KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS KOVIS 21.05.

1633. IS kovis 21.05.

Juha N22.5.2005 klo 17:32
Kylläpäs täyskolmosten ystäviä on tällä ja viime viikolla hemmoteltu (IS, SK). Maiju, joko selätit Simperin?

Olihan tässä hommaa. Mutta makeutta myös. AKASTA EI RAKASTA, ÄLITTÖMÄSTI, EI OLE ERILLÄÄN!, SIINÄ PIILLEE VAARA JÄÄDÄ KOUKKUUN. Huomautettavaa vain yhdestä asiasta: erään ratkaisulauseen yksittäinen sana on jälleen siinä määrin puhekieltä ettei löydy Nykäsestä eikä Pesosesta. Löytyy sentään googlettaen. Sen ansiosta sanasta voi olla varma. Muuten joutuisi arpomaan yhtä kirjainta ja voisi syntyä riettaankin kuuloinen lause...

Näin pitkään tämä piti (Kimin kanssa) koukussa että pääsee nyt vasta fillaroimaan.
2. Maiju23.5.2005 klo 09:23
Enpä ole vielä tätä Simbergiä selättänyt, sillä on hiukan hankalaa ratkoa kovista, jonka kääntöpuolella olevaa pehmistä ratkoo joku muu. Välillä sain kaapattua lehden itselleni ja huitaistua siihen kolmanneksen verran ratkaisusanoista, mutta loppujen kanssa voi mennä vielä piiiiitkäään. Hyvältä näyttää - siis tarpeeksi visaiselta.

Simbergin vapautumista odotellessa ratkoin Hyvösen kolmetähtistä SK:sta. Laatutavaraa sekin, mutta ei niin vaativa kuin Simberg.
3. Juhani Heino23.5.2005 klo 17:46
Muuten ei ollut kovin hankala, mutta epäselvää jäi reilusti. Varmaan näitä Googlella löytyy.
Jos ylimmäinen pääsana on se mitä arvelen, karhujen toiminta on mulle ihan outoa.
LISÄÄ MAKEUTTA on järkevän tuntuinen sana, mutta sen googlasin jo eikä löytynyt.
TURKISTA
LIIKEMIEHEN ALKU!
FIRMASTA NIMENSÄ SAANUT
PYHITETTY
vihdan kuva vas. alakulmassa, en saa mitään järkevää muotoa muuten hyvään sanaan

Päälauseesta tein saman huomion kuin Juha, mutta oikea vastaus oli tuttu.
En tiedä onko paikallista slangia, Alfhan on asunut pitkään täällä vaikka nykyään onkin muualla.
4. Johanna24.5.2005 klo 00:48
Vaan minäpä olen saanut yhden sanan ratkaistuksi! Ja sekin varmaan väärin :D Nyt on jostain syystä aivotoiminta pakkasen puolella, vaikka aurinkokin paistoi tänään täysillä. Homma kulkee kuin mäyräkoira talvella... No eipä se mitään, yritys on ainakin kova.
5. Juha N24.5.2005 klo 01:33
Juhani:

Listasit seitsemän outoutta, karhujuttu siis ensimmäinen ja vihta seitsemäs. Hyvinä pidetyistä hakuteoksista ne löytyvät: joko Nykäsestä tai tietosanakirjasta. (Yksi löytyy tietosanakirjan lisäksi myös Ristisanakirjasta, mitä ei tule laskea kyseisen sanan viaksi. Sitä voinee pitää sivistyssanana, puhtaan fakkiluokituksen sijasta.)

Sille yhdelle jäljelle jäävälle löytyy selitys vain kun keksii googlelle sopivia hakusanoja. Vaati hieman salapoliisintyötä edetä niin että viimein osasi asettaa täsmälleen kolme oikeaa hakusanaa ja löysi seuraavan:

"Ei liene kovinkaan tavanomaista, että (piip) saa nimensä siellä toimivan yrityksen mukaan. (piip):n (piip) on kuitenkin saanut: (piip) (piip) Oy:stä. (piip) -nimi taas johtuu sanoista (piip) (piip), yritys kun (piip) alkutaipaleellaan (piip), vaikkakin keskittyi -----------."

Jännä löytö, enpä tiennyt. Mutta vähän fakkisanan aromia siinä on.

Sanaseppo-lehden käyttämällä luokituksella tämä ristikko saattaisi olla tuplatäyskolmonen: kolme lamppua ja kolme kirjaa. Eipä haitannut kun ei esim junassa tarvinnut ratkoa.

Olen samaa mieltä vihdan kuvasta. Alf näyttäisi valinneen siihen harvinaisen sanan, jonka kaltaisia umpisuomalainen ei tunne saati käytä? Kuitenkin piilokirjaimen vaihdolla olisi löytynyt kaksi paljon parempaa jokapäiväistä sanaa. Onkohan tämä sellainen nyanssi joka tuottaa lievää vaikeutta jos äidinkieli on ruotsi?
6. Juha N24.5.2005 klo 01:39
Äsh, sekoilin. Noista seitsemästä sanasta viisi löytyy joko Nykäsestä tai tietosanakirjasta. Yksi saa selityksensä e.m. tavalla googlettaen. Se yksi jäljelle jäävä vihje antaa sitten ihan oikean ahaa-elämyksen, kun sanan keksii.
7. Alf S24.5.2005 klo 07:43
Juha, kyllä vihtakuvan sanaan tuli otettua huomioon myös nuo kaksi eri piilokirjainvaihtoehtoa. Tähän näköjään vieraampaan versioon päädyttiin. Miksi? Kait siksi että vähemmän käytetty ja kun oli nyt noita muita "outoja" Nykässanoja... Välillä harvemmin näin sanoitus. Äidinkielelläni ei ollut tässä osuutta eikä arpaa. Ainakaan tietoisesti. Tuntemattomat ovat laatijan tiet.
8. ö25.5.2005 klo 10:53
Huhuhuh, minä olen saanut vihtavihjeeseen ihan hyvän sana, joskaan se ei kovin hyvin sovi vihjeeseen. Mutta eivätpä muutkaan vihjeet kovin suorasti johda ratkaisusanaan.
9. Esko Kalervo25.5.2005 klo 11:31
Juha N:lle ja muille arvioijille kiitos luokituksesta (kolme kirjaa). Eipä tarvitse alkaa päätään vaivaamaan, koska se ei kolmen kirjan ristikkona kuitenkaan pelkällä pään vaivaamisella ratkeaisi.
Tietenkin soisi, että nuo "kirjavaroitukset" saataisiin joskus jo itse ristikkoon, niin kuin Sanaseppo-lehdessä ansiokkaasti jo on.
10. ö27.5.2005 klo 12:01
Sain ristikon valmiiksi ja opin monta uutta sanaa. Hyvä!

Kiinnitänpä kuitenkin huomiota yhteen selvään VIRHEESEEN ristikossa.

Yläreunassa on kaksi päällekkäistä vihjeparia: PÄTKIÄ ja piirros sorakasasta sekä ALUSTAA ja HERKKUA VEROKARHULLE. Toisesta vihjeparista ylimmäisen ratkaisusana tulee pystysuoraan vasemmalle ja alemman oikealle. Toisessa vihjeparissa järjestys on päinvastainen. Se on epäloogista jos mikä!
11. Maiju27.5.2005 klo 12:56
Tulihan se Alf selätettyä taas. Monien nokkeluuksien lisäksi siinä oli muutamia vähemmän hyviä sanoja/vihjeitä, mutta kyllä niitä koviksessa saa ollakin. Parista sanasta haluaisin kuulla vähän selityksiä, mutta niistä sitten huomenna, kun palautusaika päättyy.
12. Matti28.5.2005 klo 14:29
Siis IS kovis 28.5.

Olipa taas virkistävää saada parin viikon tauon jäkeen IS-kovis ratkotuksi. Kaksipuoloseksi oli merkitty, oli ehkä kaksplus.

Teemun takuulaatua. Päin seinää vähän mietitytti, että onko päin seiniä. Mutta muistaakseni se on jo näillä palstoilla kanonisoitu.
13. tjn28.5.2005 klo 15:06
Missä leheres tuo Simperi on julukaastu?
14. Alf S28.5.2005 klo 15:46
tjn: Simperi löyty IS:stä 21.5
Maiju: Niitä kysymyksiä?
Kovin yritän päästä eroon niistä huonommista sanoista, ihan totta! Toisinaan täytyy taipua tilan tahtoon... Kumma kohtalo aina valita sanoja, jotka herättävät kovin
"pahennusta" .
15. Juha N28.5.2005 klo 15:53
Simperi julkaistiin viime viikonvaihteen IS:n Plussa-liitteessa.

Taman viikonvaihteen lehteen en ole viela paassyt kasiksi. En ole sattuneesta syysta lehtitelineiden ulottuvilla. Istun internet-kahvilassa Vaci Utcan varrella Budapestissa. Lampotilat ovat olleet taalla yli +30 astetta nama paivat. Ihanan kiduttavaa kun on pakko pitaa huolta nesteytyksesta, liikkui missa tahansa.

Tassa testissa silmiinne varmaan tokkii kun kahden pisteen vokaalit puuttuvat. En ole aivan sinut taman nappaimiston kanssa. Varmaan se skandit olisi jostain saanyt kaivettua, mutta nyt on kuulkaa kiire oluelle...
16. Timppa28.5.2005 klo 16:10
Juha N> On kai siellä paikallisia ristikoita, teepä vertailevaa tutkimusta tuopin äärellä...:)
17. Matti28.5.2005 klo 16:36
Juha N, oikein, huolehdi nestetasapainosta! Se on Kerpetin (Keravan petankki) sääntö numero yksi.
18. Maiju29.5.2005 klo 00:46
Alf:
Kävin läpi tuota ratkomustani ja huomasin, että siinä on niin monta hulvattoman hyvää sanaa, etten oikeastaan haluaisi sanoa pahaa sanaa niistä parista oudosta.

Mutta kysynpä nyt kuitenkin: Kuka on Arto Aho? Liikemiehen alku Lars? Onko Eire oikein? No, Sa ei ole Re eikä La, mutta tällä selityksellä siihen olisi voinut tulla vaikka Eino tai Eira tai Eini. Mikä lienee oikea selitys?

Nertsi, naos ja adepti olivat minulle outoja sanoja, mutta ihan kelvollisia kolmepalloiseen.

Erityisen kivoja vihjeitä oli ainakin sanoilla Iivana, Havel, narikka, taara, isomasto, Tiia ja ynnä.

Jatka samaan malliin!
19. ö29.5.2005 klo 10:29
Ajattelen, että Lars tuli lestadiolaisliikkeen perustajasta Lars Leevi Laestadiuksesta.

Mutta täysin epäselviksi jäivät:

Sa ->EIRE
Ei ole erillään!-> VALASKALA
TASOP -> TAROK
20. Maiju29.5.2005 klo 11:51
ö:

Niinpä taitaakin olla tuon Larsin selitys.

TASOP -> TAROK koska SOPAT -> ROKAT
21. Teemu Pallonen29.5.2005 klo 11:56
Sa = Saari = Eire
Valas ei ole kala!
22. Alf S29.5.2005 klo 18:05
Kiitokset selvennyksistä ö & Teemu.
Yksi lisää (M)AHO = (M)ARTO
23. Jukkis29.5.2005 klo 18:21
Miten niin "Sa = Saari"? Ei tajua. Voiko jonkun kielioppisäännön mukaan minkä tahansa sanan lyhentää ottamalla sanan alusta mielivaltaisen määrän kirjaimia?
24. Juha N29.5.2005 klo 18:31
Koleaapa on teillä (meillä) täällä Suomessa. Kesä taisi mennä jo.

Maiju: AHO -> ARTO on tuplasti tavallista kikkailuvihjettä ovelampi koska se saa luulemaan että tarkoitetaan jotakuta tuon nimistä henkilöä. Heitä on Suomessa lukuisia; Google antoi 385 osumaa hakusanablokilla "arto aho", mutta yksikään hepuista ei liene yleisesti tunnettu (en jaksanut käydä läpi). Alf leikkii nätisti tällä oudonnimisellä henkilöllä. Kyseisestä vihjeruudusta lähtee oikealle ARTO ja alaspäin KUKA. Jälkimmäisen vihjeenä on puhekuplarepliikki "_ _ _ _ AHO?", eli Maijun tapaan joku kysyy aiheellisesti hölmistyneenä että kuka hemmetin Arto Aho.

Oikeasti tarkoitetaan (M)AHO -> (M)ARTO
25. Juha N29.5.2005 klo 18:33
Oho, missä ihmeen ajassa Alf ehti edelle. Noinkos kauan luin tämän säikeen kertymää ennen äskeistä kirjoitustani.
26. Juha N29.5.2005 klo 18:35
Jukkis: Sa = S + a = S + aari.
27. Juha N29.5.2005 klo 18:39
Oikeasti Eire ei kyllä ole saari. Eire SIJAITSEE saarella, jossa on myös Yhdistyneeseen Kuningaskuntaan kuuluva Pohjois-Irlanti.
28. Jukkis29.5.2005 klo 18:57
Äh joo. No, nämä tällaiset vihjeet jotka vasta selityksen selityksen jälkeen on ihan selviä, on parhaita. Tässä sitä parhautta tosin laimentaa tuo Juha N:n toteama erheellisyys.
29. Juha N29.5.2005 klo 19:05
Täsmennän nyt mihin viittasin säikeen alkupuolella kun kirjoitin että yhden vastaussanan selitys piti työläästi etsiä googlella.

Hakusanoilla ata + atala (riittääkin näköjään kaksi hakusanaa eikä kolme) löytyy mm seuraava linkki:

http://maos.olympic.fi/ajankohtaista/siirto/huolto _kokonais.html

Tuolta selviää mm: "Ei liene kovinkaan tavanomaista, että kaupunginosa saa nimensä siellä toimivan yrityksen mukaan. Tampereen Atala on kuitenkin saanut: Ata Gears Oy:stä. Ata-nimi taas johtuu sanoista Auto Tarvike, yritys kun korjasi alkutaipaleellaan ajoneuvoja, vaikkakin keskittyi mekaaniseen voimansiirtoon ja erityisesti kartiohammaspyörien valmistukseen."

Tietävätkö edes tamperelaiset tätä yleisesti? Kyseinen firma on ainakin minulle täysin outo. Google-haku on tässä vaikea, kun ei tiedä, että ATALA-sanaa pitää typistää firman nimeen pääsemiseksi. Pelkällä ATALA-haulla löytyy jumalaton määrä linkkejä (karttanimi, kirjan nimi, lyhenne), eikä ATA-firman olemassaolo selviä helpolla vaikka rajaisi haun Tampereelle.

Aika veikeää, että yksi ristikko-Suomen tunnetuimmista kaupunginosista muodostuu sanoista AUTO + TARVIKE + LA.
30. Juha N29.5.2005 klo 19:47
Alf> Viittauksella ruotsinkielisyyteesi tarkoitin tätä:

Tyyppiä SITOMA olevat sanat ovat tavallisia yhdyssanoissa, kuten Nykäsenkin listaama SITOMAKONE. Sen sijaan itsenäisinä ne ovat erittäin harvinaisia niin puhutussa kuin kirjoitetussakin kielessä. Näin umpisuomalaisena sanoisin, että sanatyyppi on lähinnä teoreettinen (sanan tarkoittama asia ilmaistaan yleensä toisin). Ehkä sinä Alf olet poikkeusyksilönä niin täydellisen kaksikielinen, ettei suomenkaan hallintasi poikkea esim minun kielitajustani. JOS näin ei kuitenkaan ole, niin rohkenen arvella: äidinkielenään ruotsia puhuva ei ehkä hallitse juuri sellaisia pikku-pikku-pikkunyansseja, että joku sanakirjasta löytyvä sana on "teoreettisuutensa" takia mieluiten vältettävä ja korkeintaan pakkotilanteessa käytettävä. Ja tässä ei ollut pakkotilanne. Olisi voinut valita sanat SITOJA ja SITOVA. Näistä kummallekin olisi varmaan keksinyt vaikeankin vihjeen. Siten peruste, että valitaan sana SITOMA sen vaikeuden takia, on mielestäni huono peruste.

Sanaa SITOMA on Nykäsen mukaan käytetty lyhteestä. Kuhilaassa on sitomia 10-18, ja listattuja yhdyssanoja ovat elo-, ohra- ja pellavasitoma. Toki vihtakin on samalla tavalla kimpuksi sidottu, mutta: olisikohan moni suomalainen 1900-2000-luvulla käyttänyt tätä sanaa vihdan yhteydessä?

Vastaussanassa ei sinänsä ole mitään tulkinnanvaraista. Kun vihjeenä on vihdan kuva, vaihtoehdot SITOJA ja SITOVA eivät käy. Valinta SITOMA on selvä kuin pläkki. Silti: mielestäni tämä sana maistuu pahalle, kun olisi ollut käytettävissä yleisempiäkin sanoja.

Tämä ei Alf ollut tarkoitettu isoksi moitteeksi. Käyttämäsi sanasto on rikasta, ja sinulla on joka kerta hirmuinen kurkotus päällä (anteeksi svetisismi).
31. Juha N29.5.2005 klo 19:55
Lisäys: toki -ma, -mä -johtimilla muodostettuja vakiintuneita sanoja on paljonkin: kuolema, kertymä jne. Mutta useimmista verbeistä tällainen muoto on enemmän teoreettinen. Esim SAAMA: suomalainen sanoo varmaan melkein poikkeuksetta (aikaan)saanti / (aikaan)saannos / saalis / se mikä saatiin. SAAMA-sanaa näkee vain ristikoissa (!) ja toisaalta yhdyssanoissa.
32. Alf S29.5.2005 klo 19:58
Juha N. Kiitoksia Irlanti oikaisusta. Ikävä että faktat näin selviävät. Ihminen se laatijakin on. Todellakin Irlanti=Eire on 3/4 Irlannin saaresta käsittävä tasavalta. Melkein koko saari... Moka mikä moka. Olenkohan ainut joka on elänyt tässä kokonaisessa saariharhassa?
33. iso S29.5.2005 klo 20:20
Mä sanoisin että mielenkiintoinen väittämä. No, myönnetään, eipä tullut sitoma mieleen kuvaa katsellessa. Ei tullut ajatukselle sellaista eksymää.

Ristikosta ei paljonkaan ratkennut, mutta näiden apujen jälkeen taidan yrittää uudelleen.

Saariharhaa on muistaakseni käytetty niin että vihjeenä on ollut saarivaltio ja ratkaisu on ollut milloin IRLANTI, milloin ISLANTI. Minuun uppoaa edellinenkin ratkaisutilanteessa täydestä, vaikka kuinka hyvin tietäisin että saaren osat ovat kuin Kissala ja Koirala.
34. Alf S29.5.2005 klo 20:36
Juha N. On aina yhtä suuri ilo lukea tiiviitä tarkkanäköisiä ja informatiivisia tekstejäsi. Sillkka akkuraattia asiaa!
Piti ihan lukea pariin kertaan kirjoitukset sitoma sanasta.
En ole kielissä saatikka monessa muussakaan asiassa täydellisen täydellinen, harmi sinänsä... Ruotsinkieleni on nykyään puhuttuna erittäin passiivista, puhumattakaan lukemisesta. Enpä ole tullutkaan ajatelleeksi tuota tiettyjen sananyanssien hahmottamattomuutta suomen kielessä. Minusta tuntuu siltä että olet aivan oikeassa. Tiedän että voisin olla hiukan kriittisempi sanojeni suhteen ja pieni lisäpuntarointi tiettyjen sanojen olomuodosta voikin olla jatkossa paikallaan. Kiitos valaisevasta näkökulma(i)sta! Ehdotin kyllä laatimuksessani sanoja sitoja sekä sitova. Sitoma kyllä oli ensimmäinen ehdotus. Ihan vaan harvinaisuutensa takia, oletan.
35. Alf S29.5.2005 klo 20:39
Äsh: sillka = silkkaa
Aivorustinki rasittunut!
36. Juha N29.5.2005 klo 20:59
Alf> Hauskaa kun sanoit "tiiviitä". Eivät ole muut sanoneet... Tiedostan kyllä hyvin että tekstejäni vaivaa mammuttitauti. Kynnys tekstipläjäyksen lukemiseen kasvaa jos se ei mahdu näytölle ilman rullaamista. No, toivottavasti ö tai V-R antavat kirpeän kommentin jos rupeaa tulemaan liikaa rönsyilyä :)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *