KESKUSTELUT > RISTIKOT > TIETO LISÄÄ TUSKAA?

1776. Tieto lisää tuskaa?

Eki18.7.2005 klo 12:40
Kuinka paljon laatijan pitää tietää sanojen oikeista kirjoitustavoista? Niiden käyttöasteesta normaalielämässä? Pitääkö koko ajan seurata sanojen kirjoitusasuja?

Onko MAATTO millään tavalla huono sana?

Entä AUSTRAALIA?
(välikevennys: tähän liittynee maa-tuska.)

GIRAFFI?

ATAIR?

Käykö tässä niin, että tietävämmät ja vakaumuksellisimmat tekevät työnsä entistä vaikeammaksi ja muut porskuttavat vapaammalla sanastolla (ja suhteessa paremmalla palkalla)?
2. ö18.7.2005 klo 13:01
Pitää tietää ja paljon. Kun löydän ristikosta virheellisen sanan, minusta tuntuu kuin olisin löytänyt kieliopin oppaasta kielioppivirheen.

Ulkomaalaisperäisten sanojen kirjoitusohjeita on Suomessa paljon muuteltu mutta ei auta, perässä on pysyttävä.

Muuten, on eräs ulkomaalaisperäinen kirjainyhdistelmä, jonka suomalaista kirjoitusasua muutettiin mutta vanhat sanat säilytettiin vakiintuneessa asussaan. Muutos koski siis vain uusia sanoja.
3. Timppa18.7.2005 klo 13:14
Kyllä laatijoiden olisi hyvä pysyä ajan tasalla kirjoitusasujen suhteen, mutta en mitenkään tuomitse, jos aivan viimeisiä ohjeita ei noudatetakaan. AUSTRAALIA kyllä pistäisi aika pahasti silmään. Ja mikä minä olisinkaan kiviä heittelemään, hankaluuksia on tarpeeksi kun pelataan Upwords-peliä. Yleensä kelpuutetaan kaikki Nykäsestä, Pesosesta tai Kielosesta löytyvät sanat, jotain jopa niiden ulkopuolelta, jos kanssapelaajat hyväksyvät ja tuntevat sanan.
4. iso S18.7.2005 klo 13:57
Laatijan pitää tietää sen verran että ristikot julkaistaan. Olisi hyvä tietää enemmän. Kaikkea ei tarvitse tietää, koska silloin mennään mahdottomuuksiin. Ei kukaan tiedä kaikkea, minä kyllä tiedän!

On hyvä tietää mitä tietää, että osaa tarkistaa sen minkä luulee tietävänsä. Lipsauksia voi silti tulla, vaikkapa siitä syystä että luotettavassa lähteessä on virhe tai totuus muuttuu sillä aikaa kun ristikko on matkalla laatijan hyppysistä ratkojien näppylöiksi.

Maatto on sillä tavalla huono sana että se on joidenkin mielestä virheellinen muoto. Ei muuten, joten toivottavasti maattointoleranttien osana on sukupuutto.

Austraalia on huono, se on vanhentunut ja siellä ihmiset ovat pää alaspäin ja päähän pakkautuu liikaa verta. Siitä tulee naama punaiseksi.

Tietävämmät pääsevät vähemmällä. He tietävät mikä on oikein ja mikä menee läpi vaikka ei ole oikein. Tietämättömämmät saavat otsaansa bumerangeja ja joutuvat korjaamaan ristikoitaan. Yrittäkääpä tappaa ristikossa olevasta Austraaliasta ylimääräistä A:ta niin tiedätte että olisi kannattanut tietää alunperinjuurin.

Vakaumuksellisimmat hikoilevat enemmän kuin vastaavilla tiedoilla varustetut, joilla on elastisempi omatunto. Toisaalta vakaumukselliset saavat edes ajoittain syvempää tyydytystä siitä että tekevät just eikä melkein. Makuasia, riittääkö se korvaamaan kapeamman näkkileivän.
5. Timppa18.7.2005 klo 14:14
Kun nyt maatto on tullut taas esiin, niin tässä Kielosen mielipide:
maatto1*C sähk. = maadoitus. Suojamaatto.
6. Libero18.7.2005 klo 16:30
ö 18.7.2005 klo 13.01:
"Pitää tietää ja paljon. Kun löydän ristikosta virheellisen sanan, minusta tuntuu kuin olisin löytänyt kieliopin oppaasta kielioppivirheen."

Olen havainnut samanlaisia tuntemuksia. Arvostan joka kerta suunnattomasti laatijan ammattitaitoa, kun se ulottuu myös sanojen (mahdollisimman) oikeaan kirjoitusasuun. On hieno piirre, kun laatija tietää, mitä hän tietää, mitä hänen pitää tarkistaa ja mistä hän kysyy neuvoa.

Tässä on jotakin samaa kuin rakennushommissa. Toisille ammattimiehille riittää jonkinlainen kyhäelmä, joka pysyy juuri ja juuri pystyssä. Ovipielet voivat olla viistoja ja lattia viettää pari senttiä pohjoiseen. Jonkun ammattimiehen silmä ei vain tätä näe.

Ristikkosanaan ei silti koko maailma romahda. Jos talon katto romahtaa, se on jo melkein koko maailma.
7. kp19.7.2005 klo 10:03
Libero
Asterixin porukka pelkää yhtä asiaa: että taivas putoaa
niskaan. -Mikä on mahdoton toteutua.
-Samoin ristikon on mahdoton "romahtaa", on vain toisin
laadittuja ristikoita, kuin toiset.
8. Antti Viitamäki19.7.2005 klo 10:08
Käsittääkseni Libero ei puhunut ristikon romahtamisesta mitään.
9. Libero19.7.2005 klo 14:33
kp 19.7.2005 klo 10.03:

Voi sitä gallialaisten äimistystä, kun joku vuonna kaks'tuhatta ja viis' veisi Asterixille viestin: "On mahdoton toteutua!"
10. Just19.7.2005 klo 15:37
Asterix ja ennustaja-teoksen käsikirjoitus pitää muuttaa!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *