KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > ”AVOIN AJATUKSILLE” -FOORUMI - TUULETUSKANAVA RISTIKKOKANSALLE

1443. ”Avoin Ajatuksille” -foorumi - tuuletuskanava Ristikkokansalle

Lettu7.3.2005 klo 13:50
Hei taas!

Ehdotan keskustelijoille avointa mielipiteen ilmaisua koskien ristikoita/ristikkolehtiä. Usein hyvin alkanut keskustelu suistuu nahisteluksi ja pahimmassa tapauksessa mielipiteiden vaihto loppuu ennen kuin se on edes kunnolla alkanutkaan.

Jokainen keskusteluun osallistuva voisi kertoa oman näkökulmansa ristikoiden/ristikkolehtien hyvyydestä tai niiden huonoudesta (sanalliset/kuvalliset vihjeet – ulkoasu – vaikeusaste jne.). Mutta ensimmäisenä ehtona olisi se, ettei toinen keskustelija ota mielipiteeseen kantaa puolesta tai vastaan. Toisena ehtona olisi se, ettei mainittaisi lehtiä eikä laatijoita/kuvittajia puolueettomuuden säilyttämiseksi.

Tämä aihe on varmasti koluttu jo moneen kertaan ja monelta eri kantilta. Uskon kuitenkin tämän idean toimivuuteen, sillä ilman pelkoa tulla altavastaajaksi rohkaisenee asiasta kiinnostuneita kirjoittamaan ajatuksiaan. Mahdollisesti tämä auttaisi myös ymmärtämään vastakkaisia mielipiteitä paremmin; ts. asiaa voidaan tarkastella kokonaisuutena yksittäisten elementtien muodostaessa kuitenkin tärkeän osan kokonaiskuvan saavuttamiseksi.

Estradi odottaa mielipiteitänne!
2. Eki7.3.2005 klo 15:31
Lettu voisi omalla esimerkillään näyttää, miten tämä tuuletuskanava toimii lehtiä ja tekijöitä mainitsematta?

Puolueettomuuden säilyminen tällä saitilla on ennenkin asetettu kyseenalaiseksi. Kuinkahan se onnistuu, jos tuntematon nimimerkki sohaisee laatijaa, joka ainakin luulee tunnistavansa itsensä mielipiteestä. Ylläpitoko silloin kuulee (taas) kunniansa?

En arvostele aloitusta! Juuri tällaista (muun muassa) toivoisin täällä ja Letun huomiot ovat pääosin tismalleen oikeita.

Tällä kirjoituksessani en halua sen enempää tukahduttaa tulta kuin heittää siihen bensiiniäkään.

Jätän estradin.
3. matts7.3.2005 klo 15:41
Ratkon tehtäviä käytännössä vain kahdesta lehdestä ja lisäksi muutaman kerran vuodessa Sanaseppolehdestä (tämän voi tällä palstalla kyllä sanoa). Monesti kirjoitan helpotkin ristikot läpi sen kummemmin asiaa ajattelematta mutta jään koukkuun vaikeampiin. Sitä paitsi kuva/sanaristikoiden täyttöharrastus on vain 4-5 vuoden ikäistä mutta piilosanoja olen ratkonut kohta 30 v. En osta ristikkolehtiä eikä ole tarkoitus ryhtyä ostamaankaan, nykytilanne sopii minulle - siis nuo pari lehteä. Pidän tärkeänä vaikeissa ristikoissa vihjeen ja vastaussanan oikeaa loogista yhteyttä vaikka se olisikin sikavaikea muuten. Tekemällä tehdyt (yhdys)sanat eivät viehätä minua.
Kryptot eivät kiinnosta ja harvoin ryhdyn tavuristikoihinkaan, samoin kaikenlaiset "kiemuraristikot" jäävät minulta rauhaan.
Sanat kiinnostavat sinänsä ja suomenkielen mielestäni mahtavat ominaisuudet kielellä ja sanoilla leikkimiseen.
4. Lettu7.3.2005 klo 15:44
"...Käymään vaan tänne tultiin eikä olemaan..."

Esittämäni ehdotus on hyvä / huono seuraavien ehtojen täyttyessä:
Hyvä > palstamillimetrit täyttyvät 'sanamerestä'
Huono > palstamillimetrit jäävät käyttymättä

Estradi odottaa mielipiteitänne ristikkoasioissa!
5. Lettu7.3.2005 klo 15:54
Eki > Uskon, että on vielä niitä ihmisiä, jotka pystyvät kirjoittamaan ja tuomaan ajatuksiaan esille kiihkottomasti. Itse rikon mielelläni ensimmäistä toivomustani ja nostan hattua mattsille ensimmäisenä 'Hyde Park' -esiintyjänä.
6. Eki7.3.2005 klo 16:00
Lettu > Toin vain esiin muutamia ongelmia, joihin tässä voidaan törmätä ja jossa kolarissa oma väkeni on helposti kärsivänä osapuolena. Lisää väkeä estradille vaan!
7. Lettu7.3.2005 klo 16:11
Eki > Mainitsemiisi ongelmiin olette törmänneet aiemminkin ja tulette todennäköisesti törmäämään jatkossakin - eri otsikoiden alla tosin. Jos tämä otsikko ei sovi Keskustelu -palstan aiheeksi, niin mikä sitten?
8. Eki7.3.2005 klo 16:13
Lettu > Sopii, sopii, sopii, nyt vaikenen!
9. Lettu7.3.2005 klo 18:06
A) En pidä vihjesanoista/-kuvista
1) missä ruksit jonkin kirjaimen päällä
2) mitkä osittain näkyvissä vihjeruudussa
3) mitkä takaperin kirjoitettuna ovat 'epäsanoja'
4) missä kuvan sisään piilotettu 'näköiskirjain' on osa ratkaisusanaa
5) missä sanassa olevaa kirjainta korostetaan nuolella/alleviivauksella
risut:
A) Näiden vihjeiden viehätys sammuu usein toistettuna

B) Pidän vihjesanoista, missä
1) vihjeellä useita vaihtoehtoisia ratkaisuja
2) käytetään symboleita; esim. "..." ; ... ?; ...!
3) piilokirjain on annettu, kun kysessä on harvinaisempi sana
ruusut:
B) Vihjeissä on vielä juonenpoikasta kylkiäisenä

Ratkojana on vain sopeuduttava tämän ajan trendeihin (A), mutta tulevaisuudessa odottaisin jotakin uutta niksinikkareilta. (B) käyttökelpoista materiaalia isältä pojalle.
10. TapSa7.3.2005 klo 18:12
Kiitos Lettu mukavasta avauksesta. Ratkon mielelläni kaikenlaisia ristikoita, myös "japanilaisia". Piilosanoja en ole oppinut ymmärtämään, mutta kunnon sokkokrypto on haastava. Nyt tekisikin mieleni otaa kantaa ristikoiden ulkoasuun ja etenkin väreihin ristikoissa. Oma näkökykyni ei ole enään täydellinen niinpä värit ristikossa sotkevat ja tekevät ne sekaiseksi, pääkuvassa värit ovat paikallan muuten mustavalko toteutus on mielestäni parasta. Mielipiteitä kiitos.
11. Lettu7.3.2005 klo 19:10
Kiitos TapSa,

Toivonkin, että tämän otsikon alla ristikkokärpäsen puremat saisivat pohdiskella harrastukseensa liittyviä aiheita sulassa sovussa. Korostankin eri näkökulmien osuutta, kuten sinun tapauksessasi, koskien värilliseen ulkoasuun liittyviä ongelmia. "Kohtalotoverillasi" voi olla ongelmaasi ratkaisu, mikä puolestaan helpottaa tilannettasi ratkojana.

---

Epäselvyyksien vuoksi haluan selventää kaikille keskustelijoille alla olevaa ehdotustani:
> Mutta ensimmäisenä ehtona olisi se, ettei toinen
> keskustelija ota mielipiteeseen kantaa puolesta tai
> vastaan.

Ajattelin tuolla lauseella ehkäistä epäasialliset kommentit, mutta tarkemmin ajateltuna hyvän vuorovaikutuksen hengessä kannanotto voi olla palkitsevaa sekä sen saajalle että antajalle; puhumattakaan niistä kävijöistä, jotka vain lukevat viestejä.

Uuden ehdotuksen lanseeraminen tiukoilla ohjeilla oli "hätävarjelun liioittelua", koska aiemmissa vastaavanlaisissa säikeissä oli menty henkilökohtaisuuksiin puolin ja toisin.

Toivokaamme tälle keskusteluosiolle parempaa tulevaisuutta.
12. HH7.3.2005 klo 19:40
Olisipa tuommoinen alustus tullut aikaisemmin. Nuo erilaiset ketjut ovat tehokkaasti poistaneet kävijöitä ja mielenkiintoa.
13. Juhani Heino7.3.2005 klo 20:18
Jos ketjut yms. tosiaan ovat häivyttäneet kävijöitä, emme saa sitä koskaan tietää. Mutta en ymmärrä miksi niin olisi käynyt - ne eivät ole koskaan peittäneet koko "etusivua", pahimmillaan ehkä puolet. Jos niistä ei pidä, ne voi ohittaa (itsekin ohitan alkukirjainketjun ja kilvet) joten ne eivät ole keltään pois, vaan lisukkeena niille jotka pitävät, ja näköjään heitä on.

HH, juurihan aloitit itsekin pari "ketjua" 8-)

Tulevissa ristikoissani koetan pitää TapSan kommentin mielessä ja käyttää värejä (mustavalkoinen ei kelpaa) mahdollisimman selkeästi. Siis hyvin vaaleita pastellivärejä taustalle jos teksti on musta, ja värillisiin teksteihin taas tummia värejä.
14. Lettu7.3.2005 klo 21:55
Juhani Heino > Olisiko mahdollista muodostaa hakulinkeille yhteinen otsikko ja sen vakiopaikaksi Keskustelu -palstan 1. sivu - (se tarvitsisi silloin päivitystä, mutta tuskin ongelma)?
---

Ketjut elävät omaa elämäänsä, muut aiheet omaansa. Tämän otsikon ideana on toimia 'keskusyksikkönä' ristikkoaiheisiin. Jos esille tulee sellaisia kysymyksiä, joita on jo aiemmin käyty läpi, on luontevaa silloin ohjata keskustelija ko. paikkaan, jos muuta vaihtoehtoa ei ole käytettävissä.
15. Jukkis8.3.2005 klo 09:41
No tässä alkuperäisen speksin "ettei mainittaisi lehtiä eikä laatijoita/kuvittajia puolueettomuuden säilyttämiseksi" täyttävä kontribuutio:

Ostan ristikkolehtien A ja B kaikki numerot ja pyrin myös täyttämään ne kokonaan. Juuri koskaan en siinä onnistu, koska erityisesti laatijan C ristikot ovan minulle liian vaikeita. Sen sijaan laatijoiden D, E ja F ristikot ovat useimmiten sopivan haastavia.

Lehtiä G ja H tuli aiemmin osteltua, mutta kun ne useimmiten jäivät kesken, en enää viime aikoina ole ostanut. Lehden G suurin vika on se, että sen vaikeat ristikot ovat vaikeita epäkiinnostavalla tavalla. Lisäksi on tylsää kun kaikki ristikot ovat niin samannäköisiä. Lehden H yksi vika on se, että siinä palkintotehtävien palautusaika on turhan lyhyt.

Viime aikoina olen innostunut myös lehdestä I, vaikka se ei olekaan sanaristikkolehti, nimessä sana "ristikko" kuitenkin esiintyy. Sen tehtävissä on jotain omituisen kiehtovaa, vaikka tiedän, että moni ei niistä välitä tippaakaan, kun ne tehtävät on kaikki periaatteessa ihan samanlaisia.

Että tällaista hyödyllistä palautetta.
16. Lettu8.3.2005 klo 09:45
Kävin noutamassa alla olevan hakulinkin (otsikosta 679.) ja se toimii hyvin (omalta koneeltani). Suosittelen.

> Lähettäjä: ++juh 3.2.2005 klo 23:36

http://search.freefind.com/find.html?id=9251959
17. Eki8.3.2005 klo 09:47
Tuo hakuinkki on tulossa linkkisivulle, kunhan ehditään se uudistaa...
18. Eki8.3.2005 klo 09:48
Hakulinkistä puhumattakaan...
19. Lettu8.3.2005 klo 10:20
Hyvä juttu. Odotellaan.

Toivottavasti linkkisivulta haettavaan hakukoneeseen on suomenkielinen opastus - (jos se on muu kuin suomalainen).

Nyt käytössä olevalla hakukoneella ohjeet on annettu englanniksi. (En ole nipottaja, mutta kaikille englanninkieli ei ole itsestäänselvyys).
21. Lettu8.3.2005 klo 10:54
SUOMENKIELINEN HAKUKONE - (ks. yllä olevaa viestiä)

++juh:in antama linkki vie suomenkieliselle hakukoneelle

Kiitos ripeästä toiminnasta!
22. HH8.3.2005 klo 20:46
Letulle
Se juuri on ongelma, että ristikoissa on ajauduttu käyttämään tiettyjä keinoja, ja sitten niitä ryöstöviljellään niin, että ne alkavat maistua puulta. Negatiivisten listaltasi puuttui muun muassa tämä: nainen kalastamassa (ASTA). Kun joissakin ristikoissa tuota samaa keinoa käytetään puolen kymmentä kertaa, ei se ainakaan elämyksiä tarjoa.
23. Lettu8.3.2005 klo 21:48
HH > Huti tuli, valitan. Tuo antamasi vihje kuuluu ruusuosastooni.

Esittämäsi esimerkki, teknillisesti katsottuna, ei ole huono vihje, sillä siinähän on käytetty piilosana/sanapiilo -tekniikkaa. Jos vihje olisi varustettu symbolilla (esim. ?;!) alkaisin pohtia vihjettä haasteellisena kompatehtävänä. Ilman symbolia ihmettelisin vihjettä - nainen (kuka ihmeen nainen?) + kalastamassa (mitä kalastamassa: ääniä/kaloja?) - ja mitä sillä oikeastaan ajetaan takaa. Olisin hakoteillä jonkin aikaa, kunnes risteilevien sanojen avulla saisin kiinni vihjeeseen kätketystä sanaleikistä.

Omat piintyneet tapani periytyvät vuosikymmenten takaa. Olen oppinut ratkomaan ristikoita yhdistämällä vihjeet ja annetut oikeat ratkaisusanat ja samalla kokenut ahaa -elämyksiä juuri oivalluksen kautta - tuohon vihjeeseen tuli tuo ratkaisusana ja tärkein kysymys oli "miksi". Oli myös hauskaa tutkia tietosanakirjoja ja karttoja. Ristikoiden avulla oli paljon mukavampi oppia uusia asioita. Ei ollut pelkoa luokallejäämisestä.
24. Juhani Heino8.3.2005 klo 22:08
Itse en pidä tuosta ASTA-tyylistä, mutta siedän yhden kerran ristikossa. Lettu, entä sitten kun moista vihjeitystä käytetään kaksi kertaa samassa ristikossa? Tai kymmenen kertaa samassa lehdessä? Pidätkö vieläkin? Tätä HH kai tarkoitti.
25. HH8.3.2005 klo 22:10
Hyvä vain, jos ollaan erimielisiä. Tuo oli oma mielipiteeni vihjetyypistä, jota olen itsekin käyttänyt.
26. Lettu8.3.2005 klo 22:45
JH > Tulipas kiperä kysymys.

Jos kyseessä olisi 'nainen/tyttö ...ssa/ssä' tai 'mies/poika ...ssa/ssä' niin vitsin puolelle se kyllä menisi ilman muuta. Ei innostaisi.

Oikeastaan vihjeiden rakenteen (A & B) pohtimen irrallaan itse ristikosta voisi olla mielenkiintoista. Onhan maailmassa paljon hullumpiakin mielenkiinnon kohteita.

Voisin miettiä esim. sitä näkökulmaa, miksi laatija on valinnut juuri tuon vihjeen tehtäväänsä. Tutkia ristkikkoa "kirjallisena tuotoksena". Kenelle suunnattu? Kielen sujuvuus? Kielellinen ymnmärrettävyys? jne. Ihan vain omaksi ilokseni.
27. Lettu8.3.2005 klo 23:11
Vierailuaikani on ohi, joten kaikkea hyvää kaikille. Toivottavasti tulee uusia inspiroivia ideoita ja ajatelmia.

Eikä sitten aleta tappelemaan! Oon nimittäin Pohjanmaan geenejä saanut verenperintönä!
28. Eki8.3.2005 klo 23:15
Mitä mitä mitä nyt Letulle tapahtuu?
29. Lettu8.3.2005 klo 23:30
Eki > Tulin käymään kylässä ja toin tuon otsikkoni näytille ja käytettäväksi, jos mielenkiintoa riittää. Eihän sitä tiedä, minkä idean olen taas saanut päähäni ja tulla tupsahdan tänne sitä esittelemään. En siis rähinöimään; kunhan pelottelin etukäteen, etteivät keskustelijat tuhlaisi energiaansa jonnen joutavaan nahisteluun.
30. Sakke3.5.2005 klo 16:53
Päätettiin tossa kaverien kesken, että "fiilispohjalta"
31. Lettu4.5.2005 klo 21:07
Vaatii uhkarohkeutta ottaa kantaa ilmituodun lauseen arvoituksellisuuteen!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *