija ei voinut muuta, kuin myöntää korvaus.
Jäi vielä epäselväksi, onko Esko jo joutunut uusimaan
kelakorttinsa
5. AKu27.6.2003 klo 23:19
Kommentti tähän verojuttun:
Kun tarpeeksi perustellusti ja riittävän monin
sanakääntein selität nämä vähennykset, niin läpi
menevät; kukaan verovalmistelija ei ota selvää
selvityksestäsi, vaan hyväksyy sen, sanoo nimimerkkkokemusta on.
6. Kotsa28.6.2003 klo 12:19
Erään ystäväni opiskellessa lääketiedettä hän ja kurssitoverinsa kyllästyivät (erityisesti hyväätarkoittavien sukulaistätien, joskin myös muiden) ihmisten tapaan kysellä "asiantuntevasti" heti heidän ensimmäisestä opiskeluvuodesta lähtien mihin tuleva lääkäri aikoi erikoistua - siis monta vuotta etuajassa.
Niinpä he alkoivat kaikki vastata tuohon tuskastuttavaan kysymykseen olevansa erikoistumassa endokriiniseen otorinolaryngologiaan. Endokriininen viittaa sisäeritykseen, ja otorinolaryngologiahan on korva-, nenä- ja kurkku(tauti)oppi. Suomeksi tämä "erikoistumisala" on siis jotain sellaista kuin "räkä- ja vaikkuoppi". On siinä ollut sukulaistädeillä opettelemista, ja kunnanlääkäreillä ympäri Suomea naurussa pitelemistä kun mummot ovat ylpeinä kertoneet sukulaispojan/-tytön uraputkesta.

Kauppaopistossa aikaa viettäessäni minulla oli istua sellaisen yhteiskuntaopin opettajan tunneilla, joka viljeli alvariinsa hauskoja esimerkkejä kapulakielen naurettavuuksista. Hän mm. väitti aivan vakavalla naamalla, että hänen kysyessään rautakaupassa rautakankea oli häntä katsottu kuin halpaa makkaraa, ja vastattu: "Voi paappa kuulkaa, ei meillä ole vuosiin ollut rautakankia - mutta terässeipäitä löytyy" - ja näytetty rautakankea kuvastosta.

Herkullisin muistoni verottajan lyömisestä sen omalla aseella liittyy aikaan ristikkokuvittajana. Sain kummityttöni Raamatun ujutettua tulonhankintavähennyksiin - ammattikirjallisuutena - liittämällä kuitin mukaan valokopion Pekka Harnen artikkelista, joka käsitteli Raamatun erisnimien kirjoitusasun muuttumista uuden käännöksen myötä (Sanaseppo 2/1996, sivu 4) sekä oman selostukseni asiasta. Oma selostukseni oli luonnollisesti niin vaikeaselkoisesti kirjoitettu, että taatusti sitä ei kukaan täysipäinen jaksanut lukea - edellinen pitkä virke oli vain ohut varjo siitä. Hyi minua!

Lisää muisteluksia kapulakielestä, ihmiset - kaikkihan SEN KANSSA ovat joskus JOUTUNEET TÖRMÄYKSEEN VIEVÄLLE KURSSILLE (po. SIIHEN ja TÖRMÄNNEET)!
7. ile28.6.2003 klo 13:38
Kotsa, onhan tuosta Raamattutapahtumasta kulunut jo viisi vuotta? Jos ei, niin joku verokyylä saattaa näille sivuille eksyttyään kaivaa esiin henkilöllisyytesi, ja sitten joudutkin maksamaan Pyhän kirjan korkoineen päivineen. Tiedä vaikka saisit kaupan päälle vielä syytteen verohuijauksesta ja joutuisit Sukevalle tiilenpäitä lukemaan.
8. Matti28.6.2003 klo 15:20
Sisareni hammaslääkäri yritti saada verovähennyksiin silloisen hittikirjan Alex Haleyn Juuret. Ei mennyt läpi.
9. ile28.6.2003 klo 16:15
Ja eikös jollain kannujen paukuttajalla ollut täysi työ saada verovirkailija vakuuttuneeksi siitä, että rumpalilla on oikeus vähentää verotuksessa hihat.
10. Kotsa28.6.2003 klo 16:34
Ile: vannon sormet kummitytön Raamatulla, että tapaus on jo vanhentunut - en minä sitä muuten olisi hirvinnyt nettiin laittaakaan. :)
11. ++juh28.6.2003 klo 17:09
Kotsa, oliko sinulla kuluja (veroilmoituksen kohta 42) niin paljon, että ne ylittivät tulonhankkimisvähennyksen? Jos ei ollut, teit aivan turhaa työtä selvityksinesi.

(Työhuonevähennys riitti ehkä nostamaan kulut tarpeeksi isoiksi.)
12. ile28.6.2003 klo 17:55
Tuota työhuonevähennystä tässä tuumailen. Nythän on näet sillä lailla, että kun laadin ristikkoa makuuasennossa ja levitän hakuopukseni ympärilleni niin hyvinkin pari neliötä asuntomme pinta-alasta on käytössä vain ja ainoastaan tulonhankintaa varten. Voisin sanoa eukolle ja muksuille, että pysytelkää poissa työtiloistani. Muuten isä menettää rahaa.

Pari neliötä tuntuu pieneltä, mutta kun sen kertoo yhtiövastikkeella per neliö ja vielä kahdellatoista, niin siitä kertyy sievoinen summa. Mahtaisikohan verottaja hyväksyä tällaisen tulkinnan? Onko kukaan yrittänyt moista?
13. ++juh28.6.2003 klo 20:00
Työhuonevähennys on "puoliautomaattinen" vähennys niille, jotka tekevät ansiotöitä (myös) kotonaan. Sitä varten ei tarvitse todistaa, että jokin tietty asunnon huone tai neliömäärä olisi pyhitetty (ansio)työlle.

Jos tekee ansiotyötä keittiössä, niin keittiö on työhuone. Jos asuu yksiössä, niin koko yksiö on työhuone. Jopa vanhempiensa luona asuvalla on käsittääkseni oikeus työhuonevähennykseen.

Töiden vieminen työpaikalta kotiin ei kuitenkaan automaattisesti oikeuta työhuonevähennykseen.

Työhuoneen tarve - eli syy töiden tekemiseen kotona - on hyvä perustella, mutta siitä aiheutuvia kuluja ei tarvitse, jos hyväksyy verottajan "tarjouksen":

- - - - -
Veroilmoituksen täyttöohjeet 2002 (pdf-tiedosto)
http://www.vero.fi/nc/doc/download.asp?id=2199;628 214

Muun selvityksen puuttuessa työhuonevähennys myönnetään:

1) niille, joille työnantaja ei ole järjestänyt työhuonetta ja jotka käyttävät työhuonetta pääansiotulonsa hankkimiseksi, esim. free-lancer toimittajille
610 euroa

2) niille, jotka käyttävät työhuonetta osapäiväisesti pääansiotulonsa tai pysyväisluontoisten tai huomattavien sivutulojensa hankkimiseksi; esim. opettajat, sivutoimiset isännöitsijät tai komitean sihteerit
300 euroa

3) niille, jotka käyttävät asuntoaan satunnaisten sivutulojen hankkimiseksi
170 euroa

- - - - -
Vuoden 2002 tulonhankkimisvähennys oli 460 euroa, joten jotta työhuonevähennyksestä olisi mitään hyötyä, pitää lisäksi olla muita kuluja (kohtaan 42)
1) 0 euroa
2) 160 euroa
3) 290 euroa

Normaalit työmatkat merkitään veroilmoituksen kohtaan 41, joten ne eivät ole "muita kuluja".
14. Kotsa28.6.2003 klo 23:08
Olikohan se varmasti "oikea" juh++, joka kysyi työhuonevähennyksestäni? Oikean kanssa nimittäin keskustelimme näistä joskus kauan sitten (olisiko ollut Kajaanin kesäpäivillä) ja tulin jo silloin juh++:lle maininneeksi, että todellakin nautin työhuonevähennystä.

Kummitytön Raamatun hankinnasta on kulunut jo yli viisi vuotta (ja sen vuoden verotuksen valmistumisestakin, taisi olla vuosi 1996) ja vähennysoikeus poikkesi tuolloin nykyisestä (työhuonevähennyksessä oli kyllä silloinkin kaksi luokkaa). Eikä Piplia suinkaan ollut ainoa kirjahankintani sinä vuonna, vaan vähennettäviä kertyi muustakin. Olen toki saanut tuolloinkin vähennyksiin koko joukon ihan oikeasti (myös) ristikkohommia varten hankkimiani hakuteoksia, etupäässä eläin- ja kasvikuvastoja. Sopivasti kun rytmitti joka toiselle vuodelle sekä kirja- että piirrustustarvikehankintansa (sisällyttäen jälkimmäisiin myös ihan omaksi iloksi käytetyt taiteilijatarvikkeet), sai aina maksimoitua niistä kertyvät vähennykset.

Ottaen huomioon, että piplia ja työhuonevähennys eivät todellakaan olleet tuona vuonna ainoat tulonhankintakuluni, kuulostaa juh++:n (?) kommentti "Työhuonevähennys riitti ehkä nostamaan kulut tarpeeksi isoiksi" hyvin oudolta juh++:n kirjoittamaksi. Vai oliko asialla nimimerkin luvaton lainaaja? Minulla on nimittäin juh++:sta sellainen kuva, että hän tavallisesti osaa ottaa huomioon myös sen, että ei välttämättä tiedä kaikkea asiaan liittyvää ja pidättäytyy esittämästä olettamuksia asioista joita ei tunne.

Kuka tämä pseudo-juh++ sitten olikin, niin kiitos isällisestä huolenpidosta, mutta eikö sinusta itsestäsi tunnu siltä, että pääsisit vähemmällä murehtimisella, jos luottaisit aikuisten ihmisten nipin napin selviytyvän edes oman verotuksensa junailusta ilman sinun ohjaustasi - mitenkään asettamatta sinun joka alan asiantuntemustasi kyseenalaiseksi.

Ja tiedoksesi: kun kirjoitan "sain ujutettua" tarkoitan "sain ujutettua" enkä "yritin ujuttaa".
15. Eki28.6.2003 klo 23:56
Onkohan tuo taatusti oikea Kotsa, kun ei erota, onko kirjoittaja ++juh vai juh++?
16. Kotsa29.6.2003 klo 00:39
No mutta toden totta, kiE - olinpa huolimaton! Tarkoitin tietysti kirjoittaa, että minun tuntemani ++juh ei kokemukseni mukaan lähde spekuloimaan (ainakaan julkisesti), jos tiedot eivät kerta kaikkiaan riitä aukottomiin päätelmiin.

tsaKo
17. Jouni29.6.2003 klo 16:37
Voi veljet!
Ette tiedä kuinka hienoa on havaita, että turhautunut purkaukseni sai aikaan tällaisen keskustelun. Olen lähettänyt Eläketurvakeskukselle tiedustelun, mitä alkuperäinen lause oikein merkitsee ja ilmoitan kyllä, jos joskus saan vastauksen.
18. jupejus29.6.2003 klo 19:25
Pitänee varoa, ettei tuon lauseen kohdalla käy kuin eräälle kehnolle, joka luki erästä isoa kirjaa... tarkoitan... lausehan on selvä ja puhdas; ennen 1950 synt. henkilö ja 60 v. täyttänyt saa tyött.eläkettä. Mikäli ei täytä kumpaakaan ehtoa on ulkopuolella.
19. jupejus29.6.2003 klo 19:35
Asiaan liittyen. Mikä ero on sanoilla;
lisäpäiväoikeus
lisäpäivärahaoikeus
20. Jouni29.6.2003 klo 19:45
Lisäpäivärahaoikeus on eri maata. Se on MONETAARINEN oikeus. Terveisiä vaan toivoakseni hyvälle ystävälleni Jupejussille. Tiedän kyllä että vastaus meni pieleen.
21. Make29.6.2003 klo 19:49
Kaikkihan me täytämme aikanamme tiettyjä ikävuosia.
Minullakin on jo pidetty 50-vuorispäivät aikoja sitten.
Hesarista luin, ja muutenkin tuli, yksi paivä mieleeni:
Miksi on tärkeätä täyttää 54 vuotta ja seitsemän kuukautta?
22. Jouni29.6.2003 klo 19:54
En kyllä tiedä. Vapautuu elatusvelvollisuudesta?
23. Make29.6.2003 klo 20:00
Hyvä yritys
Vaimoni juuri saavutti tämän tärkeän iän puoli
vuotta sitten. Taidat olla vähän nuorenpaa ikäluokkaa..
24. Matti29.6.2003 klo 20:08
Hei, minä tiedän, kokemuksesta. Jos saa työnantajalta kenkää pääsee nk eläkeputkeen, ensin ansiosidonnaisille päivärahoille 500 arkipäivän ajaksi, sitten samoille jatketuille kunnes täyttää 60 vuotta, sitten työttömyyseläkkeelle ja lopulta, jos henki vielä pihisee, vanhuuseläkkeelle.
25. Make29.6.2003 klo 20:10
Hienoa Matti
Näinhän se on.
26. Jouni29.6.2003 klo 20:15
Ei muuten ole. Työttömyyseläkkeelle pääsee, kun jää työttömäksi 58-vuotiaana. Sitten 500 päivää työtttömänä ja eläkkeelle vasta 60-vuotiaana. Jämpti on näin.
27. Make29.6.2003 klo 20:30
Olet kyllä aivan väärässä. Lue tarkemmin.
On olemassa työttömyyskassalaki,
että meillä vanhoilla on yleensä puolen vuoden irtisanomisaika
28. ile29.6.2003 klo 20:39
Aforismi eläkeikää lähestyville isipapoille

Ei miestä vanhenna tieto siitä, että hänellä on lastenlapsia, mutta se vanhentaa, kun hän tajuaa olevansa naimisissa mummon kanssa.
29. Make29.6.2003 klo 20:42
S H I T
30. Jouni29.6.2003 klo 20:43
Jep, taidat olla romani kun ymmärrät nämä kiekurat.

Vaikka itse olen kuinka "humaani" niin kokemukseni romaneista ovat kielteisiä. Siis todelliset kokemukset. Saako niistä kertoa, vai onko se rasismia?
31. Make29.6.2003 klo 20:49
Minulla on velipuoli nimeltä Jouni
Niin köyhää ihmistä en ole elämässäni tavannut.
Poika paskansi housuunsa vielä seitsemän vuotiaana.
t.Make
32. Jouni29.6.2003 klo 21:00
Haista sinä haravanvarren mittainen vittu, Make! Noin niinkuin ystävällisessä mielessä.
33. Make29.6.2003 klo 21:09
Jounista en pääse eroon. On muuten köyhimmästä päästä.
Tule käymään, tai lähetä sähköpostia.
Älä ota tätä niin vakavasti.
t. Make
34. Jouni29.6.2003 klo 21:18
En ota vakavasti. Eki taitaa sensuroida tuon viestini. Siispä haista pitkäksi venähtänyt välimerkki, Make.
Älä ota enää...
35. Eki29.6.2003 klo 21:26
Kyllä tämä keskustelu pitää ehdottomasti jättää tänne, muutenhan teistä saa ihan väärän kuvan.
36. Make29.6.2003 klo 21:29
Make kuittaa..
37. JiiTee29.6.2003 klo 21:33
Jonkinlaisia kapulakielen mestareita löytyy nykyisistä urheiluselostajistakin. Kun kuulee verbaaliammattilaisen suusta tämän tyylisiä ilmauksia: "Suomi meni johtoon maalin muodossa Saku koivun toímesta." ei voi miettiä onko työpaikkahaastattelussa jäänyt jotakin tärkeää huomioimatta.

Sattuipa silmääni tuossa Kotsan "verovähennysselvityksessä" sana "piirrustus". Ei kai piirustukseen ole lisätty toista r-kirjainta? On muuten erittäin yleinen tapa kirjoittaa nykyisin "piirrustus". Osaatteko arvailla mistä johtuu?
38. Jouni29.6.2003 klo 21:49
Piirrustus tuntuu hyvältä suussa.
Otan minäkin opikseni ja pyydän taas kaikilta anteeksi. Itesekritiikki on alhainen tai sitä ei taida olla ollenkaan.
39. Make29.6.2003 klo 21:50
Piirros tuntuu hyvältä
40. Kotsa29.6.2003 klo 22:51
No hups! Olipa osunut ylimääräinen ärräpää piirustukseen.
Pahoittelen tapahtunutta! Toivottavasti tuo kiihtyneessä milentilassa kirjoitetun tekstini luettavuutta eittämättä eniten huonontanut tekijä ei tyystin tärvellyt tekstin ymmärrettävyyttä! ;)
41. Kotsa29.6.2003 klo 23:09
Niin, olihan minulla toki asiallistakin asiaa.
Aika kömpelö ilmaus - ja jopa halventava - on mielestäni nimitys RUUTUJENTÄYTTÄJÄ, jolla Wirenin Ristikkosanojen Pikkujättiläisen (5. painos, 1995) takakannessa kunnioitetaan ristikoiden ratkojaa.
Jos ristikoiden ratkominen olisi pelkkää ruutujen täyttelyä, niin miksi vaivautua hankkimaan ristikoita, kun ruutupaperikin riittäisi - tai miksi opetella kirjoittamaan?
42. OSui30.6.2003 klo 08:43
Wiren varmaan ennakoi siluettiristikoita. Siinähän ruutuja vedetään ihan täyteen. Taitoa vaaditaan sen verran, että osaa valita oikeat ruudut eikä väritä reunan yli.

Taitoahan vaaditaan jopa posetiivin soittamisessa. Jos veivaa väärään suuntaan, kampi jää käteen. Ja Veijon melkein-sukunimikaiman eli kaatuja-Lassen alalla pitää osata kääntyä 100 metrin välein vasemmalle.

Ristikot ovat tietenkin pyhä asia, mutta säilytetään silti hitunen leikkimieltä. Hyvää esimerkkiä näyttivät veljeskansamme unkarilaiset Budapestin piirityksen aikana. He totesivat, että tilanne on toivoton, mutta ei vakava. Mielestäni tuota ruutujentäyttäjääkään ei kannata ryhtyä filosofoimaan turhan ryppyotsaisesti. Ihan yhtä perustellusti sen voi vääntää kunnioittavaksi: henkilö, joka saa ristikon kokonaan ratkaistuksi (ja luonnollisesti oletetaan, että sääntöjä noudattaen eli oikein). Voisihan sankarihaudallakin venkoilla: hän täytti velvollisuutensa - mutta millä?

Wirenin kirjassa on niin paljon "oikeita virheitä", että tämä ei niiden päällysteenä tunnu missään, eikä ainakaan minun kyseenalaista kunniaani hetkauta.
43. J Takala30.6.2003 klo 08:53
Ruutujentäyttäjä kuulostaa enemmän ikkuna-alan ammattilaiselta, mutta onhan se hyvä, että ratkojillekin keksitään vaihtoehtoisia nimityksiä. Kutsutaanko laatijoita sitten ruutujentäytättäjiksi?
44. OSui30.6.2003 klo 08:54
Ilman muuta, ja kustantajat ovat ruutujentäytätyttäjiä.
45. jupejus30.6.2003 klo 11:05
Ei ruutujentäyttäjä kyllä ikkuna-alan (jos valmistusta tai lasitusta tarkoitetaan) ammattilaiselta tunnu, mutta ikkunan somistaja voi täyttää ruutujen antamaa näkyvyyttä ikkunaprinsessoilla ja muulla rekvisiitalla.
Tuo "täyttää" sana viittaa enemmänkin prepaattoreihin (jotka täyttävät lintuja ja eläimiä).
Olisiko ratkoja sitten "ruutupreparaattori", ainakin kuulostaisi fiiniltä.
46. että näin tällä kertaa!30.6.2003 klo 13:20
Jounilla tuntui olevan pienoinen ongelma:

"Työttömyyseläkettä saa ennen 1950 syntynyt ja 60 vuotta täyttänyt henkilö."

Käännetään ko. lause selkokieliseksi:

http://www.ilmarinen.fi/download/Kesk_elakemuutoks et_0403.pdf

Lisätietoja saa myös www.tyoelake.fi sivustosta.

500 päivässä täytyy myös muistaa, että lispäiväoikeuskin on olemassa tietyillä henkilöillä!

Lisäksi kannattaa tutustua:

www.varma-sampo.fi julkaisut toimeentulo 2003-kirja

Nykyiseen laskentatapaan antaa osviittaa: Työeläkkeen laskentaopas:

http://www.etk.fi/suomi/6/6-0.asp valitse sieltä työeläkkeen laskentaopas

Tai ota yhteyttä työeläkeyhtiöösi pyytäen työttömyyseläkkeestä ennakkoarvio.
47. Jouni30.6.2003 klo 14:51
Kiitos linkistä! Asia selvisi. 1950 tai myöhemmin syntynyt ei tosiaankaan enää pääse työttömyyseläkkeelle. Sensijaan meillä on mahdollisuus saada työttömyyspäivärahaa yli tuon 500 pv:n ylärajan aina eläkkeelle pääsyyn saakka.
48. OSui30.6.2003 klo 15:11
Yippee, t. malli -50.
49. Helge10.7.2003 klo 19:07
Yleensä on selvää, kun johonkin työhön ryhdytään, valitaan mieluiten hommaan parhaiten sopivat pelit, vehkeet ja ihmiset. Työn suunnittelun teoreettisessa opetuksessa asia ilmaistaan termillä optimiresurssikombinaatio.
50. Pena13.1.2004 klo 22:42
IS:

"Kapulakieli vaivaa Kelan päätöksiä
(13.1. 20:45)

Neljä kymmenestä Kansaneläkelaitoksen asiakkaasta ei ymmärrä saamansa päätöksen sisältöä. Nelosen uutisten mukaan Kelan piakkoin julkistettavasta asiakaskyselystä käy ilmi, että viime vuonna yli kolmannes asiakkaista piti myös lomakkeiden täyttämistä vaikeana.

Eduskunnan oikeusasiamies Riitta-Leena Paunio katsoo, että Kelan kapulakieli heikentää suomalaisten oikeusturvaa.

- Minusta on hyvin tärkeää, että ihmiset voivat ymmärtää viranomaisten päätöksistä ja Kelan päätöksistä omat oikeutensa. Kela on hyvin erikoisasemassa sikäli, että se päättää niin kovin merkittävistä asioista, Paunio sanoi Nelosen uutisille.

Uusi hallintolaki vaatii virkamiehiltä hyvää kielenkäyttöä. Kelan pääjohtaja Jorma Huuhtanen sanoi, että lakia kyllä noudatetaan, mutta kapulakieltä ei voi välttää.

Vuotuiseen Kela-barometriin vastasi 18 500 suomalaista. (STT)"
51. Moksuli14.5.2007 klo 10:38
Täältähän löyty hyödyllistä asiaa, kiitos!
Jos vastaan, nouseeko tämä ketju uudempien edelle?
52. Ylläpito14.5.2007 klo 10:45
Jospa vastaat, niin nähdään.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *