KESKUSTELUT > RISTIKOT > IDEOITA RATKONTAKISOIHIN

1515. Ideoita ratkontakisoihin

Eki6.4.2005 klo 14:49
Kirjoittajilla tuntuu olevan monia ajatuksia ratkontakisoista, joten on aika kerätä niitä kootusti yhden otsikon alle.

Kaikki hulluimmatkin ajatukset rohkeasti mukaan, mutta

- ei tupata mitään, kerrotaan vaan
- ei tyrmätä mitään, kommentoidaan vaan (korkeintaan)

Jos jotain ideaa ei kommentoida, se ei tarkoita, että se olisi huono tai että sillä ei olisi elinmahdollisuuksia. Täältähän niitä voi myöhemminkin poimia.

Muistakaa, että jokatoisvuotisen SM-kisan ei tarvitse olla ainoa kisa (SM tai muu), vaan saahan näitä järjestää.

Toistaikseksi on järjestetty ainakin

- katuratkonnan SM
- laivaratkonnan SM
- kapakkaratkontamestaruus
- piilosanan SM

IS järjesti ekat SM:t 1974-78 ja laadinnan SM:n 1979. Kisaruljanssi alkoi uudestaan 1993. Joitakin sellaisia yksittäisiä kisoja on järjestetty, jotka eivät yllä olevassa listassa ole.
2. Urpo6.4.2005 klo 15:02
Taisin jo aiemmin ehdottaa nettiratkontakisoja, eli ristikko tulee ratkottavaksi tiettyyn kellonlyömään ja ei kun ratkomaan. Vastauksesta jää aikamerkintä takuuvarmasti ja koneellinen tarkastus sujuu nopeasti.

Teknisiä ongelmia voi joillekin tulla, mutta ne kuuluu lajiin kuten formuloissa.
3. Eki6.4.2005 klo 15:14
Taisin jo aiemmin vastata, että tällaista on pitkään ollut suunnitteilla ja varmaan aikaiseksi saadaankin.
4. ö6.4.2005 klo 16:24
Minä kannatan nettiratkontakisoja. Olisin varma osallistuja.

Miten olisi SM-kisojen yhteyteen sprintti-sarja Le Mans-lähdöllä. Kilpailtaisiin siis vain helpoilla ristikoilla ja nopeus korostuisi.
5. ile6.4.2005 klo 17:50
Tämä ristikonratkontahan voisi levitä kuten Korkeajännitys 70-luvulla.

Ensin oli pelkkä Korkkari. Sitten tuli Merten korkkari, Ilmojen korkkari ja Aavikon korkkari.

Kaverin kanssa naureskeltiin, että jos tulee Näkymätön korkkari, niin sellaisen kun laittaa korkkaripinon sekaan, niin se vasta olisikin veikeä näky.

Ei tullut. Sen sijaan tuli Kansalaissodan korkkari punaisten ja valkoisten silmin.

Vaan eipä silti.

Korkkarit oli hyviä ja mukavia ovat nämä ristikonratkontakilpailutkin.
6. TapSa6.4.2005 klo 18:18
Minusta on aina ollut epämiellyttävää "tapella" kelloa vastaan. Siksipä yritänkin aina ratkaista ristikon lähtemällä liikkeelle vasemmasta yläkulmasta ja edetä siitä "rintamana" kohti oikeaa alakulmaa siten, että välillä ei ole irrallisia sanoja vaan uusi ratkaisusana on aina yhteydessä jo ratkaistuihin vihjeisiin, nautinto on täydellinen kun sen oikean alakulman kirjaimen saa merkitä viimeisenä, ajan kulumisella ei ole merkitystä.
Saisikohan tästä kehitettyä nettiristikon joka antaisi uusia vihjeitä vasta kun edelliset on ratkaistu? Alkajaisiksi ristikossa olisi ehkä kymmenkunta vihjettä vasemmassa ylänurkassa ja loppuosa ristikosta olisi "blankkona".
7. Ritu6.4.2005 klo 19:16
Milloin ja missä tuollainen kapakkaratkontamestaruuskisa on järjestetty ja kuka pokkasi pokaalin?
8. Eki6.4.2005 klo 19:17
Kerron siitä tuonnempana, paremmalla ajalla.
9. Ritu6.4.2005 klo 19:31
Sellainen joukkue-SM kisakin voisi olla ihan kokeilun arvoinen, kolme neljä samassa joukkueessa, omia perheenjäseniä, ystäviä , työkavereita , sukulaisia. Mutta ehdoton kielto, ettei nämä huippuratkojat saisi muodostaa omaa joukkuetta :)
10. iso S6.4.2005 klo 19:59
Mitenkäs estät, jos perheet ovat sallittuja ja sitten Rosenberg kosaisisi Rustaria, tämä suostuisi ja sitten he adoptoisivat Sonnisen?

Kannatan erilaisia kisoja. Yksi voisi olla juniori/seniori-tyylinen eli alemmissa sarjoissa menestyminen pakottaisi siirtymään ylempään.

Toinen olisi vaikeusasteen mukainen jako (samaa systeemiä pitäisi tietysti soveltaa edelliseenkin, mutta tässä voisi sarjansa valita maun mukaan). Jokaisessa ratkottaisiin 3 ristikkoa muuten samalla tavalla kuin nykyisissä välierissä, mutta kevyessä sarjassa vaikeus olisi nykyisen 1. välierän mukainen, keskisarjassa toisen ja raskaassa sarjassa kolmannen. Minä ilmoittautuisin heti keskisarjaan, mikä on ollut kokemuksen mukaan vahvin lajini. Helpossa ei käsi toimi riittävän nopeasti ja raskaassa reistaa yläpää.
11. Ritu6.4.2005 klo 20:04
Jos en aivan väärin muista, niin laivaratkonnan SM-kisoissa taisi homma edetäkin niin, ettei edellisen vuoden kolme (?) parasta saanut enää seuraavana vuonna osallistua helppoon sarjaan.
Mutta voipi olla, että muistini pätkii, on siitä niin kauan aikaa jo....
12. Eki6.4.2005 klo 20:19
Ritu, mielestäni muistat oikein.
13. ++juh6.4.2005 klo 20:35
USA:n suurimmissa ratkojaisissa on monta sarjaa (kaikki tosin ratkovat samat ristikot):

http://www.crosswordtournament.com/info/brochure.h tm#who
14. Ritu6.4.2005 klo 21:06
Kuka lieneekään ollut idean isä tai äiti, mutta laivaratkonnan SM-kisoissa taisi eräänä vuonna olla sama ristikko ratkaistavana sekä helpossa että vaikeassa sarjassa. Vihjeytys oli erilainen, mutta ratkaisusanat taisivat olla tismalleen samat.
15. Marianna6.4.2005 klo 21:14
Taisi olla (toistaiseksi?) viimeinen laivaratkonta. Samaa ideaa käytettiin Sanaseppojen kesäpäivillä Joutsenossa 2003. Vaikean sarjan voittajaa en muista ja helpon sarjan voittajan repun ehdin jo hukata:-(
16. Eki6.4.2005 klo 21:29
Sanasepossa oli kerran (90-luvulla?) laatimani ristikko, jossa oli 7 tähteä vaikeutena. Samassa lehdessä oli täsmälleen sama ristikko käännettynä pystyasentoon, varustettuna pääkuvalla (muoto muuttui) ja YKSItähtisenä. Ei sitä juurikaan olisi huomattu, mutta KUALALUMPUR oli ehkä liian harvinainen sana ja siitä se paljastui monille.
17. Eki7.4.2005 klo 13:11
Kapakkaratkontajuttuni vanhasta Sanaseposta ystävällisesti ++juh löysi ja skannasi.

www.sanaristikot.net/1994_4_nippeli_700.jpg
18. Ritu7.4.2005 klo 13:30
Kiitos!
Näin oli minultakin jäänyt kotiläksyt lukematta, kun ei moisesta ollut mitään muistikuvaa. Itse en kuppiloissa juurikaan viihdy, mutta tuollaisen voimalla minustakin voisi saada uuden asiakkaan. Tiedoksi vaan lähipubien pitäjille :)
19. iso S10.4.2005 klo 10:55
Yhtä kisakokemusta rikkaampana tuli mieleen tällaisia.

Sattuman osuutta pitäisi yrittää pienentää. Kun kerran paikalla ollaan niin voisi ratkaista samantien viisi ristikkoa enkä tarkoita niitä kylkiäisenä meneviä Iltiksen ristikoita.

Kilpailijat voitaisiin jakaa kahteen tai kolmeen sarjaan. Sopivalla järjestelyllä kaksi näistä voisi olla "päällekkäisiä" eli samalla vaivalla voisi osallistua molempiin.

Pikasarja: säännöissä painotetaan nopeutta. Virheistä sakotetaan, mutta ei yhtä rankalla kädellä kuin nyt. Jos sarja pidetään erillisenä, niin siinä voisi olla 3 nykyisen ykkösen kaltaista ja 2 kakkosen kaltaista tehtävää.

Tarkkuussarja: painotetaan virheettömyyttä. Joko niin että virheistä sakotetaan nykyistäkin ankarammilla sakkopisteillä tai peräti finaalityyliin (virheiden vähyys ratkaisee ensisijaisesti, aika toissijaisesti). Jos sarja pidetään erillisenä, niin siinä voisi olla 1 ykköstyyppinen, 3 kakkostyyppistä ja 1 kolmostyyppinen.

Yhdistetty sarja: Nopeille ja tarkoille annetaan samat ristikot, esimerkiksi tarkkuussarjan mukaisesti tai 2*1 ja 3*2, jolloin kummassakaan sarjassa ei mentäisi kolmostasolle). Kilpailijalle lasketaan tulos aina tarkkuussarjaan, mutta nopeussarjaan vai jos alittaa kaikissa ykköstehtävissä 12 minuuttia ja kaikissa kakkostehtävissä 20 minuuttia.

Visainen sarja: ratkotaan vain kolmostason tehtäviä. Tähän riittäisi kolme tehtävää, ettei liikaa rääkättäisi. Painotus virheettömyydellä.

Jos startit olisivat tunnin välein, niin kaikki kilpailijat voisivat alkaa yhtä aikaa. Kolmossarjalaiset huilaisivat joka toisen kierroksen. Tehtävä voisi olla kaikille sama silloin kuin vaikeusaste on sama. Jos vaikeusaste on eri, niin pohja voisi silti olla sama, mutta eri vihjeet. Tämä säästäisi laadintakustannuksia. Jonkin verran parempi tietysti olisi jos kukin ristikko olisi kokonaisuudessaan suunnattu tietylle vaikeustasolle.

Joutsi heitti että finaaliin pitäisi saada jotenkin Gundersenin menetelmä. Sehän järjestyisi: finaalikin kaksiosaiseksi. Toiselle kierrokselle pääsisivät vain ne ketkä ratkaisevat ensimmäisen oikein. Ristikko tai kilpailija on peitettynä kunnes oikealla hetkellä toimitsija nykäisee hupun pois. Finaalitehtävä voisi olla hiukan nykyistä vaikeampi, niin että voittajan aika olisi lähempänä kymmentä minuuttia.

Jos "runkosarja" olisi jaettu kahteen tai kolmeen osaan, niin finaalipaikat voisi jyvittää niin että jokaisesta sarjasta pääsisi tietty määrä finaaliin. Toinen vaihtoehto olisi se että finaaliin pääsisi vain tarkkuussarjan perusteella. Visaisen sarjan mestaruus ratkeaisi suoraan runkosarjan pisteillä. Eihän sen sarjan paatuneille harrastajille oikein sovi finaalin vaatima hätäinen riuhtaisu.

Vielä yksi ehdotus: onko sellainen ratkoja todella kolminkertaisesti huonompi, joka tekee 3 yhden kirjaimen virhettä yhteen ristikkoon kuin sellainen, joka tekee yhden virheen jokaiseen ristikkoon? Puhtaan suorituksen bonuksen voisi antaa siitä että ratkaisee kaikki ristikot oikein, jolloin ensimmäisen virheen ankaran sakon joutuisi kärsimään vain kerran. Seuraavien virheiden sakotusta voisi vaikka nostaa nykyisestä.

Kolmannen erän vaikeusaste oli nyt asiallisella tasolla. Ei se ole kivaa jos kukaan ei ei ehdi ratkaista.
20. Hui_hai11.4.2005 klo 11:16
Ritu ehdotteli joukkue-SM kisaa ja sellainen voisi olla ihan kokeilun arvoinen. Mutta se ehdoton kielto, etteivät nämä huippuratkojat saisi muodostaa omaa joukkuetta ei kyllä istu SM-kisojen henkeen. Kyllä parhaat saavat muodostaa illaisia joukkueita haluavat. Tietysti perhe/puulaakisarja antaisi meille puusilmillekin mahdollisuuksia :)
21. iso S11.4.2005 klo 13:14
Jos tehtävät eivät olisi vallan visaisia niin useampi huippuratkoja ei taitaisi oleellisesti parantaa joukkueen tulosta. Ei siihen paperiin kuitenkaan sovi kirjoittamaan kuin yksi kerrallaan. Jos mestareita ei suljettaisi kokonaan pois, niin kumman luulisitte pärjäävän: 1 huippu + 2 ummikkoturistia vai 3 keskinkertaista kykyä?

Jotenkin pitäisi siis saada aikaan se että joukkueen jokainen jäsen osallistuisi suhteellisen tasapuolisesti. Helpoin mahdollisuus olisi se että jokainen joukkueen jäsen ratkaisee yksilökisan tyyliin ja joukkueen jäsenten tulokset lasketaan yhteen. Siihen voisi tietysti ottaa mäkikisan tapaista ääripäiden leikkausta: joukkueessa 5 jäsentä; paras ja heikoin tulos pudotetaan pois.

Mielenkiintoinen voisi olla sellainen versio, missä joukkueissa olisi N jäsentä ja jokaisen pitäisi vuorollaan ratkaista yksi sana. Keskustelua ei sallittaisi. Voisi joko laittaa kokonaan uuden sanan "neitseelliseen maaperään", täydentää tai korjata sanan mikä on osittain tai kokonaan valmis, tai poistaa valmiista sanasta virheelliset kirjaimet. Tässä joukkueen paras voisi auttaa muita korjaamalla heidän virheitään ja täyttämällä sellaisia avainsanoja, mitkä parhaiten edistävät muiden suoritusta. Tämä toimisi luotettavassa porukassa niin että joukkue istuisi pyöreän pöydän ääressä ja paperia siirrettäisiin aina saman suuntaan.

Käytännössä, jos vielä olisi suurehkot palkinnotkin kyseessä, pitäisi olla valvova tuomari per joukkue tai sitten homma pitäisi saada tietokoneistetuksi niin että ristikko on näkyvissä vain vuorossa olevalle ratkaisijalle ja ohjelma valvoisi että sääntöjä noudatettaisiin.
22. Eki11.4.2005 klo 13:16
Tämantapaista kisaa käytiin mm. Hämeenlinnan sanaseppopäivillä. Oli kivaa.
23. jupejus11.4.2005 klo 14:40
Tiukkaapa on ollut kilpailu kärjessä. Kiinnitin vain huomiota noita kisailujuttuja lukiessa vähäiseen seikaaan, mutta suureen vaikuttajalta kilpailun edistymisen kannalta kohti loppuhuipentumaa, eli siihen niin paljon parjattuun piilokirjaimeen.

Olikohan se ++juh, joka kerran sanoi laativansa piilokirjaimettomia ristikoita - sehän olisi eräs ratkaisu, vaikkakaan ei sekään sulje vaihtoehtoisten ratkaisujen muodostumista. Ja tuollaisten piilokirjaimettomien ristikoidenkaan laatimiset tuskin ovat aivan mahdottomia tehdä nimen omaan kilpailuja silmällä pitäen.

Toinen oli se miten se piilokirjain painotetaan. Periaatteessa piilokirjain, jos sellainen ristikkoon jää, pitäisi olla "vapaa" kohta virhelmahdollisuudeltaan. Oli siihen kirjattu mikä kirjain tahansa tai tyhjä ruutu. Koska piilokirjaimeen voi aina löytää ratkoja toisen selityksen kuin mitä laatija on ajatellut. Ja kun siihen ei risteävällä sanalla saada varmistusta (tosin sekään ei aina näytä auttavan - 'peto'??) - niin sellainen kohta ei pitäisi olla kilpailun ratkaisuun vaikuttava tekijä.

Oli kerran esimerkkinä vihje; "ikivihreitä" - keskikirjain pois. Lieot ja vaihtoehto limot ja miksei lipot, sillä ovathan lipotkin ainakin 'ikivihreitä' historiallisina kalastusvehkeinä.

Ja tuon kaltaisia eroja, jopa samankaltaismepiakin vihjeeseen nähden, voi syntyä huomaamatta. Eli piilokirjaimille ei arvoa - tai pyrkimys piilokirjaimettomiin ristikoihin kilpailutehtävinä. Noin olisi kilpailijat tasavertaisemassa asemassa kiihkeässä kilpailutilanteessa.

Muutenhan tavallisissa sanaristikoissa ei piilokirjaimen asema ole niin erikoisen tärkeä.
24. Just11.4.2005 klo 14:45
Saisiko tuohon joukkuekisaan osallistua ???-puulaakiporukka:

Leinonen, Lindholm, Rosenberg, Sillankorva, Suikki ja Takala?

Saattaisi olla ennakkosuosikki :-)
25. Eki11.4.2005 klo 14:51
Olisiko pitänyt hyväksyä pronssimies Leinosen UUUTU? Kolmas U oli piilokirjain. Kyllä SM:ssä voi ihmisiltä odottaa oikeita vastauksia jas jos virheen tekee, siitä joutuu vastaamaan. Jos tulee vauhtisokeutta, se on sitten muiden etu.

Sanaris ottaa mielellään ottelun ???-äijiä vastaan! Petäyksessä?
26. JTak11.4.2005 klo 15:08
Jahas, vielä en tohdi omalta kohdaltani luvata, kun en tiedä olenko tulossa paikalle. Jos tuollainen taisto järjestetään, niin tuskin siitä poiskaan voi jäädä. Ketä on ehdolla Sanariksen ykkösketjuun, ja ketä mahdollisesti on vaihtopenkillä?

Piilokirjainten hyväksymisestä täytyy olla Ekin kanssa samaa mieltä.
27. Juhani Heino11.4.2005 klo 15:40
Mä kun en enää ole Sanariksen hommissa, voin olla joukkueristikon laatijatiimissä jos halutaan 8-)
28. Eki11.4.2005 klo 15:55
Nopeasti viideksi nopeimmaksi veikkaisin Sanaris-ryhmää Vuokila-Pallonen-Joutsi-Skyttä-Enilä (ei järjestyksessä). Ihan kaikkien muiden nopeudesta ei ole tietoa. Hyvösen uhraan laatijaporukkaan, jos kelpaa, hän ei omien sanojensa mukaan ole mikään pikaratkoja, mutta hyvä toki.

Jos porukat jaettaisiin ristikkolehtiryhmittäin, sitten voitaisiin saada Iisakilta kolmas joukkue, johon joutuisin antamaan pari joukkueeni jäsentä.

Miksei jostain muualtakin voisi joukkueen koota, onhan noita kustantajia?

Sääli, kun on toistaiseksi niin äijäpitoiset joukkueet. Otetaanko mukaan naisjoukkue, esim. Sailola-Ruuska-Rustari-Mäkinen-Varis (tai minkä naiset paikalle koottua saavat)?

Taitaisi äijille käydä huonosti...
29. iso S11.4.2005 klo 15:59
Mistä sitten saataisiin kisan arvoa vastaava Team Brutaalein, joka laatisi kilpailuristikon? "Jo Utsi" ei kai ole Sanaris-miehiä, niin että hänet varmaan voisi hyväksyä, jos hän hyväksyisi laadintatehtävän.

Petäykseen en ole tulossa, joten en voi olla joukkueessakaan. Kilpailuhermotkin vaativat parin vuoden levon.

Piilokirjainten ja ei-piilokirjaimissa olevien vaihtoehtoisten tarjousten suhteen raadilla on mielestäni ollut oikea linja ja enimmäkseen oikeat tulkinnat. Ymmärrettävä inhimillinen virhe on tietysti se, että minun tulkintani toisen erän sanoista katsottiin vääräksi, heh heh!

Oikeasti: en ihan tarkkaan tiedä miten töpeksin, mutta luulen paikallistaneeni kyseisen kohdan. Ilmeisesti tuloksena oli yksi tarkoitetusta poikkeava mutta kilpailussakin täysin hyväksyttävä sana, todellinen sana jonka yhteys vihjeeseen on vaikeasti perusteltavissa (itsekin sitä ihmettelin, mutta en tarpeeksi), ja sen kanssa poikittainen epäsana, mitä en jostain syystä enää lukenut muutettuani pystysanaa. Kyllä tällaiset pitää pystyä ottamaan omaan piikkiin ja kärsiä seuraukset.

Piilokirjaimissa voi noudattaa lempeämpää linjaa, jos sana on järjellinen ja yhteys vihjeeseen on edes kaukaa haetulla kohtuudella perusteltavissa. Epäsanoja ei pidä hyväksyä, oli piilo tai ei.

Pronssimies oli ovelampi, teki virheensä halvassa ykkösessä ja riipaisi kolmosen melkein 10 minuuttia minua nopeammin. Kelpaa esimerkiksi tuleville sukupolville siitä että pienen kompuroinnin jälkeen voi vielä kolmannessa erässä nousta finaaliin ja siellähän lähdetään puhtaalta pöydältä, tai tässä tapauksessa taululta. Meidän ihmelapsemme keräsi arvokasta kokemusta ja on kahden vuoden kuluttua entistä kovempi.
30. iso S11.4.2005 klo 16:02
Haudoin liikaa. Sillä välin selvisi että Joutsilla on Sanaris-leima otsassaan. Vapaaehtoinen laatijakin löytyi. Toivotaan että saatte kisan pystyyn niin loppuvat joutavat puheet...
31. Eki11.4.2005 klo 16:04
Joutsi tekee Sanarikselle SK-ristikoita ja SM-ristikoita toki myös.

Kyllähän tällaista varten voisi yhden symposiumin pystyttää, vaikka Forssaan tai Hämeenlinnaan.
32. jupejus11.4.2005 klo 16:36
Hautomista vartenhen se "uu_tu" on, mutta taas herättää ihmettelyä tuokin sana.

Täällä on paljon puhuttu "uluista" ja sen kaltaisista sanoista ja niiden kelpoisuudesta ristikoihin. Minusta hyviä sanoja, mutta jos ajatellaan itse kilpailua ja nimen omaan "kilpailutehtävänä", niin tietysti, joka on paljon ratkonut, tuntee tuon uu_tu -sanankin (en keksi tuohon kuin yhden kirjaimen viivan pääle), mutta muuten yleisellä tasolla sana voi olla aivan tuiki tuntematon useammille suomalaisille (siihen voisi pistää vaikka ärrän, hoon tai vaikka ännän, jos ei sanaa tiedä).

Onko tuollainen sana sitten paikkansa täyttävä kilpailuristikossa (vielä piilokirjaimena)?
Eikö "kilpailuristikko" pitäisi olla mahdollisimman tasapuolinen niin sanoiltaan kuin väärinymmärryksenkin välttämisen varalta... Eikö kilpailuristikoihin pitäisi satsata laatuun ennen kaikkea.
Tavalliset arkipäiväiset ristikot ovat toinen juttu, joissa voidaan katsoa läpi sormien moniakin kohtia ja jättää tulkinnoillekin varaa...niihin voidaan ujuttaa vaikka mitä muitakin kommervenkkejä.

Noo se tämä oli turhaa jossittelua ja "vanhaakin" jankutusta tuosta piilosana-aiheesta ja eikä aiheuta kummempaa, mutta ajattelin nyt vain... kuhan vain ajattelin...ajattelin...enpä tuota asiaa enää ajattele.
33. Eki11.4.2005 klo 17:08
Samaista Hämeenlinnan kesätapahtumaa varten oli ++juh tehnyt laatijoille tosi hyvän visaisen ristikon. Ja onhan niitä ollut muillakin kerroilla.

jupejusille sanoisin, että täydellisyyteen ei koskaan päästä, vaan aina löytyy se vaikein sana ja mahdollinen jonkun mielestä kohtuuton piilokirjain. Kun yksi puoli saadaan korjaamalla kuntoon, on toisella ehkä joku pahempi vika. SM-ristikoiden ei kuitenkaan tarvitse sanastoltaan täyttää lastenristikoiden vaatimuksia, jos asian jyrkästi ilmaisee.
34. jupejus11.4.2005 klo 17:34
Noinhan se Eki tietysti on ja kyllähän ne noissa kilpailuissa on sellaisia konkareita huipulla kaikki, että eihän sinne mitään kovin ylipääsemättömiä pitäisi kenenkään kohdalle tulla.
Kilpailutilanne ja aika, tietotaito - nene kilpailevat ratkojien sisimissä keskenään ja niiden avulla ne voitot ratkeaa.
35. Eki11.4.2005 klo 17:39
Laatuun pitää toki satsata ja satsattiin, mutta laadussa on ainakin kymmenen puolta.
36. iso S11.4.2005 klo 19:01
Entäs kun tulee se yhdestoista puoli, millä istuvat arvostelijat ja irvistelijät? Herra hyvästi hallitkoon, mistä tahansa ihmisen tekemästä voidaan löytää heikoin kohta. Kohtuuden nimessä (ja sen jupejus varmaan myöntää) harvassa ovat ne ristikot mitkä laadussa hakkaavat nämä millä meitä kiusattiin.

Jos uu_tu on sanana tuntematon niin sitten on. Ehkä tässä, ehkä joissakin muissa sanoissa korostuu yksittäisen sanastoalueen tuntemus, kenties jopa kokemus. Nuorilla on ollut vähemmän aikaa törmätä kaikenkirjaviin sanoihin, mutta heillä on vastaavasti muita etuja puolellaan. Vanhat ovat ehtineet unohtaa enemmän sanoja kuin nuoret oppia...

Eipä tullut pronssipojan kanssa puheeksi mistä kiikasti. Veikkaisin ettei sanan tuntemattomuudesta. Kilpailutilanne teettää lystejä juttuja. On esimerkiksi helppo kirjoittaa sama kirjain kolmeen kertaan vaikka kahteen tähtäsi ja luottaa siihen että toi oli helppo, ei tarvitse tarkistaa!
37. Eki11.4.2005 klo 19:04
Pronssipoika ei meinannut uskoa, että oli moisen virheen tehnyt.
38. Eki11.4.2005 klo 19:06
Tai sillä hetkellä hän ei vaikuttanut pronssipojalta, mutta kyllä siitä ilmeestä huomasi, että hän aikoo näyttää, että ei se siihen jää.
39. Eki11.6.2005 klo 11:58
Elvytelläänpä tätä ajatusta joukkuekisasta.
40. Timppa11.6.2005 klo 12:14
Mä haluan edelleen samaan joukkueeseen Rosenbergin Sepon ja Maijun kanssa...:)
41. Juhani Heino11.6.2005 klo 12:32
Onko muita laatijoiksi halukkaita, vai teenkö yksin tosikieron?
42. Timppa11.6.2005 klo 12:40
Mikäli tuollainen joukkuekisa joskus toteutuu, niin Juhani voisi kerätä ympärilleen laatijajengin, joka pelottaisi jo etukäteen, Alf Simberg, Juha Leinonen ja Antti Viitamäki...;)
43. Eki11.6.2005 klo 12:57
Ensin kootaan joukkueet ja sitten lopuilla on mahdollisuus osallistua laadintaan?
44. Timppa11.6.2005 klo 12:59
Onko nää mun ykkösvaraukset (niinkuin NHL:ssä) voimassa...?;)
45. Eki11.6.2005 klo 17:10
Kutsuttaisiinko pikemminkin omankädenoikeudeksi?

Sitä paitsi Maijuhan on huhtikuun jälkeen Timppaan verrattuna alempaa kastia, että jaloahan tuo olisi kelpuuttaa ja oikein himoita sellaista seuraa.
46. Maiju11.6.2005 klo 19:18
Alempaako? Nyyh! Timpalla on kyllä liiankin kanssa aatosta jaloa eikä ollenkaan alhaista mieltä. Varaisi jonkun nopeamman. Minä olen ainoastaan sinnikäs. Ei sillä taidolla kisoja voiteta.
47. Timppa11.6.2005 klo 19:30
Maiju> Sinnikkyytesi juuri viehättääkin...;)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *