160. Arvonnat

lara17.6.2003 klo 23:30
Hei! Kirjoitan tänne nyt ensimmäistä kertaa. Ehkä joku osaa vastata minua ja äitiäni mietityttäneeseen asiaan. Ratkomme molemman lähinnä Pelikaani-ristikoita (punaista ja paksua), ja lähetämme jokaisen lehden arvontaan (sinänsä voittaminen on täysin toisarvoinen asia, mutta voittamisen mahdollisuus tuo jonkinlaista "lisämotiivia" ratkomiseen). Olemmekin miettineet, että miten arvonta tapahtuu käytännössä? Lähetämme aina koko lehden, vaikka paria viimeistä ristikkoa emme saakaan juuri koskaan valmiiksi. Jos joku lähettää yksittäisiä ristikoita, onko silloin yhtäläinen mahdollisuus voittaa? Jos arvonta tapahtuu tyyliin päätetään ensin mikä ristikko arvotaan, ja sitten onnetar nostaa laatikosta ristikon/lehden, laitetaanko lehti takaisin muita arvontoja varten (=onko mahdollista voittaa kahta kertaa samasta lehdestä), tai otetaanko se pois kokonaan arvonnasta jos kyseinen ristikko on ratkaisematta tai väärin ratkaistu?
2. OSui18.6.2003 klo 09:02
Niinpä, olen joskus itse pohtinut samansuuntaista asiaa. Lehden kannalta on varmaan yks hailee, kenelle voitto menee, joten tahallista sorsimista tuskin tapahtuu. Yksittäisiä hämäräperäisiä yrittäjiä voi tietysti olla, kuten Eki toisaalla mainitsi.

Voisi kuitenkin kuvitella, että jotkut lähettävät kokonaisia lehtiä, jotkut yksittäisiä sivuja. Jotkut käyttävät isoja kuoria, jotkut pieniä. Tapahtuuko arvonta "kuorineen vai kuorittuna"? Osuuko onnettaren koura yhtä todennäköisesti kokonaiseen lehteen ja irtosivuun? Jos kuoria ei ole avattu, eikö isoissa kuorissa ole enemmän tarttumapintaa?

Ovatko kaikki vastaukset samassa sammiossa, kun nostetaan tietyn tehtävän voittajia? Silloinhan käy helposti niin, että käteen tulee jonkin muun tehtävän ratkaisu. Hyväksytäänkö tämä sen ristikon voittajaksi, palautetaanko se sammioon odottamaan kyseisen ristikon arvontaa (ellei sitä ole jo arvottu), heitetäänkö se pois vai purskahdetaanko itkuun? Vai lajitellaanko irtovastaukset omiin laatikoihinsa ja siirretään kokonaiset lehdet kulloinkin arvontavuorossa olevaan? Kuulostaa työläältä!

Ristikkolehtien palkintojen arvonta taitaakin olla isompi homma kuin äkkiseltään luulisi. Elämä on helpompaa sellaisissa lehdissä, missä on vain yksi palkintotehtävä.
3. Eki18.6.2003 klo 09:15
Yleisin tapa arpoa on se, että kaikki vastaukset pannaan samaan 'sammioon', irtonippu jos mahdollista yhtenä nippuna. Ristikot arvotaan numerojärjestyksessä, joten väärän ristikon kohdalla nouseva irtoristikko ei voita. Nippu palaa voiton jälkeen arvontaan, tupla- tai tripla- tai usemapikin voitto on siis mahdollinen. Jos sammioita on useampia, niiden pitäisi olla tasasuuria ja ensin aina arvotaan, mikä sammio ja sitten poimitaan voittaja. Tai sitten otetaan jokaisesta vuorollaan. Jokainen ristikko tarkastetaan saman tien, joten tilalle arvotaan uusi, jos se on väärin. Yksittäisiä ristikoita lähettävällä on tietysti pienempi mahdollisuus voittaa ko. lehdestä, koska hän on harvemmassa arvonnassa mukana kuin muut. Vaikeimmista voitonmahdollisuus on suurin pienemmän vastaajamäärän takia.
4. J Takala18.6.2003 klo 09:23
Jos haluaa maksimoida voittomahdollisuutensa, ei kannata lähettää koko lehteä, vaan jokainen tehtävä erikseen omassa kuoressaan. Tällöin tosin postimaksut voivat nousta yllättävän suuriksi. :)
5. Eki18.6.2003 klo 09:26
Nyt en ymmärrä, J, mihin tuo väite perustuu, mielestäni mahdollisuus pienenee minimaaliseksi. Puhumattakaan siitä, että voitto hupenee postimaksuihin.
6. J Takala18.6.2003 klo 09:33
Nyt kun tarkemmin ajattelen, niin väite ei perustu yhtään mihinkään. Sehän on suorastaan täyttä soopaa. :)
7. airisto28.7.2008 klo 16:23
Voittajan on helppo hymyillä.

-http://www.kolumbus.fi/markku.makela/Kuvat/voitta ja.jpg
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *