KESKUSTELUT > RISTIKOT > ETIKKAISTA ETIIKKAA?

1735. Etikkaista etiikkaa?

Eki4.7.2005 klo 12:12
Tästä on puhuttu ennenkin, mutta jatketaan ristikoiden etiikasta.

Lähettäjä: Eki 4.7.2005 klo 10:54

Jos puhutaan pääkuvasta vihjeenä eli siitä tulevista ratkaisulauseista, Toni Pitkälän alkukesän visaiset ristikot ovat vietävän viehättäviä.

Tässä SK:n tarina. Toni kertoi keksineensä ensin lauseen SÄDEHOITOA SYÖVÄLLE, siis joku syö auringonpaisteessa. Toisessa hänellä oli jotain jonkun hampaissa, sitten välähti Eskimo ja lopulta se, että ESKIMO VIRKAVALLAN HAMPAISSA on osuvin. Mutta mistä kuva, jossa poliisi syö jäätelöpuikkoa auringonpaisteessa? Oman kaupungin poliisilaitos ei suostunut auttamaan, mutta jostain löytyi lopulta kaveri, joka sai tarvittavat rekvisiitat kasaan ja otti kuvan. Aurinkoa siinä ei ollut ihan tarpeeksi, joten kuvaa piti vähän käsitellä.

Toni saa itse kertoa IS:n Alkuvuoden vaikeimman tarinan, kun palaa päätteen äärelle. Jos haluaa.



Lähettäjä: kp 4.7.2005 klo 11:32

Olen varmaan tosikko tai jotain... Mutta ei naurata
yhtään...

On kuin panisi Erkin kuva ja Erkki esim. lukemassa/kuuntelemassa jotain vitsiä ja teksti: Tätä ei ymmärrä Erkkikään...

Tällaiset "vihjaukset" tyhmyyteen tai kansallisuuteen olkoonpa ne miten leikin varjolla tehty. ei naurata.
- Olen liian tosikko?

Toiset saavat tehdä tietysti mitä tahtovat.
P.s. On sama, kuin panisi kuurot satamaan taivaasta...



Lähettäjä: jupejus 4.7.2005 klo 12:06

Kaksimieliset ajatukset ovat hyviä vihjelauseina, mutta nuo esimerkit ovat juuri ja juuri sitä rajaa, että ovatko ne hyviä.

Koska ratkoja on kuitenkin yksilö ja omaa oman näkemyksensä asioihin (monilla on syynsäkin - syöpä esim. on aiheuttanut ikäviä muistoja monille) - niin jos ratkaisulause "loukkaa" vähäisessäkin määrin vaikka yhtä ratkojaa, niin silloin jo voidaan kysyä, onko lause lainkaan onnistunut.

Yleensäkin lauseen onnistumista tai "hauskuutta" ei lisää se, että moni lauseesta pitää, jos kuitenkin samanaikaisesti jotakin ratkojaa se ärsyttää. Nuo rajat on varmaan vaikea vetää, mutta nuo säännöt kai pelaavat muussakin elämisessä ihmisten kanssakäymissä.
2. Eki4.7.2005 klo 12:20
Lähettäjä: iso S 4.7.2005 klo 12:14

Minkäänlainen huumori ei naurata kaikkia ja joitakin ei naurata minkäänlainen huumori. Se ei mielestäni sellaisenaan ole ongelma eikä siitäkään kannata ottaa turhia paineita jos muutama yksittäinen ratkoja loukkaantuu jostakin jutusta. Kaikkia ei voi millään miellyttää eikä koskaan voi tietää mitä ihme fobioita ja estoja jollakin on. Sellaisia vitsejä on tietysti hyvä välttää minkä tietää loukkaavan (eri asia kuin "ei naurata") jotain ihmisryhmää, ei siis satunnaisia tiukkapipoisia yksilöitä.

Tuollaisten puhdashenkisten kaksimielisyyksien suhteen on vaikeampi vetää rajaa. Eihän SK-tapauksessa käsitellä pätkääkään syöpäsairaita eikä eskimo-ihmisiä, eikä varsinkaan virkavallan, eskimoiden tai syöpäsairaiden mahdollista tyhmyyttä. Kaikki tämä on ratkojan mielikuvituksessa ja omissa asenteissa; tosin laatija käyttää säälimättä hyväkseen tietoa siitä että noinhan asiat luetaan ja tulkitaan.

Itse sain muinoin idean päinvastaisesta kaksimielisyydestä, missä kaksi myönteistä sanontaa käännettiin julmaksi kuvaksi (tästä olen kai joskus maininnutkin). Pääkuvassa poika harrastaa mummonpotkintaa ja ratkaisulauseet ovat "Onni potkii" ja "Rauha maassa". En koskaan edennyt ideaa pitemmälle, koska silloisen päätoimittajan kanssa sovimme että tämä ei ole meidän lehtiemme tyyliin sopivaa. Sinänsä harmi, koska idea oli mielestäni sairaan huumorin sarjassa ihan hyvä. Luovutan sen halukkaiden käyttöön. Etunimille täytyy vain keksiä joku sopiva peruste, vaikkapa dialogi tyyliin "älä, vilkas" (r.i.p.) ja "älä jännitä, ole vaan ihan rentola". No, nimenomaan potkijan osalta ei oikein voi käyttää ketään todellista henkilöä, koska se olisi loukkaavaa ja siksi huonoa huumoria. Onni Vilkas ei tietääkseni koskaan ikinä milloinkaan harrastanut mitään etäisestikään tällaista muistuttavaa.



Lähettäjä: ö 4.7.2005 klo 12:14

Joo, ristikon ei pitäisi herättää ikäviä mielleyhtymiä kenessäkään. Silti SÄDEHOITOA SYÖVÄLLE on niin hyvä lause, että sen voi hyväksyä koska sillä on niin paljon muita ansioita.

Yleensäkin pidän, että pääkuvasta tulevat vinkeät lauseet ovat ristikon suola, käyttääkseni tätä kulunutta kliseetä.
3. Eki4.7.2005 klo 12:25
Mites tämä?

http://www.iltasanomat.fi/pelit/ristikko.asp
4. iso S4.7.2005 klo 12:52
Hyi, ettäs kehtaatte! Veden olisi pitänyt olla ainakin vaaksan verran korkeammalla ja silti kuva olisi seksistinen ja joitakin ihmisiä loukkaava, minkä pitäisi olla kokeneen laatijan ja toteuttajan tiedossa. Sanoituksesta johtuen tässä on pakko käyttää mahdollisista tasa-arvopyrkimyksistä huolimatta naisen kuvaa, mutta vähempikin uhkeus olisi riittänyt. Vai onko tarkoitus nimenomaan korostaa, että lattarintaiselle tapahtunut vahinko on merkityksetön?

jupejus- ja ö-perusteisesti tätä ei olisi koskaan pitänyt julkaista. Minulta tämä ei vienyt yöunia, vaikka se herättääkin vähemmän mieluisia muistoja (tapauksesta ei sentään tullut traumaa eikä edes tporia). Tämänkin olen saattanut kertoa, mutta kriisin puiminenhan on terapiaa.

Kauan sitten harrastin uintia kuntoilumielessä. Matkan pidentäminen aiheutti silmien kirvelyä, joten hankin uimahallilasit. No, olen hajamielinen ja jotkut asiat hoituvat selkäytimen ohjauksessa. Olin tottunut pukeutumaan saunan ja suihkun jälkeen yhteen vaatekappaleeseen ja lukumäärä tuli täyteen kun vedin lasit silmille. Juuri kun olin hyppäämässä altaaseen, valvojatar tuli pyytämään että laittaisin housut jalkaan. Kyllä siinä korvat punottivat, mutta tottelin nöyrästi ja melkoisen sisuttelun jälkeen palasin altaalle. Päivitin ytimen muistiin tarvittavien kappaleiden määräksi kaksi ja sen jälkeen olen selvinnyt huomautuksitta.

Niin että syystä tai toisesta jotkut saattavat tykätä kyttyrää tuosta aiheesta, joten Ekin kysymys on aiheellinen. Vastaan siihen, että laatijan linja olisi kyseenalainen jos tämä olisi ristikoiden tyyppiesimerkki, mutta mielestäni ei vielä kovin lähellä paheksumisen rajaa, jos ja kun tämä on aiheiden normaalin ja sinänsä suotavan vaihtelun ääripäätä tähän suuntaan.
5. kp4.7.2005 klo 13:23
Tulipa tuossa mieleen, kun Eki mainitsi etunimistä tehtyjä
kuvia.
Sanasta Kari voi tehdä kuva, joka tässä tapauksessa
ensimmäinen on sopiva, siis menettelee.

Kari (mies on sukelluspuvun kanssa sukelluksessa)
ja lause: Vedenalainen kari.

Toisessa (mies se kari on kuollut (hukkunut)
ja lause: Vedenalainen kari.

Siis voidaan tehdä kuva ristikkoon, kun mietitään hieman...
6. kp4.7.2005 klo 13:33
Ei tietystikään tarvitse olla sukelluspuvussa, kunhan
on hengissä...
7. Eki4.7.2005 klo 13:35
Jos tuota millään tavalla haluaa liittää tähän aiheeseen, niin eipä hukkuneiden omaisia hirvittävästi naarata.
8. kp4.7.2005 klo 13:51
Kerran savolaispoika ihastui tyttöön, joka asusti
Helsingissä. Kun tyttö tuli pojan luo, niin poika
lausahti: Ootpa haaskan* näköinen.
* haaska=hauska
Tarina ei kerro tuliko tuosta ihastumisesta syvempää vai
lopahtiko se tuohon.

Tai Kuopiossa on ilmennyt räikeä eläinrääkkäys.
Kilon kokoiseen kalakukkoon oli ahdettu kaksi kiloa
muikkuja...
Tässä esim. joita voisi käyttää.
9. Eki4.7.2005 klo 14:39
Jos savolaispoika olisi älynnyt panna lauseelleen copyrightin, hän olisi nyt rikas mies ja voisi palata Hesaan naimaan sen naisen, nyt hänellä olisi siihen varaa.
10. kp4.7.2005 klo 14:43
Tuli tässä esimerkki ihan korkealta taholta, mitä voidaan
sanoa ja miten.

Kun suomessa vieraili se mies (en muista nimeä) ja sanoi
syövänsä täällä "ala-arvoista" ruokaa, siitäkös tuli meteli.
11. ö4.7.2005 klo 15:00
Iso S:n kirjoituksesta päätellen olen taas tullut väärinymmärretyksi. En vastusta fiksusti toteutettuja kaksimielisyyksiä ristikoissa. Päinvastoin, ne ovat hauskoja. Esimerkki erään tunnetun laatijan ristikosta:

BORDELLIT? -> NAIMISKAUPAT

Sensijaan syövän mainitseminen ristikossa saattaa aiheuttaa ikävän tuntemuksen ratkojassa. Pitää muistaa, että ristikkoja ratkotaan rentoutumismielessä ja hyvien fiiliksien saamiseksi.
12. Eki4.7.2005 klo 15:08
Uskokaa tai älkää, mutta minä vältän sanojen ilotalo ja bordelli käyttöä ristikoissa. Mitä viestiä ne tuovat yhteiskunnastamme.

Niiden mukanako ristikoihin on tullut myös LUES? Vai tarvitseeko sitä vielä joku?
13. ö4.7.2005 klo 15:16
Onko Eki jonkinmoinen käänteinen fariseus; te voitte tehdä niin, mutta minä en tee. Esimerkkini oli nimittäin Pelikaanista.
14. Eki4.7.2005 klo 15:24
En yritä tehdä laatijoistani samanlaisia enkä rupea korjauttamaan toisten ristikoita pelkästään omien välttämisperusteiden mukaan (en siis väitä, ettei joskus tule omiinikin). Tuo vihje toisaalta oli kekseliäs, erittäin hyvä, vaikkakin toiselta puolelta rohkea.

Toteaa nimimerkki "mistä Lasse Viren Pelikaani-vihjeessäni tunnettiinkaan"
15. iso S4.7.2005 klo 15:31
"Lähettäjä: ö 4.7.2005 klo 12:14

Joo, ristikon ei pitäisi herättää ikäviä mielleyhtymiä kenessäkään."

jupejus puolestaan totesi: jos ratkaisulause "loukkaa" vähäisessäkin määrin vaikka yhtä ratkojaa, niin silloin jo voidaan kysyä, onko lause lainkaan onnistunut.

Jatkossa ö hyväksyi esimerkkinä olleen lauseen, koska sillä oli paljon muita ansioita. jupejuskaan ei varsinaisesti tuominnut, totesi vain, että "voidaan kysyä".

Käytin harhaanjohtavasti näitä kahta nimimerkkiä halutessani tuoda esiin, että puhtaan idealistisesti olisi pyrittävä huumorilla siihen, että kaikki tykkäisivät kuin kissa kuumasta puurosta. Koska se on mahdotonta, niin edes näin:
- yksikään ei loukkaantuisi pienimmässäkään määrin
- kaikkia ei välttämättä huvittaisi, mutta ymmärtäisivät jujun
- enemmistö pitäisi hauskana
- moni pitäisi erittäin hauskana

Käytännössä tähänkään ei kuitenkaan päästä. Aina joku loukkaantuu, sanoipa mitä hyvänsä, humoristista varsinkin. Siksi muutamasta yksittäisestä poikkeuksesta ei mielestäni kannata olla huolissaan.

Uskokaa tai älkää, mutta minkä käsityksen Eki antaa sanoessaan välttävänsä ilotaloa ja bordellia RISTIKOISSA? No, tämä oli tahallisen tarkoitushakuinen esimerkki siitä miten valikoivasti voi lukea., jos on halukas näkemään syntiä joka puolella ympärillään Jättämällä pois sanan "sanojen" saa heti paljon merkityksellisemmän vaikutuksen.
16. KP4.7.2005 klo 16:09
Jos jossakin firmassa johtaja ei hyväksy jotain asiaa.
Eikö hänellä ole oikeutta vaatia alaisiltaan samaa?

Vaikkapa vedoten, että tämä on talon tapa.
17. kp4.7.2005 klo 16:14
Tuo ajatus tuli tästä. Eki kirjoittaa:
"Pääkuvassa poika harrastaa mummonpotkintaa ja ratkaisulauseet ovat "Onni potkii" ja "Rauha maassa". En koskaan edennyt ideaa pitemmälle, koska silloisen päätoimittajan kanssa sovimme että tämä ei ole meidän lehtiemme tyyliin sopivaa".

Oliko silloin tiukempi linja, vai mistä johtui.
18. Eki4.7.2005 klo 16:20
Lue vähän tarkemmin.
19. kp4.7.2005 klo 16:23
Niin sinulla oli (kai) yläpuolella päätoimittaja.
Mutta nyt olet (tietääkseni) päätoimittaja.
20. Eki4.7.2005 klo 16:24
Lue vielä tarkemmin.
21. kp4.7.2005 klo 16:24
....Tai unohda koko juttu.
22. Eki4.7.2005 klo 16:30
Se on iso S:n tekstiä, koska siirsin tekstejä tänne säikeeseen.

Ristikoista tulee Sanaseppojen säännöillä kaikista samanlaisia! Kamalaa!

Mikset Eki vaadi alaisilta samaa kuin itseltäsi vedoten talon tapaan?

Juuri siksi, että ristikoista ei tulisi samanlaisia.
23. KP4.7.2005 klo 16:40
Kun ottaa silmän käteen, niin huomaa
että onkin..
Sorry.
24. jupejus4.7.2005 klo 17:41
Eetisyydelläkin on jokaisella omat käsityksensä. Tuskin tuohon löytyy mitään tiukkaa määritelmää, missä puitteissa ja rajoissa voidaan "arkoja" asioita käsitellä - huumorilla tai ilman.

Epäilen, että eetiiset arvot, ja miten ne vaikuttavat eri ihmisiin, ovat enemmänkin kulttuuripitoisia, ympäristövaikutteisia, miksei kasvatuksellisiakin.

Joku voi laskea leikkiä vakaumuksellisista kysymyksistä, ymmärtämättä, että siinä olisi mitään haittaa toisen mielenrauhalle. Toinen ei laske moisesta aiheesta sanallakaan leikkiä.
Ne ovat eroja, joiden eetiisyyden raja on enemmän tulkintaa kuin määritelmää.

Sairaudet, vakaumukset ja osin kansalaisuudet ovat kaikki kyseenalaisia vitsin aiheita. Noistakin aiheista on tehty ja voi tehdä hyviäkin juttuja, mutta niidet rajat olisi suurin piirtein tunnettava, varsinkin - jos kysymyksessä on kuitenkin "vain" sanaristikko.

Jos sanaristikolla halutaan tarkoituksellisesti levittää jotain sanomaa tai ajatusmaailmaa (sekinhän on mahdollista, jos laatija niin haluaa ja julkaisija myös - agiteerata), niin se on eri juttu, mutta tuollaisen ratkoja luultavammin havaitsee.

Bordellit ja muut alakultturitahot ovat tietenkin ristikon tasoon vaikuttavia tekijöitä. Eiväthän ne pelkkinä sanoina ole sen kummempia kuin kuvaavat tiettyjä olemassa olevia asioita - eri asia on taas millaisessa hengessä niihin suhdaututaan ristikoissa.

Tässäpä tämä nyt oli enemmänkin yleisluontoista, että ei mitään kurttuotsaisuutta.
Sanaristikot ovat parhaimmillaan viihdettä, joissa ehkä olisi syytä välttää sellaisia jujuja, joista joku saattaisi pahoittaa mielensä.

Ja korostan myös heti perään, että kaksimerkitykselliset lauseet ovat joka tapauksessa ristikoiden suola.
25. Eki4.7.2005 klo 19:00
kp toisessa säikeessä: "Tarkoitan sellaista ristikkoa, joka haukkuisi jotakin poliitikkoa tai järjestöä ja jotakin uskontoa... Se nostattaa niskakarvat pystyyn..."

Oiskohan tuo jotenkin itsestään selvää.

Mutta että siis onko esim. LUES ei-haluttu sana (vaikka ja kun termiä fakkisana ei tunneta)?
26. Teppo4.7.2005 klo 19:09
Kylläpä jäisivät MM:n monet elämykset saamatta, jos politiikka ja järjestöt ja uskonto putoaisivat aiheistosta. MM, kiitoksia, jatkakaa samaan malliin.
27. kp4.7.2005 klo 19:22
Teppo
Mikä sinulle on asia josta ei pidä tehdä pilaa.
-Ja jos havaitset, kun huomaat jossakin ristikossa
siitä aiheesta (vaikka kuinka leikillään) tehdyn ristikon.
Miten se vaikuttaisi?

Olisit esimerkiksi kuuro. -Ja jossakin ristikossa olisi kuva,
jossa taivaasta sataisi ihmisiä, jotka huutaisivat: olemme
kuuroja.
Eikö muka vaikuttaisi ollenkaan.
-Tai Erkki. Jos jotenkin vihjattaisi, että Erkki tai Uuno olisi
jotenkin tyhmempiä, kuin toiset lauseella: Tätä ei tajua
erkkikään.. Tai: On yhtä tyhmä, kuin uuno..
-Ei vaikuttaisi mitenkään, vai...
28. ++juh4.7.2005 klo 19:23
Esimerkkejä vältettävyyksistä:

AHDASMIELISTÄ -> LESTADIOLAISUUS
HUUHAATA -> SKIENTOLOGIA
MURHA -> ABORTTI

Toisaalta jos lestadiolaiset tai skientologit onnistuisivat ristikkooni itsensä tunkemaan, niin luultavasti saisivat sellaiset vihjeet, jotka ansaitsevat.
29. kp4.7.2005 klo 19:29
Siis ei tässä ole muusta kysymys kuin astutaan toisten
kenkiin, kun näitä hauskoja kuvia rakennellaan.
Ja kuten tuossa aikaisemmin mainitsin, sanontatavoista
tulee niitä hyviä kuviä, jotka eivät loukkaa ketään..

Tosin meissä kaikissa asuu pieni "kiusanhenki", joka koko
ajan yllyttää kanssamatkustajille tekemään kiusaa.
30. Eki4.7.2005 klo 19:29
Kyllä ristikot olisivat paljon tylsempiä ilamn MM:n huunoria, tämä on totta. Mutta kuuro on nyt kp:n piintymä enkä ymmärrä, miksi sitä pitää hokea.

Erkki- ja uuno-jutut ovat kansan suussa, halusivat nimien omistajat sitä tai ei. Mutta ei niistäkään mitään numeroa ole ristikoissa tehty.
31. Eki4.7.2005 klo 19:30
ilamn huumoria?

tuota ihmettelen ihan simona.
32. Eki4.7.2005 klo 19:33
yritin kirjoittaa huumoria, sitten huunoria, nyt huunoria. tuliko huunoria?
33. kp4.7.2005 klo 19:34
Viittaan tuohon kuuroihin siksi:
Säätiedotus: Tänään sataa Mikkelin seudulla hieman
kuurosateita.
34. kp4.7.2005 klo 19:38
"Mutta kuuro on nyt kp:n piintymä enkä ymmärrä, miksi sitä pitää hokea". Tajuanko oikein kuurous on illman muuta
sellainen, jota ei ristikossa tulisi käsitellä? Se on niin selvää,
että miksi sitä kp hokee.

Millä perusteella joku muu ei olisi niin selvää?
35. Eki4.7.2005 klo 19:58
Tämä nyt poukkoilee niin, etten osaa enää sanoa yhtään mitään (fiksua ainakaan).
36. MM4.7.2005 klo 20:17
On se härski ja ikävä ihminen, eikö sille rutjakkeelle mikään ole pyhää?

http://www.kolumbus.fi/markku.makela/Kuvat/uimahal li.jpg
http://www.kolumbus.fi/markku.makela/Kuvat/omenava rkaus2.jpg
37. V-R4.7.2005 klo 20:19
Kolme säiettä, jotka olet avannut melko nopeassa tahdissa. Mikä sinua riivaa. Etkö saa tyydytystä työstäsi?
Onko kaikki jo liian selvää?
Olisiko metsämaisterin duuni sittenkin ollut parempi valinta?
38. jupejus4.7.2005 klo 20:55
Tuohon MM:n tilannekomiikkaan täytyy todeta, että hän osaa kasvattaa huumorinkukkia.
En ole tavannut oikeastaan mitään suoranaisesti paheksuttavaa hän oivalluksistaan, mitä nyt olen nähnyt.
Tai sitten hän esittää sen niin loistavalla huumorintajulla, että ei siitä sitä kuvaa saa, että haluttaisiin ketään "loukata". Hänen piirroksensa kyllä tajuaa humoristiseksi ja sellaiseksi tarkoitetunkin.
- Huumoria pitää olla -
39. ++juh4.7.2005 klo 21:02
Kuurot, sokeat ja muut vammaiset (o)saavat laskea leikkiä vammastaan ja (o)saavat ottaa niihin liittyvät vitsit vitseinä. Jos kuuro pahoittaa mielensä sadekuurovitsistä, sokea lumisokeusvitsistä tai uskovainen uskontovitsistä, se on hänen ongelmansa.
40. Matti4.7.2005 klo 21:15
Uskonnon suhteen olen vähän eri mieltä. Partiosta jo muistan, että partiolainen kunnioittaa toisen vakaumusta. Uskonto saatta olla todella suuri asia jollekin.
41. Lettu4.7.2005 klo 21:25
Aistivamman tai muun sairauden omaava ihminen terapoi huumorilla sairaudestaan, mutta se vaatii oman prosessinsa. Antakaamme heille tämä yksityisyyden suoja.
42. V-R4.7.2005 klo 21:30
Partiolainen on vielä kehittymätön yksilö. Jotkut jäävätkin sille asteelle.
Et Matti ole ilmeiseisesti seurannaut hyviä englantilaisia sketsiohjelmia. Niissä nauretaan tällaisten mattien yksioikoisille maailmankuville. Kuten myös itselle.
43. Matti4.7.2005 klo 21:39
Mitäs se Manu sanoikaan. Ei pidä provosoitua jos provosoidaan.
44. Libero4.7.2005 klo 21:43
V-R 4.7.2005 klo 21.30:

Ymmärsinkö oikein? Toisen vakaumuksen kunnioittaminen on kehittymätöntä. Toisen vakaumuksen kunnioittaminen kertoo yksioikoisesta maailmankuvasta.

Kumarran syvään.
45. V-R4.7.2005 klo 21:50
Matti. Vaikka mielesi tekisikin provosoitua?
Liberolle samat sanat. En rienaa. Mutta ilman huumoria ja sarkasmia maailma olisi paljon köyhempi
46. Matti4.7.2005 klo 22:09
Huumoria ja sarkasmia tarvitaan. Tuon kyllä allekirjoitan. Ne ovat oikein käytettyinä elämän suolaa.
47. kp4.7.2005 klo 22:36
"Huumoria ja sarkasmia tarvitaan. Tuon kyllä allekirjoitan. Ne ovat oikein käytettyinä elämän suolaa". Olen samaa mieltä.

Alleviivaan oikein. Kumpi on "vastuussa" ymmärtämisestä
sen huumorin ja sarkasmin tekijän, vai hänen johon tuo
sattuu? -Vastaan: Tekijän. Ei pidä tehdä asioita jotka "raivostuttaa" toisia. -Miksi ylipäätään harrastaa sellaista? Antaako se mielihyvää itselleen vai kelle.

-Jättää kokonaan tekemättä. Ei rakenna vastaanottajaa sen
vähemmän tekijää.
48. kp4.7.2005 klo 22:52
Lettu
"Aistivamman tai muun sairauden omaava ihminen terapoi huumorilla sairaudestaan, mutta se vaatii oman prosessinsa. Antakaamme heille tämä yksityisyyden suoja".

Tämä on totta heille se on terapiaa. He tekevät sitä
vapaaehtoisesti itselleen.

Mutta, jos ulkopuolinen tekee saman heille se on pilkkaa.
49. Libero5.7.2005 klo 00:21
V-R 4.7.2005 klo 21.50:
"Ilman huumoria ja sarkasmia maailma olisi paljon köyhempi."

Siis näinkö? Maailmaa rikastuttavat huumori ja sarkasmi. Toisen vakaumuksen kunnioittaminen sitä vastoin köyhdyttää maailmaa.
50. zombi5.7.2005 klo 01:32
Täällä aikoinaan esitetty motto muunneltuna:

"Älä tee ristikkoa, mitä et voisi näyttää isoäidillesi taikka lapsellesi." Todellisuudessa tuo näyttääkin olevan kuplan kupla. Yhtä suurta harhaa. Aikuistukaa!

Vilpitön kunnioitukseni niille laatijoille ja kuvittajille, jotka ovat tätä mottoa vaalineet.
51. RA5.7.2005 klo 03:22
""Lähettäjä: kp 4.7.2005 klo 22:52
Lettu
"Aistivamman tai muun sairauden omaava ihminen terapoi huumorilla sairaudestaan, mutta se vaatii oman prosessinsa. Antakaamme heille tämä yksityisyyden suoja".

Tämä on totta heille se on terapiaa. He tekevät sitä
vapaaehtoisesti itselleen.

Mutta, jos ulkopuolinen tekee saman heille se on pilkkaa. ""


- Olen kyllä eri mieltä; Terapia on liian vahva ja vääräkin sana tässä yhteydessä, mielestäni.

Kokemukseni mukaan kysymys ei ole suinkaan mistään vammaisten 'itseterapiasta' vaan kutakuinkin samasta asiasta, mitä itsensä kanssa toimeen tulevat ihmiset harrastavat omien puutteidensa kanssa. Lämmintä karrikointia, hyväksyntää ja rinnakkaiseloa = huumoria.

Olen työni vuoksi ollut paljon tekemisissä vammaisten ihmisten kanssa - ja huomattavasti yleisempi viesti / pyyntö on ollut: Vitsaile kuin itsestäsi. Tai kenestä tahansa muusta. Ei meitä tarvitse pumpulissa pitää ja huumorissa syrjiä.

Jos olen yhtään oikein tulkinnut, niin monet vammaiset kokevat alentavana nimenomaan sen, että heidän ominaisuuksiaan sensuroidaan enemmän kuin muiden; että porukassa 'naljaillaan' ristiin rastiin, mutta juuri heidät suljetaan tästä huumorin piiristä pois (kuvitteles mielessäsi hetki, miltä tuntuisi).

Miten erottaa huumori pilkasta? Motiivit kai lopulta ratkaisevat. Jos laatijan tarkoitus on lämmin, uskon sen välittyvän suurimmalle osalle ratkojista. Ristikoissahan on kai kuitenkin kysymys sanoilla leikittelystä eikä poliittisista kannanotoista - eli ratkojakin on jo valmiiksi virittynyt tietylle taajuudelle.

J.K Oletteko seuranneet Mielenterveyspotilaiden t-paitakampanjaa? En muista, onko tuo virallinen nimi, mutta ostin paidan, jossa lukee: NORMAALI?->
52. kp5.7.2005 klo 07:56
...Niin se on juuri sitä itseironiaa.
53. kp5.7.2005 klo 08:05
Ja kun itseironia menee ns "överiksi" se on terapiaa tai
ajaa samaa asiaa...

-Tällaista ei voi tehdä, kuin itse itselleen. Se ei anna
oikeutta ulkopuoliselle tehdä heille samaa.
- Siis se toimii ainoastaan "sisäpiirissä".
54. kp5.7.2005 klo 08:09
Se on vähän kuin viisas hokee; ai että olen tyhmä.

Mutta menepä sanomaan hänelle: ai että olet tyhmä.

Onko mitään eroa? -On.
55. kp5.7.2005 klo 08:21
Se viisas mies, joka on pääsyt Raamattuun sanoi
aikoinaan; Tee lähimmäiselle sitä, mitä toivot hänen
tekevän sinulle"....

Panee pohtimaan, vai mitä?
56. iso S5.7.2005 klo 08:28
Tyhmä mies näki kauniin naisen ja ajatteli Raamatun viisaita sanoja. Niiden rohkaisemana hän suuteli naista. Nainen löi miestä ympäri korvia ja haastoi oikeuteen seksuaalisesta ahdistelusta. Mies joutui maksamaan suuret korvaukset henkisestä kärsimyksestä ja sakot päälle.

Panee pohtimaan, vai mitä?

Viisauksiakin pitää noudattaa valikoivasti, viisaudella!
57. kp5.7.2005 klo 08:50
Siitä "morkkaamaan"* esim. jonkun uskontoa, erilaisuutta,
kansalaisuutta jne, jos se miellyttäisi sinua, jos joku
tekisi sen sinulle.

Siitä vaan.

* morkkaamaan on väärä sana
en löytänyt parempaa.
58. kp5.7.2005 klo 09:18
"Sellaisia vitsejä on tietysti hyvä välttää minkä tietää loukkaavan (eri asia kuin "EI NAURATA") jotain ihmisryhmää, ei siis satunnaisia tiukkapipoisia yksilöitä".

Monenko olette kuulleet, jonkun sanovan, että tämä
loukkaa nyt minua älä jatka vitsiä enää.
Vaan hän sanoo: Ei naurata. -Silloin pitäisi tuon vitsin
kertojan "kellot" kilkattaa.

"Eihän SK-tapauksessa käsitellä pätkääkään syöpäsairaita eikä eskimo-ihmisiä".

Ei tietenkään. Mutta ratkaisusanoilla annetaan niin
voimakas yhteys tuohon ajatukseen. (Vaikka kuinka se on
leikkimielistä sanailua).
-On sama, kuin pyörätuolilla istuvalta kysyt, miten nopeaan
juokset satasen?
59. Eki5.7.2005 klo 10:01
kp: "Minulta on rajattu kaksi asiaa, joita pitäisi välttää ristikoissa uskonto, politiikka. -Näistä tulee helposti "ristiriitaisuutta".
Ristikonhan pitää tuoda hyvänolon tuntemuksia ihan
kaikille...
Tarkoitan sellaista ristikkoa, joka haukkuisi jotakin
poliitikkoa tai järjestöä ja jotakin uskontoa...
Se nostattaa niskakarvat pystyyn..."

Kuten totesin, tuossa ei pitäisi olla paljon epäselvää.

Laatijalla pitää siis itsellään olla vielä aika paljon lisää itsekritiikkiä, ettei loukkaisi ketään.

Useimmilla laatijoilla/piirtäjillä on. Ja niillä lopuillakin melkein kaikilla yleensä.

Ollaanko keskustelemassa SUURESTA ongelmasta suomalaisen ristikon historiassa?
60. Lettu5.7.2005 klo 10:12
Vakka kantensa valitsee.

Laatija aiheensa valitsee.
Ratkoja Laatijansa valitsee.

Nyt on helpompi valita jyvät akanoista.
61. iso S5.7.2005 klo 10:34
Oletetaan tilanne eli "picture this", kuten Tyttökullissa sanotaan. Tapaan jonkun ihmisen ja keskustelu etenee näin:
- Oletko kuullut uusimman juvalaisvitsin?
- Anteeksi, minä olen juvalainen.
- Ei se mitään, kerron hitaasti ja tarpeeksi monta kertaa.

Yksi juvalainen (veljeni) olisi juonessa mukana, toinen saattaisi polttaa päreet kainalostaan.

Kolme ilkeämielistä jutteli. Yksi oli rampa, toinen kalju ja kolmas sokea. Rampa ehdotti: mennäänkö satamaan laivoja katsomaan? Kalju innostui: joo, juostaan sinne kilpaa! Sokea kuittasi: joo, juostaan niin että tukka hulmuaa!

Tuota juttua ei tietenkään kannata mennä kertomaan huumorintajultaan tuntemattomalle kolmelle ihmiselle, jotka ovat sokea, rampa ja kalju. Välttämättä tuota juttua ei tarvitse kertoa millekään porukalle. Onhan se ilkeämielinen, hyi! Toisaalta kuitenkin, ei mitään niin pahaa ettei jotain hyvääkin, osoittaahan se tietynlaista kekseliäisyyttä ja muistuttaa, että kukaan meistä ei ole täydellinen.

Periaatteessa samanlaisen jutun voisi rakentaa mistä tahansa ominaisuuksista tai jopa täysin abstraktina: X ei osaa tehdä A:ta, Y B:tä ja Z C.tä. X: tehdäänkö C? Y: joo, tehdään A! Z: Niin, tehdään B! Loogikko voisi nauraa, mutta konkreettisten ominaisuuksien avulla juttu kirkastuu normaali-ihmiselle helpommin.

Minä en puhukaan vitsin kertomisesta yhdelle tai muutamalle ihmiselle, vaan suurelle joukolle. Oletetaan että olet luennoimassa tuhannelle ihmiselle ristikoiden tekemisestä ja kerrot esimerkkinä hauskasta vihjeestä sukeltavan miehen kuvan, mistä tulee ratkaisulause VEDENALAINEN KARI. 999 ihmistä pitää vihjettä nokkelana ja hauskana. Yhden ihmisen Kari-veli on sattunut hukkumaan sukellusreissulla. Hän toteaa, että ei naurata. Ikävä tapaus hänelle sekä sinulle, hukkuneesta puhumattakaan. Olisiko tämä pitänyt aavistaa ja jättää idea käyttämättä?

Ristikot ovat periaatteessa koko kansan saatavilla. Mikä tahansa vihje saattaa tuoda jonkun yksittäisen ihmisen mieleen ikäviä asioita. Sille ei voi mitään. Jokaisen on vain asetettava itselleen rajat missä pysytään. Eiköhän useimpien tavoitteena ole viihdyttää kaikkia ja olla loukkaamatta ketään, ainakaan suht normaalilla nupilla varustettua. Muutamat ahdaspipoiset eivät saa terrorisoida kaikkia muita.
62. Jukkis5.7.2005 klo 10:37
Justiinsa. AUTO on kielletty sana ristikoissa, koska Suomessa on tuhansittain ihmisiä, joiden sukulainen tai tuttava on kuollut autokolarissa.
63. PM5.7.2005 klo 10:54
Loistava kommentti iso S:ltä. Itse en osannut muotoilla tuota näkemystä noin yksinkertaisesti tekstiksi.
64. Lettu5.7.2005 klo 11:41
Tässä hyvä ristikkoaihe kuvallisena vihjeenä:
'Lääkäri luennoi suoliston toiminnasta hartaalle kuulijakunnalle. ' <> 'PASKANPUHUJA'

Olisiko oikeaoppista sanoa tätä tilannekomiikaksi.

Koska itseäni tämä ajatusrakennelma naurattaa, niin pitäisikö vastaanottajan automaattisesti ymmärtää huumorini syvin olemus ja hykerellä tyytyväisenä?

Ai niin - eritteistähän vain sellaiset sanat kuten, hiki - räkä - kuona - lima, ovat asiallista ristikkomateriaalia.
65. RA5.7.2005 klo 23:48
""Lähettäjä: kp 5.7.2005 klo 07:56
...Niin se on juuri sitä itseironiaa.""

Ei ja ei, kun se on sitä huumoria. Ironia tarkoittaa ivaa ja siitä siinä ei ole kysymys - vaan sydämellisyydestä, lämmöstä, hyväksymisestä jne. ... vaikkakin jokin ei-niin-ansiokas puoli sisältönä onkin. - Ymmärrätkö, kysymys on ASENNE-erosta, vaikka asiasisältö sama olisikin.


""Lähettäjä: kp 5.7.2005 klo 08:05
Ja kun itseironia menee ns "överiksi" se on terapiaa tai
ajaa samaa asiaa...""

Ei ja ei, terapia ei ole koskaan ironiaa = ivaa. Eikä varsinkaan överiksi vedettyä sellaista. Sen sijaan överiksi vedettyä huumoria terapia voi joskus olla.

Huumori etäännyttää hyvällä lailla ja saa näkemään asiat - jos ei nyt sananmukaisesti 'oikeissa' (kukahan tuonkin tietäisi) - niin ainakin uusissa mittasuhteissa. ;-)
66. (ra)6.7.2005 klo 00:08
(anteeksi, taisi mennä kaukaa ohi aiheen... mutta joskus on vaikea sulattaa 'jeesusteluita' ja muuta 'tekotaitamusta / -tietämystä' ;-)
67. kp6.7.2005 klo 08:32
Kuka tahnsa meistä voi vetää itsestään niin rankaa
itseironiaa, että kuulijaa hirvittää.
Mutta ulkopuolinen ei voi sanoa tuollaista "huumoria"
"ironiaa" "itsensä mollaamista" "vähättelyä" (lapsella
on monta nimeä) hänelle hänen loukkantumatta.
Itse voi heittää itsestään, vaikka pilkkaa, mutta se ei anna
oikeutta ulkopuolisen tehdä sitä. -Eikä ole mitään
"jeesustelua". - Esim. kokemuksena kerron yhden, miten
syöpäsairas vitsailee, laukoo itseironiaa itsestään:

-On se hyvä, että kasvi kasvaa sisälläni, kun ulkona on
pakkanen...
Se on terapiaa kestää tuo sairaus...
68. kp6.7.2005 klo 08:47
Ristikkoon EI voi tuota edellä olevaa tosielämän "huumoria" pirtää/kirjoittaa mitenkään päin.
-Tokkopa valistunut ristikonjulkaisija pohtisi tuon
julkaistamista hetkeäkään.
69. Eki6.7.2005 klo 08:52
Ensimmäisen suomalaisen kuvaristikon tehnyt Osmo Kaila kertoi kerran ollessani ristikoidenvientireissulla Lauttasaaressa: "Olisi hyvä, jos ei pantaisi monikkonimen vihjeeksi elävää ja kuollutta. Sen kuolleen henkilön omaiset voivat tuntea olonsa ahdistuneeksi."

Vihje SIRKESALO KAURISMÄKI on siis tällä hetkellä kuvaristikoiden grand old manin vastainen. Kuinka moni noudattaa sitä?
70. kp6.7.2005 klo 08:56
Kyseinen henkilö on äitini, joka kuoli tuohon
syöpään...
71. MM6.7.2005 klo 09:01
RA, joskus rautalangasta voi olla apua.
Tuskin tässä tapauksessa kuitenkaan.
72. Eki6.7.2005 klo 09:08
Minusta kuuluu aiheeseen tämäkin.

Mitä ajatella palkitusta ristikonjulkaisijasta, jonka LASTENristikossa on isolla vihje TESTIKKELI ja vastaus on KIVES?
73. kp6.7.2005 klo 09:12
Eki
Osmo Kailallakin oli näkmys tuohonaikaan, mitä
ristikkoon panee...

Tosin kaikki tunnetut (Elvis ja monet muut ovat
kuolleet) miten niiden käyttäminen?
-Vai tarkoittiko Kaila, ettei nimiä sekotettaisi
esim. mukaisesti.
74. kp6.7.2005 klo 09:17
Eki:
Korjaan sen verran, ettei ole enää.
-Ja huomautus on varmaan mennyt
perille.
75. Lettu6.7.2005 klo 09:22
IS - Uutisristikko 30.11.2004

SUREE
OVE-
AAN
<> LILLAN

Ove Rehn kuoli 8.11.200.
76. Lettu6.7.2005 klo 09:23
k. 8.11.2004
77. Eki6.7.2005 klo 09:24
Palkittu ristikonjulkaisija on palkittu ristikonjulkaisija, eläkkeelläkin. Ja laatii edelleen.

Huomautusten perillemenosta minulla on monenlaisia mielessäni vellovia ajatuksia. Mikä huomautus? kp huomautti asiasta? Koska?

Osmo Kailalla oli näk(e)mys? Kertooko tuo siitä, että on KOKONAISnäkemys? Kaikenlaisia tuollaisia voi kertoa, mutta olin varmaan ainoa sen kuullut ja tuskinpa hän OIKEASTI TEKI mitään muuttaakseen tuota(kaan) asiaa.

Täällä voi kirjoittaa mitä vaan, mutta vasta ristikoista näkee, millainen puhuja on ja miten sanomisiaan soveltaa.

Lettu, mitä haluat sanoa?
78. iso S6.7.2005 klo 09:29
Elviksen omaiset tuskin loukkaantuvat, käytetäänpä nimeä elävien tai kuolleiden kanssa suomalaisissa ristikoissa.

Satoja vuosia sitten kuolleiden henkilöiden nimien käyttö tuskin herättää pahennusta kaukaisissa jälkipolvissa.

Mikähän mahtaa olla säädyllinen suruaika? Noin 100 vuotta kuolemasta varmaan riittää, koska kukaan henkilökohtainen tuttava ei ole enää ristikoita ratkomassa. Se kuulostaa kyllä hätävarjelun liioittelulta. Tosiasia on että me kaikki kuolemme joskus ja silti elämä jatkuu. Kelpaisiko ns. leski-periaate, eli aika jonka kuluttua lesken on säädyllistä avioitua uudelleen?

Aki-nimeen on monia vaihtoehtoja. Entäpä sellainen nimi, mikä on yhden tunnetun ihmisen varassa? Voiko varoaikaa lyhentää?

Oliko Kailan kommentti vain tuollaista sekoitusta koskeva vai muuttuisiko yhdistelmä Sirkesalo ja Kaurismäki hyväksyttäväksi, jos Kaurismäki kuolisi ja säädyllinen suruaika kuluisi?

Ikävin tapaus olisi varmaan sellainen, että elossa olevalle henkilölle olisi joku erityisen elämäniloinen vihje ja tämä henkilö sattuisi kuolemaan siinä vaiheessa kun lehti olisi jo painossa. Sille ei tietenkään mahda mitään, mutta tämä on yksi syy miksi henkilövihjeitä voisi vältellä.
79. kp6.7.2005 klo 09:31
Eki
Sana tarkennan olisi ollut parempi.
-Mutta, kun ajattelee kaikissa ammateissa,
vaikka on jo eläkkeellä tuo ammattinimike
seuraa mukana
-Totta on, että laatii edelleen.
80. Lettu6.7.2005 klo 09:34
Eki > Käytä aivojasi!
81. Eki6.7.2005 klo 09:37
Lettu > Ilmeisesti minulla ei tuossa asiassa sellaisia ollut. Kyllä minä mielin jokaista kuollut-vihjettä ja miten sitä voi käsitellä. Mites tämä: ELI, vastaus DEGODZINSKY. Oli just kuollut.

Tämä on ensimmäinen kerta, kun saan Uutisristikoiden kuolinvihjeistä MITÄÄN palautetta.
82. kp6.7.2005 klo 09:38
Ehkä tässä on lieventävä asianhaara.
Tuo ristikko oli uutisristikko...
Lettu varmaan ajattelee, mitä Lillan ajatteli
jos ratkoi? tuota ristikkoa.
83. Eki6.7.2005 klo 09:38
mielin > mietin

Asiasta toiseen, iso S toi mieleen:

Muistelen, että Onnenpyörällä lähetettiin iloisesti terveisiä Irwinille hänen kuolemansa jälkeen. Ruutuun taisi tulla teksti: OHJELMA ON NAUHOITETTU TAMMIKUUSSA. Niitähän tehtiin hervoton määrä kerrallaan.

Jo legendaarinen on janne Porkan kommentti ratkaisuun (tämäntapainen): KYMMENENTUHATTA KIINALAISTA KUOLEE PÄIVÄSSÄ: "Se on oeikeiiiin!"
84. Lettu6.7.2005 klo 09:48
Eki > Miksi vihjeesi oli kirjoitettu isoilla kirjaimilla?
Vertailun vuoksi samasta ristikosta:
työmiehet <> TAPIOT

Muuten, onko LÖÖPPITASOINEN vihjeytyskin purevampaa ja viihdyttävämpää? Onko suruaika ja sen kunnioittaminen jo muinaishistoriaa?
85. Lettu6.7.2005 klo 09:52
Vertailu vihje kuului:
metsämiehiä <> TAPIOT

Henkilönimistä kirjoitusasunsa puoleen ko. ristikosta:
Idström <> TOVE

Toivottavasti ymmärrät mitä ajan takaa tai sitten olet todella väärällä alalla!
86. Eki6.7.2005 klo 09:58
kp, esitin sinulle kysymyksiä. Ei ole ensimmäinen kerta, kun et vastaa.

Lettu, olen tainnut jättää vastaamatta "ählämit"-vihjeen kysymykseesi. Kaivoin nyt lehden esiin. Olisin luultavasti sen vaihtanut, jos olisin huomannut. Sitaateissa se menettelee, mutta siitä voi ihan oikeutetusti loukkaantua.

Oliko minulla työmiehet > TAPIOT? Kuulostaa aivan vieraalta.

Lettu, tarkoitat, että suruun liittyen ei ainakaan saisi tulla mitään muita mielijohteita.
87. Lettu6.7.2005 klo 10:01
Eki > Antamani vihje oli virheellinen. Lue viestini klo 9:52 uudelleen.
88. Eki6.7.2005 klo 10:03
Aha, tarkoitti sitä, en tajunnut, Lettu.
89. iso S6.7.2005 klo 10:03
Lettu: kun vihje kirjoitetaan "SUREE OVEAAN", jää kaksi mahdollista kohdetta: Ove ja ovi. Harhautemielessä tämä on hyvä, tiukasti hyvän maun mukaista ei.
90. kp6.7.2005 klo 10:06
Eki
Tätäkö tarkoitat?
Mikä huomautus? kp huomautti asiasta? Koska?
-Nykyiselle lehden julkaisijalle,
johon tuo palkittu ristikkojulkaisija teki tuon
ristikon.
91. Eki6.7.2005 klo 10:08
kp, tarkoittanet päätoimittajaa etkä julkaisijaa. Huomautit siis testikkelistä sen jälkeen, kun minä sen kerroin vai kun itse sen huomasit? Oliko kyseessä ainoa huomautus vai jatkuva huomauttelu?

Tuo oli nimittäin vain esimerkki niiden lastenristikoiden heikkouksista.
92. Eki6.7.2005 klo 10:11
iso S, tuota ei olisi tarvinnut Letulle rautalangasta vääntää.
93. Lettu6.7.2005 klo 10:14
iso S > Kiitos. Ajankohtaansa nähden hyvän maun olisi toivonut voittavan. Lillanista olisi varmaan löytynyt muitakin vihjeitä.
94. kp6.7.2005 klo 10:17
En huomannut itse. En seuraile niin tarkasti kyseisen
laatijan ristikoita. Kun mainitsit siitä aikoinaan, niin mainitsin
siitä päätoimittajalle.
-Se oli yksi ainoa "vieno" huomautus.
- Asia korjaantuu varmasti, kun/jos tämä laatija lopettaa
ristikoiden lähettämisen.
-On nimittäin kirjattu paperille, niin kauan kuin jaksaa voi
lähettää laatimuksiaan.
95. kp6.7.2005 klo 10:22
Tulee tässä mieleen, miksi ihmiset ei voi lopettaa
"uransa huipulla", ajaa tietoisesti itsensä alas. Muistetaan,
sitten vain mokistaan.

-Se saksalainen FI-kuski olisi lopettanut viime kauteen olisi
hänetkin muistettu paremmin, kuin nyt. Näyttää, että omat
saavutuksensa "ajaa" itse alas. Ihminen muistaa sen mitä
hän viimeksi oli.
96. Eki6.7.2005 klo 10:25
kp, en usko, että vienoja huomautuksia viedään eteenpäin. Tuo esimerkki oli ajalta, jolloin hän jaksoi puurtaa melkoisesti ristikoita ja oli varmasti voimissaan. Minua vain huoestuttaa, että kysessä oli nimenomaan se henkilö, joka on lehdet perustanut ja joka on laatijoilleen eväät antanut, mm. kp:lle sanojen valinnasta.

Pidän seuraavaa kp:n lausetta erittäin loukkaavana tätä pioneeria kohtaan: "Asia korjaantuu varmasti, kun/jos tämä laatija lopettaa ristikoiden lähettämisen. " Se ei pidä edes paikkaansa, sillä perintöhän on jo siirtynyt.
97. kp6.7.2005 klo 10:31
Eki

Ei ollut minun ajatus. Tosin sanamuoto oli minun.
-Se siitä. Ei tästä tämän enempää.
98. kp6.7.2005 klo 10:38
En minä millään vähättäle kyseisen ihmisen saavutuksia.
Todella ansiokkaan elämäntyön ristikoiden parissa on tehnyt.
99. Lettu6.7.2005 klo 10:50
Eki > Vihje "ählämit" on loppuunkäsitelty. Annoit tuomiosi ja se riittää.

Kaiken nurjamielisyyden ja ahdasmielisyyden riivaaman mieleni tasapainoittajaksi tuli eilen myös jotain hauskaa vastaan.

IS 5.7.2005 - Alkupala

inhottavia? <> --------- (9)
100. Eki6.7.2005 klo 11:01
Niin. Jos en liikaa paljasta, eräs henkilö nimesi itseironisesti muistelmiensa nimessä itsensä sellaiseksi. Voiko sitä muuta kuin ihailla? Siitä kyssäri, ainakin.
101. ö6.7.2005 klo 11:03
Lienee kysymys Seppo Heikinheimosta, kuollut oman käden kautta.
102. Eki6.7.2005 klo 11:15
Voisiko ristikossa olla vihje: KUOLI OMAN KÄDEN KAUTTA, vastaus HEIKINHEIMO? Onko parempi, jos vain kirjoittaa sen nettiin kaikkien nähtäväksi?
103. kp6.7.2005 klo 11:33
Käsittääkseni tuo Ekin sanoma "Onko parempi, jos vain kirjoittaa sen nettiin kaikkien nähtäväksi"? on ote
tietosanakirjasta.
-Onko ristikko samalla tietokirjaan verrattava?

Tuskin. Ristikko on "viihdepaketti", joka sopii (pitäisi)
kaikille. Siinä taiteenlaji.
104. jupejus6.7.2005 klo 11:34
Nämä aiheet alkaa tämä menoa olla jo kyllä ikäviä luettavia.
No, sitä se helle teettää...
105. Lettu6.7.2005 klo 11:36
Hieno? tapa kunnioittaa SH:n muistoa, jos kyseessä on ö:n esittämä henkilö.

Toivottavasti ne ihmiset, jotka kokevat olevansa samalaisia kuin Seppo Heikinheimo, näkisivät valoa tunnelin päässä ja jaksaisivat pinnistellä elämässään eteenpäin.
Tsemppiä heille.
106. V-R6.7.2005 klo 11:45
Tässä aiheeseen sopiva säie.
Simolla menee nyt hyvin. Pääsi Espoossa uuteen palvelutaloon.

http://sanaristikot.net/keskustelut/index.php?ryhm a=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=1438&alku=225&t=k 1
107. kp6.7.2005 klo 11:49
No tämäpä meni ihan metsään. Tekeekö tämä helle tämän
mokaamisen vai mikä.

-Siis tämä ote, johon Eki viittaa: KUOLI OMAN KÄDEN KAUTTA"

Tämä ajatus tulee mieleen, kun katsoin tätä netistä mutta tämä oli tietosanakirjasta.
-Onko ristikko samalla tietokirjaan verrattava?

Tuskin. Ristikko on "viihdepaketti", joka sopii (pitäisi)
kaikille. Siinä taiteenlaji.
108. kp6.7.2005 klo 11:59
Tässä voisi tehdä "sopimuksen" vihjeiden sanamuodoista,
ettei nyt esiin tulleita vihjeitä (ja samantapaisia) tulisi käyttää?
109. tonimikael6.7.2005 klo 12:05
Tuntuis että etiikan(kin) päämäärä olisi parantaa maailmaa jollain lailla...

Nimim. Samanlaiset tuntemukset kuin Jupejusilla
110. ö6.7.2005 klo 12:10
Tarkoitin vain sitä, että kaikkiin asioihin voi liittyä epämiellyttäviä mielikuvia

INHOTTAVIA->MÄTÄMUNAT->HEIKINHEIMO->ITSEM URHA
111. MM6.7.2005 klo 13:17
Jos kerran "terapian" nimissä voi vain omista omituisuuksistaan/puutteistaan huumoria vääntää, niin mainittakoon että itse olen pidätyskyvytön monivammainen ateisti-ev-lut-ählämi, poliittiselta suunnaltani vihreä ökyporvarikommari ja muistutan lähinnä anorektista sumopainijaa. Ihonvärini on sama kuin Michael Jacksonilla ja harrastuksiini kuuluu sovinistinen feminismi.

Onk ny hyä, vai unohinko jotai?
112. Juhani Heino6.7.2005 klo 14:22
MM, voisit hyvin kaveerata Ilkka Alangon (juppihippipunkkarin) kanssa. 8-)
113. Libero6.7.2005 klo 15:11
Eki 6.7.2005 klo 8.52:
Vihje SIRKESALO KAURISMÄKI on siis tällä hetkellä kuvaristikoiden grand old manin vastainen.

ö 6.7.2005 klo 12.10:
INHOTTAVIA jne.

Eki, onko tuon Aki-vihjeen huono puoli on pelkästään siinä, että kuollut ja elävä ovat SAMASSA vihjeessä vai siinä, että vihjeessä ylipäätään on Sirkesalo?

On tosiaan (kliseisesti) veteen piirretty viiva, jonka ali tai yli fiksu ristikonlaatija voi astella tarkoittamatta silti loukata ketään. Ajattelen niin, ettei Sirkesalon käyttäminen vihjeessä voisi loukata hänen muistoaan, vaikkei nimeä tietenkään ole pakko käyttää. Ehkei ihmistä kuitenkaan tulisi vaieta kuoliaaksi sen jälkeen, kun hän on kuollut.

ö, ilmaisemasi mielikuvat ovat johdonmukaisia. Seppo Heikinheimo itse jätti jälkeensä assosiaation "mätämunasta". Heikinheimo persoonana on silti enemmän kuin mätämuna-assosiaatio tai hänen kuolintapansa. Mihin ihmisen elämäntyö oikein katoaa tällaisissa tapauksissa? Ja ihmisen koko persoona?
114. Eki6.7.2005 klo 15:20
Eki 5.6.2005 klo 14:12 : "Tsunami oli tapaus sinänsä. Kun Aki Sirkesalo oli kateissa, en pannut hänen nimeään yhteenkään ristikkoon. Kun hänet löydettiin, tein Historistikon hänen lauluistaan, kun samalla tuli muisto-ohjelmia ja uusi levy julkaistiin. Historistikko oli osa muistamista ja se kunnioitti hänen uraansa. Ristikon yleishenki oli rauhallinen, ei yliviihteellinen."

Sirkesalo soi tällä hetkellä radioissa runsaasti, ei hänen katoamisensa ristikoista palvele ketään.
115. Libero6.7.2005 klo 15:48
MM 6.7.2005 klo 13.17:
Onko ny hyä, vai unohinko jotai?

Edellinen puheenvuoroni on niin vakava ja haudanvakava, että tämä pitää kirjoittaa erikseen.

Luin professori Keijo Korhosen kolumnista Aleksis Kiven sanoneen, että suomalaiset ovat maailman huumorillisinta kansaa, tosikkonakin suomalainen tajuaa jupakan hupilaadun.

Unohit jotai. Olet yksi hersyvimmistä humoristeista ja tajuat "jupakan kuin jupakan hupilaadun". Piirroskuvamaailmasi edustaa Itse Elämää laidasta laitaan. Kaikki viuhahtajat sekä puolipukeiset naiset ja miehet ovat niin elämäniloista porukkaa, ettei heitä kovin ryppyotsaisesti voi katsella. Vastavuoroisesti nunnat ja kirkonmiehet huokuvat oman tehtävänsä edellyttämää vakavuutta ja ryppyotsaisuutta. Kaikki ovat niin TOSIA.

Apu-Ristikoissa 5/2005 oli muun muassa kaksi piirrosta, jotka jäivät lähtemättömästi mieleeni. "Esitteessä tuo meidän uusi huvimajamme näytti jotenkin romanttisemmalta..." Kaikki viisi tyyppiä, myös yrjöävä jeppe, ovat HELLYTTÄVIÄ.

Samoin hellyttävä ja myötätuntoa herättävä on passia ojentava, kiireestä kantapäähän pukeutunut musliminainen kapsäkkeineen. Passikuvassa näkyvät vain silmät ja nenä, kuten mallissa itsessään. Miksei tämäkään piirros onnistu olemaan rasistinen?
116. MM6.7.2005 klo 16:08
Libero,
Olen kirjoituksestasi, ymmärryksestäsi ja analysoinnistasi lähes sanaton.
Kiitos.
117. Libero6.7.2005 klo 16:47
Eki 6.7.2005 klo 15.20:
Ristikon yleishenki oli rauhallinen, ei yliviihteellinen.

Koetin miettiä kuvailevaa sanaa Sirkesalo-nimeä ympäröivän ristikon yleishengestä, mutta tuossahan se jo oli: rauhallinen. Historistikko näyttää olevan oiva ristikkolaji; harmi, kun en kyseistä muistohistoristikkoa nähnyt. Siinä on ollut pieteettiä.
118. Eki6.7.2005 klo 16:52
Oli ainakin pieteettiyritystä ja joka vihjeessä vähän mietti oikeaa henkeä.

Amerikkalaisissa ristikoissa ei muuten saa olla mitään tauteja tai sotia tai muita ikäviä asioita koskevia SANOJAKAAN. Kovin tarkkaan en ole seurannut, noudattavatko sitä kaikki ja mitä tuo täsmällisesti merkitsee.
119. Libero6.7.2005 klo 17:26
Eki 6.7.2005 klo 16.52:

Mahtaa olla sitä "keep smiling" -mentaliteettia. Maton alle joutavat reumatismit, iskiakset ja aknet. =)
120. KP6.7.2005 klo 17:27
Kun puhutaan viihderistikoista, ristikko pitäisi olla
viidettä. Itsekukin laatiessaan varmaan osaa päättää mikä
on viihdettä, mikä ei.
121. Eki6.7.2005 klo 17:36
Sittenhän meillä ei ole mitään ongelmia!
122. KP6.7.2005 klo 17:41
Siitähän ei päästä mihinkään, että ristikoita on tehtävä
"kieli poskella".
123. Eki6.7.2005 klo 17:59
Ja siitä meillä voi taas nousta ongelma...
124. ++juh6.7.2005 klo 23:57
Amerikkalaisilla on aamiaispöytäkriteeri, jonka mukaan jos asia ei sovellu lapsiperheen aamiaiskeskustelun aiheeksi, sitä ei pidä ristikossa käyttää.

Amerikkalaisissa ristikoissa voi käsitellä kaikkia koskevia "harmittomia" tauteja kuten flunssaa - mutta ehkä ei aknea, koska ulkonäkö on USAssa liian tärkeä, siis tabu. Malaria sen sijaan on kaiketi ihan hyväksyttävä aihe - luultavasti siksi, että vain jokunen syvän etelän köyhä voi siihen USAssa kuolla.

Amerikkalaiset erittävät hikeä kuntoillessaan ja sylkeä nähdessään herkkuja, muita eritteitä heillä ei ole. Suomalaiset eivät ole ihan niin herkkiä, mutta monet ovat varsin allergisia eritteille ja hyväksyvät juuri ja juuri sanan LANTA, mutta SONTA on heistä ehdottoman alatyylinen.

Kaikkia vähemmistöihin liittyviä sanoja on amerikassa syytä välttää. Ahdasmielisten mieliksi esimerkiksi sanat JESUIITTA, JUUTALAINEN, NANCY, PUNANAHKA ja PUNANISKA poistettiin muutama vuosi sitten virallisesta Scrabble-sanastosta. Juutalainen (jew) poistettiin kai lähinnä siksi, että sanan sivumerkitys on TINKIÄ.
125. Hessu7.7.2005 klo 00:06
Höh! Kai sieltä sitten on poistettu myös DICK, BUSH ja MAJAVA?
126. Hui_hai8.7.2005 klo 13:38
En ole amerikan ristikoita harrastanut, mutta joskus olen visiteerannut amerikkalaisella saitilla pelailemassa korttia. Saitilla (SAITTI ei toivottavasti ristikkosanana yleisty vaikka sitä tässä käytänkin) on myös juttelumahdollisuus...automaattisensuurilla! Tosi raivostuttavaa kun ohjelma sensuroi automaattisesti kaikki tuhmat sanat Bid as soon as possible, please Muuttuu muotoon Bid ###oon as possible. Lapsellista touhua sanon minä :(
127. Hessu8.7.2005 klo 13:58
Ylen suomenkielisillä (!) keskustelusivuilla automaattisensuroidaan muun muassa sana Nigeria! Esimerkiksi tällä sivulla yritetään puhua nuorten jalkapallon MM-finaalista, mutta ihan nikeriaksihan se sitten lopulta menee.

http://194.252.88.113/urheilu/ubb/Forum6/HTML/0026 28.html
128. Eki8.7.2005 klo 14:10
Tämän viikon Avun ristikossa, laatijat JW ja PM:

ISKI 11.9.

Neljä kirjainta.

Ei voi paljastaa, kun on lähetysaikaa jäljellä.
129. iso S8.7.2005 klo 14:26
Enpä ole nähnyt, joten ei haittaa vaikka olet paljastamatta.

Siitä tuli mieleen, että isoisä väitti aikoinaan että kiina on helppo kieli.

Tam on puu.
Tamtam on kaksi puuta.
Tamtaratatamtaratamtamtam on metsä.

Paljastam lienee siis kuorittu puu, mikä voisi noin symbolisesti tarkoittaa karvatonta pölkkypäätä :)
130. Libero8.7.2005 klo 15:07
Eki 8.7.2005 klo 14.10:

Samalla tiimillä oli sama ratkaisusana eri vihjeellä tuoreehkossa Apu-Ristikot - lehdessä.
131. Matti8.7.2005 klo 15:09
Miten kävi kiinalaiselle, joka meni kirveen kanssa pyytämään teroituspalvelua?
132. PM8.7.2005 klo 15:13
Mitähän kertoo laatijoiden maailmankuvan kieroutuneisuudesta se, että tuossa Ekin mainitsemassa ristikossa on lisäksi mukana ainakin yksi diktaattori, ruumiinnesteitä, viittauksia raamattuun, katolilaisuuteen ja kreivi Drakulaan, selkeää vähemmistökansallisuuden karrikointia ja irvailua silmiinpistävälle ruumiilliselle erikoisuudelle sekä kaiken kukkuraksi yhdessä vihjekuvassa viitataan jopa jonkinlaiseen sairauteen. Onpa ristikossa kannanotto sademetsien suojelua vastaankin, kun sinne on väkisin ympätty hakkuiden tuotokseen liittyvä sana. Lapin poroisännät varmasti myös pahastuvat, kun tuolla lailla suurpetoja ihannoidaan.

P.S. Älkää vaan kääntäkö sivua, sillä sieltä löytyy lisää kaikenlaista irstailua.
133. Esko Kalervo8.7.2005 klo 23:25
Dr Philiä Neloselta katselleena tuli mieleen näistä "älä vaan loukkaa ketään" -jutuista, että Dr Phil usein, kun asiakas velloo surussaan tai vihassaan oikein pohjamudan ytimessä viikosta ja kuukaudesta toiseen, kysyy, onko tuossa mielestäsi mitään tolkkua, mitä Sinä tuosta toimintatavasta saat itsellesi.
Usein vieras helpottavan naurun säestyksellä toteaa: en mitään, eihän tässä mitään järkeä ole – minä vaan jatkan ja jatkan tätä jo ajat sitten käsiteltyä juttua.
Jos vaikkapa ristikko auttaa näkemään meneillään olevan ongelman (varsinkin ylimitoittamansa) uudessa valossa, se saattaa jopa auttaa. Usein huumori on se uuden näkökulman tuoja. Kun Sanaseppojen sokea puheenjohtaja halusi (ehkä) nostaa sokeutensa pöytäseurueessa pois kielletyistä aiheista, hän totesi kuulemaansa kommenttiin, "on niin nälkä, että näköä haittaa", "minulla on niin nälkä, etten näe yhtään mitään" – ja hihitys päälle.
134. Esko Kalervo8.7.2005 klo 23:37
Kun kuvittelen itseni Elisabeth Rehninä ratkomassa ristikkoa jotain muuta ajateltavaa saadakseni Oven kuoleman jälkeen ja tulee vastaan vihje: suree ovea, keksittyäni ratkaisun minut valtaisi kaksi tunnetta: 1. onpa ihanaa, että suruni otettiin tässäkin empaattisesti ja lämpimästi huomioon ja 2. hymyillen, olipa näppärästi keksitty – ei se Ove muuten enää tuosta ovesta enää sisään tuu!
135. kp9.7.2005 klo 09:18
"Dr Philiä Neloselta katselleena tuli mieleen näistä "älä vaan loukkaa ketään" -jutuista, että Dr Phil usein, kun asiakas velloo surussaan tai vihassaan oikein pohjamudan ytimessä viikosta ja kuukaudesta toiseen, kysyy, onko tuossa mielestäsi mitään tolkkua, mitä Sinä tuosta toimintatavasta"?

Tässä on vähän toinen juttu: Ihmiset, jotka tulevat tuohon
ohjelmaan vapaaehtoisesti.
Mutta ristikosta ei tiedä minkälaisia "arpia" ja muistoja se repii auki.
136. kp9.7.2005 klo 09:29
Esko Kalervo
On tuossa se kolmaskin vaihtoehto olemassa.
-Ja siitähän tässä on yritetty puhua, ettei sitä tulisi
ristikossa olla.
137. Libero9.7.2005 klo 15:21
kp 9.7.2005 klo 9.18:
Mutta ristikosta ei tiedä minkälaisia "arpia" ja muistoja se repii auki.

Ei tiedä ristikoista, muttei tiedä lauluista, kirjoista, elokuvista, näytelmistä, maalauksista, uutisista eikä dokumenteistakaan. Osa viihdyttää, osa turruttaa, osa ahdistaa, osa vahvistaa. Sellaista elämä on.

Kun ristikonlaatija pohtii syvällisesti eettisiä kysymyksiä, ratkaisusana saattaisi olla TYYLI. Saman asian voi esittää sekä tyylikkäästi että tyylittömästi.
138. iso S9.7.2005 klo 17:10
Dr. Philiä on viime aikoina tullut silloin tällöin katsotuksi. Aika lailla mainio äijä. Syöpää käsitelleessä jaksossa Dr. Phil sanoi sen ruman sanan, "died". Yleensä kuoleminen kierretään, myös hänen ohjelmassaan, puhumalla menettämisestä, poisnukkumisesta tai muusta vastaavasta.
139. Libero9.7.2005 klo 17:43
Dr. Philiä (vielä) näkemättä muistan kuin eilisen päivän, kun kompastuin pahaa aavistamatta kiertoilmaukseen. Eräs rouva sanoi totisena: "Nyt Villekin sitten lähti pois." Minä kysyin reippaasti: "Niinkö? Minne Ville muutti?"

Tuon jälkeen olen suosinut vastoin hyvää tapaa "died"-sanaa vastaavaa suomenkielistä sanaa.
140. tonimikael9.7.2005 klo 17:55
Tässäkin asiassa näkyy aikuisten ja lasten ero. Nimittäin siten miten AITOJA lapset ovat. Jos jollakulla on syöpä tai joku on kuollut tai joku on sokea, niin lapselle se ei ole "sen kummempi asia".

Aikuisilla on joku aivan kummallinen tarve siloitella maailmaa ja jättää huonot uutiset kertomatta tai kertoa ne kaunisteltuina. Mitä sillä voittaa? Kekkonenkin(?) aikoinaan totesti jotenkin niin, että elämässä menestymisen ensi askel on olla yhtä totuuden kanssa.

Lapsi osaa vapaasti ihmetellä elämää ja kysellä asioista. Aikuiset kyllä hyvin pian opettavat, että "ei sellaista sovi kysyä (varsinkaan vieraalta ihmiseltä)" ja "ei se nyt sillä lailla ole (niinkuin tarkkanäköinen lapsi sen aivan selvästi näkee)".

Joskus tietysti lapsikin "erehtyy":
Kaverini mummon hautajaisissa hänen 6-vuotias pikkuveljensä nousi kesken muistotilaisuuden seisomaan ja ilmoitti isolla äänellä: "Mummo on murhattu."

Sanaristikot ja sanoilla leikkiminen on niitä harvoja elämän osa-alueita, joissa aikuisetkin voivat olla hieman vähemmän aikuisia ja pitää hauskaa. Ollaanko me nyt tekemässä tästä(kin) harrastuksesta aikuistenvakavaa ja ryppyotsaista? Ja unohdetaan pitää hauskaa? Hävetkäämme!

Mitä ihmettä muuten tarkoittaa "AIKUISTENoikeasti"? Sitäkö että OIKEASTI oikeasti? Hah, sanon minä!
141. Libero9.7.2005 klo 18:32
tonimikael 9.7.2005 klo 17.55:
Mitä ihmettä muuten tarkoittaa "AIKUISTEN oikeasti"?

Aikuisten "oikeasti" ilmaisee epätoivoa. Käytin sanaa noin viikko sitten AAA-säikeessä, kun koetin kertoa Ekille, että "tämä asia surettaa minua oikeasti". Kun aikuisesta tuntuu, ettei tunnetta ilmaisevat sanat yksinään riitä, niin sitten pitää tykätä oikeasti, välittää oikeasti, suututtaa oikeasti ja surettaa oikeasti. Aina oikeastikaan ei riitä, ja silloin pitää tykätäkin IHAN oikeasti - eikä LEIKISTI.

Olet oikeassa, ihan oikeasti, kun asetat lapsen esikuvaksi!
142. KP9.7.2005 klo 18:55
Mainostuksesta tuli esimerkki Ilta-Sanomista.
Siinä oli juttu, että oli poistettu mainoksia katukuvasta.
- Ristkon tekijöillä pitäisi olla "sensuuri" aivoissa, ennenkuin
ristikoita aletaan poistattaa lehdistä...
143. Esko Kalervo9.7.2005 klo 21:52
Joko tiukkapipoinen itsesensuuri, joka johtaa tylsiin mitäänsanomattomiin toteutuksiin tai sitten luottamus ihmisten monipuoliseen ymmärrykseen ja huumorintajuun.
144. kp9.7.2005 klo 22:45
Toisaalta ei "pilkkaa" "huumoria" voi käsittää, jos se ei
osu omaan nilkkaan. - Toivottavasti siihen ei tarvitse mennä.
-Riittää, kun on älliä. Sitähän pitää olla, jos tituleeraa itseään
ristikonlaatijaksi. Kun teemme ristikoita, astukaamme hetki
sen ihmisen kenkiin, (miten tämä vaikuttaa häneen) jos
vihjeissä vihjaamme johonkin henkilöön nimeltä.
- Ei ole varmaan paljon vaadittu.
145. RA9.7.2005 klo 22:47
Katumainontaa ja ristikoita ei voine sensurointirajaa mietittäessä ihan rinnastaa; Katumainonta tulee 'silmille' halusit tai et. Ristikon tutkiskelu on aina oma valinta.

Veikkaan, että aniharva kriisin keskellä oleva tutkailee ristikoita. Myöhemmin asialla ei ole enää merkitystä. Ihmiset eivät ole lasia.

Libero kirjoitti viisaasti, että TYYLI ratkaisee. Mitään elämään kuuluvaa asiaa ei kannattaisi suoraan laittaa tabu-listalle. Tietysti laatijan kannattaa miettiä esim. kielteisten ja myönteisten asioiden suhdetta <-> ristikon yleistunnelmaa.
146. iso S9.7.2005 klo 23:06
Kyllikki Virolainen kertoi muistaakseni aikanaan saavansa ristikoista lohtua tai ainakin muuta ajattelemista. Sattuneesta syystä hänellä ei tosin ole yhtä suurta riskiä kohdata ristikossa kipeitä muistoja mieleen tuovaa nimeä kuin Rehnillä.

Jälkimmäinen on samaisen hataran muistini mukaan sanonut, että Lillan on lähipiirin käyttämä lempinimi ja hän toivoisi ettei sitä käytettäisi julkisessa sanassa.

Törmäsin aikoinaan kertausharjoituksissa kiertoilmaisujen äitiin. Koko pataljoona hälytettiin kiireellä kokoon ja meille kerrottiin että "vänrikki X on poistunut joukostamme". Jos ei olisi tiennyt punkan päätyyn repun irtohihnoista viritetystä kaulakiikusta niin olisi luullut että miesparka on lähtenyt puntikselle ja nyt lähdetään porukalla etsimään. Tämä siis ns. "miesten koulun" jatkokurssilla!
147. RA9.7.2005 klo 23:16
Tarkoitin nimenomaan kriisin k e s k e l l ä olevaa = kielteisen kokemuksen alkuvaihetta, kun asia on kaikkein kipein ja puoli sanaakin saattaa helposti tulkita tunteettomasti sanotuksi.

Iso S, pois... ;-)
148. iso S10.7.2005 klo 01:12
RA: Iso S, pois... ;-)

Harhaudumme kauas pois otsikon aiheesta, mutta täytyy myöntää että nyt en ymmärtänyt.

No, sehän on elämäni tarina. Joskus tuntuu kuin eläisin toisenlaisessa todellisuudessa kuin muut. Molempiin suuntiin ymmärrys on välillä heikko.

Tuore esimerkki: soitin erääseen parturikampaamoon, en Sevillaan, ja sanoin liikkuvani niillä main tiistaina iltapäivällä; olisiko aikaa leikata tukka viiden maissa? Ystävällinen vastaajatar tarkisti varaustilanteen ja myönsi, että juu onnistuu, 10:30.

Samaan paikkaan olisi voinut varata ajan netistäkin, niin ei olisi tullut erimielisyyttä kuinka laaja käsite on viiden maissa ja milloin iltapäivä alkaa. Olisi vain pitänyt osata valita listalta oikea toimenpide. Lapsille oli tarjolla hiustenleikkuuta, mutta miehille ei. Oli muotoilu 1, muotoilu 2 ja muotoilu 3. Kai oikea valinta olisi ollut 1, kun en ole siellä ennen käynyt.

Lieneekö siellä käytössä se entisen keksijän hiustenleikkuukone? Päähän laitetaan kupu ja viuhuvat terät tekevät hetkessä selvää jälkeä. Ihmisten päänupit eivät tosin ole samankokoisia eivätkä -muotoisia, mutta se on ongelma vain ensimmäisellä kerralla.
149. RA10.7.2005 klo 02:14
Iso S:

Et sitten älynnyt tulkita tuota puolta sanaa "POIS..." mitenkään negatiivisesti tai loukkaavasti, vaikka siinä oli sinun nimesikin?

<-> mot
150. RA10.7.2005 klo 02:24
/ negatiiviseksi tai loukkaavaksi
151. iso S10.7.2005 klo 21:16
En älynnyt, en 100-prosenttisella varmuudella ainakaan. Jos se oli vilpitön tarkoitus niin hyvä, arvostan vilpittömyyttä jopa enemmän kuin selkeyttä, ja siinä tapauksessa katson tulleeni asianmukaisesti loukatuksi. Sekundanttini ottaa yhteyttä, ellei ole kiireen vallassa, jolloin minutedanttini ottaa yhteyttä kantapään kautta.
152. Matti11.7.2005 klo 21:24
Tuttavani poika (25) sairastaa skitsofreniaa. Tautiin kuuluu pitkiä, jopa vuosia kestäviä oireettomia jaksoja.

Hän kantoi virnistellen T-paitaa, jossa luki: Downloading schizophrenia. Sitten oli tolppakuva joka kuvaruudulla näkyy latauksen aikana, ja vielä teksti: ready 68%.

Kun vastapuoli kommentoi huvittuneena, hän kertoo, että paitoja myy eräs mielenterveysyhdistys, ja rahat menevät kuntoutustyöhön. Muita tekstejä paidoissa ovat mm. Open ward.
153. Libero11.7.2005 klo 22:24
kp 9.7.2005 klo 22.45:
Toisaalta ei "pilkkaa" "huumoria" voi käsittää, jos se ei osu omaan nilkkaan.

Kun teemme ristikoita, astukaamme hetki sen ihmisen kenkiin, (miten tämä vaikuttaa häneen) jos vihjeissä vihjaamme johonkin henkilöön nimeltä.

Pilkka ja huumori pulppuavat kumpikin aivan erilaisesta lähteestä, joten samassa lauseessa noin peräkanaa ne vaikuttavat "sopimattomilta".

Olet kirjoituksistasi päätellen periaatteellinen ja vakaumuksellinen ihminen. Usein minusta tuntuu, että tavoitteesi ovat kuitenkin ihmiselle ylimitoitettuja.

"Astukaamme hetki sen ihmisen kenkiin" on ylevä periaate, joka toimii käytännössä ani harvoin. Oman elämänkokemukseni perusteella uskallan väittää, etten hyvästä tahdostani huolimatta kykene tietämään, miten jokin sanomani tai tekemäni toiseen ihmiseen vaikuttaa. En rohkene myöskään julistautua ihmiseksi, joka ei koskaan loukkaa ketään.

Vaikka sinulla ja minulla olisi samanlaisia KOKEMUKSIA, niin niiden MERKITYKSET kummallekin ovat mitä todennäköisimmin erilaisia. Kun sinä kompastut mattoon ja vain oikaiset sen, minä ehkä kompastun mattoon ja katkaisen jalkani. Kun ristikkosanana on MATTO, se merkitsee sinulle pientä ohimenevää harmia ja minulle jotakin vallan muuta.

Jospa voisit hellittää hetkeksi.

Tuo, mitä Matti tuossa kello 21.24 kirjoittaa, kuulostaa tosi "upialta".
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *