KESKUSTELUT > RISTIKOT > SÄÄNNÖT OVAT KIERTÄMISTÄ VARTEN

1463. Säännöt ovat kiertämistä varten

HH15.3.2005 klo 00:55
Yksi sääntö, mistä pitäisi valittaa hoviin, on mustan ruudun nimittäminen laadinnan virheeksi. Vaikka olen laatinut tuhansia ristikoita, vieläkin silloin tällöin käy niin, että vasta vihjeitysvaiheessa huomaan mustan ruudun. Ja "virheen" korjaaminen tarkoittaa käytännössä aina alkuperäisen laadinnan huonontamista. Miksi mustaa ruutua ei vain väritetä mustaksi. Kukaan ratkoja ei näe siinä virhettä ellei hänelle jossain ole kerrottu, että sellainen on virhe.

Mustan ruudun sääntö on yhtä lailla ristikoita köyhdyttävä kuin ns. neljän kirjaimen sääntö.

Ideoita sääntöjen luovaan kiertämiseen on paljonkin, esimerkiksi taivutusmuotojen tuominen ristikkosanoihin.Yksi sääntö, mistä pitäisi valittaa hoviin, on mustan ruudun nimittäminen laadinnan virheeksi. Vaikka olen laatinut tuhansia ristikoita, vieläkin silloin tällöin käy niin, että vasta vihjeitysvaiheessa huomaan mustan ruudun. Ja "virheen" korjaaminen tarkoittaa käytännössä aina alkuperäisen laadinnan huonontamista. Miksi mustaa ruutua ei vain väritetä mustaksi. Kukaan ratkoja ei näe siinä virhettä ellei hänelle jossain ole kerrottu, että sellainen on virhe.

Mustan ruudun sääntö on yhtä lailla ristikoita köyhdyttävä kuin ns. neljän kirjaimen sääntö.

Ideoita sääntöjen luovaan kiertämiseen on paljonkin, esimerkiksi taivutusmuotojen tuominen ristikkosanoihin.
2. HH15.3.2005 klo 01:04
Ihmettelinkin, että miten tuosta tuli noin pitkä. Kirjoitin tekstin ensin toiseen osioon, mutta kopioin näköjään tuplaten.
3. TV16.3.2005 klo 18:48
Taannoin Kauppalehdessä (ehkä vieläkin) oli rennomman puoleinen ristikko "Saunan Lämmetessä", jossa ei paljon rajoituksia ollut. Mielestäni ne olivat siihen aikaan virkistäviä ja oivallisuuksiakin tuottavia tehtäviä.
4. HH17.3.2005 klo 01:02
Mikä ratkojien ryhmä kaipaa eniten tiukkojen sääntöjen tuuletusta eli anarkiaa ristikoihin? Vastaus saattaa olla hiukan yllättävä: Sanasepot ry:n jäsenet.

90-luvun alussa Ristipisto-lehden ratkojista 90 prosenttia oli sanaristikkoseuran jäseniä. Lehteä tehtiin vain tilaajille, ja tiesin kaikki tilaajat nimeltä. Neljän kirjaimen säännöstä tehtiin ratkojakysely, ja sääntö haluttiin kumota yksimielisesti, ilman ainuttakaan soraääntä. Kaikki sääntöjä rikkovat kokeilut, taivutusmuotoja sisältävä ristikko, vaihtelevia hullutuksia sisältävät kreisit, maailman lyhin ristikkosanojen keskipituus (2,8) ym. saivat aikaan aplodien vyöryn.

Pitäisikö tästä sitten tehdä jotain johtopäätöksiä? Sitä kukin miettiköön.
5. Kravattimies17.3.2005 klo 06:58
En aio kannustaa rikkomaan sääntöjä, mutta tuli mieleen tällainen hupsu idea:

Ristikko voisi muuten olla ihan suositusten mukainen, mutta sen sanat epätavallisia, kuten KAARINASTA (kaareva nasta).
6. Ville17.3.2005 klo 10:42
Mutta saakohan noita kaarevia nastoja muualta kuin Kaarinasta? Kaarinassa tehtiin aikoinaan Karjala-olut. Tästä tulee mieleen muinoinen juttu kustavilaisesta oluenystävästä, joka tivasi kauppiaalta, milloinka hänen tilaamansa olut mahtaa olla perillä, siis...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *