KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > KUKA ON LAATIJA??

1644. Kuka on laatija??

Arja27.5.2005 klo 16:22
Usein on tullut vastaan ristikoita joissa ei näy kuka on kyseisen laatinut!Esimerkiksi ilmaisjakelulehti Oma Plus Apteekkien asiakaslehti ja Elintae(Suomen Elintarviketyöläisten liiton jäsenlehti)

Miksi ei kaikissa ristikoissa kuitenkaan näy laatijan nimeä?
Onko se laatijan"vapaus"että ei laita nimeään näkyville?

Paljon ristikoita ratkon,olisihan se kiva tietää noistakin lehdistä kuka on laatinut ristikon!

Askarruttaakohan ketään toista tämä samainen?!
Osasiko joku vastata tähän?
2. Arja27.5.2005 klo 16:25
Tämä piti kyllä laittaa tuonne ristikko-osastolle,mokailua taas kerran..Jospa tämä nyt voisi olla tässä ;)
3. Arja27.5.2005 klo 16:32
Ps.Laitan kuitenkin tämän oikealle osastolle ;)
4. iso S27.5.2005 klo 16:38
Jossakin keskustelussa tätä sivuttiinkin mutta en muista missä ja millä tuloksella. Luullakseni laatija ja lehti voivat yhteisellä sopimuksella päättää, että nimi jätetään pois. Laatijalla lienee oikeus saada halutessaan nimi näkyville, mutta onkohan lehdellä oikeus laittaa nimi esiin vastoin laatijan tahtoa? En tiedä. Tunnetuin ujostelija on varmaan Hesarin laatija.

Jos sama laatija laatii useisiin lehtiin, niin silloin voi joskus tunnistaa tekijän tyylistä. Mm. Pekka Joutsin käsialan tunnistin aikoinaan Keskiuusimaasta, vaikka nimeä ei näytetty. Noista lehdistä en tiedä kun kumpikaan ei ole tuttu.

Kokonaan eri juttu on se että laatijan "nimi" saattaakin olla nimimerkki eikä kai mikään estä laatijaa laatimasta eri lehtiin eri nimilläkään. Laatijan oikea henkilöllisyys pitää tietysti olla lehdellä tiedossa, että verottaja saa laillisen osansa.

Entäpä päinvastoin: voiko lehdellä olla oma laatijanimimerkki, minkä takana on useita laatijoita? Jos on yhteinen kuvittaja tai kuvitus hoidetaan koneella niin silloin vaatii jo kohtalaista harrastusta huomata erot sanastossa ja ristikon rakenteessa. Muilla aloilla tällaisia ryhmänimiä ainakin on, esimerkiksi dekkareissa Ellery Queen. Elokuvissakin on tietääkseni joku "ohjaaja" (nimi ei tule nyt mieleen) kenen nimiin elokuva merkataan jos todellinen ohjaaja on tyytymätön tulokseen eikä halua nimeään julki.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *