KESKUSTELUT > RISTIKOT > KOVIS 16.4. - LAIN

1556. Kovis 16.4. - lain

Juhani Heino26.4.2005 klo 19:18
Näköjään ratkaisuaika on ohi joten otanpa asiat esiin vihjailematta. Hyvä ristikko, etenkin päälauseiden idea. Nämä jäivät epäselviksi:
Oikeassa yläkulmassa AO = ALAIN. Jos ymmärsin oikein, ideana on "nolla = lain" jonka olen sellaisenaankin jossain ristikossa nähnyt. Mutta en pysty sitä hyväksymään. Onko hyviä perusteluja, vai onko Teemun logiikka kuitenkin jotain parempaa jota en vain keksinyt?
Oikeassa alakulmassa imso = LUIS. Tätä en tajunnut lainkaan.
2. kari kämäräinen26.4.2005 klo 19:25
ismo = LIUS (kirjainten paikat vaihdettu)
3. Juhani Heino26.4.2005 klo 20:53
OK. Googlauksen perusteella ilmeisesti hyvin tunnettu urheilija. Olen varmaan jo useasti todennut etten tiedä urheilusta.
4. Juha N26.4.2005 klo 21:58
Olen samaa mieltä kuin JH tuosta kiukkua nostattavasta kestovihjeestä sanalle LAIN. Jos ei vihjeenä ole 0, niin sitten tyhjä ruutu tai jotain muuta jonka voi tulkita EI YHTÄÄN.

Mielestäni asia on näin:
0 = EI YHTÄÄN = EI LAIN(KAAN).
YHTÄÄN = LAIN(KAAN).

Mutta seuraavissa on jotain epäloogista, käsittämätöntä:
0 = EI YHTÄÄN = LAIN (jälkimm. yhtäläisyysmerkki väärin).
0 = YHTÄÄN = LAIN (ensimm. yhtäläisyysmerkki väärin).

Miten voidaan sanoa samamerkityksisiksi NOLLA ja YHTÄÄN?
5. Teemu Pallonen26.4.2005 klo 23:50
Mikäs lainhuuto täällä on menossa :) ? Enpä ole ajatellut, että tuo yhteys ontuisi. Ja vaikka selasin Kielosta (vai onko parempia ehdotuksia uudelle Kielitoimiston sanakirjalle?), en vieläkään täysin tyrmää tuota paljon käytettyä yhteyttä. Tuosta voi miettiä, onko ihan väärin vai voiko käyttää:

lain(kaan): kielteisissä yhteyksissä: ollenkaan, ensinkään, yhtään, vähääkään, hiukkaakaan, laisinkaan.

nolla: perusluku joka vastaa lukumäärää ei yhtään.

ALAIN ei ole mikään mukava sana vihjeyttää vaikeassa ristikossa ja seliseliseli... Vaikka laatijahan ne sanat sinne ristikkoon päättää eli voihan ALAINin laittaa nolla kertaa ristikkoon, niin sitten se ei ole lain ristikossa?
6. Juha N27.4.2005 klo 00:41
Nimenomaan NOLLA vastaa lukumäärää EI YHTÄÄN eli EI LAIN(KAAN). Sen sijaan ilman EI-sanaa tätä täsmällistä yhtäläisyyttä ei enää ole. Tai ainakin rinnastuksessa on kauneusvirhe.

Aulis on suosinut vihje-vastaussanaparia 0 -> LAIN ja siitä on vähitellen jäänyt paha maku. Suuni mutristuu kun törmään samaan muuallakin. Tässä oli nyt sitten tilaisuus kommentoida asiaa.

On se muuten jännä ettei hiukankaan helpompia IS-koviksia yllytä täällä kehumaan, vaikka sanasto miten olisi sujuvaa ja vihjeet hyväntuulisia. Otetaan nyt esille vaikkapa nämä: NUORILLA ILMAN EKAA -> ISYYSLOMA, KERTOJA -> USEIN, HYYPIÖITÄ -> SAMI, KONEILLE -> ORLY.
7. Juhani Heino27.4.2005 klo 03:10
Joo, vähän tuosta syystä mäkin olen pari kertaa tehnyt tikusta asiaa (vaikkei TIKU ole vastauksena ollutkaan) että pääsen samalla kehumaan. Teemu, keskity säkin siis mun alustukseni alkuun ja Juha N:n viimeiseen kappaleeseen, eiköhän pääpaino ole niissä.
Juha kyllä selosti aika hyvin mikä muakin pännii tuossa LAIN-jutussa.
8. Ville27.4.2005 klo 10:20
Kyllä minustakin Prost ontuu lain sallimaa määrää enemmän, jos ALAIN / LAIN vihjeitetään tyyliin A0 (vrt. AO) tai 0. Jos ALAIN kuitenkin ihan väkisin tunkee mukaan, niin minusta parempia - ei kovin hehkeitä mutta risteävien sanojen avulla kuitenkin yksiselitteisiä - olisivat vaikka tämäntyyliset:

-----EN, MA-----NEN, SEK-----EN jne.

Toisen eli OLAV-sanan yhteydessä eilen heittämääni täkyyn ei kukaan tainnut tarttua, joten heitetään uudelleen eri paikkaan:

Viime aikoina tiuhahkosti toistuneesta Hallitsi naapurissa > OLAV -parista voisi sanoa jotain, mutta jääköön sanomatta, koska arvaan tuloksen: pistätte allekirjoittaneen nurin (especially if you consider HIM too).
9. Eki27.4.2005 klo 10:25
No nyt ymmärsin OLAVinkin perusidean, en kylläkään, mitä Ville aikoo sanoa siitä... Noita tyhjäviivavihjeitä ei nykyisin juurikaan käytetä ilman suoraa vihjausta ratkaisusanaan eli Alainiin.
10. Ville27.4.2005 klo 10:55
Eki, näinhän asia tyhjäviivavihjeiden kanssa tietysti on. Ehkäpä ALAIN tosiaan on hankala tyyppi, jota kannattaa vältellä? Mieluummin siis vaikka rahaton Prost - vaatii tosin enemmän tilaa, koska sitä käytetään yleensä pellolla.

OLAVista ajattelin sanoa, että on se viime aikoina toistunut tiuhahkosti... minkä taisin sanoakin, hämäystähän se alku tietysti oli. So, you have seen the light?
11. Ville27.4.2005 klo 16:12
Vielä kerran, Alain. Ei kyllä aivan suoraa vihjausta, mutta seuraavassa olisi ainakin yhden tunnetun henkilön kautta kuitenkin kohtalaisen selkeä asiallinen yhteys:

NOPE-N----EN.

Koska sanarunkoon ei kovin moni täydennys taida mennä, ALAIN "pomppaa silmille" ja ratkaisusana voisi yhtä hyvin ollakin tuo linkkihenkilö PROST... meneeköhän kaukaa haetuksi??
12. Eki27.4.2005 klo 16:14
Tuo on oikeaoppinen viitamäkelöinti. Hän sen taisi jalostaa tuontyyppiseen muotoon ja moni on soveltanut samoin tai hieman omaa tyyliin.
13. Matti27.4.2005 klo 18:37
Mielestäni Prost ei ole nopeanlainen vaan nopea. Mutta maratoonari Mimoun kävisi hyvin :-)
14. Tuomas L.28.4.2005 klo 08:58
RANSK-----EN? olisi varmaan kovikseen liian helppo.
15. Jukkis28.4.2005 klo 09:02
"Oikeaoppinen viitamäkelöinti".

Onko esim. tällainen
P - - - - Ä ---> ETTÄ
sitten vääräoppinen viitamäkelöinti.

Tommosia näkee nykyään turhan usein, ne on ärsyttäviä, päinvastoin kuin nuo oikeaoppiset yleensä ei.
16. Eki28.4.2005 klo 09:32
Tuomas L:n ehdotusta lie käytettykin. Kyllä Jukkis, just noin.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *