KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 2.7.

1732. IS Kovis 2.7.

Eki2.7.2005 klo 17:43
Kerron etukäteen löysät pois. Tähtäin oli tehdä vuoden helpoin kovis mutta silti yli 2+, koska ei sitä muuten voisi kovikseksi kutsua.

Tuolla alueella on tosi vaikea onnistua nappiin.

Toivottavasti tälle kovikselle löytyy kuitenkin mahdollisimman laaja potentiaalinen käyttäjäyhteisö, koska nyt kannattaisi yrittää.

Kuulin toimituksesta, että kun palkinto muuttui 3x20 euroa > 100 euroa, puhelinvastaukset kaksinkertaistuivat. Silti ensimmäinen satanen meni tutulle sanasepolle, ainakin Hesan seudulla.

Niin, siis ratkojia on, mutta eiväthän kaikki viitsi tavoitella voittoa.
2. Matti2.7.2005 klo 21:38
Oma arvioni on kaksi IS:n avoimella Pallosen asteikolla. Silti (siksi?) ihan kiva.

Jättää pitkäksi aikaa? Formaalisti kai kaikki on kunnossa. Nykänen ei tunne.
3. Eki2.7.2005 klo 21:46
Matti, totta on tuon kirjoista löytymättömyys (Pesonenkaan ei tunne), ja kaikki ihmiset, joilta kysyin, tunsivat sanan. Toisaalta, se on muodostettu oikein perusverbistä, joten ihan itse keksitty ei ole missään tapauksessa.
4. Matti2.7.2005 klo 21:50
Mulle oli never heard. Siksi oudoksuin. Mutta voin hyvin kuvitella, että sana on arkikäytössä.
5. iso S3.7.2005 klo 23:10
Enpä muista kuulleeni käytännön puheessa tuota Matin oudoksumaa sanaa. Luullakseni sitä käytetään pikemminkin apuverbin kanssa, mutta antaa olla, en tuomitse sanaa tuossakaan muodossa. Ihmisten oma vika jos eivät käytä.

Yksi vihjepari (teksti ja kuva) oli hämäävässä järjestyksessä. Kuvan käyttö saattaa joissakin tapauksissa vaatia standardista poikkeamista, mutta tässä tapauksessa mielestäni se ei ollut tarpeellista. Tästähän Eki on antanut lausunnon että Sanaris-ristikoissa ei pidetä vihjeiden sijoittelusta ristikon marginaalissa pilkuntarkasti kiinni. No, eihän niitä kuitenkaan roiskaista mielivaltaisesti kuten joillakin näyttää olevan tapana. Hommaa sotkee vielä se että Kovis-logiikalla tekstivihjeen voisi jopa ymmärtää istuvan kuvavihjeen ratkaisusanaan, ainakin noin kysärillä varustettuna.

Noilla kahdella kommentilla (ainahan joka ristikosta on osoitettavissa sen vähiten miellyttävä kohta!) totean että laatu riittää, sitä voi kiittää, ja vaikeusaste oli miu mau mukkaa. Ei mennyt ihan heittämällä, mutta ei muodostunut elämäntehtäväksikään. Näitä kun piisais ja pitkää ikää, kaikille osapuolille.
6. Juhani Heino5.7.2005 klo 20:51
Jep, hyvin oli onnistunut. Huippu-urheilija oli outo, mutta sehän ei mulle ole mitään uutta.
Mäkään en ole kuullut sitä verbiä, mutta ei tarvinnut edes miettiä - veikkailin sitä jo ennen kuin sain kaikki risteävät kirjaimet paikoilleen.
7. Ritu5.7.2005 klo 21:13
Tässä ristikossa oli pitkälti kaikki se, mikä tekee ristikosta mielestäni hyvän. Eli aina kun keksii ratkaisusanan, tulee sellainen ahaa elämys, eikä sen jälkeen tarvi pohtia, että onkohan tuossa vielä mahdollisesti virhe. Ristikko tulee periaatteessa valmiiksi ja nimenomaan ratkaistuksi sana sanalta eikä pitkän miettimisen jälkeen enää sen jälkeen, kun ristikon on jo aikaa sitten saanut täytetyksi.
8. Libero9.7.2005 klo 14:46
iso S:

Pääsin kuin pääsinkin eilen kipsistä, kun suuntasin tiukan katseen tämän lempeän koviksen vasempaan yläkulmaan. Kun kehittelin ensin ratkaisulauseet esiin, loppu oli sen jälkeen silkkaa iloa. Tällainen marssijärjestys näytti toimivan tällä kertaa.

Jos Matti ja sinä ette olisi heti tuoreeltaan pähkäilleet vihjettä "jättää pitkäksi aikaa", olisin jonkin aikaa verbin kera kiemurrellut. Tuntuu mukavalta, kun sanoja on sanakirjojen ulkopuolelta, mutta ilman Ekin perusteluja tätä verbiä olisi ollut vaikea sulattaa. Muodollisesti se toki on oikein, mutta missä päin Suomea ihmiset tuntevat sen lonkalta?
9. Juha N11.7.2005 klo 22:09
En päässyt näkemään tätä ristikkoa. Nyt ratkaisuajan päätyttyä kiinnostaisi kuulla, mistä oudosta verbistä on ollut puhe. (Sen vihjeenä on siis edellä mainittu "jättää pitkäksi aikaa".) Sitten vielä: mikä oli teema ja millaiset ratkaisulauseet saatiin. Uteliaisuus kalvaa.
10. Eki11.7.2005 klo 22:13
Pitää vielä muhittaa ajatusta, kertoisiko sen verbin.
11. Libero11.7.2005 klo 23:16
"Muhittaa ajatusta" tarkoittaa selvästikin samaa kuin "panna miettintämyssy päähän" keksijä Pelle Pelottoman malliin. Kun olet, Eki, vielä muhittanut ajatusta, niin muista muhitutettuasi kertoa, missä päin Suomea sana on tuttu.
12. Eki11.7.2005 klo 23:31
Muhitutettuasi? Nyt tämä menee jo liian pitkälle!
13. Juha N11.7.2005 klo 23:46
Aha, muhittaa? Siis antaa muhia. Enpä olisi huomannut tuossa mitään outoa.
14. iso S12.7.2005 klo 07:45
Analoginen tapaus: munia, munittaa. Ainakin Savitaipaleella munitettiin kanoja.

Ilmeisesti sen takia sanotaan mieluummin "antaa muhia" kuin "muhittaa" että jälkimmäisen tuntuisi vaativan jatkuvia toimenpiteitä asian hyväksi, kun todellisuudessa vain järjestetään muhimiselle otolliset olosuhteet ja sen jälkeen - niin, annetaan muhia.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *