KESKUSTELUT > RISTIKOT > VALINNAN PAIKKA

1664. Valinnan paikka

Eki6.6.2005 klo 09:29
Moni ratkoja on sanonut, että ei se laadinta niin olennainen ole vaan vihjeet. Keskittykää, laatijat, vihjeisiin!

Laadinnalla luodaan pohja vihjeitykselle. Jos laatija ei harkitse ristikkoa sana kerrallaan, vaan räiskii laatimukseen ensin mieleen tulevia sanoja (tai kone tekee sen hänen puolestaan), on ristikosta vaikea saada miellyttävää kenellekään.

Seuraavassa kerron vain ja ainoastaan omasta työstäni. Sen verran kuitenkin pidän sitä yleishyvänä, että samantyyppisesti opetan laadintaa MMM Sanaristikot -kirjassa.

Otetaan siis esimerkki, ihan aito tilanne viime päiviltä. Minulla on nelikirjaiminen sana, joka alkaa kahdella I-kirjaimella: II--. Mikään muu ei erityisesti rajoita valintaa, voi valita parhaan. Joskus voi olla, että hyviä vaihtoehtoja on vain yksi, mutta tässä on sentään useita. Pystyn laatiessa ne nopeasti läpi käymään ihan päässäni.

IIDA. Olisi muuten parhaimmistoa, mutta ei yhtään tunnettua nimen omistajaa. Vihje vedettävä hatusta. Tyttö, allakan tyttö, syystyttö, kaikki tylsiä. Kikkaillen irtoaa jotain.

IILI. Olisi muuten paras, mutta mato kuitenkin tunnetumpi pitempänä: iilimato. Nykänen silti tuntee tämänkin, Pesonen ei. Tuulenpuuska- ja päähänpisto-merkitykset vaikeita.

IINA. Tylsä kuten Iida, vaikka yleisurheilija Pekkola jonkin verran tunnetaankin. Miinustamalla saa kohtuullisia vihjeitä mm. kiilasta, liinasta, piinasta ja viinasta (viitaten toiseen aiheeseen: pitäisikö laatijan olla "mainostamatta" alkoholeja?).

IIRI. Kohtuullisen hyvä sana, tarkoittaa Irlannin kelttilaistä tai kieltään. Helpossa voi olla vähän hankala.

IIRO. Tämän valitsen itse useimmin. On useita tunnettuja Iiroja, joista voi tehdä vihjeitä vaikeampiinkin ristikoihin käyttämättä sukunimeä (Rantala, Seppänen, Viinanen), viitaten tekoihinsa. Tämän näistä useimmin valitsen.

IISI. Sana olisi muuten erittäinkin hyvä, mutta varmaan yli 50% ratkojista luulee, että laatijat ovat sen keksineet helpottaakseen työtään. Ulkomaisten sanojen suomalaiset väännökset kuulostavat useamminkin siltä.

IISU. Suunnistusseura Iisitä. Toiset eivät hyväksyisi ollenkaan (lyhenteenomainen) ja siksi itsekin karsastan.

IITA. Käytetyin II-alkuisista, mutta samalla rasittavin. Laulu tunnettu, ei tosin enää nuoremmille. Tulee ristikkoon "pakkosanana" liiankin usein, joten en valitse tässä vaiheessa, kun ei ole pakko.

IIVI. Tyypillisiä ristikoiden fakkisanoja. Punainen vaatelintu! Periaatteessa jopa informatiivinen, mutta yleistietona liian vaikea.

IIVO. Polven päästyä kansanedustajaksi sana parani, mutta ei noussut kovin tunnetuksi, kuten ei kirjailija Härkönenkään. Vertaa Iidaan ja Iinaan siis!

Useimmiten noista valitsen Iiron ja juuri siksi, että sana on tuttu, mutta sille on mahdollista keksiä aika erilaisia vihjeitä. Jos en sitä laadintavaiheessa osaisi ajatella, ristikko voisi vilistä vaikeasti vihjeitettäviä sanoja. Yksi miinus Iirossa on. Jos ympärillä on muutenkin paljon erisnimiä, valinta kääntyy toisaalle. Yhtään tosi hyvää sanaa ei luettelossa ole.
2. jupejus6.6.2005 klo 11:09
Jos sanojen mielekkyyttä halutaan puntaroida, niin allakkanimet ovat nähdäkseni samanverataisia eli
Iida, Iina, Iiro, Iivo.
Toissijaisia olisivat nimet; Iita ja Iitu (käyttö- ja kutsumanimiä - nyk. Iitu varmaan enemmän käytetympi kuin Iita - Iitaa puolustaa taas vanhastaan melko yleinen nimenkäyttö), mutta silti molemmat kelvollisia sanoja nähdäkseni.
Iiri - hyvä sana.
Iisi - yleistynyt täysin kieleen (ei aiheuttaisi harmistumista risikossakaan).
Iili - hyvä sana, [varsinkin sade- tai ukkospilvenä], mutta ainakin iilimadon yhdyssanan osana.
Iivo - ei miellytä sanana. Vieras ja outo.
Iisu - noista sanoista heikoin.
3. jupejus6.6.2005 klo 11:11
Ei kun korjaan;
Iivi - oli tuo vieras ja outo sana ja
Iivo on käypä sana.
4. Eki6.6.2005 klo 11:12
Yritin todistaa, että ratkojan kannalta allakkanimet eivät ole samanvertaisia.

Iili sadepilvenä on minusta aivan kohtuuton.

Iivo tuolla jupejusin lopussa lie se iivi.
5. Olavi Kivalo6.6.2005 klo 11:16
Jos valitaan IISI, olisiko V-V hyvä kikka (vaiko jo käytetty), joka antaisi perusteen valinnalle?
6. Eki6.6.2005 klo 11:22
V-V on paljon käytetty.

Sanassa IISI ei kyse ole vihjeityksen vaikeudesta. Kyse on vain ja anoastaan siitä, että moni ratkoja pitää sanaa laatijan keksimänä eli hätäratkaisuna. Sellaista ajatusta en laatijana haluaisi ratkojan päähän.
7. Olavi Kivalo6.6.2005 klo 11:27
Totta. Vihjeitä pulppuaa. Pariisista ihannetulos.
8. jupejus6.6.2005 klo 11:28
Ja haluaisin taas nähdä, että allakkanimet ovat nimen omaan samanvertaisia.
Jos joku saattaa median välityksellä jonkin nimen tunnetummaksi kuin toiset, niin ei se saisi vaikuttaa nimien "arvostamiseen".

Jos Iiro vihjeytetään "Viinanen", niin sanooko se alta 30- enää mitään. Eiväthän ne tuonne tuota joskus vaikuttanutta valtakunnan rahakirstunvartijaa.
No, onhan Iiro-nimellä julkisuuden henkilöitä, että vihjeytys ei tuota vaikeuksia ja voihan se Viinanenkin pulpahtaa lööppeihin koska vain, mutta silti pitäisin nimet samanarvoisena,
vaikka sanaristikoissakin.
9. Eki6.6.2005 klo 11:32
Ne ovat periaatteessa samanarvoisia ratkaisusanoja. Niille ei vain helposti saa samanarvoisia vihjeitä. Kuka asian mitenkin näkee.

Ongelma ei ole yhden ristikon kanssa. Ongelma on, kun on sata ristikkoa, joissa on kaikissa Iida tai Iiro.
10. Eki6.6.2005 klo 11:40
Jotain merkitsee valinnassa myös se, mitä sanoja on viime aikoina enemmän käyttänyt. Jos Iiroa ei ole ollut pitkään aikaan mutta Iidaa on, sitten ainakin Iiro. Tosin, jos menevät ihan eri lehtiin, ei toisto haittaa niin paljon.

Korjauksia alustukseeni:

kiila > Kiina
Iisitä > Iistä
11. iso S6.6.2005 klo 12:11
Sanat eivät ole todellisuudessa tasavertaisia mm. siksi, että niillä on erilainen kirjainrakenne. Jotkut tulevat ristikoihin kutsumattakin (Iita), jotkut erittäin harvoin ilman tietoista ponnistelua (Behiye). No, jälkimmäinen ei ole allakkanimi, joten sen ei tarvitsekaan olla tasa-arvoinen. Miksi muuten ei? Onko tarkoitus palvella lähdeteosratkojia? Vihjeeksi päivämäärä ja sitten vain allakasta katsomaan, mikä kyseisen päivän nimistä on pituudeltaan sopiva?

Olen sitä mieltä että nimen esiintyminen allakassa on yksi järkevä kriteeri, mutta ei ainoa eikä aina edes paras. Nimi, jopa ulkomainen, voi olla parempi jos se on oletettavasti ratkojalle tuttu, ja sille pystyy tekemän hienon vihjeen.

Allakasta löytyvälle etunimelle Oili pyydettiin taannoin keksimään hyvä vihje. Saalis jäi heikoksi. Tämä nimi kuitenkin putkahtaa kohtuullisen helposti ristikkoon. Siinäpä sitten valitsemaan kolmesta vakiovihjeestä:: Mäki, öljytyttö vai päiväys? Ketkä niistä alle 30-vuotiaista tuntevat muuten Oili Mäen?

Sinänsä minusta ei ole erityisen suuri ongelma, jos joku ei tunne Iiro Viinasta. Tärkeintä on, että hahmottaa Viinasen sukunimeksi ja tajuaa että etsitään etunimeä. Jos juuri tuo yhdistelmä ei olekaan tuttu, niin sana ratkeaa poikittaisten avulla, mikäli ristikon vaikeustaso on ratkojalle sopiva. Silloin syttyy lamppu viisaan eläimen: joo, Iiro on etunimi, varmaan on joku Iiro Viinanen. Jos kiinnostaa, niin senhän voi tarkistaa netistä, Kuka Kukin on -kirjasta tai jostakin.

Oili Mäen kanssa on sama juttu, mutta käytettävissä olevia sukunimiä on vähemmän. Vihje kuluu tylsäksi jatkuvassa käytössä. Lisäksi on lähellä toinen lähellä oleva Mäki, Olli, mikä saattaa sotkea pasmat. Molemmat lienevät suunnilleen yhtä tuttuja tai pikemminkin tuntemattomia ristikoita harrastamattomille alle 30-vuotiaille.

Minusta siitä ei kannata tasa-arvon kannattajien (me kaikkihan olemme sellaisia?) hermostua, jos jotkut nimet ovat ristikoissa tasa-arvoisempia kuin toiset. Se ei tee noiden nimien kantajista sen parempia tai huonompia ihmisiä.

Muuten, Behiye ei ole mielikuvitusolento, vaikka joku ei nimeä tuntisikaan. Minä ainakaan en tuntenut vielä eilen, mutta satuin juuri saamaan työasioissa sähköpostia tuonnimiseltä henkilöltä tai henkilöttäreltä.
12. Lettu6.6.2005 klo 12:30
Eki > Ajat innokkaasti hyvien vihjeiden perään. Hyvä niin, mutta olisiko syytä myös tarkastaa omien tuotosten vihjeiden laatua! Kyse on Mustan Pelikaanin uusimman numeron (4/05) vihjeestä "ählämit" (Hannu Salokangas, s. 12).
13. jupejus6.6.2005 klo 12:40
Täytyypä todeta, että hyvä puheenvuoro iso S:ltä.
Noinhan se varmaan on - ja jos kahden ii;n perään voi ottaa allakasta minkä nimen vain esimerkiksi, niin sen valinnan "arvoa" lisää ehkä se, miten se vaikuttaa ristikon muiden sanojen laadintaan.

Mitä tulee nimiin ja niiden ajankohtaisuuksiin - niin varmaan juuri noin, että voihan nimen tarkistaa, jos siltä tuntuu.
Eli kyllähan se Volmarikin juoksee yhä vaan, eiköstä?
14. matts6.6.2005 klo 13:10
IIMU !
Saas nähdä koska tämä tulee ristikoihin (onhan IATAkin tehty meille tunnetuksi ja muutama muu lyhyenne :)-
15. iso S6.6.2005 klo 14:07
jupejus, kuinkas satuitkaan kysymään oikealta mieheltä - minun mielessäni Iso-Hollo juoksee sattuneesta syystä paljon hanakammin kuin Salminen tai Askola, hekin tietysti paremmin kuin Murakoso.

Samoista kisoista jaksoi ikimuistoisaan SM-alkuerän ristikkoon saakka Erkki Tamila (rip), myös tunnettu 25 km:n ME-miehenä ajalla 1.21:27,0 vuodelta 1939. Ei ole vaikea, kun yks Pallonenkin tietää vaikka ei ole kovin vanha.
16. Yks Pallonen6.6.2005 klo 15:11
Tässä tapauksessa Pallosella on kotikenttäetu.
17. Matti6.6.2005 klo 17:15
Iso-Hollo ylittää vesiestettä tänäkin päivänä Keravan aseman takana olevalla aukiolla, pronssiin valettuna.

Volmaria kuulemma kutsuttiin Vommaksi. Ainakin yksi poika(parka) Keravalla on tämän vuoksi saanut ristimänimen Vomma.
18. Hui_hai7.6.2005 klo 11:31
Muutoin nimet ovat todellakin periaatteessa samanarvoisia ja aina mielellään vältettäviä (mutta eivät tietenkään kiellettyjä). Poikkeuksena uutis- ja ajankohtaisristikot sekä tietysti teemaristikot. Näissä ajankohtainen ja osuva nimien käyttö voi tuoda ratkojakunnalle jopa lisäarvoa. Minä olen saanut erittäin positiivista palautetta kopiskelijalehtiin tekemistäni ristikoista, joissa niminä on käytetty luennoitsijoita, opiskelija-aktiiveja yms. Ratkojien mukaan ne tuovat henkilökophtaisuuden tuntua ristikoihin. Mitä laajemmalle ja mitä moninaisemmalle yleisölle ristikon on tarkoitus levitä, niin (yleensä) sitä huonommin siihen tällaiset nimet ja etenkin henkilökohtaiset sisäpiirivihjeet tietysti sopivat
19. Libero7.6.2005 klo 20:35
Kahdesta nelikirjaimisesta kotimaisesta naisnimestä tarjoilen vihjeiksi:
1) KESÄNAINEN KUKASSA
2) KOOTON ILMIÖ
... Nimet esiintyvät tätä edeltävissä puheenvuoroissa. Orientoidun vasta opettelemaan laadintaa MMM Sanaristikot -kirjan opastuksella eli painin erittäin kevyessä sarjassa. Kirja miellyttää itseni lisäksi myös kissaa, joka pitää sitä ajoittain omanaan.
20. Matti8.6.2005 klo 10:29
Jokin aika sitten lueskelimme nyt jo edesmenneen Seppo Heikinheimon Mätämunan muistelmia. Pidimme siitä kaikki, eniten kuitenkin Väinö (koira).
21. Libero8.6.2005 klo 14:27
(Matti, en tiennyt, että Heikinheimokin on kirjoittanut mainion sanaristikkokirjan. Pitänee lukea, kun myös Väinö suosittelee.)
Sitten asiaan.

iso S: Kelpaisiko sinulle tuo kesänainen kukassa vihjeeksi Oili-nimestä?
22. matts8.6.2005 klo 14:52
Muistan hyvin kun pikkupoikana Keravan urheilukentällä juoksimme ja hypimme, niin Vomma köpötteli kepin (reuma taisi vaivata) kanssa kentän reunalle seuraamaan meitä nuoria toivoja. Hän asui 200 m päässä kentästä ja seuraili usein edesottamuksiamme.
23. iso S8.6.2005 klo 15:18
Libero: miksei se minulle kelpaisi, etenkin jos vielä ymmärtäisin! Olettaisin että "kukassa" on kätkövihje, mutta suoralta kädeltä ei tule mieleen mitään oili-pitoista kukkaa, kun en ole mikään floristi.

Suurin puute hyvistä vaihtoehtoisista vihjeistä on helpoissa ristikoissa ja niihin tuo on metritolkulla liian vaikea.

Yksi ongelma on se että Oilin päivä on heinäkuussa, joten kesä pitää ymmärtää koskemaan laajemmin kuin kesäkuu (vertaa klassikko heinämies -> ATSO). Ehkä suvinaisesta puhuminen poistaisi tuosta aiheutuvat jupinat.
24. jupejus8.6.2005 klo 16:11
Kukkia tulee mielee, jossa on oili ja iina kukoistuksessa, tuttuja huonekasveja - hyviä vihjeitä
25. iso S8.6.2005 klo 16:22
Mutta kun meidän ainoa huonekasvimme on sohvaperuna!
Pitäisikö anella lisätietoa rukoilijasirkalta, jos se joutaa kesken kiinankaalin mutustelun?
26. Libero8.6.2005 klo 18:00
iso S:
Suvinainen lyhenisi vielä kahdella kirjaimella, kun vihje kuuluisi SUVIAKKA KUKASSA eli OILI SOILIKISSA.

Soilikki, saintpaulian heimolainen, on yhtä tuttu huonekasvina kuin Keke Rosberg on tuttu formulakuskina!
27. Libero8.6.2005 klo 19:25
Jatkuu... Helppo - ehkä käytössä kulunutkin - vihje Oilille on NAISTENVIIKOLLA (ei ole monta nelikirjaimista vaihtoehtoa). Näköjään Oili-syndrooma alkoi vaivata minua, kun Atta-syndrooma hellitti.

Iidasta olisi hauska jotakin keksiä.
28. iso S8.6.2005 klo 19:42
Riidasta en halua naista ottaa, viidakkoon mokoma. Helpotti kun paljastuin tietämättömäksi, en hoksaamattomaksi. Soilikista en muista koskaan kuulleeni. Oo-ooo-oo sen muistan, mikäli mä muistan sen.

Testasin kysymällä vaimolta. Pienen epäröinnin jälkeen arveli että "joku kukka". Jos ei olisi tiennyt niin olisin käyttänyt todisteena vaikka mitä vastaan, koska anoppi on ollut kymmeniä ellei satoja vuosia töissä puutarhassa. Pitäähän siitä perintötekijöihinkin jotain imeytyä.

Soilikin ja Keken rinnastamisen täytyy olla huumoria. Molemmat ovat varmaan toistaan tunnetumpia joissain piireissä, mutta Keken lööppijulkisuus on (ja varsinkin oli) varmasti monin verroin suurempi.
29. Libero8.6.2005 klo 20:29
Sopii sen mennä huumorin piikkiin. Entä kävisikö pirtaan soilikin ja Sina Rosbergin rinnastaminen? Siinä soilikki, missä Sinakin.

Eki mainitsi alkupuheenvuorossaan, että Iidasta saa tylsiä vihjeitä. Onko LAURIN MUUSA liiallista kikkailua?
30. Matti8.6.2005 klo 21:41
Viidan nainen
31. iso S8.6.2005 klo 21:42
Joo, Sina ja soilikki yhteen soppii, huomenna pannaan istutuskoppiin. Nämä arvioisin suunnilleen samalle tasolle satunnaista ratkojaa ajatellen, vaikka itse en ole toisesta kuullutkaan ja toinen on mm. ristikoista tuttu.

Tähtäimesi on selvästi visaisten puolella, joten mikään yksittäinen vihje ei ole liikaa. Lähitienoon muut vihjeet ratkaisevat, ratkaiseeko joku.

Tuo esimerkkisi oli sellainen mikä jättäisi minut ja puutteellisen yleissivistykseni (tässä tapauksessa sanoisin jopa nippelitietouteni) hieman ymmälle. Pitäisikö arvata että Lauri on Lauri Viita? Pitäisikö lisäksi tietää että Laurin muusa (vaimo, vaimoke, muu innoittaja) oli nimeltään Iida tai Iita? Vai eikö ollutkaan ja pitäisi vain päätellä Laurin -> Viidan -> muusan perusteella VIIDAN-sanaan kätkeytyvä naisennimi, millä ei sellaisenaan ole mitään tekemistä Lauri Viidan kanssa? Jos ratkaisin oikein, niin ratkaisinko väärin perustein?

Iskelmäradion 333 euron minuutissa oli juuri kysymys, kenen teoksia ovat Betonimylläri ja joku muu, en muista mikä. Vastaaja ei tiennyt ja sain sen vaikutelman, että koko Viita oli tuntematon suuruus, muusista ja soosista puhumattakaan.

Visaisten tekeminen ON taitolaji, mikä vaatii hyvien hoksottimien ja oman tietämyksen lisäksi empaattista ymmärrystä. Pitää osata asettua ratkaisijan asemaan ja vihjeittää niin ettei minkään yksittäisen kohdan ratkaiseminen ole liian helppoa, mutta toisaalta minkään yksittäisen tiedon puuttuminen ei lukitse koko aukiota. Liiallinen kikkailu ja varsinkin samantyyppisten kikkojen riistoviljely tuottaa ainakin minulle helpommin hammastenkiristystä kuin ilonkiljahduksia.
32. Eki8.6.2005 klo 21:52
Minä mietin, että se voisi olla soilikki, mutta varmaa tietoa moisesta kasvista ei minulla ollut.

Minusta tuo Oilin vihje tai myöskään Laurin muusa eivät ole kovin hyviä vihjeitä (ovat ne toki kekseliäitä ja innovatiivisia) visaiseeenkaan ristikkoon, mutta on minulla(kin) taatusti ollut kamalasti(!) huonompia.

Iso S:n filosofointi osuu taas kerran aika lailla asian ytimeen. Ei kenelläkään silti siitä absoluuttista totuutta ole. Lööppitunnettuus vastaan fiksu kirjatieto, mikä kenelläkin ottaa päähän.
33. jupejus8.6.2005 klo 22:09
Jos paavalinkukka eli saintpaulia on ollut yleisin kukka ikkunalaudoilla, ainakin joskus (tutkittukin), kauan kukkiva ja helppohoitoinen, niin samoin perustein melko kärkipaikoilla on ollut soilikkikin. Johan se on ollut (ainakin ennen) joka talon ikkunalla, vai onko ne viherkasvit sivuttaneet jo tavalliset huonekukat.
34. Libero8.6.2005 klo 23:47
Kommenteissanne on vallan hienoja näkökulmia, joista olen ilahtunut. Jatkan orientoitumista. Suunniteilla olevasta ensimmäisestä laatimuksestani tullee melkoinen sillisalaatti, mutta sille pitää valita kohderyhmäksi salaattisilli.

Tuntuu mukavalta, että jupejus sentään tuntee kotien viehkeät ruukkukukat. Iso S taas kirjoittaa perustellusti empaattisesta ymmärryksestä. Ratkojana tunnen päivittäin empaattista ymmärtämystä, kun yritän eläytyä laatijan rooliin: niin paljon vihjeitä, niin paljon ratkaisusanoja, niin paljon oivallusta, niin paljon urputusta ja niin edelleen...

Laurin muusasta tuskin voi muuta sanoa kuin Matin lailla "Viidan nainen". Tietysti itse sain siitä helposti aikaan "Viidan Iidan", mutta myönnän, että kokeilin kepillä kesäistä jäätä.
35. Eki9.6.2005 klo 00:00
Otan taas esimerkiksi erään Viitamäen (kylläkin ennen julkaisua muutetun) vihjeen viime vuosituhannelta: VALON KOVEROIMA = ISAAK. Musiikin erikoistuntijoiden lehdessä vihje olisi loistava. Ensin pitää tajuta, että koveroida = tehdä coverversio. Sitten pitää tajuta, että valo on Ville Valo. Sitten pitää tietää, että HIM teki ensimmäisenä sinkkunaan kappaleen Wicked game, jonka on säveltänyt ja esittänyt Chris Isaak.
36. Timppa9.6.2005 klo 01:45
Tuossa Ekin esiin ottamassa AV:n vihjeessä on oma hienoutensa ja olisin mahdollisesti sen oivaltanut (pitää vaan orientoitua Viitamäki-fiilikseen), mutta ristikkolehtiin ja suurelle yleisölle tarkoitettuihin ristikoihin se ei olisi hyvä. Paikalliskerhon (Saimaan mainiot, vaikken enää Saimaan rannalla asukaan) erittäin laajan asiantuntemuksen ja kokemuksen tuntien, uskoisin tuon aivoituksen olevan hyvinkin ratkaistavissa viimeistään ryhmätyönä. No niin, hyi-hyi, ratkooko joku ristikoita porukalla...

Siitä tulikin mieleeni, että joko joukkuekisaa on kehitelty ja suunniteltu eteenpäin...:)
37. Ville E Ivalo9.6.2005 klo 09:32
Kun Antti Viitamäki tuli edellä puheeksi, niin laitanpa tähän oman palautteeni (sopinee säikeeseen, koska sanavalinnoista ja vihjeytyksestä - hyvästä sellaisesta - on kysymys).

AV:n ristikot olivat itselleni "pitkään"n
38. Ville E Ivalo9.6.2005 klo 10:00
(sorry, näppisvirhe lähetti ennen aikojaan...)

Kun Antti Viitamäki tuli edellä puheeksi, niin laitanpa tähän oman palautteeni.

AV:n ristikot olivat itselleni"pitkään" (lue: viime joulunpyhistä, jolloin aloitin ratkomisen 10-15 vuoden paussin jälkeen uudelleen) aika käsittämättömiä, mutta nyt tuli tilaisuus katsoa tarkemmin, mistä vihjeissä on kysymys. Se kannatti, koska ratkomani pari ristikkoa (Pelikaanit 3/2005) palkitsivat harvinaisilla elämyksillä.

Omassa lajissaan AV:n visaiset näyttäisivät olevan mainio esimerkki hyvästä (tuoreesta, luontevasta) sanastosta ja innovatiivisesta vihjeytyksestä. Vihjeytyksen hienous näkyy mm. siinä, miten johdonmukaisesti rakennettuiksi sinällään umpikierot harhautukset lopulta osoittautuvat.

Tuo loogisuus/johdonmukaisuus sopii varmaan opiksi laatijaksi aikoville - visaisuuden kun ei pidä tulla vihjeiden loogisesta tai kielellisestä ontumisesta. Toinen juttu sitten on, että AV:n visaisten tyyli itsessään ei ole helpoiksi tarkoitettuja varten.

Parhaat terveiset AV:lle!
39. iso S9.6.2005 klo 13:38
Ilmainen vihje halvalla: kirjoita lähettäjä viimeiseksi, niin viestit eivät karkaa käsistä. Tulee herja "Kaikkia pakollisia kenttiä ei ole täytetty" ja Palaa takaisin -painikkeella pääsee jatkamaan. Tätä hyvää neuvoani en tosin muista itsekään aina noudattaa, joten ilmiö on tuttu.

Joskus tuntuu kyllä käyvän niin että siihen mennessä kirjoitettu viesti katoaa bittiavaruuteen.
40. Ville9.6.2005 klo 15:08
iso S, kiitos vinkistä - ihan hyvä noin kohtuuhintaiseksi.

Ylläpidolle: olisiko tämä nykyiselläänkin mainio käyttöliittymä vielä selkeämpi, jos tekstikenttä olisi ensin ja lähettäjä vasta lopussa (kuten muistaakseni oli vanhaan aikaan kirjeissä)? Voisi estää karkailua ja nimen unohtumista, vallankin jos olisi lisäys Lähettäjä (pakollinen):

Suomen kieltä tämä muutos tosin köyhdyttäisi, koska sanan yllekirjoittanut käyttö vähenisi merkittävästi...
41. Libero9.6.2005 klo 16:32
Eki 9.6.2005 kello 00.00:

On järkyttävän upea tuo Viitamäen vihje. Kun yleistietoon ei enää kuulu Lauri Viita eikä hänen Pispalan eepoksensa "Moreeni", niin Ville Valo persoonana taitaa jo kuulua. Coverversio on sekin jo yleinen käsite. Isaak esiintyy tavallisen usein ristikoissa, joten ratkaisusana olisi ollut hoksattavissa vaikka viimeisen koon avustuksella. Melkein aina, kun viisikirjaiminen k-loppuinen sana esiintyy ristikossa, se on Isaak, siitä riippumatta, tunteeko ratkoja tapauksen vai ei. Jos kyseinen k on ollut piilokirjain, tehtävä on ollut tuntuvasti mutkikkaampi.

Miten on, laajeneeko yleistieto laajenemistaan vai muuttuuko se muuttumistaan?
42. Antti Viitamäki9.6.2005 klo 16:33
Kiitoksia Villelle palautteesta. Hyvä mieli on aina paikallaan stressin keskellä. :-)

Eki tai Sakke tai joku varmaan ennättää kohta vastatakin noihin saittia koskeviin juttuihin, mutta lisään vielä sen, että korjauksen yhteydessä kai toivottavasti korjautuisi toinenkin pulma: jos viesti on liian pitkä, selain siirtyy sellaiselle virheilmoitussivulle, mistä ei pääse takaisin (tai no - ainakin minulla). Näin teksti on menetetty, ellei ole sattunut kopioimaan sitä talteen tai ylipäätään kirjoittamaan sitä ensin jollain toisella ohjelmalla.

Hyvää kehitystyötähän täällä on tehty tasaisesti. Siitä hatunnosto ja kiitokset!
43. Juhani Heino10.6.2005 klo 03:33
Muistaakseni on käsitelty toisaallakin tätä aihetta: Mozilla Firefoxissa tosiaan teksti häviää. Operassa se säilyy kun palataan edelliselle sivulle. Siksi käytänkin Operaa täällä foorumilla ja Firefoxia tsätissä.
44. Timppa10.6.2005 klo 10:13
Onko hyvää ohjetta, miten Firefoxissa saisi tekstin järjestyksen tsätissä vaihtumaan. Mulla tulee nyt uuden viestit aina yläreunaan, Explorerilla ne tuli järkevästi alareunaan. +++juh yritti joskus neuvoa jotain keinoa, mutta se ei toiminut. Vai pitäisikö seuraavaksi koittaa Operaa...
45. Libero10.6.2005 klo 20:53
Hiljattain eräässä ristikossa oli vihjeenä Mozilla, joka ei kuulunut yleistietooni, vaikka sainkin siitä selaimen ratkaisuksi. Juhani Heinolla ja Timpalla näyttävät mozillat ja firefoxit olevan hallussa.

Satuin äsken lukemaan tammikuisen keskustelun, jonka otsikkona oli "Mitä mieltä Veijo Wirenin ristikosta?" Vaikka olen sitä aavistellutkin, niin silti olen yllättynyt, että te ammattimaiset laatijat harjoitatte varsin tiukkaa sisäistä itsekritiikkiä (itsesääntelyä, kuten journalistit). Kunnioitettavaa.

Miksi ihmeessä laatijoiden puheenvuoroissa esiintyvät toistuvasti alle kolmikymppiset ratkojat? Vaikuttaa ihan siltä, että jokainen vihje tulisi suunnata nuorehkoille ikäluokille. Myös mummot, jotka sisäpiirin keskusteluissa tuntuvat olevan "hupaisaa" porukkaa, ovat aikoinaan olleet alle kolmikymppisiä ja vielä sitäkin nuorempia. Eivätkö papat lainkaan ratko ristikoita? Tuleeko kaikista yli kolmikymppisistä miespuolisista ristikonratkojista laatijoita?

Yleistiedolla, jolla ratkojien tulisi (hoksottimiensa ohella) tätä nykyä selviytyä, taitaa olla vähänlaisesti ikävuosia ja ehkä vähänlaisesti sisältöäkin. Niillä ratkojilla, jotka ovat olleet alle kolmikymppisiä 1970-luvulla, yleistietokin on iältään korkeampi kuin niillä, jotka vuonna 2005 ovat alle kolmikymppisiä.

Mistä eri laatijoiden kelpuuttama yleistietopaketti oikein koostuu? Vihjeet joka tapauksessa perustuvat jonkinlaiseen käsitykseen siitä, mitä "selkeä yleistieto" on. Jään odottamaan selventävää vastausta Martti Lutherin Vähän katekismuksen tyyliin eli vastausta kysymykseen: Mitä se on?
46. A year after3.6.2006 klo 02:49
Eipä ole laatijoiden yleistietopakettia näkynyt.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *