KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-KOVIS 14.05.

1614. IS-kovis 14.05.

JUha N15.5.2005 klo 14:00
Hieno sanoitus! Hyvää suomea, vain parit ulkomaanlainat, erisnimiä vähän, minimiä pitemmät sanat vallalla. Yksi slangisana joka on helppo hyväksyä kun vihjekin on samaa slangia. Lukuisten hienojen yhdyssanojen joukossa kaksi aiemmin näkemätöntä luovaa yhdyssanaa, nekin täysin ymmärrettäviä eivätkä mitään epäsanoja. (Näistä kahdesta ylempi on sitä paitsi tällaisenaankin vakiokäytössä, nimittäin rata-autoiluterminä, kertoo Google. Alemmasta löytyi hauskasti osumia euskadin- eli baskinkielisistä teksteistä.)

Kun vaikeusasteena on kolme täyttä palloa, vihjeiden visaisuus täytyy maksimoida. Ymmärrän tämän, samoin kuin sen, että sanallisiin vihjeisiin on joskus pakko hankkia napakkuutta täsmällisyyden kustannuksella. Muutamasta vihjeestä kuitenkin purnaisin.

Kuvan alla olevaan kenttään on mielestäni vaihtoehtoinen ratkaisu, jossa 3 kirjainta muuttuu. Muutos koskee sanoja, joiden vihjeet ovat PYRKII KONTAKTIIN, NOUSEEKIN ja USEIN TÄMÄN MUOTOINEN. Ratkaisu olisi yksikäsitteinen, ellei vihje PYRKII KONTAKTIIN olisi eräässä mielessä virheellinen tai ainakin epätarkka. Ajattelemani ensisijainen vastaussana ilmaisee toimintaa, jossa kontaktiin ei pyri subjekti itse, vaan kontaktiin pyritään saattamaan objekti. Valitun muotoinen vihje tarvitsisi vastaussanan, jonka pohjana olisikin transitiiviverbin sijasta refleksiiviverbi. Leikki leikkinä tai pilkunviilaus pilkunviilauksena - ymmärrän vihjeityksen tilaongelman, mutta: vihje olisi täsmällinen, jos se kuuluisi TÄLLÄ PYRITÄÄN SAAMAAN 1) MEIDÄN JENGILLE KONTAKTI, TAI 2) JOKIN ESINE JONNEKIN. :)

Hyväksyisin tuon annetun vihjeen mukisematta, jos vastaussanan paikalle ei sopisi mitään muuta. Mutta kun tässä hieman epäselvässä tapauksessa voisi vastaussanaksi mielestäni ajatella toistakin sanaa, jonka yhteys vihjeeseen ei ole kovinkaan kaukaa haettu. Nimittäin jos eräälle tutulle ulokkeelle tekee vaihdokkisanan ilmaiseman asian, ulokkeeseen saa sen jälkeen kädellä paremman kontaktin. Tässäkään vihje ei ole ihan täsmällisimmässä muodossaan. Selvempi olisi PYRKII PARANTAMAAN KONTAKTIA tai pilkunviilaajalle ideaali TÄLLÄ PYRITÄÄN PARANTAMAAN KONTAKTIA.

Pelkästään edellä olevalla pohdinnalla on vaikea päättää, kumpi kontaktisana vastaukseksi tulee. Keskenään yhtä hyviä ovat myös vihjeen NOUSEEKIN vastaussanakandidaatit. Toinen liittyy aistihavaintoon, toinen eräiden saaliseläinten liikkeeseen. Sen sijaan vihjeen USEIN TÄMÄN MUOTOINEN vaihdokkisanoista toinen on selvästi parempi: se antaa heti ahaa-elämyksen ja lienee laatijan tarkoittama. Ei toinenkaan silti väärin liene: eräs esine on ainakin ylhäältä katsottuna neliön muotoinen, vaikka olisi hieman kökköä valita sille tällainen vihje. Viimeksi mainitusta sanaparista lopulta päättelin, kumpi kolmen kirjaimen osalta eroava ratkaisu on oikea.

(jatkuu...)
2. Juha N15.5.2005 klo 14:01
(... jatkuu)

Sitten muuta. PUHALTAJAN PORUKKA on kolmipalloiseenkin melkein liian julma. Lähtökohtaisesti on herkullista, ettei ratkoja tiedä, tarkoitetaanko puhaltajalla lasinpuhaltajaa, puhallinsoittajaa, tuulenjumalaa vai varasta, ellei (harvinaisemmin) läkähtynyttä henkilöä, syöksyyn lähtijää tai tammenpelaajaa… Lisäongelmina tässä kuitenkin on vielä vastaussanan kaksi piilokirjainta, kyseisen aukion yleinen vaikeus ja lopulta se että vastaussanaa ei todellakaan voi tietää ilman erään alan tuntemusta. Itselläni oikea sana välähti päässä kun ahdoin kolmannesta kirjaimesta alkavaksi risteäväksi sanaksi ihan väärää sanaa jolla onneksi sattui olemaan oikea alkukirjain. Vastaussanasta tiesin vain että olin kuullut sen, ja yhteys kategoriaan PUHALTAJA(T) piti etsiä hakuteoksesta.

Vihjeen EI ENÄÄ NÄKEVÄ vastaussana oli miellyttävä kohdata: kaunis, kuvallisesti ilmaiseva, pitkä, ristikoissa harvoin nähty sana. Aktuelli vihje vain on hieman epätarkka, vastaussanan ilmaisema prosessihan on kesken. Vihjeen edestä puuttuu sana LOPUSSA tai vastaussanaa pitää taivuttaa lopullisempaan muotoon.

Itseltäni jäivät täysin ymmärtämättä nämä kolme: LOISTON VERBI, JALON KERA, ja se kummallinen roskakokoelma josta lähtee yksi oikean alakulman 5x5 aukion vastaussanoista. Noiden osalta en ole vielä ”ratkaissut” ristikkoa, vaikka luulenkin, että ”täytin” sen oikein.

Näistä muutamista (varmaan suhteettomasti paisutetuista) kritisoinneista huolimatta kokonaisuutena oli erittäin hyvän jälkimaun jättävä kolmipallonen. Vaikkei ratkoja pääkuvan laatikon kimppuun itse päässytkään… Hei, kaikki kunnia Helille, mutta mielestäni ristikkoon olisi kuulunut eräs hänen työpariaankin koskeva vihje: AINAKIN YKSI NÄISTÄ ON EI-PIIRTÄJÄN KAIMA. :)
3. RA15.5.2005 klo 20:09
Olipas makea! Kiitos!

Oikean alakulman piirroksesta en saa minäkään mitään tolkkua (poikani sanoi niitä luolamaalauksiksi!), enkä varsinkaan ymmärrä sen yhteyttä ratkaisusanaan. Ellei sitten kysymyksessä ole niitä 'jotakin' ->nimi???

Hyvä kovis (kuten tämä) suggeroi ratkojan hakemaan jotakin koukkua suht. suoristakin vihjeistä (ja tietysti myös päinvastoin). Tässä sellaisia olivat mm. SOI, JALON KERA, USEIN HIILEN KERA ja OTTEELLA (ahaa, tuotteella? otella?).

Muuten: Aloitin vasemmasta reunasta ja eksyin laittamaan pääkuvasta alaspäin termin, jolla ilmaistaan 'ei niin imelää', koska loppuosa täsmäsi. - Että sekin vielä... ;-)
4. Esko Kalervo15.5.2005 klo 21:49
Ylläolevia mukaellen Ilolan raati ei myöskään toistaiseksi ymmärrä "roskakuvan" ja loiston verbin yhteyttä vastaussanoihin.
Yhtä mieltä on helppo olla myös sanojen puhtaudesta. Kyllä laatija on saanut jonkin verran puhaltaa tätä tehdessään. Niin kuin ratkojakin saa. Musiikkimaailmaa ja sarjakuvia pitänee tuntea, niin ja kielioppia – mutta sehän pitää ratkoessa aina osata.
5. Antti Skyttä15.5.2005 klo 23:05
Kiitoksia palautteesta. Erityiskiitos Juhalle, antamasi on erityisen hyvää siksi, että siitä myös laatijana sain konkreettista käsitystä, missä kohdissa Sinulla oli ollut minkäkinlaisia kokemuksia. Ja sitäpaitsi teit todella ponnistuksia, kun puhuit yksittäisistä vastaussanoista ilman että kuitenkaan paljastit niiden vastaukseen tullutta sisältöä.

Tein tehtävän vihjeet yhden kokonaisen päivän aikana Ylläksellä, siis suurin piirtein aikavälillä aamusta yöhön.

Näissä tehtävissä vihjeittäjä on koko ajan lähellä sellaista tilannetta, jossa ei tiedä, meneekö överiksi vai ei.

Sen oikeassa alareunassa sotkuksi tunnistetun viestitin liian epämääräisesti Helile. Itse asiassa kuvassa olisi pitänyt näkyä viisi osaa.

Loiston verbi? Tässä kohtaa jouduin tänään varsin pitkään itsekin muistelemaan, mitä itse asiassa mahdoinkaan tarkoittaa!!! Sanotaan nyt tässä vaiheessa vaikkapa niin, että Loistoa voi nähdä vaikkapa Akateemisessa tai Suomalaisessa.

Se Juhan kolmas kysymysmerkiksi jäänyt (Jalon kera) löytyi siitä ainoasta lähdekirjasta, joka minulla oli Ylläksellä mukanani (ja on muuten aina jokaisessa muussakin paikassa).

Sanaseppo Kajaanista, Raimo Salomaa, soittaa minulle yleensä, jos ei ymmärrä jotain kohtaa koviksistani. Niin hän teki myös tänään iltapäivällä. Hänkin oli täyttänyt koko tehtävän, mutta ymmärrys puuttui parista kohdasta. Ja ne olivat juuri niitä samoja, jotka Juhakin omassa puheenvuorossaan mainitsi.

Sain muuten juuri pari tuntia sitten laadituksi seuraavan Kovikseksi tarkoitetun tehtävän. Että jatkoa seuraa.
6. Juhani Heino16.5.2005 klo 17:04
Antti, mulle onnistuit kohdentamaan hyvin. Ei mitään epäselvää, ja mun arvioni olisi 2,5 tai 3- (tietysti jos pyrit maksimaaliseen vaikeuteen, siinä meni pieleen, heko heko).
Siinä "sotkussa" mä kyllä hahmotan juuri viisi osaa.
7. Juha N16.5.2005 klo 23:51
Se roskakasa: tajusinhan minäkin lopulta. Ihan hyvin piirretty. Jotenkin vain ensiksi tuntui ettei tuossa olisi tolkkua - niin kuin Helillä olisi piirtäessä kynä koko ajan katkennut. Tai ehkä olikin!

Jalon kera: Olisiko Antin lähdeteos ollut "Se ABCD-kiria"? Nimenä Jalo kuulostaa nyt tutulta, se toinen nimi ei kilauta vieläkään kelloa. Outisen kaima kyllä, jos olen oikeilla jäljillä. Oma eläinrakkauteni on rajallinen: en jaksa olla säännöllisen kiinnostunut kuin siasta, piraijasta ja eräästä murkusta.

LOISTON VERBI: Ymmärrän tämän nyt, mutta en ole oikeellisuudesta ihan samaa mieltä. Kysytty verbi vastaisi vihjeeseen vain muodossa TULLA + passiivin II partisiipin translatiivi? Varsinkin vihjeen genetiivimuoto antaisi odottaa että LOISTO olisi aktiivisempi toimija. Verratkaa näitä: HURISTA on AUTON VERBI, AJELLA on AUTOVERBI, mutta KOOTA ei ole kumpaakaan (tai ainakaan se ei ole AUTON VERBI)?

Yhden aiemman kommenttini vedän takaisin. Vihje EI ENÄÄ NÄKEVÄ on eräässä spesiaalitilanteessa vastaussanaansa nähden täsmälleen totta, ilman lisäyksiä. Siinäpä ei merkitsekään mitään että prosessi on vielä kesken.

Ristikon ratkoneet ja Antti: Kiinnostaisi gallup tuosta tarjoamastani triplavaihdokkiratkaisusta. USEIN TÄMÄN MUOTOINEN: mittaisitteko sen mieluummin sentti- vai metrimitalla? Asia joka NOUSEEKIN: onko se kuiva vai märkä? PYRKII KONTAKTIIN: voiko sen puutteesta saada rikesakon vai onko kyseessä mahdollisesti vielä rikollisempi toiminta?
8. Esko Kalervo17.5.2005 klo 06:22
Sen muotoisen mittaisin aarimitalla. Ei kai se nouseva juuri koskaan ole kuiva – Norjan rannikon jalostustavoista en tarkkaan tiedä. Siitä, joka joskus pyrkii aikaansaamaan kontaktin, voi saada tuomion (nimenomaan kontaktin seurauksista), jos vahinkoa tapahtuu, sen puuttuminen lienee lähes aina myönteistä. Paitsi esim. urheilukilpailuissa, vaikkapa painonnostossa, se voi tuoda lisää adrenaliinia.
9. Juhani Heino17.5.2005 klo 12:23
Juha, näyttää että et ole kuitenkaan ymmärtänyt LOISTON VERBIä Antin tarkoittamalla tavalla. Siirry pokkariosastolle.
Jalon kera: ABCD-kiria ei ollut lähteenä, A:lla alkavaksi voi kyllä tulkita.
10. RA17.5.2005 klo 19:45
- USEIN TÄMÄN MUOTOINEN metreinä tai aareina (kuten EK)
- NOUSEEKIN märkänä (kuivana olisi kai epäilyttävä jatkoa ajatellen)
- LOISTON VERBIistä on ainakin Pesosessa ihan erikseen mainitty 'pehmis'-ominaisuus, vaikka Koviksessa nyt olikin
- PYRKII KONTAKTIIN - monimerkityksinen sana, josta joskus voi saada sakkoja tai isommatkin rapsut

- Ja aah! Ymmärsin vihdoinkin yhteyden sen 'roskakasan' ja ratkaisusanan välillä. Huomasin, että muita piirroksia himmeämpi piirrosjälki sai minut kuvittelemaan, että kyseessä oli jotakin hyvin pientä / huonosti erottuvaa. Mutta tämä on selittelyä - siinä piirroksessa ei oikeasti ole mitään vikaa.
11. Virnuileva vilttihattu17.5.2005 klo 20:21
Universaali aihe.
Ei liity edelliseen, eikä mitenkään ristikoihin.
Aiemmassa astraalielämässä heräsin siihen, että päälläni oli kerros ektoplasmaa. (joku sanoisi että oksennusta)
Löysin kotiintullessani lapun, kohon on kirjoitettu:
"RYTIAHDE" Vataus näytti olevan RATIA.
Meediot herätkää
12. Masi K.22.5.2005 klo 10:23
Mitä ihmettä esittää oikean alakulman ryteikkö. Vastaussanaksi lienee tullut KLAUS.
13. Eki22.5.2005 klo 10:27
Masi, siitähän täällä on keskusteltu. Siinä on Skytän neronleimaus, sulka rikottuna viiteen osaan, jolloin sulka-sanasta on tehty anagrammi KLAUS. Helin toteutusta ensin ihmeteltiin mutta myöhemmin kiiteltiin.

Kieltämättä vaikea/veikeä vihje.
14. Juha N22.5.2005 klo 11:36
Ahaa, nyt voi jo vapaasti kommentoida? Olisin muuten odotellut maanantaihin, jolloin viikonlopun postisäkit on varmasti tyhjennetty.

Vastauksena Juhanin kommenttiin 17.5.2005 klo 12:23 (puheena siis vihje-vastaussanapari LOISTON VERBI -> SITOA):

Antin kommentti (15.5.2005 klo 23:05) antoi ymmmärtää, että puhe on kirjoista. Menin kuitenkin harhateille. Kubrickin "The Shining" pohjautuu Stephen Kingin kirjaan, ja minulle tuli yhtäkkiä mielikuva, että suomenkielinen titteli olisi Hohdon sijasta Loisto. Eli luulin, että Antti tarkoitti Loisto-nimistä kirjallista tuotetta. Tällöin vihje voitaisiin yhtä hyvin muuttaa muotoon KIRJAN VERBI -> SITOA. Tämähän olisi kuitenkin väärin. KIRJAN VERBI -vihjeelle sopiva vastaus voisi olla esim SEISTÄ, LOJUA, PÖLYTTYÄ tai TULLA SIDOTUKSI, mutta kirjalla itsellään ei liene sitomisprosessissa aktiivista roolia...

Vasta Juhanin kommentin jälkeen ymmärsin, että tarkoitetaan pokkareistaan tunnettua kustannusyhtiö Loistoa, joka aktiivisesti sitoo kirjoja. Vihje onkin siis OK.
15. Eki22.5.2005 klo 11:40
Vastaushan oli NITOA.
16. Juha N22.5.2005 klo 12:25
Ai niinpä olikin. Operoin tuossa äsken muistikuvilla. En nyt sentään ollut tökännyt risteäväksi sanaksi sellaista kuin "sukuSimikaima".

Näinkös se sitten menee että kovakantinen on sidottu mutta pokkari on nidottu?
17. Eki22.5.2005 klo 12:26
Ei kai se ihan täsmällinen rinnastuspari enää ole, mutta näin viime vuosituhannella ainakin puhuttiin.
18. IiKoo26.5.2005 klo 09:52
Se sulka-vihje olisi varmaan ollut ihan hauska, mutta rehellisesti sanottuna oli sulka laitettu niin pahasti päreiksi, että vaikea oli siitä sotkusta sulkaa keksiä. Tai sitten minulla on joku tosi paha hahmotusongelma.

Mutta muuten voisi sanoa, että lopulta ihan viihdyttävä ristikko, kunhan sen vaan sai alkuun.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *