KESKUSTELUT > RISTIKOT > MESTARUUSKISAT

1653. Mestaruuskisat

~if1.6.2005 klo 10:59
Nyt, kun saatiin nainen ristikkoratkonnan Suomen mestariksi, eikö olisi aika perustaa oma sarja miehille ja naisille? Yleensä se on tapana, kun saadaan ensimmäinen naismestari, ettei pääse toistamiseen yhtä nolosti käymään.
2. iso S1.6.2005 klo 11:12
Myöhäistä, meitä on jo lyöty niin paljon ja monta kertaa että siihen on ehtinyt tottua. Naismestareita on nääs ollut ennenkin ja mestarimiesten valtakausi oli kenties vain tilapäinen mielenhäiriö äidinkielen nimellisten ja todellisten valtiattarien ketjussa!
3. ö1.6.2005 klo 11:40
Ristikonratkonta onkin niitä harvoja lajeja, jossa naiset menestyvät miesten rinnalla. Tuleeko mieleenne mitään muuta vastaavaa lajia?
4. iso S1.6.2005 klo 12:03
Ammunnassahan "jouduttiin" tekemään tuo jako, kun joku nainen voitti olympiakultaa tai maailmanmestaruuden. Taisi olla haulikkolaji.

Shakissa parhaat naiset pärjäävät melkein parhaille miehille.

Pitkissä juoksuissa on ennustettu että naiset ohittavat miehet, kunhan harrastus lisääntyy. Itse asiassa tämä on jo jossain määrin todellisuutta. Maailman kovimmaksi tituleeratussa Death Valleyn juoksussa, pituus 135 mailia (217 km), on ainakin 3 kertaa voitto mennyt naiselle.

http://www.badwaterultra.com/results.html
5. Kukkelman1.6.2005 klo 12:38
Moottoriurheilussa naiset aina välillä väläyttelevät ajotaidoillaan.

Eikös juuri äskettäin joku akka kaasutellut Amerikan Indy -sarjan osakilpailussa neljänneksi?

Olikohan sillä vähäpukeinen poikaystävä varikolla huulet törröllään odottelemassa?
6. Zebraze1.6.2005 klo 17:32
Tarkemmin katsoen tuossa Badwater-Ultrassa
ennätykset:
COURSE RECORDS:
Men’s: Anatoli Kruglikov, 2000, Russia, 25:09:05.
Women’s: Pam Reed, 2002, USA, 27:56:47.

Ero lähes 3 tuntia, joten naisten pärjäämisestä
ei vielä voida puhua.
7. Matti1.6.2005 klo 21:34
Naiset eivät koskaan tule pärjäämään miehille juoksussa. Kuulalaakerit on paremmat kuin liukulaakerit.
8. iso S1.6.2005 klo 21:36
Lue huuliltani: puhun naisten pärjäämisestä, siis siitä voi puhua!

Leikki sikseen, mutta totta toinen puoli. Huomasin myös nuo ennätystulokset kun silmäilin vinkkaamiani sivuja laajemmin. Muistettakoon kuitenkin että olosuhteet vaihtelevat. Reitti lienee ollut joka vuosi sama, mutta ilmat eivät, joten eri kisassa juostut ennätysajat eivät ole vertailukelpoisia. Jos satuit lukemaan mitä kerrottiin saunan käyttämisestä harjoittelumuotona, niin esimerkiksi yhtenä vuonna ilma oli myrskyn jäljiltä poikkeuksellisen kostea.

Teoriassa voisi arvella, että jonakin vuonna voittaja olisi sen verran ylivoimainen, että viimeisellä viidelläkympillä ei tarvitsisi puristaa täysillä, ja toisena vuonna kovempi vastus pakottaisi vetämään riskirajalla.

Joka tapauksessa, jos nainen voittaa tuon alan piireissä arvostetun kisan, niin silloin siinä kisassa nainen on pärjännyt, eikös juu? Anatolin on turha selitellä että da, olisin juoksenut dri tuntia njopeammin, kun ei ollut mukana (tai oli eikä pystynyt kykenemään).

Ennusteessakaan ei väitetty, että naiset luokkana olisivat nyt tai koskaan parempia pitkillä matkoilla kuin miehet luokkana. Aina tulee molemmissa olemaan parempia ja huonompia ultramaratoonareita. Jutun juju on siinä, että vielä jokin aika sitten naisten pisin juoksumatka oli 1500 metriä, kun "naisen elimistö ei kestä pitempiä matkoja". Nyt ero miesten ja naisten välillä maratonissa on jatkuvasti kaventunut ja esimerkiksi tuossa kyseisessä ultrajuoksussa silloin tällöin nainen jo voittaa koko porukan. Suunta on selvä, lopputulos toistaiseksi ennuste.

Muuten, vuoden 2004 kisassa se aikaisemmin pari kertaa voittanut jäi neljänneksi eikä edes ollut paras nainen, kun joku toinen kiilasi kolmanneksi. Tällä ex-voittajalla oli naisellinen meriselityskin, miksi ei kulkenut: 150 kilsan paikkeilla alkoi kuukautiset (60 minutes -ohjelman haastattelutieto).
9. Zebraze2.6.2005 klo 01:28
"Shakissa parhaat naiset pärjäävät melkein parhaille miehille"

Missä lajissa noin sitten taas ei ole? Veli Paloheimo
kuittaili joskus, että maailmassa on ainakin 300 miestennispelaajaa, jotka voittavat maailman parhaan naisen helposti.

Naisten pärjääminen tulevaisuudessa pitkillä matkoilla
on vain huono arvaus. Luulen että jos miehet sais beesata
itseään parempaa sukupuolta (moottoripyörää) maratonilla,
niin kyllä ennätykset taas paukkuisivat. Vaikka paranevat ne nykyäänkin, koska olisi perin outoa, jos löytyisi esim. optimaali harjoitusmenetelmä, jota ei voisi parantaa.
Ja kaipa juoksijoiden lasten geenit tulevaisuudessa auttavat
asiassa vielä enemmän.

Iso S:n mainitsemaan lainaus:
www.city.fi:
1992. Skeet-ammunta oli Barcelonan olympialaisissa avoin kilpailu sekä miehille että naisille. Skeetin voitti 24-vuotias pekingiläinen kotiäiti Zhang Shan, joka ampui alas alkukilpailuissa kaikki 200 kiekkoa sivuten maailmanennätystä. Seuraavissa olympialaisissa skeet-ammunta palautettiin takaisin miesten lajiksi.

Tuossa on virhe, koska nykyään järjestetään skeet
molemmille erikseen.
10. JTak2.6.2005 klo 09:03
Kaikenlainen hevosurheilu on ainakin sellaista, joissa naiset voivat olla jopa parempia. Onko urheilija sitten hevonen vai se ratsastaja, onkin eri juttu.

Moottoriurheilu on toinen, jossa naisilla on mahdollisuudet pärjätä. Siinäkin tosin "urheilusuorituksen" tekee auto eikä kuski.
11. iso S2.6.2005 klo 09:26
Mikäpä sen parempaa kuin turhista asioista ja mielipiteistä tinkaaminen - sehän on pohjaton kaivo mistä vesi ei lopu koskaan.

"Missä lajissa noin sitten taas ei ole?" No, suunnilleen missä tahansa voimalajissa. Painonnostossa naiset eivät pärjää miehille. Naisten kuulatulokset taitavat olla miesten luokkaa, mutta kuula on kevyempi. Naiset heittävät kevyempää keihästä 60-70 metriä, miehet eivät edes mittauta 70-metrisiä.

Juoksuissa satasella miesten kärjen taso on noin 10 sekuntia, naisilla noin 11. Joku hormonihiiri vetäisi 10.5:n paikkeille, mutta sen alittaneita miehiä on varmasti enemmän kuin tenniksen yhteydessä mainitut 300. Miesten ja naisten välinen ero ei ole satasella muuttunut yhtä paljon kuin pitkillä matkoilla. Tämä kertoo mielestäni siitä että pitkillä matkoilla naisten harrastusmäärä on lisääntynyt enemmän kuin lyhyillä, jolloin huippuja valikoituu suuremmasta massasta, eikä naisten potentiaalia ole vieläkään mitattu yhtä tarkoin kuin miesten.

Psykologiset rajat ovat tärkeitä: kun joku tekee ennätyksen niin muiden on helpompi päästä lähelle sitä kuin ennen, eli alle entisen ennätyksen. Mailillakin 4 minuuttia oli kaamea kynnys, kunnes Bannister alitti sen. Ei kestänyt kauan kun moni muu teki saman. Naisilla psykologinen ja fyysinen raja ovat edelleen kauempana toisistaan kuin miehillä.

Joo, peesaaminen auttaa, mutta kuinka paljon oikeasti? Tuskin maratonilla kymmentä minuuttia enempää. Sitä paitsi, kun maraton tuli naisten ohjelmaan, niin voivathan naiset silloinkin peesata miehiä, huonompia vain, ja saada vastaavan hyödyn kuin nykyiset radcliffit. Silti parhaiden naisten ranking miesten listaan limitettynä on noussut. Missä vaiheessa kehityksen käyrä kääntyy tasaiselle on vielä näkemättä.

Shakista nettiote: Unkarinjuutalaisen Polgarin sijoitukset tytärtensä shakkiharrastukseen ovat maksaneet itsensä takaisin, kun perheen kolme tytärtä on rankattu maailman kymmenen parhaan naispelaajan joukkoon. Sisarusparven kuopus Judith Polgar on kiistatta päivän paras naispelaaja, isosisko Zsuzsan (Susan) pelatessa toisessa sarjassa. (Tämäkin on oman sarjansa maailmanmestari.) Susan voitti olympia- tai MM-kultaa 1988 ja 1990 ha sai ensimmäisenä naisena suurmestarin arvonimen. Israeliin muuttaneen Judithin tapana on pelata miesten turnauksissa ja hänet oli vuosituhannen vaihtuessa sijoitettu siinä 20 parhaan joukkoon.

Jos joku suomalainen on yleisurheilussa maailman 20 parhaan joukossa niin häntä pidetään huippu-urheilijana ja mitalitoivona. Mielestäni on kohtuullista myöntää, että 20 parhaan joukkoon kuuluvan voi sanoa pärjäävän melkein parhaille eikä tarvitse olla niin laaja melkein kuin Paloheimolla.
12. Hui_hai2.6.2005 klo 09:29
Kannattaa tosiaan pitäää mielessä, että jos maailman paras nainen sijoittuu miesten maailmantilastossa lajissaan sijalle 305 niin silloinhan häntä huonompia on noin 3 miljardia miestä...
13. ö2.6.2005 klo 10:29
Naiset eivät pärjää esim. tietokilpailuissa.
...naisille oma sarja tietokilpailuihin?
14. hv2.6.2005 klo 12:10
Hyvä ö, provokaatiota oli, toivon ma!
15. ö2.6.2005 klo 13:03
Naisille kysymys: kumpi on sukulainen, serkkupoika vai pyykkipoika?
16. Zebraze2.6.2005 klo 16:47
"Moottoriurheilu on toinen, jossa naisilla on mahdollisuudet pärjätä. Siinäkin tosin "urheilusuorituksen" tekee auto eikä kuski."

En tajua. Väitätkö, ettei suorituskyvyn taustalla ole erot
esim. koordinaatiossa ja hormonitoiminnassa? Naisen ja
miehen erot ovat selkeimmät juuri aivotoiminnassa.
Mies ottaa riskejä, nainen ajelee sopuisammin.

Tässä hieno esimerkki naisen menestyksestä
(hyvä appletti, ei tarvitse kaivaa lautaa):
http://www.chessgames.com/perl/chessgame?gid=12542 83
17. JTak2.6.2005 klo 18:24
Tämä ei paljon ristikoihin enää liity. Tarkoitin lähinnä sitä, että jos naiskuski laitetaan McLarenin rattiin ja Kimi Minardin rattiin, niin nainen voittaa.
18. Rafflesia3.6.2005 klo 11:48
Pääsempäs taas jauhamaan lempiaiheestani ja vielä ihan ristikoiden ulkopuolelta.

Hevosurheilussa (Suomessa lähinnä ratsastus-, ravi- ja valjakko-) miehet ja naiset kilpailevat tosiaa samoissa sarjoissa. Vain ratsastajan/ohjaajan ja hevosen taidoilla on väliä. Miksi sitten harrastajatasoisista suurin osa on naisia ja tyttöjä kun taas huippukilparatsastajista moni on miehiä?
Tuohon en osaa vastata, en tunne huippukilparatsastajia.

Raviurheilussa hevosten jaottelu tehdään sukupuolen ja rodun perusteella (Tammasarjat erikseen, lämmin/kylmäverihevoset). Ratsastuspuolella sukupuolierottelua ei tunneta, ainoastaan suomenhevosille, poneille ja nuorille hevosille annetaan joskus tasoitusta sekä este- että koulupuolella.

Jaottelu toiminee tätä nykyä aika hyvin. Itse kilpailen melko taitavalla suomenhevosella aluetasolla kouluratsastuksessa ja sulaudun erinomaisen hyvin joukkoon...

Ristikoita ajatellen kannatan myös näitä sekakisoja. Vielä kun joskus pääsisi osallistumaan ratkonnan joukkuekisoihin (sekajoukkueet, tottakai!)
19. Hui_hai3.6.2005 klo 13:15
Näitä ratkonnan joukkuekisoja, joskus mietittiin ja idea on kyllä kehittelemisen arvoinen. Säännöthän voidaan kehitellä vaikka porukalla täällä foorumilla. Aikaa tosin saattaa vierähtää ennen kuin enemmistö suostuu hyväksymään säännöt, mutta eihän meillä mikään kiire ole vai mitä ;-)
20. Sepposka3.6.2005 klo 15:43
Hyvä Rafflesia, viime aikoina ravien eri lähtöjen voittajina
on ollut useita naisohjastajia. En ole varma, ovatko hevoset
olleet oriita, tammoja vai ruunikoita mutta eri naisohjastajat
ovat hevoset voittoihin ajaneet.
Huomenna on mielenkiintoiset ravit ja minulla on päälläni
Suomenhevos-t-paita !
21. MM3.6.2005 klo 16:09
Hevoslenkki ja metwursti on hyvää
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *