KESKUSTELUT > RISTIKOT > TARINOITA LAADINNASTA

1674. Tarinoita laadinnasta

Eki11.6.2005 klo 09:56
Eilen tänne sivuille tuli PAM-lehden ristikko 10. Sen laatimiseen liittyy tarina, jossa olin aika tyytyväinen päätökseeni laadinnan alkuvaiheessa. Se muutti historian kulun.

Etsin ristikon aiheen liiton nettisivuilta ja sijoitin oikeaan yläkulmaan kuvatilan, josta lähti kaksi pitkää sanaa yhden rivin välein. Siinä ne sanat vieläkin ovat. Ja sitten kun katsotte ristikkoa, huomaatte, että pääkuva onkin vasemmassa yläkulmassa.

Nimittäin kun sanoissa oli hankalia kirjainyhdistelmiä, ne eivät istuneet vierekkäin täydellisesti, jäi aina yhdestä sanasta kiinni. Ainakin, jos hyviä sanoja haki.

Mutta sitten laatijalla (yllekirjoittanut) välähti. Jos vedänkin kummankin sanan eteen sanan... Keksin juuri sopivat ja lauseita tarkentavat sanat ja ajattelin, että eivät ne voi sopia siihen. Paitsi että mahdottomia yhdistelmiä ei tullutkaan. Ja se onnistui lopulta niin, että syntyi valmis ristikko. Ja kuvasta sain istumaan kolmannenkin lauseen.

Ainoa vika tuossa on, että pääkuvan kuplassa mainitaan joku sanan osa, joka on lauseissakin. Olisihan sen voinut välttää, mutta päätin sen panna, vaikka se periaatteessa onkin ei-toivottua.

Ja tulihan oikeaan reunaan yksi alkupiilo.

Ylläolevat kaksi kappaletta osoittavat, että tapauskohtaisesti laatija voi kriteereistään hieman livetä, jos se on ristikon eduksi. Te voitte päättää, ovatko nuo kohdat sen arvoisia.

Tällaisia tarinoita laadinnasta olisi tietysti hauska saada tänne nettiin, mutta kieltämättä ei tässäkään tarinassa olisi mitään järkeä, ellei ristikkoa olisi mahdollista vilkaista ja jopa ratkoa.
2. Eki15.6.2005 klo 10:44
Kun ehtisi lukea kaikki nuo lukemattomat tarinat ;(
3. E.M.27.6.2005 klo 11:44
:) Kiitos! :)
4. ö27.6.2005 klo 16:38
Koska laadinnasta ei tarinoita näytä löytyvän, kerron ratkonnasta. Joskushan ratkoja on keksivinään vihjeeseen paremmin sopivan ratkaisusanan kuin laatija konsanaan.

Kerran Luukkalalla oli vihjeenä EI TÄMÄ VIHJE?

Panin siihen AUKEA ja olin satavarma että se on oikein. Eipä kuitenkaan ollut auennut minulle tämä vihje!
5. tonimikael5.7.2005 klo 12:26
Miten syntyi "alkuvuoden vaikein"?

(Älä lue tätä juttua, jos haluat ko. ristikon ratkaisulauseiden pysyvän vielä hämärän peitossa!)



Olin tuossa männä talvena ottanut Sonia-tyttärestäni kuvan, kun hän istui sohvalla kynä kädessä "ratkomassa" ristikkoa (Ollut nimittäin vanhempiensa "hyvässä" opissa). (Sonialle ristikko oli ennen KAA nykyään KIKKO ;)) Siitä kuvasta tuli niin kiva ja aidon(ratkontatilanteen)näköinen, että ajattelin jo silloin, että olisipa hyvä pääkuva johki ristikkoon. No kun sitten sain Ekiltä tehtäväkseni alkuvuoden vaikeimman ja samaan aikaan tuo em. kuva lojui pöydällä, niin ei kun aivot töihin ja miettimään jotain hauskaa!

Aika pian hoksasin kynän juuressa tekstin "MIES", josta keksin, että MIES KÄRJEN TUNTUMASSA. Sitten vähän myöhemmin tajusin, että vielä hauskemmaksi sen saa kun tuo MIES-teksti on punaisella eli muodostui tuo "MIES PUNAISENA KÄRJEN TUNTUMASSA".

No, entä tuo toinen ratkaisulause? Sanoisinpa jopa, että olipa työläs juttu! :) Mietin ja pohdin ja tuijotin kuvaa ja ei vaan meinannut tulla mitään kivanoloista sanaleikkimahdollisuutta. Potkupukuasiaa mietin, vaan ei tuntunut hyvältä. Hoksasin jo aiemmin tuon, että Sonialla on kynä vasemmassa kädessä. Ja oikealla kädellä hän tuki itseään. Mietin että miltä kuulostaisi "oikeastaan saanut vain tuen", mutta ei se oikein miltään kuulostanut. No loppujen lopuksi kaverini Juhanan (sama mies, jonka kanssa yhteistyössä väsäsimme kesäsepon tekeleen) avustuksella me saimme aikaan (keksittyämme tuon tärkeän oivalluksen, että kynähän on teräväpäinen!) lauseen "TERÄVÄPÄINEN USEAMMIN OIKEASSA".

Lauseet kun piti vielä saada mahtumaan ruudukkoon ja vielä esteettisesti, niin olihan siinä hommaa! :) Toiseen lauseeseen lisäsin vielä sanan "ON", jotta lauseet menisivät kauniisti reunasta reunaan.

Ja siitä se sitten lähti. Eikun sanoja risteyttämään! Ja vielä niin, ettei tulisi yhtään SENAa. ;)

Onneksi(?) työssä oli deadline. Eihän sinne olisi muuten tullut yhtään "normaalia" vihjettä ja tulipahan moinen joskus valmiiksi.

Tämä ristikko oli arviolta elämäni 15. laatimus, mistä voitte arvata, että paineet Tonilla oli suuret!

Kiitokset vielä Juhanalle ja erityisen suuret kiitokset (jälleen!) vaimolleni Piialle, jonka tuki, ymmärtämys ja viisaus varmistivat, että moinen homma onnistui. :)
6. Hessu5.7.2005 klo 13:39
Lähettäjä: ö 27.6.2005 klo 16:38

ö, jos siihen olisi tullut AUKEA, niin silloinhan vihjeessä olisi ollut virhe. Ainakin aukeamisen jälkeen.

Ei se kyllä minulle enää edes aukea, en yhtään muista mitä siihen tuli. :-)
7. ö5.7.2005 klo 13:55
Hessu, logiikallasi myös oikea ratkaisusana oli virheellinen. Se oli nimittäin OSUVA.
8. Hessu5.7.2005 klo 14:59
No eipä ollut kovin osuva vihje. Tosin se kuvaa ratkaisusanaansa aika hyvin, joten... ei kun siis... no siihenhän olisi voinut tulla mitä vaan, joten ei se nyt mitenkään osuva ollut. Mutta jos se ei ollut osuva niin sittenhän se nimenomaan ei ollut osuva joten se oli kai sitten vihjeenä osuva ja silloinhan siinä ei kai ollut virhettä tai ehkä...
9. Libero5.7.2005 klo 15:04
tonimikael 5.7. klo 12.26:

Olipa hauskaa lukea kertomuksesi, vaikken kyseistä ristikkoa ole livenä nähnyt enkä olisi kuvauksesta päätellen osannut sitä ratkoakaan. Kiinnitin huomiota tuohon visuaalisesti merkittävään "kauniisti reunasta reunaan" -lauseeseen ja siihen, että kyseessä oli (vasta) 15. laatimuksesi.

En löydä hymiötä, joka viestittäisi VOI-IHMETYKSEN-IHMETTÄ! Taaplaan täällä takarivissä nyt 5x8 -aukioiden kudelmia, ja painin sarjassa "Menneisyyden lupaukset". Toivotan sinulle ja tukijoukoillesi oikein hyvää kesää!
10. tonimikael5.7.2005 klo 15:26
Libero:
Kiitos samoin teille! :-))
Ja kiitos kauniista sanoista! :)
11. tonimikael5.7.2005 klo 15:35
Libero:
Siis piti vielä kysymäni, että itsekö näitä 5x8-hässäköitä laadit?
12. Libero5.7.2005 klo 22:32
Juu. Havaitsin, ettei pinnani kestä treenata 4x4 -hässäköillä. Tavoitteenani on laatia sukulaisille pieniä mutta persoonallisia merkkipäivälahjoja. Ratkojana aion kehittyä niin, että jonakin kauniina päivänä oivallan, miten muun muassa sinun ajatuksesi juoksee. Vai kertoisitko sen heti?!
13. Juha N11.7.2005 klo 23:36
Luin tätä säiettä vasta nyt. Kivat synnytystarinat, Eki ja tonimikael.

Ratkottuani AVV:n olin varma, että lapsiratkojan kuva olisi ollut laadinnan jälkeinen lavastusnäppäys. Sen verran hyviä lauseet olivat. Varsinkin kun lauseella TERÄVÄPÄINEN ON USEAMMIN OIKEASSA on toinenkin merkitys (puhutaan henkilöstä jota verrataan vähemmän terävään). Tässä siis samanlainen kaksimielisyys kuin aiemmassa SK-ristikossa ESKIMO VIRKAVALLAN HAMPAISSA ja SÄDEHOITOA SYÖVÄLLE. Uteliaisuutta herätti, mistä MIES PUNAISENA KÄRJEN TUNTUMASSA oli tullut keksityksi. Päättelin, että laatija oli halunnut jatkaa kynänkärki-teemalla. Lopulta olisi tullut tarve ottaa kuva, jossa on 1) vasenkätinen ratkoja, 2) ristikko jossa näkyvänä vihjesanana MIES ja 3) tuo MIES-sana värjättynä punaiseksi joko ennen näppäystä tai kuvankäsittelyn tuloksena.

Tuntuu melkein uskomattomalta, että lauseet onkin keksitty valmista kuvaa tuijottaen. Vau!
14. Eki16.8.2005 klo 09:21
Laadin eilen 75-vuotisjuhlahistoristikkoa eräälle näyttelijälle, kun huomasin yhdessä kohdassa orporuudun (ruutu, josta ei kumpaankaan suuntaan lähde sanaa eikä se ole edes kulmittain minkään ruudun kanssa, joka jälkimmäinen taas on puoliorporuutu). En ollut sitä kohtaa vielä valmiiksi saanut, onneksi. Kuten usein, ensin orporuudun poistaminen tuntui vaikealta jos ei mahdottomalta. Sitä aluetta pitää vain osata lähestyä ihan uusin silmin, sijoitella ruutuja riittävästi uusiksi ja pyyhkiä riittävästi sanoja. Yleensä sen poistossa tarvitaan lisäksi joku yllättävä keksintö (tällä kertaa lopulta sana EARL, jonka just just kelpuutan, AALL olisi ollut toinen mahdollinen, joskin mielestäni erittäin huono).

Tässä tapauksessa oli tilanne hankala siksi, etten hennonut ottaa sankarin filmeistä yhtään pois ja yksi oli keskellä sitä aluetta hieman hankalin kirjaimin.

Intensiivinen muutostyö vei ehkä viisi minuuttia ja sitten uusi rakenne oli valmis. Mitä muutos merkitsi loppuristikolle, on vaikea sanoa. Tuntui, että se jopa paransi jatkoa ja se alue ristikostakin tuli hieman paremmaksi. Ja jopa nopeutti loppulaadintaa yli viisi minuuttia!

Tästä voisi päätellä, että vaikka jostain periaatteesta kiinnipitäminen vaatii joskus sisua ja saa manaamaan, ei tilanne ole aina niin lohduton kuin miltä juuri sillä löytämisen hetkellä tuntuu. Ja muutaman päivän kuluttua ei taatusti harmita, että tuli nähtyä vaivaa.

Tällainen laadinnasta kertominen on kovin abstraktia ja vaikeaa havainnollistaa. Sanaseppojen kesäpäivillä muutamat sentään pääsivät seuraamaan laatijoiden työtä, mutta olihan se vaikea koko ajan selostaa, mitä aivoissa tapahtuu, kun jotain kohtaa miettii.
15. JTak16.8.2005 klo 10:34
Aika harvinaista taitaa olla se, että ristikon laatu paranee orporuudun korjaamisen jälkeen. Varsinkin jos huomaa virheen vasta kun koko ristikko on jo laadittu, ja joutuu siinä vaiheessa korjaamaan. Hyvä että päinvastaisiakin esimerkkejä löytyy. :)
16. iso S16.8.2005 klo 11:02
The voice heard around the world, James Earl Jones! Amerikan tunnetuimmaksi ääneksi sanottu, jo ennen Darth Vaderin äänenä esiintymistä. Urheilufriikit muistavat seiväshyppääjä Earl Bellin, teen ystävät Earl Greyn. Monta muutakin Earlia löytyy, joten sana on (mielestäni) yhtä käyttökelpoinen kuin lähes mikä tahansa ulkomainen erisnimi. Samaa ei voi sanoa Aallista, se on useimmille enintään ristikoista tuttu.

Orporuutujen tappaminen on todellakin inhaa puuhaa. Valitettavasti käteni ovat veriset, hajaliemiselle laatijanplantulle niitä syntyy enemmän kuin lääkäri määrää. JTakin lausunnon allekirjoitan kaikilta osin.
17. Eki16.8.2005 klo 11:18
Keilailen koko ajan laatiessa ristikkoa, jotta orporuudut paljastuisivat ajoissa. Joskus sellaisen poisto ei aiheuta siinä tilanteessa kuin hymähdyksen ja nopean muutoksen, mutta aamulla kertomassani tapauksessa piti tosiaan jo taistella.

Kerron Oho! 32:n ristikon laadinnasta "hauskan" tarinan, kunhan vastausaika on ohi 22.8. Siinä oli valmis laatimus, mutta 1/3 piti laatia uusiksi. Nyt syy ei ollut orporuudun. Syy oli siinä, etten tarkastanut erästä asiatietoa, vaikka takaraivossa takoikin, että niin voi olla. Olisi pitänyt tarkastaa kirjoista ajoissa.
18. ile16.8.2005 klo 12:57
iso S,

älä unohda Lilli Earlia, omaa sukuaan Suomalaista, joka yhä aina välillä kertoo kommentin pari lehtien sivuilla.
19. Eki20.8.2005 klo 14:06
Tämän päivän laatimusteni ilahduttavin ratkaisusana toistaiseksi on VIIPURI. Tuntuu, etten ole käyttänyt sitä pitkään aikaan ja samalla paikalla vaikka leipuri tai viinuri ei olisi tuntunut lainkaan yhtä hyvältä (vaikka niiden käyttämisestä saattaa olla vaikka pitempäänkin).

En osaa selittää, miksi siitä hyvä mieli tuli. En usko, että siihen vaikutti yhtään se seikka, että se on äitini synnyinkaupunki.

NUIJASOTA meinasi tulla myös, mutta pyyhkiytyi pois. Se olisi helppo sijoittaa melkein mihin tahansa, mutta eipä ole tainnut pitkään aikaan olla sekään mukana.
20. KP20.8.2005 klo 14:44
Kyllä Eki se se on.
Eli takaraivossa on yhteys Karjalaan ja Viipuriin.
Minun äitini oli myös viipurilaisia ja sinne mieli tekee, vaikka
ei siellä mitään katsomista olekaan. On jäänyt kaikki
"maatumaan". Sanovat he, jotka ovat käyneet.
21. Eki20.8.2005 klo 15:11
Ei se kp se ole. Siinä sanassa on paljon muutakin, vaikka se onkin vain sana.
22. KP21.8.2005 klo 10:39
Kun laadin tuossa ristikkoa äskettäin huomasin, kuinka
helppoa se loppujen lopuksi on. Kirjoittamista. -Nimittäin
minulla on ollut aina joku "sanojen ristiin meno aisti".
Kun panen ristikkoon jonkun sanan, niin se käy, kuin nakutettu, muutamia poikkeuksia lukuunottamatta.
Nuorempana tuli pelattua shakkia ahkerampaan kuin nyt ja tiesin jo kahdeksan siirtoa eteenpäin, miten siirrän nappuloita.

Onko kukaan huomannut vastaavaa?
23. tjn21.8.2005 klo 11:12
>KP:

Minkä shakin pelaajan maailma sinussa on menettänytkään! Tiettävästi ei ihmisaivoilla ole aiemmin vastaavaan pystytty!

Kahdeksaan molemminpuoliseen siirtoon sisältyvien siirtokombinaatioiden lukumäärä on huimaava.
24. Antti Viitamäki21.8.2005 klo 16:23
Kyllä kyllä. Tietokoneet pääsivät määrätietoisen kehitystyön tuloksena vastaavaan siirtomäärän tarkasteluun vasta 90-luvun loppupuolella.

Ja vaikka shakinpelaajien intuitiota on vaikea muuntaa läpikäytyjen siirtojen lukumääräksi, niin keskimääräiset arviot suurmestarien ja aivan maailman huippujenkin suunnittelutaidoista ovat käsittääkseni viiden - kuuden siirron luokkaa. Ja taitava pelaaja voi hyvinkin romahduttaa vastustajan suunnitelmat jo kolmen siirron perästä.

Olisipa, KP, tosiaan ollut hauska nähdä, miten Kasparov murenee edessäsi.
25. Eki24.8.2005 klo 09:39
Lupasin jossain säikeessä kertoa tarinaa Oho!-lehden ristikosta 32.

http://www.sanaristikot.net/ristikot/nayta_flash.p hp?file=oho/05/oh0532a&s_posti=

Tarina on muuttunut tässä välissä vähän enkä olisi yhtään varma. että tyhmyyttäni paljastaisin, jos nyt pitäisi tarina vasta aloittaa, mutta

a) lupauksensa on pidettäva
b) kysymyksiin on vastattava

Noh, toinen alas lähtevistä lauseista kuuluu nyt:

KÄÄRIÄINEN KUIN PERHONEN

Laadittuani tuon ristikon siinä kuitenkin luki:

KÄÄRIÄINEN HYÖNTEINENKIN

Laatiessa ei ollut kirjaa käsillä, joten vaikka epäilin, että se saattaa jonkun kuoriaisen sijaan olla joku muukin, en tsekannut kuin valmiista jo koneella olevasta laatimuksesta, että sehän on perhonen.

Koko keskiosa meni näin uusiksi ihan totaalisesti, mitään ei jäänyt vanhasta jäljelle. Jos olisi yrittänyt puolittain, olisi mennyt aikaa, eikä ehkä olisi edes onnistunut. Laadintapaperi roskiksesta ja sille pyyhekumia! Päätteellä en olisi pystynyt mukavasti muutoksia tekemään.

Harmitusta ja aikaa siis, mutta edessä oli vielä toinen ahaa-elämys, jonka osa lukijoista arvanneekin. No mutta hemmetti, perhonenhan on hyönteinen! Jotenkin sijoitin sen - asiaan enempää ajattelematta - "joihinkin siivekkäisiin", kunnes nyt sitten oikeasti ajattelin asiaa.

Ainoa hyvä puoli asiassa on, että kyllä tuo KUIN PERHONEN on jotenkin informatiivisempi ja tarkempi kuin HYÖNTEINENKIN.
26. ile24.8.2005 klo 19:16
Näitähän sattuu.

Itse muistan laatijan urani alkutaipaleelta tapauksen, jossa sen aikainen tarkastajamme Jukka Kaukopuro palautti korjattavakseni aukeaman ristikon, jossa yksi monista pääkuvan ratkaisulauseista kuului näin: TIKAT LIE VIELÄ HEITTÄJÄN KÄDESSÄ.

Vihjeenä oli tyhjä tikkataulu.

Jukka ei hyväksynyt sanaa LIE vaan vaati sen tilalle oikeaa muotoa LIENEVÄT.

En muista enää korjaustoimien lopputulosta, mutta mieleeni on jäänyt mielikuva mielettömästä kumin käytöstä.

Loppujen lopuksi ristikko kuitenkin julkaistiin.

Aina silloin, joskus tällöinkin, tuo LIE nykyään ristikoissa esiintyy, joten se lienee jo päässyt pannasta.

Löytyyhän se tuossa muodossa uusimmista sanakirjoistakin.
27. Eki24.8.2005 klo 19:21
Mutta liekö se kelvollinen monikon yhteydessä muuten kuin puhekielessä?
28. ile24.8.2005 klo 19:25
Nimenomaan tästä taisi - ja olikin - taannoin kysymys.

Ratkaisulauseissahan usein hyväksytään puhekieltä, joten...

???
29. RA24.8.2005 klo 23:42
Uiskentelen nyt vaarallisilla vesillä (kuten Punaisessa Pelikaanissa :-), koska en ole mikään kielioppiasiantuntija.

MUTTA: Eikös LIENEE ole taivutukseltaan ns. vaillinainen verbi, joka laitetaan OLLA-verbin tilalle silloin, kun asia ei ole yhtä varma.

- on näin vs. lienee näin
- ovat näin vs. lienevät näin
- on se tiennyt vs. lie se tiennyt

Eli samalla lailla kuin sanotaan "tikat ovat vielä heittäjän kädessä", sanotaan "tikat lienevät vielä heittäjän kädessä".

Aika usein näkee lehdissäkin ihan ammattikirjoittajien tekstiä, jossa on tungettu sekä 'olla' että 'lienee' samaan lauseeseen, esim.:
- asiat lie ovat ...
- lienee tämä on näin...

Nimenomaan tuo lyhyt muoto LIE esiintyy usein, vaikka ei liene todellakaan oikein.
30. Libero25.8.2005 klo 01:01
RA:

E. A. Saarimaa kirjoittaa kunnioitettavassa Kielenoppaassaan näin:

"Potentiaalimuoto LIE kuuluu lähinnä arki- sekä runotyyliin; asiaproosaan sopii paremmin LIENEE."
31. Maiju26.8.2005 klo 09:41
Mitäpä tästä sanotte? Maria Guzenina Iltalehdessä:

"Tälle lienee hymähtävät aika monet"
32. Eki26.8.2005 klo 09:44
Marian lauseen hienoiutta on vaikea lyödä, mutta Kari Kuuvan sanoja kuullaan päivittäin hittiradioissa:

"Missä lienee koittaa huomen?"
33. Hui_hai26.8.2005 klo 09:47
"Jos minne lie, polkuni vie..."
34. iso S26.8.2005 klo 10:23
Ekin mainitsemassa laulussa on toinenkin kumma kohta, missä tosin ei ole kielioppivirhettä:

Liikkumaan on laulu luotu,
nyt on tämä tänne tuotu.

Siis solisti kiitää halki Suomen tuomaan Mikkeliin yhtä ainokaista laulua? Kuitenkin samassa viisussa todetaan, että "tauko pieni kohta koitaa, tämän vielä jaksaa soittaa" mikä viittaa siihen että mukana on useampikin kappale.

Tiede-lehden keskustelupalstalta löytyy asiaan liittyvää sananvaihtoa:

Kielipoliisi - täh? kirjoitti:
> Näyttää kuitenkin siltä että ilmiö
> on todellinen, mutta mistä lieneekin johtuu,

Mistä johtunee, että potentiaalista on tullut tuntematon modus? Luulisi, että jokainen vähänkin koulua käynyt olisi osannut yllä olevan kirjoittaa muotoon '... mistä johtuneekin'. Tavan takaa näkee kirjoitettavan vaikkapa 'kuka lie istuu' tai vastaavia älyttömyyksiä.
19.4.2004 16:36:04

Heksu - No enpä minäkään mihinkään yliluonnolliseen usko...

Kielipoliisille kommentti - potentiaalin ehkä ärsyttävin väärinkäytös esiintyy mielestäni eräässä tunnetusa laulussa, jossa lauletaan "tänään mennään halki Suomen, missä lienee koittaa huomen". Nousee aina karvat pystyyn. Toinen hirveä kielimunaus oli taannoin yhdessä telkkarimainoksessa, jossa joku henkilö esitteli vauvan valokuvaa lapselleen, todeten: "Tässä kuvassa on isoisän isäni!". Argh!
35. Eki26.8.2005 klo 10:30
"Tässä on Erkin isoisänisä eli isoisänisäni!" Onko väärin?

Minua harmittaa, kun yhä useammissa lauluissa on lauseita tyyliin "ei me oltu tosissaan" vai onko se kuitenkin puhekieltä, kuten lauseen alkukin? En nyt muista kuvaavampaa esimerkkiä, ja muutenkin mennään aika pahasti säikeen otsikon ulkopuolelle.
36. Eki29.8.2005 klo 14:15
Meinas tulla Atta Aamulehden ristikkoon, mutta ei sitten tullutkaan.
37. KP29.8.2005 klo 14:25
Mulla niitä vilisee joka nurkassa. Kuka haluaa?
38. Eki29.8.2005 klo 14:28
Kyllä ne mullakin pyörii laadintapaperilla aina valmiina syöksymään ristikkoon, mutta en mä henno niitä sinne tunkea, olkoon täällä seurana hyväkuntoisina. Mun ratkojani vain sylkisivät niiden päälle, jos ristikosta löytäisivät.
39. kp29.8.2005 klo 16:04
Niin kuka ymmartää hyvän päälle, kuka ei.
Syötä välillä niille puunlehtiä, että pysyvät hyväkuntoisena.
40. Eki29.8.2005 klo 16:18
Pikemminkin tässä jauhamme paskaa. Tykkäävätköhän ne siitä?
41. kp29.8.2005 klo 16:39
Voithan kokeilla.
42. Eki29.8.2005 klo 21:46
Hei, nettiväki, tykkäättekö paskanjauhannasta?
43. HooTee29.8.2005 klo 21:47
EI
44. Eki29.8.2005 klo 21:50
Halusin vain kertoa, että selvisin tämänkin päivän ilman Attaa, vaikka olinkin sortua. AA-kerho jos mikä ei ole Atta, se on Etta, Ittä, Otta ja Utta.
45. marjaana30.8.2005 klo 12:08
Ja nyt ärsyttää... sain tämän aamun kryptoni valmiiksi ja sinne olikin pujahtanut kaksi TATUM-sanaa. En muutenkaan tykkää koko sanasta, joku unohdettu näyttelijätäti 80-luvulta... Korjaaminen näyttää hankalalta, koska vaihdanpa kumman vaan, pitää purkaa paljon.

Mutta hei, kyllä se tästä. Haenpa kupin kahvia.
46. Eki30.8.2005 klo 12:15
Tatum ei ollut täti 80-luvulla vaan lapsitähti, Ryan O'Nealin tytär ja John McEnroen vaimo. Myös mm. Art Tatum löytyy, joku jazz-muusikko muistaakseni.

Laatiminen on purkamistakin.
47. Pena30.8.2005 klo 12:21
Voineeko laatija ostaa vaatekaupasta purkamistakin?
48. marjaana30.8.2005 klo 12:23
Kirjoitinkin, että 80-luvulta... Lienee täti-ihminen nykyään. ;o)
49. KP30.8.2005 klo 14:17
Nyt meni ristikon teko pitkäksi. (3t)
50. Täysi utami30.8.2005 klo 14:26
Arvoisa Eki, mitä maailmassa tarkoittavat mainitsemasi sanat
AA jutussa, missä ne esiintyvät suomenkielisessä ristikossa
ja miten niitä käytetään ?
51. Eki30.8.2005 klo 14:41
Utamille: Leikkimielinen veto, AA-liikkeen nimi ei ole atta eli ilman a-kirjaimia.
52. Täysi utami30.8.2005 klo 14:50
Ekille kiitos leikinlaskusta !
53. tonimikael30.8.2005 klo 15:08
KP:

Jossain muistaakseni kerroit, että sinulta tulee vuositasolla noin 100 ristikkoa. Ja nyt kerroit, että ristikko meni pitkäksi (3t), eli annat ymmärtää, että normaalisti ristikko valmistuu 1-2 tunnissa? Mitä sinä loppuajan teet? Eikö ristikonlaadinta olekaan sinun päätyö?
54. iso S30.8.2005 klo 15:10
Totean puolivakavissani että etta voisi olla että, kun ittäkään ei ollut itta.

Lisäksi voisi saivarrella että kerhossa on e ja o, joten AA-kerho ei ole etta eikä otta.

Jos AA puretaan auki niin ei se ole enää ittäkään. Utta, ättä ja öttä se on, mutta ei yttä, kaikella yttävyydellä!
55. Hui_hai30.8.2005 klo 15:10
tonimikael:

Eikö se muka ole hyvä päätyö, jos siitä selviää alle viiden tunnin työllä viikossa;) Jääpähän vapaa-aikaa kuluteltavaksi kaikenlaisen kivan parissa.
56. kp30.8.2005 klo 16:10
tonimikael
Päätyö on laadinta. Tuo sata on mennyt täyteen ajat
sitten.
-Onhan sitä levättäväkin.
57. Eki30.8.2005 klo 16:18
Täytyy taas keventää mieltä. Tämän päivän laatimuksiini on soluttautunut Aias. Voi pannahinen! Ehkä se korvaantuu päärynäsiiderillä (avarassa kohdassa),
58. Libero30.8.2005 klo 18:21
marjaana 30.8.2005 klo 12.08:
"En muutenkaan tykkää koko sanasta, - -."

Ei tosiaan kannattaisi hyljeksiä Tatumia eikä Tatumia. Tatum O'Neal sai 10-vuotiaana Oscar-pystin sivuroolistaan elokuvassa "Paper Moon" (1973). Lähes sokea jazzpianisti Art Tatum (1909-1956) oli VIRTUOOSI, joka teki muun muassa runsaasti levytyksiä. Hän on yhä maineikas, yksi jazzin legendoista.

Toista Tatumia kelpaa edelleen katsella ja toista kuunnella.
59. Eki31.8.2005 klo 18:18
Tänään yhteen ristikko olin jo melkein päästänyt sanan Atta. Mutta sitten kumminkin löysin toisen vaihtoehdon. Siitä tuli Atso.

Toisessa ristikossa mietin sanojen Atik ja STTK väliltä. Kumpikin istuisi muuten hyvin sanoin. STTK tuntui mukavammalta. Häh, muka vammalta?
60. kari kämäräinen31.8.2005 klo 18:38
Viisi laadintaa tehty ja viimeiseen piti laittaa Atik (ilman piilokirjaimia). Jospa mies esiintyisi vaikka Levyraadissa tai jossain muussa ohjelmassa, niin tulisi tutuksi muillekin kuin minulle!
61. marjaana31.8.2005 klo 18:43
Tea Ista, Atik Ismail, Alan Ladd ja Jacques Tati... Mitä olisikaan ilman heitä.
62. Eki31.8.2005 klo 18:50
Itse käytän heistä eniten luultavasti Tatia.
63. Eki31.8.2005 klo 19:08
Ja vaikka Istan olenkin henk.koht. tavannut, Tatin taiteesta olen eniten päässyt nauttimaan. On Teallakin hyviä osia.

Tatin kuolemattomimpia vitsejä on mm. se, kun hän luulee villakoiran jääneen renkaan alle, kun kyseessä onkin joku maton tapainen "eloton olento".
64. Eki31.8.2005 klo 19:10
Tatum tuli myös yhdesti tänään.

Jaa, täällä paljastellaan ratkaisusanoja.
65. Eki31.8.2005 klo 19:15
Niin. Se on vielä yksi kysymys, että olisiko kannattanut rikkoa ristikon alkupiilottomuus ja vaihtaa Attan tilalle matta?
66. adil31.8.2005 klo 19:18
Kuusela heitti kerran klubin harjoituksia valmentajan ominaisuudessa seuratessaan ilmaan kysymyksen, että onko tuo Atik jurrissa?

Oli Atik jurrissa tai ei, sillä ei ollut mitään väliä, sillä Atik teki seuraavassa pelissä Hakan verkkoon viisi maalia.

Hyvä Atik!

Asemasi ristikoissa on ansaittu.
67. RA31.8.2005 klo 19:19
Kyllä Atik vilahtelee ihan riittävällä taajuudella kaiken aikaa lehtien palstoilla, joten enpä näkisi mitään syytä hänen vieroksumiseensa. Atik elää, voi hyvin ja on esillä - muuallakin kuin ristikoissa.

Eki ATTAlaisista: "Kyllä ne mullakin pyörii laadintapaperilla aina valmiina syöksymään ristikkoon, mutta en mä henno niitä sinne tunkea, olkoon täällä seurana hyväkuntoisina. Mun ratkojani vain sylkisivät niiden päälle, jos ristikosta löytäisivät."

Mielikuva, joka tuosta tekstistä syntyy, on suorastaan hellyyttävä. :-)
68. Satunnainen Ratkoja31.8.2005 klo 20:01
Oikein teit Eki, mieluummin vaikka fakihtavampi sana kuin alkupiilo. Niita en voi sietaa ristikoissa, alkupiilo ristikkoon vain aivan pakottavissa tapauksissa.

Mutta makuasioitahan nama ovat.
69. RA31.8.2005 klo 20:38
Niinpä ovat. Minusta taas alkupiilo ei haittaa, jos sillä voi välttää fakkisanan (helpossa ristikossa). Eli: Arvostan ehkä kuitenkin enemmän hyvää sanastoa kuin ristikon hienoa rakennetta.

Tuossa tapauksessahan alkupiilokirjaimeksi ei kovin moni kirjain olisi edes sopinut, jos tarkoitus oli laittaa ns. tavallinen sana; J, L ja M? Ratkojan tehtävä olisi kai ollut aika helppo?
70. marjaana31.8.2005 klo 20:40
Eki:
Tänään näin Iltiksen Oulu-ristikkosi ja olit saanut tumpattua siihen uskomattoman määrän Oulu-sanoja. Kauanko meni aikaa ristikon laatimiseen?
71. kp31.8.2005 klo 20:42
Tuli tuossa mieleen, että alkupiilo mielletään ristikon
reunoihin. Mutta on alkupiilo ristikon sisälläkin. Jokainen
sana, jonka ensimmäinen kirjain on piilossa.
-Miten laatiminen oikein onnistuu, kun jotkut ovat valmiit
kieltämään alkupiilot.
-Teette laatimisenne turhan vaikeaksi.
72. kp31.8.2005 klo 20:45
Oulusta tuli mieleen. Pitäisi alkaa käyttää sellaista sanaa
kuin: Rotuaari.
73. marjaana31.8.2005 klo 20:53
sanot vaan...
74. Satunnainen Ratkoja31.8.2005 klo 20:54
En vaittaisi etta laatiminen olisi liian vaikeaa ilman alkupiiloja. Eikojan tuo Eki sen ole jo nayttanyt. En muista ainakaan Ekin ristikoissa alkupiiloihin tormanneeni (en kovin usein ainakaan)

Kun naen alkupiilon ristikossa minulla(ratkojana) on tunne etta laatija on mennyt sielta mista aita on matalin(kiire kaljalle? deadline meni umpeen 2 tuntia sitten?). Varsinkin alkupiilot ristikoiden keskella arsyttavat, ja koko ratkominen saattaa, minulla, jaada siihen paikkaan.
75. kp31.8.2005 klo 21:08
Teette ristkontekemisenne turhan vaikeaksi.
Oletteko sitä mieltä, että jokaínen sana on katsottava
erikseen, että ensimmäinen kirjain ei ole alkupiilo?
Oi oi sanon minä.
76. Eki31.8.2005 klo 21:11
Tuohon Oulu-ristikkoonkin tuli yksi alkupiilo. Se kylläkin johtui siitä, että löytyi sieltä kaupunginosien seasta sama sana yksikössä ja monikossa.

Joskus ajattelen, että nyt on niin pahat lauseet, että nyt sallin enemmänkin alkupiiloja. Ja yhdessä tapauksessa viidestä sitten loppujen lopuksi pystyykin ne välttämään. Kyllä minulla niitä siis välillä on, enkä kuule kekenkään kieltäneen niitä. Mutta että: "Teette laatimisenne turhan vaikeaksi." Oi oi, siltäkö se vaikuttaa vai ammattitaitoko kuitenkin jylläisi? Ristikon sisälle alkupiilot tulevat vain sellaisiin sahalaitoihin, joita en ikimaailmass panisi. Ja silti kerran tuhannessa ristikossa joutuu tekemään jotain sellaistakin.

Oulu-ristikkoon meni aikaa tavallisen ristikon aika. Yläreunan kolme viimeistä (niin, laadin tätä alhaalta ylös) veivät melkein puollet ajasta. Näitä teemaristikoita, joissa on sanalista yritettävänä mukaan, on tosi hauska tehdä. Ensi viikon teema oli taas uusi ja mukava! Tekemisen iloa, totta vie!
77. Eki31.8.2005 klo 21:12
... kuule kekenkään ... hupsista ... luule kenenkään ...
78. kp31.8.2005 klo 21:22
Sen minä jotenkin tajuan. että reunat suoristettaisiin.
Mutta, että ristikon sisällä. Ei meillä, milloinkaan.
79. Eki31.8.2005 klo 21:23
Se ei ole kyllä yhtään vaikeaa.
80. kari kämäräinen31.8.2005 klo 21:23
kp:

Eipä se ainakaan minulla ole aiheuttanut juuri minkäänlaisia ponnisteluja tehdä alkupiilottomia ristikoita. Mitenkäs sulla?
81. jupejus31.8.2005 klo 21:36
Olisiko noissa alkupiilokartteluissa pelkästään pakkomielteen omaisia oireita. Ei ne ainakaan ole isommin ratkojaa, ei ainakaan meikäläistä haitanneet.
Alkupiiloja on ristikoissa ollut aina muutama. Eri juttu, jos jokainen sana (enemmistö, että siihen kiinnittää katseen) alkaa alkupiilolla, mutta muutama nyt tuskin kenellekään harmaista hiuksia saa - ja suurin osa ei osaa edes kiinnittää moiseen asiaan huomiotakaan.

Enemmän kiinnittää huomiota, jos ristikon keskellä tai yleensä sanastossa, alkaa yhden ratkaisusanan kohdalla olemaan useampi kuin yksi piilokirjain.
Se varsinkin lyhyissä sanoissa on joutavaa ja voi johtaa vääriin ratkaisusanoihinkin helposti.

Puhdas alkupiiloton ristikko voi antaa liian steriilinkin kuvan ristikosta, liian kaavamaisen. Alkuun kun niitä alkoi ilmestyä enemmänkin, niin mieleen kuin jokin "kone" olisi tuollaisen ristikon laatinut.
Mutta nyt olen huomannut, että siihen onkin pyrkimys - että saadaan ristikko mahdollisimman sileäreunaiseksi joka puolelta. Eli hyvä ristikkokin voi olla sileäreunainen, timmi paketti - ja kaiketi nykyään on vissiin jopa hyvän laadun takeenakin.
82. Eki31.8.2005 klo 21:41
Minusta sileä reuna ei sinänsä kerro vielä ristikon laadusta paljoakaan.
83. kp31.8.2005 klo 21:42
kari kämäräinen
Kun katsot ristkkoarkistosta ristikoitasi. On alkupiilo.
Kun noihin ei tarvitse kiinnittää huomiota, paitsi reunoihin,
jos haluaa (ei mikään pakko). Keksikäämme, että kaikki
kirjaimet ovat avoinnaisia, ei alkupiiloja ei välipiiloja. Ei
mitään piiloja. -Niin jos haluaa vaikeutta, niin siinä sitä tulee.
- Miksi vaikeuttaa omaa työtään?
84. JTak31.8.2005 klo 21:44
kp yllättäen EI ajattele asiaa ratkojan kannalta. Mikä on pahempi kuin fakkisana alkupiilolla?
85. Eki31.8.2005 klo 21:45
Hyviä piilokirjaimettomia ristikoita olivat Karikkoristikot aikoinaan pullollaan. Muuallakin niitä näkee. Mukava erikoisuus.

Laatijan kurkottaminen työssään ei olekaan positiivista?
86. kari kämäräinen31.8.2005 klo 21:49
kp:

Katsoin viisi viimeistä laatimaani ristikkoa. Ei alkupiilo. On välipiilo. Keskimäärin 9-14 kappaletta.

"-Miksi vaikeuttaa omaa työtään?" Lähinnä kunniahimon takia. Tekee laatimisen mielekkäämmäksi. Voitko kuvitella!
87. jupejus31.8.2005 klo 21:51
Onhan se positiivista kurkottaminen, jos alkupiilottomuuteen pyrkii ja ja siinä onnistuu. Silloinhan se on täyttänyt laadinnan toiveen.

Laadulla ajattelin, että jos kerran pyritään alkupiilottomuuteen ja ristikko on sellainen, niin silloinhan ristikonlaatijan on täytynyt siihen kurkottaa eli on täyttänyt laadun kriteerit tuolta kohdin.

Mutta ennen ei aina ratkojat moista asiaa osanneet vaatia, tuskin arvostaakaan, mutta jos nykyratkojat tuon tietävät laatukriteeriksi, niin onhan se ratkojallekin silloin laadun mittapuu.
88. Eki31.8.2005 klo 21:56
Alkupiilojen välttämisen ohessa tarvitaan ammattitaitoa, kritiikkiä, suvaitsevaisuutta, ratkojien huomioon ottamista...
89. marjaana31.8.2005 klo 22:05
Entäs mitä mieltä kansa on niistä kivoita pikku nuolista, joita silloin tällöin risteilee vihjelaatikoista? Joskus kun se vihjesana tuntuu olevan kovin kaukana kohteestaan. Onko tälle omaa termiä?
90. Eki31.8.2005 klo 22:09
Jos ruudusta ei lähde yhtään sanaa oikeasti, kyseessä on orporuutu, josta on kommervenkillä saatu lähtemään joku sana.
91. marjaana31.8.2005 klo 22:12
Onko tuo kommervenkki sinusta käyttökelpoinen eli hyväksyttävä juttu? Ikävän näköisiähän ne ruutujen yli katkoviivalla piirretyt nuolet ainakin ovat.
92. marjaana31.8.2005 klo 22:12
Ihana sana tuo KOMMERVENKKI.
93. Eki31.8.2005 klo 22:15
Säännöissä orporuutu kielletään, mutta kuten on moneen kertaan todettu, sääntöjä voi kuka tahansa venyttää.

Orporuutu siis useimpien kuvaristikoiden laatijoiden takia pysyy orpona ;(
94. marjaana31.8.2005 klo 22:18
Onko sinulla tiedossa jotakin tosi ylisurkeaa ristikontekelettä; täynnä orporuutuja, alkupiiloja, fakkisanoja, risareunoja? Anna linkki niin saan kauhistella kunnolla enkä saa unta.
95. Eki31.8.2005 klo 22:21
Voi olla, että neljän suoraa on vaikea löytää, mutta jos kolmella voisi päästä jo kauhistelukannalle, sitten voisi onnistua. Enpä silti ala nimittää ketään tämän pokerin voittajaksi.
96. marjaana31.8.2005 klo 22:23
No osaan toki itsekin väsätä kammoristikon, eikä taatusti tule uni silmään.... ;oO
97. marjaana31.8.2005 klo 22:25
Onkohan muuten niin kiinalaisilla tahi japanilaisilla ristikoita?
98. Satunnainen Ratkoja31.8.2005 klo 22:50
Kaikkia kommervenkkeja olisi syyta valtettaa ristikoissa, paitsi tietenkin ratkaisu sanoina ;o)

Ja kylla se on laatijan heikkoutta (taikka kunnian himottumuutta/kiiretta) etta ristikot on taynna alkupiiloja ja muita kehnoja rakenteita... teennaiset vihjeruudut, yok!
99. Satunnainen Ratkoja31.8.2005 klo 23:08
Tassa juuri eilen katselin vanhoja ristikkolehtia, etsian ratkonta himooni jotain korviketta... ja silloin silmiini pisti yksi surkeimmista ristikoista ikuna... laadinta jalki ala-arvoista, ei edes 4*4 aukkoa ole saatu laadittua... alkupiiloja+muitapiiloja... sanojen keskimitta varmaankin 4.2

Laatijana A.B, lehtea en viitsi edes mainita, ei kuulu ostos koriini, kaverilta aikoinani ristikko lehden sain... niin himo ei ollut ratkoa etta taman olisin tehnyt...

mutta pitais varmaan mielenkiinnosta ratkoa etta millainen se oli sanastoltaan... veikkaisin etta taynna kreikkalaisia jumalia, peraseinajoen kaupungin osia se Afrikkalaisia tuppukylia.

Aivan ilmeinen sivut tayteen ristikko (laatimukseen varmaankin mennyt vahemman kuin tunti... mutta kuinka tama meni viela ristikkotoimitukseltakin sormien lapi... oli ilmeisen pakko rako? no eipa kyseinen lehti ole tasolla loistanut ennenkaan)
100. marjaana31.8.2005 klo 23:14
Heh, kuulostaa hyvältä...
101. ++juh1.9.2005 klo 02:04
marjaana, japanilaisilla on paljon sanaristikoita. Ne ovat tietysti "tavuristikoita". Edessäni olevan lehden tehtävävalikoimassa näyttää olevan ainakin
- perusristikko (ehkä piilosanakin)
- kuvaristikko (vain tekstivihjeitä)
- krypto (noin 50 eri tavua)
- sanapalapeli (sanojen sijoittelu)
- tavupalapeli (tavujen sijoittelu, puolet tavuista valmiina)
- hakusana (sanojen etsintä)
- hakusanapalapeli (sanojen sijoittelu, puolet tavuista valmiina)

[Tietoni kiinalaisista sanaristikoista ovat varsin hatarat eivätkä välttämättä oikein, mutta kerronpa ne kuitenkin. Täytyypä muistaa kysellä asiasta lisää ulkomaaneläviltä noin puolentoista kuukauden päästä.]

Yhtään aitoa kiinalaista ristikkoa en ole nähnyt, mutta niitäkin kuulemma on. Pinyin-järjestelmän mukaisia "länsimaisia" kiinalaisia ristikoita olen toki nähnyt. Niissä ei tietenkään ole mitään ihmeellistä.

Aidoissa kiinalaisissa ristikoissa tietääkseni käytetään sanojen sijasta monisanaisia ratkaisuja ja jopa kokonaisia lauseita. Kiinan kielessä on hyvin paljon homonyymejä (samoin ääntyviä mutta erimerkityksisiä sanoja), joten yhden ruudun sanalla voi olla eri merkitys vaaka- ja pystysuuntaan. Homonyymit kuitenkin kai kirjoitetaan eri merkillä, joten ruudussa voi luultavasti olla kaksi merkkiä.

Kiinassa ei sanaristikoita kovin paljon varmaan julkaista, vaan heidän sanatehtävänsä ovat kaiketi sanaleikkien, arvoitusten ja kompakysymysten kaltaisia eli ratkaisut ovat yksittäisiä sanoja tai lauseita.
102. kp1.9.2005 klo 08:20
Lähettäjä: JTak 31.8.2005 klo 21:44

kp yllättäen EI ajattele asiaa ratkojan kannalta. Mikä on pahempi kuin fakkisana alkupiilolla?

Tätä epäilinkin tähän syyksi. Jos sana on tuntemäton
jollekin ei sen ratkaisemiseen auta, että tietää ensimmäisen
kirjaimen. Jos sanassa on välipiilo(t) ja loppupiilo on se yhtä
paha.
-Toki saa(tte) käyttää mitä piiloja hyvänsä. -En sitä kiellä.
Pois se minusta. Alkupiilon poistaminen ei tuota niin paljon
"iloa" minulle, että "tarkkaan" niitä tarkkaamalla.
-Mainos- Teemaristikot kärsivät huomattavasti tällaisesta
säännöstä. Liekö todellinen sääntö onkaan?

Muistakaa, että käytän ulkomailla tunnettua "auttamista".
Se varmaan on lääke tuohon alkupiiloon.
103. kp1.9.2005 klo 08:22
kari kämäräinen
Kun katsot ristkkoarkistosta ristikoitasi.
-Tämän nettisivun ristikkoarkistosta.
104. kp1.9.2005 klo 08:29
Tarkennan vielä.
Jos ratkojalle on sana outo, ei ensimmäisen kirjaimen
tieto auta. Kaikki piilot (väli- loppu-) ovat yhtä pahoja.
Miksi vain alkupiilo?
105. JTak1.9.2005 klo 08:30
>Jos sana on tuntemäton jollekin ei sen ratkaisemiseen auta, että >tietää ensimmäisen kirjaimen. Jos sanassa on välipiilo(t) ja >loppupiilo on se yhtä paha.

Useimmissa tietosanakirjoissa sanat on luetteloitu alkukirjaimen mukaan aakkosjärjestyksessä. Fakkisanan kohdalla ongelma on tietenkin muualla kuin piilokirjaimissa jo alun perinkin.
106. kp1.9.2005 klo 08:58
JTak
Totta. Mutta sanahan pitäisi olla ratkoja ystävällinen ja jos
ei ole, niin autetaan.
107. iso S1.9.2005 klo 09:07
Tarkennan vielä JTakia.

Koska hakuteoksissa sanat on lueteltu aakkosjärjestyksessä, on piilokirjaimellisista sanoista helpointa hakea sellaista missä on loppupiilo tai välipiilo. Kaikki ehdokkaat ovat lähekkäin (moniosaisessa hakuteoksessa todennäköisesti samassa kirjassa). Ehdokkaiden välissä on "väärien kirjainten" mukaisia sanoja ja piituuden vuoksi sopimattomia sanoja.

Alkupiilo on työläin, koska pitää selata paljon ja mahdollisesti vaihtaa välillä toinen kirja käteen.

Esimerkki, aiemminkin käyttämäni: aikoinaan eräällä veteraanilaatijalla oli vihje "makuusija" ja siitä syntyi _OLA. Ei mitään hajua, joten pitää etsiä AOLA, BOLA, COLA, DOLA,...
Sanahan voi olla vaikka joku inkojen käyttämä nimitys lemmikkilaaman makuupaikasta. Vihdoin viimein tärppää: POLA.

Samalta laatijalta tuli eilen eteen sellainen sana, mikä ei kasvuympäristöstäni huolimatta ollut ainakaan aktiivissa sanavarastossani: kaupanpäällisiä -> PARITSAT. Tämä ratkesi onneksi poikittaisten avulla, ei pllut ainakaan vaikeita piilokirjaimia.
108. kp1.9.2005 klo 09:08
Ja tasoissahan tässä ollaan.
Teillä on alkukirjain näkyvissä (jos on) ja mulla auttamisjärjestelmä.
-Että silleen.
109. iso S1.9.2005 klo 09:11
Sanasta pllut ei puutu kirjainta, piti olla "ei ollut..."

Joo, pitäisi olla ratkojaystävällinen, paitsi visaisissa, missä oikeaa ystävällisyyttä on hankaloitus. Sekin tosin tiettyjen periaatteiden mukaisesti, ei millä tahansa keinolla.

Äärimmäistä ratkojaystävällisyytta olisi se että kerrottaisiin kaikki sanan kirjaimet ja niiden oikea järjestys!
110. kari kämäräinen1.9.2005 klo 09:14
kp:

Minkä takia minun pitäisi katsella omia ristikoitani ristikkoarkistosta?
111. ö1.9.2005 klo 09:20
kp tarkoittanee auttamisjärjestelmällään sitä, että hän antaa piilokirjaimen. Se on mielestäni kökkö tapa eikä sovi laadukkaisiin ristikoihin.
112. kp1.9.2005 klo 09:26
kari kämäräinen
Enkö minä syyn maininnut tuossa aiemmin.

ö Saa olla vapaasti omaa mieltä. Tämä on vielä vapaa maa.
-Niinkuin sanoin. Mainos- ja teemaristikoissa tuo tapa
häiritsee niin paljon, että lopputulos on "karmeampi", kuin
alkupiiloilla. Tai mitä piiloja ne enää ovat, kun ne autetaan.
113. kari kämäräinen1.9.2005 klo 10:00
kp

Minkä syyn? En ymmärrä....
114. Hui_hai1.9.2005 klo 10:05
kp on onnistunut tässä säikeessä uudelleenmäärittelemään piilokirjaimettoman ristikon:-D

Seuraava askelhan on luonnollisesti isoS:n mainetsema, jossa kaikki kirjaimet annetaan ratkojalle valmiiksi. Tämä säästää ristikkojen julkaisijat oikeiden tulosten julkaisemisen vaivalta, laatijat ja julkaisijat vaivalloiselta ristikoiden vaikeustason arvioinnilta ja ratkojat mielipahalta ja epäonnistumisen tunteilta liian vaikeiden ristikoiden edessä;-)
115. Eki1.9.2005 klo 10:12
Kämäräisellä näemmä jotkut pääkuvien sanoista/lauseista alkavat piilolla.

Alkupiilottomuudesta on tullut yhtä paljon tyyli- kuin tietokirjakysymys. Ovathan selkeät tietokirjavihjeet toisaalta vähentyneet ristikoista.

Ulkomaisiin ristikoihin vetoaminen... jokin aika sitten ehdotin, että otetaan Suomessa käyttöön Ruotsissa yleinen tapa, että sanat tekevät 90 asteen käännöksen. Onhan Ruotsi rakas naapuri ja Suomea isompi ja mahtavampi maa.

Haluaisin kyllä nähdä muutamankin ulkomaisen ristikon, jossa autellaan. Varmasti niitä löytyy, mutta niihin vetoaminen... no joo. Jos kerran kelpaa ja "kukaan ei valita", niin mikä ettei.

Jotta kirjaimia ei tarvitsisi antaa niin paljon, kp:lla on toki toinenkin tapa. Kun KANT on alkupiilolla, vihjeenä on kanin kuva ja I=T. Kun ratkaiusana on TAATIT, on kuvassa naatit ja N=T.

kp: "-Toki saa(tte) käyttää mitä piiloja hyvänsä. -En sitä kiellä. Pois se minusta. Alkupiilon poistaminen ei tuota niin paljon "iloa" minulle, että "tarkkaan" niitä tarkkaamalla.
-Mainos- Teemaristikot kärsivät huomattavasti tällaisesta
säännöstä. Liekö todellinen sääntö onkaan?"

Minulle tuottaa iloa hyvä kieli ja haastava laadintatyö.
116. Hui_hai1.9.2005 klo 10:28
kp:lle muuten sen verran, että kun sinä olet täällä kysellyt "minkä takia teette työstänne vaikeampaa keinotekoisilla säännöillänne?".

Minusta tämä on työmaailmassa laajalle levinnyt käytäntö. Työnantaja edellyttää työntekijältä paitsi töissä olemista, myös työn tekemistä hyvin. Jos työt tehdään hutiloiden, niin useimmiten tuloksena on, että työntekijälle näytetään ovea ja pyydetään etsimään oleskelupaikkaa ja palkanmaksajaa muualta.

Jos sinä siis saat tehdä työsi niinkuin haluat ja itse määritellä mikä on laadukasta työtä, josta kuuluu saada täysi palkka niin eihän se sinun vikasi ole. Ja jos työnantajasi ja palkanmaksajasi (viime kädessä ne, jotka ratkovat ristikoitasi) ovat tyytyväisiä, niin eihän siinä mitään. Palkkasi olet silloin ainakin tältä osin ansainnut.


Minullekin tuottaa iloa hyvä kieli ja haastava laadintatyö (silloin harvoin kun yleensä laadin) sekä positiiviset elämykset ratkoessani muiden laatimia ristikoita.
117. kp1.9.2005 klo 10:45
Minustakin kun työtä tehdään, pitää se tehdä kunnollisesti.

Mutta "järjellä".
Tulee eräs vitsi mieleen.
"Sinusta ei sitten tule mitään", sanoi vuorikiipeilijä toiselle,
joka oli KIERTÄNYT kallion...

Asioita voi tehdä toisellakin tavalla....
Hui_hai Totta. Ei koskaan ole asiasta ollut mitään
epäselvää.
118. iso S1.9.2005 klo 11:02
Kaikella hämmästyksellä, Juvalla tuntuu pulppuavan ontuvien vertauksien ehtymätön lähde. Tai sitten peräkkäiset lauseet eivät liity toisiinsa mitenkään.

Vuorikiipeilijän tavoitteena on kiivetä huipulle. Alastulo voi tapahtua samaa reittiä tai vastakkaista puolta, mutta yleensä se vastakkaiselle puolelle pääseminen ei ole varsinainen tavoite.

Kallion kiertäjä päätyy vastakkaiselle puolelle kulkematta huipun kautta. Jos asiana oli huipulle meneminen, niin asia jää hoitamatta.

Tuossa tapauksessa ei siis ole mielekästä sanoa "Asioita voi tehdä toisellakin tavalla" vaan esimerkiksi "voi tehdä toisiakin asioita".

Kurkottavan ja tavoitehakuisen kiipeilijän ero voisi toteutua vaikkapa Eiger-vuorella. Sen pohjoisseinämä on erittäin haastava kiivettävä. Jos on tavoitteena vain ja ainoastaan valloittaa Eigerin huippu, niin kurkottaja kiipeää siitä huolimatta ylpeästi pohjoisseinämää pitkin. Tavoitehakuinen kiertää toiselle puolelle ja pääsee huipulle paljon vähemmällä vaivalla etelärinnettä pitkin.
119. kp1.9.2005 klo 11:10
iso S

Vitsin kumpikin henkilöä on vuorikiipeilijöitä.
Vitsi piilee siinä, millälailla työ tehdään.
Ei ole pakko kalliota ylittää, jos sen ympäri pääsee.

Samoin jonkun tehtävän voi tehdä helpommin tai
vaikeammin.
120. JTak1.9.2005 klo 11:11
Eli toisin sanoen siitä yli mistä aita on kaatunut?
121. kp1.9.2005 klo 11:19
JTak

Jos eteesi tulee suuri laidunmaa, jonka pitäisi kiertää ja
huomaan kaatuneen aidan.
-Eikö ole järkevää mennä siitä?...
122. iso S1.9.2005 klo 11:20
Juu, mutta kun vuorikiipeilijän "työnä" on vuorikiipeily, ei vuorikiertely!

Millainen henkilö muuten on vuorikiipeilijä? Siihen ei liene mitään muodollista koulutusta eikä taida olla vakinaisia vuorikiipeilijän virkojakaan. Onko vuorikiipeilijä sellainen henkilö joka on kerran eläissään kiivennyt vuorelle tai ainakin tehnyt hyvän yrityksen? Kiertämistä ei varmaan hyväksytä yritykseksi, ellei kiertämisen tarkoituksena ole helpomman nousureitin etsiminen. Pitääkö nimityksen ansaitakseen harrastaa kiipeilyä suhteellisen usein ja melkoisen pitkään? Onko satunnainen vuorikiipeilijä vuorikiipeilijä silloinkin kun ei kiipeä, esimerkiksi ollessaan varsinaisen ammattinsa parissa?
123. kp1.9.2005 klo 11:21
pitäisi olla: ...joka...huomaat...
124. JTak1.9.2005 klo 11:24
Vertaus oli kuvaannollinen. Ei sitä ihan noin sanatarkasti tarvitse tulkita.
125. kari kämäräinen1.9.2005 klo 11:51
kp

Jos tarkoitit sillä kurkistamisella ristikkoarkistoon sitä, että siellä löytyy ristikoistani alkupiilokirjaimia, niin missä vaiheessa olen väittänyt, ettei ristikoissani esiinny alkupiiloja. Vastasin vain kommenttiisi, ettei alkupiilottoman ristikon laatiminen tuota suuria ponnisteluja ainakaan minulle. Mitenkä sinulle?

Et vastannut taaskaan kysymykseeni vaan käskit katsoa ristikkoarkistosta ristikoitani!
126. kp1.9.2005 klo 12:10
kari kämäräinen

Eiköhän tuo ole tullut esille.
En tarkkaamalla tarkkaa alkupiiloja.
Ei ole mikään kynnyskysymys.
On alkupiiloja tai ei.

Siis mistään "ponnisteluista" en tiedä. Kun
ristikon sisällä oleviin alkupiiloihin ei tarvitse
kiinnittää huomiota.
127. Eki1.9.2005 klo 12:41
Vuorikiipeilijät perustavat oman yhdistyksen, mutta heidän pitää muistaa ehdottomasti sääntöihin kirjoittaa, että vuorenkiertäjiäkin tulee arvostaa.
128. kari kämäräinen1.9.2005 klo 12:43
kp

Jotenkin arvelinkin, ettet tiedä! ;)
129. Hui_hai1.9.2005 klo 13:02
kp:n määrittelemällä tavalla minäkin olen siis vuorikiipeilijä. Olenhan kiertänyt vuoren. Jopa useammin kuin kerran. En olisi ikinä uskonut vuorikiipeilyn olevan näin helppo ja antoisa harrastus...
130. Antti Viitamäki1.9.2005 klo 13:25
Yleissilmäys ristikkoon on kyllä aina kertonut minulle, mitä on odotettavissa. Vain pari kertaa on tainnut käsitys muuttua sen jälkeen kun on saanut tehtävän ratkaistua.

Kun ristikossa on alku- ja loppupiiloja muuallakin kuin reunoissa, ristikko on todennäköisesti varsin sokkeloinen. Ei isompia aukioita, ei pitkiä sanoja - yrittämisen tuntua ei havaitse missään. Se on tehty vähimmällä mahdollisella vaivalla.

Useimmiten tämä sama asenne näkyy sanastossa ja vihjeityksessäkin - kaikki ne samat sanat mitä on kyllästymiseen asti toisteltu huonoissa ristikoissa vuodesta toiseen. Tai jos ei niitä, niin sitten iso liuta niin outoja sanoja ettei sanan ratkettua edes kiinnosta tietää mistä on kyse. Ja vihjeet ovat juuri sellaisia, mitä ne tyypillisimmillään noille sanoille voivat olla.

Ei missään - ei kerta kaikkiaan missään - näy tai tunnu se, että tämä laatija arvostaisi työtään, arvostaisi ratkojiaan tai haluaisi kehittyä.

Aina siitä mistä helpoimmin pääsee. Ja sitten retostellaan sillä, että "minä teen mikä on JÄRKEVINTÄ". Mitä hittoa järkevyys tarkoittaa? Mitä ihmeen tekemistä sillä on ristikoiden kanssa? Minusta ihminen istahtaa ristikon ääreen virkistäytyäkseen, tuulettaakseen ajatuksiaan, unohtaakseen päivän rutiinit, nähdäkseen jotain ihan muuta. Järkevyys ei auta tuossa asiassa tipan tippaa.

Ristikot ovat taidetta, viihdetaidetta! Kun on ratkaissut oikein nautinnollisen tehtävän, on kuin olisi kuunnellut kauniin sinfonian, katsonut hyvän elokuvan tai kiertänyt upean taidenäyttelyn. Mieli on pirteä, avoin uusille haasteille.

Hyvän ristikon jälkeen päässä pyörii ajatuksia tyyliin "Minua koeteltiin, mutta onnistuinpa keksimään ratkaisun!" tai "Enpä ollut ennen ajatellut asiaa tuolta kantilta!" - jos ristikon täytyttyä joudun miettimään "Onkohan tuo nyt oikein?" tai "Mitähän tuo tarkoittaa?", niin ristikko on epäonnistunut tehtävässään. Työhön tai arkeen paluu on vain entistä uuvuttavampaa, kun rentoutuminen ei onnistunut.

Minä tiedän, mitä pari teistä tähän vastaa: on niitäkin ihmisiä, jotka vajoavat "rentoutuakseen" sohvaan katsomaan "Tunteita ja tuoksuja", eivätkä voisi kuvitellakaan mitään älyllistä haastetta. Ehkä heille käy yhtä hyvin sitten sekin, että edessä on ristikko johon voi vain tökkiä kirjaimia - "Enpä tiedä mitä tuo tarkoittaa, mutta mitäpä väliä..." Ehkä he eivät koskaan elämässään vaivaudu pohtimaan, voisiko asiat olla toisin - mutta, no niin, minä tulen protestoimaan sellaista elämää vastaan niin kauan kuin minussa henki pihisee.

Tylsyys tappaa.
131. kp1.9.2005 klo 13:56
Antti Viitamäki

"Kun ristikossa on alku- ja loppupiiloja muuallakin kuin reunoissa, ristikko on todennäköisesti varsin sokkeloinen. Ei isompia aukioita, ei pitkiä sanoja - yrittämisen tuntua ei havaitse missään. Se on tehty vähimmällä mahdollisella vaivalla".

Käypäs katsomassa Mainio ristikko. Ja sano sitten.
132. kp1.9.2005 klo 14:18
Aukioista puheenollen, katsokaapa Katson tiistain
ristikkoa. Jos siinä on aukioita niin ovat piilossa.
133. JTak1.9.2005 klo 14:26
kp paljastui juorulehtien lukijaksi.
134. kp1.9.2005 klo 14:29
JTak

Nykyisinhän ne ovat kaikki.
Apu, Seura, Katso, jne.
135. Eki1.9.2005 klo 14:54
No niin, nyt paljasti kp täydellisen ymmärtämättömyytensä ristikon tärkeistä parametreista ja miten ylimalkaisella huitaisulla voi yrittää tölväistä toisen laadintaa asiantuntemattomasti. Hyvänkään laatimuksen aukiot ja pitkät sanat eivät välttämättä käy heti silmään. Ja nimenomaan se, onko ristikossa mitään huonoa. Siis sehän on olennaista, huonouksien minimaalisuus. Ja tietysti hyvyyksien maksimointi seuraavaksi tai rinnalla.

Tsekkasin tilanteen. Tiistain Katson laatimus kestää kyllä vertailun minkä tahansa ristikon/ristikkoni kanssa. Teema on sitovampi kuin miltä nopeasti katsoen ehkä näyttää.

Pikemminkin harmittaa siellä tuo "sorsan suku" ja pari muuta sanaa helpossa ristikossa.

Ristikot hyvyyden kaikki kriteerit huomaa vasta ratkomalla, ja ehkä Antti sanoi asian aika tiukasti, tuon ensisilmäilyn, mutta se oli hänen oma näkemyksensä.

Nyt kioskille! Koettakaa kehdata ostaa Katso ja koke(il)kaa!
136. tonimikael1.9.2005 klo 15:00
kp:

"Tulee eräs vitsi mieleen.
"Sinusta ei sitten tule mitään", sanoi vuorikiipeilijä toiselle,
joka oli KIERTÄNYT kallion..."

Jospa kp tarkoittikin tuolla, että kaveri on edelleen kiipeämässä vuorelle. Kiersi vain tielle tulleen kallion.

Tiedä häntä.
137. Libero1.9.2005 klo 16:16
Antti Viitamäki 1.9.2005 klo 13.25:
"Kun on ratkaissut oikein nautinnollisen tehtävän, on kuin olisi kuunnellut kauniin sinfonian, katsonut hyvän elokuvan tai kiertänyt upean taidenäyttelyn."

Nuo kaikki jättävät jälkeensä avaran tilan, jossa haluaisi viipyillä, josta ei hennoisi luopua ja jonka ei soisi täyttyvän. Kun arki kuitenkin tekee tehtävänsä, tuollaisella kokemuksella on suunnattomasti kantovoimaa.

Ristikot ovat mielestäni enemmän kuin viihdettä. Miellän viihteen turruttamiseksi. Hyvät ristikot eivät turruta. Itse hämmästyn toistuvasti, kun huomaan, miten voimakkaita tunteita yksittäiset vihjeet ja ratkaisusanat nostattavat. Kun kaikki tunteet ovat hyviä, riemu ja kiukku sopivat samaan seuraan.

Ristikonratkonta ei vetoa oikeastaan ollenkaan järkeen, mistä seuraa, etteivät älynystyrät sijaitse järjessä. Vailla täyttä tieteellistä näyttöä kehtaan kokemusperäisesti väittää, että omat älynystyräni majailevat hyvin lähellä aivojen tunnekeskusta, mistä on sekä hyötyä että haittaa. Ratkontaprosessi voi olla turhauttavaa Jaakobin painia ja silti sellaisenaankin nautinnollista. Tarkoitan tällä lähinnä sitä, että ilo syntyy usein hyvin pienestä. Mahdatteko te laatijat tätä ymmärtää?

On onnellista, jos ihminen kuulee ensimmäiseksi kauniin sinfonian, katsoo ensimmäiseksi hyvän elokuvan tai kiertää ensimmäiseksi upean taidenäyttelyn tai ratkoo ensimmäiseksi hyvän ristikon. Olen monet kerrat joutunut tarpomaan toista tietä: huonoa ja rumaa koettuani olen tiennyt, mikä minulle on hyvää ja kaunista.
138. Eki1.9.2005 klo 17:37
Libero (muun muassa) on ainakin antanut minulle kirjoituksillaan monta elämystä!
139. Satunnainen Ratkoja1.9.2005 klo 18:23
Hyva Antti, Eki ja Libero

Taallahan on puhuttu ihan asiaakin. Miksi julkaista hutiloiden tehtyja ristikoita, pitakaa ne poytalaatikossa...

Ammatti-taito (-ylpeys) kunniaan myos ristikonlaadinnassa.
140. kp1.9.2005 klo 21:43
Lähettäjä: Eki 1.9.2005 klo 14:54

No niin, nyt paljasti kp täydellisen ymmärtämättömyytensä...

Eki kaikella kunnioituksella. Edessäni on Katson ristikko.
Missä kohdin siinä on aukio(ita)? Ei ole kuin 4x4 alueita...
141. Eki1.9.2005 klo 21:49
Oikeassa yläkulmassa 5x4. ;)

Oletko ratkonut ristikon? Se on ensimmäinen askel siihen, että pystyy sanomaan jotain siitä. Ristikossa, jossa on koko leveydeltään oleva teema ja helppo sanasto, ei perustu juuri koskaan suuriin aukioihin. Kahdeksan kuvan nimien lisäksi niistä tulee kaksi kollektiivista läpi ristikon menevää sanaa/sanaparia. Lisäksi tietysti alkupiilottomuus ym. ym.

Kuten sanoin, tuota voi verrata ihan mihin tahansa helppoon ristikkoon ja ihmettelen, jos siitä löytyy jotain erityisen negatiivista. Minä ainakin katson sitä varsin tyytyväisenä laadintajälkeen.
142. Antti Viitamäki2.9.2005 klo 08:27
KP ilmeisesti kuvittelee, että jos minä kerron jotain omista ratkontamieltymyksistäni, niin hän voi "kumota väitteeni" osoittamalla yhden EKIN ristikon joka ei tunnu täyttävän kriteereitäni.

Luuletko, KP, että olen täällä puolustamassa Ekiä tai päinvastoin? Luuletko, että pidän joka ainoaa Ekin ristikkoa automaattisesti mestariteoksena? Miksi ihmeessä kommentoit minun mielipidettäni viittaamalla johonkin EKIN tekemään ristikkoon? Minkä loogisen yhteyden muodostat näiden asioiden välille?

Kirjoituksestani saattoi toki jäädä varsin yksipuolinen kuva siitä, mitkä mielestäni ovat hyvän laadinnan kriteerit. Pääsisältö oli minun mielestäni se, että hyvä laadintatyö - itse asiassa mikä tahansa työ - vaatii aikaa ja ponnisteluja, kunnianhimoa, kehityshalua. Kurkotusta, kuten kaimani Skyttä asian ilmaisi.

Ristikon avaruus on yksi mahdollinen kurkotuksen ilmenemismuoto, alkupiilottomuus (tai ylipäätään piilokirjaimien kohtuullinen määrä) toinen. Totta kai lista on paljon pitempi, kuten nähdäkseni hyvällä sisälukutaidolla olisi voinut kirjoituksestani ehkä aistiakin. Niin kuin totesin, ponnistelut sanaston suhteen ovat vähintään yhtä tärkeitä kuin ponnistelut ristikon muodon suhteen. Myös vihjeet ja ristikon yleinen graafinen ilme ovat olennaisia.

Mutta yhtä lailla on monia seikkoja, joiden takia ainakin minä saatan jättää yllä mainitut kriteerit vähemmälle tarkastelulle: pääkuvasta lähtevät pitkät, kekseliäät lauseet, esimerkiksi, tekevät joskus muuten vähän vaisummastakin ristikosta upean elämyksen. Samoin erilaiset kokonaisvaltaiset ideat, joista näkee että laatija on jo ennakkoon päättänyt antaa itselleen haasteen.

Tärkeintä on tietenkin se, minkälaisen elämyksen tehtävä tarjoaa ratkojalle, ja se on jokaisen ratkojan henkilökohtainen asia - siitä meidän on turha puhua täällä muutoin kuin omien mielipiteidemme kautta. Kuten jo totesinkin, vamasti löytyy niitäkin ihmisiä jotka täyttävät ristikoita vain jotta käsille olisi jotain tekemistä, vain jotta tietyt hermoradat muistisolujen ja sormien välillä vahvistuisivat. Ja sitten on se joukko, joka alati etsii - ristikoista ja varmasti muualtakin elämästä - itselleen uusia haasteita. Uskoakseni kerroin varsin suorasukaisesti, kummalle päätyypille itse pyrin parhaan taitoni mukaan ristikoita laatimaan.
143. Eki2.9.2005 klo 09:35
Usein laatimustani katsellessa ihmettelen, että siitä tuntui tulevan niin avara, mutta nyt se näyttää ihan tukkoiselta. Kun joskus harvoin joudun tarkastamaan ristikkoni itse, otan printin ja ratkon. Silloin vasta huomaan usein, että "olihan se näpsäkkä laatimus, se ei vain näyttänyt siltä".

Ja toisaalta. Jos haluaa ristikon näyttävän avaralta, se on helppo tehdä ilman, että se on kovin avara.

Ristikkoa laatiessani harvoin yritän näyttää mitään erityistä. Olennaista on, että ristikosta tulee paikkaan ja aikaan sopiva.
144. kari kämäräinen2.9.2005 klo 18:11
Syyskuun mainiossa ristikossa on eräs vanha tunnettu kaupunki vihjeytetty kahteen kertaan, jotta varmasti selviäisi mistä on kyse! Eli "ent. kaupunki 1.U" ja "ex kaupunki 1.U". Tosin toisesta vihjeestä puuttui nuoli, mihinkä vihje viittaa. Muutenkin sanasto oli kauttaaltan upeaa. Ei atan attaa! Avaruuttakin oli oikeaa yläkulmaa lukuunottamatta kiitettävästi. Eikä se haittaa, jos neljä kirjainta sisältävässä sanassa on kaksi piilokirjainta. Olihan piirros niin selvä, ettei ratkaisusanasta voinut erehtyä. Suluke-vihjeen ratkaisu oli minulle outo, mutta minä olenkin maalta kotoisin!
145. kp2.9.2005 klo 19:40
Kovin suuret pahoitteluni.
Vihjeitys on tullut kahteen kertaan. Kävin katsomassa.
Ei häiritse täyttämistä. Teknisesti ei voi enää korjata tapahtunutta kömmä(hd)ystä.
-Kiitos, että sokea kana(kin) on löytänyt jyvän.
146. kari kämäräinen2.9.2005 klo 19:48
Joo, ei se häirinnyt täyttämistä. Sen verran tuttu kaupunki oli kyseessä... Tosin en ehtinyt koskaan käydä siellä, kun se on nykyään entinen.
147. kp2.9.2005 klo 19:49
Nyt harmittaa.
Harmittaa tosi paljon.
148. kari kämäräinen2.9.2005 klo 19:52
kp:

Mitä tarkoittaa tuo kana(kin), kun tuo kin on suluissa? Olenko sokea(kin)...
149. kp2.9.2005 klo 19:54
Kämäräinen
Sinun olisi pitänyt elää Raamatun aikana.
-Kenties joku olisi bongannut sinut Raamatun
sivuille. Olisimme saaneet nyt lukea uroteoistasi.
150. kp2.9.2005 klo 19:59
Et sinä.
Minä. Jos olet savosta päin, niin tiedät, että jos
onnistuu jotain tekemään oikein sanotaan noin.
Siis sanoja itse on sokea kana, joka on löytänyt jyvän
(tehnyt kerrankin jotain oikein).
151. kari kämäräinen2.9.2005 klo 20:04
Savosta olen mutta en ole varma, ymmärsinkö oikein. Teit siis oikein kun laitoit vihjeen kahteen kertaan?
152. Eki2.9.2005 klo 21:25
Eikö kukaan ostanut Katsoa tai muuten ratkonut sitä? Tänään tosin tuli jo uusi numero.
153. kp2.9.2005 klo 22:17
Tuo (kaksi kertaa saman kaipungin) vihjeytys oli moka.
Mutta tuo sanasto ja avaruus, jota kiittelit oli se jyvä.
154. Jukkis2.9.2005 klo 22:17
Jos joku olisikin Katson ostanut, niin tuskinpa hän kehtaisi sitä julkisesti tunnustaa.
155. Eki2.9.2005 klo 22:19
En kyllä usko, että A-lehdet Oy sitä edes myisi.
156. Eki2.9.2005 klo 23:06
Tämänpäiväisen IS:n kuvaristikon kuvassa on niistä työpaikkani vierellä pörräävistä hyönteisistä jälleen yksi. Tähän liittyy myös hauska tarina, mutten voi kertoa sitä vastausajalla.
157. Eki2.9.2005 klo 23:29
kp: "Sen minä jotenkin tajuan. että reunat suoristettaisiin.
Mutta, että ristikon sisällä. Ei meillä, milloinkaan."

"Teillä" kyllä monikin laatija vaalii erinäisiä sääntöjä, jotka lisäävät ristikon laadukkuutta. Ruutukolmion ristikot eivät ole samasta puusta veistettyjä.
158. kp3.9.2005 klo 09:49
Rinnastetaanpa vähän lehtiä ristikoihin.
Muistatte varmaan entisen Katson. -Eihän siinä ole muuta
käynyt, kuin Katso on hokannut, mikö myy.
-Siksi jo kaksi numeroa viikossa.

En puolusta, enkä kiellä lehtiä. Mainitsinpa vain.
159. kp3.9.2005 klo 10:02
...Ja selvyyden vuoksi mainitsen, että tuo ensimmäinen
lause on lukijan mielikuvituksen varassa. Mitä se mahtaa
tarkoittaa. Minä en siis väitä enkä vihjaa mitään
160. JTak3.9.2005 klo 10:29
Aika monet kirjoittamasi lauseet ovat lukijan mielikuvituksen varassa.
161. Eki3.9.2005 klo 10:46
Mielikuvitus lentelee ja heittelee ajatuksia, jotka eivät tällä(kää) kertaa ole "tarinoita laadinnasta", kuten otsikko, vaikka niitäkin olen yrittänyt syöttää tuonne väliin.

Yksi tarina ensin. Viime viikolla tuli yhteen firman asiakaslehteen ATAR. Mietin kovasti, panenko alkupiilon TATAR, mutta se oli avarahkon kulman alasana, jonka kirjaimissa ei ole epäselvyyttä.

Sitten "vastauksiin" tai heräänneisiin ajatuksiin.

Ristikon laadukkuus ei ole ratkojan mukavuudesta pois. Kuten Antti V. totesi, yleensä päinvastoin.

Tarkoittaako Katson kaksi numeroa viikossa, että se myy hyvin tai jotain muuta olennaista?

Päätös lisätä tai harventaa lehden ilmestymistä voi perustua moneen seikkaan. Oulusta tuli taannoin lehti, joka ilmestyi kerran viikossa. Jos se oli siis menestyvä, miksi se lopetettiin niin pian?
162. KP3.9.2005 klo 11:25
Kun otetaan miten kauan on Katso ilmestynyt, voidaan siitä
päätellä jotain. Eki ei sanonut mikä lehti. Mutta joitakin lehtiä
nykyään "kokeillaan", ovat siis "tähdenlentoja".
163. kp3.9.2005 klo 11:27
korjaus: Kun otetaan huomioon...
164. Eki3.9.2005 klo 11:29
Katson yritys on uhkarohkea. Se on kokeilu. Jos se ei onnistu, palataan pian vanhaan ilmestymistahtiin.
165. jupejus3.9.2005 klo 17:03
En nyt ole kaikesta huolimatta minkään alkupiilon kannattaja, mutta näkemyksellisen ajatuksen tuo Atar/tatar herättää.

Eli sen, että asettaako tiukka alkupiilopykälä sanoja eriarvoiseen asemaan, vai poistaako se eriarvoisuuden sanojen kohdalta - ja arvo korvataan sääntöpykälällä.

Jos ristikkoa katsoo kauttaaltaan, niin ehdoton alkupiilokielto aiheuttaa sen, että vokaalialkuisia sanoja näyttäsi ristikkoihin siunaatuman enemmänkin. Köyhdyttääkö se sanastoa vai rikastuttaako.

Tuolla akk:ssa, jotka ovat kirjoitelleet, ovat varmaan tulleet huomaamaan, miten vaikeata vokaalialkuisia sanoja on löytää, kun ne toistuvat usein - samoin ä ja ö-alkuiset.

Sijoittuisiko ristikoihin muutamalla alkukirjaimen luvan käytöllä mielenkiinoisempia sanoja vokaalialkuisten sijalle.

Esimerkkinä oli Atar. Tuo voi tarvita joltain jo tietosanakirjaa tai maapallokarttaa kuitenkin. Sen sijaan hyvin vihjeytettynä tatar tuskin niinkään - vaikka mikä sen tietää tunnetaanko kasvejakaan enää.

Mutta periaatteessa, eikö suomalainen sana; tatar - olisi "arvokkaampi" sanana kuin Atar - tai sisar parempi kuin Isar.

Mikäli piiloista päästäisiin kokonaan eroon, niin se olisi eri juttu, mutta jos piiloja kerran jää ristikoihin, niin eikö sen piilon paikka ole ratkaiseva sanan "arvon" mukaan, oli se sitten alussa, lopussa tai keskellä. Pitäisikö piilo/sana jyvittää?

Noin vain ajatuksellisesti kyseenalaistan alkupiiloa, vaikka ymmärränkin, että alkupiilottomuuteen on "hyvä" päästä ja linjakkaaseen muotoiluun.
166. Eki3.9.2005 klo 17:21
Tämä on hankala asia, sillä tähän liittyy periaatteellisia päätöksiä ja yksittäisiä ratkaisuja.

Tatar on varsin tunnettu kasvi, mutta se kuitenkin aiheuttaisi tuohon kohtaan enemmän virheitä kuin alkupiiloton Atar, sillä risteykset ovat ilmeisiä. Estetiikka rikkoutuisi turhaan.

Jos siihen panisi sanan Qatar, varmaan ainakin puolet panisi siihen vanhan kirjoitustavan Katar. Vääräksihän sitä ratkaisua ei pidäkään tulkita, mutta siinä tulisi monia huolekkaita hetkiä ratkojalle: "Kumman panen? Onko se sittenkin joku kolmas kirjain? Kumpaa laatija ajatteli? Hyväksytäänkö kummatkin?" Tällaisia ajatuksia ratkojilla pyörii mielessä, sillä jos lähettämisen vaivan näkee, on ikävä, jos jää pois arvonnasta ilman omaa syytä.
167. Eki3.9.2005 klo 17:30
Jatkoa edelliseen. Esiin astuu myös tilankäyttöongelma. Tuo tatar olisi aiheuttanut kahden vihjeen sullomisen yhteen ruutuun. Kyllähän ne siihen mahtuvat, mutta enempi tila parempi.

Piilokirjaimen ilmaiseksi antamista (merkintä 1.T tai 1.=T) en ole vielä nähnyt yhdenkään ratkojan hilkkuakaan kannattavan ja näin en ratkojien mielipiteitä lähtisi tuolla tavalla polkemaan.
168. Satunnainen Ratkoja3.9.2005 klo 17:43
Atar on mielestani selvasti parempi vaihtoehto kuin akupiiloinen tatar

Atarista saa kumminkin mukavan sanaleikkimaisen vihjeen, johon ei karttapalloa tarvitse etsia kasiinsa.

Tatarin tunnettavuus on vahan niin ja nain, en kyseista kasvia tuntisia jos ristikoita en olisi tuhansittain ratkonut.

Samalla saatiin hiukan enemman tilaa vihjeille joka on aina hyva asia ratkojan kannalta niin ei tartte arvailla vihjekuvaa, sanaa.

ristikko on nin myos "siistimman" nakoinen.
169. Eki3.9.2005 klo 18:23
Vihje minulla oli kyllä ihan perinteinen ja konstailematon MAURITANIASSA. En tykkää tuollaisissa erikoislehtien ja viikkolehtien ulkopuolisissa ristikoissa tämäntapaisten sanojen kiertämisestä kuva-arvoituksilla tai muilla.

Tattaren monikko on muuten... arvatkaa mikä ;)
170. KP3.9.2005 klo 18:47
Kumpaa sinä Eki tatar(in)?
Vai tattarin?
171. jupejus3.9.2005 klo 18:49
En nyt halunnut takertua tuohon yksittäiseen kohteeseen; Atar. (Eki hienosti perusteli sanan valinnan). Onhan se siksikin tunnettu kaupunki, ja vastaa sanana pelkkää tatar-muotoa. Yhdyssanana nurmitatar taitaa olla kukintonsa vuoksi tunnetuin, sitten ehkä piha- ja vesitatar. .

(Miten oikein on tuo kasvien määrittely. Riittääkö pelkkä tatar kasvinnimikkeenä, jos on olemassa tatarkasvit?)

Niin mutta alkupiilosta yleisemmin ja sen vaikuttamisesta laadintaan. Halusin viedä keskustelua tuohon suuntaan, että aiheuttaako alkupiilokielto laatijoilla sanavalintoihin miten voimakkasti. Koska vokaalialkuisia sanojahan tulee väkisin mukaan yläriviltä, että etureunasta. Saisiko noiden sanojen tilalle joitain mehukkaampia sanoja kerakealkusilla sanoilla.

Tässä katson yhtä ristikkoa, kenen laatima liekään, mutta sillä ei ole väliä - niin tässä on pari sanaa jotka herättää kysymystä. Udet - ennen vaikka sudet, voisi ajatella. Oite - minusta tuossa olisi tutumpi sana moite ja tuosta voisi päätellä, että olisi voinut olla laadinnassa vaikka yhdyssanan alkuosanakin, ehkä vaikka moitekirjelmälle.

No, tämä ei ole "moitekirjelmä", mutta kun ymmärsin, että haluttaisiin (toivottavaa) käydä keskustelua alkupiilosta, niin vähän siihen suuntaan "vedätän". Josko löytyisi edes jokin peruste alkupiilollekin ;)
172. kp3.9.2005 klo 18:49
...tarkoitat...
Kun näitä kiljoitusvilheitä alkaa tulla on varmaan aika
lähteä saunaan.
173. kp3.9.2005 klo 18:53
Tuosta sanasta tuli mieleen.
Vieras tuli savossa kylään ja sanoi, Isäntä sauna palaa.
Niin, palamaanhan*se on pantukin.

* sauna oli pantu lämpiämään.
174. kp3.9.2005 klo 18:55
Täällä siis poltetaan saunoja, joka viikonloppu.
-Onneksi on vakuutukset kunnossa.
175. kari kämäräinen3.9.2005 klo 18:58
heh heh
176. tonimikael3.9.2005 klo 19:36
KP: Tatar taipuu suomen kielen sääntöjen mukaan samalla tavalla kuin tytär.
177. Eki3.9.2005 klo 20:37
Alkupiilokeskustelu on siirretty säikeeseen 1914.
178. Juha N4.9.2005 klo 14:49
Tsot tsot Eki, sananen tuosta Oho!-lehden ristikosta 32, eli

http://www.sanaristikot.net/ristikot/nayta_flash.p
hp?file=oho/05/oh0532a&s_posti=

Flashin mukaan olet laittanut eräälle vastaussanalle väärän vihjeen.

Vihje VANNOTAAN on väärin. Sen paikalla pitäisi lukea PURJEEN TÄHTIKUVIO, tai ytimekkäästi RAUMAN MUSEOSSA PIENOISMALLINA NÄYTTEILLÄ OLEVA PARKKILAIVA (molemmat kaikille toki tuttuja, yleistietoa you know...).

Ai miten niin? Tarkista vaikka :)
179. KP6.9.2005 klo 19:17
Haluan näyttää ihan uudesta laatimuksestani, että minkälaista se on nyt. Kaksi alkupiiloa siinä on. Samoin
nuo ylärivin aa-kirjaimet tekevät sen, että reunus ei ole
suora. -Että silleen.

A A
OSKU ALAHANKA
LEENAT KAIN P
LAKKI SAATTAJA
AKROFOBIAA U
S TIINA ATRAPPI
SIAN JIKIT AVOIN
KELOPUU S ATNA
ANOJA HAIMA STEAR
RIKAT LATAAJA V I
P K ASAM AROMAAT
IVAILU UKKILAT A
TAALARI VAAL AMAR
ATAKIT ANTO MARA
A VINOKAS ILOTON
TAATAT TAIN NOTA
180. kp6.9.2005 klo 19:19
No, tiedänhän minä vastauksen. Samanlaista kuin ennenkin.
- Kiitos mielipiteistänne.
181. Hui_hai6.9.2005 klo 19:44
Ei tuosta oikein voi kommenttia antaa. Kyllä kokonaisuus pitä ensin nähdä ja kokea(=ratkoa) ennen arviointia.

Tosin vaakasanoissa näyttäisi olevan niitä f-sanoja enemmän kuin olisi (minun mielestäni) suotavaa. Kaksi alkupiiloa ainakaan ei ole kohtuuton.

Kokonaisuus ratkaisee, tästä minä en moista osaa arvioida :/
182. KP6.9.2005 klo 19:51
Menee Mikkeliläisten iloksi.
183. Teppo6.9.2005 klo 21:26
Laatimattomuustaitoisena sain koottua tuosta ristikon. Pystyriveiltä ilavan ja taarojen välistä löydän sanat abat ja kvaat. En ole sellaisiin ennen ristikoissa törmännyt. Niille on varmasti hyvät selitykset olemassa.
184. JTak6.9.2005 klo 22:07
Kvaat ja Abat oli tuntemattomia mullekin. Varmaan jostain karttakirjasta löytyy ainakin jälkimmäinen?

Ristikkoa voi arvioida erikseen sanoituksen, vihjeityksen ja kokonaisuuden perusteella. Tuosta esimerkkitehtävästä löytyy noin 15 fakkisanaa tai muuten vain kohtuuttoman vaikeaa ratkaisusanaa. Se tekee noin 20 % ristikon ratkaisusanoista. Oli joukossa ainakin yksi massasta poikkeava sana: kekrijuhla. Samoin pääkuvasta lähtevän lauseen ensimmäinen sana oli plussaa.
185. KP6.9.2005 klo 22:37
Niille, jotka ovat saaneet tai saavat ristikon kokoon
mainittakoon. että SIAN= nyt SIAT. NOJA= nyt TOVI
ja ANOJA= nyt ANOVA
186. kp6.9.2005 klo 22:39
..ja montako sanaa kerkiää muuttua huomen illaksi, kuka
tietää. -Silloin nimittäin on deadline.
187. Eki6.9.2005 klo 22:40
Yksi sana parani, hyvä, mutta onko tuo abat abbojen monikko? Kvaat äännähdyksiä?
188. Eki6.9.2005 klo 22:40
abbojen monikko = abba-sanan monikko
189. tonimikael6.9.2005 klo 23:12
Tässä eilisnä päivänä laadin historistikkoa aiheena H.C.Andersenin sadut. Lievää luki-häiröiösyyttä oli ilmassa, mutta onneksi vaimo-kulta pelasti. Tuli jossain vaiheessa olkani yli seuraamaan ja minä häneltä kysyn, että keksipä tuohon joku TATUOLI-loppuinen sana, jossa T:tä edellinen kirjain vokaali. No hänpä sen huomasi, että eihän minulla ollut ollenkaan siihen tuloillaan mikään TUOLI vaan TOULI. ;) Kauan olin värkännyt sitä kohtaa ja huojentuneena olin kokoamassa sitä tuolia, mutta ei... No onneksi siihen pienillä muutoksilla sain aivan toimivan kokonaisuuden. :)
190. marjaana7.9.2005 klo 00:54
ABAT = isät

Älkää kysykö miksi.
191. Eki7.9.2005 klo 00:56
Ja RABIT ovat tietysti papeja?
192. kp7.9.2005 klo 08:42
Siksihän minä lähettelin tämän laatimuksen, että
saisin korjailtua tätä. -Siis tänä iltana tai viimeistään
huomenaamulla olisi jätettävä asiakkaalle.
-Kiitos tähän asti olevista neuvoista.
Kvaa, Kraa on variksen laulu (Nykänen).
193. Eki7.9.2005 klo 09:40
kp:n ristikon parantelu siirretty omaksi aiheekseen, kp ei ole vielä kertonut "tarinaa laadinnasta" ja muutenkin tämä aihe täyttyisi turhaan loppupäästä.
194. iso S7.9.2005 klo 10:08
Muistutukseksi kaikille niille ketkä ystävällisesti laittavat laatimuksensa tänne nähtäväksi tekstimuodossa: tämä systeemi nielaisee alkublankot, joten ristikon elvyttäminen vaatii melkoista näpräämistä. Kannattaa käyttää kaikkien selitysruutujen tai ainakin rivin alussa olevien merkkinä jotain muuta, olkoon se sitten vaikka tavuviiva, alaviiva tai piste. Ne on helppo korvata välilyönnillä tekstinkäsittelyohjelmassa.

Minäkin päädyn samaa suuruusluokkaa olevaan fakkilukemaan (sen toisen koulukunnan mukaan luokitellen) kuin JTak. Useimmat olivat siinä ja siinä eli pelkästään sellaisista koottu ristikko olisi epämiellyttävä, 1-2 sellaista ei kiinnittäisi mitään huomiota, mutta 10 hiukan himmentää hohtoa. Näitä eri syystä huonohkoina pitämiäni ovat AKAIT, AMAR, ATAMON, ATNA, ILAVA, ITOT, KVAAT, NOTA, TAAROT ja VAAL. Korostan, että kyseessä on pitkälti makuasia ja minun mielestäni useimmat ovat erittäin lieviä.

Vakavia tapauksia oli neljä: ABAT, ASAM, SIAN ja STEAR. Näitä välttäisin kynsin ja hampain. SIAN onkin jo korjattu eikä muu sanasto heikentynyt yhtään.

ABAT on siinä mielessä pahin että oletettavasti tarkoitetussa mielessä (isät, katoliset papit) se on väärin taivutettu. Sanaa on kuitenkin muuttamisen kannalta hankalassa paikassa joten se lienee tullut jäädäkseen. Abat-niminen paikka löytyy Omanista, se on firman nimi (Advanced BAttery Technology) ja sukunimi (filippiiniläinen ex-kenraali Fortunato Abat). Ei hurraamista missään näistä, mutta ei sentään epäsana.

Jotkut ulkomaankieliset sanat saavat armon useimpien laatijoiden silmissä, nutta ne ovat sellaisia että niitä käytetään edes jonkin verran suomenkielisissä teksteissäkin. Mutta STEAR? Milloin on viimeksi kysytty Pirkan Maijalta: miten saan steartahran pois pöytäliinasta?

Akrofobia ja atrappi ovat sitä osuutta, mikä (mahdollisista "sivistymättömien" vastalauseista huolimatta) voidaan laskea plussaksi. Jos ei ennestään tunne näitä sanoja niin on aika oppia.

Sanojen keskipituus on 5.59 mikä on ihan hyvä - ristikkolehdissä se on aika yleisesti luokkaa 5.3 - 5.4. Tämän tunnusluvun arvosta voidaan olla monta mieltä eikä sillä olekaan ratkojalle sanottavaa merkitystä. Kutosen laatija saa kuitenkin isomman sulan hattuunsa kuin vitosen, jos pituutta ei ole ostettu sanaston laadun ja ristikon rakenteen kustannuksella.

Paikoitellen siis rima heiluu, mutta pysyy ylhäällä.
195. iso S7.9.2005 klo 10:13
Sorry, jeremiadi oli työn alla tunnin verran joten siirto jäi huomaamatta. Kopsasin edellisen sinne uuteen.
196. kari kämäräinen9.9.2005 klo 10:36
Tämähän ei kuuluisi tälle säikeelle vaan otsikon alle "tarinoita ratkomisesta". Mutta kuitenkin eilisen IS:n torstaituplan Ekin ristikon oikeassa alakulmassa olevan "vastuksia"-vihjeen ratkaisusana on minulle uppo-outo. Tai sitten mulla on väärin se kaahavan auton vihje.
197. Eki9.9.2005 klo 10:55
Kari, vihje ei ole vastustuksia. Pitää muuttaa yhtä toista kirjainta.
198. kari kämäräinen9.9.2005 klo 10:56
Kiitti Eki, huomasin kyllä lukihäiriöni heti kun olin asiasta kirjoittanut!
199. KP10.9.2005 klo 10:26
Jossain varmaan on juttua miten sukunimet menee
monikkoon. Nyt ongelma on ARANKO.
Onko se ARANKOT vai ARANGOT?
200. kp10.9.2005 klo 10:48
Mulla on siis tällainen ongelma

A vai A
R R
A A
N N
INKAT INGAT
O O
T T
201. kp10.9.2005 klo 10:54
siis

+++A+++
+++R+++
+++A+++
+++N+++
IN K/G A T
+++O+++
+++T+++
202. Jansku10.9.2005 klo 10:55
Jos tuo R on piilokirjain, niin pistä hyvä mies siihen L. Alanko nyt ainakin taipuu ALANGOT. Kuka muutenkaan on tuo Aranko?
203. KP10.9.2005 klo 11:12
Tuo ARANKO on avoin siis ei piilokirjaimia.
Tuon R tulee vaakasanasta OSTERI. Ei voi muuttaa OSTELU.
Eki tuntee kirjassaan Jorma ARANK/GON.
Netissä on vaikka kuinka paljon.
ALANK/GOT olisi kaikkein sopivin, mutta kun ei käy.

Siis kysyn. Taipuuko tuo sukunimi ARANGOT vai ARANKOT?
204. kp10.9.2005 klo 11:14
Sori, mikähän k-kirjain jäi ALANGOT sanaan.
205. KP10.9.2005 klo 11:31
Kävin katsomassa sukunimien taivutusta ja jos jotain
ymmärsin. On ARANGOT. -Tai sitten se ole.
206. kp10.9.2005 klo 11:33
-Tai sitten se ei ole.
207. Jansku10.9.2005 klo 11:38
Vielä yksi, kun tää neuvominen on niin kivvoo. :)

Saatko muutettua siihen ARANKO -kohtaan sanaksi ORANKI. Ja sit monikko ORANGIT ?
208. KP10.9.2005 klo 12:08
Ei onnistu.
Tappelin ja ARANKOA ei ole enää.
On AVANNOT.
209. Teppo10.9.2005 klo 12:39
kp: Tappelin ja ARANKOA ei ole enää.

-Onko tiedossa Arangon vai Arankon hautajaiset?

-Tuleeko linnaa Päivärinnalle vai Päivärintalle?
210. kp10.9.2005 klo 13:00
Tulee linnaa Päivärinnalle.

Olen avannut itseni. Huomannut, että teen valintoja.
Tää on kivaa.
211. Eki10.9.2005 klo 13:28
Ainakin avantojen ilmestyminen Arankojen tilalle on positiivista.
212. KP11.9.2005 klo 19:57
Työpäivä on pulkassa. Kolmen ristikon sanat valmiina.
-Sitä "uutta" kp:tä.
213. Teemu Pallonen11.9.2005 klo 20:26
Onneksi teit ne sunnuntaina, niin saat tuplapalkan ;) . Eli teit itse asiassa kuusi?
214. kp11.9.2005 klo 20:29
Niinpä, jos noin lasketaan.
Epäilen ettei todellisuudessan noin käy.
215. Satunnainen Ratkoja11.9.2005 klo 20:33
Irlannissa joko palkka 1,5 kertaisena, taikka 1,5 paivaa vapaata... eli KP hyvalla mielella sita voit vetaa lonkkaa tiistai iltapaivaan asti. (vai pitaisko 3 ristikkoa rinnastaa kolmeen sunnuntai tyopaivaa... jolloin seuraavan kerran tarttis tyoskennella vasta ens viikonlopun aattona) Varmaankin tuo jalkimmainen vaihtoehto sais kannatusta laatijoiden keskuudessa ;o)
216. Eki20.9.2005 klo 15:23
Eilen laadin ristikkoa, johon huomasin sanan utuinen sijasta sijoittaneeni sanan etuinen. Olisihan senkin voinut jotenkin selittää, mutta jäin kuitenkin pohtimaan, mitä tekisin. Yksi kohta oli vähän jumissa sen alta, joten muutos ei tekisi pahaa, mutta kolmasosa ristikosta uhkasi mennä uusiksi. Ei se alue mikään täydellinen ollut, mutta ihan kohtuullisen hyvä, joten asiaa mietittyäni keksin.

Siirsin koko ristikon oikean kolmanneksen (tai jäljelle jäin noin neljännes) toiseen aloitettavaan ristikkoon ja laadin sen reunan uusiksi. Näin sen pyyhkiminen ei tuhonnut isoa ylimääräistä työtä vaan helpotti vuorostaan toisen ristikon kanssa.

Lisäksi saatoin päästä pitkästä tahkoamisesta, joka sen yhden kohdan laatimisen kanssa olisi voinut olla edessä. Nyt saatoin tehdä uuden alueen osaksi sen kohdan ehdoilla.

Kerron, kun se reuna tulee tänne ratkottavaksi (jos muistan). Toista niistä ristikoista ei julkaista täällä. Yhteisiä sanoja niihin ei tullut, joten ei niistä mistään voi erottaa.
217. tonimikael20.9.2005 klo 15:51
Eki, muodosta voi!(?)
;)
218. Eki20.9.2005 klo 17:10
Toni, ei voine. Ei ole tarpeeksi yhteistä. Tai voi. Tai ei. Voi ei...
219. jupejus20.9.2005 klo 17:16
Pienietuinen. Yhdyssanoissa kai käy.
Etunen on taas tutumpi sana. Etuosa, rintamus.
Eteinen on porstua.
220. Eki20.9.2005 klo 17:40
Etuinen ei tuntunut hyvältä hyväksyä. Etuisa löytyy Nykäsestä eikä ole kaukana, mutta silti.
221. iso S20.9.2005 klo 21:52
Kerroin toisessa säikeessä että kielikorvani paleltumisen takia onnistuin tunaroimaan peräti kahteen ristikkoon sanan ALUNALKAEN. Mainittu hömelö elin väittää edelleen että erikseen kirjoitettuna se kuulostaa liian konkreettiselta mutta tosiasioiden edessä on taivuttava.

Mikään muu sana ei ole riittävän lähellä, joten molemmissa piti katkaista ja laittaa vähän ympäristöä uusiksi. Toisessa selvisin viidellä sanalla, toinen vaati parikymmentä. Jälkimmäisen korjaus aiheutti duplikaatin ja sen korjaus (3 sanaa lisää) valintatilanteen: ITOT vai alkupiilo ja UITOT. En kammoksu kohtuullista määrää selkeitä alkupiiloja, joten kallistuin epäröimättä kotimaiseen vaihtoehtoon. Joku muu voisi arvottaa toisin.
222. Eki20.9.2005 klo 21:56
Minulle kelpaa alunalkaen yhteenkirjoitettuna. Kauan sitten tein Iisakille sellaisen krypton, jossa oli sana AFRIKANTÄHTI. Bumerangi. Sama tapahtui sanan APOTEEKKI kanssa.
223. iso S20.9.2005 klo 22:16
Google: alunalkaen 830, "alun alkaen" 23500.

Meidän tarkastajallemme ei kelvannut ja luotan että asia on luotettavasta lähteestä tarkistettu. Itse en edes kuvitellut olevani väärässä, mutta näin kävi lankeemus edellä.
224. Eki20.9.2005 klo 22:21
Kyse on sellaisesta asiasta, etten ole yhtä tarkka siitä, että kun kaksi sanaa muodostavat kokonaisuuden, etteikö sitä voi ristikossa asettaa peräkkäin, kuten myös esim. sanat Afrikan tähti. Joskus aikoinaan oli ihmisten nimiäkin yhteen kirjoitettuna. Joutsin Pekan legendaarinen pääkuvalause Iisakista: JUKKATAMMI KANSIKUVASSA.

Nykänenhän sanoo (varmaan iloisena vapautuksestaan): Alunalkaen, paremmin alun alkaen.
225. iso S20.9.2005 klo 22:26
Tällaista se on kun palvelee oikeamielisiä ja -kielisiä orjapiiskurittarinnoja. Olisi pitänyt valita alunasta alkaen hellämielisempi firma. Nyt on suupielet veressä kun on suitset tiukalla :)
226. KP30.9.2005 klo 15:31
Terveisiä ulkomailta.
Kun porukka on kasassa,niin jollekin muistuu
mieleen hauska tapaus.
-Oli joskus sanariksessa mennyt läpi
sellainen sana kuin sarkasari.
-Oli illan kohokohta.
Kiitos hänelle, joka oli ristikkoon
sen pannut. -Nimittäin ilta oli pelastunut.
Kiitos vielä kerran....
227. KP30.9.2005 klo 20:49
Oltiin sitä mieltä, että, no niin.
Sanahan se on sellaiselle joka haluaa vääntää sen sanaksi,
mutta todellisuudessa ei mikään sana. Sar(k)asta sari ei tehdä.
Naurua riitti pitkään....
228. X30.9.2005 klo 21:19
Tuli mieleen yksi sanonta, jonka jätän sanomatta.
229. Sakke30.9.2005 klo 21:59
Veikkaanpa KP että nauroitte aika monet tovet?
230. KP30.9.2005 klo 22:02
No eipä tuossa selvässä asiassa veikkaamaan tarvitse
lähteä.
231. Sakke30.9.2005 klo 22:04
Sitä se on kun vetää alkoholia ja lääkkeitä sekaisin.
232. KP30.9.2005 klo 22:10
Tässä vaiheessa porukka oli ihan selvä....
-Vai väitätkö, etteikö selvin päin voi olla noin hauskaa.
233. Eki2.10.2005 klo 12:44
Onko väite seuraava:

Sanaris Oy on joskus päästänyt asiakkaalle myymäänsä ristikkoon sanan sarkasari.
234. kp2.10.2005 klo 13:04
En tiedä muuta, kuin mitä kuulin. Ja kertoja oli sitä mieltä.
-Mutta jos ei, niin hyvä....
235. Eki2.10.2005 klo 13:28
Sarkasari on ikivanha juttu, joka oli Antti Skytän jutussa Sanasepossa. Siinä käsiteltiin ristikoista löytyneitä huonoja yhdyssanoja. On siitä täälläkin puhuttu.

http://sanaristikot.net/keskustelut/index.php?ryhm a=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=1506&alku=315&t=k 1

http://sanaristikot.net/keskustelut/index.php?ryhm a=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=1604&alku=300&t=k 1

http://sanaristikot.net/keskustelut/index.php?ryhm a=0&p1=vast.php&p2=info_3.php&id=738&alku=1065&t=k 1

Tosi "hauskaa", jos nämä kansantarut kulkevat suusta suuhun ja muuttuvat tällä tavalla, niille naureskellaan ja niitä edelleen levitellään eteenpäin "tosijuttuina". Vähän lähdekritiikkiä! Tietysti kiinnostaisi, kuka se kertoja oli ja ymmärsikö kp oikein. Nimittäin asiasta on puhuttu myös kp:n aloittamassa ketjussa, kuten yllä näkyy Tietysti stoori on paljon mielenkiintoisempi, jos se olisikin ollut sanaris-sana.
236. kp2.10.2005 klo 13:41
Kertoja oli vanhempaa väkeä...
Ja muistin toki tuon säikeen. -Mutta kuten sanoin, jos ei
ole aikaisempaa "todellista" tapausta sattunut ennen tätä,
niin hyvä. Vanhempi väki kun kertoilee jotain, niin se on
voinut käydä kaksikymmentä vuotta sitten.... tai milloin
hyvänsä.... -Mutta, jos ei niin hyvä. Mutta tuota "hauskuutta"
ei saa enää takaisin...
237. Eki13.11.2005 klo 16:30
Olen reilun viikon sisään kaksi kertaa selvinnyt vaikean tuntuisesta laadintapaikasta sillä tavoin, että olenkin viimein tajuttuani kääntänyt kuvasta tulevan lauseen menemään viimeisen sanan osalta toiseen suuntaan. Eka oli viime tiistain lastenristikko, johon tuli PITUUSHYPPÄÄJÄ EVILÄ. Evilä meni alun perin suoraan oikeaan reunaan, nyt se kääntyi alas.

Sama tapahtui eilen Madame-lehteen laatimassani ristikossa (en kerro sanoja, kun julkaisu on edessäpäin).

Onnekasta on ollut, että sanan on voinut panna kääntymään sellaisenaan eli se on mennyt myös reunaan asti. Mielelläni kun en jätä lauseita roikkumaan keskelle ristikkoa.
238. KP14.11.2005 klo 09:31
Onko teille tapahtunut koskaan sellaista, mikä minulle on
tapahtunut yhtenään. Kun radio on päällä, niin laatiessani
useasti tulee juuri se sana radiosta jota sijotan ristikkoon...
239. Eki14.11.2005 klo 09:48
Kyllä on. Samoin kun kirjoittaa vihjettä, niin juuri se sana, jota on vihjeeseen kirjoittamassa, tulee radiosta tai tv:stä toisen sanomana.
240. iso S14.11.2005 klo 10:47
Muistaakseni ei koskaan, sillä radio on päällä lähinnä autossa ja silloin en laadi enkä vihjeitä, koska ajan. Televisio voi olla laatiessa auki (vaimo katsoo) ja sen kanssa näitä voi sattua. Useimmiten en kyllä taatusti huomaa, koska olen niin yksiraiteinen että laatimiseen keskittyessä luppakorvat lupsahtavat kiinni ja kuulen vain pieniä pätkiä harvakseltaan.

Sinänsä en pidä ilmiötä mitenkään merkillisenä, jos näin käy jonkin normaalikäytössä yleisen sanan kanssa. Sitten on jo ihmeellisempää jos atta tulee samanaikaisesti ristikkooni ja televisiosta (ja vielä kuulen sen).

Vastaavaan yhteensattumaan voi törmätä yhtä hyvin ratkoessa.
241. Eki22.11.2005 klo 22:23
Tänään manailin, että laatimus olisi valmis, mutta kaksi kohtaa ei yhdisty, vaihtoehtoine olivat M_LMA ja T_LMA, mutta mitään hyväksymääni piilokirjainsanaa ei löytynyt. Lopulta hokasin, että siellä LMA:n puolella, joka oli valmiiksi laadittu, olikin pari sanaa, joita muuttamalla sitä valmista aluetta voisi muuttaa ja saisin siihen MALMI. Valmiskin alue saataa olla joskus otollisempi muutettava kuin se, joka on viimeksi ollut teon alla, joka tuntuu loogisemmalta kumitettavalta.

Onni onnettomuudessa vielä. Olisin kuitenkin joutunut muuttamaan sitä paikkaa, jota nyt muutin, sillä siellä oli PAINO ja muualla PAINONHALLINTA. Nyt siinä on PIILO. Myös PIINAUS vaihtui minusta paremmaksi sanaksi KIILAUS.
242. Juha-Pekka Kuusela22.11.2005 klo 22:39
Eki: kiilaus on hauskempi ja kiva kuulla ettei laadinta suju kokeeneenakaan niin että sijoittaa sanat ja se on siinä. Eli jos ette ymmärrä mitä tarkoitan tarkoitan samaa tyyliä
kuin televisio menee päälle.
243. Eki22.11.2005 klo 22:42
Jos alkaa mennä liian helposti, sitten pitää lisätä laadinnan vaikeuskerrointa. Pääasia on toki, että ristikko sopii siihen paikkaan, johon se tulee ja ratkojat siitä nauttisivat.
244. iso S22.11.2005 klo 23:00
Golf-harrastajien tai laskettelijoiden lehteen olisi sopinut TALMA (golfkenttä ja laskettelupaikka Sipoossa, Nykäsestä löytyvän lima-merkityksen lisäksi).
245. Eki22.11.2005 klo 23:28
Ei apteekin asiakkaille kuitenkaan, limaakaan.
246. KP23.11.2005 klo 11:48
Luenko Eki tuon tekstisi oikein?
-Jos on yhdyssana aikamies, niin ei voi panna sanoja
aika, mies koska ne ovat jo tuossa yhdyssanassa?

Mikä ihmeen sääntö se on?
247. Eki23.11.2005 klo 12:00
Se on julkaisijasta kiinni. En ole itse kovin tarkka, mutta en TIETEN TAHTOEN pane noin lähellä olevia sanoja, jos muutamassa minuutissa pystyn asian muuttamaan. Joskus voi mennä paljonkin aikaa. Joskus se huomataan niin myöhäisessä vaiheessa, että muuttaminen aiheuttaa pahempien virheiden riskin.

Tällä viikolla jouduin käyttämään ensimmäistä kertaa täälläkin puheena olevaa sanaa ORAL, kun olin jättänyt sanan ITSE kahteen kertaan laadintaan. Kone olisi sen tsekannut, mutta en ollut muistanut pyytää enkä vihjeittäessä sitä tajunnut.
248. Antti Viitamäki23.11.2005 klo 12:26
KP:

"Luenko Eki tuon tekstisi oikein?
-Jos on yhdyssana aikamies, niin ei voi panna sanoja
aika, mies koska ne ovat jo tuossa yhdyssanassa?

Mikä ihmeen sääntö se on?"

Anteeksi, KP, mutta kuinka pitkään kerroitkaan olleesi ristikkoalalla? Eikä tuollainen asia ole tullut missään vastaan? Mielenkiintoista.

Teillä päinkö voi huoletta laittaa samaan ristikkoon vaikka sanat MIES, AVIOMIES, OVIMIES, UKKOMIES, TURVAMIES, MIESKUNTO, MIESVÄKI ja MIESVAHVUUS, eikä kukaan sano mitään? Edes kysäise?

Mitenkäs samaan ristikkoon sanat MIES ja MIES?

Ihan vain kiinnostuneena kyselen.
249. Juha-Pekka Kuusela23.11.2005 klo 12:54
Miten laadinnan vaikeusasetta kasvatetaan ?
250. Eki23.11.2005 klo 13:06
Aseesta ei tiedä, mutta jos asteesta edelleen puhutaan, niin mm. keskittymällä yhä enemmän sanaston laatuun ja pituuteen.
251. kp23.11.2005 klo 13:11
Ehdottamasti ei: MIES ja MIES?

Mutta periaatteessa yhdyssana (aikamies) on ihan eri
sana kuin pelkkä mies tai aika... Siis kahta samaa sanaa ei
voi ristikossa olla, mutta aikamies on sanana íhan eri...
-Sama pätee minkä tahansa yhdyssanan kanssa.
(Vaikkapa lumisade) Se ei ole sama sana, kuin lumi tai sade.

Mutta jos laatijan silmään tuo yhdyssanan ja jonkun sanan
samanlaisuus ei laatijan silmissä ole hyvä, niin hän ei sitä
hyväksy. Mutta muuta estoa tuollaiselle käytännölle ei ole.
252. kp23.11.2005 klo 13:14
KORJAUS.
"Mutta jos tuo yhdyssanan ja jonkun sanan
samanlaisuus ei laatijan silmissä ole hyvä, niin hän ei sitä
hyväksy. Mutta muuta estoa tuollaiselle käytännölle ei ole".
253. Juha-Pekka Kuusela23.11.2005 klo 13:26
astetta tarkoitin. näppis ei vaan aina tunnu reagoivan.
254. Eki23.11.2005 klo 13:27
Kyllä on, kustantajan vaatimus, ja siitä on täällä kyllä keskusteltu.
255. Juha-Pekka Kuusela23.11.2005 klo 15:18
Eki: kuka on tässä tapauksessa kustantaja ? eli puhummeko tietyn
julkaisun tekijän vaatimuksesta vaiko Sanariksen...
256. Eki23.11.2005 klo 16:48
Minähän kerroin, että itse en ole niin tarkka. Vältän järkevässä määrin. En minä ala vieraita kurtantajia nimeämään, vaikka niin on jo aiemmin tehty. Saavat asianosaiset kertoa, jos huvittaa.
257. Pena23.11.2005 klo 16:59
Eki ei ole liian tarkka (otsan)kurtantaja!

d=)
258. Juha-Pekka Kuusela23.11.2005 klo 17:42
Eki: No onko sitten linkkiä foorumille.
259. Satunnainen Ratkoja23.11.2005 klo 23:17
No kun kerran asiaa lahelta liippaa. Tammoiseen tormasin:

Tuossa eilen taytin nettiristikkoa. Taloustiedon viimeisin ristikko. Ristikkohan on loistava, vaikka eras sana (taitaa olla viela kilpailu voimassa joten ei puhuta asioista niiden oikeilla nimillaan ;o)) ilmenee ristikossa kolme kertaa... ja toinenkin lahes "tupla" sana on taivutettuna verbina ja yhdyssanan osana...

Jos tassa ois lahdetty hiuksia halkomaan niin eika tama olis mennyt lapi. Mutta hyva etta Pallonen kehtas sen tuollaisena luovuttaa.

Ristikko saa multa "puutteistaan" huolimatta arvosanan 10+

Hyvia pitkia sanoja ja hyvalla avoimuudella! Voilaa, voiko tassa ratkoja muuta vaatia...

Kiitokset taas Palloselle, jatkakaa samaan malliin!
260. tonimikael23.11.2005 klo 23:23
Tänään laadin iiässään kovista ja oikea alakulma tuotti pitkäksi aikaa työtä. Kun sen vihdoin sain valmiiksi, huomasin, että olin mennyt vahingossa muuttamaan kuvasta tulevan lauseen viimeisen sana toiseksi. Ja eikun kumille töitä. ;)
261. Satunnainen Ratkoja23.11.2005 klo 23:42
Niin jos jotain jai kiinnostamaan milta tama ristikko nayttaa, ja muodostamaan oman mielipiteen niin se loytyy taalta...

http://www.sanaristikot.fi/ristikot/nayta_flash.ph p?file=taloustaito/05/ta0511&s_posti=sanaristikko@ veronmaksajat.fi
262. Satunnainen Ratkoja23.11.2005 klo 23:44
tonimiihkali ehti tohon valiin, tama linkki ei tietenkaan ole tuo miihkalin kumittama tekele ;o)

Vaan se kehumani Pallonen
263. iso S24.11.2005 klo 08:45
Monet kustantajat eivät käy täällä kertomassa periaatteistaan ja osa niistä kuuluu epäilemättä liikesalaisuuden piiriin. Siksi laatijoidenkin on oltava viisaasti vaiti.

Tässä asiassa kyse on tuotteen laadusta. Yksi näkökulma on se että saman sanan toistuminen on puolivirallisten ristikkosääntöjen mukaan epäsuotavaa, joten tällaisen välttäminen on hyvä asia. Toinen näkökulma on se että mikä tahansa rajoitus vaikeuttaa ristikon laatimista, jolloin hyvän kokonaisuuden saavuttaminen voi vaarantua vain siksi että joku yksittäinen kohta saadaan viilatuksi pilkuntarkasti puhdasoppineksi.

Kaiken tuon huomioiden uskaltaudun kertomaan, nimiä mainitsematta, että ainakin yhdellä julkaisijalla on olemassa periaate minkä mukaan sana ei saa toistua ristikossa edes yhdyssanan osana. Tästä voidaan joskus hyvillä syillä joustaa. Toistumiseksi ei tietenkään lasketa sellaista että ristikossa on AIKA ja TAIKASANA, vaikka edellinen sisältyy jälkimmäiseen.

Mielenkiintoinen ja sekin todellisuudessa esiintyvä tulkinta on se että kirjain kirjaimelta sama sana saa esiintyä kahdesti, jos esiintymillä on eri merkitys. LAKI (säädös ja tunturin laki) saa toistua, samoin VUORI (takissa ja maastossa), kunhan vihjeillä selvästi osoitetaan että tarkoitetaan eri merkityksiä.

Oma mielipiteeni on se että sana ei saa sellaisenaan toistua, olipa sillä eri merkityksiä tai ei. Jos tällainen tapaus kuitenkin pääsee livahtamaan aukeaman ristikkoon niin maailma ei kaadu, huojahtaa vain. Jos sana esiintyy yhdyssanan osana niin rikkeen suuruus riippuu siitä miten lähellä sanat ovat toisiaan ristikossa ja miten oleellisesti sanojen merkitys yhdyssanan osana liittyy kantasanan merkitykseen.

AIKAMIES ja MIES on aika paha, vaikka ne olisivat vastakkaisissa kulmissa. Onhan yhdyssanassakin oleellista se että kyseessä on mies. AIKA ja AIKAMIES samassa ristikossa ei minusta ole otsan rypistämisen arvoinen, jos ne eivät ole ihan lähekkäin. Ainakaan minulle ei erityisesti tule mieleen ajan kuluminen sanasta aikamies; hahmotan sen kokonaisuutena minkä merkitys on aikuinen mies. Kaipa aikuinen on ajasta johdettu, mutta tämä yhteys ei ole silmään tökkäävä.
264. Eki24.11.2005 klo 23:46
Eiköhän tämä aihe ansaitse toisenkin säikeen.
265. Eki20.3.2018 klo 22:45
Vanhoja tarinoita.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *