KESKUSTELUT > RISTIKOT > INTERJEKTIOT

1712. Interjektiot

Eki26.6.2005 klo 10:28
Tuo hieno(?) otsikko tarkoittaa erilaisia äännähdyksiä. Niistähän ollaan kahta tai useampaakin mieltä. Sanakirjoista löytyy joitakin yleisimpiä.

Itse en juuri ratkaisusanoina käytä, vaikken mitenkään vihamielisesti niihin suhtaudukaan. Niissä on hyviä päätteistä, joita ei juuri muissa sanoissa ole (raks, ohoh...)

Viimeisen parin kuukauden aikana on kissa yleisimmän äännähdyksensä kanssa pelastanut minut kaksi kertaa. Jälkimmäinen tapaus on uudessa Oho!-ristikossa (25-26). Se on keskellä haarautuvien lauseiden kudelmaa ja sellainen olo jäi, että jos sitä ei olisi hyväksynyt, olisi pitänyt alkaa melkein alusta tai ainakin poistaa joku haarauma.

Tulin viimein tsekanneeksi ja kissa näkyy naukuvan sekä Nykysuomen sanakirjassa että Suomen kielen perussanakirjassakin juuri noin.

Interjektioiden raja normaaleihin sanoihin ei ole ihan ongelmaton.

Köyhdyttääkö vai rikastuttaako interjektioiden käyttö ristikoita?
2. iso S26.6.2005 klo 11:30
Kaikki sanat ovat laillisia... Kaikkia sanoja voi käyttää... Joissakin lehdissä vain keinotekoisesti rajoitetaan...

En näe mitään järkevää syytä kieltää niks naks kokonaan interjektioiden käyttöä. En näe mitään syytä niitä suosiakaan. Sama linja kuin lievissä fakeissa: vältellään, mutta ei jyrkkää kieltoa. Jos joka kymmenenteen ristikkoon tulee yksi riks, raks tai poks, niin en vielä sano voih!
3. Matti26.6.2005 klo 12:42
Aikoinaan Hesarin ristikoissa aika usein varis sanoi kraa. En oikein pitänyt. Ei ole ainakaan hyvä ristikkosana. Mutta pitkältihän nämä ovat makuasioita.
4. Libero26.6.2005 klo 13:10
MIAU on symppissana ja nätti muodoltaankin; olisi ollut turha sen takia purkaa muutoin hyvää kudelmaa.
5. tonimikael26.6.2005 klo 13:21
Juuu. Yhtynee edellisiin. Minustakin MIAU on aivan kiva. Mutta KRAA minustakaan ei niin. Miksihän näin? Ehkä tuo MIAU on niin yleinen (jos lapselta kysyy, että mitä kissa sanoo niin se sanoo MIAU), ettei sen tähden häiriöksi liiemmin ole. Mutta KRAA on taas jotain muuta..? Varsinkin sellaiset interjektiot, joissa on monta erilaista kirjoitus-/huudahdusasua, ovat vähän niin ja näin. Esimerkiksi minä mieluummin olisin KRAAK-mieltä variksesta.

No entäs monta huudahdusta? Miltä näyttäisi ristikossa VOIHIT, VUFIT tai KRAAKIT? ;)
6. Eki26.6.2005 klo 13:26
Vufvufvufvufhauvufvuf...
7. tonimikael26.6.2005 klo 15:22
Ekille tietty on kaikki sallittua... :-P
8. Juha N26.6.2005 klo 15:39
tonimikael, kyllä muutkin saavat tuollaisia pelastusrenkaita kaikin mokomin käyttää.

Sana VUF on liian lyhyt ristikkoon. Mutta pannaanpas sama kaksinkertaisena, niin minipituus ylittyy selvästi. VUFVUF! Latteudestakaan ei tätä sanaa voida kovin herkästi syyttää. kun siinä ei ole kirjaimia A, I, S, T.

Mitäs muita samanlaisia (lyhyitä, tuplauksella paranevia, hyväkirjaimisia) interjektioita keksisimme. Hmm, vaikkapa HEH tai JOO. Mitäpä sanot, tonimikael :)
9. tonimikael26.6.2005 klo 16:53
Juha N:

Sanonpa että veit sanat suustani tai jostain muustani! :))
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *