KESKUSTELUT > RISTIKOT > ONNEA 10-VUOTIAALLE!!

1613. Onnea 10-vuotiaalle!!

E-M15.5.2005 klo 13:16
Sydämenpohjaisimmat onnen ja menestyksen toivotukset Krypto Pelikaanille, joka tänään täyttää kymmenen vuotta!
Ei mikään ihme, että tuo lehti on saavuttanut niin (yllättävän) suuren suosion: se on varmasti Suomen innovatiivisin lehti, johon ei kyllästy, vaan janoaa lisää ja lisää... noita erinomaisia ja monipuolisia tehtäviä, joissa ei tarvita lähdekirjallisuutta - omat hoksottimet riittävät.

Kiitos teille upeasta Krypto Pelikaanista, kiitos, Aulikki ja Eki ja mainiot kuvittajat!
2. Eki15.5.2005 klo 13:24
Kiitos, kiitos paljon. Olen kirjoittanut melkein samansisältöisen jutun, joka täällä justsillään julkaistaan (ja se SM-juttu myös!), mutta ihan näin paljon en sentään itse ole uskaltanut kehua.

Krypto Pelikaani saa kieltämättä tosi paljon haltioitunutta ratkojapostia.
3. Aulikki Nenonen15.5.2005 klo 22:31
E-M:lle kiitos! Onpa hauskaa lukea tältä palstalta tuollaistakin tekstiä. Yleensähän kryptoista lausutut mielipiteet ovat täällä olleet vähemmän mairittelevia. Mutta tuo kiitos tuntuu mukavalta täällä nähtynä. Kiitoksia antavat useimmin henkilöt, jotka eivät sähköisiä viestejä kirjoittele.
Mutta tuo kiitos kannustaa miettimään taas jotain uutta.
4. Juhani Heino15.5.2005 klo 23:29
Kyllähän sen myyntiluvuistakin näkee miten valtava (hiljainen?) joukko kryptoista pitää. Mikähän siinä on etteivät kryptot muka olisi "cool"?
5. iso S16.5.2005 klo 08:18
Kuka mistäkin tykkää ja mikä ominaisuus pistää silmään. Ymmärrän sen viehätyksen, mikä on krypton ratkaisemisen aloittamisessa. Se apaattinen työ tökkii: 17 = A, siis etsi kaikki 17:t ja kirjoita A. Vähän kuin "piirrä kuva yhdistämällä peräkkäiset numerot". Varsinkin loppu on usein melkoista mekaniikkaa (perustuu muinaisiin muistikuviin ja oletukseen) kun viimeiset kirjaimet ovat itsestään selviä. Silti on hienoa että on kryptoista kiinnostuneita laatijoita kun on paljon halukkaita ratkojiakin, joita ei voi pitää tämän omituisuuden vuoksi muita huonompina ihmisinä :)

Mikä mahtaa olla pelikaanien keskimääräinen elinikä luonnossa? Voiko siitä vetää rinnastuksen lehtiin? Voi voi, kyllä voi, mutta voi olla että pieleen jytää.
6. Matti16.5.2005 klo 10:47
Ihan vipittömästi onnea Krypto Pelikaanille. Onhan täysin luonnollista, että eri ihmiset pitävät erilaisista asioista.
7. Eki16.5.2005 klo 10:53
Kyllä sinä Matti olet vip, olet turhan vaatimaton ;)
8. E-M17.5.2005 klo 14:47
Minusta se ei ole niin tylsää kuin mitä iso S ja monet muut väittävät. Hyvin laaditun krypton HOHTO on siinä, kun melkein jokainen sana vahvistaa tietyn, alkujaan arvoituksellisen kirjaimen tietyksi numeroksi. "Työ tekijäänsä neuvoo ... ja - kiittää". Saa useampaan otteeseen kryptoa ratkoessaan kehua itseään: "Osasinpas!" "Arvasinpas" "Kyllä tämä tästä..." jne.

Mutta iloa tuottaa jo pelkästään se, että näissä Pelikaanien Kryptoissa on niin herkullisen hieno ja monikirjaiminen sanasto. Että... miten sitä voikaan yhteen pieneen ristikkoon saada mahtumaan kaikki aakkoset ja vieläpä niin hienoihin sanoihin soviteltuina!
9. E-M17.5.2005 klo 14:53
"alkujaan arvoituksellisen kirjaimen " < osasinkohan nyt ihan ymmärrettävästi kertoa ajatukseni? - Tarkoitan, että - toisin kuin usein tavallisissa ristikoissa - kryptoissa ratkonnan alku on pelkkää arvausta, kokeilua ja sovittelua... ja sitten, kun sitä pääsee VAUHTIIN... niin oikeen posket hehkuu, kun kirjaimet osuvat oikeaan ja kaiken aikaa vahvistuu niiden oikeudellisuus...

Vaikea selittää ... mutta kryptomaanit varmasti ymmärtävät mitä tarkoitan?
10. iso S17.5.2005 klo 15:46
E-M, luulen sekä käsittäväni että ymmärtäväni. Vastaavaa ilmiötä pidän hienona kuvaristikkopuolella - laatija on luonut polun mikä vie ratkojan perille, mutta muuta reittiä kuin kyseistä polkua kulkien yleensä lyö vain päätään seinään. Näin laatijan ja ratkojan ajatukset synkronisoituvat ja tuntuu siltä kuin kokisi sielujen sympatiaa. Tuohon pääseminen vaatii laatijalta hirmuista osaamista ja viitsimistä, kryptoissa luullakseni lähes yliluonnollista kykyä. Sitä suurempi kunnia tällaisen aikaansaaneille laatijoille, koska heille se on vain tavoite ja teoreettinen päämäärä, ratkojille todellinen kokemus.

Jälkiherkuttelukin (sanaston ja sanojen sommittelun ihailu) on samansuuntainen, vaikka huomio kenties kiintyykin hiukan eri asioihin. Kryptoissa kun on voimakkaammin esillä tuo kirjaimeen tuijottaminen. Luullakseni useimmilla ratkojilla tämä jälkimaku jää saamatta - se on siinä kun ristikko on täynnä. Onneksesi osaat ottaa ilon irti vielä sittenkin kun kynä on jo jäähtymässä. Ehkä tämä kyky on kryptomaaneilla jopa yleisempi kuin kuvaristikostajilla?

Nauttikaa kryptoista vaikka enemmän kuin paljon, ei se ole minulta pois.
11. Eki17.5.2005 klo 21:16
Nyt siellä on juttua tästä ja ässämmästä ja onpa uusi ristikkosanakin.

Krypto-jutussa en tässä vaiheessa päättänyt elvistellä tulevasta mahtavasta 10-vuotisnumerosta 1.7.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *