KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 24 17.6.05

1689. SK 24 17.6.05

EJlo17.6.2005 klo 21:16
Usein olen piilosanaa ja ristikkoa ratkoessa huomannut että painomuste suttaantuu sormien alla niin että tehtäväsivu muuttuu ajanoloon melko ikävän näköiseksi. Tämän päivän piilosanaa ratkaistessani oli toisella puolella olevan ristikon eräs vinkkiruutu tuhraantunut niin ettei siitä ota selvää erkkikään. Voisiko joku SK:n lukija (ratkoja) auttaa ja kertoa mitä on vinkkinä ruudussa, joka on oikeasta reunasta 3. ja ylhäältä 7. ÄÄNELLISENÄ VASTAAN ja MASSA ALKAA MUUTTUA MULLAKSI välissä ?
2. Matti17.6.2005 klo 21:31
Vinkki on OOMEGAN NÄKÖINEN

Tonimikaelilta kiva ristikko. Toki on vielä kesken. Kommentoin lisää, jos saan valmiiksi.
3. EJlo17.6.2005 klo 23:37
Matille kiitos !
Vasta nyt ehdin varsinaisesti aloittaa. yleissilmäys kyllä vaikuttaa tosi visaiselta, mutta onhan kyse kolmimollikkaisesta. Saapas nähdä kuinka myöhäiseen jaksaa pinnistellä. -Piilosanassa ei sitten mennytkään kuin puolisen tuntia. Hyvät yöt !
4. Hannu18.6.2005 klo 16:47
Eki hyvä!

Trap on haulikkolaji! Jos kiekkoja ampuu kiväärillä, ovat ihmiset vaarassa kilometrienkin päässä!
5. Eki18.6.2005 klo 16:51
Luulin sen tietäväni. Oliko se tässä ristikossa vai missä?
6. Hannu18.6.2005 klo 20:41
Trapia ammutaan kiväärillä SK 17.6. piilosanassa pystysuoraan 12 - vai oliko vihje joku vielä ovelampi?
7. Eki18.6.2005 klo 20:50
Siinäpä on ihan ehta kömmähdys, olisiko peräti kömmähdystenkömmähdys.
8. Matti19.6.2005 klo 18:20
No täyttyihän se tonimikaelin SK:n kolmonen. Palstalla kaivattiin kovin kommentteja, joten yritän vastata.

Vaikeutta ainakin oli riittämiin, huh!

Enpä muista yhdessäkään ristikossa olleen niin paljon sanoilla leikittelyä kuin tässä. Usein vihjeet olivat kuin piilosanasta, mutta ilman ratkaisua kuvailevaa osaa. No mikäpä siinä, toihan se aikalailla uutta ilmettä ristikkoon. Perinteisistä sanaristikkovihjeistä pitävät saattavat tällaisesta kyllä saada fobian. Oma hauskuutensa oli siinäkin, kun yritti arvailla oliko kyse perinteisestä vihjeestä vai leikittelystä (ämmin, esteen maksuun).

Pääkuvasta lähtevät huumoripläjäykset ansaitsevat erityismaininnan.

Kivoja kohtia: Allin kanssa pizzeriassa, tyhmä britti!, Iitan suuttuessa, proteesin tekijä tällä ym ym ym.

Vedessä ennen oota - tämän tyyppisiin sanoihin en ole ennen ristikoissa törmännyt, mutta kyllä ainakin minulle kelpaavat.

Siis ihan kiva ristikko. Paljon auttoi se, että pääsin aika pian tonimikaelin "pään sisään".

Kritsoisin vähän ulkoasua. Väritön, pääkuvan lisäksi kolmea lukuunottamatta pelkkiä sanallisia vihjeitä, pieni präntti, joka aika helposti nuhraantui lukukelvottomaksi (vrt. EJlo yllä).

Yleisarvosana? Erittäin hyvä. (Mutta taatusti ei miellytä osaa perinteisiä ratkojia.)

Ai niin, pelkkää haukkumista, tässä en tajunnut vihjeen ja ratkaisun yhteyttä.
9. lp19.6.2005 klo 19:43
Lopettelin juuri ristikkoa ja turhaa toistaa Matin kommentteja, hykertelin samoille pääkuvan lauseille, iitalle ym. Sanasepoissa ollut Tonin ristikko jäi ensin sivuun mutta kun keksin joidenkin sanojen leikit, aloin etsiä lisää ja nautinto kasvoi . Osasin jo asennoitua tähän ristikkoon, mutta kyllä pohdittavaa riitti "nurin ja oikein". Nyt olisi vuorossa PP:ssa oleva Toni. Oikein kiva lisä muiden kinkkisten joukkoon, kiitokset.
10. tonimikael19.6.2005 klo 22:27
Kiitos palautteista Matti ja lp!

Tuo tuhruisuus on kyllä inhottava asia. Mietin vain että onkohan muiden lehtien kanssa sama ongelma.. Vai johtuuko tuo ongelma nimenomaan SK:n kiiltävästä paperista? Vai siitä että ratkojat hikoilevat tavallista enemmän juuri minun laatimieni ristikoiden kanssa? Jos jälkimmäinen, niin en voi auttaa. :-P

Kuvia ristikkoihini (visaisiinkin) tullee lisää tulevaisuudessa. Mutta niinkuin KUVAsta näkyy, niin tykkään sanaleikeistä niin paljon, että! Ja tietysti ajattelen muidenkin visaisten ystävien niistä pitävän, siksi niitä niin paljon. Tavoitteenani on tehdä mahdollisimman nautittavia ristikoita, ja tämä foorumi täällä on kyllä erittäin hyvänä tukena tässä. Mielelläni otan kaikenlaista palautetta vastaan! Että antakaa tulla vaan lisää! (Kai nyt joku muukin sen saa täyteen kuin Matti ja lp? ;))

Tuosta pienestä präntistä vielä, että seuratkaapa tuottaako se muidenkin lehtien (kuin sk:n) kanssa ongelmia. Koska fonttia (joka oli pitkän etsinnän ja valinnan tulos ja viimeinen niitti valinnalle oli että muusani ja tärkein tukeni (ja jolla on vielä erittäin hyvä arvostelukyky kaikessa muussa paitsi miehen valinnassa) sanoi, että "tuo on hyvä!") en aio ainakaan tässä vaiheessa vielä muuttaa muuksi. Sitä tietysti täytyy harkita, että niihin kohtiin, joihin tulee enemmän tekstiä, laittais jonkun selkeämmän fontin.
11. kari kämäräinen19.6.2005 klo 22:37
tonimikael:

Ristikkosi ovat todella upeita, mutta entisenä mainosalan ammattilaisena kiinnitin nimenomaan tuohon fonttivalintaasi huomiota. Se on todella epäselvä eikä toimi varsinkaan pienessä pistekoossa. Netistä löytyy useita tuhansia fontteja, joista voit valita varmasti selkeämmän. Ajattele niitä hieman huononäköisiä (en tarkoita ulkonäköä!), jotka joutuvat tihrustelemaan ja arvailemaan vihjeitä....
12. tonimikael19.6.2005 klo 23:12
Kai tässä "painostuksen" alla on lähdettävä surffausreissulle... ;)
13. Juha N20.6.2005 klo 01:02
Täysosuma, tonimikael!

Käsittämättömän haasteen asetti "melkein esikoislaatija itselleen": nokkelat täyspitkät pääkuvalauseet + pituutta suosiva hyvä sanasto + laajat aukiot + tasaiset reunat + armottoman kierot mutta hykerryttävät vihjeet. Ja lähes ilman kompromisseja (VEDESSÄ ENNEN OOTA).

Tämä lupaa hyvää! Eki sen teki: mainion kaappauksen / kiinnityksen.

Matti jo tuossa kehui parhaat vihjeet päältä: samat olisin minäkin ottanut esille. Yhtä vihjettä en tajua: KUKKAROVERBI. Varmaan on olemassa tähän liittyvä sanonta tai käytäntö jota en tunne.

Itse en kaipaa täyskolmosiin hirveän paljon kuvia: verbaali-iloittelu on nannaa. Visaisimmissa ristikoissa on kuvavihjeiden suhteen se ongelma, että ratkoja tulee helposti pahalle tuulelle, mikäli ei hahmota kuvaa oikein. Palkitseva ahaa-elämys jää tulematta, kun sana sitten ratkeaa poikittaisten sanojen avulla. Sitä vastoin sanallinen vihje antaa tuossakin tapauksessa lopulta positiivisen "äsh olisihan tämä pitänyt tajuta" kokemuksen.

Piirrosten ja kuvien väärinhahmotuksen vaara toki pienenee silloin kun toteutuksesta vastaa erikseen joku kuvitusalan ammattilainen. Sellainen joka on tottunut ajattelemaan, miltä kuva/piirros ratkojasta näyttää. Silloin kun toteuttaja = laatija itse, kannattaisi ehkä pysyä rohkeasti sanavihjelinjalla. On esim ollut muutamakin kerta, kun olen Ekin ristikoiden yhteen ruutuun ahdettuja valokuvia siunaillut... :)

Toivottavasti kehusumasta ei tule uudelle laatijalle liikaa paineita jatkossa. Ettei ihan öitä tarvitse uhrata höylätyn nupin raapimiseen. Että jää laatuaikaa muusalle ja prinsessoillekin!
14. Maiju20.6.2005 klo 11:09
Kyllä Toni ansaitsee kehuja paljonkin, mutta en minä aivan ihastuksesta mykkyrällä ole. Hänen vahingokseen olin juuri aloittanut uuden PuPe:n ratkomisen lopusta alkuun päin ja Viitamäen kohdalla tuli niin monta ooh-elämystä, että niiden jälkeen on vaikea kerätä pinnoja kovin helpoilla jipoilla.

Eniten minua vaivaavat muutamat sanat, joiden olemassaolosta en ole saanut vakuuttavia todisteita. En halua ennen palautusajan päättymistä puida niitä julkisesti, mutta siinä numero 11:n ympärillä on ainakin jotain arveluttavaa. Onhan tietysti mahdollista, että minulla on siinä jotain väärin, mutta sellaista sattuu ylen harvoin. Pari muussakin paikassa olevaa kulmakarvoja nostattavaa sanaa ovat jo muodostaneet minulle mielikuvan, että Tonin ristikoihin pitää toistaiseksi suhtautua sallivammin kuin vanhojen mestareiden töihin.

Fontti ei ole paras mahdollinen. Se on kivan näköinen, mutta I:t ja T:t tuppaavat sekoamaan tiheässä tekstissä. Erityisesti sellaisissa vihjeissä, joissa sana ei ole oikeata suomea ( SAKAISIN, IENON,…), on lukuvaikeuksia etenkin yölampun valossa.

Sanoillaleikittely on kyllä melkoista – eikä ihan kokonaan positiivisessa mielessä. Sanasepossa ollut ristikko muistaakseni enemmän jopa ärsytti kuin miellytti. Tässä ristikossa sentään oli huomattavasti enemmän ilahduttavia vihjeitä. Pari sanaa perustui siihen, että kieli sallii huonommankin vaihtoehdon käytön, mutta minusta tällaisia pitäisi välttää. Kuvia oli vihjeissä käytetty kiitettävän vähän.

Näistä kritisoinneista huolimatta voin todeta, että ristikko oli hauska, ihan kelvollinen ja uudelta tulokkaalta varsin hyvä saavutus.
15. Matti20.6.2005 klo 16:18
Laitetan nyt tänne trapin jatkeeksi.

Viime torstain IS:n torstaituplan ylemmässä ristikossa (Vuokila/Manninen) oli kuvaan piirretty hernekasvin lehden kärjestä lähtevä kiharainen kärhi (ohut suikero jonka avulle esim. herne tarttuu hernekeppiin). Vastauksena oli kuitenkin rönsy, joka lähtee maasta.

(Aina ne jaksaa narista.)
16. Eki20.6.2005 klo 16:23
Rönsyilevä keskustelukin on syvältä, siinä muistisääntö.
17. Matti20.6.2005 klo 16:28
tonimikaelin koviksesta vielä.

Numeron 11 ympärillä en havainnut mitään sen kummempaa. Sen sijaan alimmalle vaakariville ilmestyi pari nelikirjaimista, joita en oikein tajua. Mielestäni niitä tukevat pystysanat ovat aika yksiselitteisesti oikein. Kaipa ne selitetään aikanaan.

Kukkaroverbi kyllä meni, mutta mielestäni paalupaikat! on kohtuuton, ellei tunne käsittääkseni harvinaista eikä kovin levinnyttä sivumerkitystä.
18. tjn20.6.2005 klo 22:32
Jukolan takia eräät ehtivät vasta nyt pikku hiljaa perehtyä mm. tämän säikeen otsikon asiaan.

Minulta jos kysyttäisiin, kannattaisin TÄYDELLISTÄ RADIOHILJAISUUTTA ristikoista, joiden palautusaikaa on vielä jäljellä.

Paitsi, jos laadinnan mokia on syytä paikata :)
19. Matti21.6.2005 klo 07:47
tjn puhuu tietysti asiaa.

Toisaalta, juttu irtoaa silloin kun aihe on tuore ja ratkoja käy kuumana. Kun ratkaisuaika on päättynyt, asia on jo vanha, ja kaikki on jäänyt jo uusien haastavien ristikoiden alle. Jos radiohiljaisuudesta pidettäisiin kiinni, moni keskustelu jäisi kokonaan käymättä.

Mutta onhan se tietysti niin, että lähes mikä tahansa kommentti ristikosta, vaikka kuinka verhottu, antaa aina jotain informaatiota ratkojalle. Toisaalta ainahan voi jättää säikeen lukematta, jos haluaa ratkoa puhtaalta pöydältä. Säikeen otsikosta kyllä näkee, mitä juttua käsitellään.
20. tonimikael7.7.2005 klo 12:57
Matti:

Joko on selvinnyt se PELKKÄÄ HAUKKUMISTA?
21. Matti7.7.2005 klo 16:57
Se VAAN IVAT, joo, selvisihän se sitten. (Tämä kai se jekku oli)
22. tonimikael7.7.2005 klo 18:33
Juu sepäse.
23. iso S7.7.2005 klo 20:17
Hui! Eikö siinä ole kielioppivirhe? Ei niin, VAAN näin; pelkkä input-output -> VAINIO?
24. Matti12.7.2005 klo 17:09
Oikeassahan tietenkin olet, iso S. Totean, muhitettuani.
25. tonimikael8.3.2006 klo 09:00
Pitihän se kaivaa esiin, kun kielonen antaa (ainakin puolittaisen) synnipäästön:

vaan
2. adv., ark. vain. Hän vaan seisoi ja katseli. Aina vaan hinnat nousevat. Mene vaan, jos on kiire. Anna tulla vaan! Ettei vaan kävisi hullusti. Tulen heti kun vaan ehdin. Tuollaisen nyt tekee kuka vaan. | ”Mistäs sen tiedät?” ”Tiedänpähän vaan.”
26. tonimikael8.3.2006 klo 09:05
Eli yhtä lailla arkikieltä on näköjään vihje "SIITÄ -!", johon tulee vastaus VAAN.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *