KESKUSTELUT > RISTIKOT > NAISEN PÄÄ HESARIN RISTIKOSSA

162. Naisen pää Hesarin ristikossa

Jukkis19.6.2003 klo 10:45
Vaikka palkintoristikoiden ratkaisuista puhuminen palautusaikana ei lienekään yleensä asiallista, puhun silti.

Nimittäin Hesarin 13.6. ristikossa on alareunassa naisen pää ja ratkaisu on ANN- (siis viimeinen on piilokirjain). Minusta tämä on aika tökeröä, etenkin kun tietää, että ratkaisussa tulee siinä lukemaan luultavammin ANNA, eikä ole mitään keinoa saada selville, onko ANNE, ANNI ja ANNU katsottu virheeksi. (Paitsi jos jollain tämän lukijoista on joku keino kysyä asiaa Aulis Lehdolta. Hesarilta asiasta ei kannata kysyä, mitään vastausta ei tule.)

Kas kun käsittääkseni ratkojan pitäisi tunnistaa että kyseessä on Anna Boleyn, eli Henrik VIII:n yksi vaimo. Ehkäpä tuo yksi taiteilijan näkemys Anna Boleynin ulkonäöstä on niin tunnettu, että kaikkien suomalaistenkin oletetaan hänet siitä tunnistavan. Netistä kyllä löytyy ihan erinäköisiäkin naamoja Anna Boleynille.

Paitsi että naisen nimi taisi oikeasti olla Anne Boleyn, se vissiin on jostain syystä Suomessa muutettu Annaksi. Ainakin niissä lähdeteoksissa, jotka minun hyllyssä on, puhutaan vain Annasta. Mutta Google-kamppailu Anne Boleyn vs. Anna Boleyn päättyy ylivoimaiseen tapaan tulokseen 28600 - 1100. Ja jos rajaa kamppailun .fi-domainiin, Anne voittaa sillonkin 293 - 7.

(Miksiköhän muuten prinsessa Anne ei ole Suomessa tunettu nimellä prinsessa Anna?)

Mistäpä sitä nyt sitten tietää, kumpi noista vastauksista on oikea. Järkevää tietysti olisi, että molemmat (ja sitten vielä ANNI ja ANNU, sillä voihan löytyä joku tuon näköinen Anni ja Annukin maailmasta). Mutta mistä sen tietää, onko Hesarin ristikoiden arvonnassa järki mukana vai ei?

Yhteenveto: Todella surkeaa ristikonlaadintaa. Vai?
2. J Takala19.6.2003 klo 12:51
Jos kaikkia sopivia vokaaleja ei hyväksytä, niin sitten on jossain vikaa.
3. ile19.6.2003 klo 13:25
Itse en juurikaan palauttele ratkomiani ristikoita arvontoihin, mutta silti minulle on tullut tavaksi edellä mainitun kaltaisessa tilanteessa latoa ruutuun kaikki sopivat kirjaimet kautta -viivalla toisistaan eroteltuina.

Siihen, miten Hesarin ristikoiden vastauksia arpova onnetar tällaiseen menetelmään suhtautuisi, voin vain esittää arveluja.

Mikäli arpoja ymmärtää jotain ristikoista, hän hyväksyisi menetelmän, mutta jos ei ymmärrä, niin hän pitäisi ratkaisua oikeana ainoastaan siinä tapauksessa, että Lehto olisi sijoittanut ratkaisuunsa vaihtoehtoiset kirjaimet.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *