KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > HIHKIÖ JA SINAHMI

1621. Hihkiö ja Sinahmi

ö17.5.2005 klo 11:39
Kotikylässäni puuhataan kylähistorian kokoamista. Minua on pyydetty selvittämään kahta paikannimeä, Hihkiötä ja Sinahmia. Edellinen näyttää olevan ainakin hämeenkyröläinen sukunimi, mutta merkitys on vielä epäselvä.

Voisiko joku auttaa nimien alkuperän selvittämisessä?
2. jouko fossi21.9.2005 klo 21:08
hihkiö tarkoittaa vesikkoa.(Hämeenkyrön tai Ikaalisten emäpitäjän historia).
Sinahmi tarkoittaa upottavaa silmäkettä tai pyörrettä. (Kalevala)
3. Matias-Myyrä23.9.2005 klo 15:24
Eipä löytynyt Kalevalasta "sinahmia", mutta "kinahmi" on mainittu kahdesti. Myös Nykysuomen sanakirja tuntee kinahmin (kosken kuohu, kurimus), muttei sinahmia.

"Lauloin noiat nuolinensa, ampujat asehinensa,
velhot veitsirautoinensa, tietäjät teräksinensä
Tuonen koskehen kovahan, kinahmehen kauheahan,
alle koprun korke'imman, alle pyörtehen pahimman."

"Kun et tuosta kyllin saane, kylmä muita kummempia!
Kylmä kuumia kiviä, palavoita paateroita,
rautaisia kallioita, vuoria teräksisiä,
Vuoksen koskea kovoa, Imatrata ilkeätä,
kurimuksen kulkun suuta, kinahmia kauheata!"

Nilsiässä on myös korkea mäki nimeltään Kinahmi.
4. Jouko Fossi26.4.2012 klo 23:07
Lausuntaanpas ruotsiksi (kun kartatkin olivat ruotsiksi muinoin) kinahmi, eikös siitä suhuässällä äännettynä tule sinahmi? Tämä on ihan foneettinen olettamus, kun ei parempaakaan selitystä tiettävästi ole. Sinahmi on vanhoissa kartoissa Sinami. Tästäkin foneettisesti tulee mieleen "tsunami". Kurimus kuvaa hyvin Sinahmin lähteiden silmäkkeitä, joista vanhemmat aina varoittelivat. Tosin vasta sitten kun järvi oli kuivattu ja sieltä niitettiin saraheinää torpparien lehmien rehuksi 60-100 vuotta sitten. !700-luvulla järvellä on ainakin vedetty vielä nuottaa. Veneiden kiinnitysrenkaita löytyy vieläkin rantakallioista. Sinahmi oli Kankaanpään suurin järvi, joka 1866-67 nälkävuosien jälkeen kuivattiin viljelysmaan saannin toivossa. Kuitenkin vain pilattiin hieno järvi.Nythän se on Naturaa.
5. arvid26.4.2012 klo 23:19
Terve Jouko vanha koulutoverini; älä tosin paljasta nimeäni, mutta arvaat kyllä kuka olen. Mukava yllätys tavata sinut tällä palstalla. Katsopa muista säikeistä mitä arvid on niihin sepostellut. Niin ja Kinahmista piti sanoa: Tyttäreni oli toissa kesänä eläinlääkärinä Pohjois-Savossa ja hän vei meidät Suomen kauneimmalle maitotielle; muistaakseni tienviitassa luki: Kinahmi; silloin tuli mielleyhtymä Sinahmiin. Kinahmin kylän korkealta mäeltä oli huikeat näkymät pohjoissavolaisille maitotaloustiloille.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *