KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > HARKITTU TAPPO

1476. Harkittu tappo

ö22.3.2005 klo 17:09
Kotikaupungissani sattui joulukuussa mieliä kuohuttanut ampumavälikohtaus, jossa nuori mies (PA) ampui toista (JK) suuhun.

Lehtitietojen mukaan tekoa oli edeltänyt mm seuraavaa:

- PA oli lähettänyt JK:lle useita tappouhkauskirjeitä, yhdessä oli ollut mukana pistoolin ammus
- PA oli kertonut kavereilleen aikovansa tappaa JK:n
- tapahtumailtana PA oli saatuaan kuulla JK:n olevan kaupungissa noutanut taksilla kotoaan pistoolin
- PA oli kutsunut JK:n ravintolasta kadulle "puhumaan asioista"
- kadulla PA oli hakannut ja potkinut JK:n maahan ja tämän jälkeen ampunut tätä suuhun

Tänään paikallislehti uutisoi tuomiosta:
"PA on käräjäoikeuden mukaan yrittänyt tappaa uhrinsa vakaasti harkiten. Oikeuden mukaan syyte murhan yrityksestä on hylättävä ja PA:n viaksi jää tapon yritys.
Käräjäoikeuden mukaan kun PA on ampunut lähietäisyydeltä maassa maannutta uhriaan kasvoihin, on hänen teostansa ilmenevä syyllisyytensä suurempi kuin tapon yrityksestä yleensä. Tämän vuoksi PA:lle on mitattava tapon yrityksestä keskimäärin tuomittavaa rangaistusta pitempi vankeusrangaistus."

Maallikon mielestä tapon ja murhan erottaa toisistaan juuri tekoa edeltänyt harkinta. Käräjäoikeus on nyt kehittänyt uuden käsitteen 'harkittu tappo'.

Sanakirjat uusiksi vai?
2. Juhani Heino22.3.2005 klo 17:27
Puhutaan oikeuden halventamisesta, mutta nykyään (Paavo Haavikkoako lainaten) ne tekevät sen itse. Siis laajemmalti kuin vain tässä tapauksessa.
3. Antti Viitamäki22.3.2005 klo 22:04
Yritys tappaa murhan uhri johtaa rangaistukseen harkitun tapon syytteen murhatusta tutkimuksesta. Tapon yritys on yrityksen murhan vaatiman tapporangaistuksen syyte, kun uhri kuolee jonkun tappaessa häntä tappamalla eikä murhaamalla. Harkitun uhrin tappama murhasyyte tuomitsee oikeuden tuottamaan kuoleman murhaajan uhraaman tappotuomion syyllisille.

Ja tällaisessa valtiossa sitä on kuitenkin hyvä elää.

Puistattaa.
4. iso S23.3.2005 klo 08:35
Yritys tappaa murhan uhri on jälkeenjääneen rikos.

Tuo tuomiojuttu oli myös Hesarissa. Ihmetyttää, kummastuttaa. Julkistettujen perustelujen ulkopuolelta on kuitenkin arvioitavissa, että kyseessä oli harkittu yritys tehdä tapon yritys. Suuhun ampuminen (omaan tai toisen) ei ole yleisen tappoyrityskokemuksen valossa takuuvarma keino tappaa, mikä riski kuitenkin on selkeästi olemassa. Annettujen tietojen mukaan ei ole näyttöä siitä että yrittämisen jatkamista olisi ulkopuolelta estetty, joten vakaasti harkitseva tappamisen yrittäjä olisi joko tyhjentänyt pistoolin lippaan uhrin päähän ilman muuta tai säästäväisyyssyistä tarkistanut objektin kunnon ja havaittuaan elonmerkkejä varmistanut suorituksen. Tarpeellisen huolellisuuden jäätyä puuttumaan yhdyn tuomioistuimen päätökseen erittäin pitkin hampain.
5. ö23.3.2005 klo 09:28
Iso S kirjoitti "Annettujen tietojen mukaan ei ole näyttöä siitä että yrittämisen jatkamista olisi ulkopuolelta estetty".

Paikkakuntalaisena tiedän, että paikalla oli väkeä, joka puuttui asioiden kulkuun. Mm uhrin sisar roikkui PA:n niskassa ja uhri pääsi pakenemaan.

Uutisten rivien välistä on luettavissa että valmisteluista (pistoolin osto ja sen nouto) huolimatta oikeus on katsonut teon tapon yritykseksi, koska tekijä oli tapahtumahetkellä 'silmittömän raivon vallassa'.

Kukapa sitä toista ampuessaan aivan tyyni olisikaan...
6. iso S23.3.2005 klo 09:57
Hatunnosto sivullisille. Useinhan käy niin että ei uskalleta puuttua asiaan joko siksi että pelätään oman nahan vaarantuvan välittömästi, tai jos arvellaan kykyjen riittävän tilanteen hoitamiseksi, niin seurauksena on syyte hätävarjelun liioittelusta tai roiston (anteeksi, ankean lapsuuden ja yhteiskunnan nurjamielisyyden uhrin) intimiteettisuojan loukkauksesta.
7. iso S23.3.2005 klo 10:01
Vielä täydennykseksi: valitettavan usein lehtiuutisista puuttuu asiaan oleellisesti vaikuttavia tietoja ja annetut tiedotkaan eivät aina vastaa todellisia tapahtumia. Yleensä tämä ei liene tahallista mielipiteiden manipulointia vaan kiireestä johtuvaa. Lukijoiden käsitykset kuitenkin syntyvät niiden tietojen perusteella mitä lehdessä on.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *